Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczne światła

Featured Replies

Napisano

Stoje sobie dzisiaj w korku, nudzę się i obserwuje. Leje jak z cebra, widoczność fatalna. I WSZYSTKIE nowe Toyoty i Lexusy jadą na dziennych. Żeby nie było - nowa Kia Niro i jakiś Jeep też. Automatyka działa bo jak wjechał pod most to się na chwile przełączył na mijania. Wszystkie nowsze BMW, Volvo i MB na mijania. Więc mam takie pytanie. Z tego co wiem to czujnik deszczu był w Avensisie chyba z 2002 więc raczej to ogarniają. Więc może jest jakaś opcja żeby w deszczu przełączał. Bo jakoś nie chcę mi się wierzyć że ta automatyka w Toyotach jest taka wujowa.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Stoje sobie dzisiaj w korku, nudzę się i obserwuje. Leje jak z cebra, widoczność fatalna. I WSZYSTKIE nowe Toyoty i Lexusy jadą na dziennych. Żeby nie było - nowa Kia Niro i jakiś Jeep też. Automatyka działa bo jak wjechał pod most to się na chwile przełączył na mijania. Wszystkie nowsze BMW, Volvo i MB na mijania. Więc mam takie pytanie. Z tego co wiem to czujnik deszczu był w Avensisie chyba z 2002 więc raczej to ogarniają. Więc może jest jakaś opcja żeby w deszczu przełączał. Bo jakoś nie chcę mi się wierzyć że ta automatyka w Toyotach jest taka wujowa.

w Nissanie też nie włączą się światła mijania przy włączonych wycieraczkach. Trzeba samemu pamiętać. Za to w Oplu włączają się. Jak jeżdżę jednym i drugim na zmianę, to niestety łatwo zapomnieć.

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

w Nissanie też nie włączą się światła mijania przy włączonych wycieraczkach. Trzeba samemu pamiętać. Za to w Oplu włączają się. Jak jeżdżę jednym i drugim na zmianę, to niestety łatwo zapomnieć.

Na jesieni przełącz na mijania na stałe.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Niestety tak to dziala w wielu japonskich i koreanskich autach...

U mnie w Tucosnie tez nie przelaczy na mijania jak leje, podobnie bylo w Mazdzie :facepalm:

To pewnie 2-3 linijki kodu, ale od wielu lat nie potrafia/nie chca tego ogarnac.

Napisano

Klasyka u azjatów, nie ogarniają przełączenia świateł podczas deszczu. Pomijam, że kierowcy tych aut to też jakieś sieroty i sami nie przełączają świateł. 

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

U mnie w Tucosnie tez nie przelaczy na mijania jak leje, podobnie bylo w Mazdzie :facepalm:

To pewnie 2-3 linijki kodu, ale od wielu lat nie potrafia/nie chca tego ogarnac.

Imo UE powinno wprowadzić obowiązek załączonych tylnich świateł cały czas i po problemie. W Szwecji/Skandynawii ponoc tak jest. Nie rozumiem tej śmiesznej oszczędności.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

To działa chyba tylko dobrze w markach niemieckich i pochodnych (Skoda np.) i Volvo.

Cała reszta, to tak jak piszesz. Deszcz to tylko cecha, nie problem ;]

Napisano
2 minuty temu, spad napisał(a):

Klasyka u azjatów, nie ogarniają przełączenia świateł podczas deszczu. Pomijam, że kierowcy tych aut to też jakieś sieroty i sami nie przełączają świateł. 

Ludzie przywykli do automatyzacji i tyle. Obstawiam, ze 8/10 kierowców,  niezaleznie od marki posiadanego auta, bedzie mialo problem z włączeniem przeciwmgielnych ;)

Napisano
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Imo UE powinno wprowadzić obowiązek załączonych tylnich świateł cały czas i po problemie. W Szwecji/Skandynawii ponoc tak jest. Nie rozumiem tej śmiesznej oszczędności.

Wytłumaczysz po co ?

W czasie opadów, gorszej widoczności i tak masz mieć mijania więc i tył się świeci

Po co więc przy dobrej widoczności miałyby sie z tyłu światła świecić?

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

To działa chyba tylko dobrze w markach niemieckich i pochodnych (Skoda np.) i Volvo.

W Citroenie C3 tez dziala to bardzo dobrze.

