Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hybryda plug-in

Featured Replies

Napisano

Czy na jakikolwiek sens i wpływ na spalanie jeśli nie będzie doładowywana z gniazdka?

Napisano

A auto wstanie, jak się bateria całkiem rozładuje?

Napisano
32 minuty temu, swienty napisał:

Czy na jakikolwiek sens i wpływ na spalanie jeśli nie będzie doładowywana z gniazdka?

Plug-in bez ladowania bedzie sie zachowywal +/- jak klasyczna hybryda HEV.
Sensu ekonomicznego to nie ma zadnego, bo przeplacasz kupe kasy na start.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Pewnie chodzi o 150vs100kzł, ale i tak więcej przepłaci niż odliczy.

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

I będzie więcej palić, bo jest cięższa o większą baterię.

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał:

Spali więcej, niż klasyczna hybryda, bo jest cięższy.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Maciej__ napisał:

Podoba mi się nowa Astra 1.6 225KM, ale chyba lepszy wybór to 1.5 diesel 130 hmm i w zasadzie to nie nowy, roczny-dwuletni

Napisano
  • Autor
12 minut temu, wladmar napisał:

Astra L to katalogowo jakos 1650kg panic

Napisano
44 minuty temu, Maciej__ napisał:

Są marki/modele gdzie nie ma hybryd bez wtyczki więc argument przepłacania nie istnieje z powodu braku porównania.

ok

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Są marki/modele gdzie nie ma hybryd bez wtyczki więc argument przepłacania nie istnieje z powodu braku porównania.

ok

Nadal istnieje, bo placisz za cos, z czego nie bedziesz korzystal.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Miałem na myśli, że chcąc hybrydę nie da się wtedy nie przepłacić za wtyczkę a może być i tak taniej niż auto niehybrydowe. Więc wtedy jest i tak taniej a jeszcze tańsza opcja hybrydy bez wtyczki jest tylko teoretyczna.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Tylko tu nie ma wyboru, albo taka hybryda która na papierze ma jako takie osiągi - pytanie co gdy bateria nie będzie w pełni naładowana , albo diesel

Napisano

Teraz, swienty napisał:

Tylko tu nie ma wyboru, albo taka hybryda która na papierze ma jako takie osiągi - pytanie co gdy bateria nie będzie w pełni naładowana , albo diesel

Poszukaj na YT testow, ten silnik jest montowany tez w Pugu 308, 408, i wielu innych modelach Stellantis.

O ile nie bedziesz uprawial caly czas testow 0-100, to zawsze bedzie jakis zapas pradu w baterii i osiagi powinien trzymac. Tak jak w zwyklej hybrydzie HEV, bedzie sie doladowywal z rekuperacji i silnika spalinowego.

Oczywiscie o jezdzie dluzszych odcinkow na samym pradzie, nie bedzie wtedy raczej mowy.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Baterie nie lubią bezczynności i pozostawania w stanie niskiego naładowania. Tak, wiem że będzie miała 10-20% naładowania, ale to dla baterii niski stan.

Więc pewnie szybciej zdegraduje od takiej regularnie ładowanej. Jednak czy to będzie odczuwalne w okresie najbliższych 3 czy 13 lat, to ciężko powiedzieć, bo za krótko i za mało tego na rynku.

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał:

Podoba mi się nowa Astra 1.6 225KM

Chyba na Oplu będzie największa utrata wartości. hmm

Napisano
3 godziny temu, swienty napisał:

Zobacz jeszcze wielkość zbiornika paliwa, często pluginy mają mniejszy, w trasie palą więcej więc zasięg jest mały.

Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał:

chyba, ze kupujesz w adekwatnej cenie. Np BYD nie oferuje w PL klasycznych hybryd tylko PHEVy ale w cenach zblizonych do normalnych hybryd konkurencji (chińskiej i tej bardziej zakorzenionej w rynku)

Napisano
12 godzin temu, ghost2255 napisał:

Baterie nie lubią bezczynności i pozostawania w stanie niskiego naładowania. Tak, wiem że będzie miała 10-20% naładowania, ale to dla baterii niski stan.

