Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes CLA - ładowanie akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Jak to w końcu jest?

Auto z 2023 r.
Wywala już od pewnego czasu komunikat o słabym stanie akumulatora, ale oczywiście odpala zupełnie normalnie - jak gdyby nigdy nic.

Doczytałem już gdzieś, że to taka bolączka modelu i wywala ten komunikat nawet po wymianie akumulatorów, jest usługa polegająca na "wykodowaniu" tego kodu błędu (ale tego chciałbym uniknąć).

Na początek - chciałem tradycyjnym zwyczajem podładować akumulator... ale tu jakąś tak dziwnie to wygląda i Mercedes zaleca ofc prostownik mercedesowski.

Ktoś przerabiał temat?

Prostownik mikroprocesorowy mam - wersja Lidlowska ;]

Passata podładował ;]

Napisano

Sprawdź najpierw jakie masz napięcie na postoju.

Te nowoczesne systemy ładowania w trakcie hamowania silnikiem utrzymują akumulator niedoładowany, więc nie spodziewaj się napięcia, jak dla w pełni naładowanego.

W moim mam możliwość wyświetlenia napięcia ładowania w czasie jazdy. Mocno waha się i ładuje praktycznie tylko podczas hamowania. W trybie eko to jeszcze dziwniej jest, bo potrafi wysprzęglić skrzynię.

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Te nowoczesne systemy ładowania w trakcie hamowania silnikiem utrzymują akumulator niedoładowany, więc nie spodziewaj się napięcia, jak dla w pełni naładowanego.

W moim mam możliwość wyświetlenia napięcia ładowania w czasie jazdy. Mocno waha się i ładuje praktycznie tylko podczas hamowania. W trybie eko to jeszcze dziwniej jest, bo potrafi wysprzęglić skrzynię.

Akumulator?! W Citroenie z 2016 roku hamowanie ładowało specjalnie do tego celu dodany zestaw super-kondensatorów, a nie akumulator... 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
17 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jeśli utrzymuje się na poziomie 12,3-12,4V - żadnych komunikatów nie ma.
Jeśli spadnie do 11.9V - zaraz wywala komunikat.

Pomiary z appki, nie z voltomierza podpiętego pod akumulator.

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

A Ty nie mylisz przypadkiem z akumulatorem od systemu mild-hybrid? 

Napisano
5 minut temu, pfikusny napisał(a):

Pomiary z appki, nie z voltomierza podpiętego pod akumulator.

11,9 to słabo.

Napisano
11 minut temu, grogi napisał(a):

Akumulator?! W Citroenie z 2016 roku hamowanie ładowało specjalnie do tego celu dodany zestaw super-kondensatorów, a nie akumulator... 

A to nie wiem, co on tam dokładnie ładuje, ale napięcie mocno skacze.

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W Tucsonie też tak miałem. Tzw. inteligentne ładowanie. 

Ale inteligentne ładowanie to co innego, niż ładowanie akumulatora MH w trakcie hamowania. 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

MH ma dodatkowy akumulator?

Tak, często rowniez o wyższym napięciu niż 12v. 

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W większości to instalacja na 48V. 

Napisano
59 minut temu, Maciej__ napisał(a):

48 minut temu, grogi napisał(a):

W większości to instalacja na 48V. 

IMO autorowi wątku chodzi o zwykły akumulator.

A te też są obecnie specyficznie ładowane.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

IMO autorowi wątku chodzi o zwykły akumulator.

A te też są obecnie specyficznie ładowane.

Tak. O "zwykły".
Chociaż nie wiem, czy w mercedesie nie ma 2 akumulatorów?

Mam zagwozdkę czy próbować ładować tym prostownikiem mikroprocesorowym, bez odłączania czegokolwiek, czy lepiej spróbować odkręcić choć jedną klemę.

W "normalnym" aucie bym się specjalnie nie zastanawiał, ale w "pół mercedesie - pół renault"... robi się groźnie ;] ;] ;]

Napisano
2 minuty temu, pfikusny napisał(a):

Tak. O "zwykły".

Mam zagwozdkę czy próbować ładować tym prostownikiem mikroprocesorowym, bez odłączania czegokolwiek, czy lepiej spróbować odkręcić choć jedną klemę.

