Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o klasę D

Featured Replies

Napisano

Które z aut klasy D z lat 2018-2022 benzyna z automatem jest, że tak powiem kanapowe? Wiadomo, może nie aż tak jak stare amerykańce czy francuzy ale

-ma połykać nierówności małe i duże w cichy sposób

-wygodne przytulne fotele

-dobrze działający automat w korkach

-silnik ciągnący od 1500 obrotów

Od dłuższego czasu jest moda w testach na sprawdzanie jak auto się prowadzi, testy łosia, czasy okrężeń itp. Tymczasem chodzi o auto wygodne, które nie będzie zjadaczem zakrętów, silnik nie będzie wył, skrzynia nie będzie szarpać itd.

Coś ktoś kojarzy?

Ps. Do @PawelWaw - nie, nie kupuję, tak tylko pytam ;] 

Napisano

Citroen C5? Dobrze wspominam podróże Volvo V60. Fajnym połykaczem kilometrów jest też Renault Talisman.

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Od dłuższego czasu jest moda w testach na sprawdzanie jak auto się prowadzi, testy łosia, czasy okrężeń itp. Tymczasem chodzi o auto wygodne, które nie będzie zjadaczem zakrętów, silnik nie będzie wył, skrzynia nie będzie szarpać itd.

Coś ktoś kojarzy?

Napiszę coś oczywistego, bo takie rzeczy umykają później przy selekcji samochodów ;)

Jak już wybierzesz jakiś model, to nie bierz tego który super wygląda. Bo jak super wygląda, to pewnie ma dużą felgę.

I taki model, chociaż kanapowy, to na kapciu typu "naleśnik", już kanapowy nie będzie.

Np Golfik 7 1.0TSI był dosyć kanapowy, bo miał felgę 15" i oponę balon. Serio to robiło robotę, chociaż przy prędkościach powyżej 130km/h i jakimś wietrze, robiło się już tak dziwnie, bo auto myszkowało.

Co do klasy D, to może się okazać, że każde będzie wygodne, byleby tylko felga była jakaś skromna.

Ja jeździłem pół roku temu Audi A4 i na jeździe testowej i kanapowe nie było, ale właśnie miało pakiet competition i jakąś dużą felgę.

Napisano

Talizman Superb Passat. 

Napisano
Które z aut klasy D z lat 2018-2022 benzyna z automatem jest, że tak powiem kanapowe? Wiadomo, może nie aż tak jak stare amerykańce czy francuzy ale

Coś ktoś kojarzy?

S60 lub S90

Ewentualnie kombi czyli V

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Ja jeździłem pół roku temu Audi A4 i na jeździe testowej i kanapowe nie było, ale właśnie miało pakiet competition i jakąś dużą felgę.

Audi niestety są teraz dosyć twardo zestrojone. U mnie w A6 mam balony (19") i standardowe zawieszenie, a i tak jest sztywno na nierównościach. Podobno teraz nowa 5er zerwała z tradycyjnym prowadzeniem BMW i jest kanapą, ale nie miałem okazji sprawdzić.

Edytowane przez kadu

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Wiadomo, może nie aż tak jak stare amerykańce czy francuzy ale

Nowsze amerykańce V6 lub V8 lub japońce i nne Volvo

Może Camry lub Mazda 6?

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Kolega swojego czasu polecał BMW 5er, chyba było dość komfortowe. Praktycznie wszystkie większe sedany/kombii będą wygodne.

Napisano

Jeździłem BMW 7 G12 na baloniastych 18"

Dla mnie esencja kanapy na kołach.

Napisano

wygląda, że musisz kupić 3 auta 😄 

Napisano

Coś ktoś kojarzy?

Nie wiem czy spełnia toto którykolwiek z warunków, ale u kumpla w firmie handlowcy jeżdżą Arteon'ami i z tego co wiem są zadowoleni.

Poza tym pewnie klasyki korporacyjnego szczebla menażerskiego czyli 5'er i Superb z jakimiś męskimi silnikami kręcącymi wszystkie koła.

Napisano
30 minut temu, bergerac napisał(a):

wygląda, że musisz kupić 3 auta 😄 

Tu nie chodzi o kupno, a o kolejny wątek 

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Tyle, że pewnie w zakrętach mało stabilnie.

Być może. Dla mnie było OK. Miało też napęd Xdrive.

Ale ja jestem spokojnym kierowcą. Myślę, że autorowi też nie chodzi o atakowanie zakrętów, bo to zawsze się kłóci z kanapową wygodą.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Żadnych Passatów 

Zawieszenie passata to jego glowna wada, wiec przylaczam sie do Twojej opinii.

