Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy T-Roc

Featured Replies

Napisano

VW wczoraj zaprezentowal nowe wcielenie T-Roca. Auto bedzie wieksze i bardziej proporcjonalne, przez co wyglada duzo lepiej niz obecna generacja. Z ciekawostek, w VAG ma sie pojawic "samoladujaca" hybryda HEV na bazie 1.5 TSI ;] Smierdziucha TDI nie bedzie w ogole.

Jeszcze kilka lat temu wieszczonu na AK, ze Toyota brnie w slepa uliczke, ale coraz wiecej producentow wproawdza taki naped do oferty.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/premiery/nowy-volkswagen-t-roc-premiera-znamy-wymiary-silniki-i-hybrydy-rewolucja/b5ydysj

Edytowane przez Maciej__

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jeszcze kilka lat temu wieszczonu na AK, ze Toyota brnie w slepa uliczke, ale coraz wiecej producentow wproawdza taki naped do oferty.

Bo mimo swoich wad jest jednak najbardziej uniwersalny.

Napisano
31 minut temu, Maciej__ napisał(a):

wcielenie T-Roca

Wincej ekranów, wincej podświetlanych pokrętełek i znaczków, wincej cepelii....  :]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Wincej ekranów, wincej podświetlanych pokrętełek i znaczków, wincej cepelii....  :]

Takie czasy ;] Tez nie trawie tych wystajacych tabletow po srodku deski ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Takie czasy ;] Tez nie trawie tych wystajacych tabletow po srodku deski ;)

Do tableta już się przyzwyczaiłem :phi: , ale to czerwone po środku tunelu to nie wiem :hmm:

Napisano
  • Autor
Teraz, kiziuk napisał(a):

Do tableta już się przyzwyczaiłem :phi: , ale to czerwone po środku tunelu to nie wiem :hmm:

To chyba takie pokretlo "kilkufunkcyjne" jak w nowym Superbie.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To chyba takie pokretlo "kilkufunkcyjne" jak w nowym Superbie.

Do schładzania radia i ściszania klimatyzacji 😄 

Napisano
14 minut temu, Filipfm napisał(a):

Do schładzania radia i ściszania klimatyzacji 😄 

Bes sęsu. Przecież teraz wszystko robi się na tablecie. Pokrętła są passe.

Napisano

Nie będzie też manualnych skrzyń biegów. :yay:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Nie będzie też manualnych skrzyń biegów. :yay:

To juz raczej bedzie norma, moze za wyjatkiem najbardziej budzetowych modeli czy marek :ok:

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

To juz raczej bedzie norma, moze za wyjatkiem najbardziej budzetowych modeli czy marek :ok:

Nareszcie.

Napisano

jako były  użytkownik  (teraz już żona 😆)  -  pierwszego wypustu (2019) T Roca jestem na tak ... przy ewentualnej zmianie auta na pewno bym rozważał ... 

Nawet ten pierwszy plastikowy wypust uważam za bardzo poprawny samochód- i lubię do niego wracać choć z racji posiadania służbówki jest to rzadkość (choćby na wakacje wybieram T roca )  😇 

obawiam się tylko, że cena poszybuje wysoko do góry przy wersji która bym wybierał 

Edytowane przez Pado

Napisano
28 minut temu, wladmar napisał(a):

Nareszcie.

Czy ja wiem? Młody na razie woli manual mimo że ma wybór. Przejdzie mu jak każdemu ale dobrze jest móc wybrać :) 

Napisano
2 godziny temu, kiziuk napisał(a):

Bes sęsu. Przecież teraz wszystko robi się na tablecie. Pokrętła są passe.

Cali fajnie to działa . 

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Czy ja wiem? Młody na razie woli manual mimo że ma wybór. Przejdzie mu jak każdemu ale dobrze jest móc wybrać :) 

Myślę, że dla chcących manual (są tacy) pozostaną chińskie auta. Co na pewno trochę im zwiększy sprzedaż, a europejskim zmniejszy. A jak już całkiem przejdziemy na hybrydy to manualna skrzynia przejdzie do historii jak ręczne ssanie czy żarówki (Fred, spocznij!).

