Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr stożkowy ile % daje powera?

Featured Replies

Napisano

Witam

Załóżmy że mamy auto klasy kompakt z silnikiem 1.6 16V, załóżmy 100KM. Jaki przyrost mocy może dać filtr stożkowy z dolotem?

Ps. Pokłóciłem się z kumplem, on mówił że 10KM przyjdzie ja mówię że 5 to max... rozstrzygajcie palacz.gif

Napisano

przy seryjnym wydechu pewnie nic, a jak nie jest dobrze odizolowany to i ujmie pewnie.

Napisano
  • Autor

> przy seryjnym wydechu pewnie nic, a jak nie jest dobrze odizolowany

> to i ujmie pewnie.

czy trzeba mieć zmieniony cały uklad wydechowy?

Napisano

> czy trzeba mieć zmieniony cały uklad wydechowy?

powiem tak: jak odetkasz dolot, to wypadaloby odetkac wydech, zeby to jakos funkcjonowalo... ale ja mlody jestem i nie znam sie wink.gif

nie mierzylem nigdy auta na hamowni, nie jezdzilem na stozku przy seryjnym silniku.

Napisano

te z allegro to pewnie z 20% dają biglaugh.gifgrinser006.gif

tak naprawdę to zależy od silnika nieraz będzie kilka procent na + , a w innym kilka procent in minus

Napisano
  • Autor

> te z allegro to pewnie z 20% dają

> tak naprawdę to zależy od silnika nieraz będzie kilka procent na + ,

> a w innym kilka procent in minus

1.6 16V z vectry B

i

1.6 z civica 3D 2003r.

Napisano

A to ja takie trochę może głupie pytanie zadam, ale skoro te filtry stożkowe takiego powera dają to dlaczego producent nie montuje tego seryjnie?

Napisano

> A to ja takie trochę może głupie pytanie zadam, ale skoro te filtry

> stożkowe takiego powera dają to dlaczego producent nie montuje

> tego seryjnie?

Ciiicho! shhh.gif

Napisano

> tego seryjnie?

Bo by nieladnie wygladalo pod maska otoczone tymi wszystkimi pieknymi plasticzkami grinser006.gif

Puszka filtra powietrza i ewentualne podpiete pod nia rezonatory sluza wywolaniu zjawisk falowych w ukaldzie dolotowym nowoczesnych silnikow, mowiac potocznie "przeciagow", mowiac fachowo "doladowania dynamicznego". Wrzucajac stozek na koncu fikusnej rurki, osiagnac te zjawiska znacznie trudniej. Natomiast sama wkladka sportowa do oryginalnej puszki guzik warta. Wyobrazasz sobie goscia z serwisu myjacego to ustrojstwo przy przegladzie? Latwiej wsadzic zwykly filtr a wywalic stary.

Napisano

> tego seryjnie?

Ale to jest takie samo pytanie, ze dlaczego jak np w TDI auto ma 110KM a po zmianie oprogramowania 140 to dalczego producent nie zrobil tego seryjnie.

Ale tego juz nikt nie odgadnie taka jest kalkulacja i wybor producenta.

A czy filtr stozkowy da cos lub nie to juz inna sprawa i zalezy od wielu czynnikow.

Napisano

> Witam

> Załóżmy że mamy auto klasy kompakt z silnikiem 1.6 16V, załóżmy

> 100KM. Jaki przyrost mocy może dać filtr stożkowy z dolotem?

> Ps. Pokłóciłem się z kumplem, on mówił że 10KM przyjdzie ja mówię że

> 5 to max... rozstrzygajcie

Stożek, chip rezystor z allegro i uniwersalny ałspuf to i niektórym tjunerom daje 50% przyrostu (tylko nie wiem czego palacz.gif) ale niestety bez poparcia z wykresem z hamowni... hehe.gifhehe.gifhehe.gif

A na poważnie to nie łykaj mitów tuningowych!

