Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kołpaki

Featured Replies

Napisano

witam,

ktoś może powiedzieć,że kołpaki to wiocha...

ale na zimę do stalówek będą pasować smile.gif

możecie polecić firmę robiącą dobre jakościowo kołpaki, albo może

sprzedawcę z Alle...

poszukuję 16-tek do Mundiego...

pozdr

Napisano

Polecam ten model ok.gif

Mam je juz drugi sezon zimowy i całe ok.gif

Na wszelki wypadek pozakladaj trytki ok.gif

jakiś tekst

285515582-gh6.JPG

post-61299-14352514681916_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Na wszelki wypadek pozakladaj trytki

jeśli trytki, to to co myślę, to wolałbym tego uniknąć....

Napisano

> jeśli trytki, to to co myślę, to wolałbym tego uniknąć....

No to nie zakładaj trytek ,wybór należy do Ciebie !

ok.gifno.gif

Napisano

kołpaki to wiocha *)

kołpaki z trytkami to podwójna wiocha :D **)

*) bez urazy, takie czasami miewam zdanie, bo w sumie ciężko o ładny kołpak, zazwyczaj to kawał tworzywa udający alufelgę

dlatego np sam się waham czy dalej jeździć zimą na gołych czarnych stalówkach czy kupić kołpaki - żona mówi że, bez kołpaków wygląda ohydnie i "weź z tym coś zrób".

No i po prostu kołpaki do niczego mi nie są potrzebne.

**) trytek w życiu nie założę

Napisano

Jak ładne felgi i nie widać na nich rudej to sto razy bardziej wole niż kołpaki. W ziemie auto nie ma wyglądać a być praktyczne

Napisano

Tylko oryginalne, fabryczne dla danego modelu wyglądają przyzwoicie. Reszta facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

IMO tylko oryginały. Na allegro sobie poszukaj do twojego auta, bo mundi niewiele mówi - mondeo? ale mkII, III, IV?

Można znaleźć ori kołpaxy w dobrej cenie, bo jak dla mnie tesco kołpaki to tragedia.

Napisano
  • Autor

> IMO tylko oryginały. Na allegro sobie poszukaj do twojego auta, bo mundi niewiele mówi - mondeo?

> ale mkII, III, IV?

> Można znaleźć ori kołpaxy w dobrej cenie, bo jak dla mnie tesco kołpaki to tragedia.

MK4

Napisano

> kołpaki to wiocha *)

Wiocha to żałować 50zł na ładną osłonę felgi i dorabiać sobie do tego filozofię (żeby nie nazywać się skąpiradłem, a twierdzić że to taki lajfstajl blush.gif )

Napisano

To szukaj takich, które są trzymane przez śruby do kół.

Nie zgubisz, nie ukradną no i bez trytytek.

Chyba, że takich nie profukują

Napisano

> W ziemie auto nie

> ma wyglądać a być praktyczne

A w lecie może nie być praktyczne?

Napisano

Jeżeli masz stalówki w ładnym stanie to wiesz że z kołpakami po zimie będą pordzewiałe

Napisano

> Jeżeli masz stalówki w ładnym stanie to wiesz że z kołpakami po zimie będą pordzewiałe

a to niby dlaczego?

Napisano

> a to niby dlaczego?

Takie wciskane kołpaki ponoć rysują i zdzierają lakier z felgi

Napisano

> Jeżeli masz stalówki w ładnym stanie to wiesz że z kołpakami po zimie będą pordzewiałe

Etam, przesada. Jeździłem 2 śnieżne zimy na stalówkach z kołpakami, które najlepsze lata mają już za sobą, a żadna rdza się na nich nie pojawiła. Może to zależy od marki i rodzaju kołpaków.