W "normalnym" aucie bym się specjalnie nie zastanawiał, ale w "pół mercedesie - pół renault"... robi się groźnie ;] ;] ;]

Zadzwoń do ASO i zapytaj.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

W Tucsonie też tak miałem. Tzw. inteligentne ładowanie. 

Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ale inteligentne ładowanie to co innego, niż ładowanie akumulatora MH w trakcie hamowania. 

Peugeot 3008 z 2014 również co hamowanie to napięcie rośnie w okolice 15v.

Zwykły akumulator bez hybrydy.

Napisano
44 minuty temu, pfikusny napisał(a):

Jak już to ładować tylko i wyłącznie z podpiętymi klemami tak aby sterownik aku widział że akumulator był ładowany.

Podepnij go po prostu pod złącza do odpalania na kablach.

Napisano
2 godziny temu, pfikusny napisał(a):

generalnie trochę niskie już te napięcie masz 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Zadzwoń do ASO i zapytaj.

ASO miało to auto na przeglądzie - stwierdzili, że wszystko jest OK.

Napisano
Teraz, pfikusny napisał(a):

ASO miało to auto na przeglądzie - stwierdzili, że wszystko jest OK.

Chodzilo mi jedynie o kwestie samego doladowania akumulatora. 

Czy odpinac klemy czy nie ;)

Napisano
  • Autor
10 minut temu, bielaPL napisał(a):

generalnie trochę niskie już te napięcie masz 

Do tycvh 11.9 spada po kilku dniach postoju.
Pierwszy raz komunikat pojawił się w lecie - po tygodniowym postoju.
Zaczęły schodzić powiadomienia - wziąłem boostera i chciałem odpalać z niego, ale wcześniej spróbowałem bez.

Oczywiście bez odpalił bez najmniejszego problemu.

To auto robi w większości krótkie odcinki i bywa, że kilka dni sobie postoi.

Napisano

U mnie to samo / podobnie dzieje sie w Skodzie Scala. 

Podłącz ładowarkę do "+" aku  a " - " ładowarki do punktu masy koło akumulatora.I ładuj dość długo - bez problemu mozesz zostawic nawet na 2 dni.

Nie odłączaj akumulatora .

Po pierwszej jeżdzie pewnie zas pokaze po3 dniach postoju 11.9 bo tak ten kretyński system działa.

Chcesz poprawić bilans po odpaleniu auta wyłączaj S&S.

Napisano
19 minut temu, pfikusny napisał(a):

no to coś pobiera sobie prąd i to dosyć szybko

Napisano
59 minut temu, pfikusny napisał(a):

Zaczęły schodzić powiadomienia - wziąłem boostera i chciałem odpalać z niego, ale wcześniej spróbowałem bez.

Alarm jakiś dokładany jest?

Coś żre prąd.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Alarm jakiś dokładany jest?

Coś żre prąd.

Tak - jest sporo dodatkowych zabezpieczeń.
Ale wydaje mi się, że w tym aucie nawet fabrycznych pożeraczy postojowych jest od groma.

Napisano
9 minut temu, pfikusny napisał(a):

Tak - jest sporo dodatkowych zabezpieczeń.
Ale wydaje mi się, że w tym aucie nawet fabrycznych pożeraczy postojowych jest od groma.

Jeśli masz usługi on-line, to pewnie tak 😃

Napisano
4 godziny temu, pfikusny napisał(a):

Tak. O "zwykły".

Moje całe renault, jeżdżone w trybie 2x4km dziennie też pluje się o akumulator, zwlaszcza w okresie zimowym.

Najpierw wysysa go układem inteligentnego ładowania, a potem pluje się tekstami typu ładowanie akumulatora, nie wyłączaj auta, włącz auto, naładuj akumulator i takie tam pierdoły.

Zawsze odpala, kazałem żonie olewać te komunikaty i informować mnie kiedy się pojawią.

Podłączam do ładowania "mikroprocesorowy prostownik" na tzw. żywca, bez odłączania klem.

Napisano
6 godzin temu, pfikusny napisał(a):

Napięcie poniżej 12V to już aku rozładowany prawie całkowicie...

Musisz doładowywać albo częściej jeździć:phi:

Napisano

Ja bym poczytał na forum jakimś jak to ładowanie usprawnić aftermarketowym softem. 

