Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano

Fotel odpadł temu misiu no ale jest taniej niż w Toyocie.

image.png.0ab232270b63dcfe06a8ce5c6f508b7d.png

Napisano
32 minuty temu, wujek napisał(a):

To pewnie w jednym na ileś sztuk tylko odpada :).

Dziś czytałem narzekania, że w Cherry ekrany z zegarami się nie odpalają. Czasem reset pomaga, czasem nie. Za to LCD z multimediami działa bez problemu :).

Napisano
40 minut temu, sherif napisał(a):

Dziś czytałem narzekania, że w Cherry ekrany z zegarami się nie odpalają. Czasem reset pomaga, czasem nie. Za to LCD z multimediami działa bez problemu :).

To w końcu najważniejsze. I aplikacja na smartfona :phi::facepalm:.

Edytowane przez kadu

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

To po prostu kolejny zaprojektowany umyślnie element bezpieczeństwa. Nie słyszałeś nigdy tych historii, że ktoś przeżył tylko dlatego, że wypadł z samochodu? ;]

Edytowane przez kadu

Napisano
20 minut temu, kadu napisał(a):

To po prostu kolejny zaprojektowany umyślnie element bezpieczeństwa. Nie słyszałeś nigdy tych historii, że ktoś przeżył tylko dlatego, że wypadł z samochodu? ;]

Obrońcy chińczyków zaraz się odpalą tylko jeszcze muszą poczekać na oficjalny komunikat żeby wiedzieli co tym razem wiadomo było od dawna, że jest najbezpieczniejsze w wypadającym fotelu.

;l

Napisano

Clickbajt fajny, problem w tym ze MG3 z odpadajacym fotelem dostał 4 gwiazdki

https://elektromobilni.pl/mg3-na-cztery-gwiazdki-ale-z-powaznym-problemem/

a solidny europejski T-cross z trzymajacymi sie fotelami dostał tylko 3

https://autokult.pl/euro-ncap-rozbilo-nowe-auta-chinczycy-blyszcza-a-volkswagen-sie-wstydzi,7211453003566048a

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

image.png.0ab232270b63dcfe06a8ce5c6f508b7d.png

Ale czy szyberdach przetrwał, bo to jest istotne, a nie jakis fotel;]

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Pewnie wpakowali europejskie zamiennniki, to sie psuje.;]

Napisano
3 godziny temu, kadu napisał(a):

Bez butów 

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Clickbajt fajny, problem w tym ze MG3 z odpadajacym fotelem dostał 4 gwiazdki

https://elektromobilni.pl/mg3-na-cztery-gwiazdki-ale-z-powaznym-problemem/

a solidny europejski T-cross z trzymajacymi sie fotelami dostał tylko 3

https://autokult.pl/euro-ncap-rozbilo-nowe-auta-chinczycy-blyszcza-a-volkswagen-sie-wstydzi,7211453003566048a

Zenek ale oni nie przewidzieli że po kilkunastu latach odpadnie fotel. Zmienia procedury i dostanie 2 albo jedną. :sex: 

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

Zenek ale oni nie przewidzieli że po kilkunastu latach odpadnie fotel. Zmienia procedury i dostanie 2 albo jedną. :sex: 

Na ich miejscu bym powiedziałz  fotel pełni taka sama role jak strefa zgniotu i ma się odkształcac po to by nie odkształcił sie kregosłup :P

Napisano
W dniu 14.01.2026 o 07:43, Maciej__ napisał(a):

Wiadomo juz co padlo?

tak jak napisałem, w ASO po zjeździe z lawety auto pracowało już normalnie. Odczytali błędy dotyczące ciśnienia paliwa, porobili jakieś testy, doszli że najprawdopodobniej to ta pompa wysokiego ciśnienia. Ale 100% pewności nie mają. Zrobili jeszcze update sterownika silnika, gdzie podobno nowszy soft jest mniej wrażliwy na graniczne wartości i mniejsza szansa że znowu zarządzi tryb awaryjny. Ale szczerze stwierdzili że jest mała szansa że to pomoże i będzie ta pompa. Ale na razie jeździć obserwować, 400 się należy. Odebrałem auto, pogoniłem od razu na autostradę (jak ma paść to najepiej od razu ;]), chodził jak zegarek, pojechałem do sklepu, jeszcze gdzieś. Przejechałem z 50km a na 2 km przed domem znowu zaczął się telepać i wyświetlać błędy. Dzisiaj odstawiłem do warsztatu w mojej miejscowości, z którym powiedzmy że miałem najmniej złych doświadczeń. Bo ASO wyceniło naprawę na 6 tys.

