Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze auto poniżej 15000 automat. Ratunku!

Featured Replies

Napisano

Ludzie ratujcie. Szwagierka chce kupić pierwsze auto na dojazdy do szkoły. Uparła się na automat i nie ma zmiłuj. Podsyła jakieś Accordy 2.4, 508 THP i Bóg wie co jeszcze wymyśli. Teściowa to już w ogóle wyskoczyła dziś z Zafirą za 4000. Nawet nie pytałem o szczegóły bo zaniemówiłem. Liczę na Was. Nawet jeśli nie na propozycje, to jak jej wyperswadować pomysł. ;]

Napisano
33 minuty temu, Lampar napisał(a):

Ludzie ratujcie. Szwagierka chce kupić pierwsze auto na dojazdy do szkoły. Uparła się na automat i nie ma zmiłuj. Podsyła jakieś Accordy 2.4, 508 THP i Bóg wie co jeszcze wymyśli. Teściowa to już w ogóle wyskoczyła dziś z Zafirą za 4000. Nawet nie pytałem o szczegóły bo zaniemówiłem. Liczę na Was. Nawet jeśli nie na propozycje, to jak jej wyperswadować pomysł. ;]

Accord, stare CR-V, niezajezdzone, stare Toyoty. Może jakiś Civic? Starsze Volvo...

Jaki segment, jakie roczniki? 

Napisano

Duże? Małe?

Jakieś wymagania?

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Pipper napisał(a):

Accord, stare CR-V, niezajezdzone, stare Toyoty. Może jakiś Civic? Starsze Volvo...

Jaki segment, jakie roczniki? 

Segment - małego nie chce. Rocznik raczej bez znaczenia, jeśli auto będzie w dobrym stanie.
Mieliśmy w rodzinie Sunny z 92 od nowości, Samuraia (SJ), Justy z 2000, Civica z 96, Legacy z 2000, Outlandera I z 2006 od nowości, teraz jest Lex z 2022 (jeśli chodzi o japońce).
Wszystkie blacharsko dokonały żywota. Oczywiście oprócz ostatniego. 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Duże? Małe?

Jakieś wymagania?

Propozycje małych nie są przyjmowane przez zainteresowaną.
Ja chcę jej oszczędzić problemów i wydatków, ale jakoś to wszystko nie idzie w parze.

Napisano
10 minut temu, Lampar napisał(a):

Segment - małego nie chce. Rocznik raczej bez znaczenia, jeśli auto będzie w dobrym stanie.
Mieliśmy w rodzinie Sunny z 92 od nowości, Samuraia (SJ), Justy z 2000, Civica z 96, Legacy z 2000, Outlandera I z 2006 od nowości, teraz jest Lex z 2022 (jeśli chodzi o japońce).
Wszystkie blacharsko dokonały żywota. Oczywiście oprócz ostatniego. 

Vitara lub grand Vitara... Albo coś z Hondy lub Toyoty. Proste automaty Subaru Forester...

Ja mam 2 sztuki CR-V 3gen 2.0 z automatem 5b i LPG, żona nie chce innego pojazdu, dynamika jej wystarczy, gabaryty też. Albo coś z zupełnie innej beczki, Renault z jakimś klasycznym automatem, nie cvt? 

Napisano
24 minuty temu, Lampar napisał(a):

Propozycje małych nie są przyjmowane przez zainteresowaną.
Ja chcę jej oszczędzić problemów i wydatków, ale jakoś to wszystko nie idzie w parze.

15000zł na auto i jeszcze automat i ma być duży? 

To brzmi jak szukanie problemów.

O ile japońskie będzie pewnie jeździć, to za tą kwotę będzie stary Accord bez podłogi albo Avensis z zaawansowaną korozją, bo one się cenią mimo wieku. 

Niemieckie-Mercedes, BMW będzie może fajne ale na pewno nie skończy się na zakupie a serwis pozalupowy to spokojnie kolejne tysiące.

