Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Abonament na uslugi/opcje/funkcje zwiazane z autem

Featured Replies

Napisano

Wlasnie to juz ten czas ze sporo uslug w autach jest na abonament.

Placice juz jakis abonament (i nie pisze tutaj o najmie auta) ?

Ja place jeden w tesli, na "Łączność Premium" 35 zł.

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Mam opłacone sporo opcji na 6 lat, w tym LTE, Live Traffic itp. :)

Potem pewnie zmienię auto ;]

Napisano

W nissanie są jakieś usługi "connect", ale na razie są darmo (tzn w cenie auta) przez rok czy dwa. Nie wczytywałem się co dokładnie umożliwiają, jak wyłączą to się dowiem czy były do czegoś potrzebne. 

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Nie i nie zamierzam :ok:

Android Auto/Apple Car play w zupelnosci wystarcza do moich potrzeb.

Napisano
25 minut temu, PawelWaw napisał(a):

W sumie mam chyba z 5-6 usług ekstra płatnych, z tym że comiesięczny abonament tylko na jedną (live traffic w Fordzie). Pozostałe są odnawiane co jakiś czas.

Napisano

A jest to dość ciekawe.

Z racji wyboru najwyższego możliwego wyposażenia wszystkie (bez jednej-więcej o tym poniżej) "płatne" funkcje pojazdu zostały aktywowane w samochodzie bezterminowo.

Na forum marki nieraz ludzie szukają kontaktów do nieautoryzowanego odblokowania części funkcji bo można to zrobić zdalnie kodem aktywacyjnym lub po kablu.

We-Connect działający po Bluetooth jest aktywowany bezterminowo.

Ale już We-Connect plus aktywowali tylko na 3 lata, osobiście raczej to przedłużę bo daje mi to zdalne funkcje do samochodu, powiadomienia, czy chociażby zdalne otwieranie/zamykanie samochodu z aplikacji, domykanie szyb czy dachu, powiadomienie że dach/szyby otwarte a że czujnik deszczu wykrył opady, zdalne statystyki, rejestr otwierania/zamykania samochodu, statystyki przebiegu/spalania. Tak bawi mnie to i używam tego.

Jedyna funkcja która nie została aktywowana to VW obsługa głosowa - ale po włączeniu Android Auto, mam wyłączone "OK GOOGLE" a ustawiłem że Gemini ma reagować tylko po naciśnięciu przycisku na kierownicy lub dotknięciu palcem ikony mikrofonu na wyświetlaczu środkowym.

Widzę że jedyna możliwa "ponad wyposażeniowa opcja/niewpływająca na funkcjonowanie pojazdu" to wykupienie dodatkowego WIFI Hot Spota z dostepem do internetu dla pasażerów.

poniżej zrzuty ekranu:
Upgrades - niewykupiona dodatkowa obsługa głosowa

Aplikacje In-Car App - nie można zakupić bo wszystkie zostały aktywowane bezterminowo

Edit:
aha. Po okresie gwarancyjnym można aktywować funkcje niedostępne z powodów przepisów w UE (zdalne zagrzanie pojazdu czy uruchomienie klimatyzacji), w aplikacji nie wyświetlają się te funkcje ale magicy na forum marki rozpracowali jak to uruchomić.

Image1.jpg

Image2.jpg

Image3.jpg

Image4.jpg

Image5.jpg

Image6.jpg

Image7.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano

Tak. Płacę premium za zdalny monitoring. 3zł/m :skromny:.

W pozostałych autach mam za free ;).

Napisano

Aktywne Cyfrowe dodatki

Telefon alarmowy Mercedes-Benz
Zdalna diagnoza pojazdu
Telediagnostyka
Zarządzanie przeglądami
Śledzenie pojazdu
Aktualizacja oprogramowania
Zarządzanie wypadkami i awariami
Powiadomienie o próbie kradzieży i czujnik szkody parkingowej
Indywidualne wskazanie zużycia
Zdalne informacje o pojeździe
Śledzenie pojazdu GPS
Zdalne wyszukiwanie pojazdu
Alarm przekroczenia prędkości
Personalizacja
Zdalnie sterowanie szyby
Asystent obsługi głosowej MBUX
Nadzór parkingowy
Cyfrowe przekazanie kluczyka
Cyfrowi asystenci
Zdalne sterowanie zamkami
Indywidualne rekomendacje
Lokalizator pojazdu
Car-to-X Communication
Dostępne miejsca parkingowe
Aktualizacja map online
Wyszukiwanie lokalne
Mapa pogody
Live Traffic Information
Parkowanie do aplikacji
Nawigacja na twardym dysku
Radio internetowe
Music Streaming
Wyszukiwanie online
Prognoza pogody
Radio cyfrowe
Integracja smartfona

