Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy taki manewr jest zabroniony?

Featured Replies

Napisano

Sytuacja nr 1. Skrzyżowanie z ruchem kierowanym sygnalizacją świetlną - sygnalizacja działa, jest zielone światło dla oznaczonych kierunków. Teren zabudowany. Czy wyprzedzanie pojazdu zielonego w ten sposób z odpowiednią sygnalizacją zamiaru zmiany pasa jest zabronione jakimś zapisem w PoRD?

285122834-SYTUACJA1.jpg

Sytuacja nr 2. Zjazd z wiaduktu, prawy skrajny pas zaczyna sią za wiaduktem i jest to kontynuacja pasa dla jadących ze skrzyżowania znajdującego się pod wiaduktem. Pas ten kończy się po kilkuset metrach i oznaczony jest strzałką naprowadzającą P-9. Teren zabudowany. I analogiczne pytanie, czy wyprzedzanie żółtych pojazdów w ten sposób z odpowiednią sygnalizacja zamiaru zmiany pasa jest zabronione jakimś zapisem w PoRD?

285122834-SYTUACJA2.jpg

post-37709-14352513309383_thumb.jpg

Napisano

> Sytuacja nr 1. Skrzyżowanie z ruchem kierowanym sygnalizacją świetlną - sygnalizacja działa, jest

> zielone światło dla oznaczonych kierunków. Teren zabudowany. Czy wyprzedzanie pojazdu

> zielonego w ten sposób z odpowiednią sygnalizacją zamiaru zmiany pasa jest zabronione jakimś

> zapisem w PoRD?

> Sytuacja nr 2. Zjazd z wiaduktu, prawy skrajny pas zaczyna sią za wiaduktem i jest to kontynuacja

> pasa dla jadących ze skrzyżowania znajdującego się pod wiaduktem. Pas ten kończy się po

> kilkuset metrach i oznaczony jest strzałką naprowadzającą P-9. Teren zabudowany. I analogiczne

> pytanie, czy wyprzedzanie pojazdów zielonych w ten sposób z odpowiednią sygnalizacja zamiaru

> zmiany pasa jest zabronione jakimś zapisem w PoRD?

Jest pas z przerywana linią, to IMO w obu przypadkach nie ma przeciwskazań.

Z pierwszego manewru często korzystam. Oczywiście wskazana wzmożona ostrożność, bo jednak ktoś może nie spodziewać się takich manewrów zlosnik.gif

Napisano

> Jest pas z przerywana linią, to IMO w obu przypadkach nie ma przeciwskazań.

> Z pierwszego manewru często korzystam. Oczywiście wskazana wzmożona ostrożność, bo jednak ktoś może

> nie spodziewać się takich manewrów

ad1....

A od kiedy mozna wyprzedzac na skrzyzowaniu czy przejsciu dla pieszych?

Napisano

> ad1....

> A od kiedy mozna wyprzedzac na skrzyzowaniu czy przejsciu dla pieszych?

Od zawsze jak jest ruch kierowany

Napisano

1.Mnie uczyli ,że na skrzyżowaniu nie wyprzedza się.

2. -||- ,że wyprzedzać można tylko z lewej strony.

Napisano
  • Autor

> Jest pas z przerywana linią, to IMO w obu przypadkach nie ma przeciwskazań.

> Z pierwszego manewru często korzystam. Oczywiście wskazana wzmożona ostrożność, bo jednak ktoś może

> nie spodziewać się takich manewrów

Wzmożona ostrożność to podstawa, opisuję to głównie z perspektywy motocykla. Nie tak dawno zostałem "pouczony" przez innego uczestnika ruchu i chciałem rozwiać wszelkie wątpliwości na temat mojego ewentualnego niedouczenia bądź cwaniactwa...

Drugi przypadek jest w zasadzie podobny i podany dla przykładu...

Napisano

> Od zawsze jak jest ruch kierowany

Oraz skrzyżowania o ruchu okrężnym

Napisano

> 1.Mnie uczyli ,że na skrzyżowaniu nie wyprzedza się.

> 2. -||- ,że wyprzedzać można tylko z lewej strony.

No to bardzo źle Cię uczyli, albo uczyli inaczej, a Ty źle zrozumiałeś.

Napisano

Chyba że jest ruch kierowany

Chyba że jest wystarczająca ilość pasów (2 lub 3) lub jezdnia jednokierunkowa.

Napisano
  • Autor

Nie wiem skąd się to bierze, bo na pewno nie z czasów gdy sygnalizacji jeszcze na drogach nie było...

