Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koła a spalanie...

Featured Replies

Napisano

witam, jestem posiadaczem alfy romeo 147 1,6 120koników i szukam przyczyn dużego spalania (od 11-14l) najmniej spaliła mi 10l w trasie. Moim zdaniem to o jakieś 2l za duzo co wy o tym myślicie?

Koła na jakich teraz śmigam to 215/45/17 i mysle ze tu jest problem, moze założyć jakieś 15 albo 16? gdzie opona bedzie 195 lub te 205.

Napisano

Koła mogą być przyczyną podwyższonego spalania, choć min 10 trasie to i tak sporo nawet jak na niestandardowe koła.

Przykł:

standardowo u siebie miałem 185/65/14 spalając miasto 10-11, trasa 6-7

teraz mam 215/40/17 i spalanie w trasie mam ok 8, w mieście ok 12

Sprawdź może sonde lambda.

Napisano
  • Autor

> Koła mogą być przyczyną podwyższonego spalania, choć min 10 trasie to i tak sporo nawet jak na

> niestandardowe koła.

> Przykł:

> standardowo u siebie miałem 185/65/14 spalając miasto 10-11, trasa 6-7

> teraz mam 215/40/17 i spalanie w trasie mam ok 8, w mieście ok 12

> Sprawdź może sonde lambda.

mechanik w aso powiedział ze jesli sonda bedzie walnięta to mi się zaświeci na liczniku, upierałem się i sprawdził - sprawna.

Napisano

> witam, jestem posiadaczem alfy romeo 147 1,6 120koników i szukam przyczyn dużego spalania (od

> 11-14l) najmniej spaliła mi 10l w trasie. Moim zdaniem to o jakieś 2l za duzo co wy o tym

> myślicie?

> Koła na jakich teraz śmigam to 215/45/17 i mysle ze tu jest problem, moze założyć jakieś 15 albo

> 16? gdzie opona bedzie 195 lub te 205.

A może licznik przekłamuje za dużo i przejeżdżasz 120 km a nie 100? zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Mam opony o 10 mm szersze niż fabryczne, różnica w spalaniu może jest ale bardziej przez to że używam gazu w pozycji 0-1.

Jeśli zamiast 195 założysz 245 to coś poczujesz, przy 215 różnica jest na tyle mała że auto spali Ci do 0,5 więcej maksymalnie!!!

Napisano
  • Autor

> A może licznik przekłamuje za dużo i przejeżdżasz 120 km a nie 100?

> pozdrawiam,

> bromsky

watpie, licznik pokazuje dobrze.

Napisano
  • Autor

> Ci do 0,5 więcej maksymalnie!!!

no to może ktoś wie co jeszcze sprawdzić?

Na pytanie o rozrząd odpowiadam ze był wymieniony i sprawdzony, wszystko na swoim miejscu, auto ładnie kreci się na obroty, bez szybkich odcinek itp.

Napisano

spalanie z kompa pokrywa się mniej więcej, ze spalaniem przy dystrybutorze?

chce sprawdzić, czy wycieku nie ma wink.gif

Napisano

> witam, jestem posiadaczem alfy romeo 147 1,6 120koników i szukam przyczyn dużego spalania (od

> 11-14l) najmniej spaliła mi 10l w trasie. Moim zdaniem to o jakieś 2l za duzo co wy o tym

> myślicie?

> Koła na jakich teraz śmigam to 215/45/17 i mysle ze tu jest problem, moze założyć jakieś 15 albo

Ja mialem seryjnie 175 lub 185 w Astrze (dokladnie juz nie pamietam)

Dostalem felgi i byly tam opony 225. Spalanie znacznie wzroslo, opory toczenia odczuwalnie wzrosly. Po puszczeniu pedalu gazu samochod szybciej zwalnial. Do tego walczylem z kierownica na koleinach i dodatkowo uszkodzilem galki kierownicze. Jak opony sie skonczyly to zmienilem na 195 i juz bylo lepiej.

Napisano
  • Autor

> spalanie z kompa pokrywa się mniej więcej, ze spalaniem przy dystrybutorze?

spalanie z kompa z trasy zgadzało się co do "szklanki"pokazał 10l i dokładnie tyle spalił, w miescie spala ok. 0,5l wiecej.

