Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana oleju po dotarciu - robicie?

Featured Replies

Napisano

Tak - praktykuję w każdym kolejnym aucie.. Pierwsza wymiana gdzieś pomiędzy 3kkm a 5 kkm, a potem już co 10-15k km. Nie wierzę, że współczesne silniki są tyle lepiej wykonane od starych, że tego nie wymagają. Podejrzewam, że odstąpienie od tego wymogu to raczej przejaw "ekologii".  

Pewno jakbym jezdził służbowym nudnym autem, albo takim, które ma gwarancję równie długą jak przewidywany przeze mnie okres eksploatacji, to bym olał i zmieniał normalnie po 30k km. 

Oficjalnie w 99% przypadków na wyjeździe z salonu mówią "zapraszamy na wymianę oleju za 30 000 km lub za 2 lata", ale są wyjątki- znajomy odebrał w zeszłym roku M3 touring, to na wyjeżdzie z salonu zaprosili go na wymianę oleju po 2000 km, a innemu w 911 zalecili wymianę po 3000 km. Drogie auta i co - silniki gorzej wykonane i wymagają więcej uwagi niż 1.0 w Yarisie ;) 

Napisano
32 minuty temu, Manx napisał(a):

Tak - praktykuję w każdym kolejnym aucie.. Pierwsza wymiana gdzieś pomiędzy 3kkm a 5 kkm, a potem już co 10-15k km. Nie wierzę, że współczesne silniki są tyle lepiej wykonane od starych, że tego nie wymagają. Podejrzewam, że odstąpienie od tego wymogu to raczej przejaw "ekologii".  

Pewno jakbym jezdził służbowym nudnym autem, albo takim, które ma gwarancję równie długą jak przewidywany przeze mnie okres eksploatacji, to bym olał i zmieniał normalnie po 30k km. 

Oficjalnie w 99% przypadków na wyjeździe z salonu mówią "zapraszamy na wymianę oleju za 30 000 km lub za 2 lata", ale są wyjątki- znajomy odebrał w zeszłym roku M3 touring, to na wyjeżdzie z salonu zaprosili go na wymianę oleju po 2000 km, a innemu w 911 zalecili wymianę po 3000 km. Drogie auta i co - silniki gorzej wykonane i wymagają więcej uwagi niż 1.0 w Yarisie ;) 

Nie wszystkie marki i modele maja interwal 2 lata i 30kkm. Tutaj to glownie EU ma takie pomysly.
Sa jeszce takie gdzie interwal jest 1 rok i 15-20kkm i wg mnie jest to w zupelnosci wystarczajace.

PS. Yaris z tego co kojarze ma akurat 15kkm.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Gdybym robil duze przebiegi i sprzedawal po 300 tys km to pewnie bym swirowal z olejem, a tak nie widzę sensu .

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wszystkie marki i modele maja interwal 2 lata i 30kkm. Tutaj to glownie EU ma takie pomysly.
Sa jeszce takie gdzie interwal jest 1 rok i 15-20kkm i wg mnie jest to w zupelnosci wystarczajace.

Toyka ma przeglądy co rok - a ile km, nie pamiętam, ale żonce na razie po pół roku jeszcze 4 z przodu się nie przekręciła - więc po roku będzie miała z 7 ;) i dopiero na 1 przeglądzie wymienię zrobię.  W VW co 2 lata lub 30 i zrobię po 2 latach - pewnie z połowę będę miał ;) (oleje nadal wyglądają jak kujawski z pierwszego tłoczenia ;) )

Napisano
4 godziny temu, wladmar napisał(a):

Nawet w ASO. Sama wymiana kosztuje tyle samo co gdzie indziej. Chociaż pewnie zależy od ASO.

Sama wymiana w ASO VW kosztuje 1150.

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Gdybym robil duze przebiegi i sprzedawal po 300 tys km to pewnie bym swirowal z olejem, a tak nie widzę sensu .

