Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Droższy ON a ceny nowych diesli...?

Featured Replies

Napisano

> Nikt nie twierdził że życie jest piękne.

> Do Warszawy dojeżdża codziennie sporo osób z Grójca. Jakieś 40km. A chyba całe Legionowo też

> pracuje w Warszawie, to jest 20-30km w zależności jaka część Warszawy.

> Niby bliżej niż 70, ale jedziesz półtorej godziny, bo stoisz w korku.

> Pierwsza moja robota, to dojazd z warszawskiego Targówka do Celestynowa. 40km przez Warszawę i

> "linie otwocką". Pracowałem tak półtora roku. Dojazd nie był przyjemny.

> Do Legionowa przez 9 miesięcy. 30km całe szczęście w stronę przeciwną niż był korek.

> Dobrze płacili to jeździłem. Widziałem piękny sznurek aut z drugiej strony. Jedni pokornie stali,

> inni się wpychali, jeszcze inni objeżdżali jak się dało przez stacje benzynowe. Takie życie...

Ja latem robiłem kółko ponad 100km, teraz robię ponad 60km codziennie.

Zawożę żonę do Centrum i potem jadę poza Wawę. Nie jest to zbytnio męczące. Trzeba tylko wyjechać z zapasem czasy i wyluzować na drodze olewając wszelkie przeciwności, które tak czy siak mogą się trafić. zlosnik.gif

Na szczęście jeżdżę przed korkami i pod prąd korków obserwując sznur aut powoli sunących do Wawy.

Napisano

> Nikt nie twierdził że życie jest piękne.

> Do Warszawy dojeżdża codziennie sporo osób z Grójca. Jakieś 40km. A chyba całe Legionowo też

> pracuje w Warszawie, to jest 20-30km w zależności jaka część Warszawy.

> Niby bliżej niż 70, ale jedziesz półtorej godziny, bo stoisz w korku.

> Pierwsza moja robota, to dojazd z warszawskiego Targówka do Celestynowa. 40km przez Warszawę i

> "linie otwocką". Pracowałem tak półtora roku. Dojazd nie był przyjemny.

> Do Legionowa przez 9 miesięcy. 30km całe szczęście w stronę przeciwną niż był korek.

> Dobrze płacili to jeździłem. Widziałem piękny sznurek aut z drugiej strony. Jedni pokornie stali,

> inni się wpychali, jeszcze inni objeżdżali jak się dało przez stacje benzynowe. Takie życie...

Ja wole "stac" 2km do pracy godzine, niz "jechac" 70 w tym samym czasie. Tu nie czas jest problemem, tylko odleglosc. Bo jesli cos sie stanie te 2 km dalej, to jestes w stanie dotrzec w 5 minut (rowerem, po chodnikach, jakkolwiek), a 70km nie przeskoczysz, chocbys sie nie wiem jak staral....

Napisano

> Czyli innymi autami z takim samym silnikiem jak TWoj. Gdzie wiec tu punkt odniesienia i szansa na

> obiektywne porownanie?

Bo porównuje się podobne masy i takie same moce.

Napisano

> To się w końcu przejedź i przestaniesz zachwycać się tym klekotem i wibracjami.

Ja pisałem, że w silnikach benzynowych brakuje mi tych wibracji, bo nie słychać,

ani nie czuć że silnik pracuje. Ja po prostu lubię to czuć, bo słabo słyszę crazy.gif

Napisano

> żeby jechała jak co? Jak 2.0 TDI?

A co, 1.9/2.0 TDI nie jedzie? niewiem.gif Jak dla mnie, to jedzie jak cholera.

Napisano

> Hehe ale miala byc duza n/a, jechac lepiej niz przecietny dizel i porazac spalaniem

> 1,8T wcale nie nalezy do najekonomiczniejszych ale i tak to tylko 1-3 l/100 roznicy miedzy 2,0 tdi

Nawet jakby różnica wynosiła 0,5l, to bym wybrał to co pali mniej smile.gif Ale to ja.