Korea chyba nie ma nic ciekawego dla takich założeń, francuskie-zależy od szczęścia. Laguna chyba III w tym budżecie będzie. Peugeot 508 czy Citroen C5. ja bym nie polecał. Miałem styczności zawsze tam coś niedomagało z elektryką albo zawieszeniem.

Jeszcze Opel Insignia, ale tam automaty kapryśne. Mondeo-ciężko znaleźć automat.

W tym budżecie zaznaczyć kryteria na OLX czy innym Otomoto w okolicy i szukać auta w najlepszym stanie. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ghost2255 napisał(a):

15000zł na auto i jeszcze automat i ma być duży? 

To brzmi jak szukanie problemów.

Mi nie tłumacz. Mam za sobą ~10 lat pracy w warsztatach i doszło do tego, że klientów z takimi furami muszę kulturalnie odstrzelić na wstępie bo z tego prawie nigdy nic dobrego nie wychodzi.
Kwestia jak to wytłumaczyć dziewczynie.
Jest za to niewielki postęp bo pierwszą propozycję zaakceptowała.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/subaru-impreza-ID6HklAg.html
Pytanie czy będzie podłoga i kielichy ;]

Napisano

Mi nie tłumacz. Mam za sobą ~10 lat pracy w warsztatach i doszło do tego, że klientów z takimi furami muszę kulturalnie odstrzelić na wstępie bo z tego prawie nigdy nic dobrego nie wychodzi.
Kwestia jak to wytłumaczyć dziewczynie.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/subaru-impreza-ID6HklAg.html
Pytanie czy będzie podłoga i kielichy ;]

Serio?
Może popatrz na francuzy. Megane lub scenic. Zgniłe nie będzie (a rdzy nie uleczysz) silniki proste. Skrzyń automatycznych nie znam bo nie używałem ale ztcw to zwykłe hydrokinetyki tam latają.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
7 minut temu, WaWeR napisał(a):

Może popatrz na francuzy. Megane lub scenic. Zgniłe nie będzie (a rdzy nie uleczysz) silniki proste. Skrzyń automatycznych nie znam bo nie używałem ale ztcw to zwykłe hydrokinetyki tam latają.

Niestety tylko 2 kabriolety w rozsądnej odległości.

Napisano

Stare Subaru. Małe szanse na tylne kielichy w wyposażeniu. 

Starsz Renault miały przeważnie skrzynie AL4/DP0. Wrażliwe na przegrzanie i stary ATF. Nie słyną z bezawaryjność. Ja bym unikał. 

Ale z tych dwóch wolałbym wyspawać Subaru u kowala i jeździć, niż bujać się ze starym Renault. 

Edytowane przez ghost2255

Napisano
2 godziny temu, Lampar napisał(a):

Teściowa to już w ogóle wyskoczyła dziś z Zafirą za 4000. Nawet nie pytałem o szczegóły bo zaniemówiłem. Liczę na Was. Nawet jeśli nie na propozycje, to jak jej wyperswadować pomysł. ;]

Spokojnie znajdziesz cos z LPG grubo ponizej tej kwoty i lepszego, wiec faktycznie tesciowa pierdzieli trzy po trzy... :totalszok:

Napisano
  • Autor
Teraz, Josyp napisał(a):

Spokojnie znajdziesz cos z LPG grubo ponizej tej kwoty i lepszego, wiec faktycznie tesciowa pierdzieli trzy po trzy... :totalszok:

Jest ładny Mercedes i to całkiem niedaleko. Sprzedawca otwarty na propozycje, więc faktycznie sporo taniej niż Zafira może wyjść.
https://www.olx.pl/d/oferta/mercedes-benz-w208-clk320-uszkodzony-CID5-ID17HaoH.html

Napisano
2 godziny temu, Lampar napisał(a):

KIA Soul EV :jem:

Napisano
  • Autor
Teraz, PawelWaw napisał(a):

KIA Soul EV :jem:

Zasady są jasne. Musi być automat, a to nawet nie ma skrzyni. :nie_wiem:

Napisano
27 minut temu, Lampar napisał(a):

Zasady są jasne. Musi być automat, a to nawet nie ma skrzyni. :nie_wiem:

Jak czegos nie ma to jest mala szansa ze sie zepsuje;]

Napisano
2 godziny temu, Lampar napisał:

Ogłoszenia losowe, chodzi o kierunek.

