Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tanie, chińskie radio 2DIN z Android Auto lub Android

Featured Replies

Napisano

Jeżeli ktoś jest w temacie - poradźcie proszę, czy/co kupić w kwocie do 1000zł? Ma to umożliwić wyświetlanie nawigacji, YT i robić za zestaw głośnomówiący. Ma tez działać sprawnie. Jakość dźwięku bez większego znaczenia. 

Napisano

Patrz żeby jeszcze pozwalało dalej korzystać z przycisków na kierownicy i nie "umierali" co zasięgu tel

Napisano

Ja kupiłem to radio. Zamontowałem je w Corsie C. Sterowanie radiem w kierownicy zadziałało od razu (przyciski można programować) , GPS działa (trochę wolno się uruchamia), android auto działa, głośnomówiący też. Radio działa, nawet znalazło stacje które fabryczne CD30 nie widziało. Dźwięk mi pasuje, nie odstaje od fabrycznego. YT nie sprawdzałem ale myślę że powinno się dać oglądać. Jakby co to bierz wersję 4/64. 

Edytowane przez balus

Napisano
15 godzin temu, s_krzychu napisał(a):

Jeżeli ktoś jest w temacie - poradźcie proszę, czy/co kupić w kwocie do 1000zł? Ma to umożliwić wyświetlanie nawigacji, YT i robić za zestaw głośnomówiący. Ma tez działać sprawnie. Jakość dźwięku bez większego znaczenia. 

Do jakiego auta. Kupić przynajmniej coś co ma 4GB RAM 64. Raczej z dobrymi opiniami na allegro/Temu/alliexpres

Też szukam do Skody ale z CarPlay.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Patrz żeby jeszcze pozwalało dalej korzystać z przycisków na kierownicy 

Takich luksusów to nie mam ;] ale więc też i nie ma tego problemu.

Napisano
  • Autor
39 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Do jakiego auta. Kupić przynajmniej coś co ma 4GB RAM. Raczej z dobrymi opiniami na allegro/Temu/alliexpres

Też szukam do Skody ale z CarPlay.

Ja szukam czegoś uniwersalnego. WIęc propozycja kolegi powyżej, dedykowana do Opli nie zda egzaminu. 

Miałoby wylądować w terenówce (Nissan Terrano), gdzie po prostu jest miejsce 2DIN bez specjalnych ramek. Główny cel, to żeby mi się telefon nie pałętał na uchwycie.

Napisano

Wpisz w Ali... radio do modelu auta i z grubsza ci pokaże coś. Pewnie będzie z panelem przednim, jak pisali wyżej przynajmniej 6/64 .

Napisano

Teraz dobra opcja to sam ekran do Car Playa jeżeli tylko na desce jest go gdzie i jak dokleić. Koszt 100 zł + połączenie przez AUX lub FM. Nie trzeba starego radia rozkręcać a mirroring działa płynnie

Napisano
1 godzinę temu, 5zymi napisał(a):

Teraz dobra opcja to sam ekran do Car Playa jeżeli tylko na desce jest go gdzie i jak dokleić. Koszt 100 zł + połączenie przez AUX lub FM. Nie trzeba starego radia rozkręcać a mirroring działa płynnie

Coś takiego?

https://allegro.pl/oferta/radioodtwarzacz-multimedialny-do-samochodu-aux-apple-carplay-android-auto7-17484911381

Lub

https://allegro.pl/oferta/radio-samochodowe-android-auto-7-cali-carplay-apple-wideo-bezprzewodowy-17727984789

Napisano

Ja mam chińskie w moim passacie B7, 

Z tego co czytałem szukając radia, im wiecej pamięci /wyższy model tym lepszy procesor dźwięku. Ja wybrałem w tedy 6/128gb 

Różni pasażerowie jeżdżący ze mną pytają jakiego suba mam w bagażniku. Dźwięk jest czystszy oraz z dużo potężniejszym basem w porównaniu do ori RCD 530

Najlepiej szukaj tak jak Ktoś. Wyżej napisał "radio android +model auta" 

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, 5zymi napisał(a):

Zawsze dobrze zapytać - nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje :)

Aczkolwiek właśnie nie chcę niczego na kokpicie. Bez sentymentu wyciągnę starego kaseciaka i wsadzę tam coś nowszego

0ceb07b740ce9b2c3c050b095ae0.jpeg.ab1fe1a2a444c107c13cf19ce34c2639.jpeg

Napisano

Ale te ekrany Car Play/Android Auto właściwie to muszą być podłączone do radia (przez AUX, niektóre mogą przez bluetooth lub działają jako nadajnik fal FM) aby przez radio przesyłać dźwięk do głośników. Niby mają swój głośniczek, ale jakość dźwięku jest słaba.