Napisano
  • Autor
17 minut temu, wladmar napisał(a):

Myślę, że dla chcących manual (są tacy) pozostaną chińskie auta. Co na pewno trochę im zwiększy sprzedaż, a europejskim zmniejszy. A jak już całkiem przejdziemy na hybrydy to manualna skrzynia przejdzie do historii jak ręczne ssanie czy żarówki (Fred, spocznij!).

Jak spojrzysz na liste najlepiej sprzedajacych sie modeli w EU, to nadal kroluja tam male, miejskie auta, gdzie kluczowym parametrem jest cena.

Jeszcze dlugo producenci nie zrezygnuja ze skrzyn manualnych, bo pomijajac duze, zakorokowane miasta to nie sa one az tak kluczowe.

Chinczycy poki co nie maja za bardzo oferty w tym segmencie wsrod aut spalinowych.

Napisano

2 godziny temu, Pado napisał(a):

obawiam się tylko, że cena poszybuje wysoko do góry przy wersji która bym wybierał 

Niekoniecznie musi tak być. Z tego co póki co wróbelki ćwierkają,  to nowy T-roc cennikowo może być w PL tańszy od porównywalnego starego T-roca. Porównywalnego, tj T-roca z DSG, bo nowy nie będzie w ogóle występował z manualem. Chyba VW poczuł na plecach oddech chińćzyków i zaczął racjonalnie liczyć.

Napisano
20 minut temu, Manx napisał(a):

Niekoniecznie musi tak być. Z tego co póki co wróbelki ćwierkają,  to nowy T-roc cennikowo może być w PL tańszy od porównywalnego starego T-roca. Porównywalnego, tj T-roca z DSG, bo nowy nie będzie w ogóle występował z manualem. Chyba VW poczuł na plecach oddech chińćzyków i zaczął racjonalnie liczyć.

Może w cenniku.

Bo w rzeczywistości na starego były bardzo duże rabaty.

Napisano
25 minut temu, Manx napisał(a):

Nie tylko VW cx5 też dobrze wycenione . 

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Może w cenniku.

Teściowa zamawiała z końcem roku, odbierała w nowym. Rabat na grupę zawodową ponad 30 kPLN. Za fajnie wypasioną wersję zapłaciła 110 kPLN.

Napisano
2 minuty temu, spad napisał(a):

Teściowa zamawiała z końcem roku, odbierała w nowym. Rabat na grupę zawodową ponad 30 kPLN. Za fajnie wypasioną wersję zapłaciła 110 kPLN.

Kolega podobnie zapłacił niedawno :ok:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Kolega podobnie zapłacił niedawno :ok:

No i to cena za automat tak jako uzupełnienie. Na prawdę fajne autko, w tej cenie brałbym szybciej od chińczyka. 

Napisano
1 minutę temu, spad napisał(a):

No i to cena za automat tak jako uzupełnienie. Na prawdę fajne autko, w tej cenie brałbym szybciej od chińczyka. 

O. T. 

No i okazuje się, że jednak można taniej, a cena wcale nie wynika z realnych kosztów. 

Daliśmy sobie wmówić, że musi być drogo, a okazuje się, że jednak może być taniej :ok:

Napisano
24 minuty temu, spad napisał(a):

gdzie dają 25% na grupę zawodową? Rabat był z racji zmiany modelu na nowszy. Sprawdzaliśmy i dalej było to nieadekwatne do rynku. Wybraliśmy inny z tej samej grupy kapitałowej. 110kPLN z DSG i 1.5 TSi? 

Napisano
42 minuty temu, lucash napisał(a):

gdzie dają 25% na grupę zawodową? Rabat był z racji zmiany modelu na nowszy. Sprawdzaliśmy i dalej było to nieadekwatne do rynku. Wybraliśmy inny z tej samej grupy kapitałowej. 110kPLN z DSG i 1.5 TSi? 

Tak, 110 kPLN za DSG i 1,5 TSI. Wiem, że za całość teściowa zapłaciła chyba 118 kPLN, ale dodała sobie serwis 3 czy też 5 lat, dłużą gwarancję, etc..