Napisano

> Jezdze na zmiane klekotem i lpg. Do pistoletu z on bez rekawiczek nie podchodz bo 95% jest

> uwalanych w ropie

Jakież bzdury, moze w Twojej okolicy. Prawdę mówiąc zjeździłem praktycznie

całą Polskę poza Mazurami i okolicami Białegostoku i NIGDY nie spotkałem się

z uwalonym pistoletem hehe.gif

Napisano

pamietam jak mieszkałem w Pruszkowie i śmigałem na Marszałkowską. O 6 rano jechałem 15 minut. Ok 9 zazwyczaj 40min-1h. Kiedyś jak cos sie stało jechałem 3,5h. Potem jeździłęm SKMką hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> pamietam jak mieszkałem w Pruszkowie i śmigałem na Marszałkowską. O 6 rano jechałem 15 minut. Ok 9

> zazwyczaj 40min-1h. Kiedyś jak cos sie stało jechałem 3,5h. Potem jeździłęm SKMką

O 6 rano w 15-20 minut jedzie się z Tarchomina. Jeśli mam jechać później, wybieram autobus i metro smile.gif

Napisano

> A sa i samochody osobowe majace zbiorniki po 90-110 litrow

gazu? zlosnik.gif

Napisano

> Jakież bzdury, moze w Twojej okolicy. Prawdę mówiąc zjeździłem praktycznie

> całą Polskę poza Mazurami i okolicami Białegostoku i NIGDY nie spotkałem się

> z uwalonym pistoletem

w Krakowie na Bliskiej przy Rakowickim pistolet od BIO jest zawsze uwalony zlosnik.gif

Napisano

> gazu?

Też. Oglądałem reportaż o montażu LPG w Kanadzie. Tam poniżej 100 litrów się raczej nie zakłada. A i 300 l nie jest specjalnie dziwne.

Napisano

> w Krakowie na Bliskiej przy Rakowickim pistolet od BIO jest zawsze uwalony

To może świadczyć o jakiejś śwince która tam tankuje zlosnik.gif

Napisano

ja bym jeszcze zwrocil uwage na jedna kwestie. Nie wiem, moze nie umiem jezdzic dieselem a moze nie umiem liczyc ale jakby nie patrzec to super niskie spalania nowych diesli mi nie wychodza, nie i koniec. Patrze po autach firmowych, jedyne auto ktore dawalo przyzwoity wynik osiagi/spalanie to stare Doblo 1.9 JTD 100KM (generalnie jak na 100KM szlo ok.gifok.gif a palilo realnie 5.5-6 na trasie) ktore w okolicach 400kkm na blacie sprzedalismy.

- pug 207 1.4HDi 70KM. Kompletnie nie jedzie, a nie jestem w stanie zejsc ze spalaniem nizej jak 4.3 zeby nie wiem co i zeby nie wiem jak sie wlec, przy spokojnej i niezbyt szybkiej jezdzie (100-110max) ok 5, dynamiczna jazda lub autobana szybciej niz 130kmh 6++ shocked.gif (zdolni koledzy przekraczaja 8 bez problemu a vmax to chyba 160 z ledwoscia). Miasto max. oszczednie 5.3, dynamicznie ok 6.5 - to jeszcze jest nienajgorzej.

- Doblo (osobowe) 1.9 MJ 105KM - zadziwiajaco slabo jedzie (im mocniej sie cisnie tym wieksza dziura w mocy na srednich obrotach sick.gif) a minimalne spalanie jakie jestem w stanie uzyskac na naprawde spokojnie i wolno pokonywanej trasie to 6.5, jak sie przycisnie to 8 (mala roznica!). Mamy 2 szt, oba tak samo

- Partner (osobowy) 1.6HDi 90KM. Ten jest najprzyzwoitszy i jako jedyny nie ma DPFa, jedzie w miare ok, spalanie na trasie spokojna jazda 5.8, dynamiczna 6.5