Jest glosne, wiec o komforcie polykania nierownosci mozna zapomniec.

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

Czułem się jak worek ziemniaków, ale to nie był najnowszy model.

Zreszta cudów nie ma w tej klasie aut. 

Napisano
W dniu 8.01.2025 o 17:33, komandos80 napisał(a):

No właśnie.

Przesiadłem się do b8 alltrack z dcc. I to głupio i głośno wybiera  nierówności. Dziwna charakterystyka zawieszenia.

Na komforcie buja się jak łajba na dlugich nierownościach, za to za krotkich nierownościach typu łączenia płyt, drobne wyrwy, progi zwalniające tłucze w budę jakby nie było zapasu w amortyzacji. To samo we wszystkich trybach jazdy.

Koła 245.45.18

Edytowane przez dirkdiggler

Napisano
W dniu 8.01.2025 o 07:50, bielaPL napisał(a):

Coś ktoś kojarzy?

No Mercedes klasy E i wątek można zamknąć.

:ok:

Napisano

Kia Optima z końcówki produkcji łapie się w warunki. Może nie totalna kanapa, ale różnica w stosunku do kompaktów spora.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

tylko że to nie D klasa ;] 

Napisano
5 godzin temu, dirkdiggler napisał(a):

No właśnie.

Przesiadłem się do b8 alltrack z dcc

Coz moge powiedziec. :)

teraz juz wiem, ze trzeba bylo.brac bez DCC, bo jest podobno cichsze. Chociaz cholera wie, bo np. @twinsen tez chyba ma DCC, a mowil, ze u niego jest cicho. Wiec, albo niektorzy maja inne oczekiwania jesli chodzi o glosnosc zawieszenia, albo po FL cos poprawili.

5 godzin temu, dirkdiggler napisał(a):

i to jak to głupio i głośno wybiera to nierówności to wielkie rozczarowanie.

Na komforcie buja się jak łajba na dlugich nierownościach, za to za krotkich nierownościach typu łączenia płyt, drobne wyrwy, progi zwalniające tłucze w budę jakby nie było zapasu w amortyzacji. To samo we wszystkich trybach jazdy.

Koła 245.45.18

Jesli chodzi o sama prace zawieszenia to ja sie nie czepiam mimo, nawet mimo to, ze ja jezdze na 17".

Jezdze na normal, przez jakis czas jezdzilem na sport i dla mnie oba sa ok.

Swoja droga ludzie pisza, ze najglosniej jest na komfort, chociaz ja jakiejs wielkiej roznicy nie slysze.

Napisano
35 minut temu, komandos80 napisał(a):

teraz juz wiem, ze trzeba bylo.brac bez DCC, bo jest podobno cichsze. Chociaz cholera wie, bo np. @twinsen tez chyba ma DCC, a mowil, ze u niego jest cicho. Wiec, albo niektorzy maja inne oczekiwania jesli chodzi o glosnosc zawieszenia, albo po FL cos poprawili.

Jesli chodzi o sama prace zawieszenia to ja sie nie czepiam mimo, nawet mimo to, ze ja jezdze na 17".

Swoja droga ludzie pisza, ze najglosniej jest na komfort, chociaz ja jakiejs wielkiej roznicy nie slysze.

Dcc poniżej 5 stopni stuka a @twinsen jest gluchy i jego opinii bym pod uwagę nie brał.

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

tylko że to nie D klasa ;] 

Nie? A jaka?

Napisano
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Mój alltrack to polift 23r ma dopiero 10tys km przebiegu. Zawieszenie w tym aucie to spore rozczarowanie. Głownie z uwagi na głośność i nieharmonijne tłumienie. Niby miękki w komfort a tłucze, w sporcie niby sprężysty a tłucze tak samo jak w komforcie.

O trzeszczących tulejach wahacza z grzeczności nie wspomnę bo te idzie szybko wymienic na te z audi s3.rs3. 

Zeby wymieniać tuleje ktore są fabrycznie źle zaprojektowane to też spore zaskoczenie.

Napisano
2 godziny temu, kadu napisał(a):

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Autosegment_E

Chociaż jest to płynne :bzik:.

Klasa E nie jest w klasie D lecz w klasie E? Kto by pomyślał...

Swoją drogą, ciekawe w jakiej klasie jest Klasa C albo Klasa A.

;]

Tak czy siak, jeśli autor chce dużą, wygodną kanapę niech kupi Klasę E i włala.

