Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który z tej trójki najcichszy?

Featured Replies

Napisano

Pytanie może dla Was trochę bez sensu, ale potrzebuję informacji od kogoś kto miał okazję porównać - Toyota Camry, Audi Q3 (i zwykły i sportback), Audi A4. Auta max 2023 rok, w którym będzie najciszej przy prędkościach głównie autostradowych, ale przepisowych. 

Ewentualnie jakieś ewidentne wady którychś z tych aut, takie że powodują odrzucenie od razu. CVT w Toyocie znam i lubię. 

Ktoś coś?

Napisano
Pytanie może dla Was trochę bez sensu, ale potrzebuję informacji od kogoś kto miał okazję porównać - Toyota Camry, Audi Q3 (i zwykły i sportback), Audi A4. Auta max 2023 rok, w którym będzie najciszej przy prędkościach głównie autostradowych, ale przepisowych. 
Ewentualnie jakieś ewidentne wady którychś z tych aut, takie że powodują odrzucenie od razu. CVT w Toyocie znam i lubię. 

Ktoś coś?

Najnowsza Candy jest dobrze wyciszona jak na toyotę ale nie jest to poziom A4 przy jeździe autostradowej

W miecie i przy średnich prędkościach camry może być cichsza z uwagi na specyfikę napędu

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Ktoś coś?

Zdecydowanie A4. Nawet w Lexusie ES jest okropnie głośno, więc w Camry to już musi głowę urywać.

Napisano

Zdecydowanie A4,
Q3 bardziej szumi a osobiście Camry bym odrzucił właśnie przez CVT (mnie to jednostajne jęczenie silnika nie odpowiada)

Napisano

Q3 nie jeździłem. A4 z wypożyczalni, jakiś podstawowy diesel - byłem mega pozytywnie zaskoczony wyciszeniem. Camry mnie rozczarowało, spodziewałem się lepszego wyciszenia, a było stosunkowo głośno. Z tych trzech na trasy zdecydowanie A4 :ok: 

Napisano

zdecydowanie A4:ok:

Napisano
W dniu 11.02.2025 o 08:05, kadu napisał(a):

Zdecydowanie A4. Nawet w Lexusie ES jest okropnie głośno, więc w Camry to już musi głowę urywać.

W lexusie jest o wiele ciszej niż a6 a co dopiero w A4 której daleko w ogóle do dobrego wyciszenia.

Napisano
1 godzinę temu, Pitek. napisał(a):

W lexusie jest o wiele ciszej niż a6 a co dopiero w A4 której daleko w ogóle do dobrego wyciszenia.

Wybierałem 1,5 roku temu właśnie między A6 i ES. Jednym z głównych kryteriów było właśnie wyciszenie. Jeździłem jednym i drugim na jazdach próbnych i te samochody dzieli po prostu przepaść w tej kwestii (na korzyść A6 oczywiście).

Edytowane przez kadu

Napisano
4 minuty temu, kadu napisał(a):

Wybierałem między A6 i ES, jednym z głównych kryteriów było wyciszenie. Jeździłem jednym i drugim na jazdach próbnych i te samochody dzieli po prostu przepaść w tej kwestii.

Zgadza się.

ES nie jest cichy, wręcz jest rozczarowująco zwyczajny. Słychać toczenie kół i opływający wiatr podczas jazdy przy wyższych prędkościach (>120km/h).

Napisano
2 minuty temu, dirkdiggler napisał(a):

Zgadza się.

ES nie jest cichy, wręcz jest rozczarowująco zwyczajny. Słychać toczenie kół i opływający wiatr podczas jazdy przy wyższych prędkościach (>120km/h).

Dokładnie tak można opisać moje wrażenia z jazdy ES. Po obejrzeniu testów na YT liczyłem na wiele i totalnie się rozczarowałem. Prostota i trwałość mechaniczna to wg mnie nie wszystko wybierając taki samochód.

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 22:22, bizz napisał(a):

Ktoś coś?

Toyota i wyciszenie to jak elektryk i zasięg ;) 

A4 w ciemno.

Napisano
3 godziny temu, kadu napisał(a):

Dokładnie tak można opisać moje wrażenia z jazdy ES. Po obejrzeniu testów na YT liczyłem na wiele i totalnie się rozczarowałem. Prostota i trwałość mechaniczna to wg mnie nie wszystko wybierając taki samochód.

