Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omoda 9 super hybrid

Featured Replies

Napisano

Podają ponad 500KM ale realnie ponad 400KM 0-100 4.9. Plugin hybrid. Tydzień jeżdżenia po miesicie na samym prądzie. Wyposażone pod korek za 219k. Jak się przymknie oko ze część wyposażenia będzie działać tak średnio to ja tu widzę hit. 

btw ten 1.5 benzyna można tuningować :jem: 

image.png.e569cab3b1ba220d885f40d6c7e708b7.png

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Podają ponad 500KM ale realnie ponad 400KM

jak ze wszystkimi parametrami jest taka rozbieznosc czyli 20% to dobrze wrozy dla przyszlego wlasciciela...

Napisano
  • Autor

kwetstia mierzenia mocy chwilowa vs 2s pełna para :hehe: wiadomo że systemy to kupsko ale wszystko można wyłączyć. 

Napisano

Niech podadzą moc po rozładowaniu baterii

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Podają ponad 500KM ale realnie ponad 400KM 0-100 4.9. Plugin hybrid. Tydzień jeżdżenia po miesicie na samym prądzie. Wyposażone pod korek za 219k. Jak się przymknie oko ze część wyposażenia będzie działać tak średnio to ja tu widzę hit. 

btw ten 1.5 benzyna można tuningować :jem: 

image.png.e569cab3b1ba220d885f40d6c7e708b7.png

NIe bedzie wielkiego hitu, 220k PLN to nadal kupa forsy, w ktorej kroluje leasing...

To czy auto ma 200 czy 400KM, ma pewnie znaczenie dla waskiej grupy potencjalnych klientow w tym segmencie.

Szczegolnie, ze moc max bedzie dostepna jedynie z pelna bateria a PHEV to rozwiazanie dosc niszowe.

Dla wiekszosci bedzie sie liczyc cala reszta, z rozpoznawalna marka, finansowaniem i wartoscia rezydualna na czele.

Napisano
55 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Niech podadzą moc po rozładowaniu baterii

to tak nie działa. To auto ma baterię 34kWh. Praktycznie bez konkurencji w tej klasie. Jak jest naładowana to wiadomo że osiągi będą. Silnik spalinowy ma ledwo około 150KM. Do tego są 3 silniki elektryczne, w tym jeden na tylnej osi. Łącznie to ma około te 500KM, zależy jak liczyć. Wiadomo że jakby rozładować baterię, to ten silniczek 1.5 nie będzie w stanie wytworzyć takiej mocy, dlatego standardowo ten samochód nie rozładowuje baterii poniżej około 20%. I wtedy zawsze masz dostępną całą moc przy przyspieszaniu, jak pociśniesz i będzie duży pobór mocy, to rozładuje ją poniżej 20%, ale nie da się przyspieszać w nieskończoność, więc w końcu zwalniasz, nie ma takiego zapotrzebowania na moc i silnik spalinowy podładowuje znowu do tych około 20%. Na YT są testy i nawet z rozładowaną baterią trzyma osiągi. Być może jakby go cisnąć cały czas po niemieckiej autostradzie z V max to by osiągi w końcu zaczęły spadać, ale nie widziałem jeszcze takich testów, poza tym to nie do takiej jazdy jest samochód.

Oczwiście ma też jakiś taki tryb którym można wymusić jazdę na prądzie poniżej 20% baterii i rozładowanie jej prawie do zera, ale to ma być coś używane wyjątkowo, jakby Ci się np. paliwo skończyło i potrzebowałbyś doturlać się na stację.

Ogólnie to jest naprawdę ciekawy i skomplikowany napęd. Ale też patrząc po pierwszych recenzjach oraz recenzjach Jaceoo 7 z podobnym napędem hybrydowym, chyba zdaje egzamin.

Edytowane przez maro_t

Napisano
W dniu 25.06.2025 o 09:46, PawelWaw napisał(a):

jak ze wszystkimi parametrami jest taka rozbieznosc czyli 20% to dobrze wrozy dla przyszlego wlasciciela...

Ciekawe czy można 20% zapłacić pieniędzmi z monopoly. 

