Napisano 9 Stycznia 20251 rok Dacka Bigsterem rozbiła bank? wersja Journey wszystko prawie mająca + pakiet zimowy z grzaną szybą i parkingowy 120 koła? https://cdn.group.renault.com/dac/pl/pdf/cenniki/bigster-price.pdf.asset.pdf/225f0e3031.pdf chyba będą kolejki... Dla mnie Duster za mały... ciasny, w środku za nisko szyba, jakość plastików mi nie przeszkadza;).
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 36 minut temu, 62545tomasz napisał(a): chyba będą kolejki... Się okaże. MG HS tyle samo kosztuje, w dacii lpg może być 'plusem dodatnim'. Trzeba się przejechać, bo duster jest głośnym i męczącym autem w trasę po prostu. Oby tego lepiej wyciszyli.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Dacka Bigsterem rozbiła bank? wersja Journey wszystko prawie mająca + pakiet zimowy z grzaną szybą i parkingowy 120 koła? https://cdn.group.renault.com/dac/pl/pdf/cenniki/bigster-price.pdf.asset.pdf/225f0e3031.pdf chyba będą kolejki... Dla mnie Duster za mały... ciasny, w środku za nisko szyba, jakość plastików mi nie przeszkadza;).Manual….Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 38 minut temu, lukaszek1207 napisał(a): LPG do bezposredniego wtrysku za 1300zł to chyba dobry interes? Pytanie czy to jest LPG do bezpośredniego wtrysku czy jakiś łatany wynalazek.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok W tej cenie bym się zastanawiał nad MG, szczególnie, że Dacia to jednak paździerz. Jedynie jak komuś na 4x4 mocno zależy to ok.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 4 minuty temu, marcindzieg napisał(a): Pytanie czy to jest LPG do bezpośredniego wtrysku czy jakiś łatany wynalazek. Gdzie ta informacja o LPG, bo jakoś nie znalazłem.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Teraz, Rado_ napisał(a): Gdzie ta informacja o LPG, bo jakoś nie znalazłem. Nie wiem. Zacytowałem kolegę który chyba wie co pisze...
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 1 minutę temu, marcindzieg napisał(a): Nie wiem. Zacytowałem kolegę który chyba wie co pisze... Chyba to ta wersja eco g?
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 minuty temu, Rado_ napisał(a): Gdzie ta informacja o LPG, bo jakoś nie znalazłem.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 52 minuty temu, 62545tomasz napisał(a): Dacka Bigsterem rozbiła bank? wersja Journey wszystko prawie mająca + pakiet zimowy z grzaną szybą i parkingowy 120 koła? https://cdn.group.renault.com/dac/pl/pdf/cenniki/bigster-price.pdf.asset.pdf/225f0e3031.pdf chyba będą kolejki... Dla mnie Duster za mały... ciasny, w środku za nisko szyba, jakość plastików mi nie przeszkadza;). Szkoda że (jak zwykle w Renault) 4x4 tylko z manualem...