Sens może widzieć odkupujący to auto jako używane. Niewykluczone, że zapyta o faktury z wymiany oleju - i to może mieć wymierny wpływ na cenę transakcji.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Przeca te same auta maja interwal wymiany oleju co 10 tys km w Białorusi a w Eu juz co 20tys km

Napisano
Teraz, Polarny napisał(a):

Sens może widzieć odkupujący to auto jako używane. Niewykluczone, że zapyta o faktury z wymiany oleju - i to może mieć wymierny wpływ na cenę transakcji.

Kupujacy sa rozni jak wiadomo. Chodzi mi o to, że gdybym kupowal auto na duze przebiegi i nie chciał by sie silnik wysypał (może tak, może nie) podczas mojej eksploatacji, szczegolnie po gwarancji to starałbym się dbać bardziej. Ale jezeli autem dobiję do max100 tys km, albo duzo mniej, to nie zamierzam swirowac i przejmować się następnym wlascicielem.

Napisano
13 minut temu, Polarny napisał(a):

Sama wymiana w ASO VW kosztuje 1150.

Robocizna czy z olejem i filtrem?

Napisano
11 minut temu, Polarny napisał(a):

Co mnie może obchodzić ze kupujący chce jakieś faktury😂

Mądry kupi a głupi niech nawet nie dzwoni🤠

Napisano

Ciekawe natomiast, kto przestrzega skróconego interwału podczas eksploatacji auta w trudnych warunkach. Zarówno Toyota, Kia, Hyundai, jak i pewnie wiele innych mają zapis w instrukcji, żeby zmieniać olej co 7500 km przy trudnych warunkach eksploatacji. Mają też wyjaśnienie, jak wyglądają trudne warunki, np częsta jazda poniżej 8 km. 

Napisano
21 minut temu, wladmar napisał(a):

Z olejem i filtrem, z tym że można w aso VW kupić olej za 170 zł/5L, filtr za 55 zł, korek spustowy za 20 zł, przywieźć na serwis i zapłacić 200 za wymianę. Tak po polsku, dużo taniej.

Napisano

Nigdy tego nie robię. Pierwsza wymiana po roku albo 15kkm.
Miałem wiele używek poflotowych, w których nikt nie robił żadnych czarymary i chodziły i nic się z silnikiem nie działo.
Natomiast do ok. 1-2kkm staram się uważniej traktować silnik czyli go docieram wg dawnych zaleceń. Myślę że to ważniejsze ( zwłaszcza dla drugiego właściciela) niż zmiana oleju po 1lub 2kkm.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Z olejem i filtrem, z tym że można w aso VW kupić olej za 170 zł/5L, filtr za 55 zł, korek spustowy za 20 zł, przywieźć na serwis i zapłacić 200 za wymianę. Tak po polsku, dużo taniej.

dokładnie tak robiłem w Seacie parę razy. Ten sam olej w bańce VW kupiony przez internet, ale w innym ASO, kosztował ok. 35 zł/l, a w ASO z beczki 69 zł/l 🤦‍♂️. Nie to że mnie nie stać by tyle zapłacić... ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia :) Jak miałem czas, to się przygotowywałem - jechałem z własnym filtrem i olejm, dzięki czemu parę stówek zostawało w kieszeni, a auto tak samo zadbane i wpis w historii serwisowej był.

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Ciekawe natomiast, kto przestrzega skróconego interwału podczas eksploatacji auta w trudnych warunkach. Zarówno Toyota, Kia, Hyundai, jak i pewnie wiele innych mają zapis w instrukcji, żeby zmieniać olej co 7500 km przy trudnych warunkach eksploatacji. Mają też wyjaśnienie, jak wyglądają trudne warunki, np częsta jazda poniżej 8 km. 

Dlatego w autach "L" wymieniam ja "debil" co 8000km. 🤣 silniki dobijają do 400kkm bez zaglądania do silników. Ostatnio w jednym na 370kkm padł pierwszy BENDIX w rozruszniku ;) 

Napisano
6 godzin temu, wladmar napisał(a):

Większość ludzi nie wymienia NIGDY płynu hamulcowego czy chłodniczego, nie wspominając o świecach czy paskach wielorowkowych. I też jeżdżą.