Napisano
23 godziny temu, maro_t napisał(a):

Być może jakby go cisnąć cały czas po niemieckiej autostradzie z V max to by osiągi w końcu zaczęły spadać, ale nie widziałem jeszcze takich testów, poza tym to nie do takiej jazdy jest samochód.

W początkach auto kącika pamiętam ktoś linkował artykuł w którym dział techniczny mercedesa podawał informacje że średni czas wciśnięcia pedału gazu do końca wynosił około 1,5% całego czasu jazdy(oczywiście jak sądzę chodziło o użytkowanie poza sportowe)

To auto ma baterię 34kWh. Praktycznie bez konkurencji w tej klasie. Jak jest naładowana to wiadomo że osiągi będą. Silnik spalinowy ma ledwo około 150KM.

Jak dla mnie to mógłbyś nawet silnik diesla mający moc około 30 kW służący tylko do ładowania akumulatorów ;) 

jakby Ci się np. paliwo skończyło i potrzebowałbyś doturlać się na stację.

A tak btw czy widziałeś jakiś test podający spalanie przy prędkości autostradowej... Ale nie przez pierwsze 100 km po naładowaniu baterii(ewentualnie może być przy baterii naładowanej do 20%) - , bo tak na szybko nic nie znalazłem.... 

Napisano

Znajomy zamówił zamiast suva z gwaizdą. 470 tys vs 219.

pojeździł dwa razy - zachwycony.

Napisano
3 godziny temu, pij napisał(a):

Znajomy zamówił zamiast suva z gwaizdą. 470 tys vs 219.

Na wyposażenie się zgadza? Bo za 470 do zapłaty to IMO musi być bardzo wypasiony GLE

Napisano
21 minut temu, delco napisał(a):

Na wyposażenie się zgadza? Bo za 470 do zapłaty to IMO musi być bardzo wypasiony GLE

Może porównywał wyposażone pod korek wersje, a nie wersje wyposażenia :hmm:

Napisano
9 godzin temu, delco napisał(a):

Aż tak szczegółowo nie opowiadał. Ale skoro taką podjął decyzję to najwidoczniej Omoda ma wszystko czego potrzebuje.

A jak nie to i tak tego merca sobie kupi.

Napisano
13 godzin temu, delco napisał(a):

Wystarczy, ze wybierzesz silnik o osiagach porownywalnych z Omodą i juz golas kosztuje ponad 450😉

Napisano

Mam kolegę który myślał o Bentley za 1 milion , ale kupił Skodę za 200. 😂🤪

Napisano
23 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Wystarczy, ze wybierzesz silnik o osiagach porownywalnych z Omodą i juz golas kosztuje ponad 450😉

Golas kosztuje tyle cennikowo to zgadzam się... Ale pewnie przy samochodzie za 500000 zl cena przy kasie pewnie jest z 15% niższa...

Co oczywiście nie zmienia zasadniczego faktu że Omoda kosztuje 40% tego co konkurent.

Oglądając opis samochodu na yt zwróciłem tylko uwagę na to że Omoda nie ma reflektorów matrycowych a tylko zwykłe ledy... Nie wiem na ile to oświetlenie jest gorsze od matrycowego.... Ale z drugiej strony cena wynosi 40% ceny konkurenta....

Zastanawiam się co sam bym zrobił w takim porównaniu(zakładając że miałbym zbędne 500000 zł)

- no i nie wiem czy nie wybrałbym jednak tańszej alternatywy...

Tak w ogóle zastanawiam się(choć to już raczej na poziomie dyskusji filozoficznych) ile musiałbym zarabiać miesięcznie - żeby nie bolało mnie kupienie samochodu za 500000 zł - na pewno sporo więcej niż w tej chwili...

Napisano

Na pewno gdybym rozwazal kupno sobie auta za 500 kkz to pewnie byloby mnie na nie stac, wiec nie wiem po co miałbym kupic Omode, która tylko cos udaje?

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Na pewno gdybym rozwazal kupno sobie auta za 500 kkz to pewnie byloby mnie na nie stac, wiec nie wiem po co miałbym kupic Omode, która tylko cos udaje?

