Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia rozbiła bank? Bigster 140 kunia w podtlenku, wszystko mająca wersja journeney z dwoma pakietami 120 kola?

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, steyr napisał(a):

Wątpliwe żeby przy turbo i pośrednim wtrysku Pb spełnili normy spalin obecne.

1.0 jakoś spełnia, to ten może też?

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Jak? Nic się nie wyświetla 

Początek i koniec tabelki (im niższa cyfra tym lepsza ocena)

Screenshot2025-01-09at22-50-05ADACAutotestBestenliste2024DiePreis-Leistungs-Sieger.png.5cc74bd9ee6e4f8b2cd6e37559b967a4.pngScreenshot2025-01-09at22-50-17ADACAutotestBestenliste2024DiePreis-Leistungs-Sieger.png.50422eb2b01e150807e01991a49bc4bd.png

Edytowane przez zenek111

Napisano
11 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Pytanie czy to jest LPG do bezpośredniego wtrysku czy jakiś łatany wynalazek.

pewnie  wtrysk posredni do kanałów ssacych plus dolanie trochę benzyny

Napisano
33 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Początek i koniec tabelki (im niższa cyfra tym lepsza ocena)

Screenshot2025-01-09at22-50-05ADACAutotestBestenliste2024DiePreis-Leistungs-Sieger.png.5cc74bd9ee6e4f8b2cd6e37559b967a4.pngScreenshot2025-01-09at22-50-17ADACAutotestBestenliste2024DiePreis-Leistungs-Sieger.png.50422eb2b01e150807e01991a49bc4bd.png

Jakoś drastycznie rzuca się w oczy podział na niemieckie elektryczne i spalinowa reszta świata... Przypadek?

Edytowane przez OPAL

Napisano
16 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tak sobie przeglądam i ta średnia wersja z pakiem zimowym i bezpieczeństwa z hybrydą i oczywiście automatem pod maską wychodzi 130kpln

Dobra oferta

Wysłane za pomocą Tapatalk

czy dobra to by można ocenić po przejechaniu się i pomacaniu. Zależy gdzie i jakie są oszczędności w porównaniu z konkurencją.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

czy dobra to by można ocenić po przejechaniu się i pomacaniu. Zależy gdzie i jakie są oszczędności w porównaniu z konkurencją.

Jak jest jak w dusterze (a podejrzewam że tak) to wolałbym już tą kugę w benzynie za 130 z automatem ;] albo odpowiednika arkanę tak samo z hybrydą, a wnętrze dużo przyjemniejsze. Wymiary podobne na papierze. Kasa ta sama.

Nowy SUV Dacii ma długość 4570 mm, szerokość 1810 mm oraz 1710 mm wysokości. Rozstaw osi jest o 4,3 cm dłuższy niż w nowym Dusterze i ma 2700 mm
Wymiary Arkany wynoszą: 4568 mm długości, 1821 mm szerokości i 1571 mm wysokości. Rozstaw osi to 2720 mm, a prześwit - 200 mm

FORD Kuga to: długość - 4626 mm, szerokość - 1883 mm oraz wysokość - 1666 mm

Napisano
26 minut temu, bielaPL napisał(a):

Jak jest jak w dusterze (a podejrzewam że tak) to wolałbym już tą kugę w benzynie za 130 z automatem ;] albo odpowiednika arkanę tak samo z hybrydą, a wnętrze dużo przyjemniejsze. Wymiary podobne na papierze. Kasa ta sama.

Nowy SUV Dacii ma długość 4570 mm, szerokość 1810 mm oraz 1710 mm wysokości. Rozstaw osi jest o 4,3 cm dłuższy niż w nowym Dusterze i ma 2700 mm
Wymiary Arkany wynoszą: 4568 mm długości, 1821 mm szerokości i 1571 mm wysokości. Rozstaw osi to 2720 mm, a prześwit - 200 mm

każdy ma jakieś inne wymagania. Dla mnie np. może być wnętrze z plastików po butelkach, byle nie trzeszczało, może być mały ekran albo wcale, może być klima manualna, ale żeby wyciszenie było przynajmniej przyzwoite a zawieszenie takie żeby nie podpierał się lusterkami na zjeździe z autostrady.

