Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

T-gdi ,tsi czy t-ce godne polecenia..

Featured Replies

Napisano

Cześć.Z racji ze jeszcze nic nie kupiłem ,ale zamierzam tym razem😄.powiedzi mi które silnika z tych Tsi,t-gdi czy np Tce sa godne polecenia.Bo chyba narazie nic nie wpada mi do głowy..Czy jakis wolnossak .

Cos czytałem o 1,5tgdi o padających cewkach,w 1,0ecoboost o jakims szarpaniu w zakresach 2-2,5 tys obrotów ,chyba chodzi o odłączanie cylindra.I jest nadal głupi..

Wpadł mi w oko taki focus mk4 .ale podpowiadaja mi na Fb ze słabe wyposazenie i cena wysoka co myslicie o nim?https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-focus-ID6Hphjg.html.

Napisano

Tyle razy było pisane. 1.0 EB padają dość często, 1.0 tgdi Hyundai/Kia za mało danych, tych aut zwyczajnie jest za mało, żeby porównywać np z 1.0 tsi. Tce 1.0 jak dla mnie jest przereklamowane, słabo jedzie, dużo pali, a awarie też się zdarzają i części do nich za wiele nie ma, bo to trochę Reno, trochę Mercedes. Natomiast pewniakiem jest 1.0 tsi, robi duże przebiegi, mało pali, jest nabardziej dynamiczny spośród wyżej wymienionych.

Napisano
  • Autor

To generalnie nie ma co kupić .A 1,5 tsi,1,5eb ,1,3 tce 

Edytowane przez arek_m

Napisano
1 godzinę temu, arek_m napisał(a):

Cześć.Z racji ze jeszcze nic nie kupiłem ,ale zamierzam tym razem😄.powiedzi mi które silnika z tych Tsi,t-gdi czy np Tce sa godne polecenia.Bo chyba narazie nic nie wpada mi do głowy..Czy jakis wolnossak .

Cos czytałem o 1,5tgdi o padających cewkach,w 1,0ecoboost o jakims szarpaniu w zakresach 2-2,5 tys obrotów ,chyba chodzi o odłączanie cylindra.I jest nadal głupi..

Wpadł mi w oko taki focus mk4 .ale podpowiadaja mi na Fb ze słabe wyposazenie i cena wysoka co myslicie o nim?https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-focus-ID6Hphjg.html.

Mysle, ze i tak nic nie kupisz bo juz chyba z 5+ lat szukasz, i to tak zeby przypadkiem nie znalezc ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze i tak nic nie kupisz bo juz chyba z 5+ lat szukasz, i to tak zeby przypadkiem nie znalezc ;]

Nie no ,musze cos wziaść .😅.ja jezde wolnossakiem wiec tu sie nic nie psuje ,ale juz za wolne dla mnie

Napisano
Teraz, arek_m napisał(a):

Nie no ,musze cos wziaść .😅.ja jezde wolnossakiem wiec tu sie nic nie psuje ,ale juz za wolne dla mnie

To czego konkretnie Ci brakuje w Focusie z pierwszego postu i co Cie obchodza opinie zupelnie przypadkowych ludzi na FB?

Napisano
To generalnie nie ma co kupić .A 1,5 tsi,1,5eb ,1,3 tce 

Rozwiniesz? Pisza Ci ze 1.0 Tsi jeat ok. Aut z tym motorem jest zatrzesienie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
27 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To czego konkretnie Ci brakuje w Focusie z pierwszego postu i co Cie obchodza opinie zupelnie przypadkowych ludzi na FB?

Pisali na grupie focus mk4 to że bida wersja z pakietem winter ,lepiej dołozyc 25 do wersji st-line ,czy activ.ludzio nie dogodzisz.Wyposażenie jest dla mnie drugorzędne ,bardziej chodzi mi o usterkowosc silników ,bo wiadomo ,to nie to samo co kiedys.Jak kupie to na 8 lat minimum..

