Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranking niezawodności ADAC 2025

Featured Replies

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

https://assets.adac.de/image/upload/v1744279730/ADAC-eV/KOR/Text/PDF/Pannenstatistik_2025_final_nrmvls.pdf

Wklejam by wszyscy mogli zobaczyć jak na tle konkurencji wypadają Toyoty Yaris, RAV4, czy CH-R

Hmm , szkoda, ze nie można zobaczyć jak inne marki wyglądają na tle konkurencji.

Napisano
  • Autor
Teraz, sdss napisał(a):

Hmm , szkoda, ze nie można zobaczyć jak inne marki wyglądają na tle konkurencji.

Można, ale to nie bedzie tak zaskakujące jak wyniki Toyoty

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał(a):

https://assets.adac.de/image/upload/v1744279730/ADAC-eV/KOR/Text/PDF/Pannenstatistik_2025_final_nrmvls.pdf

Wklejam by wszyscy mogli zobaczyć jak na tle konkurencji wypadają Toyoty Yaris, RAV4, czy CH-R

TESLA jak wysoko :totalszok:

wyprzedza inne premiumy :panic:

Napisano

A ci głupi ludzie dalej kupują Toyoty. 

Nie dość, że gnije to jeszcze ciagle się psuje. Straszne samochody. 

Taka 3-letnia Toyota to pewnie warta ze 30% ceny nowej, bo kto to kupi?

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Nie dość, że gnije to jeszcze ciagle się psuje. Straszne samochody. 

Taka 3-letnia Toyota to pewnie warta ze 30% ceny nowej, bo kto to kupi?

Daj spokoj, jakos musi zarobic na chleb ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Daj spokoj, jakos musi zarobic na chleb ;]

Znaczy ze ten kto robi raporty ADAC?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nie no Aygo jest ok

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Nie no Aygo jest ok

To pewnie dlatego, że współpracowali. PSA. 
No i może Proace też jest dobrą Toyotą? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

To pewnie dlatego, że współpracowali. PSA. 

Patrze właśnie na opinie autocentrum, Aygo i Yaris. No i o dziwo pasuje,

w naszych polskich opiniach Aygo jest mało usterkowe, a Yaris wypada bardzo źle.

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/aygo/ii/

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/

Napisano
14 minut temu, zenek111 napisał(a):

Patrze właśnie na opinie autocentrum, Aygo i Yaris. No i o dziwo pasuje,

w naszych polskich opiniach Aygo jest mało usterkowe, a Yaris wypada bardzo źle.

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/aygo/ii/

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/

Chinski pracodawca dal nowe zlecienie? 

Napisano
1 godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Mazda CX30 też, stawiam, że akumulator 🤣

Napisano
7 minut temu, bartekm napisał(a):

Kolejny japoński złom ;l

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Chinski pracodawca dal nowe zlecienie? 

To ADAC to chińczycy? Nie wiedziałem. :)

Kurka, bądźmy poważni, przecież wiadomo ze nie ja jestem chińczyk to Toyota-lowersi poczuli się urażeni.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, bartekm napisał(a):

Mozecie mieć racje, według naszych opinii to mało awaryjny samochód.

https://www.autocentrum.pl/oceny/mazda/cx-30/

Ogólnie to ta Mazda tylko z jednego rocznika ma bardzo złe wyniki, tego najsatrszego. Moze ten rocznik juz przerdzewiał :P

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Kolejny japoński złom ;l

Przeciez innne japończyki typu Suzuki, Mitsubishi, czy właśnie Mazda maja  dobre albo bardzo oceny.

p.s. Ale "kij w mrowisko", ja wiem ze wielu ludzi ma Toyoty, ale to tylko ranking, nie trzeba ich bronić, pozostawmy to Toyocie, niech się wytłumacza.

Edytowane przez zenek111

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał(a):

Przeciez innne japończyki typu Suzuki, Mitsubishi, czy właśnie Mazda maja  dobre albo bardzo oceny.

Mitsubishi, to wiadomo-dzięki współpracy z Reanult na pewno zyskało na niezawodności. To samo Nissan.

Mazda? Przecież to się rozpadnie od rdzy jeszcze szybciej, niż Toyota. Pewnie opinie piszą zanim sprawdzili czy mają progi w swoich autach.

Gdyby Toyota była niezawodna, to by nią jeździli np. taksówkarze, floty.... Sprzedawała by się doskonale. Byłaby np. marką znaną i kupowaną na całym świecie.

