Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałośc silników dCi

Featured Replies

Napisano

Czy 120.000 km dla silnika 1.9 dCi to:

- dużo

- mało

- średnio

mam doświadczenia z 1.5 dCi w służbowym aucie i mile go wspominam, ale jeździłem nówką do przebiegu 55 km.

Chetnie wysłucham opinii na temat tego silnika w Megan II

Napisano

> Chetnie wysłucham opinii na temat tego silnika w Megan II

78 000 km i nadal jeździ. 1.5 dCi 85KM.

Napisano

Znajomi mają w Scenicu około 190 tysięcy i jeździ. Znam gościa, w którego Lagunie poszła turbina i dwumasa przy licznikowym 140 tysięcy ... ale ostatni przegląd we Francji miał przy 380 kkm grinser006.gif

Napisano

> 78 000 km i nadal jeździ. 1.5 dCi 85KM.

i nadal jeździ chyba jest tutaj nie na miejscu, gdybyś napisał 378tyś to rozumiem. To oczywiste, że poniżej 100tyś jeździ.

Napisano
  • Autor

> Znajomi mają w Scenicu około 190 tysięcy i jeździ. Znam gościa, w którego Lagunie poszła turbina i

> dwumasa przy licznikowym 140 tysięcy ... ale ostatni przegląd we Francji miał przy 380 kkm

ehhh ... szukam auta w pewnych założeniach i jest kompletna bryndza. Znalazłem koło siebie Megan II z 2004 r i przebiegiem 120.000 km od prywatnego użytkownika - twierdzi, że przebieg 100% prawdziwy icon_rolleyes.gif ... no i myslę co warta ta oferta hmm.gif

Napisano

> i nadal jeździ chyba jest tutaj nie na miejscu, gdybyś napisał 378tyś to rozumiem. To oczywiste, że

> poniżej 100tyś jeździ.

Bo ja wiem, czy to takie oczywiste?

Napisano

> Czy 120.000 km dla silnika 1.9 dCi to:

> - dużo

> - mało

> - średnio

zaden przebieg zlosnik.gif

co do trwalosci, tutaj mozna tylko podawac ogolne wartosci bo wiadomo ze trwalosc jednostki bedzie tez uzalezniona od ownera auta.. qmpel na v40 z 2002r czyli 1.9dci 102KM ma w tej chwili nalot ok 330tys km, silnik pracuje bardzo ladnie, turbo fabryczne, 2mas fabryczny - wymieniane bylo sprzeglo, reszta to typowe sprawy jak rozprzady itp

Napisano

Wydaje mi się, że tutaj akurat nie przebieg ma znaczenie. W naszej LII 2.2dci. turbo wy*****o się przy ok. 110kkm a przy tym rozwaliło pół silnika.

Napisano

> Wydaje mi się, że tutaj akurat nie przebieg ma znaczenie. W naszej LII 2.2dci. turbo wy*****o się

> przy ok. 110kkm a przy tym rozwaliło pół silnika.

Na 2,2 dci klnie całe forum Espace hehe.gif

Napisano

> i nadal jeździ chyba jest tutaj nie na miejscu, gdybyś napisał 378tyś to rozumiem. To oczywiste, że

> poniżej 100tyś jeździ.

No nie jest oczywiste, bo ostatnio był gdzieś test Fiata 500 w którym silnik padł po ok. 50kkm grinser006.gif

Napisano

> zaden przebieg

> co do trwalosci, tutaj mozna tylko podawac ogolne wartosci bo wiadomo ze trwalosc jednostki bedzie

> tez uzalezniona od ownera auta.. qmpel na v40 z 2002r czyli 1.9dci 102KM ma w tej chwili nalot

> ok 330tys km, silnik pracuje bardzo ladnie, turbo fabryczne, 2mas fabryczny - wymieniane bylo

> sprzeglo, reszta to typowe sprawy jak rozprzady itp

Zgadza się. Od stylu jazdy sporo zależy. Jednemu, delikatnie jeżdżącemu kierowcy który zmienia olej co 15 kkm wózek będzie jeździł jak nowy, a drugiemu wściekle pałującemu silnik na zimno i zmieniającemu olej dopiero wtedy jak mu zacznie przeszkadzać komunikat na wyświetlaczu rozwali się przy 90 kkm. zlosnik.gif

Napisano

120 kkm na pewno nie będzie znaczącym przebiegiem ani dla dCi, ani zresztą dla żadnego innego współcześnie produkowanego silnika. O ile rzeczywiście jest to 120 kkm a nie 120+250 czyli razem 370 kkm.