Skoro nawet Stellantis ogarnal, to nie moze byc przesadnie trudne ;] 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Oprogramowanie. W autach japońskich nie wpadli na to żeby połączyć wycieraczki ze światłami mijania. U mnie Ford włącza jak wykryje deszcz. A Jaguar (ZTCW potrafią to też np. BMW) najpierw włącza tylne światła pozycyjne, pozostawiając jednak z przodu dzienne. Z tego co widzę niewiele aut potrafi jeździć z pozycyjnymi z tyłu i dziennymi z przodu. Dopiero gdy opady staną się intensywne, zrobi się trochę ciemniej lub wzrośnie prędkość auto włącza światła mijania.

:ok:

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Dodam Forda, też robi to bardzo dobrze.

Napisano

Choć w przypadku porannej mgły to w Golfie VII też mi automat wariował i często musiałem ręcznie odpalać mijania. 

Napisano
Teraz, spad napisał(a):

Choć w przypadku porannej mgły to w Golfie VII też mi automat wariował i często musiałem ręcznie odpalać mijania. 

Mgly to chyba zadna automatyka nie ogarnia, moze gdzies w premiumach z gornej polki.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Oprogramowanie. W autach japońskich nie wpadli na to żeby połączyć wycieraczki ze światłami mijania. U mnie Ford włącza jak wykryje deszcz. A Jaguar (ZTCW potrafią to też np. BMW) najpierw włącza tylne światła pozycyjne, pozostawiając jednak z przodu dzienne. Z tego co widzę niewiele aut potrafi jeździć z pozycyjnymi z tyłu i dziennymi z przodu. Dopiero gdy opady staną się intensywne, zrobi się trochę ciemniej lub wzrośnie prędkość auto włącza światła mijania.

No ale może jest gdzieś w menu włączanie z deszczem? Tylko trzeba pogrzebać.

Napisano
4 minuty temu, spad napisał(a):

Jak była mgła, ale nie ruszyły wycieraczki, to auto nie wie że jest coś nie halo.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Mgly to chyba zadna automatyka nie ogarnia, moze gdzies w premiumach z gornej polki.

Co ciekawe, u mnie jest właśnie na odwrót. Gdy jadę we mgle w nocy to Ford nie odpala automatycznych długich jeśli jest włączone światło przeciwmgłowe. Jaguar się tym nie przejmuje i czasem odpali długie, co sprawia że nic nie widzę. Muszę wyłączać asystenta żeby mi takich numerów nie robił. Więc punkt dla Forda.

Za to Ford w bardzo gęstej mgle wyświetla komunikaty żeby wyczyścić przednią szybę bo kamery nie widzą. Tu z kolei brakuje linijki kodu.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

No ale może jest gdzieś w menu włączanie z deszczem? Tylko trzeba pogrzebać.

A to nie wiem, nie znam się tak na japońskich autach. Nawet jeśli jest to domyślnie mają to wyłączone z tego co widzę.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Jak była mgła, ale nie ruszyły wycieraczki, to auto nie wie że jest coś nie halo.

Ford widzi mgłę kamerami ale myśli że to brudna szyba.

;l

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Co ciekawe, u mnie jest właśnie na odwrót. Gdy jadę we mgle w nocy to Ford nie odpala automatycznych długich jeśli jest włączone światło przeciwmgłowe. Jaguar się tym nie przejmuje i czasem odpali długie, co sprawia że nic nie widzę. Muszę wyłączać asystenta żeby mi takich numerów nie robił. Więc punkt dla Forda.

Za to Ford w bardzo gęstej mgle wyświetla komunikaty żeby wyczyścić przednią szybę bo kamery nie widzą. Tu z kolei brakuje linijki kodu.

Ale w nocy to inna bajka bo dziala czujnik zmierzchu...

Natomiast rano/w dzien jak masz mgle, to automatyka nie uruchomi swiatel mijania.

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

A to nie wiem, nie znam się tak na japońskich autach. Nawet jeśli jest to domyślnie mają to wyłączone z tego co widzę.

Patrzyłem z ciekawości na fora Toyoty i rzeczywiście się nie da. Mozna ustawić tylko czułość czujnika światła.

Napisano

Patrzyłem z ciekawości na fora Toyoty i rzeczywiście się nie da. Mozna ustawić tylko czułość czujnika światła.

Tak samo jest w Mazdzie/Hyundaiu.

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Natomiast rano/w dzien jak masz mgle, to automatyka nie uruchomi swiatel mijania.