Może niektóre szkoły jazdy odpuszczają sobie temat wychodząc błędnie z założenia, że jedyny wypad do miasta gdzie można spotkać się z sygnalizacją świetlną i drogą o większej ilości pasów ruchu niż jeden, jest wyjazd na egzamin... niewiem.gif

Napisano

Przepisu Ci nie przytoczę, ale z mojej wiedzy wynika, że wyprzedzanie na pasie rozbiegowym jest zabronione.

Napisano
  • Autor

> Przepisu Ci nie przytoczę, ale z mojej wiedzy wynika, że wyprzedzanie na pasie rozbiegowym jest

> zabronione.

No właśnie chciałbym poznać podstawy, żebym mógł się ewentualnie do tego stosować...

Teoretycznie jadąc takim pasem, nie mógłbyś zatem podczas rozpędzania uzyskać prędkości większej niż auto jadące pasem na którym chcesz wjechać, bo w którejś sytuacji również byłoby to wyprzedzanie.

Pozostaje jeszcze pytanie czy wjazd na pas rozbiegowy z właściwego pasa drogi nie jest zabroniony, np. przez niedostosowanie się do znaku P-9, czyli strzałki naprowadzającej (nakazu zjazdu na pas sąsiedni). Znaków pionowych typu F-10 nie ma.

Napisano

nie wiem czy te manewry sa dozwolone/niedozwolone ale na pewno są niebezpieczne, no ale skoro lubisz ryzykować na motocyklu hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy te manewry sa dozwolone/niedozwolone ale na pewno są niebezpieczne, no ale skoro

> lubisz ryzykować na motocyklu

Dla łatwiejszego zobrazowania i nie wdawania się w poboczne wątki, wyobraź sobie, że zbliżasz się samochodem osobowym do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną gdzie właśnie zaczął się wyświetlać sygnał zielony a żółty pojazd to załadowana ciężarówka, która dopiero zaczyna ruszać...

Ty dojeżdżasz do skrzyżowania z prędkością 50km/h bo jesteś rozpędzony, ciężarówka na skrzyżowaniu ma prędkość 15km/h a jej przyśpieszenie jest minimalne... Odrzuć myśli o motocyklu...

Napisano

> Dla łatwiejszego zobrazowania i nie wdawania się w poboczne wątki, wyobraź sobie, że zbliżasz się

> do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną gdzie właśnie zaczął się wyświetlać sygnał zielony a

> żółty pojazd to załadowana ciężarówka, która dopiero zaczyna ruszać...

> Ty dojeżdżasz do skrzyżowania z prędkością 50km/h bo jesteś rozpędzony, ciężarówka na skrzyżowaniu

> ma prędkość 15km/h a jej przyśpieszenie jest minimalne... Odrzuć myśli o motocyklu...

ok zbliżasz się rozpędzony i wjeżdżasz na ten pas (powiedzmy ten z lewej) i w tym momencie okazuje sie że zza wysepki wysuwa sie ktoś kogo nie widziałeś a kto został tam na zmianie świateł i chce się włączyć na lewy pas do rozbiegu... podobnie z prawej strony - ZAPEWNE nie spojrzy w Twoją stronę nawet bo będzie się koncentrował na tym czy może sie włączyć na właściwy pas... jak będziesz jechał 50km/h to zahamujesz. Jak będziesz jechał 100km/h to nie wiem czy Ci sie uda zlosnik.gif

mi jakoś instynkt samozachowawczy, mówi że już lepiej pchać się między pasami właściwymi zlosnik.gif

Generalnie - taki manewr wprowadza sporo zaskoczenia i zamieszania innym uczestnikom ruchu - gdyby wszyscy tak robili boję się że dzwonów byłoby sporo wiecej wink.gif

Napisano

> Dla łatwiejszego zobrazowania i nie wdawania się w poboczne wątki, wyobraź sobie, że zbliżasz się

> samochodem osobowym do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną gdzie właśnie zaczął się

> wyświetlać sygnał zielony a żółty pojazd to załadowana ciężarówka, która dopiero zaczyna

> ruszać...

> Ty dojeżdżasz do skrzyżowania z prędkością 50km/h bo jesteś rozpędzony, ciężarówka na skrzyżowaniu

> ma prędkość 15km/h a jej przyśpieszenie jest minimalne...

to taki skrajny przypadek, równie dobrze można by napisać że na skrzyżowaniu stoi kuń grinser006.gif

IMO manewry raczej nie są zabronione, ale pachną cwaniactwem grinser006.gif

Napisano

> Przepisu Ci nie przytoczę, ale z mojej wiedzy wynika, że wyprzedzanie na pasie rozbiegowym jest

> zabronione.