Problem w tym, że większość ma samochody właśnie z przebiegami grubo powyżej 300 kkm, a na liczniku widzi 130 kkm i tak rodzą się urban legends jaki to ....* jest zły.

* Dowolnie uzupełnić, w miejsce kropek wstawić model auta, silnik czy cokolwiek innego.

Napisano

> Zgadza się. Od stylu jazdy sporo zależy. Jednemu, delikatnie jeżdżącemu kierowcy który zmienia olej

> co 15 kkm wózek będzie jeździł jak nowy, a drugiemu wściekle pałującemu silnik na zimno i

> zmieniającemu olej dopiero wtedy jak mu zacznie przeszkadzać komunikat na wyświetlaczu rozwali

> się przy 90 kkm.

w tym przypadku owner zmienial olej i filtry co 10tys km wink.gif

Napisano

> w tym przypadku owner zmienial olej i filtry co 10tys km

ok.gif

Napisano

> Bo ja wiem, czy to takie oczywiste?

Ja tam żyje silnikami JTD kilka z nich ma już nalotu grubo ponad 300tyś i sprawują się świetnie. A to mniej więcej podoba jeśli chodzi o zaawansowanie konstrukcja. Więc niecałe 80tyś to wydaje się być śmieszny przebieg który zwykle jak ktoś sporo jeździ da się zrobić w rok lub nawet mniej.

Napisano

> - dużo

> - mało

> - średnio

> mam doświadczenia z 1.5 dCi w służbowym aucie i mile go wspominam, ale jeździłem nówką do przebiegu

> 55 km.

Moje 1,9dci w Primerze ma obecnie 230 tys i jezdzi.

Turbo i dwumas fabryczny a olej zmieniany co 15 tys.

W lagunach lubilo sie sypnac turbo, ale tam jakas plasitkowa czesc lubila sie podobniez urwac i byc zassana...

Nie wiem ile w tym prawdy, ale w Primerach, Volvo i Mitsu o problemie z turbo tak czesto sie ine slyszy ok.gif

Napisano
  • Autor

> 120 kkm na pewno nie będzie znaczącym przebiegiem ani dla dCi, ani zresztą dla żadnego innego

> współcześnie produkowanego silnika. O ile rzeczywiście jest to 120 kkm a nie 120+250 czyli

> razem 370 kkm.

> Problem w tym, że większość ma samochody właśnie z przebiegami grubo powyżej 300 kkm, a na liczniku

> widzi 130 kkm i tak rodzą się urban legends jaki to ....* jest zły.

> * Dowolnie uzupełnić, w miejsce kropek wstawić model auta, silnik czy cokolwiek innego.

Pewności nie ma ale gośc twierdzi, że ma papiery serwisowe i przebieg jest pewny niewiem.gif

Napisano

> No nie jest oczywiste, bo ostatnio był gdzieś test Fiata 500 w którym silnik padł po ok. 50kkm

Nie była to czasem dizlowska jednostka 1.3 ? hmm.gif

Napisano

> - dużo

> - mało

> - średnio

> mam doświadczenia z 1.5 dCi w służbowym aucie i mile go wspominam, ale jeździłem nówką do przebiegu

> 55 km.

2.2 dci w espace przy 160 kkm turbina miła małe luzy więc została wymieniona, teraz 170 kkm i jeździ jak nowy.

Napisano

> Pewności nie ma ale gośc twierdzi, że ma papiery serwisowe i przebieg jest pewny

A gość od którego kupowałbyś kupił to auto w PL czy kupował już od kogoś? Auto krajowe czy sprowadzane?

Niestety takie czasy, że książkom serwisowym ufać nie można. Ale za to w ASO można próbować coś się wywiedzieć po VINie.

A zresztą - z dCi, szczególnie jeśli nie tani to zakup, warto wybrać się do ASO - CLIP prawdę powie smile.gif

Napisano
  • Autor

> A gość od którego kupowałbyś kupił to auto w PL czy kupował już od kogoś? Auto krajowe czy

> sprowadzane?

> Niestety takie czasy, że książkom serwisowym ufać nie można. Ale za to w ASO można próbować coś się

> wywiedzieć po VINie.