Skoro chłodzi/grzeje i hamuje, to po co zmieniać? Świecące żarówki też mają wymieniać ;) 

7 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W Hyundai lata temu, taka dodatkowa wymiana kosztowała ponad 500 zł.

Dwa-trzy lata temu w Kia płaciłem 200 zł. Olej i filtr miałem swoje.

6 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Producent zaleca co 2 lata lub 30kkm i tak będę robił w ASO w ramach wykupionego pakietu, a w międzyczasie wymiana u mechanika.

Zaleca, czy wymaga do utrzymania gwarancji? A olej się starzeje, nawet taki co stoi na półce. Ta stówa czy dwie za bańkę różnicy nie robi, a przy dzisiejszych coraz bardziej niepewnych silnikach lepiej żałować że się tych kilka zł więcej wydało, niż że się zaoszczędziło raz na dwa lata na dodatkowej wymianie. Tak jak z autocasco, ubezpieczeniem domu, wyjazdu, itd.

Napisano
23 minuty temu, Majkiel napisał(a):

Skoro chłodzi/grzeje i hamuje, to po co zmieniać? Świecące żarówki też mają wymieniać ;) 

A potem wątki "skąd mam syf w chłodnicy i czemu przecieka" :hehe:

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Jak pisałem w Renault mam 30kkm lub co 2 lata, a zapis o trudnych warunkach mówi by skrócić interwał o połowę.

Żona jeździ głównie do roboty 2x po 4km dziennie + podobne wypady na zakupy i takie tam.

Wymieniam co rok i jakieś 10kkm, bo tyle się uzbiera.

W Oplu częściej trochę większe odcinki robię, mam chyba interwał 20kkm lub rok, wymieniam co 13-15kkm. Czasem jest to rok, a czasem nie.

Napisano

Ja robię rocznie ponad 15 kkm, ale zmieniam równo co 15 kkm. Tak od lat. Nigdy nie zmieniałem po zakupie. Silniki w samochodach trochę lepiej są teraz wykonane.

Ale miałem doświadczenia z kosiarkami i traktorkiem. Tam zalecali wymianę po kilku godzinach pracy i rzeczywiście pierwszy olej po dotarciu był szary. Po pierwszej wymianie już trzymałe kolor podczas corocznej wymiany.

Więc IMO, jeśli silnik potrzebuje zmiany po dotarciu, to kiepsko świadczy o silniku.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Owszem. Ja zmieniam co 15kkm lub co roku.  

4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Toyota generalnie ma rok/15kkm. W Volvo mi kiedyś liczył dynamicznie w zależości od rodzaju eksploatacji, ile mam do przeglądu/wymiany oleju. 

Napisano

Suzuki wymienia po 1000km lub 3 miesiące. Ja miałem za w cenie auta.

Napisano
9 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Goście od BWM w swoich prywatnych wymieniają. Gość wymienił po 2000 i po 10000. Pokazywał dlaczego i ile jest opiłków w takim oleju. BMW ma w instrukcji pierwszą wymianię po 20 kkm. Może dlatego japońskie są tak mało awaryjne że tam słuchają inżynierów a nie księgowych. Ale każdy robi jak chce.

po 2000 w BMW w oleju były opiłki w oleju???

Napisano
8 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Koszt wymiany w ASO VOLVO to 940zł po rabacie :) Tylko filtr oleju i olej.

VW 1.5tsi w kwietniu 650zł olej i filtr w ASO, w innym ASO w mniejszym mieście 950zł za to samo... 

Napisano
58 minut temu, bergerac napisał(a):

po 2000 w BMW w oleju były opiłki w oleju???

No rozkroił filtr i pokazywał. 

Napisano
16 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Co mnie może obchodzić ze kupujący chce jakieś faktury😂

Mądry kupi a głupi niech nawet nie dzwoni🤠

Mądry właśnie nie kupi. Musisz liczyć na głupich.

17 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Kupujacy sa rozni jak wiadomo. Chodzi mi o to, że gdybym kupowal auto na duze przebiegi i nie chciał by sie silnik wysypał (może tak, może nie) podczas mojej eksploatacji, szczegolnie po gwarancji to starałbym się dbać bardziej. Ale jezeli autem dobiję do max100 tys km, albo duzo mniej, to nie zamierzam swirowac i przejmować się następnym wlascicielem.