Tu niestety nie mam pomysłu jakby to mogło działać. Boje się że w tym przypadku automatyka nie zastąpi człowieka.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Ale w nocy to inna bajka bo dziala czujnik zmierzchu...

Oczywiście, ja tu trochę sie tylko wtrąciłem z ciekawostką na temat asystenta długich, który działa lepiej w Fordzie niż w Jagu. W ogóle automatyka świateł działa lepiej w Fordzie niż w Jagu.

:O

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Mój Transit wie- we mgle wywala błąd że nie działa ostrzeganie o kolizji które jest zrealizowane na kamerach nad lusterkiem.

Napisano

Tu niestety nie mam pomysłu jakby to mogło działać. Boje się że w tym przypadku automatyka nie zastąpi człowieka.

Mi brakuje automatycznego odpalania świateł mijania po naciśnięciu guzika przeciwmgłowych. Zwykle ono się po prostu nie załączy, trzeba najpierw ręcznie światła mijania włączyć. Nie rozwiąże to problemu, o którym piszesz ale byłby jeden klik mniej przynajmniej.

Napisano
Teraz, Piotrus napisał(a):

Mój Transit wie- we mgle wywala błąd że nie działa ostrzeganie o kolizji które jest zrealizowane na kamerach nad lusterkiem.

Czyli ma ten sam soft co ja w Rangerze.

;]

Napisano
30 minut temu, zinger napisał(a):

Jeśli UE to wprowadzi to nie będzie to realizowane automatycznym włączeniem tych świateł tylko dodadzą kolejny brzęczyk, który będzie pikał co kilometr żebyś sprawdził czy masz światła.

;l

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Wie, ze cos jest nie tak, niekoniecznie ze to efekt mgly ;)

Podobnie jest pewnie przy zaparowanej, oszronionej szybie.

Napisano
38 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Hmm też się nad tym zastanawiałem. Zazwyczaj dotyczy to starszych aut, gdzie nie ma czujników, ale w nowych Toyotach... 

Odnośnie Volvo to czujnik jest dość czuły, reaguje bardzo szybko na deszcz czy zmierzch. Może to przez to, że nie mają kontrolki świateł mijania i nie wiadomo co się pali :bzik:. Tył też zapala się z dziennymi. Od 9lat i 3 Volvo nikt nigdy mi nie mignął czy nie zauważyłem, żeby światła źle zaaregowały.

Napisano
52 minuty temu, zinger napisał(a):

Ludzie przywykli do automatyzacji i tyle. Obstawiam, ze 8/10 kierowców,  niezaleznie od marki posiadanego auta, bedzie mialo problem z włączeniem przeciwmgielnych ;)

Ja nawet nie mam przeciwmgielnych z przodu... ;) ale te tylne wiem jak załączyć 😄

Natomiast potwierdzam, dalekowschodnie marki chyba nie maczują deszczu z pogorszeniem warunków na drodze, stąd się to nie przełącza, musis się przy okazji mocno ściemnić by automatyka zadziałała...

Napisano
56 minut temu, zinger napisał(a):

ja mam to juz od czasow matiza, nigdy nie wiem gdzie sie to wlacza, na stacji kontroli jak pan prosi zeby wlaczyc to jest wesolo ;]

Napisano
16 minut temu, PawelWaw napisał(a):

ja mam to juz od czasow matiza, nigdy nie wiem gdzie sie to wlacza, na stacji kontroli jak pan prosi zeby wlaczyc to jest wesolo ;]

Proponuję taką zabawę. Włącz przeciwmgielne przednie w mojej Tesli ;]

Możesz zrobić to ćwiczenie przy zwrocie okularów ;]

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

to sa przednie i tylnie ? :panic:

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

to sa przednie i tylnie ? :panic:

Właśnie dlatego to jest zadanie z gwiazdką ;]

Napisano
  • Autor

552720951_1276384134500357_2016297447698955164_n.jpg.7ffe4aa063cbfc12025f81119803982f.jpg

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

552720951_1276384134500357_2016297447698955164_n.jpg.7ffe4aa063cbfc12025f81119803982f.jpg

Inkluzywność, integracja, identyfikacja, tolerancja, ciałopozytywność. :skromny:

Wszystko u mnie obecne, ja się niczego nie boję ;]

Napisano

Automaty automatami - nie mogą zwalniać z myślenia. Jak ktoś nie ogarnia świateł, to może niech w ogóle nie siada za kółkiem.....

