Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mi z boxem pali tyle samo co bez boxa...

Featured Replies

Napisano

... takie stwierdzenie :lol:  i taka sytuacja. 

Oczywiście wyniki dla różnych aut i boxów będą inne, ale porównanie bardzo obrazowe. 

Co ciekawe (przy tym aucie i boxie) najbardziej optymalna prędkość w funkcji czas/koszty to 110km/h. 

Z boxem jeżdżę 120km/h :ok:

https://autokult.pl/ile-wiecej-paliwa-spali-samochod-z-boxem-dachowym-ograniczajac-predkosc-mozna-sporo-zaoszczedzic,7121764939807552a

YmFlYTFmdgwnDi9naRZ7GWRWez0vT3VPM05jdmkO

Napisano

Mi też, tylko bez boxa jadę 140, a z boxem 120 😆.

Napisano

Pali więcej od 0,5 do 1l na sto.

Napisano
11 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Oczywiście wyniki dla różnych aut i boxów będą inne, ale porównanie bardzo obrazowe. 

Co ciekawe (przy tym aucie i boxie) najbardziej optymalna prędkość w funkcji czas/koszty to 110km/h. 

https://autokult.pl/ile-wiecej-paliwa-spali-samochod-z-boxem-dachowym-ograniczajac-predkosc-mozna-sporo-zaoszczedzic,7121764939807552a

YmFlYTFmdgwnDi9naRZ7GWRWez0vT3VPM05jdmkO

Błąd pomiaru i tyle. Teoretycznie spalanie z boxem powinno być o ten sam procent większe przy dowolnej prędkości.

Napisano
3 minuty temu, torelek napisał(a):

Błąd pomiaru i tyle. Teoretycznie spalanie z boxem powinno być o ten sam procent większe przy dowolnej prędkości.

Raczej rosnąć geometrycznie, jak wszystko z:

drag.svg

Napisano
5 minut temu, format napisał(a):

Raczej rosnąć geometrycznie, jak wszystko z:

drag.svg

Niech się zastanowię... Z wzoru wynika, że siła oporu rośnie proporcjonalnie do kwadratu prędkości pomnożonego przez jakiś współczynnik. Dodając boxa zmieniamy ten współczynnik, załóżmy, że o 20%. Czyli spalanie z boxem wzrośnie o te 20% w stosunku do spalania bez boxa niezależnie od pozostałych części wzoru. Gdzie tu ten wzrost geometryczny?

Napisano
1 minutę temu, torelek napisał(a):

Niech się zastanowię... Z wzoru wynika, że siła oporu rośnie proporcjonalnie do kwadratu prędkości pomnożonego przez jakiś współczynnik. Dodając boxa zmieniamy ten współczynnik, załóżmy, że o 20%. Czyli spalanie z boxem wzrośnie o te 20% w stosunku do spalania bez boxa niezależnie od pozostałych części wzoru. Gdzie tu ten wzrost geometryczny?

Zużycie samochodu możesz z równań wyeliminować bo jest i tu i tu, więc sumuje się na zero. Opór aerodynamiczny boxa rośnie z kwadratem prędkości, więc dla homeopatycznych miejskich prędkości wzrost zużycia paliwa będzie zupełnie pomijalny, a dla prędkości typu przedstawiciel handlowy na autostradzie będzie zdecydowanie niepomijalny.

Napisano
16 minut temu, format napisał(a):

Zużycie samochodu możesz z równań wyeliminować bo jest i tu i tu, więc sumuje się na zero. Opór aerodynamiczny boxa rośnie z kwadratem prędkości, więc dla homeopatycznych miejskich prędkości wzrost zużycia paliwa będzie zupełnie pomijalny, a dla prędkości typu przedstawiciel handlowy na autostradzie będzie zdecydowanie niepomijalny.

Nie tyle sumuje, co redukuje przy liczeniu stosunku oporu w jednym przypadku do oporu w drugim przypadku (box), tak samo redukuje się prędkość do kwadratu (bo w obu przypadkach jest taka sama) i jedyne co zostaje to współczynnik oporu bez boxa * przekrój bez boxa dzielony przez współczynnik oporu z boxem * przekrój z boxem. A stosunek tych wartości jest jednakowy dla każdej prędkości.

