Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Accord czy Passat ?

Featured Replies

Napisano

Obydwa w okolicach rocznika 2001, sedan. Accord 2.0 (147 KM). Passat 1.8T (150 KM).

Który z tych dwóch byście wybrali i dlaczego ? Dane techniczne znam, opinie użytkowników też, przejechać się udało.

Napisano

Accorda bym wybrał to mniej tego jeździ, a passat stoi gdzie się nie popatrzy icon_rolleyes.gif

A do tego wolę Japońca zlosnik.gif

Napisano

ja wybral bym pasata zeby.GIF

mam 1.8 T w A3 i nie narzekam smile.gif mozlwiosc wgrania wirusa i masz 180 koni i 280 nm jelsi cie interesuje taki tjun smile.gif jak zdecydujesz sie na paska to bierz takiego z soczewami w przendich swiatlach ladnei to wyglada smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja wybral bym pasata

> mam 1.8 T w A3 i nie narzekam mozlwiosc wgrania wirusa i masz 180 koni i 280 nm jelsi cie

> interesuje taki tjun jak zdecydujesz sie na paska to bierz takiego z soczewami w przendich

> swiatlach ladnei to wyglada

Poza odrobiną większym kufrem to mnie jak na razie najmocniej przekonuje do passata.

Napisano

> Obydwa w okolicach rocznika 2001, sedan. Accord 2.0 (147 KM). Passat 1.8T (150 KM).

> Który z tych dwóch byście wybrali i dlaczego ? Dane techniczne znam, opinie użytkowników też,

> przejechać się udało.

Accord z sympatii z wiekszej niezawodnosci i mniejszej popularnosci wsrod złodziei. Poza tym mniej osob nim ziemniaki na rynek wozi. grinser006.gif Ja na passata z 2001 bym nawet nie spojrzal.

Napisano

Accord 2.0 (147 KM).

dluzej tym pojezdzisz i mniej awaryjny , spac mozesz spokojniej

Napisano

> Accord 2.0 (147 KM).

> dluzej tym pojezdzisz i mniej awaryjny , spac mozesz spokojniej

A jak sie spisuja nowsze i z wiekszymi silnikami benzynowymi Accordy? Np.: 2.4?

Napisano

> A jak sie spisuja nowsze i z wiekszymi silnikami benzynowymi Accordy? Np.: 2.4?

mocniejszy i wiecej pali 270751858-jezyk.gif

optymalny silnik do tego

Napisano

> optymalny silnik do tego

Ty mówisz, że 2,4 optymalny silnik do Accorda a wątku dalej polecają 1.6 do C5 to musi być optymalny silnik rotfl.gif

Miałem przyjemność jeździć 2.0 i powiem, że ładnie się to zbiera i ma rozsądny apetyt na paliwo grinser006.gif

Napisano

W tym roczniku brałbym Passata, ale jeśli chodzi o nowsze modele obu aut to skłaniam się ku Accordowi, tyle że 2.4 albo 2.2. ok.gif

Napisano

> Poza odrobiną większym kufrem to mnie jak na razie najmocniej przekonuje do passata.

tylko nie wiesz jak bylo to turbo eksploatowane przez te 9 lat .... sam jedze 1.8T ale w 9 letnim samochodzie biore wersje wolnossaca - stawiam na accorda

Napisano

1,6 to w golfie nawet malo chyba, ze ktos ma inne wymagania , w tej klasy autach 2,0 to minimum zeby sie w miare jezdzilo mialem mazde 6 z 2.0 i bylo malo tak 2,5 to optimum dla tego auta ,

Napisano
  • Autor

> tylko nie wiesz jak bylo to turbo eksploatowane przez te 9 lat .... sam jedze 1.8T ale w 9 letnim

> samochodzie biore wersje wolnossaca - stawiam na accorda

Jaki jest koszt wymiany/regeneracji turbo do tego silnika ?

Napisano

> Jaki jest koszt wymiany/regeneracji turbo do tego silnika ?

900-1400zł

Koszt nowej (ori KKK) ~2000zł

Napisano

Gen. jestem za Japońcami-szczególnie Honda, sam mam Ibizę chciałem klekota a w japoncach nic dynamicznego i ciekawego w cenie ibizy nie ma..

jak benzyna to tylko made in japan. ok.gif

Napisano

> Obydwa w okolicach rocznika 2001, sedan. Accord 2.0 (147 KM). Passat 1.8T (150 KM).