Dla porownania moje prywatne benzynowe Mitsu Lancer 1.6 sohc 98KM - na trasie spokojna jazda 6.5 (da sie zejsc nizej jakby sie uparl bardzo mocno), miasto raczej dynamiczna jazda 8-8.5. Waga i osiagi - WZGLEDNIE - porownywalne do powyzszych (pomijajac nieszczesna 207ke), nawet ciut lepsze (12.5s do 100kmh). Nie da sie porownac z dieslem w tym aucie bo ono z dieselem nie istnieje zlosnik.gif

Jak dla mnie ogromnej roznicy w spalaniu nie ma. A nie musze myslec o DPFach, dwumasach, wtryskach i innych tego typu kwestiach. Wiem, musze zmieniac biegi aby dynamicznie jechac ale jakos szczegolnie mnie to nie stresuje. W sumie ciesze sie ze kupilem to auto 3 lata temu, myslalem nad Ceed'em diesel ale dobrze ze odpuscilem. Z obliczen wyszlo mi bowiem ze zyskiem na paliwie "splacilbym" roznice w cenie + serwis w okolicach jakis 70kkm przebiegu (przy zalozeniu nie wpadniecia w jakas kosztowna pulapke!) a zalozony przebieg tego auta u mnie to ok 150kkm.

Napisano

> (...)

> Dzis odebralem dla "chlopcow" 5 Diesel. Zamowilismy pareset sztuk Toyota RAV4 .. ale Fukoshima

> sprawila ze sa klopoty z dostawami. Wybor padl na Holden CRAPtiva i Hyundai iX35.

> (...)

No to pojeździj taką Craptivą - tam jest całkiem fajny diesel. Jeśli wcześniej próbowałeś tylko VeeDub to zauważysz różnicę.

IMO właśnie VeeDub popsuł rynek bo jako pierwszy zaczął Wam wciskać diesle, a akurat ich silniki kulturą pracy nie grzeszą.

Napisano

> Jezdze na zmiane klekotem i lpg. Do pistoletu z on bez rekawiczek nie podchodz bo 95% jest

> uwalanych w ropie

A benzynowe pistolety nie są?

Z czego to wynika?

Napisano

> Mam kilku kumpli co maja mocne diesla, strasznie sie nimi jarali, chipowali, ale teraz przyznaja ze

> kolejne auto nie bedzie dieslem.

Mam drugiego kolejnego diesla i następne auto - jak Bóg da, a partia pozwoli grinser006.gif - też będzie klekotać. ok.gif

Napisano

> Spalanie - jest duzo nizsze niz w benzynowym aucie o tych samych osiagach.

Przykro mi ale z autopsji wielokrotnej moge obalic ten mit. V8 Benzyna Land Cruiser z generatorem (dwie osie, porzadna waga) na ogonie przez 3 k km wali srednio 15-18l, Diesel - Prado 3.0l wali 18l, z tego najlepszy jest Land Cruiser DIESEL V8 - gdzie zazwyczaj mam ok 14l. Przerabiane wielokrotnie w riznych rocznikach modelowychpalacz.gif... Wiec z tymi roznicami to tak sredniopalacz.gif

Napisano

> Naprawdę sądzisz że da się postawić granice?

Właśnie Ty stawiasz granice. I to jeszcze w kontekście diesli.

> I ze dla kazdego taka sama marka i model będzie wyznacznikiem premium?

Przyjmijmy więc ogólne opinie krążące w świecie motoryzacji.

> Ale skoro dla Ciebie BMW za 100kzł to model premium to chyba mamy inny poglad na ten punkt...

> A tak BTW jest nowe BMW za 100 kzł?

A co za różnica za ile? Niech więc będzie 200KPLN. Mogę za tyle skonfigurować Mercedesa klasy E i np. Skodę. Które będzie premium?