Zrzut ekranu 2025-06-05 102239.png

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

U nas chyba tylko Bluelink jest płatny, przy czym zazwyczaj ludzie dostają za free na jakiś czas. Ja mam do 11.2028 wersje Plus. Traktuje jako gadżet, ale kilka razy przydało się do zdalnego otwarcia auta np jak na nartach byliśmy i mlodzi wczesniej na parking zjechali. Nie mieli kluczy to im otworzyłem i mogli swoje graty spakowac zamiast kiblować przy aucie.

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Nic nie płacę.

I wczoraj nawet tak sobie myślałem, co zrobią takie marki jak BMW które oczekują zapłaty za abo na grzane stołki czy inne takie dodatkowe wyposażenie które jest, ale mogą wyłączyć, w kontekście wchodzących wszystko mających premium limuzyn z Chin ;]

Przykład

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

U nas chyba tylko Bluelink jest płatny, przy czym zazwyczaj ludzie dostają za free na jakiś czas. Ja mam do 11.2028 wersje Plus. Traktuje jako gadżet, ale kilka razy przydało się do zdalnego otwarcia auta np jak na nartach byliśmy i mlodzi wczesniej na parking zjechali. Nie mieli kluczy to im otworzyłem i mogli swoje graty spakowac zamiast kiblować przy aucie.

Chyba tak, ja z tego jeszcze ani razu nie skorzystalem w praktyce ;]

Nie wiem czy traffic w nawigacji jest czescia abonamentu BlueLink czy dziala jakos niezaleznie :nie_wiem:

Aczkolwiek tu znowu, wole mapy google/Waze przez AA niz fabryczne nawi.

Auta w ktorym jakies wazne fukncje (aktywny tempomat, ogrzewanie foteli, etc) sa na abo bym nie kupil.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wiem czy traffic w nawigacji jest czescia abonamentu BlueLink czy dziala jakos niezaleznie :nie_wiem:

Auta w ktorym jakies wazne fukncje (aktywny tempomat, ogrzewanie foteli, etc) sa na abo bym nie kupil.

Dla mnie te funkcje to jak hardware i mają być na wyposażeniu. Na abo tylko soft, jak juz, tak jak tutaj.

Navi fabryczne jest ponoć całkiem ok u nas, ale jeszcze nie korzystałem (tez jeżdżę z AA) i nie wiem czy jest live traffic :hmm:

Napisano
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Navi fabryczne jest ponoć całkiem ok u nas, ale jeszcze nie korzystałem (tez jeżdżę z AA) i nie wiem czy jest live traffic :hmm:

Jest live traffic :ok: Ja czasem uzywam w drodze do i z roboty, jak im sie nie chce telefonu podpinac.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jest live traffic :ok: Ja czasem uzywam w drodze do i z roboty, jak im sie nie chce telefonu podpinac.

W przedlifcie? Tam chyba nie ma modułu to skąd info o ruchu?

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

I wczoraj nawet tak sobie myślałem, co zrobią takie marki jak BMW które oczekują zapłaty za abo na grzane stołki czy inne takie dodatkowe wyposażenie które jest, ale mogą wyłączyć, w kontekście wchodzących wszystko mających premium limuzyn z Chin ;]

Nic nie zrobią. Od zawsze świat tak działa, że marki z niższych półek, które konkurują ceną próbują również skusić klientów dodatkami, zwykle wliczonymi w cenę główną. To jest podstawowa dźwignia sprzedaży przecież, porównywanie "golasa" premium z wypasionym autem budżetowym to standard przy każdym zakupie. W premiumach zawsze płaciłeś i nadal płacisz za rzeczy w innych markach oczywiste, np. regulacja ledźwiowa fotela czy kierownica obszyta skórą.

