Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Frustracja systemami bezpieczeństwa w nowych samochodach

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, Polarny napisał(a):

Pierwsze słyszę, żeby jakaś funkcjonalność miałaby być dodawana przez programistę bez wyraźnego polecenia lub konsultacji z szefem projektu. Może być dodana na zasadzie analizy ogólności i spójności rozwiązania, gdzie niektóre "ficzery" są poukrywane w danej dystrybucji.

Nie mówię o nowej funkcjonalności per se.

Prawdziwy przykład z mojego podwórka:

jest okienko, do którego klepie się adres MAC. Tenże, ma być w formacie: aa-bb-cc-dd-ee-ff.

Jeśli MAC jest wklepany w tym formacie (okienko przyjmuje dokładnie 17 znaków), jest przyjmowany i działa. Jeśli znaki stojące na pozycjach bajtów są błędne, wyświetlany jest błąd. Ale jeśli użyte separatory są inne niż "-" (najczęściej używa się zamiennie ":") to okienko nie wyświetla błędu i można wartość zapisać, ale... to nie działa (tak jakby nic nie było wprowadzone).

To jest ewidentny błąd programistyczny, który powinien zostać przewidziany i oprogramowany, albo wyskoczyć na testach (na co też trzeba napisać test).

Definiowanie czegoś takiego w wymaganiach przez klienta jest bez sensu - to powinno działać zgodnie z logiką.

Szef projektu nie będzie pochylać się nad takimi pierdołami.

Co więcej, wsparcie techniczne producenta mówi, że prawidłowym formatem jest aa-bb-cc-dd-ee-ff i klient powinien sobie w tym formacie to wpisać, więc nie ma problemu :]

8 godzin temu, Polarny napisał(a):

I najważniejsze w kontekście bieżącej dyskusji - owo "bimbanie" wszelkich systemów i ich upierdliwa aktywacja przy każdym uruchomieniu zapłonu to działanie CELOWE, wynikające z polityki, wyraźnie zapisane w wymaganiach, z pełną świadomością ww. upierdliwości - a nie ze względu na to, jak pracują programiści czy testerzy.

Kolejny przykład.

Jakieś 30 lat temu, MS wymyślił sobie, że ustawiane przez użyszkodników hasła są generalnie zbyt słabe i ma to realny wpływ na bezpieczeństwo. W GPO można sobie było włączyć Passwords must meet complexity requirements. Do tego polityka zmiany hasła co 1-2 miesiące. Robimy to CELOWO, bo przecież ma być bezpiecznie, z pełną świadomością upierdliwości.

Czym się to skończyło?

Napisano

Całe szczęście są już aftermarketowe dodatki, które to trwałe wyłączają. Teraz IMO najlepsze jest Renault i BMW można uciszyć jednym przyciskiem. Miła i hultaj niby też ale musiałem klikać po ekranie. 

Napisano
7 godzin temu, wujek napisał(a):

Całe szczęście są już aftermarketowe dodatki, które to trwałe wyłączają. Teraz IMO najlepsze jest Renault i BMW można uciszyć jednym przyciskiem. Miła i hultaj niby też ale musiałem klikać po ekranie. 

Skoda podobnie jeden klawisz na kierownicy LA i znaki można a wyłączyć. 

Edytowane przez sdss

Napisano
10 godzin temu, wujek napisał(a):

Kiła i Hultaj też jednym guzikiem na kierownicy wyłączasz wszystkie bzyczki.

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 12:14, Polarny napisał(a):

Pierwsze słyszę, żeby jakaś funkcjonalność miałaby być dodawana przez programistę bez wyraźnego polecenia lub konsultacji z szefem projektu. Może być dodana na zasadzie analizy ogólności i spójności rozwiązania, gdzie niektóre "ficzery" są poukrywane w danej dystrybucji.

Pomijam tu fakt, że klient standardowo nie za bardzo wie, czego chce - a argument "przecież to oczywiste" (nie, nie jest oczywiste) to kolejny standard.

I najważniejsze w kontekście bieżącej dyskusji - owo "bimbanie" wszelkich systemów i ich upierdliwa aktywacja przy każdym uruchomieniu zapłonu to działanie CELOWE, wynikające z polityki, wyraźnie zapisane w wymaganiach, z pełną świadomością ww. upierdliwości - a nie ze względu na to, jak pracują programiści czy testerzy.