Napisano

> Witam

dzień dobry.

w serii silniku stożek może dać tyle samo co założenie świeżego seryjnego filtra. Cudów ni ma. Zależy jeszcze wszystko od tego jaki to silnik i jak został zrobiony w nim dolot. Trzeba jednak wiedzieć, że większość "dedykowanych" dolotów z allegro to kupa wielka i może co najwyżej poprawić brzmienie silnika i lekko zmienić przebieg momentu (niekoniecznie na plus)

Napisano

> Witam

albo zapytaj ile zabierze clown.gif

Napisano

1. Zalezy gdzie umiescisz stozek - w komorze - w gorace dni oczekuj spadku mocy silnika (bo bedzie bral gorace powietrze). W zderzaku, blisko ziemi - masz szanse na wzrost mocy, ale:

2. Zalezy czy Twoj samochod ma w miare madry komputer umiejacy wykryc zmniejszona temperature i zwiekszona ilosc powietrza w dolocie. Niektore umia, niektore sa tak zaprogramowane ze ilosc wieksza niz przy normalnym filtrze i normalnych warunkach wydaje im sie niemozliwa.

Montaz filtra stozkowego przynosi za to inne efekty - glosniejszy silnik + w przypadku filtra w blotniku przy ziemi szansa na zassanie wody z kaluzy = remont silnika.

Napisano

> Witam

Jakakolwiek nieprofesjonalna i niekompleksowa modyfikacja układu dolotowego przyniesie straty. Sam układ jest częscią całego zespołu napędowego i do niego też jest skrupulatnie zaprojektowany, od samego wlotu, poprzez rezonatory, przewody, kolektor. Wywalenie tego i zastąpienie kawałkiem abażuru od lampki nocnej można porównać do wycięcia człowiekowi gardła i przełyku oraz zamontowanie pod mostkiem lejka do bezpośredniego podawania żarcia do żołądka hehe.gif. Silnik z fabrycznego układu dostaje wystarczającą ilość powietrza i w żaden sposób nikt nie jest w stanie tego poprawić, bo po prostu się nie da. Silnik nie dostanie więcej powietrza, bo i tak ma tyle ile potrzebuje plus spory zapas z wydajności układu. To samo dotyczy wydechu, ale wątek nie o tym grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> tego seryjnie?

bo nie zawsze stożek coś daje, jeśli wszystko pozostałe jest seryjne

a poza tym odpowiedz sobie co się bardziej producentowi opłaca? Wsadzić stożek, który wytrzyma dość długo, czy kilkukrotnie tańszy papierowy filterek, który będziesz mógł wymienić parę razy klientowi podczas serwisów ściągając przy tym z klienta dodatkową kasę zlosnik.gif

Napisano

> podawania żarcia do żołądka . Silnik z fabrycznego układu

> dostaje wystarczającą ilość powietrza i w żaden sposób nikt nie

> jest w stanie tego poprawić, bo po prostu się nie da. Silnik nie

> dostanie więcej powietrza, bo i tak ma tyle ile potrzebuje plus

> spory zapas z wydajności układu. To samo dotyczy wydechu, ale

> wątek nie o tym

Wydaje mi się że silnik ma autoadaptację do ilości powietrza bo inaczej

zwyczajnie zabrudzony filtr powodowałby poważne zaburzenia proporcji

mieszanki paliwo/powietrze. A skoro tak jest jak mówisz na co silnikowi

np przepływomierz?

Filtra stożkowy pracuje większą powierzchnią, niż filtr normalny zatem właściwie

zamontowany, powinien dostarczać większą ilość powietrza, a co za tym idzie

komputer powinien podawać więcej paliwa hmm.gif

Napisano

> Witam

bez zrobienia wydechu sadze ze 5km bedzie swietnym wynikiem, choc stawiam ze malo realnym

Napisano

> Witam

Sam filtr g... daje. Różnica oporów między stożkiem, a nowym wkładem papierowym jest pomijalna. Istotne są geometryczne wymiary dolotu. Gdy razem z filtrem zamontujesz dobrze wyliczoną rurę dolotową i silnik będzie zasysał zimne powietrze to jest szansa na jakiś tam wzrost. Oczywiście coś za coś, np silnik zyska na mocy na wysokich obrotach, a może stracić na elastyczności.

Napisano

> Sam filtr g... daje. Różnica oporów między stożkiem, a nowym wkładem

> papierowym jest pomijalna. Istotne są geometryczne wymiary

> dolotu. Gdy razem z filtrem zamontujesz dobrze wyliczoną rurę

> dolotową i silnik będzie zasysał zimne powietrze to jest szansa

> na jakiś tam wzrost. Oczywiście coś za coś, np silnik zyska na

> mocy na wysokich obrotach, a może stracić na elastyczności.