Dalej nie uważam żeby w kontekście dyskusji o opłacalności diesli warto było się skupiać na klasie premium. Większości ludzi diesle służą do oszczędzania.

Napisano

> uwalanych w ropie

NIGDY nie ubrudziłem się pistoletem. A tankuję sporo, głównie na Neste.

To jakaś bajka jest.

Napisano

> Dalej nie uważam żeby w kontekście dyskusji o opłacalności diesli warto było się skupiać na klasie

> premium. Większości ludzi diesle służą do oszczędzania.

A mnie bawi wlasnie takie zakladanie, ze ludzie bogaci nie oszczedzaja. Ktos madry kiedys powiedzial, ze rozrzutni sie milionerami nie staja.

Akurat kupno diesla premium jest jak najbardziej oplacalne gdy ow diesel ma robic duze przebiegi. Zwlaszcza, ze jak juz ktos w tym watku zauwazyl, w klasie premium roznice cenowe miedzy benzyna a dieslem o tej samej mocy czasem w ogole nie wystepuja.

Napisano

> No to pojeździj taką Craptivą - tam jest całkiem fajny diesel. Jeśli wcześniej próbowałeś tylko

> VeeDub to zauważysz różnicę.

[]Juz widzepalacz.gif - IMVHO jeszcze gorzej. Zrobilem tym dzis 200km po Sydney - 11.4l Diesel, moj V6 pali okolo 11l w takich warunkach. Auto pustepalacz.gif i ledwo jezdzi - o malo jeden dzisiaj sie nie rozwalil bo gaz do dechy a Diesel mysli 1,2,3 o fklnie.gifk mam 3 k obrotowidea.gif - a moze sobie pojadelizak.gif, no dobra jade893goodvibes.gif ... a tu BMW prawie w dzwiach Craptiva siedzi...pad.gif. Auto wyjechalo na droge po tym jak nam dealer ciezarowke ich przywiozl. Ty wiesz ile to papierowchaja.gif jak auto z 5 km na liczniku idzie30.GIF ?????? zlosnik.gif

> IMO właśnie VeeDub popsuł rynek bo jako pierwszy zaczął Wam wciskać diesle, a akurat ich silniki

> kulturą pracy nie grzeszą.

Cos skrobne na MK zaraz ... na goraco ale musze poczekac az mi sie rece przestana czesc od tych vibracjiwink.gifzlosnik.gif

Napisano

> (...)

> - pug 207 1.4HDi 70KM. Kompletnie nie jedzie, a nie jestem w stanie zejsc ze spalaniem nizej jak

> 4.3 zeby nie wiem co i zeby nie wiem jak sie wlec, przy spokojnej i niezbyt szybkiej jezdzie

> (100-110max) ok 5, dynamiczna jazda lub autobana szybciej niz 130kmh 6++ (zdolni koledzy

> przekraczaja 8 bez problemu a vmax to chyba 160 z ledwoscia). Miasto max. oszczednie 5.3,

> dynamicznie ok 6.5 - to jeszcze jest nienajgorzej.

Bo diesel 1.4 i jeszcze z 70KM mocy jest za słaby do takiego auta. Trzeba go dusić żeby jechał i stąd spalanie.

> - Doblo 1.9 MJ 105KM - (...)

> - Partner 1.6HDi 90KM. (...0

> Dla porownania moje prywatne benzynowe Mitsu Lancer 1.6 sohc 98KM (..)

> Jak dla mnie ogromnej roznicy w spalaniu nie ma.

Porównujesz dostawcze klocki z autem osobowym. To jest absolutnie niemiarodajne.

> A nie musze myslec o DPFach, dwumasach, wtryskach

> i innych tego typu kwestiach. (...)

A ja mam diesle i też nie muszę. Zauważyłem że myślą o nich głównie ci co nie mają diesli.

hehe.gif

Napisano

> Mam drugiego kolejnego diesla i następne auto - jak Bóg da, a partia pozwoli - też będzie

> klekotać.

dlaczego ?