Teraz na stronie jest 24 kPLN na T-Rocka dla grup zawodowych: https://cichy-zasada-slupsk.dealer.volkswagen.pl/osobowe/rabaty-dla-profesjonalistow

W cenie wymienili opony na wielosezonowe (sama usługa wymiany) i podłączyli rejestratory jazdy przód i tył (sama usługa podłączenia). Opony i kamery kupowała na Allegro.

Edytowane przez spad

Napisano
6 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Może w cenniku.

Kiedy?

W 2023 nie dość, że nie było rabatów to i aut nie było. ;l

Już wiem, na pozbycie się starego modelu.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
21 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

w VAG ma sie pojawic "samoladujaca" hybryda HEV na bazie 1.5 TSI

cudownie. Teraz właścieciele VW oprócz kodów silników i kodów skrzyń biegów będą jeszcze się uczyć kodów baterii litowo-jonowych!

Napisano
  • Autor
6 minut temu, maro_t napisał(a):

cudownie. Teraz właścieciele VW oprócz kodów silników i kodów skrzyń biegów będą jeszcze się uczyć kodów baterii litowo-jonowych!

Najwiecej o kody tych silnikow i skrzyn w VAG, martwia sie ci co i tak ich nie kupuja ;]

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Najwiecej o kody tych silnikow i skrzyn w VAG, martwia sie ci co i tak ich nie kupuja ;]

Ale właśnie dzięki temu nie wpakowałem się w DQ200, które nomen omen szybciej siądzie niż inne, mokre skrzynie.

Swoją drogą od ponad 10 lat nie zmieniłem żarówki w aucie, częściej auta wymieniałem. Teraz to już nie ma nawet jak wymieniać czegoś w lampach ;]

Napisano
  • Autor
13 minut temu, komor napisał(a):

Ale właśnie dzięki temu nie wpakowałem się w DQ200, które nomen omen szybciej siądzie niż inne, mokre skrzynie.

Swoją drogą od ponad 10 lat nie zmieniłem żarówki w aucie, częściej auta wymieniałem. Teraz to już nie ma nawet jak wymieniać czegoś w lampach ;]

Tylko ta skrzynia nie odbiega trwaloscia od innych dwusprzeglowek z suchymi sprzeglami.

Takie DCT od Kia/Hyundai jest gorsze, a ewentualna wymiana sporo drozsza.

NIestety dosc szybko sie poddaja jak ktos jezdzi non stop w korkach.

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Może w cenniku.

Tak  - w cenniku. Celowo piszę o cenniku, bo ostatnimi czasy cennik w VW a cena transakcyjna, to dwie różne bajki. Na T-roca "starego" są dobre rabaty, bo w ogóle VW daje ostatnio większe rabaty, a poza tym jest to model schodzący, więc to typowe zjawisko.

Napisano
48 minut temu, komor napisał(a):

Musisz sobie uruchomić autosugestię, że prędzej Ci korozja zeżre progi, niż DQ200 padnie :phi: Przy takim nastawieniu nie sprowadzisz na siebie pecha i DQ200 pożyje :hehe:.  To jest trochę loteria, ale one wcale nie są takie złe. Czytałem o osobach, które w nowym Pastuchu bądź Superbie IV 1.5 (źródło - grupy FB tych modeli) miały wymienianą tą skrzynię ok 15k km 8], a nie brak też ludzi co piszą, że mają po 150k km i nic się nie działo.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko ta skrzynia nie odbiega trwaloscia od innych dwusprzeglowek z suchymi sprzeglami.

1 godzinę temu, Manx napisał(a):

Musisz sobie uruchomić autosugestię, że prędzej Ci korozja zeżre progi, niż DQ200 padnie :phi: 

Nie lubię loterii, wybrałem samochody bez skrzyni biegów i mam pewność że nie padną ;]

Napisano
Teraz, komor napisał(a):

Nie lubię loterii, wybrałem samochody bez skrzyni biegów i mam pewność że nie padną ;]

No w sumie - jeśli czegoś nie ma to prawdpodobieństwo, że się to zepsuje spada znacząco :phi:

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Takie DCT od Kia/Hyundai jest gorsze, a ewentualna wymiana sporo drozsza.

