Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Droższy ON a ceny nowych diesli...?

Featured Replies

Napisano

> Odwrocmy - jesli Diesel kosztuje 20% wiecej niz benzyna, cena wejscia na rynek czyli zakupu jest

> wyzsza, ceny service jest wyzsza to co dalej kupujemy Diesel?

Czy 20% wystarczy? Nie wiem. Nie wiem jaka jest dokładnie różnica w spalaniu pomiędzy dieslem a benzyną.

Jeśli jest tak, że w tych samych warunkach benzyna pali 8, a diesel 5, to benzyna pali o 60% więcej, albo licząc w drugą stronę, diesel pali 62,5% tego co benzyna (dobra, już nie będę liczył ułamków - taka dygresja do zaokrąglania o kilka minut podróży autostradą grinser006.gif)

Jeśli już bym znał dokładne dane do powyższego wyliczenia, to też i bym policzył kiedy się opłaca jeszcze diesel wink.gif

20% przy cenie benzyny 1PLN/litr, to bezsens dopłacania do diesla 10tyś PLN, bo to się nigdy nie zwróci

Ale jeśli to jest 20% przy cenie 10PLN/litr, to zwróci się i to szybko ok.gif

Diesel nie jest polskim pomysłem. Zauważ, że jak u nas paliwo było po 3PLN i mniej, to większość jeździła autami benzynowymi. W Europie zachodniej gdzie zarabiają lepiej diesli jest dużo. I lepsze zarobki, to nie tylko w porównaniu do Polski, ale do Australii też.

Moje zdanie jest takie, że popularność diesla tutaj to efekt fiskalizmu europejskiego. Nie chodzi nawet o to, że przez podatki ludzi na benzynę nie stać, tylko że tego podatku jest w cenie paliwa tyle że ludzie zwyczajnie czują się dymani i kombinują żeby być wydymanymi jak najmniej. wink.gif

Napisano

> Czy ja wiem?

> Różnica średniego spalania w golfie między 1.2 tsi a 1.6 tdi to 1,2 litra paliwa. Różnica w cenie

> to 9 tysięcy.

obydwa silniki to pomyłka w tym aucie zlosnik.gif

Napisano

[...]

> Moje zdanie jest takie, że popularność diesla tutaj to efekt fiskalizmu europejskiego. [...] tyle że ludzie zwyczajnie czują się dymani i kombinują żeby być wydymanymi jak

> najmniej.

Niezle podsumowaniewaytogo.gif = Czyli 100,000,000[...]% sie zgadzamytrophy.gifwaytogo.gifwaytogo.gif. Dziekuje! Oto mi chodzi od samego poczatku[...] ze Diesel powstal dzieki takiej polityce a nie innej.

Napisano

> Nie jeździłem benzyną z turbodoładowaniem, ale

czekaj -rozwin bo sie gubie893goodvibes.gif -

[...] jeździłem autami o podobnej

> mocy do mojego auta i to "nie jedzie".

autoami benzyna bez tyrbo - takhmm.gif?

Ale i jechałem autem dieslem o pojemności

> identycznej do mojej, ale bez turbo. I to też "nie jedzie" To moje subiektywne

> wrażenia oczywiście.

no to co jedziehahaha.gif?zlosnik.gif

Napisano

> Mam wrażenie, że Ozi (podobnie jak Kolega z Florydy) robi to specjalnie

Miloscserduszka.gif do V8 jest wielkaIThankYou.gif ... i slepawink.gif

Napisano

> Nie jeździłem benzyną z turbodoładowaniem, ale jeździłem autami o podobnej

Czyli innymi autami z takim samym silnikiem jak TWoj. Gdzie wiec tu punkt odniesienia i szansa na obiektywne porownanie?

>Ale i jechałem autem dieslem o pojemności

> identycznej do mojej, ale bez turbo. I to też "nie jedzie" To moje subiektywne

> wrażenia oczywiście.

Diesel bez turbo nigdy nie jedzie - no chyba, ze kilka litrow pojemnosci hehe.gif

Napisano

> autoami benzyna bez tyrbo - tak?

Tak, benzyna bez turbo ustępuje dieslowi z turbo, a diesel bez turbo ustępuje benzynie z i bez turbo grinser006.gif

> Ale i jechałem autem dieslem o pojemności

> no to co jedzie?