Jeśli ci chińczycy kiedyś dorosną do prawdziwego premium to też zaczną sobie liczyć za dodatki. A na razie kompletnie bez sensu jest takie porównywanie, do dziś wyposażona pod korek Skoda Superb jest tańsza od BMW5 i jakoś w Monachium nie mają z tym problemu. To z chińskimi wynalazkami nie mają problemu tym bardziej, one nie grają w tej samej lidze przecież.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Skoda Superb jest tańsza od BMW5 i jakoś w Monachium nie mają z tym problemu.

Dlaczego BMW jest premium, a Skoda nie?

Oprócz znaczka?

Lepsze prowadzenie, lepsze traktowanie klienta, lepsze wyciszenie, materiały i potencjalnie (nawet jak kupiłeś 316) to bardzo szybkie auta. 

U Chińczyka to wszystko może być lepsze niż w BMW i nie jest to takie nieprawdopodobne.

A znaczek się wymyśli. Jak Lexus czy Infinity

Napisano
  • Popularny post
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Przez chwilę miałem A3 z aktywnym tempomatem, który był nieaktywny bo nieopłacony. Ponieważ często z niego korzystam postanowiłem sam sobie opłacić - ściągnąłem apkę, zainstalowałem, zarejestrowałem się, doszedłem do płatności i zacząłem używać tradycyjnego tempomatu. 

245 PLN/m-c 

No chyba ich poebało

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Dlaczego BMW jest premium, a Skoda nie?

Oprócz znaczka?

Ale dlaczego oprócz znaczka? 90% (a czasem i więcej) premium w premium to przecież właśnie znaczek.

2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Lepsze prowadzenie, lepsze traktowanie klienta, lepsze wyciszenie, materiały i potencjalnie (nawet jak kupiłeś 316) to bardzo szybkie auta. 

U Chińczyka to wszystko może być lepsze niż w BMW i nie jest to takie nieprawdopodobne.

A znaczek się wymyśli. Jak Lexus czy Infinity

Znaczki Lexusa i Infiniti mają już bardzo długą historię a nadal walczą o miejsce wśród prawdziwych premium. Więc nawet jeśli Chińczycy wymyślą ładne znaczki to długa droga przed nimi. Życie pokazuje, że lepiej kupić znaczek niż wymyślać ale to też nie od razu otworzy drzwi do klasy premium.

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

Przez chwilę miałem A3 z aktywnym tempomatem, który był nieaktywny bo nieopłacony. Ponieważ często z niego korzystam postanowiłem sam sobie opłacić - ściągnąłem apkę, zainstalowałem, zarejestrowałem się, doszedłem do płatności i zacząłem używać tradycyjnego tempomatu. 

245 PLN/m-c 

No chyba ich poebało

Źle to liczysz. Jeśli ktoś bierze auto np. na 3 lata to wyjdzie go taki tempomat 8-9k. Tymczasem taki dodatek w konfiguratorze potrafił kosztować 10, więc wyjdzie taniej. W dodatku niektórych można nie opłacać gdy nie są używane. Po co płacić za grzane fotele latem?

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

W przedlifcie? Tam chyba nie ma modułu to skąd info o ruchu?

Tak, przedlift. Nie wiem na jakies zasadzie to dziala, ale traffic jest :)

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Źle to liczysz. Jeśli ktoś bierze auto np. na 3 lata to wyjdzie go taki tempomat 8-9k. Tymczasem taki dodatek w konfiguratorze potrafił kosztować 10, więc wyjdzie taniej. W dodatku niektórych można nie opłacać gdy nie są używane. Po co płacić za grzane fotele latem?

1. Ja nic nie liczę. Dostałem służbowe auto w którym żeby uruchomić aktywny tempomat musiałbym płacić 245 PLN/m-c. Uważam to za zdzierstwo, spodziewałem się max 50 PLN miesięcznie. Twój przykład zakłada dodanie tego w konfiguratorze za 10k - ok, ja to kupuję. Ale w tym konkretnym przypadku producent już poniósł ten koszt, instalacja jest na miejscu, więc w jego interesie powinno być odzyskanie zainwestowanych środków. Taką polityką IMO tego nie zrealizuje. 

2. Grzane fotele latem to podstawa regularnych pranków na mojej żonie. Na dworze 30 stopni, odpalam grzane fotele i czekam kiedy się zorientuje. Bawi tylko mnie, ale nadal uważam że warto!