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Rozwiniesz? Pisza Ci ze 1.0 Tsi jeat ok. Aut z tym motorem jest zatrzesienie.

no ok 1,0 tsi jest polecany rozumiem....a inne silniki ?o automaty nie pytam bo tez wydaje mni sie ze róznie z nimi jest.

Napisano
2 minuty temu, arek_m napisał(a):

Pisali na grupie focus mk4 to że bida wersja z pakietem winter ,lepiej dołozyc 25 do wersji st-line ,czy activ.ludzio nie dogodzisz.Wyposażenie jest dla mnie drugorzędne ,bardziej chodzi mi o usterkowosc silników ,bo wiadomo ,to nie to samo co kiedys.Jak kupie to na 8 lat minimum..

Kupujesz dla siebie czy dla ludzi z FB? :facepalm: Niech dokladaja 25, 50 czy nawet 100k i kupuja co tam chca...

O silnik bym sie nie martwil, wymieniac olej co 15kkm i jezdzic.

Zla opinia o Ecoboost dotyczy starych silnikow na pasku, ale juz od dobrych kilku lat sa poprawione.

Z reszta jak bedziesz serwisowal w ASO, to mozna pociagnac gwarancje do 10 lat.

https://www.ford.pl/serwis/twoj-pojazd/gwarancje/gwarancje-rozszerzone

Napisano
no ok 1,0 tsi jest polecany rozumiem....a inne silniki ?o automaty nie pytam bo tez wydaje mni sie ze róznie z nimi jest.

Do 10 wymian oleju wytrzymaja wszystkie. Oczywiscie nie w trybie long live. Kwestia ile beda palic oraz jak beda jechac
Ja sie przesiadlem z 2.0 na litra i pwiem tak. Jezdzi lepiej, pali mniej.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Kupujesz dla siebie czy dla ludzi z FB? :facepalm: Niech dokladaja 25, 50 czy nawet 100k i kupuja co tam chca...

O silnik bym sie nie martwil, wymieniac olej co 15kkm i jezdzic.

Zla opinia o Ecoboost dotyczy starych silnikow na pasku, ale juz od dobrych kilku lat sa poprawione.

Z reszta jak bedziesz serwisowal w ASO, to mozna pociagnac gwarancje do 10 lat.

https://www.ford.pl/serwis/twoj-pojazd/gwarancje/gwarancje-rozszerzone

Wiem wiem ,ludzi pisza róznie rzeczy ,auto jest dla mnie .

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, WaWeR napisał(a):

Do 10 wymian oleju wytrzymaja wszystkie. Oczywiscie nie w trybie long live. Kwestia ile beda palic oraz jak beda jechac

ale to masz 1.0 tsi 115KM? bo marka chyba nie ma az tak znaczenia .Mój stary 1,6 pali 9l,w trybach 10 kilometrowych .Wiadomo im mniej tym lepiej,ale jest to do zaakceptowania do 10l jak dla mnie .Wazne dla mnie aby jechało lepiej jak wolnossący ,było cicho i ciut mniej paliło .Bo ja musze ciagnąc a inni juz pojechali 

Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Nie był bym taki optymistyczny. Znajomy w Gdyni naprawia i handluje Fordami. Zgadnij, z jakimi silnikami skupuje. Wszystkie, to 1.0 EB. Tydzień temu nabijałem mu klimę w Focusie, który miał trzeci silnik i przebieg poniżej 100 kkm. Akurat w tych silnikach nie pasek w oleju jest problemem, a ogólnie zje...psuta konstrukcja układu korbowo tłokowego.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, arek_m napisał(a):

Wiem wiem ,ludzi pisza róznie rzeczy ,auto jest dla mnie .

Czytałem troche o tym 1,0 eb o pasku na pompie oleju .Wymiany oleju najlepiej do 10tys km i co jakis czas zajżec do smoka i na pasek. Ktos tam pisał ze ma 130 tys i jeszcze nie tam nie robił z tym..

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie był bym taki optymistyczny. Znajomy w Gdyni naprawia i handluje Fordami. Zgadnij, z jakimi silnikami skupuje. Wszystkie, to 1.0 EB. 

