Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ratować chrupka czy nie?

Featured Replies

Napisano

Wiem

Mam 17 letniego chrupka. Mechanicznie jest ok. Przebieg jak na 17 letniego majzla niewielki stan lakieru dostateczny. Nowy rozrząd z jesieni, na bieżąco serwisowany, auto jako trzecie w domu, młody jeździ nim na uczelnię. Dziś po zimie odkryłem że oprócz dwóch opon z tyłu mam do wymiany poszycie zewnętrzne progów...

Podłoga zdrowa, sanki, podłużnice też. Ile kosztować będzie plus minus naprawa? Chcę się zorientować bo auto jeszcze pasowało by żeby że trzy lata pojeździlo...

Nie chcę zmieniać teraz młodemu auta i pomyślałem że jakbym za rozsądne pieniądze naprawił to bym w to szedł bo wymiana to minimum 20kpln muszę dołożyć.

Napisano

co to za auto ?

Napisano
Godzinę temu, BOGUS napisał:

Wiem

Mam 17 letniego chrupka. Mechanicznie jest ok. Przebieg jak na 17 letniego majzla niewielki stan lakieru dostateczny. Nowy rozrząd z jesieni, na bieżąco serwisowany, auto jako trzecie w domu, młody jeździ nim na uczelnię. Dziś po zimie odkryłem że oprócz dwóch opon z tyłu mam do wymiany poszycie zewnętrzne progów...

Podłoga zdrowa, sanki, podłużnice też. Ile kosztować będzie plus minus naprawa? Chcę się zorientować bo auto jeszcze pasowało by żeby że trzy lata pojeździlo...

Nie chcę zmieniać teraz młodemu auta i pomyślałem że jakbym za rozsądne pieniądze naprawił to bym w to szedł bo wymiana to minimum 20kpln muszę dołożyć.

skąd taka kwota totalszok? miałem takiego peżota w benzynie 1.4 i to auto nie było warte włożenia tysiaka a 20 oczy rynek oferuje mnóstwo możliwości, rozważ je ok

Napisano

Wiem

Popytaj w okolicznych warsztatach jaki koszt. Nikt tego nie wyceni bez ogledzin na zywo, a ceny w obrebie kraju beda bardzo rozne...

Zrobic absolutne minimum po kosztach, tak zeby przeszedl jeszcze kilka przegladow i tyle.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Marcinas napisał:

skąd taka kwota totalszok? miałem takiego peżota w benzynie 1.4 i to auto nie było warte włożenia tysiaka a 20 oczy rynek oferuje mnóstwo możliwości, rozważ je ok

20kpln musiałbym wydać na jakieś inne sensowne wozidło

Pozdrawiam

Edytowane przez BOGUS

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Popytaj w okolicznych warsztatach jaki koszt. Nikt tego nie wyceni bez ogledzin na zywo, a ceny w obrebie kraju beda bardzo rozne...

Zrobic absolutne minimum po kosztach, tak zeby przeszedl jeszcze kilka przegladow i tyle.

Tak właśnie myślę, chociaż pierwszą myślą było że mam pretekst przesadzić żonę na elektryka a młodego na Rapid a... ale wąż w kieszeni i pamięć żeby nie rozpieszczać za bardzo młodego mówi naprawiać, zwłaszcza że wielkiego wyboru w granicach 20-25 kpln nie ma.

Pozdrawiam

Napisano
5 minut temu, BOGUS napisał:

20kpln musiałbym wydać na jakieś inne sensowne wzięło

Pozdrawiam

i to jest dobra koncepcja

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Marcinas napisał:

i to jest dobra koncepcja

No właśnie wychodzi mi że nie do końca. Dalej kupię 10cio lub więcej letnie auto żeby było w miarę niezawodne tanie w serwisie i naprawach a jakbym zmieścił się z 2 klpn z naprawą to pewnie by się opłaciło.