Może jednak przytocz... grinser006.gif

Wyprzedzałem rozbiegówką tira, chciał mnie "pouczyć", teraz ma sprawę w sądzie. grinser006.gif

Napisano

> zabronione.

A jak z wyprzedzaniem przez zatoczki autobusowe, jest na to jakiś paragraf?

Napisano

> A jak z wyprzedzaniem przez zatoczki autobusowe, jest na to jakiś paragraf?

Zawsze pozostaje "spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym" smile.gif

Poza tym musiałaby być to dłuuuuuuga zatoczka, żeby się to opłacało.

Napisano

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

?

Napisano
  • Autor

> A jak z wyprzedzaniem przez zatoczki autobusowe, jest na to jakiś paragraf?

Typowa zatoka autobusowa w przeciwieństwie do pasa rozbiegowego nie jest pasem ruchu.

Autobus wyjeżdżając z zatoki włącza się do ruchu:

Quote:

Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem)
włączenie się do ruchu
, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub
wjechania z zatoki na jezdnię
.

Napisano

> Sytuacja nr 1.

zakaz wyprzedzania na skrzyzowaniach hmm.gif

> Sytuacja nr 2.

nie

Napisano

> Może jednak przytocz...

ZTCP tak wynikało z jednego z testów.

> Wyprzedzałem rozbiegówką tira, chciał mnie "pouczyć", teraz ma sprawę w sądzie.

Jakieś konkrety?

Napisano

> ZTCP tak wynikało z jednego z testów.

Testy to nie przepisy. grinser006.gif

> Jakieś konkrety?

No jak wyżej - "pouczył" mnie zajeżdżając drogę na rozbiegówce, złożyłem zawiadomienie, znaleźli pajaca, odmówił przyjęcia mandaty i czeka na sprawę.

Napisano

> Testy to nie przepisy.

Wiem, dlatego nie napisałem, że to fakt.

> No jak wyżej - "pouczył" mnie zajeżdżając drogę na rozbiegówce, złożyłem zawiadomienie, znaleźli

> pajaca, odmówił przyjęcia mandaty i czeka na sprawę.

Jak to możliwe skoro go wyprzedziłeś?

Napisano

tak podsumowywując (odpowiadam przypadkowo Tobie KvM zlosnik.gif)

kolega zadał dwa ( a na pewno jedno) proste pytanie/a - i myslałem ze uzyska jednogłośną odpowiedź, a tu jednak dyskusje, domysły, jeden mądrzejszy od drugiego facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

To juz sie nie dziwie ze na drogach tyle mondziołów psuje mi krew jak jeżdzę w nocu po krakowie, skoro na AK są takie braki w teorii zlosnik.gif

ps. oczywiscie ja tez nie jestem idealny 20.GIF

Napisano

Też masz problemy...!

Trzeba objeżdżać maruderów jak się da. Jak się nie da, też trzeba.

Często, spoglądam w lusterko, jestem już za pasami kończącymi skrzyżowanie, a koleś który za mną stał dopiero wkracza na pasy przed skrzyżowaniem.

Kto pierwszy ten lepszy. Jezdnia nie znosi próżni.

Nadmieniam, że z nikim się nie ścigam.

Zastanawia mnie czasem jedynie to, jak będą jeździć ci maruderzy w moim wieku. Ja już stary ch... jestem, a jeszcze jakoś daję radę grinser006.gif

Kto im te dzieci robił...?

Napisano
  • Autor

> Też masz problemy...!

Nie rozpatruję tego jako problem!

Po prostu lubię wiedzieć czy taki a nie inny manewr jest dozwolony...

Napisano

> 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

> przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

> na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

> na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

> ?

Nie smiejcie sie...

Co rozumiecie przez "ruch kierowany"?

Napisano
  • Autor

> Nie smiejcie sie...

> Co rozumiecie przez "ruch kierowany"?

Quote:

DZIAŁ I

Przepisy ogólne

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

(...)

24. ruch kierowany - ruch otwierany i zamykany za pomocą sygnalizacji świetlnej albo przez uprawnioną osobę;

Co tu rozumieć? Artykuł 6. 1. dodatkowo opisuje kto może być uprawniony do kierowania ruchem.

Napisano

> Kolejna porcja bredni

a jakby sygnalizacja nie dzialala ?

(sprawdzic czy nie ksiadz) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a jakby sygnalizacja nie dzialala ?