NIestety dosc szybko sie poddaja jak ktos jezdzi non stop w korkach.

kolega ma Optimę. Kupił tak koło 2018-19 roku. Z tym DCT. Ostatnio jak z nim gadałem to przebieg miał około 160 tys. km i brak problemów ze skrzynią. Tymczasem innemu DSG w Passacie zdechło przy 70 tys. km. Ale nie wiem jaki to kod skrzyni. On pewnie sam nie wie. Naiwnie chciałby tym autem po prostu jeździć. Naprawił skrzynię, a 3 miesiące później padło turbo

Edytowane przez maro_t

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, maro_t napisał(a):

kolega ma Optimę. Kupił tak koło 2018-19 roku. Z tym DCT. Ostatnio jak z nim gadałem to przebieg miał około 160 tys. km i brak problemów ze skrzynią. Tymczasem innemu DSG w Passacie zdechło przy 70 tys. km. Ale nie wiem jaki to kod skrzyni. On pewnie sam nie wie. Naiwnie chciałby tym autem po prostu jeździć. Naprawił skrzynię, a 3 miesiące później padło turbo

Nie pozostaje nic innego, jak sprzedac Passata i kupic Optime ;] :ok:

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie pozostaje nic innego, jak sprzedac Passata i kupic Optime ;] :ok:

Dokładnie tak :)

Miałem linka do tego posta wysłać koledze, który właśnie włożył 16 kzł w naprawę DCT w i40. Ale stwierdziłem że mogę czymś ciężkim oberwać ;]

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Dokładnie tak :)

Miałem linka do tego posta wysłać koledze, który właśnie włożył 16 kzł w naprawę DCT w i40. Ale stwierdziłem że mogę czymś ciężkim oberwać ;]

Jaki przebieg i rocznik? i40 ztcp przestali sprzedawać wcześniej niż Optimy. Czyli pewnie autko ma już swoje lata i przebieg

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał(a):

Czytałem o osobach, które w nowym Pastuchu bądź Superbie IV 1.5 (źródło - grupy FB tych modeli) miały wymienianą tą skrzynię ok 15k km 8], a nie brak też ludzi co piszą, że mają po 150k km i nic się nie działo.

Jeden zrobi 15 kkm po mieście w korkach na półsprzęgle, a drugi 150 kkm po autostradzie, bez zmian biegów, przez dziesiątki kilometrów.

To tak samo jak ze zmianą oleju co 30 000 km. U jednego silnik po 3 latach do remontu, a u drugiego będzie jeździł i jeździł.

Napisano
19 minut temu, OPAL napisał(a):

Jeden zrobi 15 kkm po mieście w korkach na półsprzęgle, a drugi 150 kkm po autostradzie, bez zmian biegów, przez dziesiątki kilometrów.

To tak samo jak ze zmianą oleju co 30 000 km. U jednego silnik po 3 latach do remontu, a u drugiego będzie jeździł i jeździł.

Owszem - sposób jazdy to jedno. Wiadomo że wszystkie dwusprzęgłowe szybciej będą wymagać interwencji serwisu, męczone w korkach ciągłym pełzaniem, ale też trochę pecha trzeba mieć, żeby skrzynia się posypała przy kilkunastu tysiącach kilometrów od wyjazdu z fabryki- nawet najgorszy kierowca nie byłby w stanie zaszkodzić tak szybko.

Napisano
W dniu 28.08.2025 o 12:02, Maciej__ napisał(a):

To też się zmieni - za kilka lat te najprostsze modele z manualem znikną w ogóle, albo dostaną automat (chyba już nie ma na rynku auta, w którym chociaż w opcji nie będzie automatu :hmm: ). Jeden powód to emisje - producentowi, odpowiednio manipulując oprogramowaniem skrzyni, łatwiej jest uzyskać w teście homologacyjnym niższe spalanie i emisje w aucie ze skrzynią typu DCT. Drugi powód to rynek się zmienia - faktycznie jest już tak, że poza najtańszymi modelami w najprostszych wersjach, dużo cześciej niż kiedykolwiek kupujący nowe auto, wybierają dziś automat. To samo dotarło już na rynek używanych - znajomy pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą używanych - nie  komis z 20-letnimi gruzami za 5k, tylko mają auta kilkuletnie za kilkadziesiąt tysięcy zł. Mówił mi już jakiś czas temu, że większość przychodzi i jasno mówi, że tylko automat, a człowiek zawzięty że "tylko manual", to już bardzo rzadkie zjawisko u nich.