Napisano
27 minut temu, bielaPL napisał(a):

To bierz Kuge :ok:

Przy czym za 130 to bazowa wersja i to jeszce po rabacie 17kPLN wyprzedaży rocznika.. 

Jak zwykle na AK kolejka wirtualnych kupców, a w realu Daciek będzie na ulicach zatrzęsienie, w przeciwieństwie do Forda ;)

Napisano
10 godzin temu, OPAL napisał(a):

Jakoś drastycznie rzuca się w oczy podział na niemieckie elektryczne i spalinowa reszta świata... Przypadek?

Nawet jeśli to i tak nie tłumaczy tego ze Dacia koszmarnie odstaje od choćby przedostatniej pozycji.

Napisano
23 minuty temu, maro_t napisał(a):

każdy ma jakieś inne wymagania. Dla mnie np. może być wnętrze z plastików po butelkach, byle nie trzeszczało, może być mały ekran albo wcale, może być klima manualna, ale żeby wyciszenie było przynajmniej przyzwoite a zawieszenie takie żeby nie podpierał się lusterkami na zjeździe z autostrady.

wejdziesz wpierw do bigstera, potem przejdziesz się do salonu obok do renault to będziesz od razu widział dużą różnicę

22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Przy czym za 130 to bazowa wersja i to jeszce po rabacie 17kPLN wyprzedaży rocznika.. 

no tak 130 po rabacie i tylko dla firm w leasingu... ale że Titanium to bazowa wersja to bym nie powiedział

25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak zwykle na AK kolejka wirtualnych kupców, a w realu Daciek będzie na ulicach zatrzęsienie, w przeciwieństwie do Forda ;)

nie wirtualnych kupców tylko analityków, naprawdę za 130 kafli jest już w czym wybierać

Dacia była fajna jak miała cenę z segmentu niżej

Jest jeszcze sens tego auta w biedniejszej wersji z lpg lub z 4x4, w innym wypadku to dla mnie słaba oferta

Napisano

Tyle że konkurencji dla

Suv
Automat
Pełna hybryda
Acc
Pakiet zimowy

poza Chińczykami w tej klasie cenowej nie ma

Napisano
11 minut temu, ppmarian napisał(a):

poza Chińczykami w tej klasie cenowej nie ma

właśnie że są

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/suzuki-sx4-s-cross-scross-1-5-strong-hybrid-2wd-elegance-at-kredyt-0-leasing-103-ID6GXY33.html

(nie znam się na hybrydach to podsyłam jakieś dwie z arkany)

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-arkana-techno-140-edc-ID6Gyu1p.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-arkana-dostepny-od-reki-ID6GwGoZ.html

i jeszcze modele z PSA ale to nie podsyłam bo teraz to pasee.. ;] 

Napisano

Za chwilę też będzie na OtoMoto bigsert w niższej cenie na „wabika”

Ja mówię o sytuacji idę do salonu wybieram kolor wyposażenie silnik i za miesiąc dwa wyjeżdżam nowym autem a nie stoki magazynowe….

Napisano
38 minut temu, bielaPL napisał(a):

wejdziesz wpierw do bigstera, potem przejdziesz się do salonu obok do renault to będziesz od razu widział dużą różnicę

no tak 130 po rabacie i tylko dla firm w leasingu... ale że Titanium to bazowa wersja to bym nie powiedział

nie wirtualnych kupców tylko analityków, naprawdę za 130 kafli jest już w czym wybierać

Dacia była fajna jak miała cenę z segmentu niżej

Jest jeszcze sens tego auta w biedniejszej wersji z lpg lub z 4x4, w innym wypadku to dla mnie słaba oferta

Titanium to najniższa dostępna wersja w Kudze. 

Porównujesz jabłka z gruszkami, biorąc ceny z wyprzedaży z nowościami. 