Napisano
46 minut temu, cbr napisał(a):

Ale te ekrany Car Play/Android Auto właściwie to muszą być podłączone do radia (przez AUX, niektóre mogą przez bluetooth lub działają jako nadajnik fal FM) aby przez radio przesyłać dźwięk do głośników. Niby mają swój głośniczek, ale jakość dźwięku jest słaba.

Najlepsza jakość jest przez AUX, ale zależy kto gdzie ma gniazdo, bo nie zawsze jest wygodnie podłączyć. Wbudowany głośniczek jest tylko do jakiś dźwięków, nie odtwarza muzyki. Plus jest taki, że sam CarPlay uruchamia muzę i nawigację czy janosika z automatu, więc jest to bardzo wygodne

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 09:22, 5zymi napisał(a):

Koszt 100 zł + połączenie przez AUX

Hmm, ja mam chyba AUX przez dwa czincze. Da radę?

Napisano
44 minuty temu, tomecki napisał(a):

Hmm, ja mam chyba AUX przez dwa czincze. Da radę?

copyImage.webp.72ba41c8ebfc82299226a74219878129.webp

Da :oki:

Napisano

Zamówiłem takiego chińczyka do proace city ;] za kilka dni ma przyjść, zobaczymy co to warte ;]

Napisano
17 godzin temu, swienty napisał(a):

Zamówiłem takiego chińczyka do proace city ;] za kilka dni ma przyjść, zobaczymy co to warte ;]

To zdaj nam relację jak zainstalujesz. Jeśli możesz to nawet nagraj jakiś film jak to się sprawuje 👍

Napisano

Wbudowany głośniczek jest tylko do jakiś dźwięków, nie odtwarza muzyki.

To dobrze że ekran, który kilka dni temu zwróciłem o tym nie wiedział i odtwarzał muzykę z telefonu przez swój wbudowany głośnik. [emoji6]
Jutro powinien do mnie dotrzeć ekran z trybem dual bluetooth, ciekawi mnie jak będzie jakość dźwięku.
Napisano
10 godzin temu, cbr napisał(a):

Jutro powinien do mnie dotrzeć ekran z trybem dual bluetooth

powiedz coś więcej, bo kupiłem tego linkowanego Junsun'a. Coś z nim potencjalnie może być nie tak?

Napisano
W dniu 28.07.2025 o 07:07, tomecki napisał(a):

powiedz coś więcej, bo kupiłem tego linkowanego Junsun'a. Coś z nim potencjalnie może być nie tak?

Tych wynalazków akurat nie znam, ale jeśli chodzi o normalne, kompletne jednostki multimedialne, to znakomita większość tych wszystkich uniwersalnych chinoli ma 2 problemy:

- tragiczna czułość wejściowego obwodu "antenowego" a więc zazwyczaj badziewny odbiór radia (analogowego i cyfrowego) z dala od nadajników;

- działa dobrze, ale "do czasu" a ten czas to rok-dwa.

Aczkolwiek zawsze są wyjątki... 8-)

Edytowane przez Wasylek

Napisano
11 minut temu, Wasylek napisał(a):

Tych wynalazków akurat nie znam, ale jeśli chodzi o normalne, kompletne jednostki multimedialne, to znakomita większość tych wszystkich uniwersalnych chinoli ma 2 problemy:

- tragiczna czułość wejściowego obwodu "antenowego" a więc zazwyczaj badziewny odbiór radia (analogowego i cyfrowego) z dala od nadajników;

jeśli chodzi o radio to słucham tylko 357, więc luz.

Dzisiaj będą pierwsze testy. Kompletnie nie 'mierzyłem' czy podpasuje fizycznie ;]  

Napisano
2 godziny temu, Wasylek napisał(a):

+ kiepska jakość dzwięku

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 00:01, s_krzychu napisał(a):

W moim skuterosamochodzie było fabrycznie zamontowane radio Pioneer, które nie obsługiwało AA. Miało jakiś system Pioneera, który pozwalał po kablu połączyć się z telefonem ale jako nawigację obsługiwało tylko Waze.

