Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, Jettison napisał(a):

Corolla e21 '22 e-reczny nie rozłącza się samoczynnie przy próbie ruszenia. A w VAGach to działa rewelacyjnie 

U mnie tez nie jak nie masz pasa zapietego. Z zapietym odpuszcza

Napisano
2 godziny temu, Jettison napisał(a):

Corolla e21 '22 e-reczny nie rozłącza się samoczynnie przy próbie ruszenia. A w VAGach to działa rewelacyjnie 

W Yarisie i C-HR działa rewelacyjnie. Może coś popsute?

Napisano

Lancia Ypsilon 2014 - kurtyny są dla .....przednich siedzeń, poduszek bocznych brak, debilna skokowa regulacja oparć przednich. Wyłącznik brzęczka niezapiętych pasów możliwa jest komputerem diagnostycznym . wówczas pojawia się w menu i jak znów ten brzęczyk włączycie to .. .znika ponownie z menu.

Stelvio - koło zapasowe dojazdowe ze zwiniętą oponą - wyciągasz pompujesz - ma rozmiar wówczas 18 cali tylko ... gdzie dać uszkodzoną 20 stkę czy nawet normalną 18 stkę?

keyless na ...przednich drzwiach. automatyczny odjazd max do tyłu fotela kierowcy po wyłączeniu zapłonu- nie ma opcji wyłączenia w przedliftach.

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 09:32, bengamin napisał(a):

Z początku jak zobaczyłem w VW możliwość regulacji tylko o 10 to pomyślałem co za głupota, przecież tego nie da się używać na dłuższą trasę ale jak zobaczyłem jak współpracuje to z radarem odległości to się do tego przyzwyczaiłem.

W Sharanie z 2019 roku, z klasycznymi przyciskami w kierownicy + i - zmieniają co 10 km, a naciskając RES i SET zmienia się co 1 km.

obraz.png.84d3dd289da7c9bf5d63d40a1de81884.png

Napisano

AR Giulietta, brak regulacji wysokości pasów bezpieczeństwa.

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 01:08, vlad1431 napisał(a):

Ja myślałem że tam jest coś zeebane z tymi kierunkami, też do dziś nie wiem jak to działa, myślisz że to jest losowo, że raz miga 3 razy, a raz ciągle?

10min zajęło mi ogarnięcie tego w Astra H ;] - może u Was coś było nie tak. 

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 18:57, ppmarian napisał(a):

Kontrolka świateł długich
Pali się non stop w trybie świateł auto co nie oznacza że są włączone tylko że są „w gotowości”

Ta niebieska? W corolli świeci się zielona z napisem auto, a jak włączają się drogowe zapala się klasyczna niebieska. 

Napisano
  • Autor
W dniu 20.12.2024 o 16:37, Woockush napisał(a):

Instrukcja, strona 26

Dzieki - znalazłem i przestawiłem - Choć jak się będzie spisywać to muszę poczekać aż będzie trochę bardziej słonecznie niż dzisiaj było

Napisano

1. Komu (oprócz księgowych) przeszkadzały oddzielne manetki do sterowania radiem i tempomatem przy kolumnie kierownicy - tak jak w starszych Francuzach ??  Musieli przenieść sterowanie na kierownicę - teraz nigdy nie wiadomo gdzie akurat są przyciski..

2. Wymiana żarówek reflektorów głównych wymagająca demontażu połowy przodu (przykład H7 w Mondeo mk5)

Napisano
2 godziny temu, Dakota napisał(a):

1. Komu (oprócz księgowych) przeszkadzały oddzielne manetki do sterowania radiem i tempomatem przy kolumnie kierownicy - tak jak w starszych Francuzach ??  Musieli przenieść sterowanie na kierownicę - teraz nigdy nie wiadomo gdzie akurat są przyciski

Phi. Musek tak zrobil z dzwigienką od kierunkowskazów ;)

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 19:04, Majkiel napisał(a):

W Fieście denerwowało mnie to, że jak przełącza się kierunek nadmuchu na szybę, to automatycznie włącza się klima.

