Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła LED - rozsądny postęp technologiczny czy nieopłacalny bajer?

Featured Replies

Napisano
W dniu 14.08.2025 o 16:48, confused12 napisał(a):

Wyobraź sobie, że przymierzam się do zakupu auta i wcześniej chcę dowiedzieć się czegoś na temat zagadnienia, które mnie interesuje. Rozumiem, że nowy użytkownik nie może napisać nic, bo zostanie posądzony o bycie reklamowym botem?

I stała się jasność, tak to mogę podsumować, akurat mam full matrix led i to jest rewelacja, wycinają auta, żeby ich nie oślepiać, wszystko dzieje się automatycznie a ile będzie kosztować wymiana ? Kumpel mówił, że w Jaguarze cała jedna lampa to koszt ponad 12 000 zł a widzę, że do karoqa dwie lampy Hella 4200 zł ...:oki:

Edytowane przez tommy__

Napisano
16 minut temu, fred77 napisał:

Oczywiście i to nie jedno.

I jeszcze raz powtórzę, że dobry reflektor z żarówką halogenową jest o wiele lepszy.

W jakich samochodach są dobre reflektory z żarówką halogenową, o wiele lepsze niż wszystkie reflektory ledowe?

Napisano
10 minut temu, camel00 napisał(a):

W jakich samochodach są dobre reflektory z żarówką halogenową, o wiele lepsze niż wszystkie reflektory ledowe?

Absolutnie nie będę twierdził że żarówka h4 jest lepsza od ledów zwłaszcza w wersji matrix...

Ale nieśmiało tylko zauważę że w ładzie 2107 reflektory na żarówkach h4 były lepsze niż w jakimkolwiek innym samochodzie w którym miałem h4 później... Ale być może miało to związek z tym że powierzchnia odbłyśnika i szkła reflektora w ładzie była stosunkowo duża...

Edit

Bo jak mogłem zapomnieć:old:W żuku... Tam reflektory z h4 są najlepsze

Edytowane przez delco

Napisano
W dniu 14.08.2025 o 21:08, maras77 napisał(a):

W ledach istotne jest dobre chłodzenie diod. Fabryczne ledy mają duży radiator. A retrofity aby sensownie świecić musza mieć wiatraczek. Bez wiatraczka swieca niewiele lepiej, niż halogen.

No właśnie tak się zastanawiałem co mnie tak buczy w garażu jak zgaszę karoqa a to musi być, że te chłodzenie ledów jeszcze z minutę działa...

Napisano
W dniu 14.08.2025 o 21:27, stig napisał(a):

Ale masz spryskiwacze? Jeśli nie to masz słabsze led-y.

Ja mam spryskiwacze matrix ledów ale w instrukcji napisane, że włączają się za 10 razem jak użyję spryskiwacza przedniej szyby więc tu chyba nie chodzi o chłodzenie przez spryskanie...

Edytowane przez tommy__

Napisano
19 godzin temu, fred77 napisał(a):

Jak dla mnie to żarówka halogenowa jest szczytem techniki świetlnej w motoryzacji. Wszystko to co powyżej jest beznadziejne i problematyczne.

Beznadziejne, bo emituje białe, intensywne światło, które nie sprawdza się podczas nocnej jazdy przy deszczu i choćby nie wiem jak były ustawione to zwyczajnie oślepiają.

Do tego reflektory LED nie topią lodu i śniegu i żeby naprawić nieświecacą lampę to trzeba kupić całą nową, a często nawet dwie lampy, bo z racji zużycia mogą potem różnie świecić.

Fredzie przestań opowiadać głupoty, mam porównanie, wcześniej octavia, która ma naprawdę dobre duże reflektory i żarówki kupowałem H7 najlepsze, nie za 20 zł tylko za 200 zł longlife +70% coś tam coś tam i fakt, że w nocy dało się jechać, nie świeciło to źle ale przy full matrix ledach jest to po prostu słabiutkie...

Edytowane przez tommy__

Napisano
7 godzin temu, fred77 napisał(a):

Nie przesadzaj. No chyba, że świateł wcześniej nie włączałeś.

Kierowca, owszem, widzi fajnie, ale inni są oślepiani, bo światło LED jest bardzo intensywne, mocne i białe, co nocą daje duży kontrast.