Jak będziemy szli tą drogą, to niedługo będą się usprawiedliwiać że przejechali dziecko bo "pipek" nie zapiszczał, bo "samo nie zahamowało", przekroczyli prędkość bo asystent nie poinformował itd. 

Moim zdaniem mogliby zrobić coś z tego:

• Nasilić jesienią kontrolę i sypnąć mandatami
  • Jakaś akcja informacyjna, tak jak "reklamy" z pijanymi, piratami itp
  • Zmienić przepisy, tak jak kiedyś był obowiązek jazdy na światłach w miesiącach jesienno-zimowych, tak teraz wprowadzić obowiązek tylko mijania w ciągu dnia. Ileż mamy ładnych dni w listopadzie czy grudniu? Ile trwa dzień?
  • A może w fotoradarach dałoby się to ogarnąć? Przy obecnych możliwościach analizy obrazu, powinno być to do ogarnięcia.
Napisano
44 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Jak znam życie to Musk umieścił włącznik pod tylną kanapą i żeby go użyć trzeba na niego zaświecić latarką i dwa razy zaszczekać.

;l

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Właśnie dlatego to jest zadanie z gwiazdką ;]

Gdyby to było potrzebne to Bóg... tfu, Musk by to wymyślił inaczej.

;l

Napisano
2 minuty temu, Majkiel napisał(a):

Automaty automatami - nie mogą zwalniać z myślenia. Jak ktoś nie ogarnia świateł, to może niech w ogóle nie siada za kółkiem.....

Jak będziemy szli tą drogą, to niedługo będą się usprawiedliwiać że przejechali dziecko bo "pipek" nie zapiszczał, bo "samo nie zahamowało", przekroczyli prędkość bo asystent nie poinformował itd. 

Moim zdaniem mogliby zrobić coś z tego:

• Nasilić jesienią kontrolę i sypnąć mandatami

W kraju, w którym nie potrafimy sobie poradzić z kierowcami po kilkukrotnych zakazach prowadzenia pojazdów, jadącymi 200km/h w terenie zabudowanym mamy marnować środki na jakieś kontrole świateł?

• Jakaś akcja informacyjna, tak jak "reklamy" z pijanymi, piratami itp

No, to się sprawdza. Odkąd mamy te reklamy zniknęli pijani i piraci.

• Zmienić przepisy, tak jak kiedyś był obowiązek jazdy na światłach w miesiącach jesienno-zimowych, tak teraz wprowadzić obowiązek tylko mijania w ciągu dnia. Ileż mamy ładnych dni w listopadzie czy grudniu? Ile trwa dzień?

No, to ma sens. Wyposażyliśmy wszystkie auta w światła dzienne a teraz zabronimy ich używać.

• A może w fotoradarach dałoby się to ogarnąć? Przy obecnych możliwościach analizy obrazu, powinno być to do ogarnięcia.

A to akurat dobry pomysł. Fotoradar powinien robić zdjęcie każdemu a potem szukać do czego by się tu nie przyczepić. Biometryka mogłaby wyszukiwać tych co mają zakazy prowadzenia.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Też nie raz widzę Skodę na dziennych podczas ulewy czy śniegu. Może mają trochę wyżej ustawiony próg niż Toyoty (te prawie zawsze mają dzienne w deszczu). Do tego kwestia kierowców. Często widzę że na dziennych jadą panie w yarisach czy chr.

1 godzinę temu, spad napisał(a):

U mnie w Ceed i Rio, podczas deszczu, mgły czy śnieżycy automat nie włączy świateł, ale za to w słoneczny dzień pod wieczór dość wcześnie przełącza. Jak tylko słońce zejdzie niżej to często jestem jedynym który ma już mijania ;) 

Napisano
1 minutę temu, Majkiel napisał(a):

Też nie raz widzę Skodę na dziennych podczas ulewy czy śniegu. Może mają trochę wyżej ustawiony próg niż Toyoty (te prawie zawsze mają dzienne w deszczu). Do tego kwestia kierowców.

Mam Skode od kilku miesięcy. W czasie deszczu zawsze sama włączy mijania. W ulewie tym bardziej. Sniegu jeszcze nią nie widziałem więc nie wiem...obstawiam że jak w pozostałych przypadkach.

Może jakieś starsze sztuki (10 lat plus) mające już zużyte czujniki lub ich nie posiadające.

Tak, czułość czujnika można wybrać, ale skoro podejrzewamy że większość kierowców nie potrafi włączyć mijania to tym bardziej nie będzie w stanie tego wyklikać w  menu.