I to sa te nowe ecoboosty po poprawkach i zmianie rozzrzadu na lancuch?

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, arek_m napisał(a):

ale to masz 1.0 tsi 115KM? bo marka chyba nie ma az tak znaczenia .Mój stary 1,6 pali 9l,w trybach 10 kilometrowych .Wiadomo im mniej tym lepiej,ale jest to do zaakceptowania do 10l jak dla mnie .Wazne dla mnie aby jechało lepiej jak wolnossący ,było cicho i ciut mniej paliło .Bo ja musze ciagnąc a inni juz pojechali 

Masz wiele modeli, Leon, Golf, A3, Karoq, Ateca, T-roc. Wszystko obute w 1.0 tsi, podwozia te same, hamulce te same, elektronika ta sama. Wersja 110-115 KM jedzie tak, jak niegdyś jechał Golf III GTI 2.0 115 KM, tyle że w dzisiejszym kompakcie 1.0 tsi, żeby spalić 7 litrów, to się trzeba nieźle postarać.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

I to sa te nowe ecoboosty po poprawkach i zmianie rozzrzadu na lancuch?

Ty popatrz lepiej, jak żongluje modelami autor wątku, zamiast czepiać się wszystkiego, jak mucha guana.

Napisano

Tak. 115km
Srednie spalanie w okolicach 5
Z 30km drogami podmiejskimi w/g komputera mialem 3,8 ze średnia 58km/h
Co do ogolnego kopa. Mam taki fragment ze ruszam skrecajac w lewo. Scenic do najblizszego znaku lapal okolice 80km/h
Scala ma przy tym znaku ponad 100.
Naprawde do zwyklej jazdy nic wiecej nie trzeba

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Ty popatrz lepiej, jak żongluje modelami autor wątku, zamiast czepiać się wszystkiego, jak mucha guana.

W pierwszym poscie wrzucil link do nowego Focusa, wiec zakladam ze nie szuka info o starych ecoboost.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W pierwszym poscie wrzucil link do nowego Focusa, wiec zakladam ze nie szuka info o starych ecoboost.

A ile przejechałeś już takim nowym Focusem, że wiesz o skutecznej poprawie silnika 1.0? O gumowym pasku w oleju pomimo łańcucha słyszałeś?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, WaWeR napisał(a):

Tak. 115km

Powiedz mi jeszcze czy ten 1,0 tsi jest mniej awaryjny niz ten 1,5 tsi  w razie W.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

A ile przejechałeś już takim nowym Focusem, że wiesz o skutecznej poprawie silnika 1.0? O gumowym pasku w oleju pomimo łańcucha słyszałeś?

no ten pasek własnie zostawili ,cholera.

Napisano
Teraz, arek_m napisał(a):

Powiedz mi jeszcze czy ten 1,0 tsi jest mniej awaryjny niz ten 1,5 tsi  w razie W.

To jest najmniej awaryjny silnik ze wszystkich tsi małolitrażowych. Pozbawiony wad z poborem oleju w 1.2 i 1.4, oraz pozbawiony wad z układem odpowietrzania skrzyni korbowej w 1.5. 

Napisano
8 minut temu, arek_m napisał(a):

no ten pasek własnie zostawili ,cholera.

Zobacz np takie auto. Dużo taniej od Focusa z linku, mały przebieg i większa pewność bezproblemowej eksploatacji. Wersja wyposażenia Life, to taka druga od dołu, plus widzę, że ma dołożone inne opcje do pakietu, np el składane lustra.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-ID6HrSKO.html?utm_medium=ad_share&utm_content=b

Napisano
17 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak, wiem ze zostawili naped pompy oleju mokrym paskiem. Ale ten pasek jest duzo krotszy i przenosi mniejsze obciazenia.

Zonie sie podoba Puma lub Mokka z AT i z tego co czytam, to ludzie nie zglaszaja problemow z tym EB po 2019.

Zawsze mozna tez wymieniac olej czesciej niz zaleca producent co przedluzy zycie paska.