Dla auta bez boxa Fd1=1/2*p*V2*Cd1*A1            // p =gęstość powietrza, V = prędkość, Cd = współczynnik aerodynamiczny, A = powierzchnia czołowa

Dla auta bez boxa Fd2=1/2*p*V2*Cd2*A2

Jeśli podzielić jedno przez drugie (Fd1/Fd2), to zostanie Cd1*A1/Cd2*A2

Każdy element tego wzoru jest stały i niezależny od prędkości: współczynniki oporu są stałe dla danej bryły, powierzchnie czołowe są stałe dla danej bryły.

Być może gdzieś się mylę w rozumowaniu ale wziąłem twój wzór, podzieliłem i tak wychodzi z matematyki...

Edytowane przez torelek

Napisano

Ranger z boxem pokazał teraz 9,9l/100km po 1000-kilometrowej trasie. Latem zwykle pokazuje między 9 a 9,5 więc różnica pomijalna, mogła wynikać z warunków ruchu lub kierunku wiatru.

Prędkość jak zwykle 130km/h. Jemu box różnicy nie robi.

:ok:

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ranger z boxem pokazał teraz 9,9l/100km po 1000-kilometrowej trasie. Latem zwykle pokazuje między 9 a 9,5 więc różnica pomijalna, mogła wynikać z warunków ruchu lub kierunku wiatru.

Bo na takim Ranger musiałbyś kiosk podstawić, żeby zniekształcić aerodynamike tegoż pojazdu. Fizykę trudno oszukać.

Napisano
13 minut temu, komor napisał(a):

Bo na takim Ranger musiałbyś kiosk podstawić, żeby zniekształcić aerodynamike tegoż pojazdu. Fizykę trudno oszukać.

Karton musi palić. Z przyczepą to dopiero pali😂

Napisano
16 godzin temu, torelek napisał(a):

Zmieniamy dwa współczynniki - Cd (współczynnik oporu) oraz A (powierzchnia czołowa). Ale tak jak mówisz - można to traktować jako jeden współczynnik.

Przy czym to tylko wzór an siłę oporu aerodynamicznego. Energia jest potrzebna jeszcze na pokonywanie oporów toczenia, samego układu napędowego (nieobciążony silnik tez się sam zatrzyma) oraz na budowanie energii potencjalnej przy wjazdach na wzniesienia (ta energia potem w większości jest rozpraszana jako ciepło w hamulach). 

Jeśli przy 50 km/h opór aero stanowi 5% wszystkich oporów, to wzrost oporu aero o 20% skutkuje wzrostem zapotrzebowania na energię o 1%. 

Jeśli przy 100 km/h opór aero stanowi 20% wszystkich oporów, to wzrost oporu aero o 20% skutkuje wzrostem zapotrzebowania na energię o 4%.

Jeśli przy 150 km/h opór aero stanowi 50% wszystkich oporów, to wzrost oporu aero o 20% skutkuje wzrostem zapotrzebowania na energię o 10%.

Napisano

A6 z boxem i pełnym bagażnikiem, trasa 674km w nocy bez żadnego postoju, prędkość do 130km/h (6h 20min jazdy) - 7,7L/100km. Spalanie na letnich oponach, bez boxa i na pusto - 5,6-5,8L/100km. Same zimówki podnoszą u mnie spalanie o ok. 0,5L/100km. Wychodzi na to, że box i bagaż to dodatkowe 1,5L.

Edytowane przez kadu

Napisano

a ja mam pytanie. Jak już pojedziecie z tym boxem autem wartym te marne 250k (zakładam takie poniżej średniej AK) na ferie w Alpy za które zapłacicie ze 20k za tydzień (też tak bez szaleństw) a przez ten box samochód spali 1.5 litra więcej na setkę, czyli 10 zł na 100km czyli całe 200zł więcej za przejazd tam i spowrotem (2 tys. km) to co się stanie, że to jest takie ważne?

Napisano
28 minut temu, maro_t napisał(a):

a ja mam pytanie. Jak już pojedziecie z tym boxem autem wartym te marne 250k (zakładam takie poniżej średniej AK) na ferie w Alpy za które zapłacicie ze 20k za tydzień (też tak bez szaleństw) a przez ten box samochód spali 1.5 litra więcej na setkę, czyli 10 zł na 100km czyli całe 200zł więcej za przejazd tam i spowrotem (2 tys. km) to co się stanie, że to jest takie ważne?

wrócą wqrw...ni. To AK, coś jak peppers. Tu każdy grosz potrafi poprawić albo popsuć humor. 

Napisano
29 minut temu, maro_t napisał(a):

to co się stanie, że to jest takie ważne?