A sama ta pompa to jest chyba coś takiego:

https://www.autoczescionline24.pl/bosch-19149696.html

Napisano
25 minut temu, maro_t napisał(a):

tak jak napisałem, w ASO po zjeździe z lawety auto pracowało już normalnie. Odczytali błędy dotyczące ciśnienia paliwa, porobili jakieś testy, doszli że najprawdopodobniej to ta pompa wysokiego ciśnienia. Ale 100% pewności nie mają. Zrobili jeszcze update sterownika silnika, gdzie podobno nowszy soft jest mniej wrażliwy na graniczne wartości i mniejsza szansa że znowu zarządzi tryb awaryjny. Ale szczerze stwierdzili że jest mała szansa że to pomoże i będzie ta pompa. Ale na razie jeździć obserwować, 400 się należy. Odebrałem auto, pogoniłem od razu na autostradę (jak ma paść to najepiej od razu ;]), chodził jak zegarek, pojechałem do sklepu, jeszcze gdzieś. Przejechałem z 50km a na 2 km przed domem znowu zaczął się telepać i wyświetlać błędy. Dzisiaj odstawiłem do warsztatu w mojej miejscowości, z którym powiedzmy że miałem najmniej złych doświadczeń. Bo ASO wyceniło naprawę na 6 tys.

A sama ta pompa to jest chyba coś takiego:

https://www.autoczescionline24.pl/bosch-19149696.html

Pytanie czy pompa moze dawac takie objawy, ze raz dziala, a raz nie...

Daj znac jak sie historia skonczy :ok:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

chat GPT na podstawie kodów błędów i objawów obstawia tę pompę na 90% ;]

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

u mnie tak bylo, ze check engine wywalał, cos tam szarpal, po skasowaniu bylo ok, za chwile znowu check, albo tryb awaryjny. Ogolnie objawy byly takie same jak przy zawalonych dolotach nagarem.

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Nie no. Wtedy będzie jak z kierownicą w Omodzie ;]

Napisano
46 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie no. Wtedy będzie jak z kierownicą w Omodzie ;]

A propos, wpadł mi w ręce artykuł o gwarancjach na chińskie auta. Wynika z niego, że te pięcio-, a nawet siedmioletnie gwarancje są naszpikowane wyłączeniami bardziej niż gwarancje Kia z czasów gdy sprzedawali swoją wydmuszkę gwarancji pod głośnym hasłem siedmiu lat. Tak więc znów Chińczycy odrobili lekcje - na papierze będzie cudownie i kolorowo, a tylko nieliczni będą mieli okazję powiedzieć "sprawdzam".

:ok:

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

A propos, wpadł mi w ręce artykuł o gwarancjach na chińskie auta. Wynika z niego, że te pięcio-, a nawet siedmioletnie gwarancje są naszpikowane wyłączeniami bardziej niż gwarancje Kia z czasów gdy sprzedawali swoją wydmuszkę gwarancji pod głośnym hasłem siedmiu lat. Tak więc znów Chińczycy odrobili lekcje - na papierze będzie cudownie i kolorowo, a tylko nieliczni będą mieli okazję powiedzieć "sprawdzam".

Nie czytaj sponsorowanych artykułow tylko wez przykładowe warunki gwarancji takiego auta. Sprawdzalem w jednej chinskiej marce i z wylaczeń było chyba tylko z 5 rzeczy, w tym akumulator, materiał i poszycia foteli i  niektore elementy zawieszenia, klocki hamulcowe i pare innych drobnych ekspluatacyjnych rzeczy. W KIA lista była na poltorej strony plus odnośniki. 