> chce sprawdzić, czy wycieku nie ma

wycieków brak grinser006.gif

Napisano

> mechanik w aso powiedział ze jesli sonda bedzie walnięta to mi się zaświeci na liczniku, upierałem

> się i sprawdził - sprawna.

jesli bedzie zepsuta to mial racje ale jesli bedzie pracowala ale dawala zly odczyt to nie wywali cheka

u mnie litr roznicy miedzy 16 " a 18"

Napisano
  • Autor

Jak opony sie skonczyly to zmienilem na

> 195 i juz bylo lepiej.

wiem o czym mówisz bo ja w pandzie miałem seryjnie 155/80/15 zmieniłem na 195/50/15 i było też wieksze spalanie, ale do alfy mogę założyć co najwyżej 195/60/15 wiec dużej różncy nie bedzie sick.gif

Napisano

sprawdź hamulce, u mnie w Passku nie odpuszczało do końca lewe tylne koło. W czasie jazdy nic nie czułem. Dopiero wyszło po fakcie jak się tarcza i klocek skończyła i zregenerowałem zacisk.

Napisano

> Mam opony o 10 mm szersze niż fabryczne, różnica w spalaniu może jest ale bardziej przez to że

> używam gazu w pozycji 0-1.

> Jeśli zamiast 195 założysz 245 to coś poczujesz, przy 215 różnica jest na tyle mała że auto spali

> Ci do 0,5 więcej maksymalnie!!!

weź pod uwagę jeszcze różnice w wielkości i masie całego koła...to też oprócz szerokości może przełożyć się na spalanie...

Napisano
  • Autor

> sprawdź hamulce, u mnie w Passku nie odpuszczało do końca lewe tylne koło. W czasie jazdy nic nie

> czułem. Dopiero wyszło po fakcie jak się tarcza i klocek skończyła i zregenerowałem zacisk.

też nic nie czuć, auto jedzie prosto. A jak to sprawdzić? Rozebrać i porównać klocki?

Napisano

> też nic nie czuć, auto jedzie prosto. A jak to sprawdzić? Rozebrać i porównać klocki?

Znaleźć dość długi kawałek drogi, rozpędzić się i jechać parę minut ze stałą prędkością, po czym zwolnić do zera, ale BEZ UŻYWANIA HAMULCA - nawet ręcznego i nawet do zatrzymania (stąd trzeba mieć dłuższy kawałek drogi podmiejskiej). Wysiąść i OSTROŻNIE sprawdzić, czy koło/bęben/tarcza nie jest nagrzany - powinny być chłodne.

Napisano

można podnieść samochód i zdjąć koło i sprawdzić czy tarcza obraca się z oporem czy bez...

Napisano

> też nic nie czuć, auto jedzie prosto. A jak to sprawdzić? Rozebrać i porównać klocki?

sprawdzić czy się grzeje mocniej niz drugie

albo nawet podnieść auto i zakrecic kołem

Napisano

wystarczy dotknąć wszystkich felg po jeździe, jak któraś będzie gorąca to coś nie tak

Napisano
  • Autor

ok. dziś wjade na podnośnik i zakrece kołem... zobaczymy co koło fortuny pokaże grinser006.gif

a jakieś inne sugestie odnośnie wysokiego spalania?

Napisano

> ok. dziś wjade na podnośnik i zakrece kołem... zobaczymy co koło fortuny pokaże

> a jakieś inne sugestie odnośnie wysokiego spalania?

jak nic nie wykaże z mechaniki, to za duże spalanie należy winić prawą stopę grinser006.gif

Napisano

u mnie przeskok ze 165/65/14 na 215/40/17 sprawił wzrost spalania o 1-2 litry , ale na twoje spalanie winiłbym głównie styl jazdy. Masz kobiete ? daj jej auto na 200-300 km i zobaczysz ze mniej spali ;p. ja szukałem przyczyn wysokiego spalania do momentu az moja mulher.gifzaczela jezdzic , nagle okazalo sie ze auto potrafi palic 9 do 10 litrow a nie 12-13

Napisano

ok to teraz ja.