Diesel z turbo jedzie i benzyna z turbo jedzie. Benzyna bez turbo by jechała, musi mieć

5-6 litrów pojemności grinser006.gif

Napisano

> I tu się pojawia kwestia sposobu zasilania wg własnych potrzeb. Gaz nie nadaje się na długie trasy

> tak samo jak nie nadaje się na krótkie. Za to gaz do miasta jest najlepszy.

kwestia wielkości zbiornika - w e32 mam zbiornik który wystarcza mi na zrobienie Kraków-Suwałki. IMO rozsądnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czyli innymi autami z takim samym silnikiem jak TWoj. Gdzie wiec tu punkt odniesienia i szansa na

> obiektywne porownanie?

Lanosem 90KM, to nie jedzie. A turbo nie ma. Jeszcze Nissanem jakimś > 100 KM,

też bez turbo. To nie jedzie. Ale za to jechałem Audi A4 benzyna + turbo,

ale nie prowadziłem. Bałem się grinser006.gif

Napisano

> Tak, benzyna bez turbo ustępuje dieslowi z turbo,

nie, nie kazda

>a diesel bez turbo ustępuje benzynie z i bez

> turbo

tak

> Diesel z turbo jedzie i benzyna z turbo jedzie.

pojecie wzgledne

>Benzyna bez turbo by jechała, musi mieć

> 5-6 litrów pojemności

bzdura

Napisano

> Nie jeździłem benzyną z turbodoładowaniem, ale jeździłem autami o podobnej

To się w końcu przejedź i przestaniesz zachwycać się tym klekotem i wibracjami. hehe.gif

Napisano

> nie, nie kazda

No pewnie od 2.0 w górę nie każda

Co do bzdury bym się nie zgodził. A nawet jeśli, to wówczas taka benzyna

spala mnóstwo benzyny zlosnik.gif

Napisano

> Nie tak dawno ON przekroczył IMO także psychologiczna cenę benzyny...

> W mojej ocenie w wielu przypadkach kupowanie nowego diesla było wątpliwe ekonomicznie a w powiedzmy ostatnich 2 miesiącach stało się jeszcze bardziej finansowo nieuzasadnione.

u mnie poszukiwania zostały przez to ograniczone i dizla nie bedzie na chwilę obecną na 99%, w tym samym procencie padło na prostą, bezproblemową i chyba tym samym podstawową benzynę z ewentualną możliwością zagazowania (chociaż tego też chciałbym uniknąć) a jedyną alternatywą poozostaje mała turbobenzynka

posiadanego dizla jednak sprzedawać nie zamierzam bo różnica w cenie zakupu już się zamortyzowała i na chwilę obecną jest bezproblemowy i nie generuje z tego tytułu żadnych kosztów

Napisano

> Milosc do V8 jest wielka ... i slepa

Kiedyś chyba MarekFloryda dawał linki z mp3 z dźwiękami do różnych silników.

V8 nie były najfajniejsze zlosnik.gif

Napisano

> Co do bzdury bym się nie zgodził. A nawet jeśli, to wówczas taka benzyna

> spala mnóstwo benzyny

podaj jakis przyklad, taki zeby zwalal z nog spalaniem pb

ALE musisz tez zrozumiec osoby, ktore kupuja Pb - niektorych z nich nie obchodzi spalanie

Napisano

> podaj jakis przyklad

No ja wiem? Kolega z pracy, ten od A4 z turbo, które zresztą już sprzedał,

bo nie wydalał na paliwo, żarło mu 12l ale on ma ciężki but. Średnio ok. 10.

> ALE musisz tez zrozumiec osoby, ktore kupuja Pb - niektorych z nich nie obchodzi spalanie

Pełna zgoda smile.gifok.gif

Napisano

> [...]

> Niezle podsumowanie = Czyli 100,000,000[...]% sie zgadzamy. Dziekuje! Oto mi chodzi od samego

> poczatku[...] ze Diesel powstal dzieki takiej polityce a nie innej.

Ciekawi mnie teoretyczna sytuacja (która zapewne nie będzie miała miejsca).

Stopniowe obniżenie podatków w EU na paliwa.

Czy ludzie by odeszli od diesla?

Moim zdaniem nie. Ludzie się przyzwyczaili do tego terkotu, a mniejsze spalanie to jednak mniejsze spalanie.

U Ciebie o ile pamiętam jest problem z dieslem. Pisałeś chyba kiedyś że nie jest na każdej stacji, a dodatkowo trzeba iść kilkadziesiąt metrów, jak na jakieś wygnanie do dyspozytora dla ciężarówek.

W EU tankujesz normalnie z całą resztą osobówek wink.gif

No i u Was Diesel to jakaś abstrakcja. Pewno to jest ciężkie do pokonania przy zakupie. Coś jak silnik Wankla.