Ja mam audi A6 (2024) i chciałbym, żeby było chociaż zbliżone wyciszeniem i jakością materiałów do Lexusa. Ale widać można mieć różne odczucia.

Napisano
2 minuty temu, Pitek. napisał(a):

Ja mam audi A6 (2024) i chciałbym, żeby było chociaż zbliżone wyciszeniem i jakością materiałów do Lexusa. Ale widać można mieć różne odczucia.

Jakiego lexusa?

Napisano
2 godziny temu, komandos80 napisał(a):

Jakiego lexusa?

Może ktoś tu pomylił ES z LS rotfl.

Napisano
2 godziny temu, Pitek. napisał(a):

User zarejestrowany akurat żeby wypowiedzieć się w tym temacie. Podszywanie się pod zwykłych ludzi na forum - dla mnie to wręcz antyreklama.
Mazda już tutaj podobne akcje prowadziła :bzik:.

Napisano
13 minut temu, kadu napisał(a):

User zarejestrowany akurat żeby wypowiedzieć się w tym temacie. Podszywanie się pod zwykłych ludzi na forum - dla mnie to wręcz antyreklama.

Akurat przechodził z tragarzami i postanowił podzielić się swoimi odczuciami- czego nie rozumiesz? ;]

Napisano
8 godzin temu, kadu napisał(a):

Jestem na tym forum wiele lat dłużej niż Ty :)  Audi to już dawno WV i widać to na jakości. Mają natomiast świetne napędy. I dla nich można je kupić. Lexus to prawdziwa marka premium i to widać w każdym szczególe. A już skóry z Audi i leksusa to lat świetlne różnicy. Nie wiem ile masz lat ale zachowujesz się jak dzieciak.

Napisano
11 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Jakiego lexusa?

Mówimy o ES i do niego A6 ( o budżetowym A4 nawet nie wspominajmy bo to nie ten segment )nie ma startu pod względem komfortu i jakości. 

Napisano

TopAuto świetnie reklamuje lexusa , dostają nowe sztuki na wyciszenie prosto z salonu. Można pooglądać gołe blachy 🤪😜🤪

Napisano
47 minut temu, Pitek. napisał(a):

Jestem na tym forum wiele lat dłużej niż Ty :) 

Rejestracja 19h temu ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Rejestracja 19h temu ;]

Serio? No nie miałem pojęcia🤣 Stare konto nie działa ( nie wiem dlaczego, wyjaśniam

sprawę ) wiele lat mnie nie było a jestem od 2001 roku. Nie wiedziałem, że dinozaur żyje. Ale w spokojnej rozmowie trafili się funboy’e jak z podstawówki :) Z teoriami, że na niszowym forum o

którym mało kto wie i ma mniejszy zasięg niż najmniejsza grupa moto na FB trzeba bronić Audi bi Toyota wydaje miliony na nieuczciwy marketing🤣🤣🤣🤣🤣. Ubawiłem się. Przecież nie ma szans, żeby ktoś używał tych dwóch samochodów i miał prawdziwe porównanie :) 

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Rejestracja 19h temu ;]

kolejna reinkarnacja kolegi "pseudo" sprzed kilku lat? nie pamiętam jak to się skończyło czy to nie jeden z kolegów sobie zrobił jaja żeby rozruszać forum? 🤣

Edytowane przez bengamin

Napisano
10 godzin temu, Gość Pitek. napisał(a):

Jestem na tym forum wiele lat dłużej niż Ty :)  Audi to już dawno WV i widać to na jakości. Mają natomiast świetne napędy. I dla nich można je kupić. Lexus to prawdziwa marka premium i to widać w każdym szczególe. A już skóry z Audi i leksusa to lat świetlne różnicy. Nie wiem ile masz lat ale zachowujesz się jak dzieciak.

Elitarny w każdym calu 🤣

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

kolejna reinkarnacja kolegi "pseudo" sprzed kilku lat? nie pamiętam jak to się skończyło czy to nie jeden z kolegów sobie zrobił jaja żeby rozruszać forum? 🤣

Już stare konto ma odzyskane.

Napisano
W dniu 12.02.2025 o 21:09, Gość Pitek. napisał(a):

Lexus nie moze miec wyciszenia bo najwazniejsze jest niskie spalanie, wiec grubsze blachy, wyciszenie itp. to tylko balast co spalanie zwiększa

Edytowane przez zenek111

Napisano

Lexus jest świetnie zaprojektowany i nie wymaga wyciszenia, że by było cicho .