Myślę że wtedy nie będzie można się pochwalić że auto mało pali i jak tanio wyszły wakacje ;]

Choć np. u nas jest Peugeot, który stale jeździ z boxem :) 

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

A czy ktoś tutaj napisał, że to jest takie ważne? :bzik: Skąd taka frustracja? ;]

Napisano
3 minuty temu, kadu napisał(a):

A czy ktoś tutaj napisał, że to jest takie ważne? :bzik: Skąd taka frustracja? ;]

skoro widzę takie wzory i poważną dyskusję, to pomyślałem że ważne. ;]

Napisano

Corolla z boxem przy 140 spaliła trochę ponad 8. Bez boxa pali niecałe 7. Realnie 1,5 litra box spala😀

Gdybym bez boxa jechał 140 a z boxem ze 120 to pewnie spalanie byłoby takie samo. 

Gdybym z boxem jechał 140, ale miał go w bagażniku (tak mieści się) to spalanie nie wzrośnie względem jazdy bez boxa😀 

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Coś w tym jest. Wracałem z Alp tydzień temu i 80% aut miało boxy w jednym długim strumieniu aut na pl numerach. Sporo aut miało kufry z rozszerzeniem na haku i to bardzo fajne rozwiązanie w szczególności przy SUV.

W moim przypadku nie było to 1.5l, bo spokojnie ponad 2l, ale nie mam boxa tylko uchwyt na narty. W drugą stronę jechałem szybciej w pl bo 140-150kmph to spalanie wyszło ponad 12l ;).

Te 200zł to już prawie koszt wypożyczenia na miejscu, więc stąd moze te rozważania ;).

Napisano
W dniu 19.02.2025 o 10:44, Ryb napisał(a):

X5 teraz spaliła rowno 9 . Prędkość między 120 a 140 

Edytowane przez Marcin79

Napisano
19 godzin temu, maro_t napisał(a):

Puntk 1 

20 tys do dzisiaj już biedowanie 

Punkt 2

Zasady ... I studenckie naleciałości 

Napisano
18 godzin temu, maro_t napisał(a):

skoro widzę takie wzory i poważną dyskusję, to pomyślałem że ważne. ;]

Zresztą oszczędności do dobra cecha .

Np wczoraj syn dostał op. Bo wybral najdroższe danie z karty .

Zwróciłem mu uwagę aby pieniądze szanował.. Bo Tara zamówił sobie tylko zupe i pifko .

Trzeba uczyć młodzież że pieniądze na drzewach nie rosną;)

Napisano
31 minut temu, Marcin79 napisał(a):

X5 teraz spaliła rowno 9 . Prędkość między 120 a 140 

Właśnie wróciłem. Zrobione w sumie 2875km, głównie po czeskich i niemieckich autostradach, spalanie średnie trochę spadło i zostało 9,7l/100km. Biorąc pod uwagę, że średnia odkąd go mam wynosi 9.6 to właściwie box nie zmienił nic.

Napisano
27 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Zwróciłem mu uwagę aby pieniądze szanował.. Bo Tara zamówił sobie tylko zupe i pifko .

No właśnie, bo syn powinien zamówić tylko piwko! 

Napisano
20 godzin temu, maro_t napisał(a):

W ogóle nieważne. Ja myślałem, że to jest zabawa w obserwowanie fizyki, nie budżetu.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

W ogóle nieważne. Ja myślałem, że to jest zabawa w obserwowanie fizyki, nie budżetu.

No i próba obalenia "Prawa marasa77" - "auto bez boxa pali tyle samo co auto z boxem" ;] 

Napisano
Teraz, el_guapo napisał(a):

No i próba obalenia "Prawa marasa77" - "auto bez boxa pali tyle samo co auto z boxem" ;] 

No, u mnie niby wyszło tyle samo ale nie jest to "tak samo mało" lecz "tak samo dużo" więc chyba się nie liczy.

;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

No, u mnie niby wyszło tyle samo ale nie jest to "tak samo mało" lecz "tak samo dużo" więc chyba się nie liczy.

;]

Podobuje mi się ten przykład @goden 

Cytat

Gdybym z boxem jechał 140, ale miał go w bagażniku (tak mieści się) to spalanie nie wzrośnie względem jazdy bez boxa 

"Tylko on nie zrozumiał" - też pojawił się w tym wątku. ;] 

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał(a):

Właśnie wróciłem. Zrobione w sumie 2875km, głównie po czeskich i niemieckich autostradach, spalanie średnie trochę spadło i zostało 9,7l/100km. Biorąc pod uwagę, że średnia odkąd go mam wynosi 9.6 to właściwie box nie zmienił nic.