Mało tego, jak się coś doda "z dobroci serca", bo przecież to naturalne i oczywiste, potem to przychodzi kopnąć Cię w dupę... 

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

jakim?

asysten pasa , start stop?

Napisano
5 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

jakim?

asysten pasa , start stop?

Mute na kierownicy. Przytrzymać chwilkę dłużej. 

Napisano
16 godzin temu, grogi napisał(a):

W Land Roverach podobnie, guzik z autem w kółku na kierownicy wywołuje wszystkie systemy i można je powyłączać.

at-c573eb83f1aa4d20a608ea748aefc151.jpg

Napisano

Przydał by się taki programowalny, jeden knefel tryb jazdy, SS, asystenci. 

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 21:21, kiziuk napisał(a):

Jakieś 30 lat temu, MS wymyślił sobie, że ustawiane przez użyszkodników hasła są generalnie zbyt słabe i ma to realny wpływ na bezpieczeństwo. W GPO można sobie było włączyć Passwords must meet complexity requirements. Do tego polityka zmiany hasła co 1-2 miesiące. Robimy to CELOWO, bo przecież ma być bezpiecznie, z pełną świadomością upierdliwości.

Czym się to skończyło?

Ale to właśnie jest polityka ustalana przez tzw. "biznes". Lub - w przypadku omawianej upierdliwości "pomagaczy i zabezpieczaczy" - przez faktycznych polityków, co jest jeszcze gorsze.

Programiści i testerzy nie mają tu żadnego decydenckiego głosu.

Napisano
9 godzin temu, Polarny napisał(a):

Ale to właśnie jest polityka ustalana przez tzw. "biznes". Lub - w przypadku omawianej upierdliwości "pomagaczy i zabezpieczaczy" - przez faktycznych polityków, co jest jeszcze gorsze.

Programiści i testerzy nie mają tu żadnego decydenckiego głosu.

Poruszałem dwa różne konteksty, aczkolwiek tematycznie do siebie zbliżone ;)

Napisano

Pierwsze km nową Toyotą też przyprawiały o ból głowy przez te "pipczenie".
Po czasie człowiek się przyzwyczaja - nawet trochę tego brakuje (pipczyk powoduje, że nie trzeba tak często kontrolować prędkości bo od razu wiesz, kiedy ją przekroczysz).

Napisano

Pojeździłem Kogą po lificie. Za każdym uruchomieniem wyłączenie ostrzegania o znakach. Na godzinnej trasie również informował mnie, że jestem zmęczony. Jedyne co mi się podobało to aktywny tempomat 😆

Napisano

w temacie frustracji. Zostawiłem dziś rano qasqai'a na przegląd w ASO. Wziąłem zastępczego Juke'a i przyjechałem nim do domu 20km. Auto nowe, 80km na liczniku. Dramat. Pika i bimba non stop. Szukałem jak to wyłączyć ale na szybko nie znalazłem. Np nie można wyłączyć ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości. Pozycja w menu jest, ale "wyszarzona" niemożliwa do zmiany. Mam nadzieję, że da się to jakoś skonfigurować, chociażby żeby wyświetlał ostrzeżenia, ale nie pikał non stop. Serio, nawet jakby auto było najlepiej prowadzącym się, wykonanym i wygodnym, to bym zwariował jadąc tym gdzieś dalej, jakby ciągle bimbało jak ten Juke

Napisano
53 minuty temu, maro_t napisał(a):

w temacie frustracji. Zostawiłem dziś rano qasqai'a na przegląd w ASO. Wziąłem zastępczego Juke'a i przyjechałem nim do domu 20km. Auto nowe, 80km na liczniku. Dramat. Pika i bimba non stop. Szukałem jak to wyłączyć ale na szybko nie znalazłem. Np nie można wyłączyć ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości. Pozycja w menu jest, ale "wyszarzona" niemożliwa do zmiany. Mam nadzieję, że da się to jakoś skonfigurować, chociażby żeby wyświetlał ostrzeżenia, ale nie pikał non stop. Serio, nawet jakby auto było najlepiej prowadzącym się, wykonanym i wygodnym, to bym zwariował jadąc tym gdzieś dalej, jakby ciągle bimbało jak ten Juke

Z ciekawosci, jakie sa koszty przegladow tego QQ e-Power?