Kupiłem za 1650zł inny model Pioneer (dlatego Pioneer żeby było plug&play z mikrofonem, kamerą i innymi fabrycznie założonymi kablami), który obsługuje AA bezprzewodowo, ma wszystkie możliwe wyjścia/wejścia, własną antenę GPS i dobrą jakość. Działa wyśmienicie.

Morał z tego taki, że różnica między 1000zł a 3000zł może być warta kombinowania. Ale za 650zł to chyba nie ma sensu ryzykować jakiegoś chińczyka, który okaże się niewiadomą pod względem funkcjonalności (bo pod względem jakości to nie ma niewiadomej - będzie kilka klas niżej).

Edytowane przez Ryb

Napisano

Ja z racji że radio w żonowym C3P jest dość nisko poszedłem w ekran
ZdjcieWhatsApp2025-07-08o09_35.43_950c6ede.jpg.1e29f6ad09e7f0b0330fa55636c88d1d.jpg

Zalety:
- wyraźny

- kamerka z zestawu ma spoko jakość

- jakość dźwięku przez fabryczny aux jest ok

Wady:

- po wlaczeniu wstecznego przed polaczeniem AA ma chyba buga bo do wsteka wycisza audio, ale jak jest taka sekwencja to ma skłonność że nie robi unmute. Wbicie jeszcze raz wsteka pomaga...

- na postoju jakość rozmów tel jest spoko, w czasie jazdy niestety podobno bardzo cicho zbiera mikrofon (moze redukcja szumow?) - rozmowca slyszalny dobrze

- rysuje się od patrzenia

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

+ kiepska jakość dzwięku

A tu bym zdecydowanie polemizował. Chińczyki mają zazwyczaj rozbudowany system kształtowania charakterystyki i często wbudowane procesory DSP, których próżno szukać w standardowych radiach fabrycznych. W efekcie, nawet jeśli "na papierze" jest nienajlepiej , np. pod względem mocy, to słyszalne efekty bywają spektakularne.

Napisano
Godzinę temu, Wasylek napisał(a):

A tu bym zdecydowanie polemizował. Chińczyki mają zazwyczaj rozbudowany system kształtowania charakterystyki i często wbudowane procesory DSP, których próżno szukać w standardowych radiach fabrycznych. W efekcie, nawet jeśli "na papierze" jest nienajlepiej , np. pod względem mocy, to słyszalne efekty bywają spektakularne.

Tak bajerów tam mnóstwo. Szkoda tylko, że wszystkie tego typu system opierają się o tą samą, kiepską końcówkę mocy ;).

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 23:36, 5zymi napisał(a):

Przyszło ekspresowo, zamówienie w niedzielę.

image.png.da4e4b34825decdabd878de8c2201504.png

Plan był, żeby "przykleić" to do oryginalnego ekranu w Megane 3, ale ... wiedziałem, że będzie zbyt szeroki ;] 

Ale jest 'przystawka' z uchwytem, przykleję to pewnie do półeczki przed oryginalnym ekranem. Dosłownie chwila testów była i jest ok. 
Wziąłem wersję bez kamery i raczej nie będzie chciało mi się dokupować, bo mi niepotrzebna.

Napisano
20 minut temu, tomecki napisał(a):

Wziąłem wersję bez kamery i raczej nie będzie chciało mi się dokupować, bo mi niepotrzebna.

Masz możliwość aa na cały ekran, czy na części będziesz miał widok (a raczej jego brak) z kamery? 

Napisano
33 minuty temu, janusz napisał(a):

Masz możliwość aa na cały ekran, czy na części będziesz miał widok (a raczej jego brak) z kamery? 

chyba widziałem przez chwilę widok całej mapy. Ale widok apki muzycznej obok mi nie przeszkadza :oki:

Napisano

Przez kabelek trochę druciarnia. 

Muszę później poszukać jak odkręcić oryginalny ekran, żeby wpuścić kabel do środka.

Chociaż jak wiadomo..... prowizorki są wieczne ;] 

image.png.f959dc97fc898d864fac16f3e41dee4b.png

Napisano
4 godziny temu, katorznik napisał(a):

jakość dźwięku przez fabryczny aux jest ok

I zdecydowanie lepsza niż przez transmiter.

Napisano
4 godziny temu, Wasylek napisał(a):

Co z tego jak jest jest kiepska końcówka mocy. Efektów możesz sobie dać dziesiątki, ale to dalej nie gra.

Odbiór FM to też tragedia. Ja nie spotkałem się jeszcze z dobrze grającą jednostką rodem z Aliexpress.