> (sprawdzic czy nie ksiadz)

Jak nie działa to tak jakby jej nie było. Przy niedziałającej sygnalizacji świetlnej, wyprzedzanie na skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych jest zabronione.

O pierwszeństwie przejazdu rozstrzygają wtedy znaki. Jak znaków nie ma, to wtedy o pierwszeństwie rozstrzyga Art. 25. 1, czyli tzw. "zasada prawej strony czy ręki".

Napisano

> Poza tym musiałaby być to dłuuuuuuga zatoczka, żeby się to opłacało.

Dłuuuuuuuga zatoczka albo duuuuuużo niutków!

Napisano

> Dłuuuuuuuga zatoczka albo duuuuuużo niutków!

Ile jeszcze trzeba będzie razy tłumaczyć, że za przyspieszenie odpowiada moc. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ile jeszcze trzeba będzie razy tłumaczyć, że za przyspieszenie odpowiada moc.

Ciekawa sprawa...

Napisano

> Ciekawa sprawa...

Niezwykle ciekawe, zważywszy na to jak proste zagadnienia fizyczne wchodzą w grę.

Jesli proste wzory Ci nie straszne:

jakiś tekst

Jesli straszne to wyucz sie na pamięć podsumowania

Czyli wszystko zależy od mocy, która jest iloczynem momentu obrotowego i prędkości kątowej (obrotowej). Wysoki moment obrotowy wymaga stosowania potężnych sprzęgieł, grubych wałków, dużych kół zębatych (itd.), powodując wzrost masy pojazdu. Dlatego bardziej skuteczne, jeśli wymagamy dobrych osiągów, jest budowanie silników szybkoobrotowych.

lub choćby pogrubionego fragmentu...

Napisano
  • Autor

> Niezwykle ciekawe...

Niezwykle ciekawe, ale wątek zjeżdża nie w tą stronę...

Napisano

> Ile jeszcze trzeba będzie razy tłumaczyć, że za przyspieszenie odpowiada moc.

Wystarczy potraktować słowo niutków umownie (iloczyn momentu i obrotów) i po kłopocie!

Napisano

> Ciekawa sprawa...

hmm.gif Sugerujesz, że 100 konny Golf TDI 240Nm, obejeżdża 200 konną Hondę Civic 193 Nm, skoro 'niutki' są takie ważne ??? zlosnik.gif

Napisano

> Sugerujesz, że 100 konny Golf TDI 240Nm, obejeżdża 200 konną Hondę Civic 193 Nm, skoro 'niutki'

> są takie ważne ???

zanim ta honda się wkręci na obroty to golf już zyska odpowiednią przewagę biglaugh.gif

Napisano

> zanim ta honda się wkręci na obroty to golf już zyska odpowiednią przewagę

ale wiesz, że zmiana biegu trwa grubo poniżej 1s?

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Testy to nie przepisy.

> No jak wyżej - "pouczył" mnie zajeżdżając drogę na rozbiegówce, złożyłem zawiadomienie, znaleźli

> pajaca, odmówił przyjęcia mandaty i czeka na sprawę.

Trochę odgrzebię, ale warto poinformować - sędzia uznał winę kierującego zestawem i ukarał grzywną. grinser006.gif

Napisano

> Sytuacja nr 1. Skrzyżowanie z ruchem kierowanym sygnalizacją świetlną - sygnalizacja działa, jest

> zielone światło dla oznaczonych kierunków. Teren zabudowany. Czy wyprzedzanie pojazdu

> zielonego w ten sposób z odpowiednią sygnalizacją zamiaru zmiany pasa jest zabronione jakimś

> zapisem w PoRD?

sam tak robię ( szczególnie teraz) na skrzyżowaniu Połczyńskiej z Powstańców. ostatnio było to przed policją i nic sobie z tego nie zrobili, że wykorzystałem lewy pas do rozbiegu ok.gif

Napisano

> Sytuacja nr 1. Skrzyżowanie z ruchem kierowanym

Zabronione tylko gdy nie działa sygnalizacja

> Sytuacja nr 2. Zjazd z wiaduktu, prawy skrajny pas zaczyna

Jeśli to teren zabudowany to z prawej można

Napisano

> Zabronione tylko gdy nie działa sygnalizacja

> Jeśli to teren zabudowany to z prawej można

poza też

... jeśli jezdnie oddzielone pasem zieleni

Napisano

> poza też

> ... jeśli jezdnie oddzielone pasem zieleni

"10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku."

Nic nie ma o pasie zieleni zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.