Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LED'y do jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

Witam,

zaczynam powoli rozważać montaż takiego urządzenia w połączeniu z autometem świateł. Wszystko ma być tak zrobione jak np. w Audi.

Włączamy kierunek --> lekko przygasa dane strona

Włączamy światła mijania --> gasną całkowicie

Nie świecą się lampy tylne

LED'y z homologacją

etc

Nie interesuje mnie czy wieś, czy jest sens itd.

Montuje z przyczyn obiektywnych.

Pytanko mam tylko jedno...

Jaką temperaturę powinny mieć LED'y, żeby świeciły tak mocno jak w Audi, Mercedesie E-klasy itp.

Widziałem już różne zestawy z homologacją i kręćka dostaje:/

Napisano

ciekawe i chętnie poczytam jak Ci pójdzier bo też bym sobie taki automacik machnął.

Co do ledów to nie o temperature tylko o moc chodzi.

Temp. to ~ 5000 K.

Napisano

> Włączamy kierunek --> lekko przygasa dane strona

czemu to służy?

pierwsze słyszę że przygasa jedna strona

Napisano

> czemu to służy?

> pierwsze słyszę że przygasa jedna strona

żeby kierunek był bardziej widoczny ok.gif

Napisano

> Witam,

> zaczynam powoli rozważać montaż takiego urządzenia w połączeniu z autometem świateł. Wszystko ma

> być tak zrobione jak np. w Audi.

> Włączamy kierunek --Włączamy światła mijania --Nie świecą się lampy tylne

> LED'y z homologacją

Z homologacją na przygasanie?

Napisano

> żeby kierunek był bardziej widoczny

ale to się tyczy zespołu lampy a nie oddzielnego światła... lancia delta nie przygasa świateł i są doskonale widoczne kierunki...

Napisano

> Włączamy kierunek --Włączamy światła mijania --Nie świecą się lampy tylne

Bez sensu mając na uwadze Twoje wytłumaczenie - setki samochodów mają kierunkowskaz zintegrowany z reflektorem i jakoś światło mijania nie zakłóca widoczności kierunkowskazu. Ale OK, Twój wybór.

> LED'y z homologacją

Poszukaj na Allegro gościa z Wwy - kupowałem u niego zestaw lamp z homo. Z lampy wychodzą 3 kable: + po zapłonie, + po pozycyjnych i masa.

Łączysz to zgodnie z opisem i żaden automat Ci nie jest potrzebny, bo DRL zachowują się tak jak opisano w RM.

Napisano

> ale to się tyczy zespołu lampy a nie oddzielnego światła...

dokładnie ok.gif

Napisano

> Widziałem już różne zestawy z homologacją i kręćka dostaje:/

Audikowo Oplowe i dobre do samodzielnego montażu Philipsy czy Osramy mają 5600K i jest to wartość optymalna. Strona kierunkowskazu przygasa żeby lepiej było widać kierunkowskaz (i słusznie), ale dotyczy to samochodów z ledami wkomponowanymi w główny reflektor. Jak zamontujesz dzienne pod zderzak to sprawa automatycznie znika. Ja jeżdżę na dziennych LED już dwa miesiące i jestem niesamowicie zadowolony palacz.gif, a dookoła tylu frajerów musi mieć włączone mijania hehe.gif. Żal ludzi... biglaugh.gif

Napisano

> Jak zamontujesz dzienne

> pod zderzak to sprawa automatycznie znika. Ja jeżdżę na dziennych LED już dwa miesiące i

> jestem niesamowicie zadowolony , a dookoła tylu frajerów musi mieć włączone mijania . Żal

> ludzi...

A ja nie włączam świateł i co palacz.gif

żal ludzi co jeżdżą na ledach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ale to się tyczy zespołu lampy a nie oddzielnego światła... lancia delta nie przygasa świateł i są

> doskonale widoczne kierunki...

Zdawało mi się, że taki jest wymóg do dziennych LEDów, ale skoro nie musi przygasać to oki, jest jeszcze łatwiej montowac...

Napisano

> Zdawało mi się, że taki jest wymóg do dziennych LEDów, ale skoro nie musi przygasać to oki, jest

> jeszcze łatwiej montowac...

Nie ma takiego wymogu i nawet nie ma takiego przepisu.

Napisano
  • Autor

> Bez sensu mając na uwadze Twoje wytłumaczenie - setki samochodów mają kierunkowskaz zintegrowany z

> reflektorem i jakoś światło mijania nie zakłóca widoczności kierunkowskazu. Ale OK, Twój

> wybór.