Dokładnie. Stożek z allegro na 90% zabierze kilka koni zamiast ich dodać.

Napisano

>To samo dotyczy wydechu, ale

> wątek nie o tym

To ja mam dziwne auto, bo samo zrobienie wydechu (w N/A) dało mi 11KM 270751858-jezyk.gif

A odnośnie tematu - sam, odsłonięty stożek w miejsce seryjnej puszki nic nie da. Co innego odpowiednio dobrany i zainstalowany - znam przypadek, że w silniku 2.5 v6 stożek w odizolowanej termicznie obudowie, z nadmuchem zimnego powietrza ze zderzaka dał całe 1,5KM zlosnik.gif ale za to 10Nm, więc co dziwne poprawił dół/środek...

Napisano

> Jaki przyrost mocy może dać filtr stożkowy z dolotem?

Widziałem parę wydruków z hamowni dla różnych aut (test z filtrem standardowym i test po zmianie na stożkowy).

W większości przypadków zamontowanie filtra stożkowego zabiera 1-3KM, a w mniejszości przypadków moc pozostaje bez zmiany (w granicach błędu pomiaru).

Filtr stożkowy wywołuje tylko złudzenie większej dynamiki ze względu na głośniejszą pracę silnika.

Napisano

> Witam

z zysków ... to fajne buczenie rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> a poza tym odpowiedz sobie co się bardziej producentowi opłaca?

> Wsadzić stożek, który wytrzyma dość długo, czy kilkukrotnie

> tańszy papierowy filterek, który będziesz mógł wymienić parę

> razy klientowi podczas serwisów ściągając przy tym z klienta

> dodatkową kasę

policzmy: wkład K&N ok 140 zł (nie licząc olejków za kilkadziesiąt złotych), zwykły wkład 20 zł... wymieniany co 40 tys km zgodnie z instrukcją serwisową... koszty się wyrównają po przebiegu 280 000 km.

Napisano

> policzmy: wkład K&N ok 140 zł (nie licząc olejków za

> kilkadziesiąt złotych), zwykły wkład 20 zł... wymieniany co 40

> tys km zgodnie z instrukcją serwisową... koszty się wyrównają po

> przebiegu 280 000 km.

nie zrozumiałeś mnie

jeśli już zamiast stożka liczymy k&n'a, to na starcie producent oszczędza 120zł ładując do auta wymienny filtr papierowy

później, przy każdym przeglądzie samochodu, "producent" wsadza nowy filtr powietrza, z narzuconą swoją marżą i znów zarabia

może to nie jest dużo, ale jak pomnożyć to przez ilość produkowanych aut i przez ilość przeglądów, to producenci mają z tego całkiem niezły zysk

Napisano

> policzmy: wkład K&N ok 140 zł (nie licząc olejków za

> kilkadziesiąt złotych), zwykły wkład 20 zł... wymieniany co 40

> tys km zgodnie z instrukcją serwisową... koszty się wyrównają po

> przebiegu 280 000 km.

a ja kupilem sobie taki wklad w cenie papierowego biglaugh.gif nowka nie smigana a koles sie pozbywal bo sprzedal auto....roznicy w osiagach zadnej nie ma ale teraz nie trzeba co pol roku zmieniac :-)

Napisano

> Sam filtr g... daje. Różnica oporów między stożkiem, a nowym wkładem

> papierowym jest pomijalna. Istotne są geometryczne wymiary

> dolotu. Gdy razem z filtrem zamontujesz dobrze wyliczoną rurę

> dolotową i silnik będzie zasysał zimne powietrze to jest szansa

> na jakiś tam wzrost. Oczywiście coś za coś, np silnik zyska na

> mocy na wysokich obrotach, a może stracić na elastyczności.