Kilka razy już jechałem w nocy i nikt mnie nie mignął długimi, że go oślepiam...:oki:

Napisano
7 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Led ledowi nie równy bo np nowy nissan juke ledami w nocy dupu nie urywa a juz nowy nissan Qashqai ma dużo mocniejsze świata od juke i

do tego matryce i generalnie światła petarda.

Matrycowe robią robotę...:ok:

Napisano
17 minut temu, tommy__ napisał(a):

Ja mam spryskiwacze matrix ledów ale w instrukcji napisane, że włączają się za 10 razem jak użyję spryskiwacza przedniej szyby więc tu chyba nie chodzi o chłodzenie przez spryskanie...

Tylko nie o to chodziło… Jak reflektor z ledami nie ma spryskiwaczy to są one o słabszej mocy. 

Napisano
7 minut temu, tommy__ napisał(a):

A robią! Jak za mną jedzie taki w nocy, to jego światła lepiej mi oświetlają drogę niż H7 w mojej mydelniczce :hehe:. W lusterkach widzę tylko jego zarys, więc wygaszanie działa :oki:. Kiedyś TIR-owcy narzekali, że na autostradach systemy matrix nie widzą ich świateł przez barierki, a oni siedzą wysoko i im wali po oczach drogowymi, nie wiem czy producenci zrobili już z tym porządek.

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

I jeszcze raz powtórzę, że dobry reflektor z żarówką halogenową jest o wiele lepszy.

Fredzie trolling level master, nowi userzy nie czytajcie co pisze Fred w temacie ledów bo to są bzdury a tak to działa w rzeczywistości...👇

...a teraz @fred77 wstaw tu te swoje H7 dla porównania.

Edytowane przez tommy__

Napisano
49 minut temu, amazaque napisał(a):

Jak za mną jedzie taki w nocy, to jego światła lepiej mi oświetlają drogę niż H7 w mojej mydelniczce 

Może to jest tajemnica lamp od Żuka?

Fred po prostu jeździ tak wolno, że zawsze ktoś z lepszymi światłami mu siedzi na zderzaku i wydaje mu się, że h4 tak idealnie świeci?

Napisano

2 godziny temu, delco napisał(a):

Absolutnie nie będę twierdził że żarówka h4 jest lepsza od ledów zwłaszcza w wersji matrix...

Ale nieśmiało tylko zauważę że w ładzie 2107 reflektory na żarówkach h4 były lepsze niż w jakimkolwiek innym samochodzie w którym miałem h4 później... Ale być może miało to związek z tym że powierzchnia odbłyśnika i szkła reflektora w ładzie była stosunkowo duża...

Edit

Bo jak mogłem zapomnieć:old:W żuku... Tam reflektory z h4 są najlepsze

Ale w żuku to chyba były żarówki tak zwane bańki...

image.png.8a8dd164d2563b575aa34dda6bc030aa.png

Edytowane przez tommy__

Napisano
6 godzin temu, tommy__ napisał(a):

Fredzie trolling level master, nowi userzy nie czytajcie co pisze Fred w temacie ledów bo to są bzdury a tak to działa w rzeczywistości...👇

...a teraz @fred77 wstaw tu te swoje H7 dla porównania.

Ta komputerowa grafika ma być jakimś dowodem?

Nie rozśmieszaj mnie.

Napisano
5 godzin temu, tommy__ napisał(a):

image.png.8a8dd164d2563b575aa34dda6bc030aa.png

W starszych tak. W nowszych były już H4.

Napisano
7 godzin temu, tommy__ napisał(a):

Dalej nie rozumiesz, że Ty z matrycowych może i się cieszysz, ale innych oślepiasz.

Te światła mogą mieć wszelakiej maści systemy, automatykę i pieron wie jeszcze co, ale źródło światła jest białe, bardzo intensywne i powoduje olśnienie.

No chyba, że ślepy jesteś to by tłumaczyło twoje niezrozumienie.

Napisano
6 godzin temu, tommy__ napisał(a):

@fred77 wytlumacz Panu że żuk był tak długo produkowany że doczekał się reflektorów z żarówkami h4.... Choć z  drugiej strony w nysie chyba nie było h4

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 09:47, maras77 napisał(a):

Ledy opłacają się producentowi, warsztatom, ubezpieczalniom, że względu na marzę i brak zamienników.

W produkcji zapewne kosztują niewiele drożej, a marża o rząd wielkości wyższa.

Analogicznie jest z zastąpieniem r134a r1234syf. Na r134 za mała marża.

