Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octavia I czy to dobry wybór?

Featured Replies

Napisano

Nosze się z zamiarem zakupu auta. Wymagania to coś większego najchętniej kombi w oko wpadła mi Octavia bryła auta nawet mi się podoba cena powiedzmy odpowiednia do wydania około 20 tys. Jaki silnik nie wiem... Licze na opinie ludzi którzy mają to auto lub mieli. Ogólnie jak jakość wykonania, awaryjność? Lepiej benzyna czy diesel A może coś innego do 20 tys?

Napisano

> Nosze się z zamiarem zakupu auta. Wymagania to coś większego najchętniej kombi w oko wpadła mi

> Octavia bryła auta nawet mi się podoba cena powiedzmy odpowiednia do wydania około 20 tys.

> Jaki silnik nie wiem... Licze na opinie ludzi którzy mają to auto lub mieli. Ogólnie jak

> jakość wykonania, awaryjność? Lepiej benzyna czy diesel A może coś innego do 20 tys?

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

widziałem temat, mi jednak bardziej chodzi o Octavie smile.gif

Napisano

Jezdzilem O1 przez 3 lata, mialem TDI 90 konisi, kombi.

Samochod super, czesci tanie, niezawodny, oszczedny i pakowny. Jedyne na co zwracalem uwage to chlodzenie turbiny po dluzszej jezdzie.

Witek

Napisano
  • Autor

> Jezdzilem O1 przez 3 lata, mialem TDI 90 konisi, kombi.

> Samochod super, czesci tanie, niezawodny, oszczedny i pakowny. Jedyne na co zwracalem uwage to

> chlodzenie turbiny po dluzszej jezdzie.

> Witek

Kolego a zbiera się to jakoś zapakowane przy 90 koniach?

Napisano

Mam Octavie I kombi z silnikiem 1.9TDI o oznaczeniu AGR. Mój przebieg to 237tys. i przez ten czas wymieniany był tylko zawór od turbiny.

Poza tym filtry, klocki, oleje i inne rzeczy eksploatacyjne. Auto bezawaryjne, jestem z niego bardzo zadowolony. Spalanie wynosi w mieście 6-6.5l, poza miastem 5l. Wynik poniżej 5l też jest do osiągnięcia. Realistycznie biorąc potrafię zrobić trasę 1300km na pełnym baku. Bagażnik duży, a po złożeniu foteli przestrzeń bagażowa ogromna. Teraz będę na wiosnę budował dom i zamontuje do Octavi hak, po tym wszystkim zapewne ją sprzedam.

Wcześniej nie ma co bo po co nowe auto niszczyć, a wiadomo jest jak się coś wozi.

Pozostanę wierny marce i kolejnym autem będzie Octavia II ale tym razem z DSG również z silnikiem diesla.

Ogólnie polecam, aha moc mojego auta to 90 koni. ok.gif

Napisano

> widziałem temat, mi jednak bardziej chodzi o Octavie

przeciez pisalem tam o Octavii....

Napisano

> Kolego a zbiera się to jakoś zapakowane przy 90 koniach?

zawalidroga nie jest. przy jezdzie zgodnej z przepisami nie potrzeba wiecej, choc 110KM mniej pali...

Napisano

Ogólnie jak

> jakość wykonania, awaryjność? Lepiej benzyna czy diesel A może coś innego do 20 tys?

Oktawka 1 to bardzo dobry wybór, może plastiki nie są rewelacyjne i deska nie jest zbyt piękna ... ale były też wersje laurin & klement z bardzo pięknym wnętrzem i bogatym wyposażeniem ...

Silnik : najlepszy wybór to diesel 1.9tdi 90KM nie brakuje mu mocy, nie jest głośny .... i mało pali . i nie jest awaryjny...

Przy 110 KM już masz dwumas i turbine o zmiennej geometrii co zwiększa awaryjność i koszty napraw

Napisano

> Ogólnie jak

> Oktawka 1 to bardzo dobry wybór, może plastiki nie są rewelacyjne i deska nie jest zbyt piękna ...