Problem w tym, że to on może się przejmować. Kupiłbyś od siebie samego auto z przebiegiem 100 tys. km z wymianą oleju co 30 tys.?

16 godzin temu, wladmar napisał(a):

Całość. 

Napisano
15 godzin temu, Manx napisał(a):

dokładnie tak robiłem w Seacie parę razy. Ten sam olej w bańce VW kupiony przez internet, ale w innym ASO, kosztował ok. 35 zł/l, a w ASO z beczki 69 zł/l 🤦‍♂️. Nie to że mnie nie stać by tyle zapłacić... ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia :) Jak miałem czas, to się przygotowywałem - jechałem z własnym filtrem i olejm, dzięki czemu parę stówek zostawało w kieszeni, a auto tak samo zadbane i wpis w historii serwisowej był.

Zawsze tak robilem z kazdym autem.

Napisano
9 minut temu, Polarny napisał(a):

Problem w tym, że to on może się przejmować. Kupiłbyś od siebie samego auto z przebiegiem 100 tys. km z wymianą oleju co 30 tys.?

Zalezy czy w mieście czy na trasie. Szczerze to bym sie nie przejal fanaberiami kupujacego. Pokazalbym najwyzej papiery z przegladow w ASO. 
Ale uzytkowany przez nas diesel do przebiegu 180 tys olej zmieniany co 30 tys. Nowy wlaciciel nadal jezdzi i silnik sprawny. No i kupil je z wlasnej woli. 
Zapyja lepiej tych co kupuja 1,2 PT dlaczego. Takich co beda pytac o wymiane oleju to jest jakis promil, nie ma co glowy sobie takimi zawracać 

Napisano
44 minuty temu, Polarny napisał(a):

Mądry właśnie nie kupi. Musisz liczyć na głupich.

"Pierwszy właściciel, salon Polska, serwis ASO, absolutnie bezstluczkowy."

Chyba idiota by szukał dziury w całym jeśli chodzi 2-3 tetnie auto🤣 

W praktyce sie to sprawdza. Polecam👍

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Natomiast do ok. 1-2kkm staram się uważniej traktować silnik czyli go docieram wg dawnych zaleceń. Myślę że to ważniejsze ( zwłaszcza dla drugiego właściciela) niż zmiana oleju po 1lub 2kkm.

co masz na mysli pisząc "uważniej traktować silnik wg dawnych zaleceń" ? 

Kiedyś odbierałem nowe auto w salonie oddalonym 300km od domu i od razu po odpaleniu pojechał 300km z czego 250 autostradą :) Przerwa tylko na tankowanie ale to było chwilę po salonie.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

"Pierwszy właściciel, salon Polska, serwis ASO, absolutnie bezstluczkowy."

Chyba idiota by szukał dziury w całym jeśli chodzi 2-3 tetnie auto🤣 

W praktyce sie to sprawdza. Polecam👍

Mamy nieco odmienne zdanie na temat tego, kto tu byłby idiotą.

A że "w praktyce się to sprawdza", to potwierdza raczej moją tezę.

Napisano
19 godzin temu, Polarny napisał(a):

Jeśli nie wystawisz auta w cenie zbliżonej do pozostałych to jest szansa, że nikt nie zapyta bo pies z kulawą nogą nie zadzwoni. Chyba że w ogłoszeniu napiszesz "cena taka wysoka bo mam faktury z wymian oleju".

;l

Napisano
25 minut temu, Polarny napisał(a):

Mamy nieco odmienne zdanie na temat tego, kto tu byłby idiotą.

A że "w praktyce się to sprawdza", to potwierdza raczej moją tezę.