Osobiscie nie mialbym zadnych oporow, zeby kupic nowe auto z tym silnikiem. Uzywke pewnie bym wolal 1.0 TSI.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Tak, wiem ze zostawili naped pompy oleju mokrym paskiem. Ale ten pasek jest duzo krotszy i przenosi mniejsze obciazenia.

Zonie sie podoba Puma lub Mokka z AT i z tego co czytam, to ludzie nie zglaszaja problemow z tym EB po 2019.

Zawsze mozna tez wymieniac olej czesciej niz zaleca producent co przedluzy zycie paska.

Jestem ciekaw ile praktycznie trn pasek wytrzyma przy zmianch oleju co 10tyskm .100tyś? bo czytałem że jak ten pasek sie wymienia to warto tez i łancuch zmienic ..

Napisano
  • Autor
5 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Zobacz np takie auto. Dużo taniej od Focusa z linku, mały przebieg i większa pewność bezproblemowej eksploatacji. Wersja wyposażenia Life, to taka druga od dołu, plus widzę, że ma dołożone inne opcje do pakietu, np el składane lustra.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-ID6HrSKO.html?utm_medium=ad_share&utm_content=b

a te automaty dsg w takich 2,5 latkach  sa dobre? czy pewniejszy manual.

Napisano
36 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie był bym taki optymistyczny. Znajomy w Gdyni naprawia i handluje Fordami. Zgadnij, z jakimi silnikami skupuje. Wszystkie, to 1.0 EB. Tydzień temu nabijałem mu klimę w Focusie, który miał trzeci silnik i przebieg poniżej 100 kkm. Akurat w tych silnikach nie pasek w oleju jest problemem, a ogólnie zje...psuta konstrukcja układu korbowo tłokowego.

No jak handluje tylko fordami, to nie dziwne, że kupuje 1.0eb, bo tam prawie nic innego nie montują. To tak jak u PSA. Fakt, że jak sprzedawałem 1.0eb, to ludzie narzekali, że taki silnik 😁

Napisano
1 minutę temu, arek_m napisał(a):

a te automaty dsg w takich 2,5 latkach  sa dobre? czy pewniejszy manual.

Pewniejszy manual. Jak kupisz z dsg, to na bank będziesz to kiedyś robił, bo chcesz auto na dłużej.

Napisano
59 minut temu, arek_m napisał(a):

1.5 TSI 150KM z DSG dq200 w T-Cross z końca 24 roku, ogólnie spoko, pojazd lekki, gubi trakcję mocno, silnik spoko, skrzynia czasem zamuli- ekoterroryzm. Pojeździj specyfikacją, którą zamówisz, bo jeździłem jakimś doposażone life plus, a kupiłem R-line Plus, fotele niby sportowe a mocno niewygodne profilowanie , brak trzymania bocznego i pianka jaka taka nie dla mnie. 

Irytujące wyłączanie każdorazowe systemów ostrzegających...  Poza tym z 5.5kkm spalanie niecałe 7l na 100km średnio, nie mam lekkiej nogi i nie jest kupione do oszczędzania paliwa, jeździ w całym zakresie obrotów. Przy tak lekkiej budzie minusem jest brak haldexa i 4 kół pędzonych...

Napisano

Jeździłem dużo 1,5 tsi 150km z roku 2019. Moc spora, mało palił ale reakcja na gaz to jakiś skandal. Przed wyprzedzaniem trzeba było wciskać gaz jakieś 3 sek wcześniej i wtedy już szedl. Takiego laga nie widziałem nigdzie. Stukał też sobie w zimie jakiś zawór par paliwa czy coś , na postoju tylko. Mocy. Je brakowało i jak już zaczął ciągnąć to szedł do odcięcia, nie puchł tak jak niektóre turbo.

1.0 TSI w nowej fabii z mocą 110 idzie b.przyjemnie. Możliwe że objedzie 1.4tsi 125.  Dźwięk ok, jedynie na postoju czuć wibracje 3 cylindrów.

1,4 TSI 125 też spoko, w mieście pali tyle co 1,5 w trasie troszkę więcej bo brak ACT. Ale tutaj nie ma tak ogromnego laga. Powiedziałbym że z tych trzech to 1,0 miał najmniejszego.