Pozdrawiam

Napisano
7 minut temu, BOGUS napisał:

No właśnie wychodzi mi że nie do końca. Dalej kupię 10cio lub więcej letnie auto żeby było w miarę niezawodne tanie w serwisie i naprawach a jakbym zmieścił się z 2 klpn z naprawą to pewnie by się opłaciło.

Pozdrawiam

2 to nie 20. napraw to co musisz i ciesz się francuską motoryzacją. jaki masz tam silnik w tym demonie prędkości ?

Napisano
1 godzinę temu, BOGUS napisał:

Wiem

Nie chcę zmieniać teraz młodemu auta i pomyślałem że jakbym za rozsądne pieniądze naprawił to bym w to szedł bo wymiana to minimum 20kpln muszę dołożyć.k

otomoto.pl
No image preview

Używany BMW Seria 3 2003 - 36 000 PLN, 162 500 km - Otomo...

Interesuje Cię BMW Seria 3? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano
53 minuty temu, BOGUS napisał:

20kpln musiałbym wydać na jakieś inne sensowne wozidło

Skodę w perfekcyjnym stanie od pasjonata marki możesz mieć za 6.

skromny

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Marcinas napisał:

2 to nie 20. napraw to co musisz i ciesz się francuską motoryzacją. jaki masz tam silnik w tym demonie prędkości ?

1.6 HDI 90KM

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Marcin79 napisał:
otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię BMW Seria 3? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

36 kafli za 23 letnią Bawarię...wiem że coupe itd ale dla mnie to stare BMW, żeby jeszcze jakaś limitowana seria albocos

Nie jestem targetem

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Marcin79 napisał:
otomoto.pl
No image preview

36 kafli za 23 letnią Bawarię...wiem że coupe itd ale dla mnie to stare BMW, żeby jeszcze jakaś limitowana seria albocos

Nie jestem targetem

7 minut temu, Ryb napisał:

skromny

15 minut temu, Ryb napisał:

skromny

Tak od pasjonata. A potem się okaże że skoda co prawda posiada superduper zarowkowożukowe lampy na widelcu i prawie nowe opony z 2006 roku i tylko progów nie ma , za to ma ukryty napęd hybrydowy Flinstonmode

Pozdrawiam

Napisano

1.6 HDI 90KM

miałem taki w berlingo. przejechałem 300 kkm, ale użytkowo. tym bardziej w diesla bym nie inwestował

Napisano
3 minuty temu, Marcinas napisał:

miałem taki w berlingo. przejechałem 300 kkm, ale użytkowo. tym bardziej w diesla bym nie inwestował

Co to za inwestycja na poziomie 2-3kPLN ? nie_wiem

Jak kupi cos nowszego za 20kPLN to wcale wiele lepsze nie bedzie...

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał:

I trzeba będzie na dzień dobry też zainwestować. A ile? To się dopiero okaże.

Napisano

1.6 HDI 90KM

Ten silnik jeszcze spoko pojeździ. ok

Ja bym inwestował.

W swojego inwestuję również... oki

Napisano
4 godziny temu, BOGUS napisał:

Ile kosztować będzie plus minus naprawa?

Szara taśma, na górę baranek z bolla do pistoletu, jedno popołudnie i gotowe phiphiphi

Napisano
2 godziny temu, BOGUS napisał:

jakbym zmieścił się z 2 klpn z naprawą to pewnie by się opłaciło.

Trzeba znaleźć dłubacza co tylko powycina skorodowane elementy, wspawa łatki, pryśnie czarnym baranem i może, MOŻE w 2k się zmieścisz. Porządna robota z wymianą to od 3-4k w górę, a a jaki będzie finalny koszt to nikt tego Ci nie powie. Wszystko wyjdzie w praniu po demontażu starych. Zrobiłbym to jako tako żeby ze 2 lata wytrzymało i nie ładował się w porządną wymianę na lata bo zapłacisz więcej niż ten samochód jest warty. oki

Napisano

1.6 HDI 90KM

Napędowo opcja prawie wieczna (cokolwiek to znaczy), a jak tylko poszycie progów, to szukać magika. Młodego nie rozpieszczać, niech szanuje co dostał i dba o to.