Napisano
22 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Gdyby Toyota była niezawodna, to by nią jeździli np. taksówkarze, floty.... Sprzedawała by się doskonale. Byłaby np. marką znaną i kupowaną na całym świecie.

Nie rozumiesz. To kiedyś Toyoty były niezawodne (dlatego taksówkarze wolą pełnoletnie Priusy) i Toyota leci na tej legendzie, a nowe modele rozpadają się po roku. To zupełnie odwrotnie niż np. Stellantis czy inny VAG, gdzie owszem, kiedyś w przeszłości były jakieś tam problemy, ale teraz już na pewno jest poprawione i od tego rocznika już będzie niezawodne ;]

Napisano

„Top 10: Sprzedaż nowych aut w Polsce wg modeli:

Corolla – 28 885 szt.

Octavia – 18 903 szt.

Yaris Cross – 15 424 szt.

C-HR – 14 277 szt.

Yaris – 13 998 szt.

Sportage – 13 932 szt.

Tucson – 13 012 szt.

RAV4 – 10 300 szt.

Duster – 10 203 szt.

T-Roc – 8 961 szt.”

dane za 2024r.

Niech się Polacy szybko ogarną i nauczą niemieckiego żeby odczytać ten raport!!

Edytowane przez ghost2255

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

„Top 10: Sprzedaż nowych aut w Polsce wg modeli:

Corolla – 28 885 szt.

Octavia – 18 903 szt.

Yaris Cross – 15 424 szt.

C-HR – 14 277 szt.

Yaris – 13 998 szt.

Sportage – 13 932 szt.

Tucson – 13 012 szt.

RAV4 – 10 300 szt.

Duster – 10 203 szt.

T-Roc – 8 961 szt.”

Niech się Polacy szybko ogarną i nauczą niemieckiego żeby odczytać ten raport!!

a gdzie MG ???

Napisano
1 godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

No i może Proace też jest dobrą Toyotą? 

Ma znaczki Toyoty z przodu i z tyłu?

No ma :swiety:

Akurat od pół roku mam Proace Furgon Long.

Mało przejechał więc nie miał prawa się zepsuć ;)

A fajnie mi się nim jeździ, takie wrażenia dość zbliżone do osobówki. Do 120km/h w miarę komfortowo. Spoko fotele. Pełnia obsługi guzikami i pokrętłami.

1400kg ładowności.

Dla mnie bardzo OK, oby się nie psuło :ok:

Napisano
  • Autor

Ok, spadam, ale najpierw składam oficjalne przeprosiny że ośmieliłem się na forum motoryzacyjnym wkleić raport dotyczący awaryjnosci samochodów. 

Co ja sobie w ogóle myślałem! Toż to skandal takie rzeczy publikować na takim forum. Ich miejsce jest na pudelku lub na matkakarmiaca.pl

Jeszcze raz najmocniej przepraszam!

Napisano
5 minut temu, sowik85 napisał(a):

Dla mnie bardzo OK, oby się nie psuło

Może nie będzie źle. W końcu Stellantis pomagał w tym projekcie. ;]

Napisano
16 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Może nie będzie źle. W końcu Stellantis pomagał w tym projekcie. ;]

Nie strasz ;]

Kolega mocno obeznany w dostawczakach powiedział mi, że w zasadzie bankowo spotka mnie awaria adBlue przy 100-120kkm.

Na szczęście tyle to auto zrobi przez 10 lat ;] więc może się fuksnie.

Poza silnikiem (2.0 Diesel) tam nie ma się co psuć :hmm:

Nie wiem jak blacharka 🙂

Napisano
8 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Mozecie mieć racje, według naszych opinii to mało awaryjny samochód.

https://www.autocentrum.pl/oceny/mazda/cx-30/

Ogólnie to ta Mazda tylko z jednego rocznika ma bardzo złe wyniki, tego najsatrszego. Moze ten rocznik juz przerdzewiał :P

Akurat po 3 latach w Maździe wysypują się akumulatory, a to jednak raport pomocy drogowej. Sam do swojego chyba z 5 razy wzywałem assistance. Bardzo dobrze, niech szorują glebę, bo akurat sami sobie wprowadzili idiotyczna politykę wymiwny gwarancyjnej tego elementu 🤣