Na szczescie klima dobrze chodzi na propanie ;]

Napisano

Najlepiej swieca reflektory zuka na nielegalnej żarówce 100/90w ;]

Nie wiem czy pamiętacie ale to ja zorganizowałem kiedyś obiektywny test żuk vs reszta świata i gdzieś tu nawet powinien być. Niestety wtedy nie było jeszcze retrofitow itd ;] I nie miałem wlasnie tych nielegalnych 100/90

Zresztą Fred ma trochę racji z tymi żarówkami. Podniecacie się mocą świecenia LED a przecież żarówkę można zrobić i 300w kwestia żeby odbłyśnik był metalowy i odpowiednia instalacja elektryczna ;]

Zresztą 100/90 już srogo wali ;]

Napisano
17 minut temu, koNik napisał(a):

Najlepiej swieca reflektory zuka na nielegalnej żarówce 100/90w ;]

Nie bardzo...

Po pierwsze zmiana świateł z krótkich na długie i odwrotnie trwa wieczność:totalszok: (może fabryczne kabelki była za cienkie, bo sama instalacja była już przerobiona na przekaźniki).

Po drugie-po kilku dniach auto nie odpaliło-fabryczny alternator miał zbyt małą wydajność;l

Po trzecie-wcale nie było jaśniej 2 razy:old:

Próby przeprowadzane na żuku z gazem w l połowie lat 90':)

Napisano

Znam przypadek jak koleś zmienił 55na 100 bez homologacji i stopił cos w lampie, problem to temperatura jaka wytwarza taka 100w

Napisano
21 godzin temu, tommy__ napisał(a):

Kilka razy już jechałem w nocy i nikt mnie nie mignął długimi, że go oślepiam...:oki:

A mi mignął, raz drugi i przestałem używać

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 10:51, stig napisał(a):

Prowadziłeś kiedyś auto wyposażone w reflektory Led? 

Nawet jeśli nie, to na pewno jechał majac na przeciwko samochody z halogenami i samochody z LED-ami. I zastanówmy się, w jakiej sytuacji widac lepiej, gdy z naprzeciwka jada halogeny czy LED-y

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 15.08.2025 o 19:29, ghost2255 napisał(a):

Tak, fred. Wszyscy wiemy że lampa od żuka wyznacza standardy w oświetleniu samochodowym.

Dyskusja powinna wyglądać tak ze ktoś podaje swoje argumenty, a my podajemy swoje lub próbujemy pobić argumenty rozmówcy i w ten sposób dochodzimy do tego kto ma racje. 

Wszyscy się na Freda rzucili, a mało kto dyskutuje z jego argumentami

LED-y w oczywisty sposób świeca lepiej, ale czemu nikt nie bierze pod uwagę ze to lepsze świecenie z naszej strony które nam pomaga jest wadą gdy inni świecą coraz mocniejszymi lampami w naszym kierunku,

Kilka innych zastrzeżeń wysunął Fred. To nie jest technologia bez wad

Napisano

Typ świateł          Barwa (K)                                                Ryzyko oślepiania

Halogen             ciepła, żółtawa                                  Najmniejsze – raczej nie oślepiają, nawet przy lekkim złym ustawieniu

Ksenon              biała–niebieskawa                           ⚠️ Mogą oślepiać, zwłaszcza gdy zawieszenie auta „przysiądzie”

LED                   zimna biel, często niebieskawa      ⚠️⚠️ Wysokie ryzyko, jeśli reflektor nie ma homologacji lub jest źle ustawiony

Laserowe          niebiesko-biała                                ⚠️⚠️⚠️ Największe ryzyko oślepiania, ale systemy matrycowe częściowo to kompensują

"LED-y często emitują światło o temperaturze barwowej 5000–6500 K (zimna biel), które ma wysoki udział światła niebieskiego. Oko ludzkie jest na nie bardziej wrażliwe w ciemności, dlatego łatwiej wywołuje efekt olśnienia."

No zajeb...ie, jak juz wszyscy beda jeździć z laserami a systemy będą "czesciowo" kompensować ryzyko oślepienia to dostanę tylko co 20 laserem po oczach więc jest ok, bo nie oślepnę od razu tylko po minieciu dopiero 100 samochodów.