Łada 2106 - opony zamiast standardowych 165 wsadziłem 205/50 - ŻADNEJ różnicy w spalaniu alien.gif

Napisano

stawiam na efekt placebo, czy jak się to tam zwie... weź pod uwagę, że zmiana szerokości opony bez zmiany profilu powoduje zmianę średnicy koła... a co za tym idzie inne prędkości, inne przebiegi itp...

i udowodnię to na podstawie swojego i kolegi auta, oba fiaty UNO 1.0 fire, jechaliśmy razem, tankowaliśmy przy tym samym dystrybutorze... z tym że nasze liczniki przebiegu tymczasowego miały taką różnicę w kilometrach, że w spalaniu na tej podstawie wyszła nam różnica litra na setkę smile.gif

a i opony, kolega 135/80 r13 a ja 155/65 r14 (różnica w promieniu koła 11 mm)

a żeby dokładnie określić to powiem, iż jechaliśmy praktycznie ze stałą prędkością 90 km/h jeden obok drugiego

Napisano

> stawiam na efekt placebo, czy jak się to tam zwie... weź pod uwagę, że zmiana szerokości opony bez

> zmiany profilu powoduje zmianę średnicy koła... a co za tym idzie inne prędkości, inne

> przebiegi itp...

> i udowodnię to na podstawie swojego i kolegi auta, oba fiaty UNO 1.0 fire, jechaliśmy razem,

> tankowaliśmy przy tym samym dystrybutorze... z tym że nasze liczniki przebiegu tymczasowego

> miały taką różnicę w kilometrach, że w spalaniu na tej podstawie wyszła nam różnica litra na

> setkę

> a i opony, kolega 135/80 r13 a ja 155/65 r14 (różnica w promieniu koła 11 mm)

> a żeby dokładnie określić to powiem, iż jechaliśmy praktycznie ze stałą prędkością 90 km/h jeden

> obok drugiego

cos nie halo...

1. nie 11mm promienia, a srednicy kola

2. te 11 mm to niecale 2% roznicy.

2% roznicy az tak nie przeklamie. ani te 20mm szerokosci nie doda litra na 100 km.

Napisano

>

> a jakieś inne sugestie odnośnie wysokiego spalania?

podłe paliwo, zbyt niskie ciśnienie w kapciach zlosnik2.gif

Napisano

> myślicie?

2l za dużo wnosisz po czym?

jest gorąco, pewnie używasz klimy, spalanie drastycznie, do tego sporo większe koła, znowu spalanie rośnie.

To Twoje 'wydaje mi się' jest zupełnie bez sensu, nie masz odniesienia ale szukasz sobie problemów.

Napisano
  • Autor

jeśli mogę to odpowiem na kilka pytanian tutaj:

- ciśnienie w oponach jest prawidłowe bo sprawdzałem.

- ale to są seryjne felgi i seryjne opony od takiej alfy (zadne tuningi)

- styl jazdy mówicie? a na mnie brat mówi - Ty niemiecki dziadku...

- w trasie odpalam tempomat na 90 i lece,(chwilowe spalanie w tym momencie to jakieś 9l) ostatnio zrobiłem trase ok 150km (nie przekroczyłem nigdzie 100km/h) i zrobiłem 20km po mieście wieczorem, bez dużych korków, spalanie? 11,1.

W mieście krece auto na max 3tyś obrotów (a licznik pokazuje ze mogę do 8) Tym autem śmigam naprawdę spokojnie jak przysłowiowy dziadek, wiadomo w pierwsze dni jak wsiadłem do 120konnej alfy to srednie spalanie było rzędu 16,5l sick.gif - ale wtedy był szał... wink.gif

Dam może rodzicielce auto na kilka dni i zobaczymy co jej pokaże.

Napisano

> można podnieść samochód i zdjąć koło i sprawdzić czy tarcza obraca się z oporem czy bez...

Czy mechanizm różnicowy nie będzie sprawiał wrażenia zapieczonych hamulców?