Edytowane przez Truecolor

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Oczywiście lepsza jest europejska dwuletnia gwarancja z podobnymi włączeniami ;]

Napisano
4 minuty temu, Truecolor napisał(a):

Nie czytaj sponsorowanych artykułow tylko wez przykładowe warunki gwarancji takiego auta.

No to wrzuć warunki gwarancji kilku chińskich marek, wtedy być może będą jakieś dowody.

Sprawdzalem w jednej chinskiej marce i z wylaczeń było chyba tylko z 5 rzeczy, w tym akumulator, materiał i poszycia foteli i  niektore elementy zawieszenia, klocki hamulcowe i pare innych drobnych ekspluatacyjnych rzeczy.

Dla niektórych to może być "tylko", dla niektórych "aż".

:skromny:

W KIA lista była na poltorej strony plus odnośniki. 

No, znów te europejskie marki są we wszystkim gorsze! Oh, wait...

;]

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Oczywiście lepsza jest europejska dwuletnia gwarancja z podobnymi włączeniami ;]

No, dla przykładu poniżej bardzo długa lista podobnych wyłączeń w dwuletniej gwarancji VW:

Cytat

7. Z gwarancji wyłączone są wady będące skutkiem naturalnego zużycia elementów samochodu, czyli takiego zużycia, które nie jest wynikiem wady materiału lub wykonania.  

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Czyli wszystko ;]

Nie no, pomyliłeś z Fiatem.

;l

Napisano
50 minut temu, Ryb napisał(a):

No to wrzuć warunki gwarancji kilku chińskich marek, wtedy być może będą jakieś dowody.

Prosze dla najpopularniejszego ciągle MG, chociaż ja byłem w salonie innego producenta i lista była jeszcze krótsza.

Cytat

Wyłączenia gwarancji 7letniej

• Elementy, które wymagają wymiany lub konserwacji z powodu uszkodzenia lub które uległy normalnemu zużyciu (np. akumulator 12 V, klocki hamulcowe, żarówki, pióra wycieraczek itp.) są objęte gwarancją tylko przez 2 lata lub do momentu, gdy ich wiek lub przebieg będzie wymagał wymiany zgodnie z harmonogramem konserwacji. Należy pamiętać, że zużywające się części są objęte gwarancją tylko wtedy, gdy awaria jest wynikiem wady produkcyjnej lub materiałowej.

• Elementy, które wymagają regulacji lub wymiany w ramach rutynowego serwisu i konserwacji w okresie gwarancyjnym. 3/6

• Systemy informacyjno-rozrywkowe i systemy wspomagające kierowcę są objęte gwarancją przez 36 miesięcy lub do przebiegu 72 000 kilometrów (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej).

• Pokrywa punktu ładowania pojazdów elektrycznych i kabel (kable) są objęte 2-letnią gwarancją.

• Każda część karoserii, która uległa przypadkowemu uszkodzeniu, chyba że uszkodzenie zostało naprawione zgodnie ze specyfikacją MG.

• Korozja wynikająca z montażu akcesoriów niezatwierdzonych przez MG Motor lub z montażu zatwierdzonych akcesoriów w sposób niezgodny z instrukcjami montażu MG Motor.

• Wymiana paliwa, płynów niezamarzających, płynów hydraulicznych, smarów lub olejów, chyba że jest to wymagane w bezpośrednim związku z naprawą lub wymianą zatwierdzonego podzespołu.

• Wszelkie awarie spowodowane brakiem lub niewłaściwą konserwacją.

• Szkody spowodowane wojną, strajkami, wandalizmem, wypadkami, kolizjami, pożarem, eksplozją, kradzieżą lub próbą kradzieży, niekorzystnymi warunkami pogodowymi lub jakimkolwiek działaniem lub zaniechaniem umyślnym, niezgodnym z prawem lub wynikającym z zaniedbania. • Zużycie lub jakiekolwiek straty będące następstwem zużycia.