> ale były też wersje laurin & klement z bardzo pięknym wnętrzem i bogatym wyposażeniem ...

> Silnik : najlepszy wybór to diesel 1.9tdi 90KM nie brakuje mu mocy, nie jest głośny .... i mało

> pali . i nie jest awaryjny...

> Przy 110 KM już masz dwumas i turbine o zmiennej geometrii co zwiększa awaryjność i koszty napraw

90KM (ALH) tez ma zmienna geometrie...

Napisano

> 90KM (ALH) tez ma zmienna geometrie...

90KM (AGR) nie ma ani zmiennej geometrii ani dwumasy. Mówię o przedliftowej.

Napisano

> 90KM (ALH) tez ma zmienna geometrie...

I dwumas, przynajmniej moja.

Napisano

> Kolego a zbiera się to jakoś zapakowane przy 90 koniach?

wysigowka to to nie jest ale na trasie nie mialem problemow z wyprzedzaniem

Napisano

> Silnik : najlepszy wybór to diesel 1.9tdi 90KM nie brakuje mu mocy, nie jest głośny ....

Nie jest jaki ? icon_eek.gif

Napisano

> Nosze się z zamiarem zakupu auta. Wymagania to coś większego najchętniej kombi w oko wpadła mi

> Octavia bryła auta nawet mi się podoba cena powiedzmy odpowiednia do wydania około 20 tys.

> Jaki silnik nie wiem... Licze na opinie ludzi którzy mają to auto lub mieli. Ogólnie jak

kiepsko wykończone wnętrze, mikroskopijna ilość miejsca na tylnej kanapie, auto zle się prowadzi w zakrętach (zawias jakby z gumy), silniki tdi są głośne zwłaszcza PD

ale

wielki bagażnik, bardzo niezawodna, ogromny bagażnik, tanie części zamienne, zawieszenie wrecz pancerne na nasze drogi (u mnie po 110 kkm jest w idealnym stanie), silniki tdi bardzo oszczędne i dynamiczne (gifty od fabryki)

Napisano

pewnie, że są lepsze auta... grinser006.gif

ale ja swojej długo na nic innego nie zamienię a mam ją już 7 lat... yay.gif

polecam diesle ogólnie w tej cenie co piszesz raczej silnika AGR już nie będzie bo był w starszych modelach za to ALH jest dobrym kompromisem... ok.gif

ja miałem gifta 12 KM... hehe.gif

Napisano

Posiadałem kiedyś służbową octavie I kombi i bardzo miło wspominam jej użytkowanie. Napęd 1.9 TDi 110KM nigdy problemów z wyprzedzaniem nie miałem. Mechanicznie tylko problemy z maglownicą i wspomaganiem pod koniec jej użytkowania. Osłonę silnika notorycznie urywali "zdolni" kierowcy. Silnik, zawieszenie bezawaryjne. Auto przy sprzedaży miało 230 tyś km

Napisano

> 90KM (AGR) nie ma ani zmiennej geometrii ani dwumasy. Mówię o przedliftowej.

Może mieć dwumasę - moja przedliftowa ze starą deską a'la Felicja miała.

Napisano

> kiepsko wykończone wnętrze, mikroskopijna ilość miejsca na tylnej kanapie, auto zle się prowadzi w

> zakrętach (zawias jakby z gumy), silniki tdi są głośne zwłaszcza PD

> ale

> wielki bagażnik, bardzo niezawodna, ogromny bagażnik, tanie części zamienne, zawieszenie wrecz

> pancerne na nasze drogi (u mnie po 110 kkm jest w idealnym stanie), silniki tdi bardzo

> oszczędne i dynamiczne (gifty od fabryki)

jesli chodzi o zawias to wystarczy dobre amorki zalozyc

Napisano

Moja luba jeździ New Beetle, który ma tą samą płytę podłogową, silnik 2.0 8V 115KM, kod silnika: AQY (silniki też są identyczne). Walą się tu (benzyny) bardzo często przepływomierze, sondy lambda, czujniki temperatury. Poza tym trzeba sprawdzić tuleje tylnej belki, wszelkie elementy metalogo-gumowe zawieszenia - po tylu latach mogą być spracowane. Silnik AQY lubi brać olej, poza tym jest paliwożerny w mieście, ale lubi gaz, poza tym jest nie do zajechania.