Byłbym zapomniał, a to ważne przynajmniej dla mnie. Za co nie nawidzilem 1,5 tsi- słynne kangurowanie!

W 1,0 też zauważyłem że przy zmianie z jeden na dwa potrafi tak jakby przychamowac silnikiem, jakbyś z opóźnieniem wrzucił bieg. Wielu tego nie zauważa, ja cenie płynną jazdę to od razu takie rzeczy łapie.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
4 godziny temu, arek_m napisał(a):

1.0 tsi jedzie w każdej budzie do której był wkładany lepiej niż focus 1.6 ti-vct i pali przy tym ok 1l/100km mniej.

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

W robocie dwie foki 2020 po ponad 200kkm, u siebie 2021 120kkm (wymiany oleju co 10-15kkm). Ten pasek od pompy to chyba rozpuścić by cały się musiał żeby smok zatkać. Ogólnie to problemy z zużyciem a nie rozpuszczeniem paska są w silnikach ze skrzynia automatyczna - tam dodatkowo tym samym paskiem wałek wyrownowazajacy jest napędzany. W manualu przy rozsądnych zmianach oleju pociągnie zakładam żywot silnika tj. pod te 300kkm. Pozatym w 2 gen ecoboosta 1.0 zmieniono poza paskiem na łańcuch też głowice. Dolot i wydech po innych stronach niż poprzednio oraz zmieniony kolektor wydechowy co poprawiło znacząco wydajność cieplną oraz wprowadzono hydroregulatory zaworów w miejsce zwykłych szklanek.

Napisano
13 godzin temu, arek_m napisał(a):

Jeżeli szukasz nowego kompakta z w miarę pewnym silnikiem z turbo to rynek wygląda następująco.

1. VAG

2. Korea

3. Renault

4. Reszta ;] 

Napisano
11 godzin temu, arek_m napisał(a):

przeczytałem ten wątek. Trochę źle do tego podchodzisz imho. Te współczesne silniki są skomplikowane, wysilone, pracują w cięższych warunkach. Ale to nie znaczy że sa złe, natomiast wymagają dbałości jeśli chodzi o serwis czy eksploatację (nie katowanie na zimno, nie jeżdżenie na za niskich obrotach, bardziej szkodzą im krótkie trasy itd).

Jak odrzucisz przypadki które wiadomo że są wadliwe np. PureTechy (zwłaszcza starsze) to poza tym imho mniej ważne, co kupisz, jakiej marki, tylko jak to było eksploatowane i serwisowane. Co możesz to sprawdź, ale też pogódź się z tym, że trochę to będzie loteria i wszystkiego nie przewidzisz. Na szczęście to tylko samochód, można kupić, sprzedać...

Napisano

Tak. 115km
Co do ogolnego kopa. Mam taki fragment ze ruszam skrecajac w lewo. Scenic do najblizszego znaku lapal okolice 80km/h
Scala ma przy tym znaku ponad 100.
Naprawde do zwyklej jazdy nic wiecej nie trzeba

By nie być gołosłownym ze spalaniem , sam w to uwierzyć nie mogłem wiec zrobiłem photo9cfc8d74614618f3712a420a4647d5f9.jpg

Napisano
15 godzin temu, arek_m napisał(a):