Napisano
14 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ja mówię o sytuacji idę do salonu wybieram kolor wyposażenie silnik i za miesiąc dwa wyjeżdżam nowym autem a nie stoki magazynowe….

12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Porównujesz jabłka z gruszkami, biorąc ceny z wyprzedaży z nowościami. 

Ja porównuje to na co mogę wydać 130 klocków. Tak wiem że bigster to nowość i frycowe trzeba zapłacić ale... za tą kasę bym się porządnie zastanowił czy właśnie z wyprzedaży nie kupi się czegoś porównywalnego za to jakościowo we wnętrzu dużo przyjemniejszego

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Świat się zmienia kiedyś to było co innego:old:

image.png.ba8127b055fb3a6bc143b88806636226.png

Napisano
12 godzin temu, OPAL napisał(a):

Te testy są robione naprawdę rzetelnie, a wklejona tabelka przedstawia tylko auta testowane w 2024. Koreańskie elektryki też mają świetne oceny, a Tesle obrywają głównie za hałas i brak systemów wsparcia kierowcy - nie mają np. systemów automatycznej jazdy w korku na autostradzie w zgodzie z przepisami o korytarzu ratunkowym.

Elektryki wygrywają, bo napęd elektryczny jest dużo bardziej przyjemny niż spalinowy. Praktycznie każde nowe auto EV ma teraz w okolicach 300 KM, nie ma przy tym skrzyni biegów, która zamula lub się czasami pomyli itd. Jak omijasz Stellantisa, to tym naprawdę się zajefajnie jeździ, a odrobina warunkowania powoduje, że magnicznie zaczyna Ci się chcieć siku jak poziom naładowania spada poniżej 15% :)

Edytowane przez grogi

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

...czy dobra to by można ocenić po przejechaniu się i pomacaniu. Zależy gdzie i jakie są oszczędności w porównaniu z konkurencją.

Na Bigstera trzeba jednak patrzeć trochę inaczej. To, co w porównaniu z konkurencją jest oszczędnością, w przypadku Dacii w wielu punktach jest rewolucją i nowością. Bigster to pierwsza Dacia, w której będą takie (dla niektórych) oczywistości jak osobne wyloty wentylacji dla pasażerów z tyłu, dwustrefowa klima, elektrycznie regulowany (nadal częściowo) fotel kierowcy, coś w rodzaju środkowego podłokietnika z tyłu, czy elektryczna klapa bagażnika...

To cały czas jest marka, która dopiero zaczyna do czegoś aspirować. Niestety, przez te aspiracje straci tę część klientów, dla których najważniejsza była niska cena. A to jest większość. Dla nich nie miało większego znaczenia na czym w Dacii zaoszczędzono. No i nie ma się co oszukiwać- znakomita większość Dacii widziana obecnie na ulicach, została właśnie kupiona tylko dla kombinacji LPG+znośna cena.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
12 minut temu, Wasylek napisał(a):

To cały czas jest marka, która dopiero zaczyna do czegoś aspirować.

Jak będą dalej aspirować, zamiast robić tanie wozidła, to skończą jak Fiat. 

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał(a):

Jak będą dalej aspirować, zamiast robić tanie wozidła, to skończą jak Fiat. 

albo jak skoda... ;] 

może daczki zrównają się cenowo z plebsem typu ford/opel a renault zaatakuje segment vw, a może i wyżej ;] 

Napisano
59 minut temu, Wasylek napisał(a):

Na Bigstera trzeba jednak patrzeć trochę inaczej. To, co w porównaniu z konkurencją jest oszczędnością, w przypadku Dacii w wielu punktach jest rewolucją i nowością. Bigster to pierwsza Dacia, w której będą takie (dla niektórych) oczywistości jak osobne wyloty wentylacji dla pasażerów z tyłu, dwustrefowa klima, elektrycznie regulowany (nadal częściowo) fotel kierowcy, coś w rodzaju środkowego podłokietnika z tyłu, czy elektryczna klapa bagażnika...