• Wszelkie opłaty za demontaż będą zwracane wyłącznie w ramach ważnych roszczeń. Obowiązkiem posiadacza gwarancji jest autoryzacja i uiszczenie opłat, jeśli zostanie udowodnione, że awaria nie jest spowodowana z winy MG Motor.

• Jakikolwiek pojazd, który został spisany na straty przez ubezpieczyciela, lub jakakolwiek naprawa, wymiana lub przeróbka nieautoryzowana przez MG Motor, eksperymentalne regulacje lub pojazdy zmodyfikowane w jakikolwiek sposób w stosunku do specyfikacji MG.

• Pojazdy, które przekroczyły maksymalny dozwolony przebieg objęty gwarancją.

• Wszelkie awarie wynikające z nieautoryzowanych modyfikacji specyfikacji technicznych pojazdu.

także nie cytuj bzdurnych artykułów które są tworzone na zamówienie i które bardzo łatwo sprawdzić.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
58 minut temu, Ryb napisał(a):

No, dla przykładu poniżej bardzo długa lista podobnych wyłączeń w dwuletniej gwarancji VW:

Nie chce mi się wierzyć, że jest tylko ten pkt. 7 i to wszystko.

Serio, czy wyciąłeś "mniej ważny dla dowodu" kawałeczek? :cfaniak:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
5 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Nie czytaj sponsorowanych artykułow tylko wez przykładowe warunki gwarancji takiego auta. Sprawdzalem w jednej chinskiej marce i z wylaczeń było chyba tylko z 5 rzeczy, w tym akumulator, materiał i poszycia foteli i  niektore elementy zawieszenia, klocki hamulcowe i pare innych drobnych ekspluatacyjnych rzeczy.

Chyba silnik też jest w tych wyłączeniach:

613567977_1441873707947081_44945873523606855_n.jpg

Napisano
5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Sprawdziłem w swoim i rzeczywiście jest tylko ten jeden pkt odnośnie wykluczeń :ok:.

Znacznie bardziej są wylewni w opisywaniu gwarancji baterii PHEV/EV

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Chyba silnik też jest w tych wyłączeniach:

Przepisy w całej krasie.

Rzecznik może postraszyć grzywną 2kzł (ciekawe czy w danej sprawie może to zrobić wielokrotnie, czy jednorazowo), a klientowi i tak pozostanie sąd.

Napisano
5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Są osobne zapisy dot. nadwozia i baterii dla BEV. Tego nie cytowałem bo nie o tym wątek.

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

fakt 8]

Tak — da się to dość konkretnie „zweryfikować”, biorąc na warsztat MG (bo tu akurat jest publicznie dostępny, świeży dokument gwarancyjny dla PL).

Poniżej masz esencję gwarancji MG + miejsca, w których najczęściej kryją się „haczyki”.

1) Co realnie oznacza „7 lat gwarancji” w MG (PL)

W polskim dokumencie MG (SAIC Motor Poland) stoi wprost, że:

gwarancja podstawowa: 84 miesiące (7 lat) lub 150 000 km — co pierwsze nastąpi. (cdn.mgmotor.eu)

obejmuje „wszystkie podzespoły pojazdu, w tym akumulator wysokonapięciowy”, z wyjątkiem elementów wskazanych w rozdziale „Wyjątki”. (cdn.mgmotor.eu)

gwarancja przechodzi na kolejnego właściciela, jeśli jeszcze nie wygasła. (cdn.mgmotor.eu)

Czyli marketingowe „7 lat” jest prawdziwe, ale diabeł siedzi w wyłączeniach i w warunkach utrzymania ochrony.

2) Najważniejsze wyłączenia i ograniczenia (czyli „gdzie jest ściema w 7 latach”)

A) Serwis w terminie – jest tolerancja, ale krótka

W MG masz twardy warunek: serwis główny ma być zrobiony w oknie 1500 km lub 28 dni względem planu. (cdn.mgmotor.eu)

Jeśli usterka wynika z nieprzestrzegania zaleceń serwisowych/eksploatacyjnych, serwis może odrzucić roszczenia. (cdn.mgmotor.eu)

Praktycznie: to jest jeden z najczęstszych „zapalników” odmów (nie tylko u Chińczyków, ale tu masz to opisane czarno na białym).