TSI 1.0 i 1.5, to raczej najbardziej udane silniki z tych wszystkich. Najwięcej ich jeździ w różnych markach koncernu VW. Mam u siebie obydwa, 1.0 od 8 lat i przebieg około 110 tys km i wszystko jest OK, zmieniam olej co 10-12 tys km, jeździ w Golfie 7, wersja 110 KM i jak już, to takiej szukaj, w manualu ma 6 biegów w odróżnieniu od wersji 95 KM. Dynamika nawet w Golfie jest zadziwiająco przyzwoita, pewnie przez małe opory wkręca się błyskawicznie na wyższe obroty, nie brakuje mu mocy również na autostradzie, ale do 2 osób, przy 4 pasażerach już czuć spadek. Wyciszenie silnika też bardzo dobre, ale tu uwaga, bo w Skodach, czy Seatach silnik słychać dużo bardziej, więc warto pojeździć najpierw testówkami, z resztą dotyczy to też 1.5 TSI. Oleju u mnie ani jeden, ani drugi nie bierze. Oszczędność paliwa rewelacyjna. Golf 1.0 ma średnie 5,4l/100, Ateca 1.5 6.5-7.5l/100 przy normalnej dynamicznej jeździe, a i Ateką mogę zejść do 5.5 na krajówkach, w zakorkowanym mieście to około 8-9. Podobno odkłada się nagar po około 100 tys. km, ale to chyba przy wszystkich z wtryskiem bezpośrednim.

Napisano
31 minut temu, WaWeR napisał(a):

By nie być gołosłownym ze spalaniem , sam w to uwierzyć nie mogłem wiec zrobiłem photo9cfc8d74614618f3712a420a4647d5f9.jpg

Moje 1,4 , na odcinku 30km jazdy przez wioski, spala mniej😎

Napisano
1 minutę temu, lukaszek1207 napisał(a):

Moje 1,4 , na odcinku 30km jazdy przez wioski, spala mniej😎

Cieszę się Twoim szczęściem.

Moje 2.0 paliło 2x więcej :P

Napisano

A ja się cieszę Waszym szczęściem bo mojej żony 1.0 TSI/DSG w małej budzie Vw Taigo - po okolicach Bydgoszczy - pali 8+/100

Napisano

Mam służbowego Kamiqa 1.0 TSI 71 kW (95 KM). Jedyne do czego mogę się przyczepić to kultura pracy, ponieważ jest bardzo słaba oraz wygląd, gdyż jest on w mojej opinii paskudny. W kwestii silnika czego jednak oczekiwać po trzycylindrowym silniku. 🙃 Poza tym zużycie paliwa zaskakuje na plus - lecąc pakę 50 palił poniżej 6,0 litrów co wynagradza brzydotę auta. 😅 Po mieście również wynik kręci się koło 6 litrów. Oczywiście o chociaż akceptowalnej elastyczności można zapomnieć. Zawias miękki. Układ kierowniczy dosyć precyzyjny.

Ł.

Edytowane przez Ancypankrator

Napisano
13 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Ja tym swoim 1.0TSI przejechałem mało, bo tylko chyba 60kkm niecałe, ale nie zmieniałem oleju częściej niż zalecał producent.

Nie było żadnego zużycia oleju. Olej też nie był jakiś ledwo lejący się jak smoła, czy coś.

Być może po 200kkm by coś się działo, tego się nie dowiem.

Na kanale chyba Motobieda, ostatnio typ ujeżdżał Octavię z przebiegiem prawie 500kkm

I właściciel, czy może użytkownik (bo auto jeździło podobno w PKP i rozwoziło maszynistów) wymieniał jak zalecał producent, czyli co 30kkm.

Tyle, że to 2.0TDI, a nie mały TSI.

Nie twierdzę tym samym, że wymienianie częste oleju jakoś zaszkodzi. Wbijam jednak tutaj pewną tezę, że te long life nie są takie złe i auto prędzej zardzewieje niż ten olej zaszkodzi.

Mogą być jakieś marki czy konkretne silniki, które sobie z tym nie radzą, ale to chyba nie TSI z tych powiedzmy ostatnich 10 lat.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

I właściciel, czy może użytkownik (bo auto jeździło podobno w PKP i rozwoziło maszynistów) wymieniał jak zalecał producent, czyli co 30kkm.

Wszystko zależy jak auto jest użytkowane. Jeśli na trasach to co 30 kkm wystarczy aż nadto. Jeśli głownie po mieście na krótkich odcinkach to i co 10 może być za mało. A 60 kkm to żaden przebieg dla każdego, normalnego silnika. Nawet jakbyś wcale nie zmienił to powinien bez problemu wytrzymać. Problem będzie miał następny właściciel. Chyba że to 60 kkm zrobiłeś jeżdżąc jak @Ryb :) 

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
27 minut temu, goden napisał(a):

A ja się cieszę Waszym szczęściem bo mojej żony 1.0 TSI/DSG w małej budzie Vw Taigo - po okolicach Bydgoszczy - pali 8+/100

Nie potrafiłbym tym silnikiem spalić 8+

Nawet pałowanie na autostradzie tyle nie dawało.