Napisano

Mondeo - baaaadzo wygodny i obdarty z emocji samochód. Najlepiej na 215/60R16 :)

Edytowane przez Azbest

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Azbest napisał(a):

Mondeo - baaaadzo wygodny i obdarty z emocji samochód. Najlepiej na 215/65R16 :)

fakt, zapomniałem już o tym, całkiem przyjemnie to jeździło...

Napisano

[dubel-do usunięcia]

Edytowane przez Azbest

Napisano
13 godzin temu, dirkdiggler napisał(a):

Mój alltrack to polift 23r ma dopiero 10tys km przebiegu. Zawieszenie w tym aucie to spore rozczarowanie. Głownie z uwagi na głośność i nieharmonijne tłumienie. Niby miękki w komfort a tłucze, w sporcie niby sprężysty a tłucze tak samo jak w komforcie.

O trzeszczących tulejach wahacza z grzeczności nie wspomnę bo te idzie szybko wymienic na te z audi s3.rs3. 

Zeby wymieniać tuleje ktore są fabrycznie źle zaprojektowane to też spore zaskoczenie.

Dlatego w tych samych pieniądzach lepiej kupić małe premium albo podobno ale ABN , absolutnie bez niczego .

Napisano
18 minut temu, sdss napisał(a):

Dlatego w tych samych pieniądzach lepiej kupić małe premium albo podobno ale ABN , absolutnie bez niczego .

Przy dzisiejszych rabatach to dziwię się, że ktoś kupuje jeszcze samochody nie premium ;]. Może po prostu ludzie nie są świadomi i zrażają się cenami w katalogach.

Niedawno jechałem Paskiem B8 na Węgry. Prowadzi i siedzi się w nim tak samo jak w Golfie, po prostu ma więcej miejsca z tyłu i większy bagażnik. Pamiętam, że za czasów B5 różnica była większa, no ale w B5 był jeszcze wzdłużny silnik i wielowahacz. Obecnie to jest ta sama konstrukcja co w Golfie, więc nic dziwnego że tak samo jeździ. To daje do myślenia, bo obecnie A6 można kupić w cenie Passata B9 (rabaty rzędu 25-26%). Takie same rabaty są w BMW - znajomy pod koniec roku brał nową 5er i cena była 100k niższa niż w katalogu (-25%).

Edytowane przez kadu

Napisano
Godzinę temu, kadu napisał(a):

Przy dzisiejszych rabatach to dziwię się, że ktoś kupuje jeszcze samochody nie premium ;]. Może po prostu ludzie nie są świadomi i zrażają się cenami w katalogach.

Niedawno jechałem Paskiem B8 na Węgry. Prowadzi i siedzi się w nim tak samo jak w Golfie, po prostu ma więcej miejsca z tyłu i większy bagażnik. Pamiętam, że za czasów B5 różnica była większa, no ale w B5 był jeszcze wzdłużny silnik i wielowahacz. Obecnie to jest ta sama konstrukcja co w Golfie, więc nic dziwnego że tak samo jeździ. To daje do myślenia, bo obecnie A6 można kupić w cenie Passata B9 (rabaty rzędu 25-26%). Takie same rabaty są w BMW - znajomy pod koniec roku brał nową 5er i cena była 100k niższa niż w katalogu (-25%).

Takie 5 er XD jakieś tam bajery to koszt 300-280 po rabacie. Passat B9 4M jakieś bajerypo rabacie to koszt 210-230, ale jak już weźmiesz bidę 5 to 230-250 cena Passata. Chyba dawno golfem  nie jechanie tak jak Passat to już nie ten golf. Passat ma dalej wielowachacz, golf belka 🤣 

Natomiast 3er czy nowe A5 już cenowo są dość blisko. Z zewnętrza auta wielkości Passata a w środku golfa coś za coś. 

Edytowane przez sdss

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał(a):

Chyba dawno golfem  nie jechanie tak jak Passat to już nie ten golf. Passat ma dalej wielowachacz, golf belka 🤣 

Chodzi o przednie zawieszenie. Passat B5 i dzisiejsze premiumy mają wielowahacz. Natomiast B8 to to samo co Golf (McPherson):

image.png.aa360b124820cb1ff0a5a92ad52def82.png

Golfy z mocniejszymi silnikami też maja z tyłu wielowahacz.

Napisano
1 minutę temu, kadu napisał(a):

Chodzi o przednie zawieszenie. Passat B5 i dzisiejsze premiumy mają wielowahacz. Natomiast B8 to to samo co Golf (McPherson):

image.png.aa360b124820cb1ff0a5a92ad52def82.png

Golfy z mocniejszymi silnikami też maja z tyłu wielowahacz.