B) „ASO nie jest obowiązkowe”… ale bywa, że i tak wyjdziesz na ASO

MG deklaruje, że skorzystanie z nieautoryzowanego warsztatu nie kasuje automatycznie gwarancji, ale jeśli awaria wynika z czynności poza ASO, to może nie być uznana. Trzeba mieć też fakturę szczegółową. (cdn.mgmotor.eu)

To jest klasyczny mechanizm: formalnie możesz serwisować poza ASO, ale w sporze dowodowym często przegrywasz.

C) Infotainment i „elektroniczne bajery” – tylko 3 lata

To akurat jest bardzo konkretne:

systemy informacyjno-rozrywkowe i systemy wspomagające kierowcę: 36 miesięcy lub 72 000 km. (cdn.mgmotor.eu)

Czyli po 3 latach większość tematów typu ekran, multimedia, część ADAS — potencjalnie już poza.

D) Lakier też nie ma 7 lat

powłoka lakierowa: 3 lata lub 72 000 km. (cdn.mgmotor.eu)

I w wyłączeniach lakieru (w wersji EU/ENG) wprost masz typowe rzeczy: rysy, odpryski, szkody od czynników zewnętrznych (kamienie, „industrial fallout”, ptasie odchody itd.) — czyli to, co w realnym życiu zdarza się najczęściej.

E) Akumulator HV: gwarancja jest, ale próg jest „twardy”

MG opisuje test pojemności (SOH) i uznanie spadku pojemności za „nadmierny” dopiero przy spadku poniżej 70%. (cdn.mgmotor.eu)

To jest istotne, bo część marek komunikuje 75%/80% w narracji marketingowej — a tu masz wyraźnie 70%.

Dodatkowo: roszczenia nie będą przyjmowane, jeśli ktoś „grzebał” przy baterii HV poza autoryzowanym serwisem. (cdn.mgmotor.eu)

F) „Eksploatacja” = szybka ścieżka do odmowy

Elementy zużywalne (np. 12V akumulator, klocki/tarcze, żarówki, wycieraczki itd.) to standardowo nie 7 lat, tylko zasadniczo 2 lata / do planowego zużycia, i tylko jeśli wada jest materiałowa/produkcyjna. (cdn.mgmotor.eu)

G) Zaskakująco krótkie okresy na geometrię / wyważenie / regulacje

W PL dokumencie jest to wprost:

geometria zawieszenia: 1 miesiąc lub 1000 km

wyważenie kół: 1 miesiąc lub 1000 km

regulacje elementów nadwozia / zawiasów: 1 miesiąc lub 1000 km (cdn.mgmotor.eu)

To są rzeczy, które potrafią wyjść „po czasie” i wielu użytkowników zakłada, że będą w gwarancji długo — a tu nie.

H) Taxi / przewóz osób / nauka jazdy = ucięcie gwarancji

Jeżeli auto jest używane do przewozu osób lub nauki jazdy, gwarancja jest ograniczona do 3 lat / 100 000 km. (cdn.mgmotor.eu)

3) Perforacja (rdza „na wylot”) — 7 lat brzmi dobrze, ale…

W MG masz anty-perforację, ale:

dotyczy konkretnej listy elementów nadwozia (m.in. maska, dach, drzwi itd.). (cdn.mgmotor.eu)

ma wyłączenia: wypadek/uszkodzenia/modyfikacje, czynniki zewnętrzne, części nieoryginalne, brak konserwacji oraz… brak kompletu corocznych kontroli antykorozyjnych. (cdn.mgmotor.eu)

Czyli jeżeli ktoś nie robi „papierologii” i przeglądów antykorozyjnych zgodnie z wymaganiami — temat potrafi się wysypać.