To cały czas jest marka, która dopiero zaczyna do czegoś aspirować. Niestety, przez te aspiracje straci tę część klientów, dla których najważniejsza była niska cena. A to jest większość. Dla nich nie miało większego znaczenia na czym w Dacii zaoszczędzono. No i nie ma się co oszukiwać- znakomita większość Dacii widziana obecnie na ulicach, została właśnie kupiona tylko dla kombinacji LPG+znośna cena.

Gdzies czytałem, że 75% sprzedanych Dusterow to najwyższe wersje...

Wiec to nie do końca prawda że klienci patrzą tylko na cenę. 

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Ja porównuje to na co mogę wydać 130 klocków. Tak wiem że bigster to nowość i frycowe trzeba zapłacić ale... za tą kasę bym się porządnie zastanowił czy właśnie z wyprzedaży nie kupi się czegoś porównywalnego za to jakościowo we wnętrzu dużo przyjemniejszego

Ty średnio co miesiąc zakładasz nowy wątek zakupowy i nic nie kupujesz ;)

Spokojnie możesz się dalej zastanawiać i analizować ;] :ok:

Napisano

Ty średnio co miesiąc zakładasz nowy wątek zakupowy i nic nie kupujesz [emoji6]

Dzięki temu mam swoją wyrobioną opinie co warto a co nie ;)

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Na dodatek mi te nowe obłe, mydelniczkowate Kugi zwane małymi Porsche się nie podobają, w przeciwieństwie do tych starszych bardziej kanciatych i nowego Dustera czy Bigstera.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Ja porównuje to na co mogę wydać 130 klocków

Skoda Karoq tudzież Seat Ateca :old:

Sprawdzone konstrukcje, obsługa prawie w pełni analogowa- są guziki, pokrętła :ok:

Napisano
  • Autor

ateca zdecydowanie będzie fajna, wiem bo takową ujeżdżam od 60 kkm 1.5 tsi, dsq, xpierience z pakietami, swietne auto 

Napisano
W dniu 10.01.2025 o 09:58, Maciej__ napisał(a):

Bo daćki to bardzo przyzwoite samochody, tylko trzeba zestawić to z potrzebami. U mnie 2szt dusterów 1.0 LPG kręcą się wokół komina, bo do kręcenia się na co dzień i podjazdy do ro, czy zakupy nic lepszego nie potrzeba, kamery 360, czujniki martwego pola i parkowania, navi, grzanie dupy i 115zł/500km w obecnym czasie powoduje, że z auta korzysta się jak z 🔨, a na wojaże dwurodzinny bus w longu wygłuszony matami. Ale i dusterem się zdarzyło po 650km polecieć i do 150km/h dramatu nie ma, później to lipa wykładnicza, ale to akurat dobrze. W trasie spala więcej, bo skami jadąc 4 dorosłe z bagażami (4 duże walizki na urlop) trzeba blisko 10l/100km liczyć, na miejscu sporo mniej.

Popatrzę jakie będą opinie pierwszych kupujących i może jednego sobie zmienię w kolejnym roku jak kurz bitewny o nie opadnie. Przy czym ja auta daily traktuję bez większego uznania, ma odpalać i bezproblemowo działać z pkt A do B. Raz na jakiś czas wysypać piasek z gumowych dywaników i umyć jak już go nie poznaję ;)

Napisano

Ty średnio co miesiąc zakładasz nowy wątek zakupowy i nic nie kupujesz [emoji6]

Proszę bardzo nawet jest artykuł że bigster ma jednak konkurencję i to nie tylko z chin
https://autoblog.spidersweb.pl/dacia-bigster-ceny-rywale

Napisano
34 minuty temu, bizz napisał(a):

A przeczytałeś ten artykuł? Bo chyba nie... 

na spiderweb szkoda czasu to tak jakbyś pudełka czytał. 

Napisano
W dniu 10.01.2025 o 15:47, Maciej__ napisał(a):

Ty średnio co miesiąc zakładasz nowy wątek zakupowy i nic nie kupujesz ;)

Hehe to jak mój kolega - ciągle piiip, że on kupuje zmienia i nie. A jak ja zmieniam 10x częściej auta niż on to wie wszystko o moim zakupie i .... ale żeś się wpiip - ten twój passat B9 to guano, Mercedesa jak miałem to  już po wyjeździe z salonu mi piezoelektryki padły (tak mówił że będzie), Duster się rozpadnie w 1 dniu budowy domu, Mégane 3 - nawet nie odpalę bo elektryka siada ehhhhh bajkopisarz bueee

Napisano
11 minut temu, Camel napisał(a):

Hehe to jak mój kolega - ciągle piiip, że on kupuje zmienia i nie. A jak ja zmieniam 10x częściej auta niż on to wie wszystko o moim zakupie i .... ale żeś się wpiip - ten twój passat B9 to guano, Mercedesa jak miałem to  już po wyjeździe z salonu mi piezoelektryki padły (tak mówił że będzie), Duster się rozpadnie w 1 dniu budowy domu, Mégane 3 - nawet nie odpalę bo elektryka siada ehhhhh bajkopisarz bueee

A nie ostrzegał, że w Skodzie LPG ci zaszwankuje? :phi:

Napisano
35 minut temu, ghost2255 napisał(a):

A nie ostrzegał, że w Skodzie LPG ci zaszwankuje? :phi:

Ty..... nie bądź taki mądry 😏

Napisano
W dniu 10.01.2025 o 15:44, Maciej__ napisał(a):

Gdzies czytałem, że 75% sprzedanych Dusterow to najwyższe wersje...

Wiec to nie do końca prawda że klienci patrzą tylko na cenę. 

Patrzą bo za stosunkowo małe pieniądze mają wypas w aucie. 

Napisano
4 godziny temu, Camel napisał(a):

Z Fabiedą jednak trafił.

Zna się chłop trochę na motoryzacji. :oki:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

A przeczytałeś ten artykuł? Bo chyba nie... 
Czemu nie?
Bardzo dobrze napisał:
Raczej trudno wskazać, ale zależnie od priorytetów różnice mogą być minimalne. Chińskie samochody mają przewagę nad Dacią Bigster w liczbie elementów wyposażenia i w ogólnej przyjemności z patrzenia na wnętrze. Są też na tej liście pojazdy wyraźnie większe, mimo że to Bigster ma być duży (pojemnością bagażnika zawsze wygrywa). Ale patrząc na wrażenia z użytkowania, na takie elementy jak poczucie solidności, zwartości, precyzji zmiany biegów, wybrałbym Seata, ewentualnie nawet dopłacając do silnika 1,5. Trzeba też pamiętać, że osób jeżdżących najtańszą wersją Bigstera praktycznie nie będzie, więc dystans cenowy do niektórych rywali automatycznie maleje. Na pewno nikt nie przebije tego modelu Dacii dostępnością cenową napędu na cztery koła

Golas wygrywa zawsze lub 4x4. Ale jakiś hybrid full wersja to już można popatrzeć gdzieś indziej czy nie ma czegoś podobnego.

Napisano
12 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Czemu nie?
Bardzo dobrze napisał:
Raczej trudno wskazać, ale zależnie od priorytetów różnice mogą być minimalne. Chińskie samochody mają przewagę nad Dacią Bigster w liczbie elementów wyposażenia i w ogólnej przyjemności z patrzenia na wnętrze. Są też na tej liście pojazdy wyraźnie większe, mimo że to Bigster ma być duży (pojemnością bagażnika zawsze wygrywa). Ale patrząc na wrażenia z użytkowania, na takie elementy jak poczucie solidności, zwartości, precyzji zmiany biegów, wybrałbym Seata, ewentualnie nawet dopłacając do silnika 1,5. Trzeba też pamiętać, że osób jeżdżących najtańszą wersją Bigstera praktycznie nie będzie, więc dystans cenowy do niektórych rywali automatycznie maleje. Na pewno nikt nie przebije tego modelu Dacii dostępnością cenową napędu na cztery koła

Golas wygrywa zawsze lub 4x4. Ale jakiś hybrid full wersja to już można popatrzeć gdzieś indziej czy nie ma czegoś podobnego.