Tak tak, nie ma co porównywać 5 czy A6 do Passata pod względem prowadzenia, filtrowania nierówności czy wyciszenia zawieszenia. 

Napisano
Godzinę temu, kadu napisał(a):

dla mnie w segmencie D były dwa rozczarowania:

Mazda 6 - byłem napalony jak szczerbaty na suchary na to auto, bardzo mi się podobało. Na szczęście dostałem na tydzień na testy i byłem negatywnie zaskoczony. To auto dla mnie większy kompakt, a nie segment D. Zera emocji, zero frajdy z jazdy.

Passat - co mnie super negatywnie zaskoczyło to bardzo krótka deska. W segmencie D kokpit jest dość duży, człowiek ma poczucie, że siedzi w solidny i dużym aucie, a tam deska jest krótka i zaraz szyba, podobnie jak w Golfie. Cała reszta niby OK, ale polotu zero.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, bergerac napisał(a):

Passat - co mnie super negatywnie zaskoczyło to bardzo krótka deska. W segmencie D kokpit jest dość duży, człowiek ma poczucie, że siedzi w solidny i dużym aucie, a tam deska jest krótka i zaraz szyba, podobnie jak w Golfie. Cała reszta niby OK, ale polotu zero.

O patrz a ja akurat lubie takie płytkie deski z szybą zaraz. I jeszcze żeby szyba nie była za bardzo pod skosem wtedy jest mniejsza na wysokość. Nie lubię tych przednich wielkich szyb.

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 15:47, Ryb napisał(a):

Tylko czy Mercedes E klasa łapie się pod klasę  D. A właśnie czy Mercedes w ogóle ma jakiś samochód segmentu D? No bo C klasa jest z segmentu C?

Napisano
14 minut temu, delco napisał(a):

Tylko czy Mercedes E klasa łapie się pod klasę  D. A właśnie czy Mercedes w ogóle ma jakiś samochód segmentu D? No bo C klasa jest z segmentu C?

A klasa - segment C

C klasa - segment D

E klasa - segment E

Napisano
16 minut temu, kadu napisał(a):

A klasa - segment C

C klasa - segment D

E klasa - segment E

B klasa  to jaki segment?

edit

Nie czepiam się tylko zastanawiam gdzie się w taqkim razie mieści B klasa?

Edytowane przez delco

Napisano
13 minut temu, delco napisał(a):

edit

C kompaktowy VAN

Edytowane przez sdss

Napisano

Mondeo. Ford umie w zawieszenie i wyciszenie, łyka kilometry super. :) Bardziej mogą drażnić drobne usterki, bez przesady ale się zdążają, reszta jest spoko jak dla mnie.

Napisano
7 godzin temu, delco napisał(a):

W segmencie C mają klasę A.

;]

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 15:08, dirkdiggler napisał(a):

No właśnie.

Przesiadłem się do b8 alltrack z dcc. I to głupio i głośno wybiera  nierówności. Dziwna charakterystyka zawieszenia.

Koła 245.45.18

Musi być popsute. 

Napisano
7 godzin temu, delco napisał(a):

edit

B to van. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

B to van. 

Ok rozumiem choc IMO 1545 mm wusokosci to nie za duzo na vana...

Ale w sumie Scenic I mial tylko 55 mm wiecej

Napisano
38 minut temu, delco napisał(a):

Ok rozumiem choc IMO 1545 mm wusokosci to nie za duzo na vana...

Ale w sumie Scenic I mial tylko 55 mm wiecej

Maja jeszcze klasę V ale to juz wielki woz. Swoja droga klasa B jest fajna.

Napisano
6 minut temu, wujek napisał(a):

Maja jeszcze klasę V ale to juz wielki woz. Swoja droga klasa B jest fajna.

Tak jak popatrzyłem teraz na stronach Mercedesa faktycznie wydaje się rozsądnie zbudowany - niestety jak wszędzie kolejnym pytaniem jest Ile trzeba za to zapłacić - i boję się że tutaj już tak wesoło nie będzie:bzik:

Napisano
6 minut temu, delco napisał(a):

Tak jak popatrzyłem teraz na stronach Mercedesa faktycznie wydaje się rozsądnie zbudowany - niestety jak wszędzie kolejnym pytaniem jest Ile trzeba za to zapłacić - i boję się że tutaj już tak wesoło nie będzie:bzik:

Sensowne auto to 200k za 240KM jak sobie poklikasz to doliczyć stówkę.