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Ja bym poczytał na forum jakimś jak to ładowanie usprawnić aftermarketowym softem. 

12 godzin temu, volf6 napisał(a):

Ja bym zaczął od fizycznego pomiaru miernikiem tego napięcia. 

Napisano
13 godzin temu, volf6 napisał(a):

W "inteligentnych" systemach np. Renault-Dacii z akumulatorami EFB napięcie 11,9-12V po nocnym postoju to rzekłbym standard. Wartości 12,3-12,5V to można zmierzyć zaraz po jeździe i częstsza jazda nic tu nie daje, bo system w trakcie jazdy sobie stwierdzi, że "teraz nie ładuję i co mi zrobisz?". I jadąc ze stałą prędkością na światłach dziennych mamy np. 12,1V w instalacji. To ile ma być po postoju? 🙃

Co nie zmienia faktu, że nawet przy porannym 11,3V silnik i tak zapala bez żadnych zauważalnych objawów braku energii, bo prądu rozruchowego mu spokojnie wystarcza. Tylko niestety te bzdurne komunikaty atakują...

Edytowane przez Wasylek

Napisano
1 minutę temu, Wasylek napisał(a):

W "inteligentnych" systemach np. Renault-Dacii z akumulatorami EFB napięcie 11,9-12V po nocnym postoju to rzekłbym standard. Wartości 12,3-12,5V to można zmierzyć zaraz po jeździe i częstsza jazda nic tu nie daje, bo system w trakcie jazdy sobie stwierdzi, że "teraz nie ładuję i co mi zrobisz?". I jadąc ze stałą prędkością na światłach dziennych mamy np. 12,1V w instalacji. To ile ma być po postoju? 🙃

Co nie zmienia faktu, że nawet przy porannym 11,3V silnik i tak zapala bez żadnych zauważalnych objawów braku energii. Tylko niestety te bzdurne komunikaty atakują...

Tylko, te Volty są mierzone w jaki sposób i konkretnie czym?

Jeśli te komunikaty pochodzą z komputera pokładowego/panelu auta to pewnie tak średnio z faktami...

Tak niskie napięcie na akumulatorze (jeśli okazałoby się takim faktycznie) zabije ołowiowy akumulator bardzo szybko, nawet AGM czy EFB :)

Napisano
17 minut temu, volf6 napisał(a):

Jeśli te komunikaty pochodzą z komputera pokładowego/panelu auta to pewnie tak średnio z faktami...

Tak niskie napięcie na akumulatorze (jeśli okazałoby się takim faktycznie) zabije ołowiowy akumulator bardzo szybko, nawet AGM czy EFB :)

Osobiście przez ostatnie 7 lat zdążyłem się trochę "podoktoryzować" w tym temacie, również zawodowo. Podaję napięcia mierzone profesjonalnym multimetrem bezpośrednio na klemach aku. Wychodzi na to, że znane reguły akumulatorowe jakoś w tym wypadku mijają się ze stanem faktycznym. System utrzymuje akumulatory na progu rozładowania, bo tak został zaprogramowany. Ale działa...

Oczywiście dodatkowe, okresowe doładowywanie zewnętrznym prostownikiem na niewiele się tu przydaje- system w ciągu około tygodnia doprowadza nawet modelowo naładowany akumulator do typowego stanu "progowego".

Edytowane przez Wasylek

Napisano
11 minut temu, Wasylek napisał(a):

Ale działa...

I wytrzymuje te 7 lat?:totalszok:

Napisano
13 minut temu, volf6 napisał(a):

W Tucsonie ponad 7 i dalej był sprawny, choć Start/Stop już krótko działał i odpalał po kilkunastu sekundach z powrotem silnik.

Ale tam był spory akumulator i napięcie raczej nie niższe, niż 12,4 V.

Napisano
W dniu 28.01.2025 o 09:35, pfikusny napisał(a):

Jak to w końcu jest?

Auto z 2023 r.
Wywala już od pewnego czasu komunikat o słabym stanie akumulatora, ale oczywiście odpala zupełnie normalnie - jak gdyby nigdy nic.

Doczytałem już gdzieś, że to taka bolączka modelu i wywala ten komunikat nawet po wymianie akumulatorów, jest usługa polegająca na "wykodowaniu" tego kodu błędu (ale tego chciałbym uniknąć).