Edytowane przez zenek111

Napisano
19 minut temu, zenek111 napisał(a):

Typ świateł          Barwa (K)                                                Ryzyko oślepiania

Halogen             ciepła, żółtawa                                  Najmniejsze – raczej nie oślepiają, nawet przy lekkim złym ustawieniu

Ksenon              biała–niebieskawa                           ⚠️ Mogą oślepiać, zwłaszcza gdy zawieszenie auta „przysiądzie”

LED                   zimna biel, często niebieskawa      ⚠️⚠️ Wysokie ryzyko, jeśli reflektor nie ma homologacji lub jest źle ustawiony

Laserowe          niebiesko-biała                                ⚠️⚠️⚠️ Największe ryzyko oślepiania, ale systemy matrycowe częściowo to kompensują

"LED-y często emitują światło o temperaturze barwowej 5000–6500 K (zimna biel), które ma wysoki udział światła niebieskiego. Oko ludzkie jest na nie bardziej wrażliwe w ciemności, dlatego łatwiej wywołuje efekt olśnienia."

No zajeb...ie, jak juz wszyscy beda jeździć z laserami a systemy będą "czesciowo" kompensować ryzyko oślepienia to dostanę tylko co 20 laserem po oczach więc jest ok, bo nie oślepnę od razu tylko po minieciu dopiero 100 samochodów.

Może jakiś CEO koncernu samochodowego to przeczyta i zarządzi jakieś badania.

Bo dotychczas, to producenci wkładali po prostu coraz mocniejsze źródła światła do swoich aut bez jakichkolwiek badań czy pomiarów. Na pewno nikt nie wpadł (oprócz ciebie oczywiście. I freda) aby się pochylić nad problemem oślepiania.

Tak było, prawda? 

Napisano
14 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Może jakiś CEO koncernu samochodowego to przeczyta i zarządzi jakieś badania.

Bo dotychczas, to producenci wkładali po prostu coraz mocniejsze źródła światła do swoich aut bez jakichkolwiek badań czy pomiarów. Na pewno nikt nie wpadł (oprócz ciebie oczywiście. I freda) 

No i znów złośliwości, jaki sens ma dyskusja?

Sam nie potrzebuję badań do tego by stwierdzić ze mnie oslepiaja bardziej LED-y niż halogeny.

Jadę czasem w takim miejscu gdzie są śpiący policjanci i lekko pofałdowana jezdnia do tego i jak jeden po drugim samochody z LED-ami podnosza w górę lampy to juz mimo tego za sam mam te Matrixy nic nie widze i jadę na pamięć.

To miejsce jest doskonale oświetlone samochodowymi LED-ami, ale nikt nic nie widzi. Gdyby wszyscy w tym miejscu mieli halogeny miejsce byłoby słabiej oswietlone ale wszyscy widzieliby wszystko.

19 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Na pewno nikt nie wpadł (oprócz ciebie oczywiście. I freda) aby się pochylić nad problemem oślepiania.

Tak było, prawda? 

Gdyby nie był znany problem oślepiania to nie zalecano by gaszenia długich widzac nadjeżdzajacy pojazd na długo przed tym zanim wymyslono LED-y

Sam problem oślepiania przez LED-y próbuje sie rozwiazywac własnie  za pomoca "Matrixów", ale to na dziś jest tak skuteczne jak rozpoznawianie znaków i jazda na tempomacie na podstawie danych ze znaków. To po prostu nie działa zawsze i jest to problemem.

p.s. W moim przypadku w Karoq-u zauważyłęm niby sie strefy wygaszaja jak trzeba, ale w sytuacji gdy np. na drodze są znaki (które oswietlane LED-ami  świeca jakby same miały lampki) a dalej w linii tych znaków na horyzoncie wyjeżdza sobie samochód z halogenami to ten samochód jest mniej widoczny, mniej swiecący i odpowiednia strefa LED nie jest wygaszana bo znak jest jaśniejszy. Taki kierowca jest oślepiany i mi później mruga. Takie sa realia, podejrzewam ze wszedzie wyglada to podobnie

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Nawet jeśli nie, to na pewno jechał majac na przeciwko samochody z halogenami i samochody z LED-ami. I zastanówmy się, w jakiej sytuacji widac lepiej, gdy z naprzeciwka jada halogeny czy LED-y

Cytujesz, ale moje pytanie dotyczyło jazdy autem z tym typem światła. Pytałem bo @fred77 stwierdził, że światło jest beznadziejne i nic w deszczu nie widać. No ja się z tym kompletnie nie zgadzam. Co do oślepiania to ostatni przypadek jaki pamiętam jak ktoś z daleka jechał na automacie i nie do końca idealnie mnie wyciął w pewnej odległości. 
A co lepiej? Pewnie mieć najlepsze z możliwych źródło światła i wtedy zawsze coś będzie widać nawet jak oślepia z jakiegoś powodu 🙃

Napisano
27 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Bo dotychczas, to producenci wkładali po prostu coraz mocniejsze źródła światła do swoich aut bez jakichkolwiek badań czy pomiarów.