Skoro nie ma wymogu to będzie bez przygasania...

> Poszukaj na Allegro gościa z Wwy - kupowałem u niego zestaw lamp z homo. Z lampy wychodzą 3 kable:

> + po zapłonie, + po pozycyjnych i masa.

> Łączysz to zgodnie z opisem i żaden automat Ci nie jest potrzebny, bo DRL zachowują się tak jak

> opisano w RM.

Masz może namiar na tego gościa?? Napisz coś więcej o Twoich lampach i może jakieś foto jak wyglądają...

DRL - dzienne reflektory LED ??

RM - radio Maryja ?? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

Czy ten rysunek jest zgodny ze stanem prawnym??

car2.jpg

Napisano

> Z lampy wychodzą 3 kable:

> + po zapłonie, + po pozycyjnych i masa.

Przepisowo zamiast do pozycyjnych powinno być do mijania, bo pozycyjne mogą się świecić razem z dziennymi. Jest to wygodne gdy trzeba mieć oświetlony też tył nie załączając przednich mijania, ale też uciążliwe jak trzeba stać na poboczu z uruchomionym silnikiem (nie da się wyłączyć dziennych). Jak komu wygodniej, ja wybrałem gaszenie dziennych włączeniem mijania.

Napisano

> Czy ten rysunek jest zgodny ze stanem prawnym??

Tak jest zgodny. Jak konstrukcja zderzaka wymusza po zamontowaniu mniejszy odstęp między lampami niż wymagane 600, to przy zachowaniu pozostałych wymagań i braku ogólnego druciarstwa nie czepiają sie tych kilku centymetrów ok.gifgrinser006.gif

Napisano

, a dookoła tylu frajerów musi mieć włączone mijania . Żal

> ludzi...

zmień psychiatre ok.gif

Napisano

> Przepisowo zamiast do pozycyjnych powinno być do mijania,

nieprawda

> bo pozycyjne mogą się świecić razem z

> dziennymi.

prawda

> Jest to wygodne gdy trzeba mieć oświetlony też tył nie załączając przednich

po co?

> mijania, ale też uciążliwe jak trzeba stać na poboczu z uruchomionym silnikiem (nie da się

> wyłączyć dziennych). Jak komu wygodniej, ja wybrałem gaszenie dziennych włączeniem mijania.

ok.gif A co jeśli włączysz długie?

Napisano

> nieprawda

Jak nieprawda jak prawda zlosnik.gif. Skoro mogą się świecić z postojowymi, a nie mogą z mijania to gdzie mam je podłączyć? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

> po co?

Jak stoje w zimie na poboczu i czekam na kogoś, to jak ma chodzić silnik i świecić sie postojowe to nie mam możliwości wyłączenia dziennych które będą oślepiały jadących z przeciwka.

> A co jeśli włączysz długie?

Jak włącze długie na stałe to dzienne świecą, ale to nikomu nie przeszkadza i przepis tego przypadku (chyba) nie określa. Przy miganiu długimi dzienne nie gasną i tak ma być. W sumie u mnie nie problem dowolnie to podłączyć czy zmienić, więc chętnie wysłucham konstruktywnych podpowiedzi zlosnik.gif

Napisano

> Jak nieprawda jak prawda . Skoro mogą się świecić z postojowymi, a nie mogą z mijania to gdzie mam

> je podłączyć?

mogą, ale nie muszą

> Jak stoje w zimie na poboczu i czekam na kogoś, to jak ma chodzić silnik i świecić sie postojowe to

> nie mam możliwości wyłączenia dziennych które będą oślepiały jadących z przeciwka.

dlatego lepiej podłączyć pod postojowe 270751858-jezyk.gif

> Jak włącze długie na stałe to dzienne świecą, ale to nikomu nie przeszkadza i przepis tego

> przypadku (chyba) nie określa.

nieprawda - określa

> Przy miganiu długimi dzienne nie gasną i tak ma być.

prawda

> W sumie u

> mnie nie problem dowolnie to podłączyć czy zmienić, więc chętnie wysłucham konstruktywnych

> podpowiedzi

ok.gif U siebie podłączyłem pod oświetlenie deski rozdzielczej - gasną po zapaleniu mijania lub długich, ale nie gasną podczas mrugania długimi.

Quote:

2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,

3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej *45)

*45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.

za Dz.U. z 20 maja 2009 Nr 75 poz. 639

Napisano

> Jak stoje w zimie na poboczu i czekam na kogoś, to jak ma chodzić silnik i świecić sie postojowe to

hmm u mnie są chyba pozycyjne i postojowe hmm.gif

choć nie wiem jak to działa spineyes.gif

podłączenie pod mijania ok, ale co w przypadku jak mijania gasną gdy włączy się drogowe - często tak jest przy H4

można takie diodówki kupić w jakiś sensownych pieniądzach ?

