Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samochód do 10tys dla dziewczyny

Featured Replies

Napisano

samochód do 10tys dla dziewczyny 23lata (pierwszy samochód)

codzienne dojazdy do pracy 2x20km i czasami pokręcenie się po mieście

wymagania to klima tani w utrzymaniu nie starszy niż 10 lat

co koledzy polecacie? za co warto się rozglądać.

Napisano

Jak na pierwszy samochód do miasta i tani w utrzymaniu IMO dobrą opcją jest Panda. Za te pieniądze możesz kupić egzemplarz z klimą i wspomaganiem kierownicy z 2003/4 roku:

- samochód nie jest bardzo wiekowy i ma niezłą opinią nt. trwałości, a więc mniejssze szanse na problemy z awaryjnością.

- masz szanse znaleźć samochód od 1 właściciela.

- serwis tani (nawet ASO), mało pali,

- mały, zwrotny i z dobrą widocznością przy manewrowaniu,

- niezbyt dynamiczny, a więc świeży kierowca nie będzie miał w nim rajdowych zapędów.

Napisano

Saxo- Peugeot 106 , Lancia Ypsilon.

Napisano

> - niezbyt dynamiczny, a więc świeży kierowca nie bedzie miał w nim rajdowych zapędów.

Ja rajdowe zapędy miałem w CC700 zlosnik.gif Nigdy nie mów chop biglaugh.gif

Napisano

> Ja rajdowe zapędy miałem w CC700 Nigdy nie mów chop

icon_eek.gif hmm rajdowe zapędy w cc700... ja z plecakiem cegieł bym nie startowałbym w sprincie wink.gif

Jeździłem Pandą parę miesięcy i moim zdaniem zdecydowanie ten automobil zniechęca do próbowania dynamiczniej jazdy - słabo się odpycha, na zakrętach mocno się wychyla, ma słabo wyprofilowane fotele (ok - to pomocne jak chcesz doprowadzić do zbliżenia z pasażerką po prawej wink.gif)

Napisano
  • Autor

właśnie panda odpada, miała okazje jeździć i mówi że w zakrętach czuła się tak jak by miała się zaraz wywalić na bok.

Napisano

Panda. Sympatyczne i wystarczająco dynamiczne do miasta autko.

Napisano

> samochód do 10tys dla dziewczyny 23lata (pierwszy samochód)

> codzienne dojazdy do pracy 2x20km i czasami pokręcenie się po mieście

> wymagania to klima tani w utrzymaniu nie starszy niż 10 lat

> co koledzy polecacie? za co warto się rozglądać.

Też stawiam na Pandę . Jedyny pewnik , tam nie ma co się zepsuć i jak auto nie bite zero korozji.

Napisano

> właśnie panda odpada, miała okazje jeździć i mówi że w zakrętach czuła się tak jak by miała się

> zaraz wywalić na bok.

ale sie nie wywala nawet przy wiekszych predkosciach ok.gif

Napisano

> właśnie panda odpada, miała okazje jeździć i mówi że w zakrętach czuła się tak jak by miała się

> zaraz wywalić na bok.

IMO to przydatne jeśli ktoś uczy się jeździć i nie ma jeszcze za bardzo wyczucia prędkości - mniejsze szanse że chcąc pokonać zakręt za szybko wyleci z niego - będzie tego unikać bo będzie się bać przechyłu wink.gif.

Pandę nie tak łatwo wywrócić - jeśli wyraźnie przesadzisz z prędkością, to owszem Panda mocno się przechyli, ale wyjedzie z zakrętu przodem piszcząc oponami.

Napisano

> zaraz wywalić na bok.

niech szuka czegoś ze stabilizatorem przednim grinser006.gif

potrafi zadziwić prędkość z jaką pokonuje się zakręty i łuki tą skrzynką zlosnik.gifok.gif

Napisano

Yaris I

Napisano

> jakieś ładne clio bym szukał

Kumpel kupił niedawno Clio z 2004r z przebiegiem 96.000km od starszego mechanika za 10.500zł

Samochód wręcz przesadnie dopieszczony. Wszystko wylizane i wychuchane żeby rdza od śliny nie weszła zlosnik.gif

Nie licząc tego, że zablokowały mu się ostatnio tylne szczęki (coś się zapiekło) to jest zadowolony.