Napisano

> jesli chodzi o zawias to wystarczy dobre amorki zalozyc

jeśli fabryczne się skończą z pewnościa wymienie na jakieś bardziej twarde

Napisano

Myślę że dobry ok.gif jeden kolega miał na służbówce, a drugi prywatną i pierwsza na maksa katowana jakoś nie chciała sie popsuć, druga też za specjalnie awaryjna nie była(drobne problemy z elektryką, przekładnią i szczelnością nadwozia - ale wszystkie związane z kiepsko zrobioną przekładką z anglika i niezbyt kosztowne do usunięcia tylko chwilę trzeba było nad tym posiedzieć). Zawias trochę gumowy(ale podobno da się to naprawić, montując np. Bilsteiny B6) i średnio wygodne siedzenia, ale też można to jakoś przeżyć, plastiki też przeciętne, ale chyba takie to auto własnie ma być przeciętne - ale jednocześnie przyzwoite.

Ja osobiście wolałbym co prawda Focusa, ale Octavka ma przewagę wielkości(jeśli Ci na tym zależy) i lepsze diesle, ew. lepiej przyjmuje gaz w silnikach noPb.

Napisano

> 90KM (AGR) nie ma ani zmiennej geometrii ani dwumasy. Mówię o przedliftowej.

dwumasę mieć może. Kolega ma 1998 1.9 AGR i dwumas był (już go nie ma i nie będzie biglaugh.gif )

Co do samej Octavii 1 mój tata ma 01 2005 tdi ALH kombi i jest z auta bardzo zadowolony.

Napisano

> jeśli fabryczne się skończą z pewnościa wymienie na jakieś bardziej twarde

tfffardziej, ja po 10 kkm zalozylem B6 i roznica byla diametralna

Napisano

> dwumasę mieć może. Kolega ma 1998 1.9 AGR i dwumas był (już go nie ma i nie będzie )

Faktycznie mogę mieć dwumas rocznik 2000, deska poliftowa.

W ogóle to akurat 2 miechy od wyjechania mojej z salonu zrobili lift heh ok.gif Ale turbina jest bez zmiennej geometrii ok.gif

> Co do samej Octavii 1 mój tata ma 01 2005 tdi ALH kombi i jest z auta bardzo zadowolony.

Napisano

> Może mieć dwumasę - moja przedliftowa ze starą deską a'la Felicja miała.

No to możliwe jednak, że ja mam też dwumas. Deskę mam poliftową.

Napisano

Zaczynacie mnie nakręcać o O1. Może znowu zostanę Skodziarzem? Bo jednak skodziarz to stan umysłu wink.gif Jakoś lubię tę markę.

Napisano

> Faktycznie mogę mieć dwumas rocznik 2000, deska poliftowa.

> W ogóle to akurat 2 miechy od wyjechania mojej z salonu zrobili lift heh Ale turbina jest bez

> zmiennej geometrii

> > Co do samej Octavii 1 mój tata ma 01 2005 tdi ALH kombi i jest z auta bardzo zadowolony.

Kumpel ma ogólnie dziwną wersję. Pełna elektryka, brak abs-u jedna poducha i bez klimy. Dziwna ta czeszka ale bardzo solidna. Dobija już chyba 400kkm i silnik po zmianie turbo, wtrysków, dołożenia IC i wystrojenia generuje 157 koni i 330 NM biglaugh.gif

Napisano

> Ja osobiście wolałbym co prawda Focusa, ale Octavka ma przewagę wielkości(jeśli Ci na tym zależy) i

> lepsze diesle, ew. lepiej przyjmuje gaz w silnikach noPb.