Najrozsądniejsza będzie np. honda-jazz …no, skoro mamy to już za sobą… ;]

bmw 3 (e36, e46, e91 / e91) - gruz jak gruz; milion 20-latków nie może się mylić.

subaru-impreza - zepsuje się w tym wszystko, tylko nie skrzynia ;]

toyota-rav4 - ta jest trochę droższa, ale są też tańsze; nie za duże, ale trochę wyższe.

+trochę nudy:

honda-cr-v - jak była jakkolwiek serwisowana to szybciej się złamie niż popsuje

suzuki-sx4 - niewygodne i tandetne ale względnie proste i tanie

Napisano
10 godzin temu, Lampar napisał(a):

Lancia Musa 

Napisano

Pug 308 1.6 HDI 90 KM. Nie ma dwumasy i DPF. Tylko z automatem będzie ciężko. 

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

Lancia Musa 

Doskonała propozycja👍

Bardzo szeroki wybór tego modelu zwłaszcza z ASB. Świetna dostępność specyficznych części zamiennych. No i wygląd, wprost bajeczny. 

Każda kobieta o takim cukiereczku marzy❤️

Napisano

Pierwsze auto, dojazdy do szkoły, automat, 15k. 

Forester benzyna w automacie. :oki:

Pokocha to auto, czołg na kołach ale w odpowiednim dla kobiety gabarycie. Dzieciaki, bagaże, krawężniki, dziury.... nic nie straszne... prócz rdzy, bo na to trzeba zwrócić uwagę. 

Tylko benzyna i bez turbo, automat pancerny, ceny części niskie, serwis zrobi każdy kowal.   

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/subaru-forester-ID6HGPDt.html

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Doskonała propozycja👍

Bardzo szeroki wybór tego modelu zwłaszcza z ASB. Świetna dostępność specyficznych części zamiennych. No i wygląd, wprost bajeczny. 

Zapomniales dodac ze ta ASB to swietny dualogic-szybkie,bezproblemowe zmiany biegow no i brak klopotow serwisowych.Kazdy warsztat ogarnia naprawe takiej skrzyni a uzytkownikowi podczas jazdy w miescie nie schodzi banan z twarzy.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Pokocha to auto, czołg na kołach ale w odpowiednim dla kobiety gabarycie. Dziciaki, bagaże, krawężniki, dziury.. .nic nie straszne... prócz rdzy, bo na to trzeba zwrócić uwagę. 

Tylko benzyna i bez turbo, automat pancerny, ceny części niskie, serwis zrobi każdy kowal.   

Pomysł mi się podoba. :ok: Szkoda, że 2 Forki spełniające założenia mam prawie 3h jazdy od domu.
Jest blisko Impreza GG. Jak się do weekendu nie sprzeda, to chyba najpierw ją pojadę sprawdzić.

Napisano

mysle, ze trend jest jasny - Japonce :) 

Będą stare, zardzewiałe ale nawet z dziurą w podłodze będą jezdzic az nie nie rozpadną.

Jezeli chodzi o Homdy - Accord 2.4 bym odpuscil - było tego mało w PL, sprowadzane na ogół gruzy z uwagi na akcyzę. Z manualem to zwinne auto, automat je zamula, ale za to więcej pali 😄 tak czy siak, przy niskim budzecie zakupu i pewnie podobnym eksploatacyjnnym - bez Lekkiego Prestiżowego Gazu bedzie ciezko ;) 

Rozsądniejszym wyborem powinien być 2.0 - większa podaż i szansa na znalezienie sensownego egz. 

CRV w sumie podobnie, przy czym 2.4 zdaje sie tylko w USA był wiec temat w zasadzie odpada bo dostępność egzemplarzy niska. 