Napisano

> A mnie bawi wlasnie takie zakladanie, ze ludzie bogaci nie oszczedzaja. Ktos madry kiedys

> powiedzial, ze rozrzutni sie milionerami nie staja.

Ależ oszczędzają. Zwłaszcza że spora sprzedaż aut premium idzie do firm.

> Akurat kupno diesla premium jest jak najbardziej oplacalne gdy ow diesel ma robic duze przebiegi.

Kupno diesla w każdej klasie jest przy tych założeniach opłacalne. W ogóle nie wiem po co rozróżniać to na klasy.

> Zwlaszcza, ze jak juz ktos w tym watku zauwazyl, w klasie premium roznice cenowe miedzy

> benzyna a dieslem o tej samej mocy czasem w ogole nie wystepuja.

Właśnie. ok.gif

Napisano

> []Juz widze - IMVHO jeszcze gorzej. Zrobilem tym dzis 200km po Sydney - 11.4l

Ale trzęsie się i hałasuje czy nie? IMO nie.

> Diesel, moj V6 pali

> okolo 11l w takich warunkach. Auto puste i ledwo jezdzi - o malo jeden dzisiaj sie nie

> rozwalil bo gaz do dechy a Diesel mysli 1,2,3 o fk mam 3 k obrotow - a moze sobie pojade, no

> dobra jade ... a tu BMW prawie w dzwiach Craptiva siedzi....

A to nie wina leniwej skrzyni?

> Auto wyjechalo na droge po tym

> jak nam dealer ciezarowke ich przywiozl. Ty wiesz ile to papierow jak auto z 5 km na liczniku

> idzie ??????

> Cos skrobne na MK zaraz ... na goraco ale musze poczekac az mi sie rece przestana czesc od tych

> vibracji

Albo zepsutą masz albo jakiś inny jesteś. hehe.gifwink.gif

Napisano

> Przykro mi ale z autopsji wielokrotnej moge obalic ten mit. V8 Benzyna Land Cruiser z generatorem

> (dwie osie, porzadna waga) na ogonie przez 3 k km wali srednio 15-18l, Diesel - Prado 3.0l

> wali 18l, z tego najlepszy jest Land Cruiser DIESEL V8 - gdzie zazwyczaj mam ok 14l.

> Przerabiane wielokrotnie w riznych rocznikach modelowych... Wiec z tymi roznicami to tak

> srednio

Nie wiem co to jest Prado, ale jezeli spojrzec na te LC to jednak ten Diesel pali mniej. Podales auta, ktore w EU sa raczej sporadycznie spotykane, ja Ci podam moje. Mam C4 Grand Picasso z malutkim silniczkiem 1.6 HDi, samochod wazy jakies 1700kg (dane z instrukcji) i spala mi zaladowany w trasie niecale 6l (zaladowany = +300kg). Nie widze mozliwosci, zeby przy tym stylu jazdy silnik benzynowy o podobnej mocy dal mi takie samo spalanie, a jedyna jego przewaga to bedzie sprint 0-100 (a i to pewnie dyskusyjne). Nie znam przypadku, gdy osobowe auto z silnikiem diesla pali wiecej od benzynowego o tej samej mocy. IMHO podane Landcruisery to jakas egzotyka, badz pod wzgledem konstrukcji, badz pod wzgledem eksploatacji.

Napisano

> NIGDY nie ubrudziłem się pistoletem. A tankuję sporo, głównie na Neste.

> To jakaś bajka jest.

Niestety, nie jest. Pierwsze moje tankowanie (zima 2010) ropy i reke mialem tlusta i smierdzaca paliwem. Od tej pory zawsze biore rekawiczke i w 3 na 4 przypadki widze, ze na tej rekawiczce zostaja tluste slady po pistolecie.

Napisano

> Niestety, nie jest. Pierwsze moje tankowanie (zima 2010) ropy i reke mialem tlusta i smierdzaca

> paliwem. Od tej pory zawsze biore rekawiczke i w 3 na 4 przypadki widze, ze na tej rekawiczce

> zostaja tluste slady po pistolecie.

No to ja mam jakieś gigantyczne szczęście. smile.gif

Napisano

> No to ja mam jakieś gigantyczne szczęście.

Moze masz jakas "stala" stacje ? Ja tankuje "gdzie popadnie", ale nawet jak tankowalem na tej samej stacji przez wakacje to tez nie bylo reguly - ot, pewnie jakis "chlapacz" przyjechal, a ON chyba jednak odparowuje sporo wolniej niz benzyna.

Napisano

> Moze masz jakas "stala" stacje ?

Nie dałbym rady - zbyt daleko od domu odjeżdżam żeby na jednym baku wrócić.

> Ja tankuje "gdzie popadnie", ale nawet jak tankowalem na tej samej

> stacji przez wakacje to tez nie bylo reguly - ot, pewnie jakis "chlapacz" przyjechal, a ON

> chyba jednak odparowuje sporo wolniej niz benzyna.

Ja w Polsce tankuję tylko na Neste - nigdy się nie ubrudziłem. Za granicą to najczęściej Shell, ale inne duże koncerny też się zdarzają - zależy co jest w danym kraju popularne. Tam rzadziej tankuję samodzielnie ale też nigdy się nie ubrudziłem.

Napisano

> Kupno diesla w każdej klasie jest przy tych założeniach opłacalne. W ogóle nie wiem po co

> rozróżniać to na klasy.

Tylko dlatego, ze bogaty raczej Opla nie kupi. A z tymi dieslami premium to bardzo czesto jest tak, ze fura jest reprezentacyjna, robi duzo kilometrow i zwyczajnie sie nawet nie patrzy w strone wersji benzynowych.

Napisano

> NIGDY nie spotkałem się z uwalonym pistoletem

Od pół roku używam klekota - zdecydowana większość pistoletów jest uwalona i ręce potem śmierdzą.

Napisano

> Twierdzisz że BMW za 100kzł jest premium?

A Ty uważasz że kompakt za stówkę (na dzień dobry, bo to bida wersja) to nie jest premium?

Jak BMW nie uważasz za premium to dziwne.

A może BMW 7 to dopiero dla Ciebie premium? (Skoro przywołałeś S klasę)

Jeśli tak to chyba pomyliłeś sposób podziału rynku.

Napisano

> Nie widze mozliwosci, zeby przy tym

> stylu jazdy silnik benzynowy o podobnej mocy dal mi takie samo spalanie

TSI da sobie rade spokojnie ok.gif

Napisano

> TSI da sobie rade spokojnie

Nie da. Kolega sobie kupil w tym samym czasie co ja Octe 1.4 TSI (122KM, w lzejszej i bardziej aerodynamicznej budzie), zima pojechalismy razem w trasie - u mnie 5.5, u niego troche ponizej 7 (nie pamietam juz dokladnie, 6.8 czy 6.7).

Napisano

> Mam C4 Grand Picasso z

> malutkim silniczkiem 1.6 HDi, samochod wazy jakies 1700kg (dane z instrukcji) i spala mi

> zaladowany w trasie niecale 6l (zaladowany = +300kg). Nie widze mozliwosci, zeby przy tym

> stylu jazdy silnik benzynowy o podobnej mocy dal mi takie samo spalanie, a jedyna jego

> przewaga to bedzie sprint 0-100 (a i to pewnie dyskusyjne).