Napisano

W kraju, w którym nie potrafimy sobie poradzić z kierowcami po kilkukrotnych zakazach prowadzenia pojazdów, jadącymi 200km/h w terenie zabudowanym mamy marnować środki na jakieś kontrole świateł?

Żeby złapać kogoś kto ma zakaz, trzeba by kontrolować wszystkich. Tutaj wystarczy stanąć z lizakiem na jakiejś obwodnicy czy wylotówce. Tylko że lepiej schować się w ładny dzień w krzakach zaraz za tabliczką "teren zabudowany" niż stać w deszczu na drodze ;)

No, to się sprawdza. Odkąd mamy te reklamy zniknęli pijani i piraci.

Problem w tym, że wiele osób nawet nie wie, że należy włączyć mijania. "Mam przecież dzienne" albo "mam automatyczne".

No, to ma sens. Wyposażyliśmy wszystkie auta w światła dzienne a teraz zabronimy ich używać.

Nie chodzi o zupełny zakaz, ale skoro i tak większość czasu w miesiącach zimowych nie ma możliwości ich używania, to nikt nie ucierpi.

BMW są wyposażone w migacze ;)

A to akurat dobry pomysł. Fotoradar powinien robić zdjęcie każdemu a potem szukać do czego by się tu nie przyczepić. Biometryka mogłaby wyszukiwać tych co mają zakazy prowadzenia.

No to dwie pieczenie na jednym ogniu ;)

Napisano

pod warunkiem ze na manetce masz ustawione wycieraczki na auto. jak są na "0" to nic ci się nie zmieni.wycieraczki nie działają a światła przód dzienne tylnych brak.

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Obstawiam, ze 8/10 kierowców,  niezaleznie od marki posiadanego auta, bedzie mialo problem z włączeniem przeciwmgielnych

Tu jest raczej odwrotnie patrząc, co się dzieje przy minimalnej mgiełce :phi: 

Napisano
3 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Tu jest raczej odwrotnie patrząc, co się dzieje przy minimalnej mgiełce :phi: 

Podczas mgły kierowcy dzielą się na:

- debili co nie włączyli przeciwmgłowych i zupełnie ich nie widać (to skąd wiemy, że tam byli i nie włączyli przeciwmgłowych?)

- debili co włączyli przeciwmgłowe i wypalają innym oczy

;l

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

W Citroenie C3 tez dziala to bardzo dobrze.

Skoro nawet Stellantis ogarnal, to nie moze byc przesadnie trudne ;] 

Tak, dawne PSA ma to opanowane, nie wiem jak cała reszta Stellantis, bo teraz tych marek sporo. 

W azjatach to klasyka, że na dziennych jeżdżą w takich warunkach. Ostatnio nawet żonka rzuciła tesktem "a ten debil w takich warunkach bez świateł". Powiedziałem "jedzie toyota, w toyocie idiota" ;] Dodałem, że to klasyka w nich, bo automatyka nie reaguje na deszcz i na dziennych jadą. 

Napisano
42 minuty temu, Majkiel napisał(a):

Żeby złapać kogoś kto ma zakaz, trzeba by kontrolować wszystkich.

Nieprawda. Wystarcza wytypować pewne rejestracje i/lub reagować na zachowania wproadzające niebezpieczeństwo w ruchu drogowym. Super działa. 

Tutaj wystarczy stanąć z lizakiem na jakiejś obwodnicy czy wylotówce. Tylko że lepiej schować się w ładny dzień w krzakach zaraz za tabliczką "teren zabudowany" niż stać w deszczu na drodze ;)  

Chowają się w krzakach? A może problem leży w trych, którzy nagminnie prędkość przekraczają? 

Problem w tym, że wiele osób nawet nie wie, że należy włączyć mijania. "Mam przecież dzienne" albo "mam automatyczne". 

Wiedzieć może i wie, tylko ma automat. Kiedys też potrafili jeździć w ogóle bez świateł w deszczu, bo oni widzieli. 

Nie chodzi o zupełny zakaz, ale skoro i tak większość czasu w miesiącach zimowych nie ma możliwości ich używania, to nikt nie ucierpi.

BMW są wyposażone w migacze ;) 

W miesiącach zimowych nie można używać? Od kiedy? 

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

We wszystkich krajach jest taki wymóg? Moze to z tego wynika. Oprocz oczywiscie 80 latków w dziale software tych marek, ze tak pojadę cytatem z Pawła 😄