Civiców z automatem było mało - w tym budzecie moze byc paskudny 7gen. Ufoka z prawdziwym automatem w tym budżecie nie kupi, a przedlifty mają zrobotyzowany manual i-shift, często nazywany i-shitem 😄 

Jazz to juz pewnie za mały - chociaz realnie swietny wybór, auto wewnątrz o rozmiar większe od tego co na zewnątrz. Mega praktyczne i ustawne. Automaty to CVT jeszcze bez symulacji zmiany biegów wiec trzeba miec tego swiadomosc.

Generalnie szukac najmniej zjedzonego przez :piekna:

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Filipfm napisał(a):

mysle, ze trend jest jasny - Japonce :) 

Będą stare, zardzewiałe ale nawet z dziurą w podłodze będą jezdzic az nie nie rozpadną.

Jezeli chodzi o Homdy - Accord 2.4 bym odpuscil - było tego mało w PL, sprowadzane na ogół gruzy z uwagi na akcyzę. Z manualem to zwinne auto, automat je zamula, ale za to więcej pali 😄 tak czy siak, przy niskim budzecie zakupu i pewnie podobnym eksploatacyjnnym - bez Lekkiego Prestiżowego Gazu bedzie ciezko ;) 

Rozsądniejszym wyborem powinien być 2.0 - większa podaż i szansa na znalezienie sensownego egz. 

CRV w sumie podobnie, przy czym 2.4 zdaje sie tylko w USA był wiec temat w zasadzie odpada bo dostępność egzemplarzy niska. 

Civiców z automatem było mało - w tym budzecie moze byc paskudny 7gen. Ufoka z prawdziwym automatem w tym budżecie nie kupi, a przedlifty mają zrobotyzowany manual i-shift, często nazywany i-shitem 😄 

Jazz to juz pewnie za mały - chociaz realnie swietny wybór, auto wewnątrz o rozmiar większe od tego co na zewnątrz. Mega praktyczne i ustawne. Automaty to CVT jeszcze bez symulacji zmiany biegów wiec trzeba miec tego swiadomosc.

Generalnie szukac najmniej zjedzonego przez :piekna:

Tylko coś takiego w rozsądnej odległości.
Będę wdzięczny jak zerkniesz i dasz znać czy coś niepokojącego widać już po ogłoszeniu.

Napisano
Godzinę temu, Lampar napisał(a):

Tylko coś takiego w rozsądnej odległości.
Będę wdzięczny jak zerkniesz i dasz znać czy coś niepokojącego widać już po ogłoszeniu.

Rozwazalem kiedys takiego - ale ja szukalem 2.4 z uwagi na osiągi :) ksywka trumniak 😄 ale w polifcie z dokładkami i spoilerem nieco mniej wypala oczy. Ale ostatecznie stwiedzilem, ze Civic mi wystarczy rozmiarowo. 

Wersja Comfort to bida, Ale do miasta tempomat nie potrzebny 😄 ja bym nie zniosl plastikowej kierownicy ale to potencjalnie łatwo ogarnąć - obszycie albo kupno uzywki. 

Juz nie pamietam drabinki wyposazeniowej Accorda, w sensie czego tam jeszcze nie ma :)

Na plus, ze od właściciela a nie handlusa, ktory nic nie wie o aucie. 

Mega odwazne, ze na pierwsze auto chce sie porwac na kolumbryne 4,8 metra - a własnie, comfort nie ma czujników parkowania. Ztcp to przednich nie miała żadna wersja, ale tył się w wyzszych pojawiał. Wiec to tez bym doliczył do kosztów po zakupie - czujniki i ew kamerka z wyswietlaczem w lusterku czy cos. Bo to jednak kawał blachy do ogarnięcia przy manewrach

Na fotach rudej nie widac, ale to byłby główny kierunek oględzin. 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
16 godzin temu, Lampar napisał(a):

Ale dałeś się władować na minę 😄 Co byś nie zrobił to będzie źle - w takim budżecie to będą murowane kłopoty a Ty domyślnie będziesz winny 😄  Wybić z głowy albo szukać po prostu po stanie technicznym i odmawiać zdrowaśki 😄  