Napisano

asx ładnie pociągnął, potwierdza się co kilka osób wspominało na forum że bezproblemowa furka

Napisano
13 godzin temu, wladmar napisał(a):

Nie rozumiesz. To kiedyś Toyoty były niezawodne (dlatego taksówkarze wolą pełnoletnie Priusy) i Toyota leci na tej legendzie, a nowe modele rozpadają się po roku. To zupełnie odwrotnie niż np. Stellantis czy inny VAG, gdzie owszem, kiedyś w przeszłości były jakieś tam problemy, ale teraz już na pewno jest poprawione i od tego rocznika już będzie niezawodne ;]

a tak na poważnie: wszystko to taki sam szmelc. Nieważne, Toyota, Renault czy VW. Dlatego kupując nowe trzeba patrzeć na jak najlepszą i jak nadłuższą gwarancję, albo dać sobie spokój z nowymi, kupić piętnastoletnią używkę, bo takie są jeszcze w miarę proste i naprawialne rozsądnym kosztem. Dlatego ja się nie boję Chińczyków, gorsze nie będą. A przynajmniej konkurencję cenową robią.

Napisano
5 godzin temu, bartekm napisał(a):

Akurat po 3 latach w Maździe wysypują się akumulatory, a to jednak raport pomocy drogowej. Sam do swojego chyba z 5 razy wzywałem assistance. Bardzo dobrze, niech szorują glebę, bo akurat sami sobie wprowadzili idiotyczna politykę wymiwny gwarancyjnej tego elementu 🤣

problemy z akumulatorami są już chyba w większości marek z tego co widzę. Takie czasy. Wszystko elektroniczne, wszystko na prąd. Podejdziesz do auta, lusterka się rozłożą, bagażnik otworzyż nogą i zamkniesz, fotel wyjedzie i się dopasuje do Ciebie, lusterko też, ekran powita ładnie, ale potem na uruchomienie już prądu nie starcza ;]

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

problemy z akumulatorami są już chyba w większości marek z tego co widzę. Takie czasy. Wszystko elektroniczne, wszystko na prąd. Podejdziesz do auta, lusterka się rozłożą, bagażnik otworzyż nogą i zamkniesz, fotel wyjedzie i się dopasuje do Ciebie, lusterko też, ekran powita ładnie, ale potem na uruchomienie już prądu nie starcza ;]

Dodatkowo normy ekologiczne powodują że ładowanie akumulatora w aucie jest ograniczane do minimum. Kiedyś było wiadomo że ma być te 14V cały czas. Teraz auto "wie lepiej" i w pewnym momencie obniża napięcie nawet poniżej 13V. Jeśli ktoś nie jeździ codziennie to okazuje się że przy ładowaniu wg takiego algorytmu bilans energii w aku jest ujemny i w końcu musi nastąpić rozładowanie. I taki akumulator prawdopodobnie będzie do wymiany, bo jak był długo niedoładowany to się zasiarcza lub w inny sposób trwale uszkadza. Zwłaszcza w hybrydach gdzie do uruchomienia nie potrzeba dużo prądu więc można dość długo jechać "na krawędzi" niczego nie podejrzewając aż pewnego dnia samochód jest zupełnie martwy.

Napisano

Do tego raportu niezawodności dodam 21 letnie auto fiat Punto 2 1.2 tutaj nie ma co się zepsuć oprócz eksploatacji. Klocki płyny oleje. Mamy kilka w rodzinie i śmieje się że.dokladam 0 zlotych do tych aut. Żona chciała grande , ale trafiło się p2 classic 2010.E5 za śmieszna kasę i wziolem

. Klima działa odziwo. Hehe . Pracowałem w motoryzacji 15 lat . I jakby nie normy euro i oszczędzania dzisiaj była by w Europie świetna motoryzacja jak np w Brazylii Fiat. Człowiek nawet by na etanolu jedzil. Gryzło mnie pseudo szukanie € oszczędności... Najlepiej wspominam Abarth 500, i pandę 100hp, czy 4x4 pandę. Ale co mnie zaskoczylo to że 1.0 hybrid z Moto generatorem z rynku brazylijskiego nie miał żadnych usterek, wszystko sprawdzone za markerowane