Na początek - chciałem tradycyjnym zwyczajem podładować akumulator... ale tu jakąś tak dziwnie to wygląda i Mercedes zaleca ofc prostownik mercedesowski.

Ktoś przerabiał temat?

Passata podładował ;]

Skoro 2023 to pewnie jeszcze jest gwarancja. Jedź do ASO niech ogarniają, może to kwestia głupiego błędu.

W Skodzie EV miałem podobnie, wywalało błąd aku 12V. Kasowanie nie pomagało bo błąd wracał. Napięcie miał dobre, serwisów od aku powiedział że aku też ok, ale błąd się pojawiał. Po wymiania aku to samo, podobno trzeba kodować zmianę. W końcu znajomy zmienił parametr aku na inny i błąd już się nie pojawił.

Napisano
46 minut temu, volf6 napisał(a):

Koledzy na forach "francuzów" potwierdzają. Osobiście, w moim przypadku mogę na 100% potwierdzić 6 lat pracy oryginalnego akumulatora EFB Renault (Varta) 60Ah pracującego z silnikiem TCe90. Po 4 latach obserwacji tego inteligentnego systemu ładowania miałem również mnóstwo wątpliwości, więc na próbę wymieniłem akumulator na nowy będąc ciekawy czy coś się w tych napięciach zmieni (ale nowy akumulator już po tygodniu działał identycznie). Jednak mój stary akumulator trafił wtedy do starszego Clio z takim samym silnikiem i systemem ładowania, gdzie bez problemów przejeździł kolejne 2 lata (tu na bank bez doładowywania) i Clio zostało sprzedane. Także nie wiem czy dociągnął do pełnych 7 lat, ale bardzo prawdopodobne, bo nigdy nie wykazał żadnych problemów przy odpalaniu. Także obecnie już czwarty rok próbuję zamordować kolejnego EFB, tym razem Grom-a z Korei...

Edytowane przez Wasylek

Napisano
3 godziny temu, volf6 napisał(a):

Przy tak zaawansowanych systemach ładowania często są już pomiary z inteligentnej klemy. Nawet jeśli jest przekłamanie to jest wkalkulowane w strategie ładowania.

Napisano
3 godziny temu, Wasylek napisał(a):

Osobiście przez ostatnie 7 lat zdążyłem się trochę "podoktoryzować" w tym temacie, również zawodowo. Podaję napięcia mierzone profesjonalnym multimetrem bezpośrednio na klemach aku.

Pomiary robisz na odpiętym od auta aku? albo "uśpionym" aucie ?

U mnie samo otworzenie auta to jego jakby aktywacja, napięcie na klemach spada 0,2-0,3V. Z moich doświadczeń sensowny pomiar to otworzenie maski, zamknięcie auta i pomiar na klemach po około pół godziny jak sie tam już wszystkie pożeracze prądu powyłączają. Może w renault jest inaczej, ja piszę jak to wygląda w 3 (w miarę świeżych) autach VAG.

Napisano
1 godzinę temu, TomekD000 napisał(a):

Z moich doświadczeń sensowny pomiar to otworzenie maski, zamknięcie auta i pomiar na klemach po około pół godziny jak sie tam już wszystkie pożeracze prądu powyłączają. Może w renault jest inaczej, ja piszę jak to wygląda w 3 (w miarę świeżych) autach VAG.

Tak to właśnie jest. Z tym, że u mnie uśpienie poboru prądu jest już po ok. 10 minutach.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
8 godzin temu, Wasylek napisał(a):

Także obecnie już czwarty rok próbuję zamordować kolejnego EFB, tym razem Grom-a z Korei...

Po 7 latach na oryginalnym GM-ie AGM w Insignii (nie dotykalem go aż zaczął szwankować) też wsadziłem Groma 85Ah AGM i 3-cia zima mu leci bez dotykania. :ok:

W Capturze przez 1,5 roku już z 5x doładowywałem aqu.

Napisano
4 godziny temu, Wasylek napisał(a):

Tak to właśnie jest. Z tym, że u mnie uśpienie poboru prądu jest już po ok. 10 minutach.

Jak zamkniesz auto, a jak nie?