Napisano
  • Autor
  • Popularny post
14 minut temu, Manx napisał(a):

To też się zmieni - za kilka lat te najprostsze modele z manualem znikną w ogóle, albo dostaną automat (chyba już nie ma na rynku auta, w którym chociaż w opcji nie będzie automatu :hmm: ). Jeden powód to emisje - producentowi, odpowiednio manipulując oprogramowaniem skrzyni, łatwiej jest uzyskać w teście homologacyjnym niższe spalanie i emisje w aucie ze skrzynią typu DCT. Drugi powód to rynek się zmienia - faktycznie jest już tak, że poza najtańszymi modelami w najprostszych wersjach, dużo cześciej niż kiedykolwiek kupujący nowe auto, wybierają dziś automat. To samo dotarło już na rynek używanych - znajomy pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą używanych - nie  komis z 20-letnimi gruzami za 5k, tylko mają auta kilkuletnie za kilkadziesiąt tysięcy zł. Mówił mi już jakiś czas temu, że większość przychodzi i jasno mówi, że tylko automat, a człowiek zawzięty że "tylko manual", to już bardzo rzadkie zjawisko u nich.

Reczna zmiana biegow w aucie na codzien jest rownie fascynujaca jak reczne mycie naczyc czy pranie ;)

Jak ktos pojezdzi z AT, to raczej do manuala nie wroci o ile finanse go do tego nie zmusza.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Reczna zmiana biegow w aucie na codzien jest rownie fascynujaca jak reczne mycie naczyc czy pranie ;)

Jak ktos pojezdzi z AT, to raczej do manuala nie wroci o ile finanse go do tego nie zmusza.

Ja mam teraz w jednym aucie automat (a dokładnie to brak skrzyni biegów, ale to szczegół techniczny) a w drugim manual. Szczerze mówiąc to zupełnie mi nie przeszkadza przesiadanie się do manuala. Jest to dla mnie totalnie odruchowe, że w jednym samochodzie zmieniam biegi, w drugim nie. Poza kilkoma przypadkami na początku, to nie zdarza mi się, żeby w automacie chcieć wysprzęglić, albo w manalu zapomnieć wysprzęglić. Jakoś tak odruchowo wchodzę w tryb manual albo auto i w sumie mógłbym następne auto mieć z ręczną skrzynią, nie przeszkadza mi to. A jakbym miał mieć taki automat jak w ostatnio zastępczym Juke'u połączony z silnikiem 1.0 to bym wolał manual nawet jak byłby droższy

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Jaki przebieg i rocznik? i40 ztcp przestali sprzedawać wcześniej niż Optimy. Czyli pewnie autko ma już swoje lata i przebieg

Ponoć 105 kkm. 2018. Ale głównie po mieście.

Jeszcze z ciekawostek - musieli dać jakąś pompe czy coś tam nowe. Dostępna tylko w ASO. Ale stara pompa miała inną wtyczkę. I trzeba było przejściówkę. I kawałek kabla z dwoma kawałkami plastiku z dwóch stron kosztuje 1300 zł. Też im chyba coś słońce za bardzo grzeje.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Dokładnie tak - bardzo fajne porównanie  :) 

Po 10 latach z automatem nie kupię już nigdy auta z manualem, jeśli mnie sytuacja nie zmusi. Niby machanie wajchą nie przeszkadza, niby nadal nawyki do manuala utrwalone przez circa 300k km i szybsze jazdy po zamkniętych drogach nie zanikły, niby nie sprawia to problemów (czasem będąc w górach przejadę się z tescia terenówką z manualem), ale jednak... no na codzień to nie chciałbym :) 

Napisano

Napisano
  • Autor
9 minut temu, maro_t napisał(a):

