Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtrysk bezpośredni i nagar

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

W 1.0 tsi jest ta sama odma, co w 1.4 tsi, więc problem nagaru jest mało istotny.

Czyli?

1.4 TSI jest lepszy (mniej awaryjny) od 1.5 TSI?

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Czyli?

1.4 TSI jest lepszy (mniej awaryjny) od 1.5 TSI?

Było już wiele razy o tym mówione. Cała seria ea211 jest dobra, trzeba tylko uważać na pierwsze dwa roczniki 2013/2014 1.4 tsi 122 KM, bo mogą pobierać olej, to samo dotyczy niektórych 1.2 tsi. Pozostałe 1.4 125/140/150 KM są bez wad, podobnie wszystkie 1.0 tsi. W 1.5 tsi trzeba pamiętać o wymianie odmy co ok 100 kkm, czyścić dolot co ok 100 kkm, wymienić zapinkę wastegate turbo na customową, bo sztanga lata luźno. Oprócz tego w 1.5 zdarzają się awarie dźwigienek zaworowych. Co do serwisu, w 1.5 nikt nie chce robić rozrządu za mniej, niż 3-4 kzł, choć to dotyczy tylko aut używanych.

Napisano
W dniu 30.11.2024 o 19:29, ochkarol napisał(a):

stosunkowo niskie ceny Skody Octavii z 2019-2020 roku? Poniżej 70 tys takie auta. 

Nowe są za 110 z pocałowaniem w rękę, więc 70 za 5 latka to nie powiedziałbym, że przesadnie tanio.

Napisano
45 minut temu, iwik napisał(a):

Nowe są za 110 z pocałowaniem w rękę, więc 70 za 5 latka to nie powiedziałbym, że przesadnie tanio.

I czesto jescze te 5 latki, maja po 150-200kkm przebiegu...

Czyli przebieg przy jakim sie sprzedaje, zeby uniknac wiekszych kosztow.

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Było już wiele razy o tym mówione. Cała seria ea211 jest dobra, trzeba tylko uważać na pierwsze dwa roczniki 2013/2014 1.4 tsi 122 KM, bo mogą pobierać olej, to samo dotyczy niektórych 1.2 tsi. Pozostałe 1.4 125/140/150 KM są bez wad, podobnie wszystkie 1.0 tsi. W 1.5 tsi trzeba pamiętać o wymianie odmy co ok 100 kkm, czyścić dolot co ok 100 kkm, wymienić zapinkę wastegate turbo na customową, bo sztanga lata luźno. Oprócz tego w 1.5 zdarzają się awarie dźwigienek zaworowych. Co do serwisu, w 1.5 nikt nie chce robić rozrządu za mniej, niż 3-4 kzł, choć to dotyczy tylko aut używanych.

A na ile takie 1.5 TSI bez hybrydy idzie zachipować?

Napisano
9 minut temu, pakuu1 napisał(a):

A na ile takie 1.5 TSI bez hybrydy idzie zachipować?

Odmiana 150 KM często jest robiona na ok 185 KM i 310 Nm.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Na PB95 czy 98? Dobrze znosi taki przyrost?

Napisano
19 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Co do serwisu, w 1.5 nikt nie chce robić rozrządu za mniej, niż 3-4 kzł, choć to dotyczy tylko aut używanych.

Jaki tam jest interwal? Z tego co kojarze to chyba grubo ponad 200kkm...

Napisano
32 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Jakoś tak, już nie pamiętam ile w 1.0 a ile w 1.5, ale jak zobaczyłem to zupełnie sobie tym głowy nie zaprzątam :) .

Tam chyba był napisane kontrola na 300 000km i 180 miesięcy.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W 1.4 nikt nie wie, każde aso mówi inaczej, serwisówka nic nie mówi, ale dobrą praktyką jest wymienić po 10 latach, lub 200 kkm. W 1.5 serwisówka mówi 320 kkm lub 15 lat. W obu silnikach są znane przypadki strzału paska przed 300 kkm, ale są też znane przypadki 1.4 z fabrycznym rozrządem przy 320 kkm. Ludzie kupując używkę zawsze się boją i mają w głowie ten rozrząd, dlatego pytają o jego wymianę w autach 5-8 letnich z przebiegami 100+ kkm.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

W 1.4 nikt nie wie, każde aso mówi inaczej, serwisówka nic nie mówi, ale dobrą praktyką jest wymienić po 10 latach, lub 200 kkm. W 1.5 serwisówka mówi 320 kkm lub 15 lat. W obu silnikach są znane przypadki strzału paska przed 300 kkm, ale są też znane przypadki 1.4 z fabrycznym rozrządem przy 320 kkm. Ludzie kupując używkę zawsze się boją i mają w głowie ten rozrząd, dlatego pytają o jego wymianę w autach 5-8 letnich z przebiegami 100+ kkm.

Tak z ciekawosci, na ile wyceniasz u siebie wymiane rozrzadu w 1.2 Puretech?

Czy w ogole tego nie tykasz? ;]

Napisano
1 godzinę temu, pakuu1 napisał(a):

Na PB95 czy 98? Dobrze znosi taki przyrost?

Da się tyle zrobić na Pb95. Ja mam 1.4 zrobione na 176@300, benzyna 95, jeżdżę z tym ok 45 kkm, nie pałuję auta nonstop, dbam o turbo, o temperaturę i nie widzę problemu, żeby cokolwiek ujęło z trwałości silnika.

@Maciej__ Nie tykam, bo wiesz, ruszysz guano i będzie śmierdzieć ;]

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 21:03, kaczorek79 napisał(a):

W 1.5 da się samemu wymienić odmę czy to jest bardziej złożona sprawa?

Napisano
3 minuty temu, kartonik napisał(a):

W 1.5 da się samemu wymienić odmę czy to jest bardziej złożona sprawa?

Mając podstawowe zdolności manualne i kilka narzędzi da się samemu.

Napisano
Napisano
W dniu 13.12.2024 o 16:13, kaczorek79 napisał(a):

A jak to znosi manualna skrzynia biegów chyba MQ281?

Napisano
21 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Nie wiem. Opieram się na danych z Golfa VII 1.5 tsi, który jest w połączeniu ze skrzynią MQ250. Dużo osób na grupie Golfa robiło chiptuning.

Napisano
5 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Śledzę fora właśnie pod tym kątem- sam mam 1.5 TSI i manualną MQ281 i noszę się z zamiarem robienia czipa po gwarancji.

Na forach cisza- nie trafiłem na przypadek, aby komuś się skrzynia wysypała po czipie.

Ale pewnie też sporo zależy od zrobionego programu- jak ma dołożone za dużo Nm w piku od niskich obrotów to prędzej sprzęgło się podda.

Liniowy przyrost oszczędzi sprzęgło, skrzynka też powinna to przyjąć bez protestów.

Grunt aby program zrobił ktoś ogarnięty.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Temat trochę ucichł ale pozwolę sobie odświeżyć kotleta.

1.4 TSI CZDA kupione przy 44kkm, wówczas w zimę rano na zimnym leciutkie poszarpywanie przytrzymywanie, latem ok

obecnie 103kkm szarpie na zimnym w lato w upał, przy stałej predkosci 60,80-90 przy mocnym depnięciu mocno szarpie

Ja jeżdżę 90% przebiegu w trasie 20km w jedną stronę do pracy, jeżdżę 80-90 droga leśna itd, spokojniutko bez wyprzedzania, spalanie poniżej 5 bywało, teraz ponad 5

Znalazłem jakiegoś pdf kiedyś o tsi, chyba 1.2, jak coś mam całego. i tam jest wykres pracy recyrkulacji, i okazuje się że przy małych obrotach małym obciążeniu pracuje to w trybie HIGH, czyli u mnie.

działanie egr.jpg

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, mariush19 napisał(a):

Ja jeżdżę 90% przebiegu w trasie 20km w jedną stronę do pracy, jeżdżę 80-90 droga leśna itd, spokojniutko bez wyprzedzania, spalanie poniżej 5 bywało, teraz ponad 5

czyli stara prawda nadal aktualna

nie zamulać

Napisano

Tak, ale ja nie mogę tam jechać szybciej bo tam co drugi dzień jakaś zwierzyna leży walnięta

to co to za samochody teraz robią że nie można jeździć zgodnie z przepisami? 😁

Napisano
  • Autor
9 minut temu, mariush19 napisał(a):