Więc pewnie szybciej zdegraduje od takiej regularnie ładowanej. Jednak czy to będzie odczuwalne w okresie najbliższych 3 czy 13 lat, to ciężko powiedzieć, bo za krótko i za mało tego na rynku.

zwykle mozesz ustawic do jakiego poziomu generator spalinowy i rekuperacja ma dopchać ogniwa. Nie zawsze wprost ustawiasz % bo często jest to ubrane w tryby jazdy

Napisano
22 godziny temu, ghost2255 napisał:

A nie da się ustawić wymaganego minimalnego poziomu naładowania? W Omodzie mogę ustawić w zakresie chyba od 30 do 80. Jeśli schodzi poniżej zadanego progu (po np. depniesz porządnie), to oprócz zwykłej rekuperacji bateria jest ładowana z energii silnika spalinowego.

Napisano
33 minuty temu, torelek napisał:

A nie da się ustawić wymaganego minimalnego poziomu naładowania? W Omodzie mogę ustawić w zakresie chyba od 30 do 80. Jeśli schodzi poniżej zadanego progu (po np. depniesz porządnie), to oprócz zwykłej rekuperacji bateria jest ładowana z energii silnika spalinowego.

Pewnie się da i pewnie wiele zależy od modelu auta.

Ale z tego co wiem, to wspólna cecha jest bardzo wysokie zużycia paliwa podczas ładowania akumulatora trakcyjnego, więc nie warto tego robić. Najwyżej utrzymywać stan naładowania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja ładuję moją KIA Ceed PHEV praktycznie codziennie do 100% i po niecałych 4 latach mam ponad 96% SOH, wg. apki z 42 tys. km które przejechała prawie 31 tys. jest zrobione na prądzie.

Wg moich obserwacji KIA jeździ najlepiej do 130km/h, nie dochodzi wtedy do całkowitego rozładowania akumulatora trakcyjnego i spalanie jest na poziomie 5-5,3l/100km w trybie hybrydowym.

Jak się jedzie szybciej albo pod duże górki to zdarzyło mi się rozładować akumulator do 0% i wtedy auto nie ma mocy (silnik wolnossący 1,6 GDI 99KM, nie wystarcza na kombi), jest to dość trudne do zrobienia ale się da.

Czasami jak chcę podładować akumulator to na trybie SPORT jeżdżę, spalanie nie wzrasta ale tylko na drogach krajowych tak 70-90 jak się jedzie to aku się ładuje, w innych przypadkach ładowanie akumulatora z silnika spalinowego się nie opłaca.

Jak wiem że będę jechał szybko (np trasę 250-300 km cały czas autostradą w PL) to startuję 100% aku, od razu daję tryb hybrydowy i lecę 140-150 licznikowo, baterii starcza mi na ten dystans + 5l paliwa na 100. Jakbym jechał z pustą baterią to pewnie ze 7 litrów by spalił.

PHEVy są fajne jak się ładuje, czym więcej na prądzie tym lepiej, moja żona tym jeździ, jak jedzie blisko to nawet nie włącza klimy/grzania wtedy silnik spalinowy nie włącza się nawet w zimie (ma ogrzewane fotele i kierownice i autem startuje z garażu).

Czasem jak za długo jeździ na prądzie (a potrafi na jednym pełnym baku jeździć do pół roku jak się nie trafi jakaś trasa), to wyskakuje check engine... sprawdzali to w ASO i wychodzi że jednak czasem na benzynie trzeba pojeździć - błąd wywołuje sonda lambda, nie wpływa na jazdę (raz mi 700km od domu wyskoczył a nie miałem czym skasować), więc też trzeba to mieć z tyłu głowy.

Ładuję tylko w nocy i weekendy po ok 60 gr za 1KWh, zużywa od 15 do 20 KWh/100km więc od 9 do 12 zł na 100km - 1,5 - 2l paliwa, auto kosztowało ponad 20 tys. więcej niż wersja czysto benzynowa, a przy trybie jeżdżenia mojej jakieś 1,5-1,6 TGDI spaliło by pewnie 8-10l/100km - załóżmy że 7l/100km oszczędzam - 7*6=42 zł, po 30000 tysiącach na samym prądzie zaoszczędziłem ok 12600 zł.