100-150zł hmm.gif

Napisano

> U siebie podłączyłem pod oświetlenie deski rozdzielczej - gasną po zapaleniu mijania lub długich,

> ale nie gasną podczas mrugania długimi.

Ale gasna tez po włączeniu postojowych? Jak będzie trzeba to tak zrobie, albo zaraz wymyśle jakiś mostek diodowy do sterowania.

Edit: dwie małe diody prostownicze załatwiają sprawę i dzienne zgasną też z drogowymi.

Napisano

> Ale gasna tez po włączeniu postojowych?

Tak - na włączonym silniku. Na wyłączonym świecą łącznie z postojówkami - mi to nie przeszkadza, ale łatwo można to wyeliminować stosując dodatkowy przekaźnik ok.gif

EDIT: Wystarczy jeden przekaźnik, u siebie mam jeszcze przeciwmgielne na częściowo wspólnej instalacji, stąd pewne kombinacje 270751858-jezyk.gif Wystarczy podłączyć + zamiast bezpośrednio z aku, to po stacyjce i już nie ma problemu.

>Jak będzie trzeba to tak zrobie, albo zaraz wymyśle jakiś

> mostek diodowy do sterowania.

Napisano

> można takie diodówki kupić w jakiś sensownych pieniądzach ?

> 100-150zł

Najtańsze sensowne lampy kosztują na Allegro 200 złotych i jest to absolutne minimum. Reszta to WT i nie nadają się do używania w ruchu.

Napisano

Koledzy juz dużo napisali, ale ja tylko dodam radę - odpuść te "automaty" które "wykrywają" odpalenie auta na podstawie wartości napięcia zasilającego.

Napisano

> Koledzy juz dużo napisali, ale ja tylko dodam radę - odpuść te "automaty" które "wykrywają"

> odpalenie auta na podstawie wartości napięcia zasilającego.

z ciekawości...dla czego??

Napisano

> z ciekawości...dla czego??

Gdyż czasem działają świetnie... A czasem nie.

Np. potrafią w niektórych samochodach gasić swiatła przy spadku obrotów silnika.

Mieliśmy taki przypadek w rocznej Hondzie Civic Type-S.

Ładowanie, alternator, akumulator w porządku.

Dwa różne moduły "automatyczne" wariowały, wkurzyłem się i zrobiłem koledze modulik na dwóch przekaźnikach który dziala bezbłędnie.

Napisano

> z ciekawości...dla czego??

A ja sie pytam po co kombinować. Kupując światła dziennego tego typu podłączamy zgodnie z opisem w instrukcji montażu jeden kabel do + postojówek/mijania, drugi do + zapłonu lub innego + włączającego sie po przekręceniu stacyjki (np zapalniczka), trzeci do masy i wszystko działa jak należy tzn światła dzienne załączają się w chwili przekręcenia kluczyka w poz. zapłon a gasną po włączeniu postojówek lub mijania.

Napisano

> wszystko działa

> jak należy tzn światła dzienne załączają się w chwili przekręcenia kluczyka w poz. zapłon a

> gasną po włączeniu postojówek lub mijania.

Jeśli siedzisz sobie np. w aucie na parkingu i masz włączony zapłon, żeby np. móc uchylić szybę, to świecą światła dzienne. Polemizowałbym, że w takiej sytuacji rzeczywiście "wszystko działa jak należy". zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli siedzisz sobie np. w aucie na parkingu i masz włączony zapłon, żeby np. móc uchylić szybę, to

> świecą światła dzienne. Polemizowałbym, że w takiej sytuacji rzeczywiście "wszystko działa jak

> należy".

a wczym problem? że przez 5 sek zaświecą się się RL jak bedę otwierał szyby? zlosnik.gif

Napisano

> a wczym problem? że przez 5 sek zaświecą się się RL jak bedę otwierał szyby?

w astrze zapalniczka była "po zapłonie", czasem stałem z włączonym zapłonem dłużej jak 5min

jeśli świecą po przekręceniu kluczyka to kiszka, myślałem za zapalają się po odpaleniu silnika

Napisano

> a wczym problem? że przez 5 sek zaświecą się się RL jak bedę otwierał szyby?