...jakość przepaść 

Napisano
14 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

Do tego raportu niezawodności dodam 21 letnie auto fiat Punto 2 1.2 tutaj nie ma co się zepsuć oprócz eksploatacji. Klocki płyny oleje. Mamy kilka w rodzinie i śmieje się że.dokladam 0 zlotych do tych aut. Żona chciała grande , ale trafiło się p2 classic 2010.E5 za śmieszna kasę i wziolem

. Klima działa odziwo. Hehe . Pracowałem w motoryzacji 15 lat . I jakby nie normy euro i oszczędzania dzisiaj była by w Europie świetna motoryzacja jak np w Brazylii Fiat. Człowiek nawet by na etanolu jedzil. Gryzło mnie pseudo szukanie € oszczędności... Najlepiej wspominam Abarth 500, i pandę 100hp, czy 4x4 pandę. Ale co mnie zaskoczylo to że 1.0 hybrid z Moto generatorem z rynku brazylijskiego nie miał żadnych usterek, wszystko sprawdzone za markerowane

...jakość przepaść 

Ciekawe. Ja miałem Punto2 1.2 od nowości i psuło się sporo na gwarnacji jak i po. 

Może to jak z winem im starsze tym lepsze :).

Brat do niedawna mial jeszcze P2FL 2005, ale poszło na złom. Przegnite było (garazowane), poza tym co chwila coś trzeba było w nim robic.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Ciekawe. Ja miałem Punto2 1.2 od nowości i psuło się sporo na gwarnacji jak i po. 

Brat do niedawna mial jeszcze P2FL 2005, ale poszło na złom. Przegnite było (garazowane), poza tym co chwila coś trzeba było w nim robic.

To p2 classic to było sprowadzone w 2017 roku z Włoch,buda podłoga w miarę ok.  stłuczka lewy przód lampa zderzak maska i blotnik..ale ok po zakupie sprawdziłem nie ruszona konstrukcja.itp. jak na razie żona zadowolona..koszty znikome. Konserwacja trefnych miejsc i będzie jazda. Dobrze że ma e5 bo często w KRK cisnę ...

Napisano
13 godzin temu, sherif napisał(a):

Też miałem. Psuło się wszystko, niektóre rzeczy wręcz absurdalne, np. szlag trafił połączenie wycieraczek i działała tylko jedna. 🤣

Napisano
3 godziny temu, bartekm napisał(a):

Też miałem. Psuło się wszystko, niektóre rzeczy wręcz absurdalne, np. szlag trafił połączenie wycieraczek i działała tylko jedna. 🤣

"Fiat jeszcze nie raz Cię zaskoczy" :), czasami właśnie zaskakiwał takim absurdami jak uszkodzenie szyn fotela, czy cieknący wlew baku. Oczywiście nie mogło zabraknąć std jak świecące się poduszki, padnięty aku MM czy słynny alternator.

U kolegi w HGT z wycieraczką też były jazdy. Jak hamował to tylnia się włączała :phi:.

Napisano
18 minut temu, sherif napisał(a):

"Fiat jeszcze nie raz Cię zaskoczy" :), czasami właśnie zaskakiwał takim absurdami jak uszkodzenie szyn fotela, czy cieknący wlew baku. Oczywiście nie mogło zabraknąć std jak świecące się poduszki, padnięty aku MM czy słynny alternator.

U kolegi w HGT z wycieraczką też były jazdy. Jak hamował to tylnia się włączała :phi:.

to raczej planowane. przygotowywala sie do zmywania krwi tych co wjada ci w tyl...

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

dokładnie tak. Tylko we Fiacie mogą się zepsuć rzeczy, o awariach których w innych autach nikt nie słyszał. Ja zaliczyłem np. złamany daszek przeciwsłoneczny przy po prostu jego normalnym otwieraniu, awaria ogrzewania lusterka zewnętrznego (komuś się zdarzyło w innej marce żeby lusterko przestało grzać?), odpadające logo marki z klapy bagażnika, przepalenie kostek w światłach mijania, tak że z reflektrora wydobywał się dym...

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

dokładnie tak. Tylko we Fiacie mogą się zepsuć rzeczy, o awariach których w innych autach nikt nie słyszał. Ja zaliczyłem np. złamany daszek przeciwsłoneczny przy po prostu jego normalnym otwieraniu, awaria ogrzewania lusterka zewnętrznego (komuś się zdarzyło w innej marce żeby lusterko przestało grzać?), odpadające logo marki z klapy bagażnika, przepalenie kostek w światłach mijania, tak że z reflektrora wydobywał się dym...