A w ogóle skąd ten mit o rdzewieniu felg przez kołpaki? że niby śnieg, błoto, woda zostają pod kołpakiem? Jedno hamowanie i fele z przodu nagrzewają się tak, że cały śnieg topnieje. Kilka następnych i pozostała woda paruje. Z tyłu trochę gorzej, bo tam mniejsze siły działają przy hamowaniu, ale też felga pewnie nagrzeje się powyżęj O* C

A może chodzi o ocieranie się o krawężniki i zaspy? No to już prędzej, ale też trzeba się postarać, żeby bokiem wpakować się w lodową zaspę

Napisano

> witam,

> ktoś może powiedzieć,że kołpaki to wiocha...

> ale na zimę do stalówek będą pasować

> możecie polecić firmę robiącą dobre jakościowo kołpaki, albo może

> sprzedawcę z Alle...

> poszukuję 16-tek do Mundiego...

> pozdr

ja na zime specjalnie nie zakłądałem kołpaków żeby na czarnych stalówkach śmigać (do srebrnego auta pasuje)

Napisano

> Wiocha to żałować 50zł na ładną osłonę felgi i dorabiać sobie do tego filozofię (żeby nie nazywać

> się skąpiradłem, a twierdzić że to taki lajfstajl )

Czyli uważasz, że jak ktoś woli jeździć bez kołpaków to żałuje kasy? hmm.gif

Moim zdaniem 90% kołpaków wygląda paskudnie i zdecydowanie wolę jeździć na stalowych felgach, które nie są niczym dodatkowo zasłonięte. Jeśli natomiast wyglądałyby wyjątkowo źle to te pieniądze przeznaczyłbym na doprowadzenie ich do porządku i malowanie niż na kołpaki icon_rolleyes.gif

Napisano

> A w ogóle skąd ten mit o rdzewieniu felg przez kołpaki?

Od wczoraj chodzę i się zastanawiam czy kupić kołpaki do stalówek czy nie.

Za:

- bo ładniej to wygląda.

Przeciw:

- kołpak drga i w miejscach styku "łapek" kołpaka z felgą wyciera lakier na feldze(kupiłem komplet nowych stalówek do zimówek) co w połączeniu z wilgocią i solą prowadzi do korozji, która nie wygląda rewelacyjnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wiocha to żałować 50zł na ładną osłonę felgi i dorabiać sobie do tego filozofię (żeby nie nazywać

> się skąpiradłem, a twierdzić że to taki lajfstajl )

Kiedy to plastikowe g.. lezy u mnie na polce w garazu, to tez dorabiam ideologie?

Napisano

> IMO tylko oryginały. Na allegro sobie poszukaj do twojego auta, bo mundi niewiele mówi - mondeo?

> ale mkII, III, IV?

Zawsze można tam odkupić swoje, albo z samochodu sąsiada hehe.gif

I dlatego jak "zgubię" swoje oryginalne to już oryginalnych nie (od)kupię frown.gif

Napisano

oryginalne kołpaki ok.gif

a allegrowy szajs za 40 zl to ja rozumie że może się nie podobać.

Napisano

> Jedno hamowanie i fele z przodu nagrzewają się tak, że cały śnieg topnieje.

Dodatnia temperatura w połączeniu z solą na blaszanej feldze sprzyja rozwojowi korozji. Poza tym kolpak drga i wyciera lakier. Na myjni łatwiej umyć gołą felgę z soli niż zakrytą kołpakiem. To wszystko sprawia, że felgi zakryte kołpakami korodują szybciej niż takie bez nich.

Napisano

Do jednego auta pasuje czarna stal a w innym wygląda okropnie. Jak zauważyliście większość kołpaków to dziadostwo ale są też takie fajne smile.gif

Mówcie sobie co chcecie ale całą tamtą zimę przejeździłem na czarnej stali z domalowanym czerwonym paskiem na rancie. Było fajnie ale mi się znudziło i w tym roku mam białe kołpaki i nie żałuję zakupu ... a rdza ? po to mamy całe lato żeby zdążyć felgę przywrócić do stanu salonowego hehe.gif

Napisano

od zeszłej zimy jestem na nie kołpakom.