> A zresztą - z dCi, szczególnie jeśli nie tani to zakup, warto wybrać się do ASO - CLIP prawdę powie

z tego co zrozumiałem to kupiony w PL

Napisano

> z tego co zrozumiałem to kupiony w PL

Przez internet nikt nie powie, czy ten egzemplarz wart jest grzechu, ale na samo pytanie czy 120 kkm to dużo, można odpowiedzieć jednoznacznie, że w przypadku normalnej eksploatacji to bardzo mało. Sam silnik mechanicznie powinien być jak nowy, pozostaje kwestia turbiny jeśli ktoś na zimno nie oszczędzał sobie, wtryskiwaczy jeśli tankowano jakieś wynalazki, może świece żarowe są już spalone albo egr trzeba wyczyścić. Ale nie są to raczej rzeczy które przekreślają sens zakupu zadbanego auta.

Napisano
  • Autor

> Przez internet nikt nie powie, czy ten egzemplarz wart jest grzechu, ale na samo pytanie czy 120

> kkm to dużo, można odpowiedzieć jednoznacznie, że w przypadku normalnej eksploatacji to bardzo

> mało. Sam silnik mechanicznie powinien być jak nowy, pozostaje kwestia turbiny jeśli ktoś na

> zimno nie oszczędzał sobie, wtryskiwaczy jeśli tankowano jakieś wynalazki, może świece żarowe

> są już spalone albo egr trzeba wyczyścić. Ale nie są to raczej rzeczy które przekreślają sens

> zakupu zadbanego auta.

to jest ten egzemplarz ogłoszenie

Napisano

> Pewności nie ma ale gośc twierdzi, że ma papiery serwisowe i przebieg jest pewny

gość twierdzi bo co innego ma mówić, może nie wie albo nie sprawdzał albo nie chce wiedzieć ile ma faktycznie przejechane hehe.gif

Napisano

> to jest ten egzemplarz ogłoszenie

Krzychu - braciak onegdaj w renuarze sprzedawał auta - mogę się Go zapytac o jakieś pewne auto. ok.gif

"Obkupił" rodzinę w używki zistawiane w rozliczeniu - Jego ojciec, szwagier i On sam jeżdżą megankami dci. biglaugh.gif

Napisano

> - dużo

> - mało

> - średnio

> 55 km.

Jak prawdziwe 120kkm to jeszcze daaaaaaaaaleka droga przed tobą.

OT. Ja to sie zastanawiam, po co ktoś, kto jeździ do 30kkm/rocznie koniecznie szuka diesla. Przecież na stacji mamy 20gr różnicy w cenie, a w spalaniu 1,5 litra. Czyli przez rocznie to jest oszczędność 2.100 zł, nie licząc:

- np. droższych amortyzatorów i innych elementów eksploatacyjnych

- większego ryzyka

- ewentualnych awarii wynikających z większego wyeksploatowania diesla. niewiem.gif

Napisano

> Nie była to czasem dizlowska jednostka 1.3 ?

nie 1.4 16v smile.gif

Napisano

> Przecież na stacji mamy 20gr różnicy w cenie, a w spalaniu 1,5 litra.

Teoretycznie 1.5l w praktyce tak nie jest.

Napisano

> Czyli przez rocznie to

> jest oszczędność 2.100 zł, nie licząc:

> - np. droższych amortyzatorów i innych elementów eksploatacyjnych

> - większego ryzyka

> - ewentualnych awarii wynikających z większego wyeksploatowania diesla.

Pięc lat i jest dyszka - nie warto się przychylić? grinser006.gif

Napisano

> Pięc lat i jest dyszka - nie warto się przychylić?

zapominasz że zwykle te 5-8 tys trzeba więcej zapłacić na starcie. Męczyć się 4 lata dla 2 tys z ryzykiem, że będzie się w plecy?

Napisano

u mnie w lagunce II 12,9dci jest wlasnie 205kkm. mamy ja od ok 100kkm nalotu (ile bylo naprawde nikt nie wie). na moich 105kkm nalatanych wsio w silniku orginal, tylko sprzeglo wymienione przy 185kkm i wsyprzeglik. burbo, dwumasa ogr i bardzo ladnie chodzi. ja po mamie musze odmulac smile.gif bo ona jezdzi eco, ale poki co silniczek chodzi najlepiej w tym calym samochodzie. nadwozie sie juz bardzioej zuzylo grinser006.gif

Napisano

> Pięc lat i jest dyszka - nie warto się przychylić?