Napisano

Np nie można wyłączyć ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości. Pozycja w menu jest, ale "wyszarzona" niemożliwa do zmiany. Mam nadzieję, że da się to jakoś skonfigurować, chociażby żeby wyświetlał ostrzeżenia, ale nie pikał non stop.

Z tego co zauważyłem demówki/zastępcze w Nissanie mają ustawiony profil Gościa do jazdy. A to chyba powoduje dezaktywację kilku ficzerów, np. te szybkie ustawienia preferencji wspomagaczy.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Napisano
15 minut temu, motomouse napisał(a):

Z tego co zauważyłem demówki/zastępcze w Nissanie mają ustawiony profil Gościa do jazdy. A to chyba powoduje dezaktywację kilku ficzerów, np. te szybkie ustawienia preferencji wspomagaczy.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Poprawka. Poszedłem teraz do tego auta, odpaliłem, posiedziałem i już ta opcja była dostępna. Wygląda na to, że jest dostępna na postoju. Ciekawe czy trzeba ją za każdym razem wyłączać, ale przynajmniej jest szansa, że da się jeździć i nie zwariować

Napisano
42 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Z ciekawosci, jakie sa koszty przegladow tego QQ e-Power?

na razie to było 1200-1400zł. Zależnie co tam podlega wymianie. Z tym że zaznaczam im, żeby nie wymieniali filtra kabinowego, bo sam sobie wymieniam. A oni montują jakiś antyalergiczny Mann za 270 zł 

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał(a):

na razie to było 1200-1400zł. Zależnie co tam podlega wymianie. Z tym że zaznaczam im, żeby nie wymieniali filtra kabinowego, bo sam sobie wymieniam. A oni montują jakiś antyalergiczny Mann za 270 zł 

Bardzo przyzwoicie :ok: Za Tucsona HEV wyszlo mi 2.2 kPLN, filtr kabiny tez sam wymienilem, bo to 5 min i 40 PLN na Allegro.

Co ciekawe ceny materialow sa znosne, ale robocizna to troche przesada >1500PLN.

Napisano
W dniu 28.05.2025 o 15:00, zenek111 napisał(a):

No to ja w lutym 2024 zdążyłem, a inni musza poszukac innego rodzynka. Na pewno coś sie jeszcze znajdzie

Mój z marca 2024 i też już ma te systemy w standardzie, ale ogranicznik prędkości to jednorazowe dwa niegłośne piknięcia przy przekroczeniu prędkości i tyle + migający na zegarach znak z aktualnym ograniczeniem prędkości, system odczytywania znaków ograniczenia działa moim zdaniem dobrze, jakieś 80-90% trafności, asystent pasa ruchu działa bardzo subtelnie, nie wyrywa nagle kierownicy z rąk, chyba, że sytuacja jest już krytyczna. Nic przy tym nie pika, nie piszczy, nie działa w ogóle jak nie jest pewien (np. wiejskie drogi bez namalowanych pasów), w koreańcach potrafił w takich warunkach robić losowo jakieś manewry, w T-Rock z podobnego rocznika lub o rok starszy co chwilę wyskakiwał komunikat "jedź środkiem drogi" (ten sam koncern). Da się normalnie jeździć, nic nie wkurza, nie irytuje pomimo kompletu asystentów na pokładzie, z czego większość oceniam za przydatne, np. radary z przodu i z tyłu (asystent wyjazdu z miejsca parkingowego tyłem bardzo skutecznie sygnalizuje nadjeżdżające drogą lub na parkingu samochody, asystent martwego pola działa bardzo dobrze i rzeczywiście pomaga). Takie zabawki jak utrzymywanie na środku pasa ruchu, autonomiczna jazda (chyba max. 15 sekund bez trzymania kierownicy), asystent jazdy w korku (automatyczne zatrzymywanie i ruszanie za poprzedzającym autem) są możliwe do aktywacji (jako Travel assist) tylko razem z aktywnym tempomatem, więc na życzenie kierowcy.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Bardzo przyzwoicie :ok: Za Tucsona HEV wyszlo mi 2.2 kPLN, filtr kabiny tez sam wymienilem, bo to 5 min i 40 PLN na Allegro.