śledzę temat spalania TB 1.6 150KM w c-maxie i ludzie piszą że 6.5-7L w trasie i ok 8-9 w mieście jest realne ok.gif

fakt że nawet grand jest trochę lżejszy hmm.gif

więc ten litr to nie jakaś tragedia ok.gif

Napisano

> Nie da. Kolega sobie kupil w tym samym czasie co ja Octe 1.4 TSI (122KM, w lzejszej i bardziej

> aerodynamicznej budzie), zima pojechalismy razem w trasie - u mnie 5.5, u niego troche ponizej

> 7 (nie pamietam juz dokladnie, 6.8 czy 6.7).

nie można tak porównywać spalania. Każdy ma inną nogę, inny styl jazdy i nawet jadąc tę samą trasę, z podobnymi prędkościami, można mieć różne zużycie. Zależy jak się operuje gazem, hamulcem i biegami.

Napisano

> nie można tak porównywać spalania. Każdy ma inną nogę, inny styl jazdy i nawet jadąc tę samą trasę,

> z podobnymi prędkościami, można mieć różne zużycie. Zależy jak się operuje gazem, hamulcem i

> biegami.

Tak, trzeba porownac tak, zeby TSI obowiazkowo spalilo mniej niz TDI/HDi czy CDTi zlosnik.gif Jechalismy jeden za drugim - ja z przodu.

Napisano

> Tak, trzeba porownac tak, zeby TSI obowiazkowo spalilo mniej niz TDI/HDi czy CDTi Jechalismy jeden

> za drugim - ja z przodu.

wystarczy, że jeden umie hamować silnikiem, a drugi ciągle depcze hamulec i już, mimo że jedziecie jeden za drugim, porównanie jest bez sensu. Nie mam zamiaru udowodnić wyższość jednego silnika nad drugim, tylko brak obiektywności testu

Napisano

> nie można tak porównywać spalania. Każdy ma inną nogę, inny styl jazdy i nawet jadąc tę samą trasę,

> z podobnymi prędkościami, można mieć różne zużycie. Zależy jak się operuje gazem, hamulcem i

> biegami.

A można porównywać spalanie jednego kierowcy na tych samych trasach? cfaniaczek.gif

Napisano

> śledzę temat spalania TB 1.6 150KM w c-maxie i ludzie piszą że 6.5-7L w trasie i ok 8-9 w mieście

> jest realne

Te 6.5 to wymaga wieeeeeele cierpliwosci, a 8-9 w miescie sugeruje, ze nie jest to duze miasto.

> fakt że nawet grand jest trochę lżejszy

c-max wazy wiecej niz 1600kg ?

> więc ten litr to nie jakaś tragedia

smiem watpic w roznice tylko 1l. Gdybym nie mial wczesniej turbobenzyn, a przed zakupem tego auta nie zbadal dokladnie co i jak jezdzi z nowszych turbonenzyn (tsi, thp) to bym moze uwierzyl, a tak to...

Napisano

> A można porównywać spalanie jednego kierowcy na tych samych trasach?

jeżeli ma podobny styl jazdy różnymi autami (a nie np. różne tryby: prywatny i służbowy zlosnik.gif ) i trasy mniej więcej w tych samych porach, to już na pewno bardziej ok.gif

Napisano

> Bo diesel 1.4 i jeszcze z 70KM mocy jest za słaby do takiego auta. Trzeba go dusić żeby jechał i

> stąd spalanie.

ale toczac sie (bo ciezko to inaczej nazwac) rowno 80-90-100kmh tez spalanie szalu nie robi a wcale sie wtedy nie cisnie.

To ze 1.4HDi do 207 to za maly silnik wiem, niestety takie a nie inne uwarunkowania byly zeby toto kupic. Ale to ze ledwo jedzie moznaby jeszcze przebolec zeby choc odwdzieczalo sie w spalaniu. A tego nie ma.

> Porównujesz dostawcze klocki z autem osobowym. To jest absolutnie niemiarodajne.

gdyby w gre wchodzily duze predkosci to moze i bym sie zgodzil. Ale biorac po uwage spokojna jazde 100-110-120kmh nie zaladowanym autem (wiem jak jest uzytkowane) to nie przesadzajmy - co niby jest innego w Doblo (zapomnialem napisac ze osobowym) a lancerze? Masa podobna, okolice 1300kG, obciazenie podobne.