Ludzie którzy sie znają wolą kupić droższe auto od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO i często jeszcze z gwarancją producenta.😎  Taką mam tezę potwierdziną praktyką😁 Kosmici szukają okazji. Niech sobie szukają🤣

Ci pierwsi to według Ciebie idioci. Spoko, ja inaczej ich oceniam👍

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał(a):

Jeśli nie wystawisz auta w cenie zbliżonej do pozostałych to jest szansa, że nikt nie zapyta bo pies z kulawą nogą nie zadzwoni. Chyba że w ogłoszeniu napiszesz "cena taka wysoka bo mam faktury z wymian oleju".

;l

Brak fv od Pana Zenka i cena leci na łeb😂

Napisano
21 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Ludzie którzy sie znają

No tak - kupujący używki to starzy wyjadacze, którzy nie kierują się emocjami, tylko chłodną kalkulacją.

Ja np. po tym, jak widziałem w jaki sposób w ASO samochód jest serwisowany - a widziałem nie raz - próbuję uniknąć tych "fachowców" za wszelką cenę.

22 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Ci pierwsi to według Ciebie idioci

Ty wprowadziłeś narrację "idiotów" - nie ja. 

Dziwnym trafem wszyscy mechanicy których znam, wymieniają u siebie olej częściej niż "zalecenia producenta". Zresztą - w tym wątku jest wystarczająco dużo informacji by zorientować się, dlaczego zalecenia są takie a nie inne i czy faktycznie służą żywotności silnika. Ciesz się, że konsumenci rynku wtórnego samochodów to "ludzie którzy się znają". Bo gdyby "się nie znali", to zostałbyś z autem niesprzedawalnym.

Napisano
1 minutę temu, Polarny napisał(a):

No tak - kupujący używki to starzy wyjadacze, którzy nie kierują się emocjami, tylko chłodną kalkulacją.

Ja np. po tym, jak widziałem w jaki sposób w ASO samochód jest serwisowany - a widziałem nie raz - próbuję uniknąć tych "fachowców" za wszelką cenę.

Ty wprowadziłeś narrację "idiotów" - nie ja. 

Dziwnym trafem wszyscy mechanicy których znam, wymieniają u siebie olej częściej niż "zalecenia producenta". Zresztą - w tym wątku jest wystarczająco dużo informacji by zorientować się, dlaczego zalecenia są takie a nie inne i czy faktycznie służą żywotności silnika. Ciesz się, że konsumenci rynku wtórnego samochodów to "ludzie którzy się znają". Bo gdyby "się nie znali", to zostałbyś z autem niesprzedawalnym.

Czyli nie serwisować w ASO. Ok, widzę że druciarstwo i dziadowanie nadal w modzie😱

Napisano
3 minuty temu, Polarny napisał(a):

A co dokładnie i w jakim ASO?

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Czyli nie serwisować w ASO. Ok, widzę że druciarstwo i dziadowanie nadal w modzie😱

Dorabianie ideologii do skąpstwa I tyle. 

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Właśnie dlatego nie serwisować w ASO - bo tam druciarstwo i dziadowanie są na porządku dziennym.

No ale wiadomo - jak zapłacisz 3x więcej niż gdzie indziej, to masz poczucie że "teraz to ma dobrze samochód serwisowany". Tymczasem często robi to jakiś łepek-praktykant z najniższą krajową, który jeszcze olej rozchlapie na silniku przy wlewaniu, bo się spieszy.

BTW. Kolega właśnie opowiedział, że jego znajomy mechanik z ASO Volvo stwierdził wprost, że obecne silniki wymagają z technicznego punktu widzenia wymiany oleju co 15 tys. km. Ale możesz dziadować i wymieniać co 30. W końcu i tak kupi to "człowiek który się zna".

10 minut temu, wladmar napisał(a):

Dorabianie ideologii do skąpstwa I tyle. 

Zwłaszcza że postuluję 2x częściej wymieniać olej. Skąpstwo jak się patrzy. I do tego jeszcze wypycham później do sprzedaży auto tak źle serwisowane - dobrze, że spotykam się ze słusznym potępieniem 🤣

Napisano
11 minut temu, Polarny napisał(a):

Właśnie dlatego nie serwisować w ASO - bo tam druciarstwo i dziadowanie są na porządku dziennym.