Co ciekawe ceny materialow sa znosne, ale robocizna to troche przesada >1500PLN.

tata w i20 na razie miał jeden przegląd i płacił trochę powyżej tysiaka. Ale pewnie mają ceny też zależne od modelu. Tak naprawdę to te przeglądy to wymiana oleju, filtra kabiny, czasem filtra powietrza i tyle. Więc tysiąc to i tak dużo. Największy zysk z tego że robi się to w ASO, oczywiście poza utrzymaniem gwarancji, to robione na bieżąco akcje serwisowe. U mnie dzisiaj jak wpisali vin to im wyskoczyło, że trzeba zaktualizować oprogramowanie odpowiedzialne za zarządzanie energią w układzie hybrydowym. Jest to zgodne z tym co czytałem na grupach, podobno będzie miał trochę inną strategię ładowania-rozładowania i pewnie poprawili jakieś błędy.

Napisano
6 minut temu, klaudio napisał(a):

asystent wyjazdu z miejsca parkingowego tyłem bardzo skutecznie sygnalizuje nadjeżdżające drogą lub na parkingu samochody, asystent martwego pola działa bardzo dobrze i rzeczywiście pomaga

też mam taką obserwację że w QashQaiu te dwie rzeczy działają najlepiej i są naprawdę przydatne. Raz na tydzień jestem w miejscu, gdzie wjeżdżam na posesję przez wąską bramę, a potem wyjeżdżam tyłem na ulicę mając praktycznie zerową widoczność na ruch na tej ulicy, dopóki nie wyjadę na tyle, że tył auta jest już na ulicy. A asystent ruchu poprzecznego widzi nadjeżdżające auta wczesniej niż ja i daje znać, co więcej widzi je naprawdę ze sporej odległości i jestem w szoku jak to skutecznie działa. Natomiast ostrzeganie o kolizji, czy próby hamowania przez auto samemu, mogą częściej spowodować niebiezpieczną sytuację niż jej zapobiec. Na szczęście w aucie z końca 2022 roku dało się to wszystko skonfigurować tak, żeby nie było nahalne, wyłączyć co chciałem wyłączyć i to raz a skutecznie.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

To takie proste jazda zgodnie z przepisami 🤣😜🤪

Napisano

W OBD11 dla nowych VAG pojawił się mod na ISA, jedyne 200 kredytów. Czy działa nie wiem . 

Napisano

no to kontynuując wątek bibmającego Juka. Da się to powyłączać. Co więcej, jak po południu jechałem oddać auto to opcja wyłączenia ostrzeżeń o prędkości była już dostępna podczas jazdy. Nie mam pojęcia dlaczego za pierwszym razem nie była. Ale trzeba to wyłączać za każdy razem po uruchomieniu auta. Czyli procedura jest taka:

- odpalamy

- klikamy OK na ekranie multimedów na ostrzeżeniu o czymśtam (w QQ też mam takie samo)

- wyłączamy start-stop - tego nie da się używać. To była wersja z silnikiem 1.0 i automatyczną skrzynią. Dramatyczne połączenie psujące całkiem fajne poza tym auto. A jazda z dodatkowo włączonym start-stop to walka o życie przy każdym wyjeżdżaniu z podporządkowanej czy gdziekolwiek gdzie trzeba sprawnie ruszyć.

- przyciskami na kierownicy przechodzimy do ustawienia-> asystenci kierowcy -> rozpoznawanie znaków i wyłączamy. Skrótu nie znalazłem. Po lewej stronie kierownicy jest za to pojedynczy przycisk do wyłączenia start-stop. Dobrze że przynajmniej tyle

Edytowane przez maro_t

Napisano
20 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

ostatecznie wyszło 1320zł. W tym 100 za pikającego Juka. A wymienili tym razem tylko olej, gaśnicę bo się skończył termin i bateryjki w obu pilotach.

Napisano
23 godziny temu, maro_t napisał(a):

Moze wylaczyc, ale tylko jak auto jest na P pewnie. 