Moze premium za 500 dal solidnie w kosc, wiec w ramach eksperymentu kupujesz chinola za 200 ;]

Napisano
59 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Moze premium za 500 dal solidnie w kosc, wiec w ramach eksperymentu kupujesz chinola za 200 ;]

dokładnie. Dla mnie argumentem za tym żeby dać szansę Chińczykom nie są ich cudowne auta, bo nie są cudowne, często są napakowane bajerami, światełkami, a kuleje w nich egronomia czy prowadzenie. Ale to, że całej europejskiej motoryzacji już nie wystarczy prztyczek w nos, potrzebna jest terapia wstrząsowa. Bo to do czego doprowadzili i z czym klienci się jakoś milcząco pogodzili jest naprawdę dziwne. Fatalna, często losowa jakość, samochody sprawiające problemy od nowości, niedbale złożone w fabrykach, zbywanie klientów, wciskanie prez lata konstrukcji o których wszyscy wiedzą, że są wadliwe i tak dalej. A wszystko za coraz bardziej chore pieniądze. Nawet nieważne czy dałeś za auto 500 czy 100 tys. Jeżeli wracasz na lawecie, albo po niewielkim przebiegu naprawiasz tak podstawowe elementy jak silnik czy skrzynia biegów, to jest argument żeby nie dawać im więcej zarabiać. Nie żebym wierzył, że Chińskie będą ogólnie lepsze ;]

Napisano
49 minut temu, maro_t napisał(a):

Ale to, że całej europejskiej motoryzacji już nie wystarczy prztyczek w nos, potrzebna jest terapia wstrząsowa. Bo to do czego doprowadzili i z czym klienci się jakoś milcząco pogodzili jest naprawdę dziwne. Fatalna, często losowa jakość, samochody sprawiające problemy od nowości, niedbale złożone w fabrykach, zbywanie klientów, wciskanie prez lata konstrukcji o których wszyscy wiedzą, że są wadliwe i tak dalej. A wszystko za coraz bardziej chore pieniądze

A wystarczyłoby IMO dwie rzeczy żeby europejska motoryzacja była uratowana:

1. Normalna wycena aut.... A zwłaszcza normalna wycena dodatków(odzwierciedlająca ich wartość)

2. Konstruowanie samochodów w taki sposób żeby kupując nowe auto człowiek miał niemal pewność że serwisując je regularnie to te 200 kkm zrobi bez większych problemów...

Napisano

Ceny sa normalne ale nie w pl.

W DE Omoda 9  z rabaten za 195 tys zl a każda mazda ma rabat 24% w de a w pl 3%.

Kolega kupił formentora 333 ps i rabat 27% to standard.

Ceny sa ok ale nie w pl 

Oczywiście nawet po rabatach to nie poziom aut z chin ale juz lepiej to wyglada 

Przykładowo nissan Qashqai full ipcjacw pl kolo 200 k a w de to samo po rabacie 140 tys zl.

Wystarczy wejść na mobile.de - auto salony w Niemczech dają tam swoje oferty na mowe auta np do produkcji lub z placu juz po rabacie.

Ceny w brutto.

Nie dziwota że niemcy kupuja kolo 1 mln nowych aut co roku.

Edytowane przez vanice77

Napisano

Tak z czystej ciekawości... 

Jakie są minusy kupienia nowego auta w RFN? 

Napisano
  • Popularny post
9 minut temu, ochkarol napisał(a):

Tak z czystej ciekawości... 

Jakie są minusy kupienia nowego auta w RFN? 

Glownie takie, ze te jego opowiesci maja niewiele wspolnego z rzeczywistoscia :hehe:

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Kto bogatemu zabroni😁

Napisano
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Po prostu racjonalność wydawania pieniędzy. 

Znajomy ma kasy po kokardę, ale jednocześnie twardo stąpa po ziemi nie ulegając niczym nie skrępowanej konsmupcji.

Na tej zasadzie jeśli auto, które spełnia jego oczekiwania (jeździł w trasie i trochę po jakichś burbunach) kosztuję ponad połowę mniej niż o którym pierwotnie myślał to idzie w to.

Tylko tyle.

A jak okaże się, że to jednak guano to je sprzeda (albo spuści ze skarpy) i kupi merca.