Napisano
  • Autor

Panowie i oczywiście Panie jak zdecyduję się robić to po taniości u dłubacza tak na 3 lata i Huta

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
Teraz, futrzak napisał:

Napędowo opcja prawie wieczna (cokolwiek to znaczy), a jak tylko poszycie progów, to szukać magika. Młodego nie rozpieszczać, niech szanuje co dostał i dba o to.

Właśnie nie chcę go rozpieszczać. I tak ma dobrze: on jeździ tam gdzie chce i tam gdzie ja każe a ja:

tankuje

serwisuje

naprawiam

ubezpieczam

Pozdrawiam

Napisano
1 minutę temu, BOGUS napisał:

Panowie i oczywiście Panie jak zdecyduję się robić to po taniości u dłubacza tak na 3 lata i Huta

Pozdrawiam

Inna robota nie ma sensu bo zapłacisz więcej niż wartość samochodu. A żaden blacharz nie poda ceny końcowej dopóki nie zdemontuje starych progów.

Napisano
  • Autor
Teraz, swienty napisał:

Inna robota nie ma sensu bo zapłacisz więcej niż wartość samochodu. A żaden blacharz nie poda ceny końcowej dopóki nie zdemontuje starych progów.

Niestety.

Napisano

Jak masz znajomego mechanika/handlarza aut/kogokolwiek z branży to popytaj o taniego blacharza.

Z doświadczenia wiem, że im dalej od miast tym łatwiej znaleźć tanią stodołę. A jakość wcale nie musi spadać wraz z ceną.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ghost2255 napisał:

Jak masz znajomego mechanika/handlarza aut/kogokolwiek z branży to popytaj o taniego blacharza.

Z doświadczenia wiem, że im dalej od miast tym łatwiej znaleźć tanią stodołę. A jakość wcale nie musi spadać wraz z ceną.

Wiem.

Myślałem że jest lepiej i na podjeździe z młodym poszpachluje, podmaluje i będzie a młody się czegoś nauczy ale jak zobaczyłem ile jest "miękkiego" lakieru to jednak grubsza robota.

Pozdrawiam

Napisano
1 minutę temu, BOGUS napisał:

Wiem.

Myślałem że jest lepiej i na podjeździe z młodym poszpachluje, podmaluje i będzie a młody się czegoś nauczy ale jak zobaczyłem ile jest "miękkiego" lakieru to jednak grubsza robota.

Pozdrawiam

Jak znajdziesz sensownego w okolicach, to daj znać, wbrew temu co się wydaje, czasem warto gdzieś dalej oddać furę do roboty, bo jakość może być zupelnie akceptowalne, a ceny sporo niższe.

Napisano
3 minuty temu, BOGUS napisał:

Wiem.

Pozdrawiam

Zawsze możesz kupić migomat i nauczyć się spawać phi

A może zapytaj @Josyp ?

Jak ma czym, to ci pospawa za 50zł i kebsa rotfl2

Edytowane przez ghost2255

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ghost2255 napisał:

Zawsze możesz kupić migomat i nauczyć się spawać phi

A może zapytaj @Josyp ?

Jak ma czym, to ci pospawa za 50zł i kebsa rotfl2

A jak zrobi film na YouTube to może nawet podzieli się zyskiem?

Josyp gdzie podstawić auto?

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

jakby nie patrzeć to stary diesel. nie znam priorytetów. mi się francuskie zawsze podobały, ale jak miałem kumulację awarii to odpuściłem.

Napisano
9 minut temu, Marcinas napisał:

jakby nie patrzeć to stary diesel. nie znam priorytetów.

Stary (17 lat) diesel (pancerne HDI) ma w zasadzie same zalety, poza jedną - może mieć problem w wjazdem do stołecznej i krakowskiej SCT. Tylko. Do stołecznej też chyba dopiero za 2 lata.

9 minut temu, Marcinas napisał:

mi się francuskie zawsze podobały, ale jak miałem kumulację awarii to odpuściłem.