No ale wiadomo - jak zapłacisz 3x więcej niż gdzie indziej,  🤣

Ok, nie serwisować nowych aut w ASO, olać gwarancję bo kiepsko i drogo.🫣

Nissan 1400zl, lex 2200zl, hybrydy. No to namów mnie żeby iść do Zenka bo 3x taniej i lepiej🤣🤣🤣

To ze lepiej to wiadomo bo mamy fv od Zenka. Cena przy sprzedaży cyk o 10kzł w górę😎

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Tak, nie serwisować w ASO bo drogoooo, a poza tym rzekomo sami partacze (przykładów brak). Ale w razie czego gwarancję zachować, żeby partacze z ASO naprawili samochód. Czego nie rozumiesz? ;]

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Ludzie którzy sie znają wolą kupić droższe auto od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO i często jeszcze z gwarancją producenta.😎  Taką mam tezę potwierdziną praktyką😁 Kosmici szukają okazji. Niech sobie szukają🤣

Ci pierwsi to według Ciebie idioci. Spoko, ja inaczej ich oceniam👍

Trudno jest sprzedać drogo, młode auto, nawet serwisowane w ASO, nawet z małym przebiegiem.

IMO wszyscy szukają okazji, nie wszyscy trafiają na zadbane auta.

Napisano
25 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Nissan 1400zl, lex 2200zl, hybrydy. No to namów mnie żeby iść do Zenka bo 3x taniej i lepiej🤣🤣🤣

To ze lepiej to wiadomo bo mamy fv od Zenka. Cena przy sprzedaży cyk o 10kzł w górę😎

Nie bardzo widzę tu jakąkolwiek tezę, z którą miałbym dyskutować. To raczej emocjonalny wypust w wyniku braku argumentów.

Jak pisałem: ciesz się, że kupujący używki to "ludzie znający się".

23 minuty temu, wladmar napisał(a):

Tak, nie serwisować w ASO bo drogoooo, a poza tym rzekomo sami partacze (przykładów brak).

Sam fakt, że prywatnie mówią o wymianie co 15 tys., a oficjalnie co 30 świadczy o ich partactwie. Zresztą wyżej podałem przykład jak łepek-praktykant oleju nie potrafił wlać nawet.

Ostatnio dzwoniłem do nich w kwestii prostej zmiany w module komfortu, to "nie da się", bo nie ma tego w menu dla usera. W poprzednich wersjach jest i można samemu ustawiać, ale jak nie ma, to oni przez interfejs diagnostyczny nie dadzą rady. Ot, fachowcy.

Zresztą - wystarczy poczytać na forach poświęconych markom/modelom, co odwalają i jaką niemoc prezentują.

24 minuty temu, wladmar napisał(a):

Ale w razie czego gwarancję zachować, żeby partacze z ASO naprawili samochód.

Czytaj: wymienili cały silnik albo skrzynię. Tu wprawę raczej mają.

Napisano
3 minuty temu, Polarny napisał(a):

Czytaj: wymienili cały silnik albo skrzynię. Tu wprawę raczej mają.

Czyli nie potrafią dolać oleju, ale potrafią wymienić silnik. Ma sens :oki:

Napisano
9 minut temu, Polarny napisał(a):

Nie bardzo widzę tu jakąkolwiek tezę, z którą miałbym dyskutować. To raczej emocjonalny wypust w wyniku braku argumentów.

Jak pisałem: ciesz się, że kupujący używki to "ludzie znający się".

Szybko się wycofałeś z tej drożyzny x3🤣

Dobre auta zawsze się świetnie sprzedają. Ludzie rozsądni wiedzą co dobre, spece internetowi niech szukają tańszych "okazji" 😎 

Napisano
33 minuty temu, wladmar napisał(a):

Czyli nie potrafią dolać oleju, ale potrafią wymienić silnik. Ma sens

Jeżeli czytasz tylko wybrane fragmenty z tego, co napisałem to oczywiste, że możesz podbudować sobie ego znajdywaniem rzekomych sprzeczności.

A napisałem wyraźnie, że olej wymieniał łepek-praktykant. Do wymiany silnika by go samego raczej nie dopuścili. Teraz więcej sensu widzisz czy jeszcze coś poprzekręcasz?