Miałem takie w miare "pełne" , w mokrym i kopnym sniegu nabrały go troche pod siebie. Później przymroziło lekko, resztki sniegu nie miały jak wypaść i przy 60 km/h telepało autem. Wywaliłem je przy pierwszym smietniku.

Napisano

> Takie wciskane kołpaki ponoć rysują i zdzierają lakier z felgi

wciskane nie. ale te przykręcane na śruby jak najbardziej. w GP kołpaki całkiem zniszczyły fele. W innych autach normalne (wciskane) nie zrobiły nic lakierowi na felach.

Napisano

> Zawsze można tam odkupić swoje, albo z samochodu sąsiada

> I dlatego jak "zgubię" swoje oryginalne to już oryginalnych nie (od)kupię

Od ładnych paru lat nie słyszałem, żeby komuś kołpaxy zwinęli

Napisano

> Od ładnych paru lat nie słyszałem, żeby komuś kołpaxy zwinęli

żartujesz sobie...

Napisano

kradną na potęgę ... Nikt z sąsiadów nie ma oryginalnych bo nie warto...

Raz mi ukradli w peugeocie ... odżałowałem i kupiłem nowe... były na samochodzie 3-4 miesiące oslabiony.gif

Napisano

Mnie ukradli w zeszłym roku w centrum Warszawy. Kupilem sobie wiejskie czarne cool.gif

285517237-c4_kolpax.jpg

pozdrawiam,

bromsky

post-6742-14352514685933_thumb.jpg

Napisano

To powiem Ci że mi zwinęli, a że felgi już niezbyt piękne kopiłem jakieś badziewia na allegro i mam gdzieś czy to się komuś podoba czy nie. Oryginalnych więcej nie kupię.

Napisano

Kradną niestety, chodliwy towar. no.gif

Odkąd mamie zwinęli z Renuara (stojącego pod blokiem) nigdy więcej oryginalnych kołpaków, zamienniki to plastikowy szajs.

Napisano

to mi własnie jak zrezygnowałem z kołpaków zaczęły bardziej rdzewieć alien.gif wypiaskowałem, pomalowałem na nowo i znów załozyłem kołpaxy i spokój... mnije wiecej 2 lata temu znów straciłem 3 sztuki więc i ostatnią wywaliłem, i znów są rdzawe spineyes.gif

Napisano

> a to niby dlaczego?

Syf z soli i wody zbiera się pod kołpakiem i niestety powoduje to szybszą korozję, w 3 autach a kołpakami zawsze miałem to samo, w autach bez kołpaków tego efektu nie miałem

Napisano

> Takie wciskane kołpaki ponoć rysują i zdzierają lakier z felgi

Bez przesady, nie o to chodzi

Napisano

> Etam, przesada. Jeździłem 2 śnieżne zimy na stalówkach z kołpakami, które najlepsze lata mają już

> za sobą, a żadna rdza się na nich nie pojawiła. Może to zależy od marki i rodzaju kołpaków.

> A w ogóle skąd ten mit o rdzewieniu felg przez kołpaki? że niby śnieg, błoto, woda zostają pod

> kołpakiem? Jedno hamowanie i fele z przodu nagrzewają się tak, że cały śnieg topnieje. Kilka

> następnych i pozostała woda paruje. Z tyłu trochę gorzej, bo tam mniejsze siły działają przy

> hamowaniu, ale też felga pewnie nagrzeje się powyżęj O* C

No i właśnie to przyspiesza efekt korozji, w szczególności z przodu gdzie bardziej się felgi nagrzewają.