4) Czy to jest „specjalność chińskich marek”?

Nie do końca. To raczej specjalność długich gwarancji jako produktu marketingowego: „7 lat” przyciąga, a realny koszt jest kontrolowany przez:

krótkie okresy na elektronikę,

szerokie definicje eksploatacji,

rygor serwisowy,

wyłączenia na czynniki zewnętrzne i „niewłaściwe użytkowanie”.

Auto Świat w świeżym tekście też idzie dokładnie w tę stronę: długie gwarancje bywają długie, ale niepełne, z wieloma różnicami w szczegółach. (Auto Świat)

5) Jak zrobić „sprawdzam” przed zakupem (żeby nie dać się wkręcić)

Jeśli chcesz to zweryfikować „jak audyt”, to polecam 5 szybkich testów:

Sprawdź, co ma 7 lat, a co ma 3 / 2 / 1 miesiąc
W MG kluczowe są: infotainment 3 lata, lakier 3 lata, kable/klapka ładowania 2 lata, geometria 1 miesiąc. (cdn.mgmotor.eu)

Zapisz sobie na kartce definicję „zużycia eksploatacyjnego”
Bo tu najczęściej „umierają” roszczenia.

Dopytaj o serwis: co dokładnie jest „main service” i ile kosztuje
MG wymaga terminowości (1500 km / 28 dni) i pełnej historii. (cdn.mgmotor.eu)

Jeśli to EV/PHEV: zapytaj o warunki baterii (SOH) i dokumentowanie testów
W MG „realna ochrona” zaczyna się dopiero poniżej 70% SOH. (cdn.mgmotor.eu)

Poproś dealera o PDF i wskaż 3 sytuacje sporne
Np. ekran/ADAS po 4 latach, łuszczenie lakieru po 4 latach, korozja + brak rocznej kontroli.
Zobaczysz, czy sprzedawca mówi wtedy „tak, oczywiście”, czy nagle zaczyna „to zależy”.

Jeżeli chcesz, mogę Ci to zrobić jeszcze bardziej „procesowo”: podeślij link do konkretnych warunków gwarancji (albo nazwę modelu + rocznik i czy EV/PHEV), a ja wypunktuję Ci top 15 realnych odmów + checklistę dokumentów, które trzeba mieć, żeby w razie awarii nie zostać z niczym.

Napisano

Z komentarzy wynika, ze standard w tym modelu ;)

Jest ogrzewanie? Jest ok

image.png

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Z komentarzy wynika, ze standard w tym modelu ;)

Jest ogrzewanie? Jest ok

Ale że co miałoby być nie tak z grzaniem szyby, że zaczyna się dopiero od 1/3 jej wysokości, czy jest w stanie rozgrzać tylko na tyle jak widać na focie?

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Ale że co miałoby być nie tak z grzaniem szyby, że zaczyna się dopiero od 1/3 jej wysokości, czy jest w stanie rozgrzać tylko na tyle jak widać na focie?

Chociazby to, ze grzeje raptem na pol szyby i to niekoniecznie tam, gdzie siega wycieraczka ;]

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Chociazby to, ze grzeje raptem na pol szyby i to niekoniecznie tam, gdzie siega wycieraczka ;]

Może jest jeszcze lepiej i tam gdzie nie grzeje od środka nie widać szyby, tylko jakiś plastik klapy czy coś w ten deseń, a wycieraczka w niczym nie przeszkadza hush?

Napisano
23 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Może jest jeszcze lepiej i tam gdzie nie grzeje od środka nie widać szyby, tylko jakiś plastik klapy czy coś w ten deseń, a wycieraczka w niczym nie przeszkadza hush?

Na pewno, plastik od środka jest na pół szyby.

Wjazd T34 na lawetę. Widok kierowcy.

Napisano
20 godzin temu, Maciej__ napisał:

Przede wszystkim nie grzeje szyby pod wycieraczką i jej nie odklei jakby przymarzła. To największy minus. Bo sama fota mogła zostać zrobiona tuż po uruchomieniu i przy dużym mrozie to trochę może potrwać zanim rozmrozi więcej niż tylko te paski.