Ja mam teraz w jednym aucie automat (a dokładnie to brak skrzyni biegów, ale to szczegół techniczny) a w drugim manual. Szczerze mówiąc to zupełnie mi nie przeszkadza przesiadanie się do manuala. Jest to dla mnie totalnie odruchowe, że w jednym samochodzie zmieniam biegi, w drugim nie. Poza kilkoma przypadkami na początku, to nie zdarza mi się, żeby w automacie chcieć wysprzęglić, albo w manalu zapomnieć wysprzęglić. Jakoś tak odruchowo wchodzę w tryb manual albo auto i w sumie mógłbym następne auto mieć z ręczną skrzynią, nie przeszkadza mi to. A jakbym miał mieć taki automat jak w ostatnio zastępczym Juke'u połączony z silnikiem 1.0 to bym wolał manual nawet jak byłby droższy

Mam podobnie i tez bez problemu sie przesiadam miedzy autami... 

Natomiast jak bedziemy zmieniac auto zony, to na 100% kolejne bedzie juz AT.

Zwyczajnie jazda po miecie z manualem jest upierdliwa.

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mam podobnie i tez bez problemu sie przesiadam miedzy autami... 

Natomiast jak bedziemy zmieniac auto zony, to na 100% kolejne bedzie juz AT.

Zwyczajnie jazda po miecie z manualem jest upierdliwa.

serio to zależy jakie auto. Ten nieszczęsny Juke 1.0 115KM z dwusprzęgłowym automatem miał takiego laga przy ruszaniu, takie wrażenie że jak wciskasz gaz, to najpierw się tam jakaś guma naciąga, naciąga, a potem puszcza, tak kiepsko działający auto-hold i ogólnie reakcje na pedał gazu takie, że albo nic się nie dzieje, albo w końcu zredukuje i wyrywa, że uważam, że jazda tym jest bardziej upierdliwa niż manualem. Gdzie zawsze jakoś się nauczysz wysprzęglać, podbić obroty bo w tych malutkich silniczkach dół praktycznie nie istnieje i jakoś pojedziesz. A tym już pod koniec dnia zacząłem się uczyć, że jak np. chcę wjechać na rondo i zdążyć przed następnym autem, to muszę wciskać gaz jak jeszcze poprzednie auto nie zjechało z ronda i jest przed moją maską. Naprawdę nie chciałbym tym jeździć. Nie wiem jak konkurencja łączy takie małe silniczki z automatami, nie słyszałem żeby np w 1.0 TSI też było tak kiepsko, więc może jakoś sobie radzą. Ale naprawdę są auta, że bym wolał manual

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

serio to zależy jakie auto. Ten nieszczęsny Juke 1.0 115KM z dwusprzęgłowym automatem miał takiego laga przy ruszaniu, takie wrażenie że jak wciskasz gaz, to najpierw się tam jakaś guma naciąga, naciąga, a potem puszcza, tak kiepsko działający auto-hold i ogólnie reakcje na pedał gazu takie, że albo nic się nie dzieje, albo w końcu zredukuje i wyrywa, że uważam, że jazda tym jest bardziej upierdliwa niż manualem. Gdzie zawsze jakoś się nauczysz wysprzęglać, podbić obroty bo w tych malutkich silniczkach dół praktycznie nie istnieje i jakoś pojedziesz. A tym już pod koniec dnia zacząłem się uczyć, że jak np. chcę wjechać na rondo i zdążyć przed następnym autem, to muszę wciskać gaz jak jeszcze poprzednie auto nie zjechało z ronda i jest przed moją maską. Naprawdę nie chciałbym tym jeździć. Nie wiem jak konkurencja łączy takie małe silniczki z automatami, nie słyszałem żeby np w 1.0 TSI też było tak kiepsko, więc może jakoś sobie radzą. Ale naprawdę są auta, że bym wolał manual

Jak robisz 8km w miescie przez 30-40min, to nawet najgorszy automat bedzie lepszy niz manual.

A u nas drugie auto w domu, glownie do tego teraz sluzy, po zmianie roboty przez zone...

Tucsonem nie chce jezdzic, bo ma bardzo ciasne miejsce parkingowe w garazu pod biurowcem.

Wiec jak zdecyduje sie tam zostac na dluzej, to trzeba bedzie pomyslec o zmianie :ok: