Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki motgum

Featured Replies

Napisano

Kupiłem płaskie wycieraczki tej firmy (faktycznie są tańsze i dlatego sie skusiłem hehe.gif). Od razu zauważyłem, że ta od strony pasażera na końcu nie dolega do szyby i nie wyciera jej jak należy. Pan mi wymienił na nową ale ta nowa też nie dolega hehe.gif. Dzisiaj ta od strony kierowcy zaczęła strasznie piszczeć - wycieraczki mają 3 dni grinser006.gif

Powiedzcie drodzy użytkownicy, którzy niejednokrotnie chwaliliście tu produkty tej firmy co jest grane?

Napisano
  • Autor

> Powiedzcie drodzy użytkownicy, którzy niejednokrotnie chwaliliście tu produkty tej firmy co jest

> grane?

Motgum robił świetne wycieraczki jeszcze kilka lat temu. Później jakość gwałtownie spadła. To jest grane zlosnik.gif

Napisano

> Kupiłem płaskie wycieraczki tej firmy (faktycznie są tańsze i dlatego sie skusiłem ). Od razu

> zauważyłem, że ta od strony pasażera na końcu nie dolega do szyby i nie wyciera jej jak

> należy. Pan mi wymienił na nową ale ta nowa też nie dolega . Dzisiaj ta od strony kierowcy

> zaczęła strasznie piszczeć - wycieraczki mają 3 dni

> Powiedzcie drodzy użytkownicy, którzy niejednokrotnie chwaliliście tu produkty tej firmy co jest

> grane?

Ja wogole zauwazylem, ze te plaskie bardziej piszcza, jesli szyba nie jest calkiem mokra.

Napisano
  • Autor

> Ja wogole zauwazylem, ze te plaskie bardziej piszcza, jesli szyba nie jest calkiem mokra.

Kurcze, ale nie nowe chyba. Te stare, które zdjąłem w ogóle nie piszczały (oryginalne forda - nie wiem kto im to produkuje).

Napisano
  • Autor

> Motgum robił świetne wycieraczki jeszcze kilka lat temu. Później jakość gwałtownie spadła. To jest

> grane

Jeszcze niedawno czytałem tu, że warto je kupić.

Napisano

> grane?

Moje doświadczenia wskazują, że płaskie wycieraczki do samochodu, gdzie mają być normalne, to nieporozumienie.

Tradycyjny, szkieletowy motgum jest claps.gif

Napisano
  • Autor

> Moje doświadczenia wskazują, że płaskie wycieraczki do samochodu, gdzie mają być normalne, to

> nieporozumienie.

> Tradycyjny, szkieletowy motgum jest

U mnie oryginalnie są płaskie (nowe mondeo), więc za dużego wyboru nie mam.

Napisano

Mam takie w cmax. Uzywam ich od lutego

Ta tylna (nie-plaska) rzeczywiscie nie dolega na koncach do szyby, ale zlewam to.

Te przednie sa przednie. Wycieraja na calej dlugosci, ale fakt-jak szyba nie jest dostatecznie mokra to po prostu je slychac.

Za te cene (70 z przesylka) to nic lepszego sie ni kupi. Cena valeo startuje od 100ki za 2 szt przednie. Ja 7 dych dalem za komplet do calego auta.

Tak czy siak - polecam nadal.

Napisano

> Jeszcze niedawno czytałem tu, że warto je kupić.

zwykłe tak ale nie płaskie zlosnik.gif

Napisano

> zwykłe tak ale nie płaskie

Może to kwestia zleżałego egzemplarza. Wymieniałem na wiosnę w Asterce. Kupiłem, jak przy każdym aucie dedykowane do modelu, motgumy (płaskie do AH) i sprawują się bez zarzutu.

Napisano

Plaskie wycieraczki mają to do siebie, ze jezeli nie jest to wycieraczka dedykowana do danego samochodu a tylko uniwersalna, to ma prawo odstawac na jej koncach, szczegolnie gdy szyba jest zawinieta w tym miejscu.

Napisano

> Może to kwestia zleżałego egzemplarza. Wymieniałem na wiosnę w Asterce. Kupiłem, jak przy każdym

> aucie dedykowane do modelu, motgumy (płaskie do AH) i sprawują się bez zarzutu.

Uważaj na nie zimą zlosnik.gif, mają plastikowe mocowanie i wystarczy, że delikatnie Ci wycieraczka przymarznie a Ty włączysz wycieraczki i ono się łamie zlosnik.gif

Gwarancji to nie podlega, informacja ze sklepu handlującymi wycieraczkami Motgum - polecają zwykłe a jeżeli mają być płaskie polecają inne firmy ze względu na to mocowanie ok.gif

Jeżeli zaś dbamy o to aby nie przymarzły to nie mieli reklamacji na jakość zbierania wody z szyby wink.gif

Napisano

> jezeli nie jest to wycieraczka dedykowana do danego

> samochodu a tylko uniwersalna, to ma prawo odstawac na jej koncach

A to są takie 'dedykowane'? Bo moim zdaniem nie.

Problem jest raczej powszechny. Zagięcia szyb na brzegach często są o wiele większe,

niż przewidują 'wynalazcy' płaskich wycieraczek.

Konstrukcja jednoelementowa zawsze przegra ze starym, sprawdzonym pantografem.

Napisano

> Jeszcze niedawno czytałem tu, że warto je kupić.

Chyba już nie...

2 lata temu załozyłem motgumy i były świetne - teraz zmieniłem je przed zimą - znowu na motgumy i.... nowe zbierają dużo gorzej niż stare icon_eek.gif

Napisano

> Ostatnio kupiłem motgumy,założyłem i od razu do sklepu by je oddać.Mazały gorzej niż poprzednie

> zużyte.

Do auta teściowej chciałem założyć motgumy bo "stare" jej mazały a nie ściągały nic, a że sprawdzałem co to za wycieraczki okazało się że motgum. Teraz zmieniłem jej na alca, takie jak sam zakladalem do fiesty i ostatnio tez do matiza, i dobrze się sprawują jest zadowolona smile.gif

Napisano

> Ostatnio kupiłem motgumy,założyłem i od razu do sklepu by je oddać.Mazały gorzej niż poprzednie

> zużyte.

A ja chciałem kupić Motgumy, lecz nie mogłem dostać. W Lublinie, w takim centrum motoryzacyjnym, gdzie jest kilkadziesiąt różnych sklepów z klamotami samochodowymi u nikogo nie było Motgumów. W innych tez nie mieli. Więc mi się odechciało.

A co myślicie o Championach?

Napisano

> A ja chciałem kupić Motgumy, lecz nie mogłem dostać. W Lublinie, w takim centrum motoryzacyjnym,

> gdzie jest kilkadziesiąt różnych sklepów z klamotami samochodowymi u nikogo nie było Motgumów.

> W innych tez nie mieli. Więc mi się odechciało.

> A co myślicie o Championach?

Po pół roku zaczęły mi skakać po szybie i średnio zaczynają zbierać. Wracam do standardowych Valeo z których byłem bardzo zadowolony.

Napisano

o motgumach to już od kilku sezonów piszemy na AK ze jakość ich się pogorszyła, alca z tecko są o wiele lepsze, a ja dziś zaobserwowałem że, jak przy takich dzisiejszych opadach śniegu damy nadmuch gorącego powietrza na szybę przednia to szyba się nagrzewa i topi śnieg, woda ze śniegu zamarza na wycieraczkach, i za moment wycieraczki zaczynają słabo zbierać, natomiast jak dałem nadmuch nie na szybę przednią oraz zmniejszyłem temperaturę to wycieraczki ładnie zbierały śnieg, ameryki pewnie nie odkryłem ale faktycznie zamarznięte płaskie wycieraczki słabiej zbierają od tradycyjnych, wiem bo na aucie mam jedna płaską i jedna zwykłą

Napisano

co dla jednych sufitem dla innych podłogą. znam takich co jak niepodległości będą bronić tego, że wycieraczki Alca za 3zł są genialne. ja je wywaliłem po pół godziny używania. Po prostu różnie ludzie interpretują słowa "dobrze zbierają" smile.gif

motgumy też wiele lepsze nie są. jak dla mnie lepiej kupic championy i mieć raz spokój na lata

Napisano

> Mam takie w cmax. Uzywam ich od lutego

weź championy w oryginalnym rozmiarze do foki - u mnie 2 focusy przeżył taki jeden komplet ok.gif

Napisano

> co dla jednych sufitem dla innych podłogą. znam takich co jak niepodległości będą bronić tego, że

> wycieraczki Alca za 3zł są genialne. ja je wywaliłem po pół godziny używania. Po prostu różnie

> ludzie interpretują słowa "dobrze zbierają"

> motgumy też wiele lepsze nie są. jak dla mnie lepiej kupic championy i mieć raz spokój na lata

Dziś założyłem do skody wycieraczki alca - chodzą cicho - w ogóle ich nie słychać, a jakość "zbierania" jest idealna. Nie zostawiają żadnej smugi. A koszt to 9zł za szt smile.gif Tak, więc ja polecam - jestem bardzo zadowolony ok.gif

Napisano

> Kupiłem płaskie wycieraczki tej firmy (faktycznie są tańsze i dlatego sie skusiłem ). Od razu

> zauważyłem, że ta od strony pasażera na końcu nie dolega do szyby i nie wyciera jej jak

> należy. Pan mi wymienił na nową ale ta nowa też nie dolega . Dzisiaj ta od strony kierowcy

> grane?

Motgumy miałem zwykłe i chwaliłem je. Bo były kauczukowo-grafitowe. Zwykłeno name nie maja tego kauczuku i piszczą.

mam płaskie tez nie pmietam teraz firmy 17zł .Zbieraja dobrze bo nowe. Prawa tez nie dociska do szyby 500mm,a powinna byc nawet 510mm.

Napisano

Championy bardzo - dobre. Użytkuję już na 3-cim samochodzie i polecam.

Motguma mam 1 szt., bo nie mieli rozmiaru Championa, tak więc mam bezpośrednie porównanie. Obie wycieraczki mam od pół roku, zbierają ładnie, nie hałasują. Motgum gorzej na mrozie bo nie układa się dobrze do szyby. Chyba przymarza w przegubach bo nie dociera środka szyby. Bez mrozu obie porównywalnie.

Napisano

> Dziś założyłem do skody wycieraczki alca - chodzą cicho - w ogóle ich nie słychać, a jakość

> "zbierania" jest idealna. Nie zostawiają żadnej smugi. A koszt to 9zł za szt Tak, więc ja

> polecam - jestem bardzo zadowolony

Ale zwykłe, to sa to sie zgodze że tyle kosztuja.

Napisano

> co dla jednych sufitem dla innych podłogą. znam takich co jak niepodległości będą bronić tego, że

> wycieraczki Alca za 3zł są genialne. ja je wywaliłem po pół godziny używania. Po prostu różnie

> ludzie interpretują słowa "dobrze zbierają"

> motgumy też wiele lepsze nie są. jak dla mnie lepiej kupic championy i mieć raz spokój na lata

Heh, jak oddałem te Motgumy,kupiłem w sklepie Alca i śmigają naprawdę dobrze.A mam porównanie z boschem,którego tez nie polecam,valeo,trico,itp...

Napisano

> Ale zwykłe, to sa to sie zgodze że tyle kosztuja.

Tak, zwykłe ok.gif

Napisano

> grane?

Motgumy zwykle byly ok, zajezdzilem kilka kompletow. Te plaskie niestety nie sa dobre, u mnie podobnie jak u Ciebie, pasazera nie dolegala do szyby na calej dlugosci, kierowcy zostawiala niewytarty pasek wody - akurat na wysokosci oczu sick.gif

Napisano

> Uważaj na nie zimą , mają plastikowe mocowanie i wystarczy, że delikatnie Ci wycieraczka

> przymarznie a Ty włączysz wycieraczki i ono się łamie

> Gwarancji to nie podlega, informacja ze sklepu handlującymi wycieraczkami Motgum - polecają zwykłe

> a jeżeli mają być płaskie polecają inne firmy ze względu na to mocowanie

Odradzam wycieraczki płaskie firmy Valeo. Jest z nimi dokładnie ten sam problem.

Moja mulher.gif dziś właśnie wróciła z garażu z wycieraczką w garści angryfire.gif

Ścierwo kosztowało 100 zł sciana.gif Wodę, owszem, zbierało ładnie - dopóki się ramienia trzymało. irked.giffurious.gif

Co gorsza, w ramach porządków powywalałem do śmieci wszystkie stare wycieraczki

i nie bardzo wiem, jak jutro rano wyjechać z domu i dojechać do jakiegoś sklepu czy stacji benzynowej klnie.gifklnie.gifklnie.gif

Napisano

> A ja chciałem kupić Motgumy, lecz nie mogłem dostać. W Lublinie, w takim centrum motoryzacyjnym,

> gdzie jest kilkadziesiąt różnych sklepów z klamotami samochodowymi u nikogo nie było Motgumów.

> W innych tez nie mieli. Więc mi się odechciało.

Tak przy okazji, w tym wspaniałym centrum motoryzacyjnym nikt nie miał filtra oleju knecht. Za to filtron w kazdym sklepiku, za psami można rzucać.

A champion całkiem,całkiem

Napisano

Mam płaskie od kilku miesięcy. Są całkiem OK . Kupione zupełnie przypadkowo. Kiedyś dawno temu się dałem złapać na płaskie gdy wchodziły na rynek to faktycznie nie zbierały od połowy wysokości wycieraczki.

Napisano

ja sobie dzisiaj kupilem wycieraczki alca, pierwsze wrazenie baaaardzo ciche i swietnie zgarniaja ok.gif koszt 9zl za sztuke :d zobaczymy ile wytrzymaja ;-)

Napisano

Kupiłem takie w sklepie motoryzacyjnym po 10zł/szt.

Napisano

Aby przekonać się te wycieraczki są warte polecenia proponował bym żeby userzy, którzy się wypowiadają w tym temacie uściślili jakiego typu używa/ł wycieraczek (płaskie czy zwykłe) wink.gif

Napisano

> Chyba już nie...

> 2 lata temu załozyłem motgumy i były świetne - teraz zmieniłem je przed zimą - znowu na motgumy

> i.... nowe zbierają dużo gorzej niż stare

Kupiłem sobie 1 szt. zlosnik.gif motguma na przód (2szt. w odpowiednich rozmiarach nie było w sklepie) i zbiera tak samo kijowo jak stara kilkuletnia wycieraczka GM obok. Obydwie szkieletowe, nie płaskie

Napisano

Pod wpływem pozytywnych opinii kupiłem dwie szkieletowe do siebie.

Nic nie skrzypi, zbiera ładnie jedynie pozostawia lekuśną smużkę po przejściu wycieraczki na ok 1s.

Wiadomo, im wyższa prędkość tym szybciej smuga znika po przejściu wycieraczki.

Ponieważ wycieraczki ojca też wymagały wymiany kupiłem następne dwie sztuki i niestety u niego pracowały dużo gorzej.

Lewa zbierała dobrze ale skrzypiała przy powrocie (spróbowaliśmy odwrócić wycieraczkę ale nadal skrzypiała).

Prawa niestety zbierała na tyle słabo, że zostawiliśmy starą wycieraczkę.

Także, nie na każdej szybie motgum się sprawdza.

Napisano

> Aby przekonać się te wycieraczki są warte polecenia proponował bym żeby userzy, którzy się

> wypowiadają w tym temacie uściślili jakiego typu używa/ł wycieraczek (płaskie czy zwykłe)

Aktualnie używam obydwu. W jednym aucie, na tej samej szybie hahaha.gif

Lewą kupiłem dziś w Tesco za 9 zł (taką na "A", którą ktoś polecał wcześniej w niniejszym wątku), prawa jest płaska Valeo (bo jeszcze nie pękła, a poza tym w Tesco akurat nie było 45 centymetrowych) zlosnik.gif

Napisano

> grane?

To samo miałem angryfire.gif i wszyscy mówili, że źle trafiłem zlosnik2.gif

Napisano
w porównaniu do bosha czy innych takich to różnicy nie widać, więc po co przepłacać..
Napisano
  • Autor

> w porównaniu do bosha czy innych takich to różnicy nie widać, więc po co przepłacać..

Jak byś przeczytał powyższe opinie to byś wiedział po co.

Napisano

dzisiaj słyszałem że jest sposób na źle zgarniające wycieraczki, a mianowicie mój kolega ma służbowego merca sprintera, wycieraczki do tego auta podobno kosztują 280zł w serwisie (żadne inne nie pasują), i on właśnie zastosował owy sposób i jak na razie mówi że jest rewelacja, a sposób jest taki , wyciągamy gumę z wycieraczki, myjemy ja w detergencie następnie gumę wkładamy do jakiegoś naczynia z woda dolewamy do wody oleju rycynowego i grzejemy na kuchni to przez jakiś czas w temperaturze max 60 stopni

czy ktoś z was słyszał o takim sposobie hmm.gif

Napisano

> czy ktoś z was słyszał o takim sposobie

tak, tylko do etapu wyciągania gum. Potem większość wsuwa raczej nowe, które można kupić po pare groszy w motoryzacyjnym hehe.gif

ale pewnie i można też je gotować i wsadzać do słoików hahaha.gif

Napisano

> należy.

Plaskie wycieraczki sa wrazliwe na nieplaskie szyby - to nie jest domena MotGum tylko. Inna sprawa, ze ostatnio mi w takim motgumowym sledziu pekla plastikowa koncowka piora i sie rozlazly metalowe plaskowniki utrzymujace gume prosto. Poki to nie nastapilo i tak kiepsko to pioro sciagalo - zwracajcie przed zakupem uwage na to, czy guma nie jest odksztalcona, bo sama do dobrego ksztaltu sie juz nie ulozy.

Napisano

> Może to kwestia zleżałego egzemplarza.

Tak, to loteria i wcale nie musza byc zlezale.

Napisano

> Uważaj na nie zimą , mają plastikowe mocowanie i wystarczy, że delikatnie Ci wycieraczka

> przymarznie a Ty włączysz wycieraczki i ono się łamie

> Gwarancji to nie podlega, informacja ze sklepu handlującymi wycieraczkami Motgum - polecają zwykłe

U mnie tez pekl plastik, ale koncowka, a nie mocowanie. Nie widze za bardzo prawnej mozliwosci, zeby gwarancji to nie podlegalo, a zawsze jest niezgodnosc towaru z umowa. Nigdzie na opakowaniu nie bylo napisane "nie stosowac zima".

Napisano
  • Autor

> Plaskie wycieraczki sa wrazliwe na nieplaskie szyby - to nie jest domena MotGum tylko. Inna sprawa,

> ze ostatnio mi w takim motgumowym sledziu pekla plastikowa koncowka piora i sie rozlazly

> metalowe plaskowniki utrzymujace gume prosto. Poki to nie nastapilo i tak kiepsko to pioro

> sciagalo - zwracajcie przed zakupem uwage na to, czy guma nie jest odksztalcona, bo sama do

> dobrego ksztaltu sie juz nie ulozy.

Te oryginalne forda (nie wiem kto je robił) dolegają idealnie.

Napisano

> U mnie tez pekl plastik, ale koncowka, a nie mocowanie. Nie widze za bardzo prawnej mozliwosci,

> zeby gwarancji to nie podlegalo, a zawsze jest niezgodnosc towaru z umowa. Nigdzie na

> opakowaniu nie bylo napisane "nie stosowac zima".

próbuj to wyegzekwować grinser006.gif możesz używać ale musisz pamiętać aby nie mieć wycieraczek przymarzniętych do szyby ok.gif

Napisano

> próbuj to wyegzekwować możesz używać ale musisz pamiętać aby nie mieć wycieraczek przymarzniętych

> do szyby

Kiedy wcale przymarznietych nie mialem - podnioslem, zgarnalem snieg i opuscilem - w tym momencie peklo. Serio serio!

Napisano

> Kiedy wcale przymarznietych nie mialem - podnioslem, zgarnalem snieg i opuscilem - w tym momencie

> peklo. Serio serio!

takie to są motgumy bezszkieletowe grinser006.gif mi konkretnie odradzane bezszkieletówki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.