Napisano
47 minut temu, sdss napisał(a):

Lexus jest świetnie zaprojektowany i nie wymaga wyciszenia, że by było cicho .

jak stoi ;) Jeździłem tym Lexem i moim zdaniem szum/hałas jest przede wszystkim przez szyberdach. O ile nie miałem uwag co do reszty to spodziewałem się większej różnicy na + przy jeździe eSkami. Przyznaję że autostradami nie jeździłem ale nie spodziewam się żeby było lepiej. 

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

jak stoi ;) Jeździłem tym Lexem i moim zdaniem szum/hałas jest przede wszystkim przez szyberdach. O ile nie miałem uwag co do reszty to spodziewałem się większej różnicy na + przy jeździe eSkami. Przyznaję że autostradami nie jeździłem ale nie spodziewam się żeby było lepiej. 

Mi pasowały fotele, takie mięsiste ja wypoczynek w salonie 🤪

Napisano
10 minut temu, sdss napisał(a):

Mi pasowały fotele, takie mięsiste ja wypoczynek w salonie 🤪

może być. Nie wiem jak w A6 ale nie mięsiste fotele to A8 ;) 

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki, jest A4 od wczoraj, myślę że to był bardzo dobry wybór. Jest naprawdę cicho w trasie, co prawda dopiero 700km przejechane ale praktycznie każdym rodzajem trasy. Plus tradycyjne zegary - prawie idealne auto.

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Dzięki, jest A4 od wczoraj, myślę że to był bardzo dobry wybór. Jest naprawdę cicho w trasie, co prawda dopiero 700km przejechane ale praktycznie każdym rodzajem trasy. Plus tradycyjne zegary - prawie idealne auto.

Silnik ? Wypasik? Fotki?

Edytowane przez sdss

Napisano

A jak z halasem od kol?

Bo mam wrazenie, ze to jest najslabszy element wyciszenia w a4.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Silnik ? Wypasik? Fotki?

Na razie tylko jeżdżę i nie miałem czasu się ogarnąć co tam jest, wrzucę może jutro wieczorem. Auto flotowe więc wersja bieda z jakimś pakietem zapewne, 35TFSI Stronic. 

Zanim go dostałem jeździłem trzy tygodnie A3 Sportback 1.5TFSI Stronic, A3 wymiata jeśli chodzi o odczucia jazdy sportowej. Z ciekawości porównałem te dwa auta na Ze Pfers https://zeperfs.com/en/perfs.php?Action=Duel i wyszło że jeżdżą praktycznie identycznie - A4 zabija duch jakiejkolwiek agresywności w jeździe. Ciśniesz i nic się nie dzieje, w A3 ciśniesz i leci jak gokart - na papierze te same osiągi. 

A3 miało mildhybrid, nie ma rozrusznika i przez to starstop działa niezwykle płynnie, A4 już niestety poszarpuje. 

Natomiast cisza, cisza i jeszcze raz cisza jest cudowna. Do tego jakimś cudem w nowym aucie mam zwykłe zegary, po przyciemnieniu i zgaszeniu tabletu (jednym przyciskiem fizycznym!) jest idealnie w nocnej trasie. 

Jest klima trzystrefowa, podgrzewane fotele, elektryczna regulacja podparcia pleców i chyba tyle. Dźwięk jest bardzo dobry, ale nie wiem czy to seria czy coś więcej.

Jedno zdjęcie mam z trasy:

IMG-20250304-WA0005.jpg.696d68a544fead1182e37910a1319c67.jpg

Edytowane przez bizz

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

A jak z halasem od kol?

Bo mam wrazenie, ze to jest najslabszy element wyciszenia w a4.

Tak, zdecydowanie najwięcej hałasu idzie od kół. Gdyby to było prywatne auto to już bym wrzucał Dunlop Blueresponse, one robiły mega robotę. 

Napisano
22 godziny temu, bizz napisał(a):

Na razie tylko jeżdżę i nie miałem czasu się ogarnąć co tam jest, wrzucę może jutro wieczorem. Auto flotowe więc wersja bieda z jakimś pakietem zapewne, 35TFSI Stronic. 