Napisano

> Benzyna bez turbo by jechała, musi mieć

> 5-6 litrów pojemności

żeby jechała jak co? Jak 2.0 TDI? hahaha.gif

Napisano

Ile kosztuje wymiana filtra cząstek stałych w ropniaku i po ilu km jazdy trzeba to zrobić? fly.gif

Napisano

> Ile kosztuje wymiana filtra cząstek stałych w ropniaku i po ilu km jazdy trzeba to zrobić?

W Chevrolecie Epica nikt nie wie. W ksiazce serwisowej nic nie jest napisane. Filtr sam sie wypala i jest bezobslugowy.

Napisano

> Tak, benzyna bez turbo ustępuje dieslowi z turbo,

W jakim względzie niby?

> Diesel z turbo jedzie i benzyna z turbo jedzie.

Sprawdzałeś?

>Benzyna bez turbo by jechała, musi mieć

> 5-6 litrów pojemności

Bzdura. No chyba, ze chcesz tu zaczac opowiadac o tych 400Nm z silnika 2,0 tdi i tym ze przeklada sie to na osiagi jak 400Nm z wolnossącego V8.

Napisano

> kwestia wielkości zbiornika - w e32 mam zbiornik który wystarcza mi na zrobienie Kraków-Suwałki.

> IMO rozsądnie

A sa i samochody osobowe majace zbiorniki po 90-110 litrow ok.gif

Napisano

> Ile kosztuje wymiana filtra cząstek stałych w ropniaku i po ilu km jazdy trzeba to zrobić?

Pojęcia nie mam.

A co ile w benzynówce trzeba wymienić katalizator? zlosnik.gif

Jak przestanie działać, to należy wymienić.

A ja chyba nie słyszałem przypadku żeby ktoś to wymieniał. Chyba że na przelotowy tłumik grinser006.gif

Napisano

> No ja wiem? Kolega z pracy, ten od A4 z turbo, które zresztą już sprzedał,

> bo nie wydalał na paliwo, żarło mu 12l ale on ma ciężki but. Średnio ok. 10.

A co zlego w tym spalaniu? sadzisz, ze gdyby siedzial tam diesel o mocy 150-225KM (nie wiem ktora wersje 1,8T mial kolega) to palilby 4,5 na setke?

Lub jezscze bardziej komßlikujac - gdyby siedzial tam diesel dajacy takie same osiagi to (nie tylko na prostej) to ile by palil?

Napisano

> No ja wiem? Kolega z pracy, ten od A4 z turbo, które zresztą już sprzedał,

> bo nie wydalał na paliwo, żarło mu 12l ale on ma ciężki but. Średnio ok. 10.

Hehe ale miala byc duza n/a, jechac lepiej niz przecietny dizel i porazac spalaniem

1,8T wcale nie nalezy do najekonomiczniejszych ale i tak to tylko 1-3 l/100 roznicy miedzy 2,0 tdi

podam przyklad diesla i duzej Pb n/a w ktorym roznica spalania nie miazdzy np.

530i i 530d i przy tym bena lepiej jedzie

Napisano

> podaj jakis przyklad, taki zeby zwalal z nog spalaniem pb

Bo tak naprawde nie liczac jakichs starych gaznikowych potworow majacych po 7 litrow pojemnosci to jakos spalanie nie powala. Kolega kupil Camaro SS -spalanie na trasie przy 120 to 10-11 litrow. Spalanie przy codziennej normalnej jezdzie zamyka sie bez problemu w 16 litrach. Ktos krzyknie "duzo!" - tyle, ze duzo w stosunku do cezgo? To auto ma pod maska 400KM. W porownaniu do aut ze swojej klasy nie pali duzo. W porownaniu do np Yarisa tez nie. Badz co badz ma 4 razy wiecej mocy, ale niekoniecznei pali 4 razy wiecej.