Wielkości z przodu. Z tyłu w O1 jest tragedia. z silnikami niestety zgoda.

Napisano

> Octavia

...

>A może coś innego do 20 tys?

Moim zdaniem wybór bardzo niedobry.

Osobiście szedłbym zupełnie inną drogą.

Po prostu te auta są przepotwornie drogie - nie oferując za tę megaogromną drożyznę niczego aż tak szczególnie cennego, co jak dla mnie - dyskwalifikuje je już na wstępie.

Weźmy rocznik 2002 1.9 TDI kombi - średnia cena z ogłoszeń to ponad 20000zł

Ten sam rocznik 2.0 HDI Peugeot 406 kombi średnia cena z ogłoszeń to około 14000zł

Auto produkowane w podobnych latach co Octavia 1.

Oszczędzasz 6000zł czyli kupę szmalu i masz auto:

1) ładniejsze (kwestia gustu ale chyba w tym przypadku...)

2) większe (pełnowymiarowa klasa średnia a nie rozdmuchany kompakt)

3) silnik z lepszą kulturą pracy

4) zazwyczaj o wiele lepiej wyposażone

5) wbrew - nie wiem skąd się biorącym mitom - mniejsza utrata wartości Cię czeka, z prostego powodu z czasem różnica wartości tych obecnie 10-letnich aut będzie się zmniejszać (obecnie sama różnica to 6000zł, a za pięć lat żadne z nich nawet tyle nie będzie warte w całości)

6) Model udany i mało awaryjny. Nie rdzewiejący i bez obaw o rzekome "dziwne francuskie rozwiązania".

Napisano

Zgadzam się w tym przypadku z Tobą. Dodam do tego mniejsze "powodzenie" wśród złodziei. Także komfort jazdy będzie wyższy, właśnie przez to co napisałeś - czyli przez faktycznie klasę średnią a nie udawanie jej na płycie podłogowej golfa.

Napisano
  • Autor

> Zgadzam się w tym przypadku z Tobą. Dodam do tego mniejsze "powodzenie" wśród złodziei. Także

> komfort jazdy będzie wyższy, właśnie przez to co napisałeś - czyli przez faktycznie klasę

> średnią a nie udawanie jej na płycie podłogowej golfa.

no a ceny części ?

Napisano

> no a ceny części ?

www.intercars.pl - obczaj i porównaj. Ja też wolałbym 406, Octavia jest do bólu nudna. A "TeDeiK" od niemca co do kościoła jeździł może już wynagać opieki typu wtryski, turbo lub sprzęgło (jak każdy przy większym przebiegu). Poza tym 307 już jest, to może dołożyć do tego większego kolege zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> www.intercars.pl - obczaj i porównaj. Ja też wolałbym 406, Octavia jest do bólu nudna. A "TeDeiK"

> od niemca co do kościoła jeździł może już wynagać opieki typu wtryski, turbo lub sprzęgło (jak

> każdy przy większym przebiegu). Poza tym 307 już jest, to może dołożyć do tego większego

> kolege

właśnie to że 307 jeździłem i jest wcale mnie nie przekonuje... Nie lubie tego auta... No ale to może kwestia silnika...

Napisano

> właśnie to że 307 jeździłem i jest wcale mnie nie przekonuje... Nie lubie tego auta... No ale to

> może kwestia silnika...

Odpusc sobie 307-ke jak chcesz miec swiety spokojok.gif

To auto potrafi napsuc krwi duperelami wszelkiej masci...

Octavia przy tym to wzor prostoty zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Odpusc sobie 307-ke jak chcesz miec swiety spokoj

> To auto potrafi napsuc krwi duperelami wszelkiej masci...