W Focusie MK1 też tak miałem. Wystarczyło rozłączyć wtyczkę za pokrętłam i ten ficzer znikał.

Moje uwagi:

1. automatycznie włączająca się tylna wycieraczka przy włączonych przednich i wrzuceniu wstecznego biegu;

2. brak jakichkolwiek nawiewów/ogrzewania na tył w Auris II hybrid (ale to chyba bardziej wina księgowych niż konstruktorów)

3. dioda w suficie oświetlająca gałkę automatycznej skrzyni biegów (i jej okolicę) w Auris II hybrid zamiast np. podświetlonej samej gałki.

Napisano
6 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

automatycznie włączająca się tylna wycieraczka przy włączonych przednich i wrzuceniu wstecznego biegu;

A ten ficzer nie jest przypadkiem skonfigurowalny z poziomu menu pojazdu? 

Napisano
W dniu 22.12.2024 o 21:35, Filipfm napisał(a):

Phi. Musek tak zrobil z dzwigienką od kierunkowskazów ;)

rynek nie cierpi prozni, podobno w pierwszy dzien przedsprzedazy sprzedali tego 70 000 sztuk :totalszok:

image.png.0ddceea338c85cccf03e53057f9d3c61.png

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 22:14, marcindzieg napisał(a):

Klimatyzacja automatyczna w Subaru żyjąca w sumie własnym życiem. Chyba zawsze miałem ręczne ustawienia.

Ale to dotyczy nowszych generacji bo w Legacy sprzed 2002 ;] automatyczna klima działa po prostu doskonale. W zasadzie ustawiasz temperature raz i możesz zapomnieć sama robi to co trzeba z nawiewami, w kolejnej generacji jest już popsute i trzeba myśleć za nią (miałem tego trochę egzemplarzy 2.0, 2.5 i 3.0 i w każdym było źle...)

Zresztą ogolnie Legacy przed 2002 to jest najwspanialsze Subaru a potem już zjazd ze wszystkim... Niestety ani to do SCT, ani na zolte... szkoda

Napisano
9 godzin temu, ochkarol napisał(a):

A ten ficzer nie jest przypadkiem skonfigurowalny z poziomu menu pojazdu? 

Pewnie w czymś nowszym tak. W foce MK1 nie było czegoś takiego, jak "menu pojazdu" ;) 

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 19:16, BOGUSS napisał(a):

Opel Meriva 2008, popychacze na pieniążki jak w Zastawie 30 lat temu.

To sportowe rozwiązanie, hydro nie nadąża przy wysokich obrotach ;]

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 09:50, delco napisał(a):

A w stelvio Jest to dość popieprzone.... Generalnie zmienia o 10 km/h... Po ale jak się ostrożnie klika i w odpowiednią stronę to można zmieniać po 1 km/h(z tym że czasami to nie wychodzi)

w Stelvio się zmienia o 1 km/h, ale jak przyciśniesz dłużej to o 10 km/h. Dobre rozwiązanie. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby "nie wyszło", a używam praktycznie codziennie :) 

U mnie w aucie najgłupszym wymysłem konstruktorów jest zużycie paliwa ;] 

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

rynek nie cierpi prozni, podobno w pierwszy dzien przedsprzedazy sprzedali tego 70 000 sztuk :totalszok:

image.png.0ddceea338c85cccf03e53057f9d3c61.png

70 tys idiotow nie rozumiejacych geniuszu mElona ;)

Napisano
19 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

W Focusie MK1 też tak miałem. Wystarczyło rozłączyć wtyczkę za pokrętłam i ten ficzer znikał.