Na tematycznych forach ludzie wymieniają jednostki jak autor wątku dla bajerów jak navi, kamera, czy YT, ale wszyscy piszą, że gra gorzej niż fabryka.

Napisano
15 godzin temu, sherif napisał(a):

...ale wszyscy piszą, że gra gorzej niż fabryka.

Zależy która fabryka... Np. jakoś kolega Guzon87 powyżej ma przeciwne zdanie... Ja trochę się tych zabawek nasłuchałem, końcówka końcówką a te korektory charakterystyki robią w samochodach cuda. Ale ja tego wcale nie promuję i sobie bym nie kupił- o tragicznym odbiorze FM już pisałem.

Napisano
20 godzin temu, tomecki napisał(a):

I zdecydowanie lepsza niż przez transmiter.

transmiter z testów jako-tako daje radę do 1/3 glosnosci radia, potem jest delikatnie mowiac slabo.

Napisano
W dniu 29.07.2025 o 17:28, sherif napisał(a):

Wymieniają jednostki jak autor wątku dla bajerów jak navi, kamera, czy YT, ale wszyscy piszą, że gra gorzej niż fabryka.

Ja w B7 miałem oryginalne Rcd510 (wielki ekran +kamera cofania. Ogólnie bym nie zmieniał, ale jak zobaczyłem u kolegi i raz w RNS315 jaki ładny jest interfejs w porównaniu do mojej pikselozy, zacząłem się interesować. W międzyczasie brat kupił sobie jakieś Radio do swojego ML wersję 8/256 uderzyła mnie responsywność ekranu. Jak z dźwiękiem - nie wiem. Nie podpiął, bo jest osobą niesłyszącą, chciał tylko AA

W dniu 30.07.2025 o 09:30, Wasylek napisał(a):

o tragicznym odbiorze FM już pisałem.

Tak, FM jest tragiczne. Mimo dwóch anten w szybach. Ja w aucie radia nie słucham w cale. Zawsze głównie Audials lub YT 

Napisano
O?!
Przykład? Link?
  • 2 miesiące później...
Napisano

Czy podłączał ktoś jakąś alternatywną kamerę do tego Junsuna 10,26? :hmm:

Niby nie potrzebuje, ale może dla jaj bym coś podłączył. Tylko fajnie jakby miało min 1080p, a dedykowaną widzę 720...

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 06:53, s_krzychu napisał(a):

Ja szukam czegoś uniwersalnego. WIęc propozycja kolegi powyżej, dedykowana do Opli nie zda egzaminu. 

Miałoby wylądować w terenówce (Nissan Terrano), gdzie po prostu jest miejsce 2DIN bez specjalnych ramek. Główny cel, to żeby mi się telefon nie pałętał na uchwycie.

do tego czy jest to do opla czy innego auta nie przywiązywałbym uwagi tylko szukał radia które kształtem i gabarytami będzie pasować do "mojego". To są z reguły te same radia tylko panelem przednim się różnią. W menu można obie wybrać dowolne logo BMW/Mercedes itp. jakie ma się pokazywać na ekranie. 

Napisano

A ja mam inne pytanie, bo do Aurisa mojego taty przez ostatnie pół roku zamontowałem chyba 4 albo 5 jednostek tego typu i wszystkie odesłałem. 

Jaki jest zmierzony czas od włączenia stacyjki (powiedzmy po nocnym postoju, żeby się wszelakie czuwanie wyłączyło) do usłyszenia dźwięku z radia? I jaki jest czas, w którym widok z kamery cofania pojawi się na ekranie - typu właśnie rano odpalam i wrzucam wsteczny, żeby wyjechać z garażu?

Wyobraźcie sobie że chińskie radio z androidem chyba 6 czy 7 mojego taty dotychczas zamontowane w samochodzie udostępnia kamerę niemal od razu a dźwięk po 2-3 sekundach. A te nowe, z androidami od 12 w górę potrafiły i do 40 sekund milczeć, kamera cofania w jednym też włączała się już dobrze po wyjechaniu z garażu. W efekcie pozostał przy starej jednostce.

Napisano

Miałem w focusie radio z tych nowszych ( android 11 albo 12 ) i tam można było sobie ustawić czy ma być uśpione czy wyłączać się zupełnie. Jak radio było tylko uśpione to wstawało od razu. Miałem ustawione, że po 2 dobach nieużywania ma się wyłączyć zupełnie dla bezpieczeństwa akumulatora. Wtedy zimny start trochę trwał, ale fakt że kamera pojawiała się wcześnie, jak tylko przeszło logo początkowe. Dodam, że nie pojawiły się problemy z rozładowaniem aku, więc tryb uśpienia mógłby trwać nawet dłużej.