Napisano

Źle to liczysz. Jeśli ktoś bierze auto np. na 3 lata to wyjdzie go taki tempomat 8-9k. Tymczasem taki dodatek w konfiguratorze potrafił kosztować 10, więc wyjdzie taniej.

Chyba w jakims Bentleyu ;] Obecnie aktywny tempomat potrafi coraz czesciej byc w podstawowych wersjach aut popularnych marek.

W VAG-u im sufit spadl na leb chyba z takimi cenami... 

Napisano

Po co płacić za grzane fotele latem?

To właśnie pokazuje głupotę takich rozwiązań. Grzane fotele są czymś co potrzebujesz teraz/natychmiast, a nie po wyklikaniu w apce, zapłaceniu i aktywacji.

Nie dalej jak tydzien temu miałem sytuację kiedy się właśnie przydały.

Córka chodzi na siatkówkę, a trenerka sobie wymyśliła, że trening dzisiaj to będzie, ale plażówki.

I w niezbyt ciepły maj, wieczorem, bo trening do 20ej, córka biegała po piasku za halą, w krótkim rękawku.

Wsiadła do auta z gilem do pasa i twierdziła że jest jej lodowato zimno.

Mam w takiej sytuacji szukać aktywacji grzanych foteli?

Ja nawet niezbyt często potrzebuję tych grzanych zydli w zimie, bo auto garazowane i w domu i w robocie. Wsiadam i jest ciepło.

Są w Tesli w standardzie.

Uzywam chyba tylko zimową porą, jak jestem na nartach i czasem od wieliego dzwonu, jak wsiadamy do auta, jak wracamy od teściowej. Raz na miesiąc max.

To jest zwyczajnie tylko i wyłącznie wyciąganie kasy. Nie ma to innego zastosowania.

No może jest drugie. Wqrv użytownika.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Chyba w jakims Bentleyu ;] Obecnie aktywny tempomat potrafi coraz czesciej byc w podstawowych wersjach aut popularnych marek.

W VAG-u im sufit spadl na leb chyba z takimi cenami... 

Sprawdziłem, ceny rzędu 10k to w jakichś pakietach. Sam adaptacyjny tempomat to 4k. Więc rzeczywiście większy sens ma go kupić niż abonamient płacić.

:ok:

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

To właśnie pokazuje głupotę takich rozwiązań. Grzane fotele są czymś co potrzebujesz teraz/natychmiast, a nie po wyklikaniu w apce, zapłaceniu i aktywacji.

Nie dalej jak tydzien temu miałem sytuację kiedy się właśnie przydały.

Córka chodzi na siatkówkę, a trenerka sobie wymyśliła, że trening dzisiaj to będzie, ale plażówki.

I w niezbyt ciepły maj, wieczorem, bo trening do 20ej, córka biegała po piasku za halą, w krótkim rękawku.

Wsiadła do auta z gilem do pasa i twierdziła że jest jej lodowato zimno.

Mam w takiej sytuacji szukać aktywacji grzanych foteli?

Ja nawet niezbyt często potrzebuję tych grzanych zydli w zimie, bo auto garazowane i w domu i w robocie. Wsiadam i jest ciepło.

Są w Tesli w standardzie.

Uzywam chyba tylko zimową porą, jak jestem na nartach i czasem od wieliego dzwonu, jak wsiadamy do auta, jak wracamy od teściowej. Raz na miesiąc max.

To jest zwyczajnie tylko i wyłącznie wyciąganie kasy. Nie ma to innego zastosowania.

No może jest drugie. Wqrv użytownika.

Wiadomo, że finalnie o to chodzi żebyś to cały czas płacił ale sknerus zaoszczędzi.

;]

Napisano
6 godzin temu, zinger napisał(a):

Navi w Hyundai jest super i moim zdaniem lepsze niż to z AA. 

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Mój chrzestny ma Audi Q2 i twierdzi, że AA/AC są u niego płatne abonamentowo. :)

Wyszło to w jakiejś rozmowie, zapytałem czy wie o czym mówi i czy na pewno; stwierdził, że tak, dalej wnikać mi się nie chciało.