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 48 minut temu, lukaszek1207 napisał(a): LPG do bezposredniego wtrysku za 1300zł to chyba dobry interes? Wersja LPG to MPI.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Przy obecnym poziomie spalania nie wiem na co komu LPG? Jak duże przebiegi to diesel. To ma sens z turbo albo hybrydą.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 minuty temu, format napisał(a): Szkoda że (jak zwykle w Renault) 4x4 tylko z manualem... Pewnie cena o kolejne 10 koła w górę, więc z ceną już by bolała przy przecież budżetowym aucie
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 1 minutę temu, wujek napisał(a): Przy obecnym poziomie spalania nie wiem na co komu LPG? Jak duże przebiegi to diesel. To ma sens z turbo albo hybrydą. Dizle zabijają małe kotki, a trzeba wciskać hybrydy by schodzić z emisji w excelu
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 6 minut temu, format napisał(a): Wersja LPG to MPI. W tabelce twierdzą inaczej
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 7 minut temu, format napisał(a): Wersja LPG to MPI. Tak było w 1,0T, ten nowy 1,2T już ma chyba wtrysk bezpośredni
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 minuty temu, lukaszek1207 napisał(a): W tabelce twierdzą inaczej No pytanie jak kto rozumie tabelkę Ja zrozumiałem że wersja LPG jest MPI, a bez podtlenku siusiaki są w głowicy. Ale może być też tak jak mówisz.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Swoją drogą to mnie zawsze bawiło w Dacii że nawet w najwyższej wersji wyposażenia za takie rzeczy jak grzany fotel czy czujniki parkowania trzeba sobie jeszcze dopłacić
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 11 minut temu, Rado_ napisał(a): Pewnie cena o kolejne 10 koła w górę, więc z ceną już by bolała przy przecież budżetowym aucie Nie jestem przekonany czy Renault w ogóle ma teraz jakiekolwiek auta z napędem na 4 buty i automatem. Chyba tylko E-Tech 4x4 300 w Rafale.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 2 minuty temu, format napisał(a): Nie jestem przekonany czy Renault w ogóle ma teraz jakiekolwiek auta z napędem na 4 buty i automatem. Chyba tylko E-Tech 4x4 300 w Rafale. Tak, tylko PHEV w Rafale.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 5 minut temu, Maciej__ napisał(a): Tak, tylko PHEV w Rafale. Ale tam chyba tył w ogóle nie jest mechanicznie spięty z ICE, c'nie? W Ravce tak też jest.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 17 minut temu, format napisał(a): Ale tam chyba tył w ogóle nie jest mechanicznie spięty z ICE, c'nie? W Ravce tak też jest. Dokładnie, silnik elektryczny robi za napęd tylnej osi.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 39 minut temu, Maciej__ napisał(a): Tak było w 1,0T, ten nowy 1,2T już ma chyba wtrysk bezpośredni Chwalili się wcześniej że ten silnik będzie na pośrednim wtrysku.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 40 minut temu, Maciej__ napisał(a): Tak było w 1,0T, ten nowy 1,2T już ma chyba wtrysk bezpośredni Z nazewnictwem producenta bywa różnie. Toyota uparcie pisze "wielopunktowy wtrysk bezpośredni" przy silnikach MPI.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 godziny temu, 62545tomasz napisał(a): chyba będą kolejki... no nie wiem, mnie jakoś odepchnął nowy duster, nie mogłem się dopasować i ten twardy podłokietnik na drzwiach... podejrzewam że tu przód będzie identyko..
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 2 godziny temu, format napisał(a): Nie jestem przekonany czy Renault w ogóle ma teraz jakiekolwiek auta z napędem na 4 buty i automatem. Chyba tylko E-Tech 4x4 300 w Rafale. Pewnie kwestia oszczędności. Większość kupowanych aut przez zjadaczy chleba to i tak 4x2. Może im tak ze statystyk wyszło i księgowi klepnęli.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 godziny temu, format napisał(a): Szkoda że (jak zwykle w Renault) 4x4 tylko z manualem... Koleos miał 4x4 z automatem. Mogli ten zespół napędowy tu wsadzić.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 godziny temu, format napisał(a): Swoją drogą to mnie zawsze bawiło w Dacii że nawet w najwyższej wersji wyposażenia za takie rzeczy jak grzany fotel czy czujniki parkowania trzeba sobie jeszcze dopłacić W BMW też trzeba dopłacić. Przypadek?
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 2 godziny temu, Maciej__ napisał(a): Tak, tylko PHEV w Rafale. Koleosa już nie robią?
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Teraz, Ryb napisał(a): Koleosa już nie robią? Rafale jest AFAIK następcą.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 2 godziny temu, Maciej__ napisał(a): Dokładnie, silnik elektryczny robi za napęd tylnej osi. Ale to już było P.S. Jak to to się prawidłowo czyta "Rafale" ?