Siedzę sobie w aucie, czekam na kogoś. Przekręcam kluczyk, uchylam szybę, przekręcam kluczyk spowrotem. O, za bardzo uchyliłem, przekręcam kluczyk, lekko domykam, przekręcam raz jeszcze. Ale za chwilę dochodzę do wniosku, że oparcie fotela bym trochę pochylił - przekręcam kluczyk, przestawiam fotel, przekręcam znowu. No ale jak już wygodnie się rozparłem na fotelu, to zaczęło mnie razić słońce przez uchyloną roletę w dachu - przekręcam kluczyk, zasuwam roletę i znowu przekręcam kluczyk. O, zasunąłem za daleko, trochę możnaby jednak odsłonić. Przekręcam kluczyk... hahaha.gif

No ale skoro żal było na parę przekaźników tak, by móc siedzieć w aucie z wyłączonym silnikiem i włączonym zapłonem, to trzeba kręcić kluczykiem. zlosnik.gif

Napisano

> DRL - dzienne reflektory LED ??

DayRuningLights ok.gif

> RM - radio Maryja ??

Nie no.gif. Rozporządzenie Ministra hehe.gif

Muszę poszukać w aukcjach ok.gif

EDYTA

IDENTYCZNE są aktualnie w Auchan - cena 189zł (na allegro 149zł), ale w Auchan jest opcja przetestowania jak to to świeci. Pojedź, pusz de baton i sprawdź czy odpowiada Ci moc takich DRL. Tylko nie celuj sobie prosto w oczy, bo na ułamek sekundy będziesz miał pojęcie co to jest "pomroczność jasna". zlosnik.gif

Napisano

> czepiają sie tych kilku centymetrów

Ufff - u mnie jest 50-54cm

A'propos - wymiar 600 jest liczony od krawędzi świateł, czy od ich osi pionowej? zlosnik.gif

Napisano

> Ufff - u mnie jest 50-54cm

> A'propos - wymiar 600 jest liczony od krawędzi świateł, czy od ich osi pionowej?

Od krawędzi lamp, czyli między obudowami. Nie między osiami lamp. Jak nie są bliżej siebie niż szerokość tablicy rejestracyjnej, to ujdzie grinser006.gif. Swoją drogą trochę kretyńskie kryterium, bo szerokość samych lamp determinuje rozstaw między nimi.

Napisano

> Od krawędzi lamp, czyli między obudowami.

Paragraf na to je? zlosnik.gif

Nie między osiami lamp. Jak nie są bliżej siebie niż

> szerokość tablicy rejestracyjnej, to ujdzie .

No właśnie u mnie jest taka sytuacja - a wszystko przez długie lampy DRL i małą kratkę grilla. Rozstaw lamp nieznacznie większy od szerokości tablicy rejestracyjnej.

90611433.jpg

Napisano

> Rozstaw lamp nieznacznie większy od szerokości tablicy rejestracyjnej.

U mnie jest dokładnie tak samo.

284178518-Przechwytywanie.JPG

Patrole mnie nie zatrzymują, kierowcy nie migają. Jest dobrze zlosnik.gif. Rozwalają mnie coraz częściej spotykane na drogach TIR-y z zamontowanymi takimi dziennymi, fajnie to wygląda ok.gifhehe.gif. Powoli zaczynam się też oswajać ze świadomością że nie świeci mi się tył samochodu, a kierowca jadący czy stojący za mną wygląda jak by chciał mi coś powiedzieć, albo myśli sobie różne dziwne rzeczy zlosnik.gifhehe.gif

post-103354-14352509684993_thumb.jpg

Napisano

hmm.gif u mnie wygladało by to mniej wiecej tak:

001teu.jpg

albo tak:

(ale nie za szeroko by były rozstrzelone?)

002tz.jpg

Jak lepiej zlosnik.gif

Napisano

> Jak lepiej

Szerzej zdecydowanie lepiej i bardziej przepisowo. Nawet bardziej "fabrycznie" wygląda.

Napisano

> Szerzej zdecydowanie lepiej i bardziej przepisowo. Nawet bardziej "fabrycznie" wygląda.

O dziennych myslałem już.... przy poprzednim aucie spineyes.gif

Może w tym sie zmobilizuję zlosnik.gif

Napisano

> u mnie wygladało by to mniej wiecej tak:

> albo tak:

> (ale nie za szeroko by były rozstrzelone?)

> Jak lepiej

Szerzej. Wpisuje się ładnie w linię lamp / zderzaka.

Napisano

> Siedzę sobie w aucie, czekam na kogoś. Przekręcam kluczyk, uchylam szybę, przekręcam kluczyk

> spowrotem. O, za bardzo uchyliłem, przekręcam kluczyk, lekko domykam, przekręcam raz jeszcze.