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

co zrobią takie marki jak BMW które oczekują zapłaty za abo na grzane stołki czy inne takie dodatkowe wyposażenie które jest, ale mogą wyłączyć, w kontekście

Inna sprawa, pewności nie mam ale podejrzewam, że zaraz po skończonej gwarancji, te wszystkie dodatki włączy na stałe każdy domorosły mechanik z komputerem :)

Napisano
Godzinę temu, camel00 napisał(a):

Mój chrzestny ma Audi Q2 i twierdzi, że AA/AC są u niego płatne abonamentowo. :)

Wyszło to w jakiejś rozmowie, zapytałem czy wie o czym mówi i czy na pewno; stwierdził, że tak, dalej wnikać mi się nie chciało.

Nie musisz pytac, ja sie raczej bede od VAGa  nadal trzymal z daleka ;]

Napisano
Godzinę temu, camel00 napisał(a):

Nie sądzę - mamy flotę A3, Q3, A4, A6 i Q7 - pierwsze trzy w zasadzie podstawowe wersje i wszędzie działa bez żadnych opłat. W Q3 z 2023 roku na kablu, w pozostałych bezprzewodowo. 

Napisano

Inna sprawa, pewności nie mam ale podejrzewam, że zaraz po skończonej gwarancji, te wszystkie dodatki włączy na stałe każdy domorosły mechanik z komputerem [emoji4]

Zaleznie od rocznika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Nie musisz pytac, ja sie raczej bede od VAGa  nadal trzymal z daleka ;]

Jako wieloletni zwolennik skośnookich produkcji, rozumiem. Jako aktualny i prawdopodobnie przyszły posiadacz aut niemieckich, nie podzielam ;]

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Navi w Hyundai jest super i moim zdaniem lepsze niż to z AA. 

Zdradź, które navi z AA porównujesz :hehe:

Edytowane przez futrzak

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Po co płacić za grzane fotele latem?

Jak jeździsz 1 sezon może i tak, jak pojeździsz 3-5 lat, to pewnie za ten abonament zapłacisz ze 2-3x wiecej niż dotąd w opcji na stałe.

Producent nie po to poniósł koszty, by się przynajmniej nie zwróciły (szybko zwróciły).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Powinni rachunek wystawiać od minuty... Pay as you drive...

Napisano
16 godzin temu, bizz napisał(a):

1. Ja nic nie liczę. Dostałem służbowe auto w którym żeby uruchomić aktywny tempomat musiałbym płacić 245 PLN/m-c. Uważam to za zdzierstwo, spodziewałem się max 50 PLN miesięcznie. Twój przykład zakłada dodanie tego w konfiguratorze za 10k - ok, ja to kupuję. Ale w tym konkretnym przypadku producent już poniósł ten koszt, instalacja jest na miejscu, więc w jego interesie powinno być odzyskanie zainwestowanych środków. Taką polityką IMO tego nie zrealizuje. 

No właśnie kwestia czy to producent poniósł koszt czy jednak użytkownik już za to zapłacił kupując samochód a teraz musi jeszcze opłacać abonament żeby działało.

Obstawiam bramkę nr 2, bo w przypadku pierwszym kupowałbyś full-wypas w cenie golasa plus możliwość aktywacji poszczególnych funkcji.

Napisano
16 minut temu, Zbynek napisał(a):

No właśnie kwestia czy to producent poniósł koszt czy jednak użytkownik już za to zapłacił kupując samochód a teraz musi jeszcze opłacać abonament żeby działało.

Obstawiam bramkę nr 2, bo w przypadku pierwszym kupowałbyś full-wypas w cenie golasa plus możliwość aktywacji poszczególnych funkcji.

Może inaczej - wedle mojej wiedzy tempomat aktywny jest już w standardzie w każdym Audi - ale po roku jest wyłączany i trzeba za niego płacić dodatkowo (choć są to informacje nie od producenta, a wynikające z obserwacji naszej floty).

Napisano
16 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Obecnie aktywny tempomat potrafi coraz czesciej byc w podstawowych wersjach aut popularnych marek

w corolli na przykład jest w standardzie :) 

grzane siedzenia też można kupić z drugim czy trzecim poziomem wyposażenia i nie trzeba opłacać abonamentu...