Dokładnie ok.gif

Sam stożek bez dolotu to zabójstwo dla silnika - jeden już tak zarżnęłam sciana.gif Natomiast dobry dolot dał mi kiedyś tam poczucie większego powera - nie byłam na hamowni - trudno więc mi zapewnić, ze tak było. Natomiast z Matiza, który rozpędza się teoretycznie w 17s do setki - z dolotem do stożka, przelotowym tłumikiem i na elektryce NGK wykrzesałam 14s. Pewnie dało by się jeszcze ciut więcej, bo gumy zamiast seryjnych 155 były 175 ok.gif I do tej pory uważam, że z tych wszystkich modyfikacji dolot spełnił największą rolę. Ale 5KM to na pewno nie było grinser006.gif

Btw, po zainstalowaniu stożka z dolotem - zmienia się elastyczność silnika: mam wrażenie, że dół staje się słabszy, za to góra naprawdę konkretna wink.gif

Napisano

> Wydaje mi się że silnik ma autoadaptację do ilości powietrza bo

> inaczej

> zwyczajnie zabrudzony filtr powodowałby poważne zaburzenia proporcji

> mieszanki paliwo/powietrze. A skoro tak jest jak mówisz na co

> silnikowi

> np przepływomierz?

> Filtra stożkowy pracuje większą powierzchnią, niż filtr normalny

> zatem właściwie

> zamontowany, powinien dostarczać większą ilość powietrza, a co za tym

> idzie

> komputer powinien podawać więcej paliwa

myślę że silnik pracuje wg 'map wtrysku' i bierze tyle powietrza ile potrzebuje do spalenia danej dawki paliwa

Napisano

> myślę że silnik pracuje wg 'map wtrysku' i bierze tyle powietrza ile

> potrzebuje do spalenia danej dawki paliwa

a w jaki sposób można to zrealizować ? niewiem.gif

bo ja tego nie rozumiem.

jak silnik może brać tyle powietrza ile mu potrzeba? cool.gif

Napisano

> silnika: mam wrażenie, że dół staje się słabszy, za to góra

> naprawdę konkretna

albo biglaugh.gif dol sie zmula konkret a na gorze seria biglaugh.gif

Napisano

czesciowo masz racje , ale z twierdzeniem ze nikt nie jest w stanie poprawic dolotu to bzdura

znajomy ma civica si K20 200KM , a wiec 100km z litra , wydawałoby sie ze wszystko jest obliczone , wysilone i nic nie da sie poprawic

bledne rozumowanie , sciagnał z usa dedykowany dolot wraz ze stozkiem (injen) i co? i sie okazało ze przybyło ponad 10KM (wartosci potwierdzone na tej samej hamowni maha)

a co dopiero mowic o silnikach seryjnych , niewysilonych , skonstruowanych tak aby jezdziły dolem (wysoki moment w niskich obrotach)

pzdr

Napisano

> myślę że silnik pracuje wg 'map wtrysku' i bierze tyle powietrza ile

> potrzebuje do spalenia danej dawki paliwa

bzdura - sterownik podaje tyle powietrza ile tłoki zassały (a to ile tłoki zassały zalezy rowniez od układu dolotowego , zjawisk falowych , oporów przepływu powietrza itp)

przeplywomierz , sonda lambda , czujnik cisnienia bezwzglednego , czujnik temp powietrza - to wszystko czujniki ktore maja pomoc ECU w zorientowaniu sie ile powietrza dostaje sie to cylindrow , tak aby podac wlasciwą dawke paliwa we wlasciwym czasie

Napisano

> Ale to jest takie samo pytanie, ze dlaczego jak np w TDI auto ma

> 110KM a po zmianie oprogramowania 140 to dalczego producent nie

> zrobil tego seryjnie.

> Ale tego juz nikt nie odgadnie taka jest kalkulacja i wybor

> producenta.

> A czy filtr stozkowy da cos lub nie to juz inna sprawa i zalezy od

> wielu czynnikow.

ja Ci odpowiem , bo taki TDI po programie nie spelnia norm spalin (nie zauwazyles jakie baki puszczaja ropniaki po programie?)