Tak, ale ja nie mogę tam jechać szybciej bo tam co drugi dzień jakaś zwierzyna leży walnięta

raz na jakiś czas go przeciągnij na 2 biegu do odcinki będzie przepisowo i zdrowo, np jak dojeżdżasz do trasy i włączasz się do ruchu

Napisano

Robiłem tak dość czesto na początku jak kupiłem, no może nie do odcinki ale do 5tyś, a juz było trochę nagaru, potem zaprzestałem

i teraz mam efekty. Po czyszczeniu na pewno będę stosował ten zabieg profilaktycznie.

a skoro robi się mapę silnika i podnosi moc, nie można jakoś programowo wyłączyć tego dziadostwa raz na zawsze, mocy by przybyło od razu na świeżym powietrzu..

Napisano

Co ciekawe wczoraj podłączyłem kompa, nie ma żadnych błędów, 0

Edytowane przez mariush19

Napisano

No fajnie. Ale co w takim bezposrednim wtrysku moze zmienic dawanie pod odcinke? Co to za profilaktyka?
Toc siusiaki i tak wagla do cylindra a nie po zaworach/dolocie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 17.07.2025 o 14:31, mariush19 napisał(a):

Można, jedź na 2 biegu 😌

• 2 miesiące później...
Napisano

Jestem świeżo po czyszczeniu.

Objawy jak pisałem wcześniej, najpierw poszarpywała tylko na zimnym w zimę, potem już i w lato, potem przy obciążeniu, przy jeździe na tempomacie 50-60, potem przy odjeździe z ronda skrzyżowania na 2 biegu takie 2-3 mocniejsze szarpnięcia..

1.4 TSI przebieg 105kkm. Po czyszczeniu od razu po pierwszym ruszeniu bajka, równiutko, zero poszarpywania które wcześniej było, pięknie na obroty wchodzi, dużo mocy przybyło. Spalanie przy mojej jeździe do pracy 20 w jedną stronę, z 5.5-5.8 spadło poniżej 5. Nie sądziłem że ten silnik tak pięknie i równo pracuje, kupiłem przy przebiegu 45kkm i już tam coś było czuć na zimnym.IMG-20250916-WA0003.jpg.9c8adbb3306be298889f9eca98ca6a09.jpgIMG-20250916-WA0002.jpg.28170ade866f6a9b1b7684421f6b62f4.jpgIMG-20250916-WA0003.jpg.9c8adbb3306be298889f9eca98ca6a09.jpg

IMG-20250916-WA0009.jpg

IMG-20250916-WA0011.jpg

IMG-20250916-WA0015.jpg

Napisano
W dniu 23.09.2025 o 08:59, mariush19 napisał(a):

Jestem świeżo po czyszczeniu.

Objawy jak pisałem wcześniej, najpierw poszarpywała tylko na zimnym w zimę, potem już i w lato, potem przy obciążeniu, przy jeździe na tempomacie 50-60, potem przy odjeździe z ronda skrzyżowania na 2 biegu takie 2-3 mocniejsze szarpnięcia..

1.4 TSI przebieg 105kkm. Po czyszczeniu od razu po pierwszym ruszeniu bajka, równiutko, zero poszarpywania które wcześniej było, pięknie na obroty wchodzi, dużo mocy przybyło. Spalanie przy mojej jeździe do pracy 20 w jedną stronę, z 5.5-5.8 spadło poniżej 5. Nie sądziłem że ten silnik tak pięknie i równo pracuje, kupiłem przy przebiegu 45kkm i już tam coś było czuć na zimnym.

A coś poza orzeszkowaniem robiłeś "przy okazji" ?

Jakieś świece może ?

Napisano

świece dobijają do 60 kkm swojego przebiegu i też trzeba będzie wymienić wkrótce, celowo ich nie wymieniałem, bo się naczytałem że ludzie po wymianie narzekali że zaczęło auto na biegu jałowym się telepać dziwnie, jedni zakładali Boscha inni NGK, ponoć najlepiej oryginał, ale to też pewnie NGK tylko z logiem VW. Chciałem mieć punkt odniesienia tylko do orzechowania.

dziś rano 4st i auto jedzie od wyjazdu z garażu idealnie.

Napisano

, wymienić zapinkę wastegate turbo na customową, 

Gdzie można kupić tą zapinkę 

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam. A jak jest z tym osadzaniem się w chińskich silnikach 1.5 , 1.6 GDI , TGDI... Macie już soświadczenie? Wiedzę? Pozdrawiam 

Napisano

obraz.png.ac4e7f29ccb59fe9bb0bb52a4ea9da94.png

Wygląda jak moje gardło po wyniesieniu pięciu ton starego węgla z piwnicy u szwagra.

Co do nagaru to zawsze będzie ten problem występował.

Nawet w Felicii 1.3MPI był problem. Nie tyle z samymi kanałami ssącymi co z przepustnicą, która po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów potrafił się zasyfić i silnik falował na wolnych obrotach. Tylko, że tam akurat wystarczyło wyjąć przepustnicę i przemyć benzyną.

Myślę, że w każdym silniku z bezpośrednim wtryskiem, raz na 100000km warto skontrolować stan kanałów dolotowych. 

Napisano
17 minut temu, fred77 napisał(a):

.

Myślę, że w każdym silniku z bezpośrednim wtryskiem, raz na 100000km warto skontrolować stan kanałów dolotowych. 

Bez przesady😂

Nigdy nie miałeś takiego silnika😉

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Bez przesady😂

Nigdy nie miałeś takiego silnika😉

Nie wiem czy rozumiesz pojęcie skontrolować. No i nie wiem czy wiesz, że obecnie są dostępne urządzenia, które pozwalają to zrobić niemal na poczekaniu.

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Nie wiem czy rozumiesz pojęcie skontrolować. No i nie wiem czy wiesz, że obecnie są dostępne urządzenia, które pozwalają to zrobić niemal na poczekaniu.

Jeszcze raz przeczytaj na co odpisałem. 🤣

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Jeszcze raz przeczytaj na co odpisałem. 🤣

No i czego nie rozumiesz?

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

No i czego nie rozumiesz?

Ja? To dla Ciebie cały świat jest inny🤣

Napisano

W 1.5 tsi trzeba pamiętać o wymianie odmy co ok 100 kkm, czyścić dolot co ok 100 kkm, wymienić zapinkę wastegate turbo na customową, bo sztanga lata luźno. Oprócz tego w 1.5 zdarzają się awarie dźwigienek zaworowych. Co do serwisu, w 1.5 nikt nie chce robić rozrządu za mniej, niż 3-4 kzł, choć to dotyczy tylko aut używanych.

czy jest jakieś wskazanie/objaw kiedy tą zapinkę trzeba zainstalować? Póki co 50 kkm na liczniku ale nie wiem czy to sprawdzić czy olać. 

Napisano

Jak nie słyszysz terkotania/grzechotania z komory silnika to temat olej.

Może masz to już poprawione.

Napisano
4 godziny temu, kartonik napisał(a):

Takie coś zamontowałem w 1,5 TSI i przestało terkotać :ok: i dodatkowo zdeaktywowałem (wymysł szatana) ATC ;]

ta większa po 2019 jest do 1.5 ;)

3 godziny temu, lucash napisał(a):

czy jest jakieś wskazanie/objaw kiedy tą zapinkę trzeba zainstalować? Póki co 50 kkm na liczniku ale nie wiem czy to sprawdzić czy olać. 

a co w 1.5 poprawili (od którego roku)  - u mnie nic nie terkocze :) 

Napisano
21 godzin temu, lucash napisał(a):

Walenie z komory jakby popychacze oleju nie miały ;]

W znanym mi przypadku hałas był na zimno, jak obroty po uruchomieniu były wysokie, potem cichło. W czasie jazdy to w specyficznych warunkach było słychać ;)

Edytowane przez bartekm

Napisano
20 godzin temu, kartonik napisał(a):

Jak nie słyszysz terkotania/grzechotania z komory silnika to temat olej.

Może masz to już poprawione.

sprawdzę. Mam 2023. Ale to nie ja jesem głównym użytkownikiem. :piekna: dostałaby na podmianę silnik diesla i by nic nie powidziała :phi:

Napisano

Z tych roczników to już chyba poprawili mocowanie tego cięgna.

VW już ma zestaw naprawczy, dwie podkładki i spinki za ~ 300 zł ;l

Napisano
12 godzin temu, kartonik napisał(a):

Z tych roczników to już chyba poprawili mocowanie tego cięgna.

;l

Na pewno nie w Cuprze ;)