Napisano

> jeśli mogę to odpowiem na kilka pytanian tutaj:

> - ciśnienie w oponach jest prawidłowe bo sprawdzałem.

> - ale to są seryjne felgi i seryjne opony od takiej alfy (zadne tuningi)

ale nie od tej wersji silnikowej, prawda?

> - styl jazdy mówicie? a na mnie brat mówi - Ty niemiecki dziadku...

> - w trasie odpalam tempomat na 90 i lece,(chwilowe spalanie w tym momencie to jakieś 9l) ostatnio

> zrobiłem trase ok 150km (nie przekroczyłem nigdzie 100km/h) i zrobiłem 20km po mieście

> wieczorem, bez dużych korków, spalanie? 11,1.

> W mieście krece auto na max 3tyś obrotów (a licznik pokazuje ze mogę do 8) Tym autem śmigam

> naprawdę spokojnie jak przysłowiowy dziadek, wiadomo w pierwsze dni jak wsiadłem do 120konnej

> alfy to srednie spalanie było rzędu 16,5l - ale wtedy był szał...

> Dam może rodzicielce auto na kilka dni i zobaczymy co jej pokaże.

i to kręcenie do 3k rpm jest myślisz zdrowe dla silnika, silnik wysokoobrotowy wg Ciebie uwielbia taką jazdę i się nie męczy?

Moje 1,8VVT spala podobne ilości w taką pogodę, bez różnicy trasa/miasto

Napisano

> Czy mechanizm różnicowy nie będzie sprawiał wrażenia zapieczonych hamulców?

nie, nie będzie.

Widać po kole czy obrót zwalnia jednostajnie, czy jest przyhamowywane krzywa tarczą, czy zapieczonym zaciskiem.

Napisano

> myślicie?

Czy to jest silnik "twin spark" ? Kumpel miał świece każda z innej parafii (taką kupił), wymienił na identyczne, przy okazji kable i spalanie spadło. U mnie 1.8/122KM przy masie własnej 1395 kg czyli dość sporej, na oponach 195/65/15 pali 10, a jak włączę klimę 11 w mieście. Czasem 12 jak są bycze korki i klima chodzi non stop. Trasa wychodzi 7 - 8 litrów w zależności od obciążenia. Co nie zmienia faktu, że benzynowy silnik daje po kieszeni, chociaż patrząc po przygodach znajomych z dwumasami, turbinami i DPF-ami, to nie jest tak źle.

Napisano
  • Autor

> Czy to jest silnik "twin spark" ? Kumpel miał świece każda z innej parafii (taką kupił), wymienił

> na identyczne, przy okazji kable i spalanie spadło. U mnie 1.8/122KM przy masie własnej 1395

> kg czyli dość sporej, na oponach 195/65/15 pali 10, a jak włączę klimę 11 w mieście. Czasem 12

> jak są bycze korki i klima chodzi non stop. Trasa wychodzi 7 - 8 litrów w zależności od

> obciążenia. Co nie zmienia faktu, że benzynowy silnik daje po kieszeni, chociaż patrząc po

> przygodach znajomych z dwumasami, turbinami i DPF-ami, to nie jest tak źle.

swiece były wymieniane jakieś 10tyś temu, wszystkie są takie same i mechanik który robił rozrząd powiedział ze są ładne... wink.gif

Edyta:

tak to jest TS.

Napisano

> myślicie?

A te 10/100 w trasie to przy jakich prędkościach ?

Moje Punto z dosyć pokrewnym silnikiem do tego z Alfy chla podobnie zlosnik.gif Odnoszę wrażenie że cała ta seria silników jest generalnie do dupy wink.gif

Średnią z ostatniej trasy miałem coś koło 9/100, a jechałem zazwyczaj 90-100km/h, w porywach przy wyprzedzaniu do 120km/h. To że jechałem z rowerami na dachu mogło podnieść spalanie o 1l/100km. "Normalne" auto powinno palić mniej przy tak emeryckiej jeździe wink.gif

Koła mogą podnieść spalanie, ale nie o 2 litry. Dla przykładu Seicento jeżdżę zimą na kołach o szerokości 145, a latem 175 (ponad 20% różnicy). Nie zauważam różnicy w spalaniu.