Moje uwagi:

1. automatycznie włączająca się tylna wycieraczka przy włączonych przednich i wrzuceniu wstecznego biegu;

2. brak jakichkolwiek nawiewów/ogrzewania na tył w Auris II hybrid (ale to chyba bardziej wina księgowych niż konstruktorów)

3. dioda w suficie oświetlająca gałkę automatycznej skrzyni biegów (i jej okolicę) w Auris II hybrid zamiast np. podświetlonej samej gałki.

1. Mi sie ten ficzer podoba - co w tym zlego? 

2. Ja tez nie mam. I mam opcje, zeby dolozyc, zeby psiaka lepiej w lecie wentylowac, ale sporo z tym roboty, wersje z nawiewem maja inny tunel i mniejszy schowek podlokietnika. I na razie nie podjalem tematu.

3. Mam tak juz w kolejnym aucie - imo duzo lepiej wyglada niz jakby byla podswietlona gałka 

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

że przy przymarzniętej tylnej wycieraczce guma zostaje na szybie :)

Napisano
1 minutę temu, tomeq77 napisał(a):

że przy przymarzniętej tylnej wycieraczce guma zostaje na szybie :)

Nie zdarzylo mi sie. Ale ok. Jak ktos odniezy tylko przod to tak moze sie zdarzyc. Albo nie uzywa ogrzewania tylnej szyby

Napisano

Bark oświetlenia na tylne kanapie. 

Keyless w jednej klamce.

Edytowane przez sdss

Napisano
34 minuty temu, Filipfm napisał(a):

70 tys idiotow nie rozumiejacych geniuszu mElona ;)

Po prostu wprowadzili oszczędności pod przykrywka emejzning. Tez bym to dokupił jakbym wynajął tesle. 

Napisano
10 minut temu, Filipfm napisał(a):

Dosłownie w każdym aucie to wyłączam. Najczęściej albo jest osyfiona i rysuje szybe albo akurat przymarzła albo zaczyna skrzeczeć i budzi dzieci :hehe: Nie ma nic bardziej denerwującego niż tylna wycieraczka powinni dać tam taki sam czujnik jak dla przednich. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

w Stelvio się zmienia o 1 km/h, ale jak przyciśniesz dłużej to o 10 km/h

A nie ustawie czasami prędkości odczytanej z systemu rozpoznawania znaków? bo u mnie  to jest priorytetem dzialania (chyba że da sie to jakoś wyłączyć)

A że system rozpoznawania znaków działa beznadziejnie to i regulacja tempomatu wymaga pewnego skupienia i uwagi

No chyba że masz nowszą Alfę i poprawili regulację ewentualnie system rozpoznawania znaków działa poprawnie

Choć tak na marginesie jeżdżąc alfą mówiłem że "system rozpoznawania znaków gorzej już nie może działać" ale jak kupiłem Yarisa przekonałem się że może działać gorzej niż w Alfie...

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Dosłownie w każdym aucie to wyłączam. Najczęściej albo jest osyfiona i rysuje szybe albo akurat przymarzła albo zaczyna skrzeczeć i budzi dzieci :hehe: Nie ma nic bardziej denerwującego niż tylna wycieraczka powinni dać tam taki sam czujnik jak dla przednich. 

Kupuj sedany* tam nie ma wycieraczki :dziekidzieki:

* Nie dotyczy starych japonskich ;)

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Nie ma nic bardziej denerwującego niż tylna wycieraczka powinni dać tam taki sam czujnik jak dla przednich. 

Tia... Kolejne dziadostwo do psucia się. Wystarczy możliwość wyłączenia automatu tylnej wycieraczki. 

Napisano

Ja mam kierunkowskazy na kierownicy, w związku z tym np. podczas zjazdu z ronda muszę kliknąć guzik skierowany w stronę lewą (bo kierowca obrócona jest o 180°) chcąc skręcać w prawo. Gdy obrócona jest o 90° muszę kliknąć guzik skrętu w dół, a gdy obrócona jest o 270° guzik do skrętu w górę.

Myślę że wygrałem ten konkurs. Pytanie jaka jest nagroda?