Gość każdego chińczyka skreślał w trakcie testu, przy czym w podsumowaniu już nie do końca. 

A finalnie wybrał Atecę która jest mniejsza od Dustera. Bitch, please;]

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 11:35, wujek napisał(a):

Przy obecnym poziomie spalania nie wiem na co komu LPG? Jak duże przebiegi to diesel. To ma sens z turbo albo hybrydą. 

Zrobiłem ostatnio taki test i jeździłem tylko na benzynie w Dusterem z 1.0 Tce z lpg . 800 km kosztowało mnie 360 zł. Ten sam dystans na lpg przejechałem za 260 zł. Nie ukrywam się jestem zaskoczony tak małą różnicą. :(

Napisano
58 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Zrobiłem ostatnio taki test i jeździłem tylko na benzynie w Dusterem z 1.0 Tce z lpg . 800 km kosztowało mnie 360 zł. Ten sam dystans na lpg przejechałem za 260 zł. Nie ukrywam się jestem zaskoczony tak małą różnicą. :(

Czyli jakieś 1600 zł rocznie. Przy normalnych przebiegach. Gdzie tu sens?

Napisano

Dlatego dla hybryda wydaje się sensowniejsza w daci a przy okazji automat jest „gratis”

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Dlatego ja też wyleczyłem się z LPG.

Kiedys jak dużo jeździłem to było opłacalne, teraz jak na dwa auta robię z 15 w roku to przeglądy przykryją oszczędności, nie wspominając o problemach generowanych przez LPG.

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Dlatego dla hybryda wydaje się sensowniejsza w daci a przy okazji automat jest „gratis”

Roznica w cenie Dustera miedzy wersja LPG, a hybryda do ok 25kPLN.

Wiec tak gratis, ten automat jednak nie jest ;]

Napisano

Roznica w cenie Dustera miedzy wersja LPG, a hybryda do ok 25kPLN.
Wiec tak gratis, ten automat jednak nie jest default_zlosnik.gif

Różnica też jest 40KM i Nm „od zeraz” z elektryka

Pominę że masz R4 a nie R3 pod maską które w wydaniu renault nie jest „aksamitne”

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, bizz napisał(a):

Gość każdego chińczyka skreślał w trakcie testu, przy czym w podsumowaniu już nie do końca. 

Ateca jest przestronniejsza pod każdym wględem od DD3  wiem bo porównywalem;) i wybralem Atece

Napisano
2 minuty temu, 62545tomasz napisał(a):

Ateca jest przestronniejsza pod każdym wględem od DD3  wiem bo porównywalem;) i wybralem Atece

Nie napisałem że nie jest przestronniejsza, tylko że jest mniejsza. Od Dustera. A autor artykułu wybrał Atecę zamiast Bigstera, porównując duże SUVy. WTF.

Napisano
7 godzin temu, bizz napisał(a):

Jak mniejsza?

Są prawie identyczne, ale Ateca jest deko dłuższa i szersza choć niższa.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 10:38, 62545tomasz napisał(a):

chyba będą kolejki...

A w życiu dacii bym sobie nie kupił...;]

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak mniejsza?

Są prawie identyczne, ale Ateca jest deko dłuższa i szersza choć niższa.

Ciut dłuższa. Na ulicy wygląda to tak:

image.png.23fc25918b14b91c5a9442a4c0d4eb71.png

A przypominam że chodzi o Bigstera w tym artykule.

Napisano
Godzinę temu, tommy__ napisał(a):

A w życiu dacii bym sobie nie kupił...;]

Wstaw dowolną markę w to zdanie. Wszyscy wiemy że kupuje żona.

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

sporo chla na benzynie , a na gaziutku jeszcze więcej . sporo mocniejsze auta spalą  6-7l/100km ( 800km x 6-7l x 6zł = okolice 300zł na PB )