Napisano

W tej cenie kupisz nowy średni chiński skuter 125cc. Ma automat, na dojazdy do szkoły w sam raz, nawet zimą (milion gastrokurierów potwierdzi). Większe auto w tej cenie z automatem to gwarantowane problemy. No chyba że chce osobiście zaprzyjaźnić się z mechanikami w okolicy i nie ma nic przeciwko włożyć kolejne 15 kzł w tę perełkę i po dwóch latach sprzedać za 10 kzł. 

Napisano

Pokocha to auto, czołg na kołach ale w odpowiednim dla kobiety gabarycie. Dzieciaki, bagaże, krawężniki, dziury.... nic nie straszne... prócz rdzy, bo na to trzeba zwrócić uwagę. 

Tylko ta ruda szmata

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Edytowane przez ghost2255

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, wladmar napisał(a):

W tej cenie kupisz nowy średni chiński skuter 125cc. Ma automat, na dojazdy do szkoły w sam raz, nawet zimą (milion gastrokurierów potwierdzi). Większe auto w tej cenie z automatem to gwarantowane problemy. No chyba że chce osobiście zaprzyjaźnić się z mechanikami w okolicy i nie ma nic przeciwko włożyć kolejne 15 kzł w tę perełkę i po dwóch latach sprzedać za 10 kzł. 

Dokładnie z tych powodów mój ostatni samochód i motocykl kupiłem nowe, choć kilku mechaników mam co dzień za drzwiami. ;]
Niestety, gadaj z babą jak się uprze. Teraz to tylko pozostało minimalizować straty.

Edytowane przez Lampar

Napisano
18 godzin temu, Lampar napisał(a):

Daruj sobie pomaganie, bo stracisz znajomość ze szwagierką.

Jak kupi starego At i się popsuje to odda auto na złom, bo naprawa At będzie 70-100% wartości auta.

Automat jest mega fajny, jak kupisz nowy i wiesz jak serwisowany. 

Jeśli już musisz doradzić to zaproponuj to

https://www.olx.pl/d/oferta/daihatsu-materia-1-5-automat-CID5-ID17zmvX.html

Lub mniejszy 

https://www.olx.pl/d/oferta/daihatsu-sirion-1-3b-automat-yaris-2008r-klima-bez-korozji-sprowadzony-oplacony-CID5-ID17MEmW.html

Sirion w manualu będzie 50% tańszy.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
19 godzin temu, Lampar napisał(a):

Nawet jeśli nie na propozycje, to jak jej wyperswadować pomysł. ;]

Pozwolić szwagierce kupić co tylko jej się zamarzy, a potem trzymać się z daleka, kupić czipsy i obserwować.

Napisano
8 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Doskonała propozycja👍

Bardzo dużo jest modeli z automatyczną skrzynią, sporo jest bardzo dobrze wyposażonych, a z częściami nie ma problemu.

Napisano
17 godzin temu, Lampar napisał(a):

Niestety tylko 2 kabriolety w rozsądnej odległości.

To jeszcze kabrio ma być?

Wcześniej nic chyba o tym nie pisałeś?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Pozwolić szwagierce kupić co tylko jej się zamarzy, a potem trzymać się z daleka, kupić czipsy i obserwować.

Tyle, że w tym wypadku warsztat to ja. :panic:

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

No chyba że chce osobiście zaprzyjaźnić się z mechanikami w okolicy i nie ma nic przeciwko włożyć kolejne 15 kzł w tę perełkę i po dwóch latach sprzedać za 10 kzł. 

Przecież ma dobrego szwagra,  mechanika, co jej gówno kupił, to za karę będzie naprawiał.

Napisano
11 minut temu, Lampar napisał(a):

Tyle, że w tym wypadku warsztat to ja. :panic:

Ty sie najpierw sam ogarnij, raz piszesz żeś mechanik, a innym razem że mechaników masz za ścianą.