> Który z tych dwóch byście wybrali i dlaczego ? Dane techniczne znam, opinie użytkowników też,

> przejechać się udało.

Kupując niemal dziesięcioletnie auto trzeba przygotować się na naprawy. Z tych dwóch łatwiej i taniej naprawisz Passata.

Napisano

> przejechać się udało.

Accord 2.0 - ładniejszy niż Passat grinser006.gif

Kolega sprzedał takiego z przebiegiem ponad 200 tys. zł i w sumie poważniejszą naprawą była wymiana przegubu który już stukał przy skręcie.

Silnik nie jest jakoś szczególnie żwawy, ale jeździ.

Wnętrze dobrze opiera się czasowi.

To był bardzo fajny, wygodny samochód.

Napisano

> Kupując niemal dziesięcioletnie auto trzeba przygotować się na naprawy. Z tych dwóch łatwiej i

> taniej naprawisz Passata.

Jestes pewien? Doladowana jednostka to jednak wiecej potencjalnych awarii do usuniecia hmm.gif

Napisano

> Jestes pewien? Doladowana jednostka to jednak wiecej potencjalnych awarii do usuniecia

Teraz zobacz ile po Polsce jeździ Accordów i Passatów. Zobacz jaki jest rynek części. Ile warsztatów robi VW a ile Hondy. W samym tylko Internecie znajdziesz absolutnie wszystko na forach VW.

Poza tym Passat to bardzo trwale auto. Większość z tych co jeżdżą po Polsce ma po 400+ kkm (chociaż liczniki pokazują inaczej rotfl.gif) i jakoś śmigają.

Napisano

1.8 T bo żwawszy

Napisano

> Teraz zobacz ile po Polsce jeździ Accordów i Passatów.

No powiem szczerze, ze Accord nie jest jakims jednorozcem. To popularne auto.

>Zobacz jaki jest rynek części.

Tzn jakich czesci? Blacharskich? Bo jakos nie sadze zebys chcac wymienic zuzyte czesci silnikowe czy eksploatacyjne szukal ich na zlomowisku icon_rolleyes.gif

>Ile warsztatów robi VW a ile Hondy.

A bo ja wiem? hzondy sie nie psuja to i warsztatow nie ma hehe.gif

>W samym tylko Internecie znajdziesz absolutnie wszystko na

> forach VW.

Tego samego argumentu mozna uzyc na korzysc Hondy. tym bardziej, ze motnowane w niej silniki 2.0 i 2.4 to naprawde udane i niezawodne jednostki. Przy tym nie sa to jakies wynalazki NASA zeby mechanik bal sie ich dotknac.

> Poza tym Passat to bardzo trwale auto. Większość z tych co jeżdżą po Polsce ma po 400+ kkm (chociaż

> liczniki pokazują inaczej ) i jakoś śmigają.

Accord tez sie nie rozsypuje po 100tys km icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tego samego argumentu mozna uzyc na korzysc Hondy. tym bardziej, ze motnowane w niej silniki 2.0 i

> 2.4 to naprawde udane i niezawodne jednostki. Przy tym nie sa to jakies wynalazki NASA zeby

>

to jeszcze nie ten model, 2,4 bylo w nastepnym - btw super silniczek serce.gif

Napisano

A ile byś chciał wydać na to autko ?

Napisano

Wg mnie Passat i Accord to dwa skrajnie inne auta. Mam Pasata 2001 rok sasiad ma Accorda i wg mnie Passat sporo wiekszy w srodku.

Mi osobiscie sie Honda nie podoba. Co do kosztow napraw to do VW latwiejszy dostep czesci, wiecej sklepow, wiecej warsztatow ktore ogarniaja wzystko, nawet diagnostyke wykonasz kablem z allegro za 30zł.

Ja bym mial do wyboru to kupil bym Passata.

Napisano

> No powiem szczerze, ze Accord nie jest jakims jednorozcem. To popularne auto.

Wejdz dla porownania na allegro w dział czesci. Po wpisaniu

Accord wyswietla sie 31845 wynikow wyszukiwania

Po wpisaniu Passat 144235

Samych czesci karoseryjnych do Passata jest wiecej niz wszytskich czesci do Accorda wiec jednak dostepnośc sporo wieksza.

Napisano

> Samych czesci karoseryjnych do Passata jest wiecej niz wszytskich czesci do Accorda wiec jednak

> dostepnośc sporo wieksza.