5 lat to +150 do założonego przebiegu.

Samochód model skarbonka - znasz takie pojęcie ?

Napisano

> Nie wiem ile w tym prawdy, ale w Primerach, Volvo i Mitsu o problemie z turbo tak czesto sie ine

> slyszy

g...wno prawda.

Napisano

> - dużo

> - mało

> - średnio

Ale co masz na myśli.

Przebieg do NG?

Ile pociągnie osprzęt ?

Kiedy koszta eksploatacyjne przekroczą zdrowy rozsądek ?

Kiedy znacząco wzrośnie ryzyko wydatków ?

Jeżeli to pierwsze, to do 300 kkm dociągnie.

Jeżeli to drugie - napisz konkretnie co.

Jeżeli to trzecie - wkrótce. 120 kkm to planowy czas wymiany napędu rozrządu.

Jeżeli to czwarte - no właśnie osiągnęło właściwy czas, żeby auto sprzedać.

Napisano
  • Autor

> Krzychu - braciak onegdaj w renuarze sprzedawał auta - mogę się Go zapytac o jakieś pewne auto.

> "Obkupił" rodzinę w używki zistawiane w rozliczeniu - Jego ojciec, szwagier i On sam jeżdżą

> megankami dci.

w chwili obecnej zakres zaintersowania jest szeroki, szukam auta do 20 kpln, auto musi mieć:

- klimę

- ok. 5 lat

- wspomaganie kierownicy

- el. szyb

- powinno mieć 4 furtki ale jak będzie godny egzemplarz to 2 łyknę

- marzy mi się przebieg prawdziwy poniżej 100 kkm

ale nie widzę w okolicy nic godnego uwagi

Napisano

Nie wiem czy to tylko przypadek ,ale mój wujek jest mechanikiem i dwukrotnie robił już dci (1.9) po padnięciu panewki.Oby dwa modele miały nie całe (lecz pewne ) 200 tyś km

Napisano

> g...wno prawda.

A cos konkretniej?

Ja to wyczytalem na forum Nissana, tam nie ma tylu problemow z turbo co w przypadku Laguny...

Tak wiem, ze Lagun jest wiecej, ale jednak.

Poza tym jak kogos padniete turbo odstrasza od diesla to niech kupi benzyne i bedzie mial klopot z glowy...

Napisano

> Kiedy koszta eksploatacyjne przekroczą zdrowy rozsądek ?

> Jeżeli to trzecie - wkrótce. 120 kkm to planowy czas wymiany napędu rozrządu.

Prosze Cie, nie rozmieszaj mnie juz zlosnik.gif

Za kompletny rozrzad z pompa wody i robocizna zaplacilem 700PLN w maju hehe.gif

Jezeli to ma byc koszt przekraczajacy zdrowy rozsadek to ja nie mam wiecej pytan hehe.gif

Dwie opony tyle kosztuja zlosnik.gif

Napisano

> 5 lat to +150 do założonego przebiegu.

> Samochód model skarbonka - znasz takie pojęcie ?

Tutaj nie ma takiego pojęcia, a kto kupuje świadomie auto droższe/nowsze/małowyeksploatowane po prostu nie ma szczęścia. cool.gif Ja chyba napisze do modów, aby powstał nowy kącik "szczęściarzy/farciarzy z autami za półdarmo", gdzie mozna będzie wpisywać, jakie auta za półdarmo rozdają w Niemczech lub kto na allegro ma wiecej znajomych dziadków/bezwypadkowców lub kościelnych. zlosnik.gif

Napisano

> A cos konkretniej?

> Ja to wyczytalem na forum Nissana, tam nie ma tylu problemow z turbo co w przypadku Laguny...

> Tak wiem, ze Lagun jest wiecej, ale jednak.

A w Nissanie nie jest czasem inny silnik mimo że tak samo się nazywa? Znajomy w X-Trajlu (chyba tak się to pisze) ma dCi ale robiony w Japonii i na łańcuchu.

Napisano

> A w Nissanie nie jest czasem inny silnik mimo że tak samo się nazywa? Znajomy w X-Trajlu (chyba tak

> się to pisze) ma dCi ale robiony w Japonii i na łańcuchu.

Bo on ma 2,2 a to jest japonski na lancuchu.