> ALE musisz tez zrozumiec osoby, ktore kupuja Pb - niektorych z nich nie obchodzi spalanie

Spalanie to nie jedyne aspekty uzytkowania a juz napewno nie jedyne koszta utrzymania samochodu. Stwierdzenie lub sugerowanie, ze diesel jest opcja bardziej ekonomiczna bo mniej pali to ignorancja... smirk.gif

Napisano

> Nie spotkałem się, a o co chodzi?

to jakiś urban legend gaziarzy na pocieszenie, że oni jak szlachta czekają aż ktoś im zatankuje rotfl.gif

przejeździłem klekotem 90kkm i mi się nie zdarzyło

Napisano

> Spalanie to nie jedyne aspekty uzytkowania a juz napewno nie jedyne koszta utrzymania samochodu.

ok.gif20.GIF

dlatego jezdze "duza" bezawaryjna n/a Pb i smieje sie z dwumas, wtryskiwaczy, pomp wtryskowych i innych temu podobnych gadzetow z turbodiesli

btw spalaniem moglbym tez konkurowac z niejednym turbodramatem

Napisano
  • Autor

> Czy BMW to MARKA premium czy nie? Od jakiej kwoty zaczyna się premium?

Naprawdę sądzisz że da się postawić granice?

I ze dla kazdego taka sama marka i model będzie wyznacznikiem premium?

Ale skoro dla Ciebie BMW za 100kzł to model premium to chyba mamy inny poglad na ten punkt...

A tak BTW jest nowe BMW za 100 kzł?

Napisano

> Naprawdę sądzisz że da się postawić granice?

> I ze dla kazdego taka sama marka i model będzie wyznacznikiem premium?

> Ale skoro dla Ciebie BMW za 100kzł to model premium to chyba mamy inny poglad na ten punkt...

Porownaj poszczegolne modele BMW z konkurencja z ich klas. Ciekawi mnie ilu konkurentow znajdziesz - szczegolnie takich premium. smirk.gif

> A tak BTW jest nowe BMW za 100 kzł?

Naturalnie, ze jest. Jest nawet sporo taniej. smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Porownaj poszczegolne modele BMW z konkurencja z ich klas. Ciekawi mnie ilu konkurentow znajdziesz

> - szczegolnie takich premium.

Wybacz ale dla mnie premium to na przykład mercedes 500 chyba nie da się go kupic w okolicy 100000 zł

> Naturalnie, ze jest. Jest nawet sporo taniej.

Faktycznie sporo taniej niz 100 kzł zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Quote:

116i R/4 1598 100 (136)
99 900 zł

Napisano

> Wybacz ale dla mnie premium to na przykład mercedes 500 chyba nie da się go kupic w okolicy 100000

> zł

A dla mnie 1er to klasa premium wsrod aut klasy C. 3er to premium w segmencie D itd.

> Faktycznie sporo taniej niz 100 kzł

> Quote:

> 116i R/4 1598 100 (136) 99 900 zł

116i wedlug niemieckiego katalogu kosztuje 23000 euro. Wedlug sredniego kursu NBP, ktory wypluwa google to circa 93000zl.

Mowa o cenie z ulotki reklamowej. Sadze, ze po rozmowie z dilerem da sie z tego urwac to i owo.

Napisano

> to jakiś urban legend gaziarzy na pocieszenie, że oni jak szlachta czekają aż ktoś im zatankuje

> przejeździłem klekotem 90kkm i mi się nie zdarzyło

Jezdze na zmiane klekotem i lpg. Do pistoletu z on bez rekawiczek nie podchodz bo 95% jest uwalanych w ropie no.gif

Napisano

> Ciekawi mnie teoretyczna sytuacja (która zapewne nie będzie miała miejsca).

> Stopniowe obniżenie podatków w EU na paliwa.

IMVHO to jest calkowicie podobne - tylko w innym scenariuszuzlosnik.gif. Stopniowe podwyzszanie podatku na Diesel... lizak.gif czyli de facto Diesel stanie sie drozszy.

> Czy ludzie by odeszli od diesla?

> Moim zdaniem nie. Ludzie się przyzwyczaili do tego terkotu, a mniejsze spalanie to jednak mniejsze

> spalanie.

Jezdzilem dzis caly dzien Diesel ... i zdania nie zmienilemwink.gif

> U Ciebie o ile pamiętam jest problem z dieslem. Pisałeś chyba kiedyś że nie jest na każdej stacji,

> a dodatkowo trzeba iść kilkadziesiąt metrów, jak na jakieś wygnanie do dyspozytora dla

> ciężarówek.

Zgadza sie ale powoli ... bardzo pooooowooooli sie to zmieniahmm.gif. To nie jest tak ze lud Diesel nie kupuje, Diesel ma inne zastosowanie. Malo kto z priv ludzi wydajacych swoje walsne $$$ kupi obecnie Diesel. Moze sie to zmieni za pare latniewiem.gif jesli generacja mojego pokolenia odejdzieidea.gif.

Diesel jest kupowany tam gdzie ma zastosowanie ... pick up's, van, 4x4.