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał:

Przede wszystkim nie grzeje szyby pod wycieraczką i jej nie odklei jakby przymarzła. To największy minus. Bo sama fota mogła zostać zrobiona tuż po uruchomieniu i przy dużym mrozie to trochę może potrwać zanim rozmrozi więcej niż tylko te paski.

czyli jak zwykle w chińczykach jakieś "ale". coś tu coś tam - bo to chińskie letnie auto.

Napisano
4 minuty temu, Dareek napisał:

czyli jak zwykle w chińczykach jakieś "ale". coś tu coś tam - bo to chińskie letnie auto.

Zdjęcia do katalogu zrobili latem.

😁

Napisano
W dniu 14.01.2026 o 13:14, maro_t napisał:

to jest bezpośredni wtrysk. Tam też są takie rzeczy niestety i też często wrażliwe na jakość paliwa

podobno wystarczy raz zatankować jakieś guano żeby się pompa lekko przytarła i rozpoczęła autodestrukcję która może trwać wiele miesięcy, a nawet lat zanim padnie

Napisano
12 minut temu, Jaruga napisał:

podobno wystarczy raz zatankować jakieś guano żeby się pompa lekko przytarła i rozpoczęła autodestrukcję która może trwać wiele miesięcy, a nawet lat zanim padnie

Ale to chyba raczej w dieslach...

Napisano
51 minut temu, Ryb napisał:

Zdjęcia do katalogu zrobili latem.

😁

Myślę że chodzi o co innego. Nikt tego po prostu nie sprawdził w rzeczywistych warunkach. Jak wielu innych rzeczy. Zrobili symulacje, stwierdzili że będzie OK i tyle. Jakoś działa.

Napisano
21 godzin temu, kadu napisał:

Na pewno, plastik od środka jest na pół szyby.

Wjazd T34 na lawetę. Widok kierowcy.

Broniłem tych chińczyków ale to już jest przesada... Ten kokpit w MG ZS to jakby sprzed pół wieku był. Zbyt surowy jak dla mnie.

Napisano
29 minut temu, marcindzieg napisał:

Myślę że chodzi o co innego. Nikt tego po prostu nie sprawdził w rzeczywistych warunkach. Jak wielu innych rzeczy. Zrobili symulacje, stwierdzili że będzie OK i tyle. Jakoś działa.

Kontrola jakości kosztuje najwięcej.

👍

Napisano
28 minut temu, marcindzieg napisał:

no tak ogrzewanie szyby to jest tak super hiper skomplikowana kosmiczna technologia że ciężko to ogarnąć i przewidzieć, że jak nie będzie nitek grzewczych niżej to tam grzać tam nie będzie - po prostu oszczędności i tyle.

Napisano
Teraz, torelek napisał:

Broniłem tych chińczyków ale to już jest przesada... Ten kokpit w MG ZS to jakby sprzed pół wieku był. Zbyt surowy jak dla mnie.

Przecież idealny, nie ma się co zepsuć. I normalne guziki, a nie jak w tych Volkswagenach...

😁

Napisano
Teraz, Dareek napisał:

no tak ogrzewanie szyby to jest tak super hiper skomplikowana kosmiczna technologia że ciężko to ogarnąć i przewidzieć, że jak nie będzie nitek grzewczych niżej to tam grzać tam nie będzie - po prostu oszczędności i tyle.

To też. Takie mieli na półce to takie wsadzili. Nie zdziwiłbym się gdyby był jeden szablon do wszystkich modeli i w jednym pokrywa szybę a w innym nie, zależnie od jej wielkości. Oszczędzamy.

👍

Napisano

Ciekawe ile z nas tutaj pisze z telefonów albo komputerów bez napisu made in china .

Napisano
16 minut temu, Marcin79 napisał:

Ciekawe ile z nas tutaj pisze z telefonów albo komputerów bez napisu made in china .

Ale my tu nie rozmawiamy o "made in China" tylko o "designed in China". Różnica jest kolosalna.