Tutaj nie ma kumulacji awarii - samochód sprawny, regularnie serwisowny, jedynie próg się wysypał.

Edytowane przez futrzak

Napisano
  • Autor

Stary majzel ale ma tylko 250kkm przebiegu, młody jeździ nim, roczny przebieg 6-7kkm , nie kusi żeby deptać. A za dwie dychy niewiele lepsze może się okazać. Młody jak ma gdzieś dalej jechać bierze Skodę.

Pozdrawiam

Napisano
33 minuty temu, BOGUS napisał:

A jak zrobi film na YouTube to może nawet podzieli się zyskiem?

Josyp gdzie podstawić auto?

Jak sa gotowe reperaturki to ogarniemy za pare stowek bez lakierowania, a jak trza rzezbic, to mam dosc po octavce bzik

Ale po pierwsze 17 letnie to jest najmlodsze auto w moim arsenale, a po drugie - po co to robic - nie lepiej, jak auto przejdzie przeglad zdalnie?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Josyp napisał:

Jak sa gotowe reperaturki to ogarniemy za pare stowek bez lakierowania, a jak trza rzezbic, to mam dosc po octavce bzik

Ale po pierwsze 17 letnie to jest najmlodsze auto w moim arsenale, a po drugie - po co to robic - nie lepiej, jak auto przejdzie przeglad zdalnie?

Problemem nie jest przegląd bo ten przejdzie jak stoi ale chodzi o to że za chwilę będzie widać dziury i jak takim pasciem jeździć?

Pozdrawiam

Napisano

@@BOGUS
Zmartwię cię. Podobny problem miałem około rok temu. I tak kupiłem scalę.
Chrupek dalej był z nami. Palił dużo. Żona która go używała zaczęła przebąkiwać o klimie i ogólnym stanie/ naprawach. No i kupiliśmy aygo.
Niestety. Każda inwestycja w chrupka to bezpowrotnie wywalone pieniądze w … chrupka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Problemem nie jest przegląd bo ten przejdzie jak stoi ale chodzi o to że za chwilę będzie widać dziury i jak takim pasciem jeździć?

Pozdrawiam

Kiedys widzialem Almere, ktora miala takie dziury w drzwiach, ze widac bylo atlas drogowy w kieszeni w boczku, dopoki tak nie bedzie - ja bym jezdzil i obserwowal

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, WaWeR napisał:

@@BOGUS
Zmartwię cię. Podobny problem miałem około rok temu. I tak kupiłem scalę.
Chrupek dalej był z nami. Palił dużo. Żona która go używała zaczęła przebąkiwać o klimie i ogólnym stanie/ naprawach. No i kupiliśmy aygo.
Niestety. Każda inwestycja w chrupka to bezpowrotnie wywalone pieniądze w … chrupka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pierwszą myślą było tak jak piszesz... ale we wrześniu dołożyłem kasy bo zmieniałem główne auto i docelowo myślę o jakimś małym nowym, lekko używanym elektryku dla żony i wtedy młody bierze Skodę więc pasuje mi żeby chrupek jeszcze chwilę pojeździł zwłaszcza że przebiegu robi niewielkie a jednak student musi mieć auto bo zbiórkom owszem jest ale czasowo wychodzi kiepsko, do tego ogarnia mi pewne tematy.

Ale Twój rok rozumowania jest mi bliski jednak kasowo pasuje mi inaczej

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli auto ma przetrwać trzy lata do złomowania to kupujesz żywicę, włókno i spray pod kolor. Wyjdzie Cię to kilka stówek i trochę pracy manualnej. Przy obecnych cenach żaden blacharz nie pochyli się nad tematem bez kwoty rzędu 1500-2000 za stronę.

Napisano
W dniu 17.04.2026 o 17:19, BOGUS napisał:

Wiem

Zrobić, niech młody za to zapłaci i niech sam się martwi o lepszy samochód.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, fred77 napisał:

Zrobić, niech młody za to zapłaci i niech sam się martwi o lepszy samochód.