Da się waytogo.gif

Napisano

Jesli nie Panda, to ford KA grinser006.gif

Za 10 tys. moze nie będzie pordzewiały.

Ten samochód w opcji ze wspomaganiem prowadzi się bardzo przyjemnie.

Albo ewentualnie Clio, Twingo, Punto, Fiesta?

Koniecznie ze wspomaganiem, bo po co się ma dziewczyna męczyć w mieście?

Napisano

może nissan micra. model k11 był do roku 2002. mogę polecić.

Napisano

Twingo. Ewentualnie Lancia Ypsilon, ale w tym budżecie to będzie ta stara generacja.

Napisano

A moze to ? smile.gif

Kobiety ktore znam uwielbiaja tym jezdzic smile.gif

Napisano

To ja może polecę Seicento ok.gif Czasem trafiają się egzemplarze z klimą, za taką cenę powinno być w dobrym stanie. Z pozostałych małych aut praktycznie każde mieści się w Twoich wymaganiach, więc wg mnie nie warto nastawiać się na jeden konkretny model, tylko wybrać kilka spośród których będziecie szukać auto w zadowalającym stanie, bo wbrew pozorom 10 lat to dość czasu żeby z dobrego auta zrobić całkowity złom. Całkiem fajne są Clio 1.2 (8V 58KM i 16V 75KM)silniczek 16V całkiem żwawy i oszczędny, większość wersji dobrze wyposażona, ale mogą być kłopoty z elektryką. Ostatnio przerabiałem podobny temat - wujek szukał auta za 10-12 tysięcy, max 10letniego. Większość aut niestety mocno już zajeżdżona albo po dzwonach. Punciaki krajówki - zajeżdżone, sprowadzone po dzwonach, Polówki w większości golasy itd...

Napisano

> Też stawiam na Pandę . Jedyny pewnik , tam nie ma co się zepsuć i jak auto nie bite zero korozji.

Panda jest tragicznie ciasna wewnątrz.

Napisano

> Panda jest tragicznie ciasna wewnątrz.

w porównaniu do Lupo/Arosa? hmm.gifzlosnik.gif

Fakt, za te same pieniądze można mieć P2/2fl z klimą wink.gif

Ja do miasta wolę Pande, może to te 30cm mniej długości grinser006.gif

Napisano

> w porównaniu do Lupo/Arosa?

> Fakt, za te same pieniądze można mieć P2/2fl z klimą

> Ja do miasta wolę Pande, może to te 30cm mniej długości

Akurat z w/wym nie mam porównania.

Mam za to z Matizem i Clio, od pierwszego ciaśniejsza drugi to przy pandzie wręcz limuzyna. grinser006.gif

Napisano

> Akurat z w/wym nie mam porównania.

> Mam za to z Matizem i Clio, od pierwszego ciaśniejsza drugi to przy pandzie wręcz limuzyna.

polemizowaubym o Matizie, Clio, to klasa Punto biglaugh.gif

za 10kpln Golfera 4 też kupi, ale to nic nie zmienia wink.gif

Napisano

sam niedługo będę polował na coś takiego. Ja wybrałem nissana Almerę 1.5 DCI. U mnie dochodzi trasa 500km raz w miesiącu.

Napisano

Panda prowadzi się całkiem ok,jeżeli amory sprawne i opony nie pasio 2.

1.1+klima-sporo pali.

1.2+ klima-można liczyć na lepsze wyposażenie-bo w dynamicu było.

Autko może w testach nie jest awaryjne(drobnoski,ale jednak),serwis i części tanie(chyba u mietka i na tanich zamiennikach).Słabe punkty to amory,łaczniki stabilizatora,kasatory luzu ręcznego i rozbudowana i wyczulona elektronika EbdII.