Dobre .. ja w Lanii też kostki wymieniałem. Jeszcze taka ciekawostka do Punto2 było w MY03 ponad 6 rodzajów reflektorów. Były ze srebnym i ciemnym wnętrzem, na H1 i H7 oraz w wersji z przeciwmgielnym i bez. Kombinację więc było dużo. Miałem naprawę błotnika i wymianę lampy zleconą przez ASO u blacharza. Dwa razy lampy wymieniał, a i tak źle założył, bo jak się pierwsza żarówka przepaliła po roku to się okazało że włożył H7, a drugą OEM miałem H1 :bzik:. Mocowań fotelu też było X wersji i Y modyfikacji, że czołowe ASO (Carserwis) miało problem ;).

Może na tle CC czy malucha to było spoko auto, ale dużo znajomych z Fiata się przesiadło na jp auta, wiadomo z jakich względów. Wtedy się okazało, że auto może być bezawaryjne.

Napisano

Daszek przeciwsłoneczny - uchwyt pękł mi w Volvo xc40
Lusterko przęsło grzać w BMW 318ti
Przepalona kostka lampy w c5 citroen

Także fiat jedynie czym się wyróżnia to że ma kumulację ;)

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
51 minut temu, maro_t napisał(a):

Ja pamiętam jak się przesiadłem na Mitsubishi i byłem wprost zdziwiony czymś takim, że jak jechałem na myjnię i odkręcałem antenę, to ta antena nie przyrdzewiała do dachu ani po roku, ani po dwóch, ani kuźwa po 10ciu ;]

Tymczasem we Fiacie, zawsze odkręcałem ją kombinerkami, bo tam gwint rdzewiał.

Żarówki we Fiacie to norma. Nawet w kamperze który był Fiatem i którego użytkowałem 2-3 tygodnie, też padła ta od świateł mijania. ;]

Jedna wielka masakra ;]

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Ale daszek złamałeś na pół czy tylko tą blaszkę w środku że opadał cały czas na dół? Bo u mnie było to drugie.

Co ciekawe innych problemów przez Ciebie wymienionych nie miałem ;] 

Miał za to swoje inne problemy ale miło go wspominam. Chociaż myślałem że dożyje u mnie dłużej niż 13 lat... szwagier męczy Borę 22 letnią do tej pory. Raz w progu to nawet jakieś zielsko mu rosło ;] . Czy Kia zostanie ze mną aż tyle czasu? Oj wątpie chociaż ma dużo plusów ale to już nie to co fiacior ;] 

ps. W tym roku miałby osiemnastkę 😭

Edytowane przez bielaPL

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał(a):

No i tłumiki, co rok trzeba było coś tam wymieniać, spawać... Jak to jest, że po raz ostatni robiłem cokolwiek z wydechem właśnie w Fiatach, potem niezależnie od wieku samochodów wydech po prostu był i tyle, nie wymagał interwencji. Albo koło zamachowe w Bravie... Czy w jakiekolwiek innej marce może się zepsuć koło zamachowe? Co tam jest do zepsucia? Ale w Fiacie owszem ;]

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Szyna? Masz na myśli ten łącznik z tyłu fotela, w którym puszczał spaw? 🫡

150 wersji reflektorów, to świadectwo wytrwałej walki fiata z parowaniem oraz żywotnością H7 🤣 Aku MM wytrzymał mi i tak dłużej niż Fiamm w Nissanie 🤣 swoją drogą wszystkie moje "japońskie" auta, miały kłopoty z akumulatorami 😮

Z PII to pamiętam, że na koniec zardzewiał mi dach 🤦‍♂️🤷

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

No i tłumiki, co rok trzeba było coś tam wymieniać, spawać... Jak to jest, że po raz ostatni robiłem cokolwiek z wydechem właśnie w Fiatach, potem niezależnie od wieku samochodów wydech po prostu był i tyle, nie wymagał interwencji. Albo koło zamachowe w Bravie... Czy w jakiekolwiek innej marce może się zepsuć koło zamachowe? Co tam jest do zepsucia? Ale w Fiacie owszem ;]

Tak, tłumiki to też zmora Fiatów. Taka dobra tradycja jeszcze od czasów malucha, gdzie odpadały ;]. Dla porównania w Vettcie mam jeszcze oryginalny wydech z katalizatorem, mimo 40lat ;).