I to jest najlepszy dowód na to że boxy nie zwiększają zużycia paliwa. Chłopski rozum jest na zdecydowanie bardziej uprzywilejowanej pozycji niż mechanika klasyczna, bo przecież tą drugą znacznie trudniej jest zrozumieć, a chłopski rozum zadowoli się mieszanką ignorancji, głupoty, czasem z niewielką szczyptą modlitwy :oki:

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

I to jest najlepszy dowód na to że boxy nie zwiększają zużycia paliwa. Chłopski rozum jest na zdecydowanie bardziej uprzywilejowanej pozycji niż mechanika klasyczna, bo przecież tą drugą znacznie trudniej jest zrozumieć, a chłopski rozum zadowoli się mieszanką ignorancji, głupoty, czasem z niewielką szczyptą modlitwy :oki:

Trudno powiedziać, że nie zwiększają. Raczej że w moim (specyficznym) przypadku efekt był pomijalny, bo:

1. Jedak 9.7 to nadal więcej niż 9.6.

2. Średnia 9.6 obejmuje przejazdy i zimą i latem, więc jej część została również zrobiona z boxem.

3. Auto ma generalnie słabą aerodynamikę, co sprawia, ze dość trudno było ją jeszcze bardziej znacząco zepsuć.

4. Jechałem inną drogą tam i inną z powrotem, dodatkowo w różnych warunkach pogodowych.

5. Trafiłem na idealne warunki jeśli chodzi o natężenie ruchu - brak jakichkolwiek korków. Tymczasem latem zdarza mi się stać po kilka godzin z włączonym silnikiem w kolejkach na granicach.

Nie są to więc naukowe warunki pomiaru tylko ciekawostka. Żeby było miarodajnie powinny jechać dwa takie same auta naraz, jedno z boxem a drugie bez boxa.

Napisano
W dniu 18.02.2025 o 10:36, el_guapo napisał(a):

Wolnossący 2.0 skyactive-g (fabrycznie 150KM). Wynik z dystrybutora/przebiegu/ilości zatankowanego paliwa do 2 odbicia.

Zrobiłem jakieś 2500km w zeszłym tygodniu z boxem, spalanie z odcinków od tankowania do tankowania:

7,17 (PL)

7,20 (DE)

7,67 (DE, AUT, SWI, IT)

6,64 (IT, SWI, AUT, DE) -> (dużo z górki)

7,59 (DE)

Ostatniego wyniku nie mam jeszcze, bo nie tankowałem po, ale będzie już mniej miarodajny bo od ponad 100km nie ma już boxa na dachu ;)

Na autostradzie tempomat na 135km/h, reszta odcinków w miarę przepisowo ze względu na mandaty jakie można załapać (jeszcze nie wiem czy coś przyjdzie).

Porównując do jazdy latem na letnich, bez boxa ale z prędkościami 140-150: 7,33 i 7,38 ;)

Napisano

Mondeo jak w podpisie, na tej samej trasie z boxem łyka 0,5 do 0,8 l/100 więcej, za to box nie sprawia, że jeżdżę wolniej 😁

Napisano

Tutaj ze współczynnikiem oporu auta z boxem jest trochę bardziej skomplikowana sprawa. Standardowo przyjmuje się że ten współczynnik jest stały przy niezbyt dużych zmianach tzw liczby Reynoldsa ( która też zależy od prędkości). Tyle że to dotyczy ciał, gdzie nie ma mówiąc w uproszczeniu otworów na przelot ( czyli  cały samochód). W układzie samochód -box mamy otwór pomiędzy autem a boxem. Dodatkowo przednia część jest nachylona, co powoduje, że przy pewnych prędkościach struga powietrza trafi pod box, natomiast przy większych trafi na box. To powoduje że powierzchnia czołowa dla strumienia powietrza w każdym przypadku może się różnić.

Kolejna sprawa- zależnie od tego jak i czy wogóle box wystaje nad przednią szybę ( są długei i krótkie boxy, są auta z długim i krótkim dachem. Tak więc tych kombinacji jest naprawdę dużo.

Napisano

20250224_093712.jpg.686f81f9364681a365a30222c911e446.jpg20250301_213501.jpg.c2ee5b4b5fc90f334143b21ebd87afff.jpgwczoraszja trasa . Austria,  Czechy Polska ... udało się zrobić 990 km na jednym baku.. jeszcze ze 100 km spokojnie byl zrobil .

Edytowane przez Marcin79