Przez 42 tys. km miała więcej usterek(gwarancja na szczęście) niż 13-letni dłubany i but.gif sporting-fakt,że w 70% na nowych markowych częściach,ale jednak.

Ale z opini innych userów Pand słyszałem same +,wiec może taka się trafiła.

Napisano

> Panda prowadzi się całkiem ok,jeżeli amory sprawne i opony nie pasio 2.

> 1.1+klima-sporo pali.

> 1.2+ klima-można liczyć na lepsze wyposażenie-bo w dynamicu było.

> Autko może w testach nie jest awaryjne(drobnoski,ale jednak),serwis i części tanie(chyba u mietka i

> na tanich zamiennikach).Słabe punkty to amory,łaczniki stabilizatora,kasatory luzu ręcznego i

> rozbudowana i wyczulona elektronika EbdII.

> Przez 42 tys. km miała więcej usterek(gwarancja na szczęście) niż 13-letni dłubany i

> sporting-fakt,że w 70% na nowych markowych częściach,ale jednak.

> Ale z opini innych userów Pand słyszałem same +,wiec może taka się trafiła.

trafiła ci sie taka. Albo zbyt delikatnie ją traktowałeś palacz.gif

Moja była upalana po lotnisku, katowana na treningach ile wlezie, wcześniej zrobił nią 170tys. przedstawiciel handlowy i jedyne rzeczy które wymieniałem zepsułem na własne życzenie albo była to czysta eksploatacja. 1.1 pali sporo. Zdecydowanie za dużo jak na tak małe auto i takie osiągi. 1.2 nie jeździłem. wnętrze fantastyczne nie jest, nie ma co sie oszukiwać, ale dzięki temu tam się nie ma co popsuć. Amortyzatory były felerne w pierwszych rocznikach. Też pierwsze egzemplarze miały problem z układem kierowniczym (luzy w maglownicy), ale za te pieniądze panda byłaby raczej nowsza.

Napisano

Tu możliwe,że masz rację,bo kiedyś firmową van miałem i oprócz lpg,które to powodowało szereg problemów z elektroniką,to tylko amory i łaczniki. Pompa mi nie ciekła,odma nie pękła,docisk na pół też nie grinser006.gif,samoregulatory ręcznego działały,krokowy nie wieszał się,akumulator i tłumik w 3-latku nie wymagał wymiany.

1.2 ma trochę lepszą dynamikę i elastyczność,palił na mieście od 8l zimą do 6,7l latem z klimą.

1.2 ja mało jeździłem(może na szczęście zlosnik.gif ),ale jak na segment tej klasy autko całkiem przyjemne-tylko fotele i tunel wysokim przeszkadzać będzie,dziewczynie raczej nie.

Napisano

> zaraz wywalić na bok.

wszystko bylo sprawne? Smigam czasem Żonowozem i nie mam takich odczuc, fakt - jest wysoko, ale zawias jest sprzezysty i nie wychyla sie za bardzo. Nawet przy wyzszych predkosciach prowadzi sie dosc pewnie (naturalnie BMW to to nie jest).

Napisano

>Lancia Ypsilon.

no raczej tani w utrzymaniu nie będzie...

Napisano

> sam niedługo będę polował na coś takiego. Ja wybrałem nissana Almerę 1.5 DCI.

ciekawy jest test tego auta w ostatnim Motorze zlosnik.gif

Napisano

wspomaganie City idealne, tanie czesci i serwis.

Autko w miare duże jak na segment B wiec od razu bedzie musiala czuc rozmiary auta - dobry nawyk do wyuczenia.

Napisano

A ja bym się zastanowił nad Astrą II -dobre auto za małe pieniądze palacz.gif

Napisano

> A ja bym się zastanowił nad Astrą II -dobre auto za małe pieniądze

Ja też. Kumpela niedawno kupiła przyzwoitą trzydrzwiową '99 za ok. 8-9 tys (nie pamiętam dokładnie), silnik 1,4 16V.

Napisano

> no raczej tani w utrzymaniu nie będzie...

Przecież Ypsilon ma mechanikę wspólną z Punto, a to jakoś nie chce być drogie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.