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

no to kontynuując wątek bibmającego Juka. Da się to powyłączać. Co więcej, jak po południu jechałem oddać auto to opcja wyłączenia ostrzeżeń o prędkości była już dostępna podczas jazdy. Nie mam pojęcia dlaczego za pierwszym razem nie była. Ale trzeba to wyłączać za każdy razem po uruchomieniu auta. Czyli procedura jest taka:

- odpalamy

- klikamy OK na ekranie multimedów na ostrzeżeniu o czymśtam (w QQ też mam takie samo)

- wyłączamy start-stop - tego nie da się używać. To była wersja z silnikiem 1.0 i automatyczną skrzynią. Dramatyczne połączenie psujące całkiem fajne poza tym auto. A jazda z dodatkowo włączonym start-stop to walka o życie przy każdym wyjeżdżaniu z podporządkowanej czy gdziekolwiek gdzie trzeba sprawnie ruszyć.

- przyciskami na kierownicy przechodzimy do ustawienia-> asystenci kierowcy -> rozpoznawanie znaków i wyłączamy. Skrótu nie znalazłem. Po lewej stronie kierownicy jest za to pojedynczy przycisk do wyłączenia start-stop. Dobrze że przynajmniej tyle

Ja m.in. dlatego nie wziałem X-Traila w zeszłym roku. Auto bardzo fajne, ale wyłączenie systemów dramatycznie zakopane. 

Napisano

Ja mam problem z tym w Tucsonie, że co odpalenie muszę wyłączać systemy, których nie potrzebuję. Nie kumam czemu po wyłączeniu ich raz nie mogą być nieaktywne do kolejnego ich uruchomienia... W VAGu jakoś można. 😎

Ł.

Napisano
2 minuty temu, Ancypankrator napisał(a):

Nie kumam czemu po wyłączeniu ich raz nie mogą być nieaktywne do kolejnego ich uruchomienia...

Łuunnia :phi:

2 minuty temu, Ancypankrator napisał(a):

W VAGu jakoś można. 😎

Nie można, bo Łuunnia ;] chociaż już pojawiają się rozwiązania ;) 

Napisano
2 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Dałbym głowę, że lane assist mam wyłączony na amen, po tym jak go wyłączyłem. 🤔 Może się popsuł zatem. 🤣

Ł.

Napisano
1 minutę temu, Ancypankrator napisał(a):

Dałbym głowę, że lane assist mam wyłączony na amen, po tym jak go wyłączyłem. 🤔 Może się popsuł zatem. 🤣

Może masz stare auto :phi: 

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Ja m.in. dlatego nie wziałem X-Traila w zeszłym roku. Auto bardzo fajne, ale wyłączenie systemów dramatycznie zakopane. 

ja mam QQ z końca 2022 roku. Wszystko jeszcze dało się skonfigurować tak jak chciałem i auto pamięta ustawienia. Ale z tego co wiem po liftingu jest już gorzej.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, kiziuk napisał(a):

Widzisz, u mnie VAG produkcja 2024 (auto homologowane 2020), można wyłączyć systemy na stałe i pamięta.

Wyjątkiem jest START/STOP który się włącza(ł) sam przy każdym uruchomieniu samochodu ale rozwiązałem to kabelkiem od chińczyków za 35PLN.

Co ciekawe jak czytam na forum modelu to w nowym modelu - tym homologowanym w 2023 (a dostępnym od 2024) już nie pamięta i na siłe włącza za każdym razem wszystkich upierdliwych asystentów.

Napisano
1 minutę temu, bengamin napisał(a):

Widzisz, u mnie VAG produkcja 2024 (auto homologowane 2020), można wyłączyć systemy na stałe i pamięta.

Wyjątkiem jest START/STOP który się włącza(ł) sam przy każdym uruchomieniu samochodu ale rozwiązałem to kabelkiem od chińczyków za 35PLN.

Co ciekawe jak czytam na forum modelu to w nowym modelu - tym homologowanym w 2023 (a dostępnym od 2024) już nie pamięta i na siłe włącza za każdym razem wszystkich upierdliwych asystentów.

2024, ale rejestracja w pierwszej połowie roku.

Napisano
5 godzin temu, Ancypankrator napisał(a):

Ł.