Ja mam 1,9 i to jest Ranault, poza tym za 7 stow by lancucha raczej nie zrobil zlosnik.gif

Napisano

Raczej nie, ale z znam dokładnie Lagune niedoszłego teścia który 2 razy wymieniał T a miał już jakieś 160 kkm.

IMHO to nie najlepsza strona tych aut zlosnik.gif

Napisano

> Za kompletny rozrzad z pompa wody i robocizna zaplacilem 700PLN w maju

> Jezeli to ma byc koszt przekraczajacy zdrowy rozsadek to ja nie mam wiecej pytan

> Dwie opony tyle kosztuja

Dla niektórych to jest gigant wydatek. Takich co to kupują amortyzatory za 30 zł bo po co przepłacać. A dwie opony kupują za 100 smile.gif Mam znajomego co po kupieniu Francuza narzekał że części drogie. Bo do Poloneza, którego miał wcześniej było 5x taniej. Ja nie wiem co w takim przypadku odpowiedzieć.

Napisano

> Bo on ma 2,2 a to jest japonski na lancuchu.

Tak. ma 2.2.

> Ja mam 1,9 i to jest Ranault, poza tym za 7 stow by lancucha raczej nie zrobil

Tak ale łańcuch się wymienia co 350000. Więc licz 2100.

Napisano

> OT. Ja to sie zastanawiam, po co ktoś, kto jeździ do 30kkm/rocznie koniecznie szuka diesla.

> Przecież na stacji mamy 20gr różnicy w cenie, a w spalaniu 1,5 litra. Czyli przez rocznie to

> jest oszczędność 2.100 zł, nie licząc....

Np ja....mialem juz dosc dzwieku wlaczajacej i wylaczajace sie wiertarki co chwila...podroz to jedynie do 120max bo pozniej obroty a przez to dzwiek w kabinie po dluzszej trasie powodowal ze tylko wskakiwac do lozka spac..

benzyna to mozna jezdzic ale po wczesniejszym zaopatrzeniu sie w nauszniki od obslugi lotniska wink.gif

Napisano

> zapominasz że zwykle te 5-8 tys trzeba więcej zapłacić na starcie.

Przy używkach różnica się zaciera. ok.gif

> Męczyć się 4 lata dla 2 tys z

> ryzykiem, że będzie się w plecy?

Dlaczego "męczyć"? niewiem.gif

Napisano

> 5 lat to +150 do założonego przebiegu.

> Samochód model skarbonka - znasz takie pojęcie ?

250 tkm - nie musi (choć może) jeszcze być skarbonką. ok.gif

Napisano

> Prosze Cie, nie rozmieszaj mnie juz

> Za kompletny rozrzad z pompa wody i robocizna zaplacilem 700PLN w maju

> Jezeli to ma byc koszt przekraczajacy zdrowy rozsadek to ja nie mam wiecej pytan

Yhy.

To jest koszt stricte eksploatacyjny.

I na dokładkę warto robić to w ASO, na wypadek skuchy.

Ale to mój pkt widzenia.

Natomiast generalnie od tego przebiegu w górę (konkretnie to prywatnie z moich doświadczeń ta granica to 150 kkm) zaczynają lawinowo rosnąć wydatki, albo spadać drastycznie poziom sprawności technicznej sprzętu.

Tego nie unikniesz.

> Dwie opony tyle kosztuja

... a jakbym kupił używki ?

Wiesz, takie gupie niemce, to opony jak im się wzorek znudzi to oddają za darmoszkę...

Napisano

> 250 tkm - nie musi (choć może) jeszcze być skarbonką.

Pyruś.

Jest.

I kropka.

Między 150 a 250 wymienisz minimum:

1.5 kompletu opon

w tym wieku dojrzeje już zawieszenie (amortyzatory, wahacze)

sprzęgło z prawdopodobieństwem 90+%

W reno turbosprężarka też.

Zsumuj to sobie.

Napisano

> Tutaj nie ma takiego pojęcia, a kto kupuje świadomie auto droższe/nowsze/małowyeksploatowane po

> prostu nie ma szczęścia. Ja chyba napisze do modów, aby powstał nowy kącik

> "szczęściarzy/farciarzy z autami za półdarmo", gdzie mozna będzie wpisywać, jakie auta za

> półdarmo rozdają w Niemczech lub kto na allegro ma wiecej znajomych dziadków/bezwypadkowców

> lub kościelnych.

Tylko trzeba wziąć poprawkę na fantazję piszących.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.