Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ZIMOWY]Płyn do spryskiwaczy !

Featured Replies

Napisano

> Kupuję tylko płyn z Lidla.

Zeszłej zimy raz kupiłem w trasie, okazał się całkiem dobry. Fajne ma opakowanie, z rurką do nalewania.

Napisano

> Kiedyś miałem tanioche z Carrefoura i był kiepsciutki - nie polecam..

A mnie ten płyn marki "1" z carrefoura naprawdę dawał radę.

W poprzednich latach używałem często taniego płynu z Makro (nazwa Fairline, albo jakoś tak), ale w tym roku zmienili chyba dostawcę/recepturę i śmierdzi tak, że nie da się wytrzymać frown.gif

Chyba wrócę do psik-psik'a.

Napisano

> TEN jest bardzo dobry.

> Tani, bardzo ładnie pachnie, a jak inne że udusić się idzie.

> Polecono mi i ja też mogę polecić

Polecam.

Napisano

> Co polecacie na zimowy czas ?

> Coś pewnego i sprawdzonego na mrozy

Sonax Xtreme ok.gif

Napisano

Pewnie ktoś już to napisał ale po testach wielu różnych płynów wygrywa Aura z Biedronki za 9,99 za 5 litrów ok.gif

Napisano

> Można podać konkret w sposób ogólnikowy, bez odwoływania się do konkretnych marek. Zaleciłeś

> kupować coś za 20 zł. Więc należy nam się odpowiedź czemu te za 14 i za 30 są niedobre

> (podejrzewam, że na celowniku masz raczej te tańsze). Chodzi o alkohole?

Konkret podałem - jest kryzys na rynku alkoholu i używa się byle czego.

Zaleciłem to, co nie zniszczy ci uszczelek, powłoki lakierniczej oraz twoich płuc.

Jeśli koszt surowca potrzebnego do wytworzenia bańki 5L płynu kosztuje min. 8 zł, do tego kanister 2 zł, etykiety + nakrętki 1 zł + robocizna 1 zł = ... A reszta?

Markety idą na ilość, nie jakość! Stawiają producentom nierealne wymagania jakościowe i cenowe. Kto traci? Moja mama...

Napisano

> JA biore najtańszy jaki jest w NorAuto, kosztuje 9.90 za 4 l, nie zamarzł mi nigdy i swoją role

> spełnia, wiec skoro nie widać różnicy....

Właśnie ten pięknie zamarza mi na szybach przy byle lekkim mrozie angryfire.gif

Napisano

> Konkret podałem - jest kryzys na rynku alkoholu i używa się byle czego.

> Zaleciłem to, co nie zniszczy ci uszczelek, powłoki lakierniczej oraz twoich płuc.

co zniszczy a co nie zniszczy?

Napisano

> TEN jest bardzo dobry.

> Tani, bardzo ładnie pachnie, a nie jak inne że udusić się idzie.

> Polecono mi i ja też mogę polecić

To się przy okazji dopytam - kiedyś była opinia, że nie powinno się mieszać płynów o różnym kolorze, bo podobno substancje czynne jakoś reagowały ze sobą i potrafiły zatkać dysze, pompe, czy coś. Prawda to?

Napisano

> To się przy okazji dopytam - kiedyś była opinia, że nie powinno się mieszać płynów o różnym

> kolorze, bo podobno substancje czynne jakoś reagowały ze sobą i potrafiły zatkać dysze, pompe,

> czy coś. Prawda to?

Nie stwiedziłem u siebie, a dolewałem właśnie ten różowy do niebieskiego.

Fachowiej na pytanie nie potrafię odpowiedzieć hehe.gif

Napisano

> Polecam lekturę tego wątku.

rozumiem, że chodzi o metanol i etanol?

Napisano

> rozumiem, że chodzi o metanol i etanol?

Nie rozumiesz...

Napisano

> Konkret podałem - jest kryzys na rynku alkoholu i używa się byle czego. (...)

To powyżej to pierwszy konkret jaki podałeś w tym wątku (na AK czytuję tylko niektóre wątki, nic na to nie poradzę wink.gif ), zresztą zgodny z tym co się tu i ówdzie słyszy. Dzięki za info.

Napisano

> Nie znam.

A co powiesz na temat tego z lidla ?

Napisano

> Nie znam.

inaczej. a czy ze składu na nalepce można wywnioskować z czego został wyprodukowany, czy to wróżenie z fusów?

Napisano

> A co powiesz na temat tego z lidla ?

Powiem, że jest średni jakościowo, bo ma nieprzyjemny, mdły zapach.

Napisano

> inaczej. a czy ze składu na nalepce można wywnioskować z czego został wyprodukowany, czy to

> wróżenie z fusów?

Można... Tylko nikt nie napisze prawdy jak oszukuje smile.gif

Napisano

> Można... Tylko nikt nie napisze prawdy jak oszukuje

czyli nie można..

Napisano

> do tego kanister 2 zł, etykiety + nakrętki 1 zł + robocizna 1 zł = ... A reszta?

nie przesadzaj...

kanister w ilościach powyżej 10.000 szt kosztuje poniżej 1 zł z zakrętką a nalepka to koszt sporo poniżej 0,20 zł....

co nie znaczy, że tak naprawdę liczy sie zawartość alkoholu w płynie ( a to jest najdroższy składnik na 1l płynu ) i od tego zależy wprost temperatura zamarzania.. zlosnik.gif i cena płynu jeżeli zawiera uczciwą marżę...

Napisano

> Bez różnicy ... każdy robi mi wżery na masce

pomny moich przygód ze zniszczeniem lakieru przez zielone jabłko które robi psik psik unikam jak ognia ałtolanda.

Zwykle lato/zima używałem shella, ale w tym roku zimowy shell powoduje skrzypienie wycieraczek,

więc imo coś w recepturze namieszali (mniej czynnika "woskującego" czy innego czegoś o podobnym działaniu)

Napisano

> Jeśli koszt surowca potrzebnego do wytworzenia bańki 5L płynu kosztuje min. 8 zł, do tego kanister

> 2 zł, etykiety + nakrętki 1 zł + robocizna 1 zł = ... A reszta?

Podziel to przez 2 i masz realne koszty produkcji.

Napisano

> pomny moich przygód ze zniszczeniem lakieru przez zielone jabłko które robi psik psik unikam jak

> ognia ałtolanda.

Nie tylko Twoich, również unikam. no.gif

Napisano

> Kupujcie w tym sezonie wyłącznie produkty, których cena oscyluje w granicach 20 zł za 5

> litrów. Wiem co piszę. Wszystko tańsze to zło.

a chwilę później polecasz produkt za 10 pln icon_eek.gif

Napisano

> a chwilę później polecasz produkt za 10 pln

??? Cytuję: "...Petro Oil..."

Napisano

> nie przesadzaj...

> kanister w ilościach powyżej 10.000 szt kosztuje poniżej 1 zł z zakrętką a nalepka to koszt sporo

> poniżej 0,20 zł....

> co nie znaczy, że tak naprawdę liczy sie zawartość alkoholu w płynie ( a to jest najdroższy

> składnik na 1l płynu ) i od tego zależy wprost temperatura zamarzania.. i cena płynu jeżeli

> zawiera uczciwą marżę...

W takim razie poproszę 100.000 sztuk kanistra ADRowskiego poniżej 1 zł brutto. Biorę w ciemno!

Napisano

> Podziel to przez 2 i masz realne koszty produkcji.

Podałem realne koszty produkcji właśnie. Zarobek na płynie 1 bańce płynu jest maleńki. Tu się liczą obroty masowe!

Napisano

> AURA z Biedronki

Potwierdzam.

Tylko na razie jakas cena z dupy jest, bo kilkanascie zetow na 4 litry. W zeszla zime kupowalem po 5-6 zl za taki sam baniak.

Napisano

> Potwierdzam.

> Tylko na razie jakas cena z dupy jest, bo kilkanascie zetow na 4 litry. W zeszla zime kupowalem po

> 5-6 zl za taki sam baniak.

nie kilkanaście a 9,5zł za 4 litry, wiec bez tragedii

Napisano

Płyn tak jak opony - używam całoroczny !!

Co prawda zamarza przy -20 a w upał wali spirytem - ale nie muszę zmieniać.

Napisano

> Co polecacie na zimowy czas ?

> Coś pewnego i sprawdzonego na mrozy

ja polecam pierwszy lepszy płyn zimowy z marketu i do niego dolewać trochę koncentratu Sonaxa do -40 stopni

Napisano

> ??? Cytuję: "...Petro Oil..."

Co "...Petro Oil..." ?

Piszesz, że wszystkie płyny poniżej 20 PLN to zło, a za chwile polecasz taki za 10 PLN zlosnik.gif

Napisano

Ale napisal, że marki Petro Oil... Daj spokój, tym bardziej, że sklepy Grene słyną z rzeczy bardzo dobrej jakości, niekoniecznie drogich (jak np. bielizna termoaktywna, którą polecam).

W tamtym roku była akcja z odmrażaczami do szyb marki Tesco. Ciekawe, czy badał ktoś, że może być taka sama sytuacja z płynem do spryskiwaczy. Np. spryskujemy szybę, dmuchamy w alkomat, a tam 0,5 promila zeby.GIF

Napisano

> Potwierdzam.

> Tylko na razie jakas cena z dupy jest, bo kilkanascie zetow na 4 litry. W zeszla zime kupowalem po

> 5-6 zl za taki sam baniak.

ja aure kupowałem o ile pamiętam ponad 10zł

za 5-6zł to może jakaś wersja budżetowa była, pół na pół z wodą wink.gif

mnie też biedronkowa podchodzi, nie śmierdzi tak alko, a zmywa jak inne

Napisano

> Markety idą na ilość, nie jakość! Stawiają producentom nierealne wymagania jakościowe i cenowe. Kto

> traci? Moja mama...

Dokładnie jak piszesz.Dlatego wszyscy kupują wszystko w Marketach.Nie zawsze dobre ale tanie.

Napisano

> ja aure kupowałem o ile pamiętam ponad 10zł

> za 5-6zł to może jakaś wersja budżetowa była, pół na pół z wodą

> mnie też biedronkowa podchodzi, nie śmierdzi tak alko, a zmywa jak inne

Masz racje, cena byla blizej 10.

ok 2 zety za litr wychodziloo.

Napisano

> ja aure kupowałem o ile pamiętam ponad 10zł

> za 5-6zł to może jakaś wersja budżetowa była, pół na pół z wodą

> mnie też biedronkowa podchodzi, nie śmierdzi tak alko, a zmywa jak inne

aura chyba najbardziej wypala lakier w Fodach zlosnik.gif

Napisano

> aura chyba najbardziej wypala lakier w Fodach

maskę i tak mam do malowania po fachowej naprawie w aso palacz.gif

Napisano

> bo to bardzo dobry płyn.

> Robi go Organika (tak, ta sama Organika, która produkuje płyn dla Orlenu, z tym, że ten na orlenie

> jest 3 razy droższy)

> strona producenta

No właśnie zakupiłem niedawno zimowy płyn Aura z Biedronki i porównałem z baniaczkiem z ubiegłego roku i cały tekst o nanotechnologiach jest identyczny, strona graficzna podobna - niestety producentem nie jest już Organika

Napisano

> No właśnie zakupiłem niedawno zimowy płyn Aura z Biedronki i porównałem z baniaczkiem z ubiegłego

> roku i cały tekst o nanotechnologiach jest identyczny, strona graficzna podobna - niestety

> producentem nie jest już Organika

może się nie wyrabia z produkcją na wszystkie bedronki w PL i ktoś inny- niekoniecznie tak dobry jeszcze jej pomaga (stąd te złe opinie na temat aury).

W 3mieście tak ze 2-3 tygodnie temu kupiłem aurę made by Organika.

Rzeczywiście trzeba to sprawdzić, ta inna nie musi być taka dobra.

Napisano

Może trochę z innej paczki, nie polecam płynu jakiegoś tam TIP z Real'a za chyba 8 zł za bańkę. Śmierdzi niemiłosiernie śliwowicą ( jakby sam denaturat sick.gif ) , plus do tego jak zaschnie śmierdzi starymi skarpetami. Całkowicie odradzam jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem wink.gif

Napisano

BTW, co polecacie na buczącą pompkę i zero psikania? Jedyna metoda

to wstawić do ciepłego, wypsikać resztki letniego i zalać zimowy?

Muszę obmyślić jakieś podgrzewacze spryskiwaczy, czyli drut oporowy

i wyłącznik w kabinie. Szlag mnie trafia już z tym byle -8 i nie jestem

w stanie wyjechać w trasę, bo nie psika crazy.gif

Napisano

> BTW, co polecacie na buczącą pompkę i zero psikania? Jedyna metoda

> to wstawić do ciepłego, wypsikać resztki letniego i zalać zimowy?

> Muszę obmyślić jakieś podgrzewacze spryskiwaczy, czyli drut oporowy

> i wyłącznik w kabinie. Szlag mnie trafia już z tym byle -8 i nie jestem

> w stanie wyjechać w trasę, bo nie psika

Do ciepłego. Potem odpiąć wężyk i wypompować kiepski płyn. Zalać lepszego.

Sprawdź może tylko końcówki dysz przytkane.

No i warto zajrzeć do zbiornika - czasem zbiera się w nim osad i przez to pompka słabo pompuje.

Napisano

Ciepła woda do zbiornika ze starym płynem, polać dysze, wypsikać prawie do zera zawartość zbiorniczka, zalać porządny płyn, popsikać trochę, zacząć cieszyć się niezamarzającym płynem.

Napisano

> Pewnie ktoś już to napisał ale po testach wielu różnych płynów wygrywa Aura z Biedronki za 9,99 za

> 5 litrów

A nie 4 litry ? zlosnik.gif

Dziś kupiłem, będę testował zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie zakupiłem niedawno zimowy płyn Aura z Biedronki i porównałem z baniaczkiem z ubiegłego

> roku i cały tekst o nanotechnologiach jest identyczny, strona graficzna podobna - niestety

> producentem nie jest już Organika

Stary kawał. Złapać klienta na jakość, a potem zmienić porządnego producenta na taniego gównotwora zakładając (skądinąd słusznie), że mało kto czyta wydrukowane petitem opisy na etykiecie. Przerabiałem to już z wieloma "marketowymi" towarami. W jednym wypadku (płyn do kąpieli) nie przeczytałem dokładnie etykiety w sklepie - zrobiłem to dopiero w domu, gdy mnie wypryszczyło w wannie crazy.gif

Jaki morał z tej bajki ? Biedronka w tym sezonie odpada, trzeba szukać, dla kogo obecnie produkuje Organika smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.