Mnie wkurza bardzo, że po zgaszeniu ale bez wysiadania nadal wszystko działa, 2-3 min czekania pod szkołą z włączonym radiem, światłami i zaczynają się komunikaty o akumulatorze.

Dochodzi do tego, że robię absurd polegający na zamknięciu auta od środka z karty, by wymusić zgaszenie świateł i radia, a przy okazji trzepnięcie lusterek. :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Mnie wkurza bardzo, że po zgaszeniu ale bez wysiadania nadal wszystko działa, 2-3 min czekania pod szkołą z włączonym radiem, światłami i zaczynają się komunikaty o akumulatorze.

Dochodzi do tego, że robię absurd polegający na zamknięciu auta od środka z karty, by wymusić zgaszenie świateł i radia, a przy okazji trzepnięcie lusterek. :hehe:

Radio rozumiem, choć 2-3min i komunikat to musi być  wkurzające, ale żeby światełka się tyle świeciły.

Często nawet jak zamkniesz auto to i tak komp plus niektóre obwody są aktywne. Dopiero po dłuższym czasie się usypiają.

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Mnie wkurza bardzo, że po zgaszeniu ale bez wysiadania nadal wszystko działa...

Trochę inna sytuacja, zwracam uwagę, że u mnie chodzi o Dacie Sandero drugiej generacji, więc o ile cała "inteligencja" ładowania jest już współczesna, to (chwalić Pana) reszta jest znacznie bardziej "analogowa" niż w obecnych modelach Dacii i Renault- tam już jest tak, jak piszesz jeżeli jest karta. Ja wyłączam stacyjkę kluczykiem i wszystko co widać gołym okiem gaśnie, więc takich problemów nie ma. Natomiast oczywiście czuwa dalej komputer, przez kilka minut jest podawane napięcie na niektóre obwody (zegary, multimedia, szyba, oświetlenie wnętrza). Po zamknięciu zamków pobór z akumulatora wynosi okresowo ok. 2,2A a spada do mA właśnie po tych ok. 10 minutach.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Kurde jaki wątek sie zrobił jak podładować akumulator 🙂

Ja mam w passacie aku w bagazniku i klemy wyprowadzone w silniku. Do tego podlaczam ladowarke. Pracuje cala noc. Rano odpinam i po temacie. Robie tak bo czasem dostaje komunikat o niskim napieciu. Potem spokoj na 3 miechy.

Edytowane przez Gregor_BS

Napisano

Kiedys byly doktoraty na forach o olejach, a teraz z doladowywania akumulatorow ;]

Ja mam chyba jakies szczescie, bo w zadnym z aut poki co nigdy nie doladowywalem...

Nawet nie posiadam prostownika, a aku zyja naprawde dlugo.

Napisano
W dniu 28.01.2025 o 09:35, pfikusny napisał(a):

Jak to w końcu jest?

Auto z 2023 r.

Ktoś przerabiał temat?

Passata podładował ;]

G klase ładowałem CTEKiem. Ma 2 akumulatory. Dało radę :jump: 

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Kiedys byly doktoraty na forach o olejach, a teraz z doladowywania akumulatorow ;]

Ja mam chyba jakies szczescie, bo w zadnym z aut poki co nigdy nie doladowywalem...

Nawet nie posiadam prostownika, a aku zyja naprawde dlugo.

Niewłaściwego czasu użyłeś. Doktoraty o olejach są w dalszym ciągu kontynuowane. 

Ja też nie posiadam prostownika i nie zamierzam nabywać. 

No, ale ja mam "starego strucla", gdzie ładowanie jest "po staremu". 

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Kurde jaki wątek sie zrobił jak podładować akumulator 🙂

Ja mam w passacie aku w bagazniku i klemy wyprowadzone w silniku. Do tego podlaczam ladowarke. Pracuje cala noc. Rano odpinam i po temacie. Robie tak bo czasem dostaje komunikat o niskim napieciu. Potem spokoj na 3 miechy.

Choinka na desce się pojawia zaraz po uruchomieniu auta?

Napisano
1 godzinę temu, pfikusny napisał(a):

Choinka na desce się pojawia zaraz po uruchomieniu auta?

Tak. Slabe napiecie akumulatora. Ma juz 8 lat wiec pewnie za niedlugo bedzie trzeba wymienic.