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Może inaczej - wedle mojej wiedzy tempomat aktywny jest już w standardzie w każdym Audi - ale po roku jest wyłączany i trzeba za niego płacić dodatkowo (choć są to informacje nie od producenta, a wynikające z obserwacji naszej floty).

Jasne, mi chodzi o to, czy hardware tempomatu był wliczony w koszt zakupu samochodu czy nie. Bo jeśli tak to dlaczego użytkownik ma 2 razy płacić za to samo?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bizz napisał(a):

i to najlepsza wersja.

producent powinien wszystkie dodatko dac gratis na rok i wtedy sie juz przyzwyczaisz i po roku kasowanie :jem:

Napisano
51 minut temu, Zbynek napisał(a):

Jasne, mi chodzi o to, czy hardware tempomatu był wliczony w koszt zakupu samochodu czy nie. Bo jeśli tak to dlaczego użytkownik ma 2 razy płacić za to samo?

Tempomat aktywny używa tego samego HW, co np. obowiązkowe systemy awaryjnego hamowania. 

Napisano
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

i to najlepsza wersja.

producent powinien wszystkie dodatko dac gratis na rok i wtedy sie juz przyzwyczaisz i po roku kasowanie :jem:

Hmm, ale to za co płacisz w Tesli chyba właśnie tak było rozegrane?
Przez jakiś okres za free, a później abonamencik ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

dokladnie tak, rezygnacja juz nie wchodzila w gre :jem:

tradycyjny biedny widok jest nie do przyjecia ;]

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

dokladnie tak, rezygnacja juz nie wchodzila w gre :jem:

tradycyjny biedny widok jest nie do przyjecia ;]

Ja dopłaciłem i mam nawet AppleCarPlay :skromny:

https://www.aliexpress.com/item/1005007063281615.html

Napisano
4 godziny temu, Zbynek napisał(a):

W Audi na pewno był, bo samochód ma system Pre-Sense, czyli kamerka czy tam radar wyhamowujący auto w celu uniknięcia kolizji. Dodatkowo wyraźnie reaguje na samochód przede mną przy zwykłym odpuszczeniu gazu - na tej samej powtarzalnej drodze raz przechodzi na luz i płynie, jak jest samochód przed nim to zwalnia - prawie jak aktywny ale jednak nie do końca:)

Napisano
7 godzin temu, Zbynek napisał(a):

Oczywiście że tak. U mnie nawigacja kosztowała dodatkowo 10k w konfiguratorze. Do tego są aktualizacje map i live traffic na 3 lata, potem płacisz abonament. Tak samo dostęp z apki - sama usługa w pakiecie komunikacyjnym (zawiera też hotspot i jakieś funkcje zdalnego monitorowania) za dopłatą. A potem po 3 latach osobno opłata za dostęp, osobno za zdalne monitorowanie. A do hotspota należy wsadzić własną kartę SIM i płacić abonament operatorowi. Więc de facto płacisz producentowi za wyposażenie a potem płacisz abonament żebyś mógł korzystać z własnej karty na abonament u operatora. Majstersztyk.

;l

Napisano
W dniu 5.06.2025 o 14:48, Ryb napisał(a):

Naiwnie liczysz, że te grzane stołki producent wstawił za friko licząc, że się zwróci jak kupisz abonament? Ty za nie zapłaciłeś w cenie a abo to ciąg dalszy strzyżenia.

Napisano
W dniu 6.06.2025 o 10:48, kravitz napisał(a):

Premium Connectivity jest free przez 30 dni.

Basic connectivity jest free przez 8 lat. I chyba nawet Tesla nie wie jeszcze, co jak te 8 lat minie 😄

Napisano
15 godzin temu, spad napisał(a):

Naiwnie liczysz, że te grzane stołki producent wstawił za friko licząc, że się zwróci jak kupisz abonament? Ty za nie zapłaciłeś w cenie a abo to ciąg dalszy strzyżenia.

Większość dodatków kosztuje w produkcji niewiele. Dodatki zawsze miały gigantyczny mnożnik na marże.

Jeśli się przy tym produkcję zunifikuje, dany element wkłada zawsze i w ten sposób uproszcza i łańcuch dostaw, i proces produkcji na taśmie, to koszt jest finalnie minimalny. 

Czuję, że nawet jeśli tylko co dziesiąty klient taki system potem aktywuje, to jest to opłacalne. 

Edytowane przez grogi