Dzis odebralem dla "chlopcow" 5 Diesel. Zamowilismy pareset sztuk Toyota RAV4 .. ale Fukoshima sprawila ze sa klopoty z dostawami. Wybor padl na Holden CRAPtiva i Hyundai iX35.

Generalnie podjeta zostala decyzja - swiadoma zeby zobaczyc jak bedzie z Diesel. hmm.gif. Jako van-y uzywalismy VW w pracy i to byl najwiekszy blad - auta jak na nasze warunki sa KW za salbepalacz.gif, Nm nie pomogly.

Generalnie nikt nie chce jezdzic Diesel, wiekszosc pobrala RAV4 - 2.4l 4 cylindry niz iX35. Zobaczymy, mam 5 Craptiv na placu i predzej czy pozniej bede ich musial zmusic do drive.gif tymidea.gif.

> W EU tankujesz normalnie z całą resztą osobówek

Daj nam 5 latzlosnik.gif. No moze 10.wink.gif. Zalezy znow gdzie - hmm.gif w stolicach stanowych zaczeli teraz dawac jeden na 10-12 dystrybutorow pod dachemzlosnik.gif

> No i u Was Diesel to jakaś abstrakcja. Pewno to jest ciężkie do pokonania przy zakupie.

Patrz wyzej - priv zakup jak narazie tak. Flota, niehmm.gif ale jak mowilem wczesniej przeznaczenie inne. Diesel dopiero IMVHO jest w drugiej fazie, pierwsza bylo zapoczatkowana sprzedaz Diesel przez VeeDub. Obecnie 8% rybku to Diesel.hmm.gif.

Coś jak

> silnik Wankla.

Etam RX8 calkiem ladnie sie sprzedawalzlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś chyba MarekFloryda dawał linki z mp3 z dźwiękami do różnych silników.

> V8 nie były najfajniejsze

Widzisz, ja doskonale sobie zdaje sprawe ze taki lud jak ja jest na wymarciu - dzis u mnie dzieci stracha w szkole ze i tak wszyscy zginiemyzlosnik.gif - bo za duzo oddychamy - carbon emission hahaha.gif... IMVHO generacja mojego malego bedzie sie podniecac ze auto ma dwa akumulatory a nie 8 czy 6 cylindrow ...palacz.gif... Smutne ale prawdziwe. Sadze ze obecnie to juz ostatni czas zeby kupic V8, ba mowilem to juz pare lat wczesniej, ale V8 ciagle zyje w udoskonalonej formie i zyje, i zyje i nie chce zdechnac. Nawetbusted.gif powrocil do V8 a nie do V6 Turbo - wiec cos w tym musi byczlosnik.gif

Napisano

Pamietam ze jak bylo o tym mowa na AK to musialem sobie popatrzyc co to jest. A wiecold.gif u mnie nie ma filtrapalacz.gif - nie wiem jak z EU markami ale Toyota oficjalnie tego nie daje do Dieselpalacz.gif. Byla nawet glosna sprawa bo sie wrzawa zrobila ze filt moze podniesc cene auta o $1,400 i Toyota sie wq... i rzad fedralny musial posluchac.A jak Toyota pierdzi to wszyscy wachaja z zachwytem bo to jedyna dochodowa fabryka w Oz...

Filt ma przyjsc chyba w 2015, ale mozliwe ze jak Toyota sie znow zbuntuje to jeszcze go dlugo nie bedzielizak.gif

Napisano
  • Autor

> A dla mnie 1er to klasa premium wsrod aut klasy C. 3er to premium w segmencie D itd.

W wątku wyjsciowym była mowa o segmencie premium - czyli IMO mercedes 500 jak juz mamy podAwać niemiecki model...

> 116i wedlug niemieckiego katalogu kosztuje 23000 euro.

W USA pewnie kosztuje jeszcze mniej - i co z tego?

Napisano

> Nie widze zadnego + chyba ze przyczepka...

Spalanie - jest duzo nizsze niz w benzynowym aucie o tych samych osiagach.

Napisano

> imo 10 minut na stacji to 10 minut dłużej wracania do domu

nie w Wawie. Czasami jak wyjde z domu 10 minut pozniej to potrafie dotrzec na miejsce i 40 minut pozniej. A dopasowywac czas wstawania do tankowan nie mam zamiaru.