Może odpala silnik, wyłącza Start/Stop i obserwuje okolice? ;]

Napisano
23 minuty temu, goden napisał(a):

To musi że coś popsute.

Może opony za szerokie, może kierowca nadużywający pedału gazu (tempomat jest w obsłudze banalny i przy stałej prędkości bardzo pomaga ze spalaniem) a może po prostu bardzo dużo zmian prędkości, lub za wysokie te prędkości.

W 6 mieścił się kuzyna t-roc z 1,5 i DSG. w trasie włącznie z autostrada( powiedzmy 2/3 rasy ale nie goniąc się z życiem), podawał poniżej 5.

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja tym swoim 1.0TSI przejechałem mało, bo tylko chyba 60kkm niecałe, ale nie zmieniałem oleju częściej niż zalecał producent.

Nie było żadnego zużycia oleju. Olej też nie był jakiś ledwo lejący się jak smoła, czy coś.

Być może po 200kkm by coś się działo, tego się nie dowiem.

Na kanale chyba Motobieda, ostatnio typ ujeżdżał Octavię z przebiegiem prawie 500kkm

Nie twierdzę tym samym, że wymienianie częste oleju jakoś zaszkodzi. Wbijam jednak tutaj pewną tezę, że te long life nie są takie złe i auto prędzej zardzewieje niż ten olej zaszkodzi.

Mogą być jakieś marki czy konkretne silniki, które sobie z tym nie radzą, ale to chyba nie TSI z tych powiedzmy ostatnich 10 lat.

Poza interwałem czasowym, ważny jest też interwał czasowy. W tej kilkuletniej skodzie 2.0 TDI, wymiana i tak musiała być kilka razy w roku. Gorzej jak ktoś jeździ na bardzo krótkich odcinkach i tych 30kkm nie zrobi nawet w 2 lata. W kilku instrukcjach do samochodów przy czynnościach serwisowych była adnotacja, że "w przypadku eksploatacji na krótkich odcinkach lub w mieście, należy zmniejszyć interwał wymiany" - jak ktoś rozgrzewa i studzi olej kilka razy dziennie, do tego rzadko kiedy do właściwej temperatury pracy, to ten olej po kilku tysiącach będzie miał gorsze parametry niż we wspomnianej wcześniej Octavii. Także wszędzie należy zachować umiar. 

Napisano
5 minut temu, WaWeR napisał(a):

To musi że coś popsute.

Może opony za szerokie, może kierowca nadużywający pedału gazu (tempomat jest w obsłudze banalny i przy stałej prędkości bardzo pomaga ze spalaniem) a może po prostu bardzo dużo zmian prędkości, lub za wysokie te prędkości.

W 6 mieścił się kuzyna t-roc z 1,5 i DSG. w trasie włącznie z autostrada( powiedzmy 2/3 rasy ale nie goniąc się z życiem), podawał poniżej 5.

czyli 90 km/h za TIRem. Uwielbiam takie historie ze spalaniem poniżej połowy zużyca deklarowanego przez producenta, na autostradzie ;) 

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał(a):

czyli 90 km/h za TIRem. Uwielbiam takie historie ze spalaniem poniżej połowy zużyca deklarowanego przez producenta, na autostradzie ;) 

Wiesz, jak wsiadałem do swojego, średnie miał 5,8

Nie sądze bym jeździł jakoś znacząco wolno, za tirem itepe, a mam średnie 4,8

Inna sprawa, połowa deklarowanego to znaczy że taki t-roc ma deklarację 12/100 ?

W jakim cyklu?

No chyba że na autostradzie 140 to prędkość minimalna...ale nie każdy jest tak szybki.