Napisano
4 godziny temu, delco napisał(a):

nie ma reflektorów matrycowych a tylko zwykłe ledy... Nie wiem na ile to oświetlenie jest gorsze od matrycowego

Jest dużo gorsze. I porównuję 'tanie' samochody (astra i ariya). W nissanie nie mam matrycowych tylko zwykle ledy z automatem drogowe-mijania. No komfort jazdy starą astrą na matrixach w nocy jednak dużo większy. 

Edytowane przez iwik

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Jest dużo gorsze. I porównuję 'tanie' samochody (astra i ariya).

Ja jechałem tylko skodą octavią z matrycowymi ledami... I różnica pomiędzy toyotą yaris z ledami zwykłymi jest bardzo wyraźna... Co prawda te zwykłe ledy w yarisie są gorsze od ksenonów. Być może to jakaś taka uboga wersja ledów w toyocie bo nie ma spryskiwaczy reflektorów... Ale z kolei widziałem też w miarę nową camry też bez spryskiwaczy reflektorów

W każdym bądź razie nie powiem że dla mnie(porównując omodę z GLE matrycą reflektory varte są 250000 zł - ale zamiast jakiegoś tam asystenta czegoś tam - wolałbym matrycowe reflektory)

Edytowane przez delco

Napisano
  • Autor

Pierwsza partia wyprzedana nawet bez jazdy próbnej. :phi: 

Napisano

Fajnie wygląda... ciekawe jak to sie bedzie sprawować jak gwarancja sie skonczy .

Napisano
37 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Fajnie wygląda... ciekawe jak to sie bedzie sprawować jak gwarancja sie skonczy .

Anna ile jest gwarancja? - na 7 lat?

Ale oczywiście słuszne pytanie... Bo jak się będzie psuła po okresie gwarancyjnym to drugi właściciel nie będzie chciał jej kupić drożej niż za czapkę śliwek..

Napisano
50 minut temu, wujek napisał(a):

Ciekawe czy w II partii dołożył reflektory matrycowe... Bo podobno według specyfikacji one są już w I partii... Z tym że ich nie ma;) 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Ciekawe czy w II partii dołożył reflektory matrycowe... Bo podobno według specyfikacji one są już w I partii... Z tym że ich nie ma;) 

Tu niestety chinolom daleko do oferty EU. To tak jak u mnie niby coś jest ale nie działa. Ta niska cena oprócz dofinansowania partii skądś się bierze. 

Napisano
15 godzin temu, wujek napisał(a):

Ta niska cena oprócz dofinansowania partii skądś się bierze. 

Wysoka cena vw i "spółki" też skądś się bierze i najczęściej nie wynika bezpośrednio z jakości i kosztów produkcji :smirk: Nie dziwię się, że coraz częściej ludzie wybierają tani "badziew" zamiast drogiego, przynajmniej cena rekompensuje minusy.

Napisano
3 godziny temu, janusz napisał(a):

Wysoka cena vw i "spółki" też skądś się bierze i najczęściej nie wynika bezpośrednio z jakości i kosztów produkcji :smirk: Nie dziwię się, że coraz częściej ludzie wybierają tani "badziew" zamiast drogiego, przynajmniej cena rekompensuje minusy.

Czasami spór o to czy" pani badziew" to rzeczywiście badziew...a czy "drogi prestige" faktycznie jest solidną konstrukcją..

Myślę że nawet jeżeli przyjmiemy ewentualną gorszą jakość wykonania " taniego konkurenta" to ta gorsza jakość nie jest o 60%, tak jak różnica w cenie....

Natomiast " stare europejskie firmy" zwłaszcza te nazywane prestiżowymi osiągnęły niebotyczne stadia pazerności żądając za opcjonalne wyposażenie 5x tyle ile wynosi ich wartość... Pewnie każdy z nas ma jakiś przykład

Ja pamiętam jak w okolicy roku 2005 dopłata w bmw serii 5 do bezprzewodowej ładowarki telefonu wynosiła 4500 zł. W tym samym czasie dopłata do bezprzewodowej ładowarki telefonu w skodzie superb wynosiła niecałe 900 zł...