> I tu się pojawia kwestia sposobu zasilania wg własnych potrzeb. Gaz nie nadaje się na długie trasy

> tak samo jak nie nadaje się na krótkie. Za to gaz do miasta jest najlepszy.

w jakim sensie? Jesli juz to silnik benzynowy. Do gazu musisz go jednak torche rozgrzac. A moj diesel grzeje szybciej niz benzyna (dogrzewacz)

> Ale gaz nie odbiera dynamiki

znowu nie rozumiesz o czym pisze. Auta z ON maja turbine. Popularne auta podobne mocowo sa wolnossace. Zeby benzyna jechala tak jak turbodiesel musisz ja mocno krecic i zrzucic bieg = wyje albo wyje i nie jedzie w zaleznosci od silnika.

Turbobenzyna jest fajniejsza niz turbodiesel ale wciaga benzyne w zastraszajacym tempie. Chyba ze mowimy o malutkich silnikach z turbo - nie jezdzilem tym wiec nie mam zdania. To w sumie tez nowosc wiec nie wiadomo jak sie bedzie spisywalo w dluzszym przedziale czasowym. Ale i tak bedzie mniej upierdliwe niz PB z LPG

> Turbobenzyny też się gazują

dla mnie gaz to wynalazek. Dobre dla kogos kto nie musi miec sprawnego auta i moze sobie pozwolic na jakies przeboje z autem. I tak, jezdzilem na gazie w miare bezproblemowo w bardzo prostym konstrukcyjne aucie ale zawsze jakiestam drobne rzeczy sie dzialy. Ja po prostu potrzebuje auta do jezdzenia a nie do grzebania w nim - juz z tego wyroslem.

Zwroc uwagę zanim sie zapienisz, ze poprzedni post ma sporo "moim zdaniem" i "dla mnie". IMHO takie odczucia ma sporo osob bo duzo moich znajomych z AK zrezygnowala z gazu wlasnie z powyzszych powodow.

Napisano

> W wątku wyjsciowym była mowa o segmencie premium - czyli IMO mercedes 500 jak juz mamy podAwać

nie ma czegoś takiego, co najwyżej może być segment F - klasa luksus zlosnik.gif

Napisano

> Rączki rączki Brunner

> A ktoś twierdzi że jest inaczej?

> Co nie zmienia faktu że brak prostego przełożenia na ceny.. A cena która płaci nabywca jest jedynie

> pewną pochodna kosztów produkcji mocno zmodyfikowana poprzez działania

> marketingowo-księgowe... Tak że IMO firmy maja ładnych parę procent na manewr...

Niekoniecznie.

Przykład konkretny.

Samochód X. Pod uwagę bierzemy 2 silniki, oba diesle

Silnik a - mała pojemność, niewielka moc (ok 100 KM).

Silnik b - tu gdzieś nazwano to "dużą pojemnością", moc ponad 150 KM

Silniki ZUPEŁNIE INNE, Nie że "rozwiercony, doprężony, doczipsowany" - kompletnie inne konstrukcje, łączy je wyłącznie rodzaj paliwa.

Różnica w cenie (nominalna) na poziomie ok 4,5 kpln (jakieś 6% ceny total.

Teraz: Jakie (IYO) rabaty uzyskasz na mniejszego diesla, jakie na większego?

Procentowo od ceny total?

Chodzi mi tu nie o rzucenie konkretnych kwot, tylko o odniesienie - jakie na mniejszego, jakie na większego dizla?

> Widzę że zapmniełeś co napisałeś wsześniej...

No nie.

O tym właśnie mówiliśmy.

> Cóż jak ktos ma chęć na diesla to niech kupuje... natomiast pozostanę przy swoim mniemaniu że mimo

> zabiegów marketingowych wielu firm diesel do klasy premium nie za bardzo pasuje....

To Twoje zdanie i jak najbardziej masz do niego prawo.

Zauważ jednak, że całkiem sporo firm opracowuje "specjalnego" dizla pod "klasę premium" swoich produktów.

Silniki te mają mały wolumen i w praktyce są często deficytowe (przykład - "ftedeiku" V8, V10 itp - ile tego jeździ w porównaniu do plebejskiego "fteteiku" 1,9 czy 2,0?), a mimo to robi się je.

Dlaczego?

Bo RYNEK TEGO OCZEKUJE. I finito.

> Widzę że tęskinisz, faktycznie zacznij zarabiać to może zmieni Ci się optyka...

> Na razie jesteś lekko agresywnie zgryźliwy i niepotrzebnie włączasz komplikator...

Niepotrzebnie odbierasz moją argumentację jako ad personam.