Te z przodu zawsze miałem gorsze jak te z tyłu, jak się solanka rozpłynie i nawet jak wyschnie to korozja robi swoje

> A może chodzi o ocieranie się o krawężniki i zaspy? No to już prędzej, ale też trzeba się postarać,

> żeby bokiem wpakować się w lodową zaspę

Nie, nie o to chodzi

Napisano

> Dodatnia temperatura w połączeniu z solą na blaszanej feldze sprzyja rozwojowi korozji. Poza tym

> kolpak drga i wyciera lakier. Na myjni łatwiej umyć gołą felgę z soli niż zakrytą kołpakiem.

> To wszystko sprawia, że felgi zakryte kołpakami korodują szybciej niż takie bez nich.

Dokładnie o to chodzi ok.gif

Napisano

> To szukaj takich, które są trzymane przez śruby do kół.

W poldku kiedyś takie miałem i strasznie "grzechotały"

No chyba że teraz z jakiś lepszych materiałów je produkują ale w dobie wszechobecnej chińszczyzny to wątpie

Napisano

> To powiem Ci że mi zwinęli, a że felgi już niezbyt piękne kopiłem jakieś badziewia na allegro i mam

> gdzieś czy to się komuś podoba czy nie. Oryginalnych więcej nie kupię.

no jesli jest taki problem to też bym ori nie brał. pewnie tanich nie kradną.

Czasami mozna kupic kołpaki o wzorze jak ori, tylko że bez znaczka.

Napisano

> no jesli jest taki problem to też bym ori nie brał. pewnie tanich nie kradną.

> Czasami mozna kupic kołpaki o wzorze jak ori, tylko że bez znaczka.

jak kradna "chromowane" nakretki do wentyli to ukradna i chinskie kolpaki zlosnik.gif ja mam 2 komplety kolpakow, jedne oryginalne a drugie jakas chinszczyzna i ....oba komplety leza w piwnicy bo duzo bardziej wole auto na samej stalowce

Napisano

Tomek... Mi rąbnęli nakrętki z wentyli... Takie kołpaxy to chodliwy towar - ojcu ktoś zajumał pod marketem jeden kołpak z Berlingo - a żeby się w oczy nie rzucało od razu, złodziej zamontował na jego miejsce jakiś połamaniec marketowy. I faktycznie - po ciemku ojczulek się nie zorientował, ja na drugi dzień coś w garażu kombinowałem, patrzę... a tu 3 cytrynkowe i połamaniec yikes.gif

Napisano

> Tylko oryginalne, fabryczne dla danego modelu wyglądają przyzwoicie. Reszta

Zgadza się... ok.gifok.gif

Napisano

> Zimą i latem na alusach jeżdżę i takich dylematów nie mam

No właśnie, nie rozumiem zmian na stalówki, po co? niewiem.gif

Napisano

> No właśnie, nie rozumiem zmian na stalówki, po co?

Bo niektórym ma pięknie wyglądać w lecie. A w zimie to wiesz - sól zeżre, można zarysować. I już nie będą wyglądać tak pięknie smile.gif

Napisano

do niedawna kpl stalówek był sporo tańszy ?

brat kupił teraz na zimę też alu, cena jak za stalówki palacz.gif

Napisano

Bo jak kupiłem auto to już miałem stalówki?

I nie będę ich wyrzucał, tylko zastosuje na zimę własnie

Napisano

Bo zimą jest spora szansa uszkodzenia felgi na naszych pięknych drogach.

Naprawa stalówki jest prostsza i tańsza a ewentualne wywalenie uszkodzonej stalówki mniej boli niż alu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bo niektórym ma pięknie wyglądać w lecie. A w zimie to wiesz - sól zeżre, można zarysować. I już

> nie będą wyglądać tak pięknie

A latem nie można zarysować? icon_rolleyes.gif A sól prędzej zeżre stalówki, niż alu. Poza tym wtedy przez pół roku auto wygląda jak jakiś wiejski składak z kołpaxami no.gif Latem ma być ładne, a zimą nie? wink.gif

No i alufelgi teraz kosztują praktycznie tyle, co stalówki niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.