Pewnie taka czysta benzyna na trasach też więcej spali niż hybryda (a w KIA Ceed zwykłej hybrydy nie dało się kupić), więc jakieś kolejne oszczędności by były.

Nie wiem czy to na temat czy nie hehe idę spać

Napisano
W dniu 19.05.2026 o 19:54, Maciej__ napisał:

Klasyczna HEV której do bagażnika wrzucisz 200kg piasku i będziesz to woził przez cały czas. Pomysł z gatunku tych najgłupszych

Napisano
W dniu 19.05.2026 o 20:25, wladmar napisał:

Będzie też gorzej skręcać, gorzej hamować i gorzej przyspieszać.

Napisano
7 minut temu, format napisał:

Klasyczna HEV której do bagażnika wrzucisz 200kg piasku i będziesz to woził przez cały czas. Pomysł z gatunku tych najgłupszych

Co to jest, 200kg ;)

Na niektórych pickupa-ach to nawet wskazane wozić ze soba kilka worków cementu, żeby zawieszenie się zrobiło „w miarę do użytku”

A, mając plug-in, przeważnie masz „pod nogą” trochę więcej, porównując do zwyklej hybrydy

i nie musisz kalkulować, gdzie jest „odpowiednia do zasięgu” stacja ładowania, jadąc w dłuższą trasę, porównując do full electric ;)

Ja tam, polecam, mam już trzeciego plug-in

Napisano
18 minut temu, format napisał:

Będzie też gorzej skręcać, gorzej hamować i gorzej przyspieszać.

Aaaaaa, no chyba że na tor kupujemy hybrydę ;)

Napisano
12 minut temu, akisel napisał:

Aaaaaa, no chyba że na tor kupujemy hybrydę ;)

Nie. Samochód skręca, hamuje i przyspiesza przede wszystkim w ruchu ulicznym. Co więcej, możliwość sprawnej zmiany toru jazdy, możliwość zatrzymania się przed przeszkodą czy w końcu możliwość sprawnego napędzenia się i odjechania od zagrożenia to podstawowe funkcjonalności bezpieczeństwa biernego czynnego.

Napisano
19 minut temu, akisel napisał:

Świetnie. Skoro +200kg jest jak najbardziej okej to może dorzuć jeszcze z 400kg krawężników do bagażnika i z tym jeździj oki

Napisano
19 minut temu, format napisał:

funkcjonalności bezpieczeństwa biernego.

a nawet czynnego phi

Napisano
40 minut temu, akisel napisał:

Co to jest, 200kg ;)

Na niektórych pickupa-ach to nawet wskazane wozić ze soba kilka worków cementu, żeby zawieszenie się zrobiło „w miarę do użytku”

A, mając plug-in, przeważnie masz „pod nogą” trochę więcej, porównując do zwyklej hybrydy

i nie musisz kalkulować, gdzie jest „odpowiednia do zasięgu” stacja ładowania, jadąc w dłuższą trasę, porównując do full electric ;)

Najczęściej nie masz bo tam siedzi wykastrowany silnik benzynowy plus ciężka bateria. Chyba że mówimy o używce i wtedy takie BMW po zabiegach ma ponad 400KM

Napisano

Nie. Samochód skręca, hamuje i przyspiesza przede wszystkim w ruchu ulicznym. Co więcej, możliwość sprawnej zmiany toru jazdy, możliwość zatrzymania się przed przeszkodą czy w końcu możliwość sprawnego napędzenia się i odjechania od zagrożenia to podstawowe funkcjonalności bezpieczeństwa biernego.