Dostępność dawców to na pewno zlosnik.gif

Napisano

> Który z tych dwóch byście wybrali i dlaczego ?

Żadnego:

- za mała moc jak na masę

- oba samochody od dwie generację wstecz = wyglądają antycznie

Napisano

> Żadnego:

> - za mała moc jak na masę

> - oba samochody od dwie generację wstecz = wyglądają antycznie

Właśnie obraziłeś 99 % Polaków zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A ile byś chciał wydać na to autko ?

Opieram się cały czas na 25 tyś PLN. Więcej na auto nie chce wydać. Na type-r za mało.

Napisano
  • Autor

nawet diagnostyke wykonasz kablem z

> allegro za 30zł.

To akurat kolejny plus passata.

Napisano

> Opieram się cały czas na 25 tyś PLN. Więcej na auto nie chce wydać. Na type-r za mało.

25tys.zł to sporo jak na te auta. Passat ok.20-22tys. stoi ale Accord VI 2001r sporo poniżej 20tys.zł. A może by tak dozbierać z 5tys. i polować na Accorda VII 2002r - pierwsze wypusty za ok.30tys. można kupić. No bo akurat Accord VII ładny,nowoczesny i naprawde dobre auto. (lepsze od nowej wersji passata)

Napisano

> No bo akurat Accord VII ładny,nowoczesny i naprawde dobre auto. (lepsze

> od nowej wersji passata)

zamilicz heretyku! rotfl.gif

A powaznie - autor watkuma taki budzet jak ma i bierze pod uwage takie a nie inne samochody. Gdyby rzeczywiscie mogl dozbierac to nowsza generacja accorda rzeczywiscie jest bardzo interesujaca.

Napisano

> ja wybral bym pasata

> mam 1.8 T w A3 i nie narzekam mozlwiosc wgrania wirusa i masz 180 koni i 280 nm jelsi cie

> interesuje taki tjun jak zdecydujesz sie na paska to bierz takiego z soczewami w przendich

> swiatlach ladnei to wyglada

W paskach po lifcie było k03s i czipsa robi się na 200km.

Napisano

> Accord VII ładny,nowoczesny i naprawde dobre auto.

I nie wygląda antycznie bo Accord VIII nie różni się za wiele od VII.

Napisano

Jakby kwota 25tys. była MAX. to zdecydowanie polecam z tych dwóch: Accorda - jest sporo tańszy na roczniku i jest troche egzemplarzy z Polskiego salonu i pełną dokumentacją serwisową. (niestety 90% z nich są z silnikami 1,8 136Ps) Swoją drogą tak sobie myśle dlaczego te Passaty są takie drogie??? (3-4 tys. na tym samym roczniku co Accord) Przykładowa Honda (no silnik 1,8 - ale Salon,Serwis,Cena-do negocjacji):

http://otomoto.pl/honda-accord-salon-pl-klima-bezwypadkowy-C15189898.html

Napisano

> Co do kosztow napraw to do VW latwiejszy dostep czesci, wiecej

> sklepow, wiecej warsztatow ktore ogarniaja wzystko, nawet diagnostyke wykonasz kablem z

> allegro za 30zł.

A co tu ogarniać? Silnik Accorda 1,8/2,0 to jednostka bardzo znana i prosta, jak budowa cepa. Jakiekolwiek naprawy (pod warunkiem, że takie się zdarzą) kosztują nie więcej niż w 1,8T VW. Eksploatacja Hondy wyjdzie taniej, zawieszenie trwalsze i tańsze, hamulce tańsze, rozrząd tańszy, elektronika w ogóle nie siada. Zużycie paliwa też zdecydowanie mniejsze w Hondzie. Jedyne znane mi awarie Accorda, to przeguby, które też są tańsze, niż w Passacie. Co śmieszniejsze, Passat też nie może chwalić się trwałością przegubów. Czasy, w których trzeba było szukać części do Japończyków już dawno minęły. Mówisz, że w VW diagnostykę robisz za kablem za 30 zł, hmm.gif w Hondzie to chyba nawet kabla nie potrzeba, bo są kody błyskowe.

Napisano

> Żadnego:

To jest jakis argument.

Czyli dobrze.