> Ale za chwilę dochodzę do wniosku, że oparcie fotela bym trochę pochylił - przekręcam kluczyk,

> przestawiam fotel, przekręcam znowu. No ale jak już wygodnie się rozparłem na fotelu, to

> zaczęło mnie razić słońce przez uchyloną roletę w dachu - przekręcam kluczyk, zasuwam roletę i

> znowu przekręcam kluczyk. O, zasunąłem za daleko, trochę możnaby jednak odsłonić. Przekręcam

> kluczyk...

ludzie to mają problemy facepalm.gifzlosnik.gif

na szczęście ja takich nie mam i mogę bezproblemowo używać swoich świateł dziennych palacz.gif

Napisano

> Przepisowo zamiast do pozycyjnych powinno być do mijania, bo pozycyjne mogą się świecić razem z

> dziennymi. Jest to wygodne gdy trzeba mieć oświetlony też tył nie załączając przednich

> mijania, ale też uciążliwe jak trzeba stać na poboczu z uruchomionym silnikiem (nie da się

> wyłączyć dziennych). Jak komu wygodniej, ja wybrałem gaszenie dziennych włączeniem mijania.

bo dzienne powinny być sprzężone z ręcznym jak jest zaciągnięty to nie świecą dzienne

Napisano

Mam. Polecam. Gasną razem ze światłami mijania.

Będę pracował nad układem zapalającym je po uruchomieniu silnika.

Napisano

> Witam,

> zaczynam powoli rozważać montaż takiego urządzenia w połączeniu z autometem świateł. Wszystko ma

> być tak zrobione jak np. w Audi.

> Włączamy kierunek --> lekko przygasa dane strona

icon_eek.gif po co niby ?

Ja instalowalem ostatnio takie lampy.

Z tego co sie doczytalem lampy musza wlaczac sie automatycznie po przekreceniu kluczyka oraz gasnac po wlaczeniu mijania. Te z aukcji maja poprostu +12V -podlacza sie po "stacyjce" oraz kabelek do swiatelm mijania, gdzie po pojawieniu sie napiecia LEDy gasna.

Wazne jest,zeby na lampach byla wybita homologacja z adnotacja iz dot to swiatel dziennych czyli RL.

Gdzies sie tez doczytalem,z e powinna byc wybita ilosc emitowanego swiatla (te maja) oraz min 40cm2 powierzchni lampy

Napisano
  • Autor

> po co niby ?

> Ja instalowalem ostatnio takie lampy.

> Z tego co sie doczytalem lampy musza wlaczac sie automatycznie po przekreceniu kluczyka oraz gasnac

> po wlaczeniu mijania. Te z aukcji maja poprostu +12V -podlacza sie po "stacyjce" oraz kabelek

> do swiatelm mijania, gdzie po pojawieniu sie napiecia LEDy gasna.

> Wazne jest,zeby na lampach byla wybita homologacja z adnotacja iz dot to swiatel dziennych czyli

> RL.

> Gdzies sie tez doczytalem,z e powinna byc wybita ilosc emitowanego swiatla (te maja) oraz min 40cm2

> powierzchni lampy

Fajne... Masz foto jak to świeci??

Napisano

> Fajne... Masz foto jak to świeci??

Niestety tongue.gif

Swieca dosc jasno, ale bardzo wazne jest zamontowanie pod dobrym katem

Napisano

> Jeśli siedzisz sobie np. w aucie na parkingu i masz włączony zapłon, żeby np. móc uchylić szybę, to

> świecą światła dzienne. Polemizowałbym, że w takiej sytuacji rzeczywiście "wszystko działa jak

> należy".

najprościej przekaźnik podłączyć pod plus pozycyjnych i kontrolkę ładowania.

w momencie zapalenia silnika gaśnie kontrolka (pojawia się plus na przewodzie ) a masa jest brana przez wszystkie żarniki pozycyjnych.

w momencie gdy włączymy pozycyjne pojawia się plus na obu końcach cewki i dzienne gasną.

patent działa w 99% samochodów.

pozdr

Napisano

> najprościej przekaźnik podłączyć pod plus pozycyjnych i kontrolkę ładowania.

> w momencie zapalenia silnika gaśnie kontrolka (pojawia się plus na przewodzie ) a masa jest brana

> przez wszystkie żarniki pozycyjnych.

> w momencie gdy włączymy pozycyjne pojawia się plus na obu końcach cewki i dzienne gasną.

> patent działa w 99% samochodów.

> pozdr

Powiem Ci że szedłem tym tropem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.