Proszę Cię

90% kierowców nie odróżni, czy jedzie w tym momencie passatem ważącym 1,6 tony, czy cięższa o 200kg hybryda

A jeśli chodzi o bezpieczeństwo, TYM BARDZIEJ w jeździe po mieście, to bardziej nam pomoże przewidywanie sytuacji na drodze, niż lżejszy o 200 kg samochód

Napisano
22 minuty temu, format napisał:

Świetnie. Skoro +200kg jest jak najbardziej okej to może dorzuć jeszcze z 400kg krawężników do bagażnika i z tym jeździj oki

Jak powrócę do pomysłu zakupu L200, to rozważę krawężniki , zamiast cementu ;)

Napisano
26 minut temu, format napisał:

Nie. Samochód skręca, hamuje i przyspiesza przede wszystkim w ruchu ulicznym. Co więcej, możliwość sprawnej zmiany toru jazdy, możliwość zatrzymania się przed przeszkodą czy w końcu możliwość sprawnego napędzenia się i odjechania od zagrożenia to podstawowe funkcjonalności bezpieczeństwa biernego.

I to wszystko jadąc lewym pasem w trybie ECO z dużym odstępem za poprzedzającym pojazdem? oczy

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Cos duzo te 200. Chyba, ze jakas duza bateria? Ale w czym? M5 ma 18,6kWh?

Nie chce mi sie szukac w innych markach - CRV PHEV ma baterie 17,7kWh. HEV ma 1.1 kWh - roznica w masie przy tej samej wersji wyposazenia 111kg. Duzo ale jednak mniej niz 200

Napisano
21 minut temu, Filipfm napisał:

a nawet czynnego phi

Prawda skromny ok

Napisano
19 minut temu, akisel napisał:

Proszę Cię

90% kierowców nie odróżni, czy jedzie w tym momencie passatem ważącym 1,6 tony, czy cięższa o 200kg hybryda

A jeśli chodzi o bezpieczeństwo, TYM BARDZIEJ w jeździe po mieście, to bardziej nam pomoże przewidywanie sytuacji na drodze, niż lżejszy o 200 kg samochód

Okej, to kiedy dorzucasz ten bagażnik pełny krawężników?

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał:

I to wszystko jadąc lewym pasem w trybie ECO z dużym odstępem za poprzedzającym pojazdem? oczy

Obowiązkowo lewym, bo lewy to pas dla petrolheadów oki

Napisano
8 minut temu, Filipfm napisał:

Cos duzo te 200. Chyba, ze jakas duza bateria? Ale w czym? M5 ma 18,6kWh?

Nie chce mi sie szukac w innych markach - CRV PHEV ma baterie 17,7kWh. HEV ma 1.1 kWh - roznica w masie przy tej samej wersji wyposazenia 111kg. Duzo ale jednak mniej niz 200

15kWh magazynu energii waży ~120-150kg, a tu dochodzi jeszcze parę rzeczy, grube kable, port ładowania, silnik elektryczny, falownik... Stąd 200kg. Oczywiście +/-, może być częściej minus niż plus oki

Napisano
2 minuty temu, format napisał:

Okej, to kiedy dorzucasz ten bagażnik pełny krawężników?

Przecież napisałem, jak powrócę do pomysłu i kupie L200

Ale na razie nie mam takich planów ;)

Aktualna hybryda ma wystarczajaco komfortowe zawieszenie bez krawężników ;)

Edytowane przez akisel

Napisano
1 minutę temu, format napisał:

15kWh magazynu energii waży ~120-150kg, a tu dochodzi jeszcze parę rzeczy, grube kable, port ładowania, silnik elektryczny, falownik... Stąd 200kg. Oczywiście +/-, może być częściej minus niż plus oki

No to moze dane techniczne kłamią. Skoro przy spalaniu są kreatywni to może przy masach też. nie_wiem

Ale prownalem auto, ktore ma ten sam napęd i wyposazenie - HEV vs PHEV - rozni sie baterią i osprzetem związanym z ładowaniem, o ktorym wspominasz i wielkością baterii. Ale silnik elektryczny już w hybrydzie "samoładujacej" jak to Toyota pięknie nazwała, już jest phi Pewnie jakby porównać czystą spalinę z PHEV wyszłoby 200.