Napisano

> Opieram się cały czas na 25 tyś PLN. Więcej na auto nie chce wydać. Na type-r za mało.

w sumie +- może kupisz accorda już w nast. budzie z 1-szego roku produkcji.....

wracając do tego co zostało napisane to to że jest więcej "gratów" na allegro jak dla mnie nie jest żadnym wyznacznikiem wyboru auta tylko to które jest mniej awaryjne lub poprostu ładniejsze ok.gif

Napisano

> Żadnego:

Jak rodzina waży łącznie mniej niż tonę - ujdzie.

Raczej klasycznie, zaś jakość wykończenia wnętrza jest dużo lepsza, niż w nowszych (niestety teraz panuje jakaś zmowa producentów/ekologów, by robić wnętrza aut z chińskiego gównolitu).

Napisano

> A co tu ogarniać? Silnik Accorda 1,8/2,0 to jednostka bardzo znana i prosta, jak budowa cepa.

> Jakiekolwiek naprawy (pod warunkiem, że takie się zdarzą) kosztują nie więcej niż w 1,8T VW.

> Eksploatacja Hondy wyjdzie taniej, zawieszenie trwalsze i tańsze, hamulce tańsze, rozrząd

> tańszy, elektronika w ogóle nie siada. Zużycie paliwa też zdecydowanie mniejsze w Hondzie.

> Jedyne znane mi awarie Accorda, to przeguby, które też są tańsze, niż w Passacie. Co

> śmieszniejsze, Passat też nie może chwalić się trwałością przegubów. Czasy, w których trzeba

> było szukać części do Japończyków już dawno minęły. Mówisz, że w VW diagnostykę robisz za

> kablem za 30 zł, w Hondzie to chyba nawet kabla nie potrzeba, bo są kody błyskowe.

W zasadzie to napisałes wszystko to co chciałem napisać zlosnik.gif

Dodał bym jeszcze mega szybkie zużywanie sie wnetrza w passacie w porównaniu do accorda o trzeszczeniu już nawet nie pisze zlosnik.gif

Opinia nie jest podparta sympatia do Hondy zlosnik.gif VW tez lubie

ale widzie co naprawiam grinser006.gif a kłamac nie lubie

Napisano

> Dodał bym jeszcze mega szybkie zużywanie sie wnetrza w passacie w porównaniu do accorda o

> trzeszczeniu już nawet nie pisze

tak jak ja porównałem wnętrze ibizy do Toyoty, Hondy czy Mitsubishi...........przepaść hehe.gif

> Opinia nie jest podparta sympatia do Hondy VW tez lubie

> ale widzie co naprawiam a kłamac nie lubie

mam to samo podejście cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> A może by tak dozbierać z 5tys. i polować na Accorda VII 2002r - pierwsze wypusty za

> ok.30tys. można kupić. No bo akurat Accord VII ładny,nowoczesny i naprawde dobre auto. (lepsze

> od nowej wersji passata)

Piękne auto ale dobre sztuki zaczynają się przeważnie od około 7 tyś euro. Wole wydać dobrze kwotę którą mam, nie brać kredytów a za jaki czas ewentualnie zmienić znów auto.

Napisano
  • Autor

> w sumie +- może kupisz accorda już w nast. budzie z 1-szego roku produkcji.....

> wracając do tego co zostało napisane to to że jest więcej "gratów" na allegro jak dla mnie nie jest

> żadnym wyznacznikiem wyboru auta tylko to które jest mniej awaryjne lub poprostu ładniejsze

Dla mnie też nie jest. Mam dostęp do części po zniżkach dla warsztatów samochodowych.

Napisano

> przejechać się udało.

Ja bym wybrał Galanta 2.5 V6 z 2003 r. wink.gif

Napisano

> przejechać się udało.

znowu "kupujesz", który to już raz w tym roku ?

Napisano

> znowu "kupujesz", który to już raz w tym roku ?

chipsy.gif

Napisano

Quote:

Tenenberg

zbanowany

Ze 3 dni poczekasz grinser006.gif

Napisano

Przyganial kocil garnkowi hehe.gif

A Ty juz kupiles, bo obawiam sie, ze mozecie razem startowac w zawodach, kto dluzej zlosnik.gif

Napisano

> Przyganial kocil garnkowi

> A Ty juz kupiles, bo obawiam sie, ze mozecie razem startowac w zawodach, kto dluzej

kupiłem piąty oglądnięty samochód skromny.gif

Napisano

> Quote:

> Tenenberg

> zbanowany

> Ze 3 dni poczekasz

Ale za co? Jak brzmi pkt regulaminu, który został złamany? yikes.gifhmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.