Zanim go dostałem jeździłem trzy tygodnie A3 Sportback 1.5TFSI Stronic, A3 wymiata jeśli chodzi o odczucia jazdy sportowej. Z ciekawości porównałem te dwa auta na Ze Pfers https://zeperfs.com/en/perfs.php?Action=Duel i wyszło że jeżdżą praktycznie identycznie - A4 zabija duch jakiejkolwiek agresywności w jeździe. Ciśniesz i nic się nie dzieje, w A3 ciśniesz i leci jak gokart - na papierze te same osiągi. 

A3 miało mildhybrid, nie ma rozrusznika i przez to starstop działa niezwykle płynnie, A4 już niestety poszarpuje. 

Natomiast cisza, cisza i jeszcze raz cisza jest cudowna. Do tego jakimś cudem w nowym aucie mam zwykłe zegary, po przyciemnieniu i zgaszeniu tabletu (jednym przyciskiem fizycznym!) jest idealnie w nocnej trasie. 

Jest klima trzystrefowa, podgrzewane fotele, elektryczna regulacja podparcia pleców i chyba tyle. Dźwięk jest bardzo dobry, ale nie wiem czy to seria czy coś więcej.

Jedno zdjęcie mam z trasy:

IMG-20250304-WA0005.jpg.696d68a544fead1182e37910a1319c67.jpg

Licznik do 300 km/h mają rozmach 😄

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, pakuu1 napisał(a):

Licznik do 300 km/h mają rozmach 😄

Już mi moi handlowcy donosili że leci 230:O

Ja tam tempomacik i dla mnie może być skala do 160, sporadycznie tyle mam jak pocisnę na autostradzie żeby nie zamulać przy wyprzedzaniu.

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Już mi moi handlowcy donosili że leci 230:O

Szybkie docieranie widzę ... jak w każdej służbówce 😄

Napisano
  • Autor
5 minut temu, pakuu1 napisał(a):

Szybkie docieranie widzę ... jak w każdej służbówce 😄

Nie, nie - Ci co już mieli wcześniej. 

Napisano
  • Autor

Dobra chłopaki - gdzie w Audi wyłącza się ten cholerny dźwięk po przekroczeniu prędkości sczytanej ze znaku którego nawet nie ma;]

Póki co muszę wykonać z sześć czynności zanim do tego dojdę w systemie, za każdym qwa razem.

Napisano
55 minut temu, bizz napisał(a):

Dobra chłopaki - gdzie w Audi wyłącza się ten cholerny dźwięk po przekroczeniu prędkości sczytanej ze znaku którego nawet nie ma;]

Musisz mieć specjalny klucz do tego. 

Screenshot_2025-03-07-10-24-18-308_pl.allegro-edit.jpg

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Póki co muszę wykonać z sześć czynności zanim do tego dojdę w systemie, za każdym qwa razem.

Z tego cowiem, to da się to przypisać do przycisku z gwiazdką na kierownicy.

https://www.youtube.com/watch?v=MGNkEx9teQY

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

na kierownicy po prawej stronie jest taki przycisk oznaczony "*"
jak go dluzej przytrzymasz to mozesz mu przypisac funkcje jaka chcesz, zeby mial
wylaczanie ISA jest jedna z nich :)

Napisano
  • Autor
10 minut temu, komandos80 napisał(a):

na kierownicy po prawej stronie jest taki przycisk oznaczony "*"
jak go dluzej przytrzymasz to mozesz mu przypisac funkcje jaka chcesz, zeby mial
wylaczanie ISA jest jedna z nich :)

U mnie jest wybór tylko trzech rzeczy z automatu, nie bardzo widzę gdzie to zmienić. Zrobię zdjęcie jak wsiądę w auto.

Napisano

Być może instrukcja do pojazdu podpowie jak to zrobić. 

Napisano

Znajdź temat "ISA. Wyłączenie na stałe".

Tam naczelny "hakier" samochodowy zwany @wujek podawał sposób na to.

Tyczyło się chyba VW, ale to pewnie jeden pies.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
26 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Znajdź temat "ISA. Wyłączenie na stałe".

Tam naczelny "hakier" samochodowy zwany @wujek podawał sposób na to.

Tyczyło się chyba VW, ale to pewnie jeden pies.

@wujek masz jakiś patent na Audi bez ingerencji mechanicznej?

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

@wujek masz jakiś patent na Audi bez ingerencji mechanicznej?

Z premium ciężko tylko do A3 są. Świeży model z rok trzeba poczekać. Nie ma tam jakiegoś skrótu jak w BMW czy kija? Z cyklu przytrzymaj klawisz na kierownicy?