Napisano

> bo nie zawsze stożek coś daje, jeśli wszystko pozostałe jest seryjne

> a poza tym odpowiedz sobie co się bardziej producentowi opłaca?

filtr papierowy lepiej filtruje od stozka

Napisano

> filtr papierowy lepiej filtruje od stozka

podepne się pod temat jeśli pozwolicie grinser006.gif

do teraz mówicie tylko o stożku wraz z dolotem, ale np. K&N są filtrami dedykowanymi pod dany model auta, gdzie filtr się wkłada w standardową obudowę hmm.gif

Czy taki filtr coś daje? niewiem.gif

Napisano

> K&N są

> filtrami dedykowanymi pod dany model auta, gdzie filtr się

> wkłada w standardową obudowę

> Czy taki filtr coś daje?

Miałem "wkładki" w trzech autach

w poldku dawał dużo ok.gif

w matizie minimalnie ok.gif

w pugu 107 prawie nic albo nic wink.gif

Napisano

> Miałem "wkładki" w trzech autach

hamownia przed i hamownia po?

> w poldku dawał dużo

tzn. ile wymiernie?

> w matizie minimalnie

tzn. ile wymiernie?

> w pugu 107 prawie nic albo nic

Napisano

> Ale to jest takie samo pytanie, ze dlaczego jak np w TDI auto ma

> 110KM a po zmianie oprogramowania 140 to dalczego producent nie

> zrobil tego seryjnie.

dlatego ze w niemcowni na przyklad placisz ubezpieczenie od koni pod maska a nie od pojemnosci grinser006.gif

Napisano

> Witam

> Witam

Poczytałem coś niecoś tych różnych wydumek co koledzy napisali - niektóre odpowiedzi są bardziej trafne, inne mniej - więc i ja napiszę pare słów od siebie co może da jakiś miarodajny pogląd na temat układu dolotowego w wolnossącym silniku spalinowym - bo niestety ale większość wypowiadających się tutaj albo o tym nie ma zielonego pojęcia albo mówi "kolega powiedział że daje XXX koni a tamtemu ujęło".

Więc po krótce na początek:

Instalacja dolotu powietrza ma za zadanie zwiększenie ilości powietrza a tym samym zwiększenie ilości mieszkanki paliwowo powietrznej spalającej się w komorze spalania.

Nie bez znaczenia jest również temperatura zasysanego powietrza - ma to wpływ na jego gęstość - dlatego też silnik może pobrać więcej powietrza zimnego niż ciepłego - zgodnie z fizyką. Dlatego jedną z zasad tworzenia układów dolotowych jest tzw "odseparownie" go od ciepłych mas powietrza znajdujących się w komorze silnikowej czy też od łatwo nagrzewających się elementów które poprzez wypromieniowywanie działają na powietrze będące zasysane do silnika.

Ilość powietrza które może być pobrane przez silnik jest konstrukcyjnie ograniczona przez przepustnicę, kolektor wlotowy (ssący) jak również przez filtr powietrza. Na ogół jednak producenci samochodów ograniczają nieco ilość powietrza pobieranego przez silnik poprzez hamowanie tego zjawiska dolotem powietrza - ma to wpływ na ekonomikę auta oraz na jego elastyczność o czym za pare linijek. Sumując te fakty należy rozważyć czy ograniczenia konstrukcyjne przepustnicy oraz kolektora ssącego pozwalają nam na wyciśnięcie z autka kilku koni (na ogół tak jest że pozwalają)

Kolejnym aspektem który należy rozważyć jest sama konstrukcja dolotu - producenci aut celem uproszczenia procesu produkcyjnego korzystają w większości aut z puszek filtra oraz całej konstrukcji dolotu z laminatów/plastików - ponieważ łatwiej jest użyć wtryskarki robiącej paredziesiąt elementów dolotu na godzinę niż tworzyć dolot z odlewów aluminium/stali/duraluminium czy też stali nierdzewnej które dodatkowo trzeba pospawać wraz z optymalizację dolotu wewnątrz. Bo nie bez znaczenia jest fakt w jaki sposób przemieszcza się powietrze wewnątrz dolotu - im mniej zawirowań powietrza i zakłóceń przepływu - tym lepiej i tym bogatsze napełnienie cylindrów. I tutaj jest kolejny "myk" producentów którzy upraszczają proces konsrukcyjny nie dbając o przepływ powietrza (bo nie tworzą wszak auta sportowego lecz cywilne)

Kolejnym aspektem jest długość dolotu powietrza który pozostaje nie bez znaczenia dla napełniania cylindrów - i tak np stożek zamontowany tuż za przepustnicą spowoduje w większości wypadków drastyczny spadek mocy - z powodu zbyt małego dopływu powietrza - wyjątkiem są modele w których stożek można wyprowadzić całkowicie na zewnątrz gwarantując mu stały nadmuch na warstwę filtrującą - jednak jest to rozwiązanie niepraktyczne. Z kolei wydłużanie dolotyu powietrza wraz z optymalizacją jego budowy będzie skutkowało przeniesieniem maksymalnego momentu obrotowego oraz zasobów mocy dostępnych dla silnika.