Te badania i pomiary zostały już dawno temu przeprowadzone i został ujednolicony kształt wiązki świateł mijania. Nawet gdyby wstawić w reflektor żarówkę 1000W to zasięg i pole widzenia nie zmieni się znacząco. 

Napisano
2 minuty temu, stig napisał(a):

Pytałem bo @fred77 stwierdził, że światło jest beznadziejne i nic w deszczu nie widać. No ja się z tym kompletnie nie zgadzam. 

Chodziło mu pewnie o takie sprawy:

Daczego LED w deszczu/mgle wydaje się słabszy? LED-y i ksenony mają zwykle 5000–6500 K (zimna biel, czasem lekko niebieska). Halogeny mają 2700–3200 K (ciepła, żółtawa barwa). Woda i mgła silniej rozpraszają światło niebieskie niż żółte (efekt Rayleigha + Mie), dlatego „białe” światła LED bardziej odbijają się od kropel deszczu i tworzą „ścianę światła”.

Percepcja oka ludzkiego - w ciemności nasze oko lepiej widzi kontrasty przy cieplejszym świetle. Światło zimne może dawać efekt „płaskiego” widzenia w deszczu – trudniej dostrzec głębię i szczegóły nawierzchni. Halogeny dają szerszą, mniej intensywną plamę → światło „przenika” mgłę.

LED-y i ksenony są bardziej skupione i jasne → odbicia od kropli pogarszają widoczność."

Jak widac powodów dla których LED na mokro ma wady jest sporo

Napisano
10 minut temu, amazaque napisał(a):

Te badania i pomiary zostały już dawno temu przeprowadzone i został ujednolicony kształt wiązki świateł mijania. Nawet gdyby wstawić w reflektor żarówkę 1000W to zasięg i pole widzenia nie zmieni się znacząco. 

Po pierwsze: to była ironia. Przy tak sformalizowanej produkcji, jak auta i homologacje na wszystko to oczywiste, że światła też są przebadane i musza spełniać normy. 

Po drugie: jednak nie do końca z tym zasięgiem. Jest wiele przykładów pomiarów różnych lamp i źródeł światła mijania różniących się diametralnie zasięgiem świecenia.

Napisano
16 minut temu, zenek111 napisał(a):

Sam nie potrzebuję badań do tego by stwierdzić ze mnie oslepiaja bardziej LED-y niż halogeny.

Jadę czasem w takim miejscu gdzie są śpiący policjanci i lekko pofałdowana jezdnia do tego i jak jeden po drugim samochody z LED-ami podnosza w górę lampy to juz mimo tego za sam mam te Matrixy nic nie widze i jadę na pamięć.

Czyli problemem nie są źródła światła, tylko nawierzchnia.

Czemu w takim razie nie walczysz z progami zwalniającymi?

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Czyli problemem nie są źródła światła, tylko nawierzchnia.

Czemu w takim razie nie walczysz z progami zwalniającymi?

I z pofałdowaną powierzcnią jezdni oraz zapadniętymi studzienkami?

Przy halogenach nie były problemem, lezacy policjanci też nie, teraz są problemem jak z naprzeciwka jedzie LED, a jak jedzie halogen to problemu nie ma.

Gdyby te wszystkie LED-y miały jakiś zyroskop czy coś w tym stylu i pozostawały w tej samej pozycji bez wzgledu na pozycję samochodu problemu by nie było.

Może gdyby miały jednak ciepłe swiatło zamiast zimnego tez by problemu nie było

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał(a):

I z pofałdowaną powierzcnią jezdni oraz zapadniętymi studzienkami?

Przy halogenach nie były problemem, lezacy policjanci też nie, teraz są problemem jak z naprzeciwka jedzie LED, a jak jedzie halogen to problemu nie ma.

Czyli źle na to patrzysz.