Edytowane przez Filipfm

Napisano
47 minut temu, format napisał:

Ciekawostka - przy ocenie opon ludzie z pianą na pyskach udowadniają, że dwa metry hamowania decydują o życiu dziecka na pasach, ale już auto o 200 kg cięższe, które hamuje o 3 metry dłużej niż wersja nie-PHEV jest ok, nic się nie dzieje hehe

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Biorąc pod uwagę, ze jestem z tych nielicznych którzy mają najgłupsze pomysły ;), jeszcze raz się odniosę

Dla czego po raz pierwszy zakupiłem plug-in (XC60T8)

• 70-80% czasu mial jeździć po mieście (zona), dziennie robi max 30-40km), w domu jest możliwość ładowania w nocy, tania jazda

• Był jakies 10-15% droższy od spalinowego T6 i, juz nie pamietam dokladnie, ale jakos napewno ponad 1s szybszy do100

• 2-3 wyjazdy dłuższe w roku. 1- narty ,1300-1600km, morze - 550km (nie trzeba planować lądowania)

MINUS - zdawałem sobie sprawę z tego, ze będzie palił więcej niż T6

Napisano
7 minut temu, wladmar napisał:

Ciekawostka - przy ocenie opon ludzie z pianą na pyskach udowadniają, że dwa metry hamowania decydują o życiu dziecka na pasach, ale już auto o 200 kg cięższe, które hamuje o 3 metry dłużej niż wersja nie-PHEV jest ok, nic się nie dzieje hehe

A kto tutaj napisał, ze +200kg nie ma znaczenia?

Aha, i właśnie o oponach

Standardowe opony w XC90T8 były wielosezonowe (Pirelli chyba to były, czyli nie najgorsze)

To był dopiero błąd, ze nie zamówiłem na normalnych letnich i dodatkowy komplet zimowych

Nie hamowało to dobrze a ni w lato a ni w zimę

A przy normalnej temperaturze (powiedzmy +15 +25), przy mocniejszym starcie zrywał przyczepność

To tak, przy okazji, dla planujących zamówić xc90 ;)

Edytowane przez akisel

Napisano
1 minutę temu, akisel napisał:

Dla czego po raz pierwszy zakupiłem plug-in (XC60T8)

• 70-80% czasu mial jeździć po mieście (zona), dziennie robi max 30-40km), w domu jest możliwość ładowania w nocy, tania jazda

• Był jakies 10-15% droższy od spalinowego T6 i, juz nie pamietam dokladnie, ale jakos napewno ponad 1s szybszy do100

• 2-3 wyjazdy dłuższe w roku. 1- narty ,1300-1600km, morze - 550km (nie trzeba planować lądowania)

MINUS - zdawałem sobie sprawę z tego, ze będzie palił więcej niż T6

Z mojej perspektywy więc dla dwóch tras pokonywanych rocznie zdecydowałeś się na samochód, który przez resztę roku zużywa dramatycznie duże ilości energii elektrycznej w porównaniu do BEV (w moim przypadku jest to 2x), a jednocześnie w tych trasach również zużywa paliwa więcej niż ICE. Podpowiem że ja zrobiłem tak samo, mam przecież PHEVa. Różnica taka że moim zdaniem PHEV łączy w sobie wady ICE i wady BEV, a Twoim łączy zalety obu tych jednostek. Nie sądzę byśmy doszli do porozumienia w tej przestrzeni.

Napisano

zdecydowałeś się na samochód, który przez resztę roku zużywa dramatycznie duże ilości energii elektrycznej w porównaniu do BEV

Nie wiem, co według Ciebie jest „dramatycznie duże ilości EE”

Jak wtedy kalkulowałem 2020rok (już po fakcie, jak używaliśmy XC60) to było przynajmniej 2 razy taniej niż słabszy i wolniejszy T6

Aha

I jak by mi chodziło tylko o ekonomie, to pewnie kupiłbym D3 lub T3, które wtedy bylo okolo 30, a nawet 40% tańsze

Edytowane przez akisel

Napisano
43 minuty temu, akisel napisał:

Według mnie jest to to że mój tysiąckonny plaid żre na setkę 20kWh, a Mazda żre 35kWh. Jakby równać auta o porównywalnych osiągach to BEV by pewnie jadł z 12kWh czyli jakieś 3x mniej. Zużycie energii Mazdy jest na takim poziomie że zimą ledwo opłaca się ją ładować poza szczytem w G12w. Jakbym miał ładować w szczycie to taniej jest mi nalać benzyny.