Mniej więcej w tym samym czasie w bmw serii 5 żeby otrzymać elektryczne podgrzewane lusterka należało dopłacić.... Nie pamiętam już ile ale na pewno nie było to wartość czapki śliwek.... W tym czasie elektrycznie podgrzewane lusterka były standardem w takich markach jak hyundai czy renault... Oczywiście o je dobrze pamiętam były wersje bmw z podgrzewanymi lusterkami w serii ale bodajże tylko z sześciocylindrowymi silnikami....

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 20:21, delco napisał(a):

Balkan z Motodziennika juz to wyjaśnił. Tak sobie nazwali jak to cwane chinczyki.

Napisano
14 godzin temu, delco napisał(a):

Ja pamiętam jak w okolicy roku 2005 dopłata w bmw serii 5 do bezprzewodowej ładowarki telefonu wynosiła 4500 zł. W tym samym czasie dopłata do bezprzewodowej ładowarki telefonu w skodzie superb wynosiła niecałe 900 zł...

Pierwszy telefon z bezprzewodowym ładowaniem jest z 2012 roku.

Napisano
18 minut temu, fosfor napisał(a):

Pierwszy telefon z bezprzewodowym ładowaniem jest z 2012 roku.

Okej czyli musiało to być jednak trochę później niż pamiętałem

Napisano
3 minuty temu, delco napisał(a):

Okej czyli musiało to być jednak trochę później niż pamiętałem

czas leci jak głupi :( 

Napisano
W dniu 25.06.2025 o 09:46, PawelWaw napisał(a):

Przecież jest tanio. To co za różnica?

:skromny:

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 11:40, sdss napisał(a):

@Polarny?

;l

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 12:58, Maciej__ napisał(a):

Jeśli to był Mercedes to nawet się nie dziwię.

;]

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Jeśli to był Mercedes to nawet się nie dziwię.

;]

Co chcesz? 77kkm w niecałe 3 lata. Zero problemów co jak na dzisiejsze standardy chyba dobry wynik 😆

Napisano
3 godziny temu, stig napisał(a):

Co chcesz? 77kkm w niecałe 3 lata. Zero problemów co jak na dzisiejsze standardy chyba dobry wynik 😆

77kkn to nie jest przebieg. 

;]

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 11:40, sdss napisał(a):

Tez rozwazalem Bentleya i Maybacha, ale w salonie dziwnie patrzyli jak pytalem, czy dadza fabryczne LPG i kupilem jednak uzywana Meganke jedynke z butla wazna jeszcze pare lat

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

77kkn to nie jest przebieg. 

;]

Z silnikiem Renault? 🙃

Napisano
Godzinę temu, stig napisał(a):

Z silnikiem Renault? 🙃

A nie, jak tak to ok.

;]

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):
1 godzinę temu, stig napisał(a):

silnikiem Renault? 🙃

A nie, jak tak to ok.

Meganką zrobilem 170kkm a laguną 150 kkm

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 28.06.2025 o 19:30, wujek napisał(a):

no to drążymy temat Chińskich wynalazków. Omoda 9 sprzedała się w pierwszym miesiącu, czyli w czerwcu w ilości 227 sztuk. Można powiedzieć z jednej strony, że to nic w porównaniu z liczbami jakie sprzedaje Toyota czy VW. Tylko patrząc od innej strony, te 227 sztuk oznacza, że to auto od razu stało się najlepiej sprzedającą hybrydą plugIn w PL. Ciekawe czy trend się utrzyma. Może ludzie wcale nie czują niechęci do plugInów tylko do cen, w których próbowali je wciskać tak zwani "tradycyjni" producenci.

Napisano

Jeżeli taki mniejszy, słabszy Tuscon kosztuje ponad 260 tysiecy to ja też jestem targetem na taką Omode🤔

Napisano
25 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jeżeli taki mniejszy, słabszy Tuscon kosztuje ponad 260 tysiecy to ja też jestem targetem na taką Omode🤔

Realnie kosztuje 40-50kPLN mniej ;] Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz PHEV.

image.png.4e8d40e1af663fde6d6c08d1faa9927c.png

Napisano

…… za Hyundaia ? Tyle złota ? Za to kupi premium.