Przy gładkiej nawierzchni i niezapadniętymi studzienkami nie miałbyś problemu mimo LEDów z przeciwka. 

Problemem jest więc stan i struktura nawierzchni. Sam twierdzisz, że na płaskim i gładkim nie oślepiają. 

Napisano
24 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Chodziło mu pewnie o takie sprawy:

Daczego LED w deszczu/mgle wydaje się słabszy? LED-y i ksenony mają zwykle 5000–6500 K (zimna biel, czasem lekko niebieska). Halogeny mają 2700–3200 K (ciepła, żółtawa barwa). Woda i mgła silniej rozpraszają światło niebieskie niż żółte (efekt Rayleigha + Mie), dlatego „białe” światła LED bardziej odbijają się od kropel deszczu i tworzą „ścianę światła”.

Percepcja oka ludzkiego - w ciemności nasze oko lepiej widzi kontrasty przy cieplejszym świetle. Światło zimne może dawać efekt „płaskiego” widzenia w deszczu – trudniej dostrzec głębię i szczegóły nawierzchni. Halogeny dają szerszą, mniej intensywną plamę → światło „przenika” mgłę.

LED-y i ksenony są bardziej skupione i jasne → odbicia od kropli pogarszają widoczność."

Jak widac powodów dla których LED na mokro ma wady jest sporo

Tak znają to chyba wszyscy. Tylko co z tego jak tego światła masz 3-4 razy więcej? Nadal nic nie widać tak?

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Czyli źle na to patrzysz.

Przy gładkiej nawierzchni i niezapadniętymi studzienkami nie miałbyś problemu mimo LEDów z przeciwka. 

Problemem jest więc stan i struktura nawierzchni. Sam twierdzisz, że na płaskim i gładkim nie oślepiają. 

No weź, skoro studzienki nie przeszkadzaja przy halogenach, a przeszkadzaja przy LED-ach to jednak problemem sa LED-y a nie studzienki.

p.s. W sumie nie rozumiem, bo da sie zrobić ciepłe LED-y i moze większosc ich wad by zanikła, no ale moze wyjasnienie jest takie ze "po co mamy kombinowac skoro wszyscy są zachwyceni i nie zwracaja uwagi na wady"

Napisano
Teraz, stig napisał(a):

Tak znają to chyba wszyscy. Tylko co z tego jak tego światła masz 3-4 razy więcej? Nadal nic nie widać tak?

No fred przesadził, ale zwrócił uwage na to kłopoty LED-ów w deszczu, ich przewaga maleje

Napisano
9 minut temu, zenek111 napisał(a):

No fred przesadził, ale zwrócił uwage na to kłopoty LED-ów w deszczu, ich przewaga maleje

No więc właśnie. Tylko, że to jest taka przewaga która powoduje iż nie wybieram nic innego (jeśli jest taka możliwość).

Napisano
1 minutę temu, stig napisał(a):

No więc właśnie. Tylko, że to jest taka przewaga która powoduje iż nie wybieram nic innego (jeśli jest taka możliwość).

Pewnie, tylko pojawia się taki problem jak z noszeniem broni.

Noszenie przy sobie pistoletu zwiększa bezpieczeństwo, ale jak wszyscy zaczną nosić pistolet tro juz niekoniecznie. Tylkoze wtedy mozna zwiększyć bezpieczeństwo noszac przy sobie karabin maszynowy  i miec przewage nad tymi z pistoletami.

I tak troszkę dla mnie wyglada dla mnie ta ewolucja ledowo-laserowa, wyścig o to kto bardziej kogo oślepi. :)

Na końcu tego wyścigu wszyscy będziemy mieli lampy o jasnosci słońca i nikt nic nie zobaczy 😄

Napisano
4 godziny temu, vanice77 napisał(a):

Znam przypadek jak koleś zmienił 55na 100 bez homologacji i stopił cos w lampie, problem to temperatura jaka wytwarza taka 100w

Dlatego warto było zakladac takie zarowki jesienią

Napisano
W dniu 14.08.2025 o 16:48, confused12 napisał(a):

Wyobraź sobie, że przymierzam się do zakupu auta i wcześniej chcę dowiedzieć się czegoś na temat zagadnienia, które mnie interesuje. Rozumiem, że nowy użytkownik nie może napisać nic, bo zostanie posądzony o bycie reklamowym botem?