Napisano
  • Autor

> A te 10/100 w trasie to przy jakich prędkościach ?

> Moje Punto z dosyć pokrewnym silnikiem do tego z Alfy chla podobnie Odnoszę wrażenie że cała ta

> seria silników jest generalnie do dupy

> Średnią z ostatniej trasy miałem coś koło 9/100, a jechałem zazwyczaj 90-100km/h, w porywach przy

> wyprzedzaniu do 120km/h. To że jechałem z rowerami na dachu mogło podnieść spalanie o

> 1l/100km. "Normalne" auto powinno palić mniej przy tak emeryckiej jeździe

> Koła mogą podnieść spalanie, ale nie o 2 litry. Dla przykładu Seicento jeżdżę zimą na kołach o

> szerokości 145, a latem 175 (ponad 20% różnicy). Nie zauważam różnicy w spalaniu.

no ja na trasie troche pociskałem, tzn srednio była 100, ale jechałem oczywiście momentami 70 jak i po 160km/h.

Byłem dziś na podnośniku, koła wydają się kręcić całkiem dobrze..

Napisano

> no ja na trasie troche pociskałem, tzn srednio była 100, ale jechałem oczywiście momentami 70 jak i

> po 160km/h.

No to 10/100 to jest normalne spalanie ok.gif

Przy 160km/h to masz pewno z 15/100 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to 10/100 to jest normalne spalanie

> Przy 160km/h to masz pewno z 15/100

no tak, tylko ile leciałem te 160? 5km? a większość trasy miałem poniżej 100. To była dłuższa trasa bo zrobiłem ok 350km.

A ta krótka trasa miała 150km i nie przekroczyłem ani razu 100km/h jechałem równym tempem w nocy na tempomacie, potem 20km w nocy po miescie również spokojnie, i 11,1l twoim zdaniem to też norma>

Napisano

> no tak, tylko ile leciałem te 160? 5km? a większość trasy miałem poniżej 100. To była dłuższa

> trasa bo zrobiłem ok 350km.

> A ta krótka trasa miała 150km i nie przekroczyłem ani razu 100km/h jechałem równym tempem w nocy

> na tempomacie, potem 20km w nocy po miescie również spokojnie, i 11,1l twoim zdaniem to też

> norma

No to już nie jest norma.

Niestety ja Ci nie podpowiem co sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> No to już nie jest norma.

> Niestety ja Ci nie podpowiem co sprawdzić.

wyczytałem że jeszcze muszę sprawdzić przepływomierz...

Napisano

Zwiększenie spalania często towarzyszy spadkowi osiągów.

Ten silnik (czyli 1.6 120KM - w odróżnieniu od 1.6 105KM) ma wariator który uchodzi za dość zawodny element.

Napisano
  • Autor

> Zwiększenie spalania często towarzyszy spadkowi osiągów.

> Ten silnik (czyli 1.6 120KM - w odróżnieniu od 1.6 105KM) ma wariator który uchodzi za dość zawodny

> element.

zgadzam się, ale wariator jest sprawny, przynajmniej wydaje się być taki bo nie wydziela niepokojących dźwięków a poza tym osiągi wydają mi się być ok grinser006.gif

Napisano

Masz wydruk z analizy spalin oraz wydruk z wykresem przedstawiającym oscylacje sondy ? Ile auto ma przebiegu ? Bierze olej ? Czy równomiernie wskazówka obrotomierza pnie się w górę przy przyspieszaniu (powiedzmy na dwójce od 2k do 6.5 k).

Napisano

Kola maja znaczenie ale po pierwsze nie az takie (w sensie na pewno nie 2/100km przy takich rozmiarach), a po drugie glownie bys odczul poprawe w miescie (duzo rozpedzania wiekszych, ciezszych kol od zera) niz na trasie.

Napisano

Citotka ma taką alfę salonową na fabrycznych kołach o szerokości 195 i też od nowości narzeka na wysokie spalanie tego samochodu. Chyba będziesz musiał się z tym pogodzić, że te samochody są poprostu paliwożerne. No chyba, że jeździłeś nim wcześniej i masz odniesienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.