Napisano

Według mnie jest to to że mój tysiąckonny plaid żre na setkę 20kWh, a Mazda żre 35kWh. Jakby równać auta o porównywalnych osiągach to BEV by pewnie jadł z 12kWh czyli jakieś 3x mniej. Zużycie energii Mazdy jest na takim poziomie że zimą ledwo opłaca się ją ładować poza szczytem w G12w. Jakbym miał ładować w szczycie to taniej jest mi nalać benzyny.

Jest kilka rzeczy które może w tym konkretnym wątku są pomijalne, bo główne pytanie było o PlugIna, którego nie będziemy ładowali

Jednak i tak o nich napiszę.

Po pierwsze i najsampierw, to prąd może być za darmo. A za darmo to zawsze dobra cena.

Może to być darmoprąd z fotowoltaiki lub z gniazdka z pracy.

Po drugie, to u mnie w VW, podobnie jak u Ciebie w Mazdzie, w plugIn, zużycie prądu jest dramatycznie wyższe niż w Tesli Y, czy w poprzednim eGolfie, który był 100% elektrykiem. A ważył dokładnie tyle co Golf GTE.

Jednak... w VW napęd hybrydowy jest zbudowany zwyczajnie do bani. Może tak samo jest w Mazdzie. Nie wiem, nie sprawdzałem i nie interesuje mnie to zbytnio.

W Volvo może być inaczej i wiem że na pewno było inaczej w tych dużych 80tkach sedanach, gdzie silnik elektryczny napędzał zdaje się oś tylną i żaden wał tam nie szedł, ani żadna skrzynia biegów nie mieliła biegami. Spaliniak napędza tylko przód.

Czy tak jest konkretnie w tym Volvo @akisel ? Nie wie i nie interesuje mnie to

Taki układ zachowuje się już jak zwykły elektryk i zjada podobne ilości prądu.

I po trzecie, a może czwarte. Taki PlugIn nawet z wyładowaną baterią ma lepsze osiągi niż zwykły spaliniak.

Jeśli chcesz mnie przekonywać że Golf 1.5TSI 150KM ma takie same osiągi jak mój GTE z wyładowaną baterią, to oczywiście możesz przekonywać.

Jak to mawia klasyk "od tego jest sekcja komentarzy"

Napisano
2 minuty temu, akisel napisał:

A kto tutaj napisał, ze +200kg nie ma znaczenia?

zdecydowałeś się na samochód, który przez resztę roku zużywa dramatycznie duże ilości energii elektrycznej w porównaniu do BEV

Jak wtedy kalkulowałem 2020rok (już po fakcie, jak używaliśmy XC60) to było przynajmniej 2 razy taniej niż słabszy i wolniejszy T6

39 minut temu, kravitz napisał:

W Volvo może być inaczej i wiem że na pewno było inaczej w tych dużych 80tkach sedanach, gdzie silnik elektryczny napędzał zdaje się oś tylną i żaden wał tam nie szedł, ani żadna skrzynia biegów nie mieliła biegami. Spaliniak napędza tylko przód.

Czy tak jest konkretnie w tym Volvo @akisel ? Nie wie i nie interesuje mnie to

Taki układ zachowuje się już jak zwykły elektryk i zjada podobne ilości prądu.

Dokładnie tak jest

I

Zachowuje sie moze jak zwykły elektryk, ale trzeba pamiętać ze w trybie elektrycznym nadal, niestety, ciagnie niepotrzebnie silnik spalinowy ;)

Edytowane przez akisel

Napisano
24 minuty temu, akisel napisał:

Ale mam Ci to napisać drugi raz?

Napisano
4 minuty temu, format napisał:

Ale mam Ci to napisać drugi raz?

Możne słabo ogarniam forum, ale drugi raz nie pytałem chyba ;)

Napisano
1 godzinę temu, format napisał:

Nie mam pewności jak jest w plaid i Mazda

Ja, podejmując decyzje o zakupie, na końcowym etapie porównywałem 2 konkretne samochody

Volvo XC60

• T8 plug-in

• T6 spalinowy