Ja po prostu stwierdzam, że powyżej pewnego poziomu zarobków/wymagań optyka się zmienia. A wraz z nią wymagania. Już nie jest "muszę", tylko "mam kaprycho".

> Po prostu chciałem zapytać bez podtekstów - i nawet nie planuję zmiany samochodu w najbliższych 2

> latach...A ten który chciałbym "dokupić" jako 3 w rodzinie występuje tylko w wersji

> benzynowej....

:-)

Napisano

> Żeby była pełna jasność. Jedziemy 140km/h i odcinek 70km przejeżdzamy w 30 minut, zero sekund.

Kurcze... zadziwiajacy jest brak umiejetnosci przyznania sie do bledu, napisania prostego zdania "fakt, pomylilo mi sie". Zamiast tego ludzie (bo nie tylko Twoj to problem) wypisuja mnostwo postow probojac wybronic.... co?? Honor? No prosze...

70 km, predkosc 140 km/h, czas 30 min.

I teraz kilka zasadniczych pytan:

- delikwent mieszka NA autostradzie?

- delikwent pracuje NA autostradzie?

- samochod od razu uzyskuje predkosc 140 i zatrzymuje sie w miejscu?

- ani na moment nie zwalnia z tych 140?

Tak sie sklada, ze przez 2 lata dojezdzalem 63 km do pracy, wlasnie autostrada. Zgadnij, jaki byl sredni czas przejazdu door-to-door?

55 minut.

Napisano

> Kurcze... zadziwiajacy jest brak umiejetnosci przyznania sie do bledu, napisania prostego zdania

> "fakt, pomylilo mi sie". Zamiast tego ludzie (bo nie tylko Twoj to problem) wypisuja mnostwo

> postow probojac wybronic.... co?? Honor? No prosze...

> 70 km, predkosc 140 km/h, czas 30 min.

> I teraz kilka zasadniczych pytan:

> - delikwent mieszka NA autostradzie?

> - delikwent pracuje NA autostradzie?

> - samochod od razu uzyskuje predkosc 140 i zatrzymuje sie w miejscu?

> - ani na moment nie zwalnia z tych 140?

> Tak sie sklada, ze przez 2 lata dojezdzalem 63 km do pracy, wlasnie autostrada. Zgadnij, jaki byl

> sredni czas przejazdu door-to-door?

> 55 minut.

bo jeżeli będziesz jechał 140km/h autostradą, 2 razy zatrzymasz się na bramkach, 2 razy zwolnisz do 90 za wyprzedzającym TIRem, to średnią będziesz miał około 110km/h. Ale niektórzy jak spojrzą kilka razy na licznik, zobaczą magiczne 140km/h, to będą uważać, że to średnia. zlosnik.gif

Napisano

IMO jest tak jak OZI pisze, czyli popyt na diesla jest dzieki przepisa UE. Pytanie bedzie co z dieslem jak sie akcyza zrowna. Uwazam, ze stopniowa bedzie zanikal, bo:

- niekazdy robi "100kkm rocznie", zeby sie to "oplacilo"

- ta oplacalnosc czasami jest pozorna ze wzgledu na mozliwe znacznie drozsze usterki niz w standardowej jednostce N/A

- nie kazdy lubi klekot diesla

- coraz wiekszy postep w budowaniu oszczednych jednostek noPb, a pozostaje jeszcze LPG

TO, ze ludize sie przyzwyczaili ok, tylko ile jest takich fanatykow - kilku userow na AK grinser006.gif ?

Mam kilku kumpli co maja mocne diesla, strasznie sie nimi jarali, chipowali, ale teraz przyznaja ze kolejne auto nie bedzie dieslem.

Zobacz na calym swiecie, dajmy na to USA, mimo zabiegow firm rodem z EU nie udalo sie przekonac do zakupu dieslow - bo i w sumie po co ..

Napisano

> Właśnie. Dlatego pytanie postawione na początku nie ma specjalnie sensu bo ile ludzi tyle

> przypadków.

Doookładnie tak.

> Cena ON może mieć jakiś wpływ na rynek diesli, ale ponieważ powodów wyboru takich aut jest więcej,

> nie jest ona jedynym czynnikiem. Ergo raczej rynkiem nie wstrząśnie. Ergo cały spór tutaj jest

> akademicki.

Doookładnie tak po raz drugi.

Napisano

> Tak sie sklada, ze przez 2 lata dojezdzalem 63 km do pracy, wlasnie autostrada. Zgadnij, jaki byl

> sredni czas przejazdu door-to-door?

> 55 minut.