Stąd też bierze się kwestia długości dolotu i jego wpływu na pracę silnika naszego auta. Seryjne doloty powietrza są tak konstruowane aby maksymalny moment obrotowy "wypadał" jak najniżej - celem zmniejszenia ilości zuzytego paliwa - przy przekonstruowaniu dolotu koncentrujemy się na osiągach (tzw "[kurza twarz] economy"

I tak wracamy do zapytania - czy dolot ze stożkiem coś da - przy założeniu że wszystkie konstrukcyjne aspekty układu dolotowego (przepustnica, rozmiar zaworów, kolektor ssący oraz jego wykonanie i wiele innych) pozwalają na zwiększenie ilości dostarczanego paliwa oraz że odpowiednio dobierzemy długość dolotu oraz wykonamy go z odpowiednią starannością - napewno dolot przyniesie zwyżki mocy wraz z przeniesieniem wartości maksymalnej momentu obrotowego w inny zakres obrotów silnika. Natomiast przy założeniu że nie wykonamy całego zabiegu poprawnie i zgodnie ze sztuką - okaże się że pokonali nas konstruktorzy seryjnego dolotu i wymyślili go na tyle dobrze że auto ma lepsze osiągi ze standartowym filtrem.

Co do wkładek filtra powietrza (nie stożkowe tylko montowane w fabryczną puszkę) - tutaj wystarczy sobie przeanalizować cały ten wywód i samemu można sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego dają nic albo prawie nic - nic wtedy gdy przepływ przez wkładkę jest taki sam jak przez filtr standartowy, prawie nic - kiedy przepływ powietrza jest nieco większy niż w seryjnym filtrze

Dziękuję za uwagę grinser006.gif

Napisano

> albo dol sie zmula konkret a na gorze seria

to zależy od konstrukcji i długości wink.gif

Napisano

> Witam

tutaj znajdziesz informacje, przyklady a nawet mozesz zamowic taki dolot ok.gif

pozdr.

Napisano

najlepiej przejechać się bez filtra i wtedy najlepiej czuć że to nic nie daje...

oczywiście w razie prób proszę założyć przynajmniej jakąś rajstope zlosnik2.gif

Napisano

> oczywiście w razie prób proszę założyć przynajmniej jakąś rajstope

Rajstopa nic nie daje zlosnik.gif Testowane na kaszlaku - gaźnik zatkany od razu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> najlepiej przejechać się bez filtra i wtedy najlepiej czuć że to nic

> nie daje...

> oczywiście w razie prób proszę założyć przynajmniej jakąś rajstope

bo długość ma znaczenie...

Napisano

Fajnie Ci ten focus smiga ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> Witam

5 KM? Nie sądze...

Może 1 km no może 1,5 KM góra - i to przy dobrych układach....

znajomy kiedyś zajmował sie przeróbkami motocykli i on coś mówił o przyroście mocy o ok 5 KM w przypadku dynamicznego doładowania i to przy prędkościach powyżej 160km/h

Napisano

> Witam

U mnie dał jakieś ... -20% mocy...

pięknie brzmiał... ale nie jechał

Napisano

> Witam

sa silniki ktore lepiej reaguja na kombinacje a sa takie ktore wcale albo sie pogarsza.

w 1 grupie sa np silniki hondy mpi

a w 2 np 1.8 z colta gti

jesli w silniku jest mala przepustnica to tez stozek bedzie ladnym bajerem i tyle (np 1.5 dualpoint honda)

wiecej wywalczysz ksztaltem i dlugoscia dolotu (np dolot w cc spi mimo malej przepustnicy)

jak sie myle a ktos ma lepsza wieksza wiedze to poprawcie

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.