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 1 minutę temu, el_guapo napisał(a): P.S. Jak to to się prawidłowo czyta "Rafale" ? Rafałek
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 35 minut temu, Ryb napisał(a): Koleosa już nie robią? Już chyba ze 2 lata nie.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 minuty temu, Maciej__ napisał(a): Już chyba ze 2 lata nie. Szkoda, to był IMO najfajniejszy samochód ze znaczkiem Renault.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Teraz, Ryb napisał(a): Szkoda, to był IMO najfajniejszy samochód ze znaczkiem Renault. To chyba w ogóle był jakiś koreański model.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Teraz, Maciej__ napisał(a): To chyba w ogóle był jakiś koreański model. Tak. Samsung.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 25 minut temu, Maciej__ napisał(a): To chyba w ogóle był jakiś koreański model. No ale potem był Koleos 2 - IMHO bardzo ładny i przysadzisty - on też był koreański? To ładnie to zamaskowali. Edytowane 9 Stycznia 20251 rok przez el_guapo
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Zobaczcie jak wypadł Duster w teście ADAC: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/autotest/preis-leistung-ranking-autotest/#die-preis-leistungs-sieger-2024 Czy Bigster bedzie lepszy?
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Ile Dacia ma gwarancji?Można dokupić do 5lat 120kkmWysłane za pomocą Tapatalk
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Tak sobie przeglądam i ta średnia wersja z pakiem zimowym i bezpieczeństwa z hybrydą i oczywiście automatem pod maską wychodzi 130kplnDobra oferta Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 9 godzin temu, format napisał(a): No pytanie jak kto rozumie tabelkę Ja zrozumiałem że wersja LPG jest MPI, a bez podtlenku siusiaki są w głowicy. Ale może być też tak jak mówisz. Chyba masz rację. Edytowane 9 Stycznia 20251 rok przez ZUBERTO
Napisano 9 Stycznia 20251 rok Zasadnicze pytanie ile zużywa Pb przy zasilaniu lpg na 100km, jakiej wielkości jest dotrysk PB na 100km z racji bezpośredniego wtrysku PB. Jeśli to instalacja fabryczna lub dealerska to zapewne dotrysk PB nie jest mały w celu zabezpieczenia dupochronu producenta auta żeby w teorii nie uszkodzić wtryskiwaczy PB. Przykład Ssangyoung Korandi 1.5 Pb + lpg przy zasilaniu bezpośrednim PB: https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/ssangyong-korando-15-lpg-test-sprawdzilem-ile-naprawde-kosztuje-jazda-na-lpg/pms3lp5 Średnie zużycię autor reportażu podaje ok 9,5l lpg + ok 2l PB na 100km. Nie mały dotrysk PB. Wcale tak mało nie pali jak na zasilanie direct Pb. To mi Tipo tjet z lpg 170KM pali średnio 9-10l lpg/100km pędzony w 100% tylko lpg. Pb idzie na rozruch standardowo. Dla mnie te direct i lpg jak w MPI to taka atrapa troche, i tak nie pojedzie nigdy na zasilaniu tylko lpg stąd oszczędności są już mniejsze.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 3 godziny temu, zenek111 napisał(a): Zobaczcie jak wypadł Duster w teście ADAC: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/autotest/preis-leistung-ranking-autotest/#die-preis-leistungs-sieger-2024 Czy Bigster bedzie lepszy? Jak? Nic się nie wyświetla
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 4 godziny temu, el_guapo napisał(a): Ale to już było P.S. Jak to to się prawidłowo czyta "Rafale" ? Proszę https://pl.forvo.com/word/rafale/#fr
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 2 godziny temu, steyr napisał(a): Zasadnicze pytanie ile zużywa Pb przy zasilaniu lpg na 100km, jakiej wielkości jest dotrysk PB na 100km z racji bezpośredniego wtrysku PB. Moim zdaniem tam jest/będzie pośredni wtrysk.
Napisano 9 Stycznia 20251 rok 5 minut temu, ZUBERTO napisał(a): Moim zdaniem tam jest/będzie pośredni wtrysk. Wątpliwe żeby przy turbo i pośrednim wtrysku Pb spełnili normy spalin obecne.