> A ja mam diesle i też nie muszę. Zauważyłem że myślą o nich głównie ci co nie mają diesli.

no nie wiem, pare sprzegiel + dwumasy juz wymienilismy, wtryski tez ze 2 razy byly robione. DPFa jeszcze nie przerabialismy.

Napisano

> wystarczy, że jeden umie hamować silnikiem, a drugi ciągle depcze hamulec i już, mimo że jedziecie

> jeden za drugim, porównanie jest bez sensu. Nie mam zamiaru udowodnić wyższość jednego silnika

> nad drugim, tylko brak obiektywności testu

Kolega jezdzi juz jakies 18 lat (tyle samo co ja), ma doswiadczeni, umie hamowac, przyspieszac itp. itd.. Po prostu kwestia jazdy, pewnie by i to jego TSI zeszlo nizej, ale nie jadac za mna. Juz w Nadarzynie odebralem telefon, zebym "nie doil" tak spod swiatel bo sie spoce zlosnik.gif Tymczasem dla mnie to bylo normalne rozpedzanie. Mialem juz kilka aut w swoim zyciu i jezdzilem kilkoma innymi dluzsze trasy (w tym i TSI) i wiem dobrze, ze mozna spalic malo (nawet swego czasu bawilem sie ile najmniej uda mi sie spalic jadac z predkosciami przepisowymi), ale w benzynie trzeba sie troche wysilic i nie za bardzo jest to do pogodzenia z "dynamiczna" jazda w Polsce po zwyklych drogach, gdzie trzeba troche powyprzedzac.

Napisano

> jeżeli ma podobny styl jazdy różnymi autami (a nie np. różne tryby: prywatny i służbowy ) i trasy

> mniej więcej w tych samych porach, to już na pewno bardziej

Ten sam styl, te same tryby (prywatne), te same godziny - gofer tdi 8-9 ltr, mondziak tdci 9-10 ltr, a wcześniej astra (sic! grinser006.gif) 1.4 i ave 2.0. - 13-14 ltr. skromny.gif

Napisano

> Te 6.5 to wymaga wieeeeeele cierpliwosci, a 8-9 w miescie sugeruje, ze nie jest to duze miasto.

nie wiem w jakich warunkach testy, gość napisał że po 6500km tak mu wychodzi

ktoś tam że z trasy 550km w Beskidy miał też koło 7L

> c-max wazy wiecej niz 1600kg ?

od 1400-1600kg

> smiem watpic w roznice tylko 1l. Gdybym nie mial wczesniej turbobenzyn, a przed zakupem tego auta

> nie zbadal dokladnie co i jak jezdzi z nowszych turbonenzyn (tsi, thp) to bym moze uwierzyl, a

> tak to...

niewiem.gif mnie 1.8 120KM spalał w spokojnej trasie 8L LPG, po Krk spala 10-11L

więc 1.6 lekko traktowany może ten litr mniej spalić hmm.gif

Napisano

> Ten sam styl, te same tryby (prywatne), te same godziny - gofer tdi 8-9 ltr, mondziak tdci 9-10

> ltr, a wcześniej astra (sic! ) 1.4 i ave 2.0. - 13-14 ltr.

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale twierdzisz że astra 1.4 paliła Ci tyle samo co avensis 2.0?

Napisano

> od 1400-1600kg

Moj wazy 1605kg (wlasnie odczytalem z instrukcji), czyli tam gdzie sie c-max konczy tam sie c4 gp zaczyna.

> mnie 1.8 120KM spalał w spokojnej trasie 8L LPG, po Krk spala 10-11L

> więc 1.6 lekko traktowany może ten litr mniej spalić

Tyle, ze ten 1.6 o ktorym piszesz ma zdaje sie 150KM, a Twoj 125KM ? Sadzisz, ze te 25 dodatkowych koni nie musi "jesc" ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.