Ja kumam, że nie każdy mechanik z zawodu musi w smarach grzebać, bo też tak mam, ale w końcu sam będziesz dłubał czy rękami tych zza ściany (przepraszam drzwi)?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
20 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

To jeszcze kabrio ma być?

Wcześniej nic chyba o tym nie pisałeś?

Niestety - kabriolety. Innych w pobliżu nie ma.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ty sie najpierw sam ogarnij, raz piszesz żeś mechanik, a innym razem że mechaników masz za ścianą.

Ja kumam, że nie każdy mechanik z zawodu musi w smarach grzebać, bo też tak mam, ale w końcu sam będziesz dłubał czy rękami tych zza ściany (przepraszam drzwi)?

Dziękuję za radę, ale nie przypominam sobie, żebym nazwał się mechanikiem. Pracuję w warsztacie ale zawodowo z kręceniem śrubek nie mam nic wspólnego.

Może nie powinienem w związku z tym pytać jakie auto kupić, ale to w końcu ak, tu są wszystkie odpowiedzi. ;)

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 22:04, Pipper napisał(a):

Vitara lub grand Vitara... Albo coś z Hondy lub Toyoty. Proste automaty Subaru Forester...

Ja mam 2 sztuki CR-V 3gen 2.0 z automatem 5b i LPG, żona nie chce innego pojazdu, dynamika jej wystarczy, gabaryty też. Albo coś z zupełnie innej beczki, Renault z jakimś klasycznym automatem, nie cvt? 

Ej, widziałeś kiedyś te wszystkie Vitary i Grand Vitary, Forestery czy inne 4x4 w budżecie do 15k od spodu? To jest dramat. Zapewniam że 11 na 10 będzie złomem.

Napisano
43 minuty temu, zejk napisał(a):

Ej, widziałeś kiedyś te wszystkie Vitary i Grand Vitary, Forestery czy inne 4x4 w budżecie do 15k od spodu? To jest dramat. Zapewniam że 11 na 10 będzie złomem.

Oczywiście :skromny:

Szukałem w podobnym i X2, bywało różnie, dużo nowych doświadczeń zdobyłem :swiety:

Napisano
  • Autor

Chwilowo kryzys zażegnany. Starszej pani przypomniałem ile kasy włożyła w Lagunę, dwie C5, Lexa i czemu w końcu wzięła nowe auto w darmowym leasingu. Do młodszej pani dotarło wyliczenie spodziewanych kosztów bezpośrednio po zakupie i w pierwszym roku użytkowania zrobione przez AI. ;]
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i propozycje. :piwko:

Napisano
17 godzin temu, fred77 napisał(a):

Bardzo dużo jest modeli z automatyczną skrzynią, sporo jest bardzo dobrze wyposażonych, a z częściami nie ma problemu.

To prawda, mozna przebierac jak w ulegalkach :hehe: 

Na otomoto wszystkiego jest 11 sztuk :facepalm:

image.png.e33440f295c7a07e7ffd18f059f0f867.png

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To prawda, mozna przebierac jak w ulegalkach :hehe: 

Na otomoto wszystkiego jest 11 sztuk :facepalm:

image.png.e33440f295c7a07e7ffd18f059f0f867.png

Z ASB?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Z ASB?

Nie, to wszystkie sztuki tego popularnego modelu :hehe:

Napisano
17 godzin temu, fred77 napisał(a):

Znowu kłamiesz.

Należy unikać wynalazków które są rzadkością na rynku.

Napisano
22 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Znowu kłamiesz.

Należy unikać wynalazków które są rzadkością na rynku.

Co ziemia faktu, że te Lancie są zazwyczaj w wyposażone w opór (jak na małe autko) i często występowały z automatem.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Co ziemia faktu, że te Lancie są zazwyczaj w wyposażone w opór (jak na małe autko) i często występowały z automatem.

Jasne, tyle że ich nie ma.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Te starsze moze tak, pozniejsze Ypsilon produkowane tylko na rynek IT juz niekoniecznie.