Napisano
13 godzin temu, koNik napisał(a):

Ale to dotyczy nowszych generacji bo w Legacy sprzed 2002 ;] automatyczna klima działa po prostu doskonale. W zasadzie ustawiasz temperature raz i możesz zapomnieć sama robi to co trzeba z nawiewami, w kolejnej generacji jest już popsute i trzeba myśleć za nią (miałem tego trochę egzemplarzy 2.0, 2.5 i 3.0 i w każdym było źle...)

Zresztą ogolnie Legacy przed 2002 to jest najwspanialsze Subaru a potem już zjazd ze wszystkim... Niestety ani to do SCT, ani na zolte... szkoda

Miałem Forestera z 2001 i też nie było dobrze :) Ale miał Euro 3 i katalizator.

SCT to jeszcze trochę czasu. I raczej nie będzie problemu. Choć różnych pomysłów można się spodziewać :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
6 godzin temu, sdss napisał(a):

Keyless w jednej klamce.

To w Leonie 1p tak miałem, z tyłu żadnego światła nie było 

Napisano
Godzinę temu, Jettison napisał(a):

To w Leonie 1p tak miałem, z tyłu żadnego światła nie było 

Seat Arona. 

Napisano
10 godzin temu, sdss napisał(a):

Keyless w jednej klamce.

Keyless mam w dwóch. Ale automat w przycisku do otwierania/zamykania okna dotyczy tylko okna kierowcy. Rozumiem że nie ma z tyłu ale do cholery pasażera też się przydaje.

Napisano

W Focusie MK1 też tak było.
Napisano
  • Autor

Przypomnialmi się jeszcze jeden bezsens projektantów (. @Lucyfer powiedzialby pewnie że ksiegowych)

W okolicy roku 2015 wchodził nowy model Renaulta Espace... W żadnej wersji za żadną dopłatą nie można było mieć przy tylnej kanapie dwóch miejsc na kubeczki/butelki.... Przestałem rozważać ten model jako opcję do kupienia wyłącznie z tego powodu...

Napisano
5 godzin temu, delco napisał(a):

Przypomnialmi się jeszcze jeden bezsens projektantów (. @Lucyfer powiedzialby pewnie że ksiegowych)

W okolicy roku 2015 wchodził nowy model Renaulta Espace... W żadnej wersji za żadną dopłatą nie można było mieć przy tylnej kanapie dwóch miejsc na kubeczki/butelki.... Przestałem rozważać ten model jako opcję do kupienia wyłącznie z tego powodu...

Faktycznie game changer ;]

Napisano
21 godzin temu, delco napisał(a):

No chyba że masz nowszą Alfę i poprawili regulację ewentualnie system rozpoznawania znaków działa poprawnie

obecną mam MY 2024, ale w poprzednich też działało bez zarzutu. Serio, z tym akurat nie mam żadnego problemu. To co mnie natomiast wkurza, to debile zamienili miejscami regulację głośności i przerzucanie stacji/utworu. Z 3 miesiące mi się zeszło zanim się przyzwyczaiłem :hehe: 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Faktycznie game changer ;]

Jakbym mial 1 dziecko to faktycznie 2 miejsca na kubki niepotrzebne. .. 

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 07:45, koNik napisał(a):

To sportowe rozwiązanie, hydro nie nadąża przy wysokich obrotach ;]

Meriva wyścigówka 😀 😂

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 14:01, format napisał(a):

Ja mam kierunkowskazy na kierownicy, w związku z tym np. podczas zjazdu z ronda muszę kliknąć guzik skierowany w stronę lewą (bo kierowca obrócona jest o 180°) chcąc skręcać w prawo. Gdy obrócona jest o 90° muszę kliknąć guzik skrętu w dół, a gdy obrócona jest o 270° guzik do skrętu w górę.

Myślę że wygrałem ten konkurs. Pytanie jaka jest nagroda?

Weekend z @twinsen :skromny:

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał(a):

obecną mam MY 2024, ale w poprzednich też działało bez zarzutu. Serio, z tym akurat nie mam żadnego problemu. To co mnie natomiast wkurza, to debile zamienili miejscami regulację głośności i przerzucanie stacji/utworu. Z 3 miesiące mi się zeszło zanim się przyzwyczaiłem :hehe: 

Alfa kasuje z pamięci ograniczenie prędkości po przejeździe przez skrzyżowanie?

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

Alfa kasuje z pamięci ograniczenie prędkości po przejeździe przez skrzyżowanie?

Moja nie, ale potrafi przeczytac ograniczenie ze zjazu

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Moja nie, ale potrafi przeczytac ograniczenie ze zjazu

Nowy VAG potrafi przeczytać ograniczenie nieobowiązujące od 4 lat na drodze, która nie istnieje tyleż samo. Dzisiaj jest w tym miejscu zupełnie inna nitka drogi z ograniczeniem do 50, a VAG radośnie przyspiesza do 90, bo kiedyś to było... Tylko że ten VAG jest produkcji 2024 i wszystko tam w info powinno być zaktualizowane na poziomie jego produkcji.

Napisano
30 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nowy VAG potrafi przeczytać ograniczenie nieobowiązujące od 4 lat na drodze, która nie istnieje tyleż samo. Dzisiaj jest w tym miejscu zupełnie inna nitka drogi z ograniczeniem do 50, a VAG radośnie przyspiesza do 90, bo kiedyś to było... Tylko że ten VAG jest produkcji 2024 i wszystko tam w info powinno być zaktualizowane na poziomie jego produkcji.

Mapy nie aktualne. Nie ma znaczenia jaki rocznik. 

Napisano
13 minut temu, sdss napisał(a):

Mapy nie aktualne. Nie ma znaczenia jaki rocznik. 

Nie, mapy były aktualne. Idealnie widział nową drogę, która zupełnie inaczej idzie, ale ma odcinek ok 300 m w miejscu starej drogi i auto sobie nagle przyspiesza do 90 przy ograniczeniu 50.

Napisano
9 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie, mapy były aktualne. Idealnie widział nową drogę, która zupełnie inaczej idzie, ale ma odcinek ok 300 m w miejscu starej drogi i auto sobie nagle przyspiesza do 90 przy ograniczeniu 50.

Nie ma znaków , bierze z mapy.

Napisano
28 minut temu, sdss napisał(a):

Nie ma znaków , bierze z mapy.

Ale zrozum, to był Golf 8.5, mapa aktualna, droga zbudowana od podstaw i oddana 2 lata temu, ale jej fragment był na starej drodze, która od 4 lat nie istnieje. Dzisiaj jest na nowej drodze 50, kiedyś było na tym fragmencie 90. Tylko na tym fragmencie, który się nakłada według współrzędnych gps auto samo przyspiesza do 90 by za 300m zwolnić do 50. Jechałem w tym miejscu kilka razy, bo to jest kilometr od mojego domu, w obie strony auto wariuje.

Napisano
9 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Ale zrozum, to był Golf 8.5, mapa aktualna, droga zbudowana od podstaw i oddana 2 lata temu, ale jej fragment był na starej drodze, która od 4 lat nie istnieje. Dzisiaj jest na nowej drodze 50, kiedyś było na tym fragmencie 90. Tylko na tym fragmencie, który się nakłada według współrzędnych gps auto samo przyspiesza do 90 by za 300m zwolnić do 50. Jechałem w tym miejscu kilka razy, bo to jest kilometr od mojego domu, w obie strony auto wariuje.

Zrozum 🤣, na jakiej podstawie auto ustawia prędkość ? Odczytany znak albo z mapy. 

Napisano
9 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

To, że mapa jest nowa, to nie znaczy że jest aktualna. W VAG jest z tym słabo niestety.