Napisano
15 godzin temu, Kysior napisał(a):

A ja mam inne pytanie, bo do Aurisa mojego taty przez ostatnie pół roku zamontowałem chyba 4 albo 5 jednostek tego typu i wszystkie odesłałem. 

Jaki jest zmierzony czas od włączenia stacyjki (powiedzmy po nocnym postoju, żeby się wszelakie czuwanie wyłączyło) do usłyszenia dźwięku z radia? I jaki jest czas, w którym widok z kamery cofania pojawi się na ekranie - typu właśnie rano odpalam i wrzucam wsteczny, żeby wyjechać z garażu?

Wyobraźcie sobie że chińskie radio z androidem chyba 6 czy 7 mojego taty dotychczas zamontowane w samochodzie udostępnia kamerę niemal od razu a dźwięk po 2-3 sekundach. A te nowe, z androidami od 12 w górę potrafiły i do 40 sekund milczeć, kamera cofania w jednym też włączała się już dobrze po wyjechaniu z garażu. W efekcie pozostał przy starej jednostce.

Junsun, którego kupiłem włącza muzę (z apki Replaio Radio) w jakieś pewnie 1,5-2min od odpalenia auta. Nie mierzyłem dokładnie (sprawdzę), ale zawsze na granicy bramy od hali garażowej muza już gra.

Kamery nie mam, to nie odpowiem. 

Napisano

Kilka tych chinskich wytworow testowałem, jedno jeszcze mam. Tak jak ludzie piszą minimalny ram to raczej 6GB, na 4GB słabo to chodzi, a przy 2GB jest tragedia.

Te radia mają słabe tunery FM, trzeba zmieniać antene na dłuższą albo dokladac zewnętrzne wznacniacze sygnalu z anteny, niestety niewiele to daje. Stacje radiowe ktore super mi odbierało na fabrycznym radiu na chinskim ledwo grają a te ktore odbieraly srednio na nowym w ogole szumią i przerywają. 

Do tego dochodzi cała masa innych wad:

-gubienie ustawień, nawet godziny i daty. Rozłączanie sie z telefonem - koniecznosc parowania z telefonem co kilka dni. Zawiasy na nawigacji, gubienie zasiegu GPS.

-po pol roku wentylator chłodzący wbudowany w radio był tak głośny że zagłuszał radio- musiałem go wywalić i kupić drugi.

-slabe ekrany jesli chodzi o widocznosc w słoncu - zwlaszcza w tych modelach do 800zł

-w niektorych modelach brak mozliwosci fizycznego zresetowania radia/androida - trzeba albo odlaczyc akumulator albo wyjać radio i odpiac wtyczkę z tyłu. 

-kompletny brak wsparcia technicznego, gwarancja tylko wirtualna. Możesz odesłać do Chin ale koszt przesylki do 40% wartosci sprzętu.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
3 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Kilka tych chinskich wytworow testowałem, jedno jeszcze mam.

Też testowałem i wszystko potwierdzam. Kupiłem w końcu OEMowe (co ciekawe nowe w Chinach ;] ) za 250 zł. Nie ma tylu bajerów ale radio uruchamia się praktycznie natychmiast, nigdy się nie zawiesiło, ma wysoką czułość, mp3, BT i niewielki ale wyraźny ekran. Przez zakupem wynalazku polecam sprawdzić taką opcje.

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 16:50, Kysior napisał(a):

Jaki jest zmierzony czas

Wracam z info. Muza się włącza po ok 25 sekundach. Myślałem, że więcej czasu mija :)

Napisano

U mnie muzyka się nie włącza, chyba, że wcześniej jeździła żona i włączyła radio fm. 

Nie włącza się z tego względu, że radio nie wie co ma odpalić - czy mp3 czy audials play. Kamera cofania startuje zaraz po logo startowym androida jakieś pół sekundy może. 

Edit

Jeszcze mi się przypomniało. Miałem zainstalowany jakiś launcher (chyba angama) i ten się dlugo ładował. Czasami kamerka nie włączyła się w ogóle po odpaleniu auta. Po powrocie do oryginalnej nakladki systemu, kamerka startuje w mgnieniu oka nawet po kilkudniowym postoju. 

Edytowane przez Guzon87

Napisano

Luknijcie na to gość fajnie wszystko tłumaczy.