To zależy od rocznika.

W jednym VW mogłem to na stałe wyłączyć, a w innym już się włączało po ponownym odpaleniu zapłonu.

W VAG można to (dzięki dla jednego Akowicza ;) ) wyłączyć interfejsem. Tzn ustawiasz w systemie, aby ten pamiętał to co sobie wymyśliłeś i nie resetował za każdym razem.

Napisano

U mnie trzeba bylo przekodowac by pamietal line assist i front assist.
Homo pewnie z 2019 lub i 2018

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, bengamin napisał(a):

U mnie jest VAG 2024 i już nie można. Do tego dopiero teraz zaczynają pojawiać się patenty na ISA. 

Asystenta pasa ruchu na razie nie da się pozbyć. 

Start/Stop rozwiązałem permanentnie używając pojazdu w trybie S, co rozwiązuje jeszcze inne problemy. 

Napisano
34 minuty temu, kiziuk napisał(a):

U mnie jest VAG 2024 i już nie można. Do tego dopiero teraz zaczynają pojawiać się patenty na ISA. 

Start/Stop rozwiązałem permanentnie używając pojazdu w trybie S, co rozwiązuje jeszcze inne problemy. 

Odejmuje dekadę z metryki?:]

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał(a):

To samo, jeżdżę na S i jak zwykle auto. Asystenci mi nie robią.

Napisano
21 godzin temu, grogi napisał(a):

Odejmuje dekadę z metryki?:]

Pozbywam się Start/Stop i żeglowania (co za debil to wymyślił) więc auto zachowuje się bardziej "przewidywalnie" na zakrętach. Poza tym mogę zdjąć nogę z gazu i auto zaczyna normalnie zwalniać. 

Do tej pory jeździłem tylko manualami (przynajmniej długo-okresowo) i zauważam, że automat zachęca do spokojniejszej jazdy - lekko naciskam, a on się sam rozpędza przez biegi :phi:

Edytowane przez kiziuk

Napisano
W dniu 2.06.2025 o 10:44, Ryb napisał(a):

W Land Roverach podobnie, guzik z autem w kółku na kierownicy wywołuje wszystkie systemy i można je powyłączać.

at-c573eb83f1aa4d20a608ea748aefc151.jpg

Ale nadal jak małpa klikasz w każdy jeden system? W Renault programujesz co chcesz klikasz dwa razy i zawsze się wyłącza zgodnie z tym co się zaprogramowało. 

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 13:23, sdss napisał(a):

W OBD11 dla nowych VAG pojawił się mod na ISA, jedyne 200 kredytów. Czy działa nie wiem . 

O to ciekawe muszę popatrzeć. 

Napisano
12 minut temu, wujek napisał(a):

Ale nadal jak małpa klikasz w każdy jeden system? W Renault programujesz co chcesz klikasz dwa razy i zawsze się wyłącza zgodnie z tym co się zaprogramowało. 

Nie wiem jak to dokładnie działa bo nie mam tej wersji. Ale wiem też, że do guzika obok (ten z rombem) można samemu przypisać jakąś ulubioną funkcję. To daje teoretycznie dwie możliwości ale nie mam pojęcia czy nie trzeba jeszcze odklikać na ekranie. Nawet jeśli, to przynajmniej nie trzeba jednak tego w różnych miejscach szukać.

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 11:33, maro_t napisał(a):

W dniu 9.06.2025 o 11:44, Maciej__ napisał(a):

Mozna miec taki zyczenie aby nie wymieniali filtra kabinowego oodczas przegląduw aso? Auto na gwarancji.

Napisano
57 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Mozna miec taki zyczenie aby nie wymieniali filtra kabinowego oodczas przegląduw aso? Auto na gwarancji.

a czemu nie? Ja praktycznie w każdym aucie wymeniam sobie filtr dwa razy w roku, co niekoniecznie zbiega się z przeglądami i w żadnej marce nie było z tym problemu

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

a czemu nie? Ja praktycznie w każdym aucie wymeniam sobie filtr dwa razy w roku, co niekoniecznie zbiega się z przeglądami i w żadnej marce nie było z tym problemu

Ja też. W syfie w którym jeździmy jakoś nie widzę tego żeby wytrzymał dłużej.