6 minut temu, bartekm napisał(a):

Szyna? Masz na myśli ten łącznik z tyłu fotela, w którym puszczał spaw? 🫡

150 wersji reflektorów, to świadectwo wytrwałej walki fiata z parowaniem oraz żywotnością H7 🤣 Aku MM wytrzymał mi i tak dłużej niż Fiamm w Nissanie 🤣 swoją drogą wszystkie moje "japońskie" auta, miały kłopoty z akumulatorami 😮

Z PII to pamiętam, że na koniec zardzewiał mi dach 🤦‍♂️🤷

Ja miałem wersje 3d i coś pękało w szynie, tak że potem siedzenie po odgięciu odsuwało się do końca. Aku padł równo po 2latach ;), poniżej zera już nie dało się odpalić tego potwora. Ojciec miał wtedy Primerę, aku dobił do 10lat.

U mnie do 5lat nic nie rdzewiało, ale jak widziałem 8, 10-letnie to już potrafiły być bez progów.

Aha padały jeszcze ECU, to akurat zaliczyłem na gwarancji ;) i siadały tylne sprężyny.

Po przesiadce na Subaru, nie docierało do mnie początkowo że 8letnie auto z przebiegiem ponad 120kkm może mieć OEM zawieszenie i ogólnie jeździć bezawaryjnie.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Tak, tłumiki to też zmora Fiatów. Taka dobra tradycja jeszcze od czasów malucha, gdzie odpadały ;]. Dla porównania w Vettcie mam jeszcze oryginalny wydech z katalizatorem, mimo 40lat ;).

Ja miałem wersje 3d i coś pękało w szynie, tak że potem siedzenie po odgięciu odsuwało się do końca. Aku padł równo po 2latach ;), poniżej zera już nie dało się odpalić tego potwora. Ojciec miał wtedy Primerę, aku dobił do 10lat.

U mnie do 5lat nic nie rdzewiało, ale jak widziałem 8, 10-letnie to już potrafiły być bez progów.

Aha padały jeszcze ECU, to akurat zaliczyłem na gwarancji ;) i siadały tylne sprężyny.

Po przesiadce na Subaru, nie docierało do mnie początkowo że 8letnie auto z przebiegiem ponad 120kkm może mieć OEM zawieszenie i ogólnie jeździć bezawaryjnie.

Mi ECU nie padło, bo miałem cf2, a padały cf3 ;] sprzęgło wytrzymało 60 tys. km. Wspomagania ciągle było zepsute itp. itd. 🤣

Zapsuł wentylator chłodnicy, włączał się jak się go puknęło kluczem ;l

Ale mało palił :)

Edytowane przez bartekm

Napisano
14 godzin temu, sherif napisał(a):

ja przynajmniej dzięki temu autu rozszerzyłem swoją wiedzę motoryzacyjną. Bo wcześniej nie wiedziałem, że np. są takie elementy jak rezystor wentylatora chłodnicy, czy jakieś tuleje w tylnej belce ;]

Napisano
W dniu 14.04.2025 o 16:55, HARDTECHNO napisał(a):

...jakość przepaść 

Mam zgoła odmienne zdanie do P2 lub grande punto na L. To się psuło prawie cały czas, a przy 200 000km nadawało się na złom tak ogólnie zjedzone było. Na przykład Yarisy zaczynały awarie powyżej 300 000km a co niektórzy sprzedawali jak miały po 700 000km nabite. Obecne Kie mają zazwyczaj 400 000km i jeżdżą> Generalnie przepaść jakościowa fiata :) na minus.

Napisano
W dniu 13.04.2025 o 19:40, zenek111 napisał(a):

nie no, jak niemiec napisał to musi być w 200% prawda i tak jest 

Napisano
22 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ja pamiętam jak się przesiadłem na Mitsubishi i byłem wprost zdziwiony czymś takim, że jak jechałem na myjnię i odkręcałem antenę, to ta antena nie przyrdzewiała do dachu ani po roku, ani po dwóch, ani kuźwa po 10ciu ;]

Tymczasem we Fiacie, zawsze odkręcałem ją kombinerkami, bo tam gwint rdzewiał.

Żarówki we Fiacie to norma. Nawet w kamperze który był Fiatem i którego użytkowałem 2-3 tygodnie, też padła ta od świateł mijania. ;]

Jedna wielka masakra ;]

Gwint skorodowal.od chemii.przerabialem temat .