Fred młody nie pracuje, jest studentem na moim utrzymaniu. Auto jest jego narzędziem tak jak komórka którą kupuję i opłacam, plecak, ubranie, kieszonkowe niewielkie. Póki się uczy to jako ojciec utrzymuję. Więc auto ma jakie ma , ja decyduję. Jak chce mieć inne to oczywiście musi zarobić.

Pozdrawiam

Napisano
W dniu 17.04.2026 o 18:47, BOGUS napisał:

No w naprawach jakbym zmieścił się z 2 klpn z naprawą to pewnie by się opłaciło.

Właśnie tyle na wsi 45km od Wawy sobie zażyczył blacharz za wymianę 2 progów w kombi + lakier i zaprawami rdzy na karoserii u znajomego w combi.

W dużym mieście fundusz trzeba podwoić.

Napisano
4 godziny temu, BOGUS napisał:

Fred młody nie pracuje, jest studentem na moim utrzymaniu. Auto jest jego narzędziem tak jak komórka którą kupuję i opłacam, plecak, ubranie, kieszonkowe niewielkie. Póki się uczy to jako ojciec utrzymuję. Więc auto ma jakie ma , ja decyduję. Jak chce mieć inne to oczywiście musi zarobić.

Pozdrawiam

Ależ rób jak uważasz, to nie mój młody.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, fred77 napisał:

Ależ rób jak uważasz, to nie mój młody.

A z czego miałby młody zapłacić za naprawę?

Pozdrawiam

Napisano
10 minut temu, BOGUS napisał:

A z czego miałby młody zapłacić za naprawę?

Pozdrawiam

Nie wiem. To byłby jego problem.

Mnie tak rodzice właśnie uczyli. Nic nie miałem podane na tacy.

Nie miałem czym jeździć to jeździłem rowerem.

Pracowałem dorywczo, oszczędzałem sam, nikt mi konta nie zakładał i nie wrzucał "pincetplus".

W domu miałem tylko zapewnione spanie i jedzenie. Jak coś zarobiłem to jedną trzecią odkładałem, drugą odpalałem rodzicom, a trzecią miałem dla siebie.

Tak naszą szóstkę nauczono i każdy bardzo szybko się usamodzielnił i poszedł na swoje.

A to, jak robi ktoś inny to mnie nie interesuje.

Ważne, żeby każdy młody potrafił się odnaleźć w życiu sam. Jak się odnajdzie to rodzic odtrąbi sukces.

Napisano
3 minuty temu, fred77 napisał:

To po co zabierasz głos i mówisz mu jak ma postąpić ze swoim dzieciakiem?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, fred77 napisał:

Nie wiem. To byłby jego problem.

Mnie tak rodzice właśnie uczyli. Nic nie miałem podane na tacy.

Nie miałem czym jeździć to jeździłem rowerem.

Pracowałem dorywczo, oszczędzałem sam, nikt mi konta nie zakładał i nie wrzucał "pincetplus".

W domu miałem tylko zapewnione spanie i jedzenie. Jak coś zarobiłem to jedną trzecią odkładałem, drugą odpalałem rodzicom, a trzecią miałem dla siebie.

Tak naszą szóstkę nauczono i każdy bardzo szybko się usamodzielnił i poszedł na swoje.

Ważne, żeby każdy młody potrafił się odnaleźć w życiu sam. Jak się odnajdzie to rodzic odtrąbi sukces.

Cenię i gratuluję. Jednak pewne tematy się dziecku należy zwłaszcza że mnie stać. Nie rozpieszczam dzieci ale pewne rzeczy mam poczucie że powinienem dziecku zapewnić.

Pozdrawiam

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

To po co zabierasz głos i mówisz mu jak ma postąpić ze swoim dzieciakiem?

Nic nie mówię jak ma robić. Jego wola.

Napisano
W dniu 17.04.2026 o 20:57, Maciej__ napisał:

Rozrząd, olej coś jeszcze po drodze i 2-3 tysiące w pakiet startowy poszedł...

Ja bym robił to co mam i jeszcze trochę pojeździł.