I co z tego wynika? Że tankując LPG zajęłoby to nie 55 minut, a 1 godzinę i 10 minut (zakładając że tankowanie zajmuje 15 minut, bo jak zajmuje 13,5 minuty, to 1 godzinę 8 minut i 30 sekund).

To był przekaz mojego postu, a nie licytowanie się ile się jedzie po autostradzie odcinek 70km. Jak widać do tej pory to nie dotarło.

Napisano

> bo jeżeli będziesz jechał 140km/h autostradą, 2 razy zatrzymasz się na bramkach, 2 razy zwolnisz do

> 90 za wyprzedzającym TIRem, to średnią będziesz miał około 110km/h. Ale niektórzy jak spojrzą

> kilka razy na licznik, zobaczą magiczne 140km/h, to będą uważać, że to średnia.

Bo ciemny naród (i nie mówię tu o konkretnej osobie, tylko o ogóle szaro-czarnego luda) nie ogarnia różnicy prędkości ŚREDNIEJ i PRZECIĘTNEJ.

Jak widzę (także i w tym wątku), że "na polskiej drodze leciałem ze ŚREDNIĄ 100" to mam wysokie mniemanie o autorze takiego wpisu.

A konkretnie albo o jego/jej fantazji, albo o poziomie intelektualnym.

Ale to już temat na inną dyskusję.

Napisano

> To był przekaz mojego postu, a nie licytowanie się ile się jedzie po autostradzie odcinek 70km. Jak

> widać do tej pory to nie dotarło.

To po co napisales "jak ktos jezdzi do pracy 70 km (25 minut)"? Ja to zrozumialem jako "jak ktos mieszka kolo autostrady, to moze dojezdzac i 70 km, bo przeciez to trwa tylko 25 minut". I do tego sie przyczepilem. Bo dojezdzanie 70 km to NIE jest betka, tylko orka, ktorej nie warto sie podejmowac jesli nie ma absolutnej koniecznosci.

Napisano

> Bo ciemny naród (i nie mówię tu o konkretnej osobie, tylko o ogóle szaro-czarnego luda) nie ogarnia

> różnicy prędkości ŚREDNIEJ i PRZECIĘTNEJ.

> Jak widzę (także i w tym wątku), że "na polskiej drodze leciałem ze ŚREDNIĄ 100" to mam wysokie

> mniemanie o autorze takiego wpisu.

> A konkretnie albo o jego/jej fantazji, albo o poziomie intelektualnym.

> Ale to już temat na inną dyskusję.

Ja na ten przykład na polskie drogi zakładam średnią 60km/h i najczęściej nie mylę się. Czasem wyjdzie 50, czasem 70km/h.

Po powrocie z trasy wystarczy podzielić ilość km przez czas zużyty na pokonanie trasy door-to-door smile.gif

Jadąc na dziki zachód można założyć średnią z całej trasy rzędu 100km/h, ale trzeba się mocno starać, by taką średnią uzyskać i nie stawać zbyt często na popasanie zlosnik.gif

Oczywiście zakładamy, że raczej nie przekraczamy dopuszczalnych prędkości max, a jeśli już, to niewiele policial.gif

Napisano

> To po co napisales "jak ktos jezdzi do pracy 70 km (25 minut)"? Ja to zrozumialem jako "jak ktos

> mieszka kolo autostrady, to moze dojezdzac i 70 km, bo przeciez to trwa tylko 25 minut". I do

> tego sie przyczepilem. Bo dojezdzanie 70 km to NIE jest betka, tylko orka, ktorej nie warto

> sie podejmowac jesli nie ma absolutnej koniecznosci.

Nikt nie twierdził że życie jest piękne.

Do Warszawy dojeżdża codziennie sporo osób z Grójca. Jakieś 40km. A chyba całe Legionowo też pracuje w Warszawie, to jest 20-30km w zależności jaka część Warszawy.

Niby bliżej niż 70, ale jedziesz półtorej godziny, bo stoisz w korku.

Pierwsza moja robota, to dojazd z warszawskiego Targówka do Celestynowa. 40km przez Warszawę i "linie otwocką". Pracowałem tak półtora roku. Dojazd nie był przyjemny.

Do Legionowa przez 9 miesięcy. 30km całe szczęście w stronę przeciwną niż był korek.

Dobrze płacili to jeździłem. Widziałem piękny sznurek aut z drugiej strony. Jedni pokornie stali, inni się wpychali, jeszcze inni objeżdżali jak się dało przez stacje benzynowe. Takie życie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.