> Octavia przy tym to wzor prostoty

Dziewczyna jezdzi 307 ja tym autem osobiście nie lubie jeździć. Ogólnie mam jakiś wstręt do francuskich marek, czemu nie wiem moze za duuuuuzo sie nasłuchałem....

Napisano

Za dwie dychy to dostaniesz dziesięcioletniego parcha z bliżej niewiadomym nalotem i zerową historią...

Za te same pieniądze masz cztero-pięcioletnie lacetti od pierwszego właściciela, nierzadko z ledwo stu tysiącami na blacie...

Za 5 lat ta skoda będzie miała lat 15... To będzie złom użytkowy.

Napisano

> Za 5 lat ta skoda będzie miała lat 15... To będzie złom a nie samochód.

pierdzielicie Panie wójcie

moja za 5 laT bydzie PRAWIE IGŁA... zlosnik.gif

BTW... od nowości u mnie... grinser006.gif

Napisano

> moja za 5 laT bydzie PRAWIE IGŁA...

Prawie jak "AUDIK PRAWIE NÓWKA" ? hahaha.gif

Napisano

> Prawie jak "AUDIK PRAWIE NÓWKA" ?

jeżeli znasz język polski jako tako, to może do Ciebie dotrze różnica między "nowy" ( prawie ) a "dobrze utrzymany"..... klotnia.gif

Napisano

> Prawie jak "AUDIK PRAWIE NÓWKA" ?

Nie rozumiem u niektórych osób jednej rzeczy. Jeśli ktoś chce takie a nie inne auto - jego wybór. On będzie płacił a nie ten, który wyśmiewa jego wybór.

3 lata temu skusiłem się na tedeika. Był od dziadka-dostałem z autem masę makulatury.Poza tym miał 100% potwierdzony przebieg. I tak jeżdżę nim już prawie 90000 km i jakoś nic się nie psuje. Dziwne i niespotykane zdaniem innych "specjalistów".

Napisano

> Dziwne i niespotykane zdaniem innych "specjalistów".

Zwykle fiacikarzy, co dziwne. hmm.gif

mar00ha

Napisano

> jeżeli znasz język polski jako tako, (...)

Znam. Mam natomiast silne podejrzenia, że Ty nie znasz "Czterdziestolatka 20 lat później" i nie zrozumiałeś dowcipu.

Napisano

> Zwykle fiacikarzy, co dziwne.

Co bardziej dziwne, że zwykle najbardziej to uwiera folcwagenikarzy hmm.gif

Napisano
nie znam P406, w ktorym tylny zawias by nie walil na kazdej nierownosci
Napisano

> Co bardziej dziwne, że zwykle najbardziej to uwiera folcwagenikarzy

bo każdy będzie bronił swojej ukochanej marki do krwi ostatniej biglaugh.gif

Napisano

> bo każdy będzie bronił swojej ukochanej marki do krwi ostatniej

Ja nie mam powodu, aby bronić VW. Dlaczego miałbym?

mar00ha

Napisano

> Ja nie mam powodu, aby bronić VW. Dlaczego miałbym?

> mar00ha

nie pisałem o Tobie. Na forum widać wyraźnie, że fiacikarze ciągle boksują się z VAGowcami. W dużym skrócie wygląda to tak.

VAGowiec: kupiłem VAGa

Fiacikarz: jesteś idiota bo za połowę ceny mogłeś kupić Fiata bo jest równie dobry jeśli nie lepszy i w dodatku ładniejszy a nie nudny jak cholera

V: jest lepiej wykonany i nie psuje się ciągle jak Fiat

F: Fiaty się wcale nie psują. Mój ma już dwa lata i przejechane tylko 50 kkm. Wymieniłem tylko silnik, skrzynię biegów i kilka innych duperelek. Reszta to tylko eksploatacja

I tak ciągle to samo biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.