Kupujesz nowe auto, dopłacasz do maksymalnego wydłużenia gwarancji, a przed jej końcem sprzedajesz furę.

Nie ma za co :dziekidzieki:

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

wyścig o to kto bardziej kogo oślepi

To nie jest wyzwaniem bo oślepić może moja lampka rowerowa. Jest zupełnie odwrotnie. 

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 15:11, amazaque napisał(a):

Kiedyś TIR-owcy narzekali, że na autostradach systemy matrix nie widzą ich świateł przez barierki, a oni siedzą wysoko i im wali po oczach drogowymi, nie wiem czy producenci zrobili już z tym porządek.

Jest z tym więcej problemów, które już dawno temu były poruszane (nie ukrywam, że sam o tym pisałem kilka lat temu), ale w trollowatych wątkach Freda nie ma sensu o tym  dyskutować, bo tutaj tylko lampa pd Żuka z H4 się liczy. Kto chce to na MK znajdzie wątki stosowne. 

Napisano

W sumie dziwi mnie ta rozkminka @fred77. Kabina żuka jest wysoko, więc dobrze istawione światła nie mają prawa oślepiać.

:ok:

Ja jak jadę espace z retrofitami LED 150W z wiatraczkami zamiast xeonow, to mnie nikt nie oślepia. :ok:

Napisano

Nie kupuj ledow , one oślepiają innych kierowców ,bądź w porządku wobec innych.

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 15:11, amazaque napisał(a):

A robią! Jak za mną jedzie taki w nocy, to jego światła lepiej mi oświetlają drogę niż H7 w mojej mydelniczce :hehe:. W lusterkach widzę tylko jego zarys, więc wygaszanie działa :oki:. Kiedyś TIR-owcy narzekali, że na autostradach systemy matrix nie widzą ich świateł przez barierki, a oni siedzą wysoko i im wali po oczach drogowymi, nie wiem czy producenci zrobili już z tym porządek.

Ja ich ciągle oślepiam niestety... 

Napisano
W dniu 14.08.2025 o 15:33, confused12 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie technologii LED, która jest stosowana na coraz szerszą skalę już nawet w najbiedniejszych wersjach modeli.

Nigdy nie miałem do czynienia z autami wyposażonymi w lampy LEDowe (pomijam tu światła do jazdy dziennej), tylko z klasycznymi żarówkami / halogenami. Zdaję sobie sprawę, że LEDy są wielokrotnie żywotniejsze od wolframowych odpowiedników, ale nic nie jest wieczne, poza tym może też ulec awarii. Jak wygląda tu kwestia wymiany zepsutego światła? Schemat jest podobnie tani i prosty jak w standardowych żarówkach, tzn. kupujesz za kilkanaście zł nowe świecidło w pierwszym lepszym sklepie, wymieniasz we własnym zakresie i sprawa zamknięta czy trzeba szykować się na gruby wydatek - kupować całą lampę i do tego robić to jeszcze w serwisie / warsztacie?

LEDy matrycowe to rewelacja. Zwykłe ledy - tak-sobie. Wolałbym HID niż niematrycowe LEDy. 

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 12:44, wladmar napisał(a):

Jak za 15 lat zmieni Octavię I na IV to będzie piał z zachwytu jakie to LEDy są super i ludzie się oglądają na ulicy.

Mamy Skodę Octavia 4 w pracy. Światła są beznadziejne.

Napisano
W dniu 14.08.2025 o 17:02, rwIcIk napisał(a):

No i nie martwiłbym się na zapas. Bo życie zaskakuje nie z tej strony, z której się spodziewamy.

O tym się przekonali posiadacze Porsche, którzy potrafili zastać swoje auta z rozprutymi dziurami po reflektorach. ;)

W dniu 16.08.2025 o 12:44, wladmar napisał(a):

Jak za 15 lat zmieni Octavię I na IV to będzie piał z zachwytu jakie to LEDy są super i ludzie się oglądają na ulicy.

Pozostaje otwarte pytanie - z czym reszta świata będzie jeździć, skoro te LEDy będą takie słabe, archaiczne i w ogóle be i wiocha? ;)

Napisano
7 godzin temu, Kenickie napisał(a):

Pozostaje otwarte pytanie - z czym reszta świata będzie jeździć, skoro te LEDy będą takie słabe, archaiczne i w ogóle be i wiocha?

W Europie za 15 lat raczej tylko rowery (chinskie).