27 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Szybko się wycofałeś z tej drożyzny x3

Niby gdzie?

27 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Dobre auta zawsze się świetnie sprzedają. Ludzie rozsądni wiedzą co dobre

Znowu jakieś puste hasła bez uzasadnienia.

Napisano
Teraz, Polarny napisał(a):

Jeżeli czytasz tylko wybrane fragmenty z tego, co napisałem to oczywiste, że możesz podbudować sobie ego znajdywaniem rzekomych sprzeczności.

A napisałem wyraźnie, że olej wymieniał łepek-praktykant. Do wymiany silnika by go samego raczej nie dopuścili. Teraz więcej sensu widzisz czy jeszcze coś poprzekręcasz?

Podasz jakieś konkretne przykłady na partactwo ASO jak pisałeś wyżej czy po prostu wymyślasz jak zawsze? Łepka-praktykanta sobie daruj, twoje fantazje nikogo nie obchodzą. Twierdzisz, że ASO ma jednak fachowców do wymiany silnika, a konkretnie do twojego auta na wymianę oleju wysłali praktykanta? 

Napisano
8 minut temu, Polarny napisał(a):

Znowu jakieś puste hasła bez uzasadnienia.

Ok, uzasadniam.😎

🤣

Napisano
co masz na mysli pisząc "uważniej traktować silnik wg dawnych zaleceń" ? 
Kiedyś odbierałem nowe auto w salonie oddalonym 300km od domu i od razu po odpaleniu pojechał 300km z czego 250 autostradą [emoji4] Przerwa tylko na tankowanie ale to było chwilę po salonie.
Czyli unikać obr. powyżej 2/3 obr max, unikać przyspieszania z niskich obr i jazdy na niskich obrotach, jeździć pod zmiennym obciążeniem bez długiej jazdy że stałą prędkością obrotową, unikać długiej pracy na wolnych obrotach i krótkich podjazdów na zimnym silniku. Jest to bardziej "układanie" niż docieranie.
Wszystko oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku.
A to że większość tego nie robi to nie znaczy że ja co kilka lat się nie mogę pobawić.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
45 minut temu, wladmar napisał(a):

Podasz jakieś konkretne przykłady na partactwo ASO jak pisałeś wyżej czy po prostu wymyślasz jak zawsze? Łepka-praktykanta sobie daruj, twoje fantazje nikogo nie obchodzą. 

Pytałeś o przykład - podałem przykład. Ale wiadomo - jak fakty nie pasują do ideologii ...

49 minut temu, wladmar napisał(a):

Twierdzisz, że ASO ma jednak fachowców do wymiany silnika, a konkretnie do twojego auta na wymianę oleju wysłali praktykanta? 

A coś ci się tu logicznie nie spina? Czy może uznajesz, że do wymiany oleju powinni wysłać kierownika serwisu, mistrza od 20 lat, a do wymiany silnika - praktykanta?

42 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Ok, uzasadniam.😎

🤣

W sumie dobre uzasadnienie do tego, co napisałeś. Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia.

Napisano

Podasz jakieś konkretne przykłady na partactwo ASO jak pisałeś wyżej czy po prostu wymyślasz jak zawsze? Łepka-praktykanta sobie daruj, twoje fantazje nikogo nie obchodzą. Twierdzisz, że ASO ma jednak fachowców do wymiany silnika, a konkretnie do twojego auta na wymianę oleju wysłali praktykanta? 

Ja podam. Sąsiad kupił nowego pastucha. Co rok jeździł do ASO na serwisy. Wymiana filtrów, oleju. Czemu co roku? Bo tak.
Po pięciu latach okazało się że zarówno kabinowy jak i powietrza są z datą produkcji.
Oczywiście na fakturze widniały. Czy zmieniany był olej, świece, płyn hamulcowy?
Do wymiany silnika nie potrzeba też fachowca. Do jego złożenia, owszem.
Do wymiany masz info krok po kroku co i jakie elementy potrzebne. Ale już pasowanie, montaż czy też choćby weryfikacja już nieco wymaga

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk