Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Droższy ON a ceny nowych diesli...?

Featured Replies

Napisano

Nie tak dawno ON przekroczył IMO także psychologiczna cenę benzyny...

W mojej ocenie w wielu przypadkach kupowanie nowego diesla było wątpliwe ekonomicznie a w powiedzmy ostatnich 2 miesiącach stało się jeszcze bardziej finansowo nieuzasadnione.

Zastanawiam się czy producenci samochodów w jakiś sposób "odpowiedzą" na zmienione warunki ekonomiczne? A może są marki w których różnica w cenie zakupu samochodu z silnikiem diesla a benzynowym już się zmniejszyła? - no chyba że producenci tracą na samochodach z silniem diesla? zlosnik2.gif

Napisano

Jest pewna grupa ludzi, którzy kupują diesla niezależnie od tego, jaka jest cena

ON, ale dla kilku zalet które im się podobają. Oczywiście że jest to nieuzasadnione,

ale przecież można? I dla nich koncerny produkują te silniki ok.gif

Napisano

Po prostu moda na dizla w Polsce przeminie. Teraz szpan to w TSI będzie, a nie w TDI

Napisano

> Nie tak dawno ON przekroczył IMO także psychologiczna cenę benzyny...

> W mojej ocenie w wielu przypadkach kupowanie nowego diesla było wątpliwe ekonomicznie a w powiedzmy

> ostatnich 2 miesiącach stało się jeszcze bardziej finansowo nieuzasadnione.

> Zastanawiam się czy producenci samochodów w jakiś sposób "odpowiedzą" na zmienione warunki

> ekonomiczne? A może są marki w których różnica w cenie zakupu samochodu z silnikiem diesla a

> benzynowym już się zmniejszyła? - no chyba że producenci tracą na samochodach z silniem

> diesla?

Ale jeśłi chodzi o auta osobowe i silniki diesla o większej pojemnosci (powiedzmy powyżej 2,0l pojemności) ekonomicznie nie było to uzasadnione. Diesle o wielkich pojemnościach spalją spore ilości ropy. I bajki o tym że 2,0tdi w cyklu mieszanym spali 5 -5,5l można zachować dla siebie.

Co innego małe pojemności jak np 1,4 d4d.

Wszystko zależy jakie konkretnie auta bierzemy pod dywagacje.

Napisano

> Jest pewna grupa ludzi, którzy kupują diesla niezależnie od tego, jaka jest cena [..]

A powodzlosnik.gif? Tortura dla wlasnych uszuzlosnik.gif?

Nie widze zadnego + chyba ze przyczepkahmm.gif...

Napisano

> W mojej ocenie w wielu przypadkach kupowanie nowego diesla było wątpliwe ekonomicznie a w powiedzmy

> ostatnich 2 miesiącach stało się jeszcze bardziej finansowo nieuzasadnione.

Jest ekonomicznie uzasadnione, jeśli auta się używa, a nie na nie patrzy.

Jak wiesz że jeździsz 50tyś/rok to kupujesz diesla.

A to nie jest jakiś duży przebieg. Wystarczy do pracy dojeżdżać codziennie z 70km autostradą (25 minut), czasem pojechać po bułki, do rodziny i raz na wakacje.

Napisano

> A powod? Tortura dla wlasnych uszu?

> Nie widze zadnego + chyba ze przyczepka...

zaraz się odezwą zwolennicy 'momentu obrotowego' . Już kilka takich argumentów słyszałem.

Bolid F1 ma tylko 300 Nm a daje radę lepiej niż Tuareg co ma ich 800:-)

Napisano

> Jest ekonomicznie uzasadnione, jeśli auta się używa, a nie na nie patrzy.

> Jak wiesz że jeździsz 50tyś/rok to kupujesz diesla.

> A to nie jest jakiś duży przebieg. Wystarczy do pracy dojeżdżać codziennie z 70km autostradą (25

> minut), czasem pojechać po bułki, do rodziny i raz na wakacje.

dodaj do tego częstość tankowania zlosnik.gif

i do wcześniejszego postu 2.0 TDI spali nawet 4,5l ON na trasie na 6 biegu przy 90km/h, ale po co się męczyć przy 120-160 pali 5.5 zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> dodaj do tego częstość tankowania

> i do wcześniejszego postu 2.0 TDI spali nawet 4,5l ON na trasie na 6 biegu przy 90km/h, ale po co

> się męczyć przy 120-160 pali 5.5

a pb 8l tanszego o polowe gazu hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> a pb 8l tanszego o polowe gazu

Który będziesz tankował codziennie, albo co dwa dni wink.gif

Napisano

> i do wcześniejszego postu 2.0 TDI spali nawet 4,5l ON na trasie na 6 biegu przy 90km/h, ale po co

Czyli zarówno przy 120 jak i 160 km/h pali 5,5 hmm.gif

Napisano

> A powod? Tortura dla wlasnych uszu?

> Nie widze zadnego + chyba ze przyczepka...

Zależy od konkretnego samochodu i silnika. Są auta w których silnika po prostu nie słychać więc co za różnica? W dieslu bak paliwa starcza zwykle na ok. 1000km co może mieć znaczenie w trasach. Niektóre diesle oferują lepsze osiągi niż odpowiadające im wersje benzynowe. No w kwestii zużycia paliwa nie są tak wrażliwe na styl jazdy jak auta benzynowe. Przed dodaniem mocniej gazu nie musisz zastanawiać się ile Cię to będzie kosztowało.

Napisano

> Który będziesz tankował codziennie, albo co dwa dni

ale co z tego?? mieszkasz na pustyni czy jakims innym dziwnym miejscu??

Napisano

> Czyli zarówno przy 120 jak i 160 km/h pali 5,5

i przy 200 tez 5,5 hehe.gif

> Niektóre diesle oferują lepsze osiągi niż odpowiadające im wersje benzynowe.

znasz jakis przyklad ??

Napisano

> ale co z tego?? mieszkasz na pustyni czy jakims innym dziwnym miejscu??

Strata czasu. Poza tym to wielce upierdliwe co chwilę przerywać sobie trasę na kolejne tankowania.

Napisano

> Czyli zarówno przy 120 jak i 160 km/h pali 5,5

a myślnik zobaczył? zlosnik.gif

czepialscy się ostatni wszyscy zrobili na kąciku

więc odpowiedź jest: 2.0 TDI 140km w passacie b6, poruszając się prędkościami z przedziału 120-160km/h spala średnio około 5.5 litra oleju napędowego na 100km skromny.gif

Napisano

> a myślnik zobaczył?

> czepialscy się ostatni wszyscy zrobili na kąciku

> więc odpowiedź jest: 2.0 TDI 140km w passacie b6, poruszając się prędkościami z przedziału

> 120-160km/h spala średnio około 5.5 litra oleju napędowego na 100km

NIEPRAWDA. Średnie spalanie 5.5 litra będzie przy średniej prędkości ~90km/h.

Napisano

a Ty masz czas codziennie tracić 10-20 min na tankowanie samochodu? wink.gif

Napisano

Nie każdy ma chęci na marnowanie swojego czasu...

Mnie irytuje, gdy muszę auto tankować co 600km... a jak jeździłem autem zasilanym LPG to tankowanie co 350km było udręką.

Czasu straconego nikt mi nie zwróci... a tankowanie LPG bywa zwykle dużo bardziej czasochłonne (zwykle jeden dystrybutor i kolejka)...

W kwestii ceny auto napędzanych ON. Sądzę, że cena nie jest spowodowana "widzimisię" producentów tylko tym, że silnik takiego auta posiada wiecej drozszego osprzętu...

Napisano

> NIEPRAWDA. Średnie spalanie 5.5 litra będzie przy średniej prędkości ~90km/h.

masz passata?

edit: przy średniej 90km/h to i owszem grinser006.gif

Napisano

> masz passata?

Nie. A Ty pewnie masz. I pewnie napiszesz, że Twój Passat tak pali. I pewnie tylko Twój.

hehe.gif

Napisano

> Strata czasu. Poza tym to wielce upierdliwe co chwilę przerywać sobie trasę na kolejne tankowania.

tzn. co 4 godziny sie zatrzymac to upierdliwe??

dizlem tez jezdzisz takie dlugie trasy bez zatrzymywania??

Napisano

> a Ty masz czas codziennie tracić 10-20 min na tankowanie samochodu?

imo wole oszczednosci w kieszeni, 10 minut mnie nie zbawi

Napisano

> tzn. co 4 godziny sie zatrzymac to upierdliwe??

Bardzo.

> dizlem tez jezdzisz takie dlugie trasy bez zatrzymywania??

Tak. W odcinkach po 800-900km między tankowaniami właśnie.

Napisano

> Nie. A Ty pewnie masz. I pewnie napiszesz, że Twój Passat tak pali. I pewnie tylko Twój.

ja to mam panie lanosa w gazie grinser006.gif

moj papa takiego ujezdza, ja od swieta hehe.gif wynik powtarzalny od 150kkm wink.gif

Napisano

> Czasu straconego nikt mi nie zwróci... a tankowanie LPG bywa zwykle dużo bardziej czasochłonne

> (zwykle jeden dystrybutor i kolejka)...

Kolejka, albo Pan Stasio tankujący LPG akurat był w kiblu.

Ja widzę na navi ile tracę na tankowanie auta jadą z Holandii do Polski.

Przed zjazdem na stację mam planowaną godzinę dotarcia do celu np 21:45, a po wyjechaniu ze stacji już 21:58.

I tak tankuję ze 4x.

Czas dotarcia przykładowo do pracy to zamiast 25 minut, to 38 minut. A nigdy nie wiesz czy będzie kolejka na stacji czy nie.

Mając diesla tankujesz raz w tygodniu, w weekend jak jedziesz na zakupy do supermarketu ok.gif

Napisano

> a myślnik zobaczył?

> czepialscy się ostatni wszyscy zrobili na kąciku

> więc odpowiedź jest: 2.0 TDI 140km w passacie b6, poruszając się prędkościami z przedziału

> 120-160km/h spala średnio około 5.5 litra oleju napędowego na 100km

przy zaladowanym aucie i +-160 na blacie, ok 8l/100 i 1litr oleju

Napisano

Na autostradzie to jest 2 godziny, a jak jedziesz szybko, to i w 90 minut bak wyjedziesz.

Napisano

> przy zaladowanym aucie i 160 na blacie, ok 8l/100 i 1litr oleju

icon_eek.gif cos popsute masz, albo mega zmęczony motor icon_rolleyes.gif

Napisano

> dizlem tez jezdzisz takie dlugie trasy bez zatrzymywania??

w trasie średni przebieg na zbiorniku to 1000-1100km przy zbiorniku około 60 l.

Napisano

> Na autostradzie to jest 2 godziny, a jak jedziesz szybko, to i w 90 minut bak wyjedziesz.

2 litrowka?? 40litrow w 2 godziny przy normalnej V (tzn +-130kmh)?

Chyba, ze to jakies 4,2 czy inne V8 to sie zgodze.

> cos popsute masz,

nie mam bo to nie moje padlo

Napisano

> imo wole oszczednosci w kieszeni, 10 minut mnie nie zbawi

zależy. Jak mam tracić w miesiącu 2 godz. na tankowania auta zasilanym LPG to wybacz ale mi się takie auto nie opłaca, Przy oszczędności powiedzmy 80 zł.

Napisano

> ja to mam panie lanosa w gazie

> moj papa takiego ujezdza, ja od swieta wynik powtarzalny od 150kkm

Zrób zdjęcie komputera pokładowego ze średnim spalaniem 5.5 i średnią prędkością spomiędzy 120-150km/h. Uwierzę jak zobaczę.

EDIT:

> edit: przy średniej 90km/h to i owszem

Właśnie. Skoro spalanie ŚREDNIE to powinno być zestawione ze ŚREDNIĄ prędkością.

Napisano

> zależy. Jak mam tracić w miesiącu 2 godz. na tankowania auta zasilanym LPG to wybacz ale mi się

> takie auto nie opłaca, Przy oszczędności powiedzmy 80 zł.

imo dieslowcom juz teraz nie pozostaly inne argumenty niz ten, ktory wymieniles - szkoda czasu na zatrzymywanie sie waytogo.gif

>Zrób zdjęcie komputera pokładowego ze średnim spalaniem 5.5 i średnią prędkością spomiędzy 120-150km/h. Uwierzę jak zobaczę.

ja tez bym chetnie to zobaczyl hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> 2 litrowka?? 40litrow w 2 godziny przy normalnej V (tzn +-130kmh)?

Seicento.

Butla 35 litrów, wchodzi 30.

Jadąc 120km/h spala 7-8/100, jadąc 160km/h (tyle pokazuje licznik) już 11/100.

Bak wypalisz przy 160km/h w 2 godziny. W Punto, który może jechać szybciej, a dodatkowo więcej pali, po 90 minutach jechałbym już na benzynie.

Ja wiem że Tobie 2.0 pali 6/100 przy 130km/h, ale mi tyle nie pali

Napisano

> imo dieslowcom juz teraz nie pozostaly inne argumenty niz ten, ktory wymieniles - szkoda czasu na

> zatrzymywanie sie

> ja tez bym chetnie to zobaczyl

Ja mam więcej argumentów.

Napisano

> Zrób zdjęcie komputera pokładowego ze średnim spalaniem 5.5 i średnią prędkością spomiędzy

> 120-150km/h. Uwierzę jak zobaczę.

mogę zrobić, ale będzie z dystansu circa 20km, bo to co obecnie jest to średnia z 5kkm, w tym jazda po mieście itd wink.gif

> EDIT:

> Właśnie. Skoro spalanie ŚREDNIE to powinno być zestawione ze ŚREDNIĄ prędkością.

żeby w PL wykręcić średnią >120km/h to dobrze trzeba lecieć.

shocked.gif

napisałem przecież, że poruszając się w tym zakresie prędkości, a nie że przy średniej 120 pali 5.5 litra wink.gif

na osłodę dodam, że po mieście traktując niezbyt delikatnie potrafi 7.5 spokojnie łyknąć smirk.gif

Napisano

Tak czytam te Wasze dywagacje tutaj i podsumowując napiszę, że wszystko zależy od warunków użytkowania czy diesel się opłaca czy nie. Ja jestem fanem PUGa, a zatem fanem najbardziej dopracowanej konstrukcji silnika diesla na rynku czyli HDI.

Sam uważam, że nawet do normalnych dojazdów do pracy (ok. 50km dziennie), takich jak moje czyli z przedmieścia do city-center diesel się opłaca, bo pali na tyle mało, że i tak w mieście zarabiam, a z racji zamiłowania do spotkań z przyjaciółmi i wspólnych wypadów w PL auto często robi w weekendy trasy >100km więc i fap się dobrze wypala.

Ostatnio też znalazłem taką fajną stronę/blog fanów PUGów smile.gif poruszyli tam temat tego czy diesel się teraz opłaca. Polecam lekturę jeśli ktokolwiek z Was chciałby poznać kolejną opinię:

Czy HDI ma sens?

Napisano

> Seicento.

> Butla 35 litrów, wchodzi 30.

> Jadąc 120km/h spala 7-8/100, jadąc 160km/h (tyle pokazuje licznik) już 11/100.

> Bak wypalisz przy 160km/h w 2 godziny. W Punto, który może jechać szybciej, a dodatkowo więcej

> pali, po 90 minutach jechałbym już na benzynie.

Absolutnie sie zgadzam, ale ..

jakies normalne auto na autrostrady z prawdziwym silnikiem, ktory sie nie meczy przy 100kmh

> Ja wiem że Tobie 2.0 pali 6/100 przy 130km/h, ale mi tyle nie pali

nie , moj pali ok 8

... i nie mam 2,0 ani lpg

Napisano

> Zależy od konkretnego samochodu i silnika. Są auta w których silnika po prostu nie słychać więc co

> za różnica?

Jeszcze sie z takim nie spotkalemlizak.gifhmm.gif[...] Pokaz yaya.gif

W dieslu bak paliwa starcza zwykle na ok. 1000km co może mieć znaczenie w trasach.

W benzynie tezhmm.gif - szczegolnie long rangeidea.gif

> Niektóre diesle oferują lepsze osiągi niż odpowiadające im wersje benzynowe.

[...]ale old.gif cena wieksza - wiec jesli wydamy tyle na Diesel to za to mozna miec wiekszy silnik benzynowyyay.gif. Przyklad ode mnie BMW 320d i 323 jest w takiej samej sugerowanej cenie detalicznejhmm.gif. Ja wiem co biorewink.gifzlosnik.gif

No w kwestii

> zużycia paliwa nie są tak wrażliwe na styl jazdy jak auta benzynowe. Przed dodaniem mocniej

> gazu nie musisz zastanawiać się ile Cię to będzie kosztowało.

Tu sie nie zgadzm calkowiciehmm.gif. Porownanie dwa Land Cruiser Prado. Diesel pali IDIOTYCZNIE to samo co benzyna 3.0l Diesel vs 4.0l V6hmm.gif. To nie moje spostrzezenie - chociaz potwierdzone - to potweirdzenie wieeeeeeelu wlascicielihmm.gif.

Znow wychodzimy do punktu wyjscia = gdyby nie polityka EU gdzie "posiadanie" auta jest samym przestepstwempalacz.gif - zlupimy ci kara.gif podatkami , nie wspominajac o jezdzeniu - to Diesel w autach osobowych nie istanialbyhmm.gif. Wystarczy popatrzyc ze reszta swiata ma Diesel gleboko w ... literachzlosnik.gif, ale jak zawsze EU jest nie omylnawink.gif... teraz czas tyrbolizak.gif.

No i znow moze byc rozczarowanie hmm.gif, swiat woli proste konstukcje a tanie... a tyrbo tanie nie jest ... ale to temat na osobny posthmm.gif

Napisano

A 1.4 TSI 180KM spali o litr więcej w jednym i drugim przypadku.

A koszt zakupu 2.0TDI jest porażający, jedynie w Leonie FR jest przystępny.

Napisano

> Mając diesla tankujesz raz w tygodniu, w weekend jak jedziesz na zakupy do supermarketu

Mam benzynę i tankuje przeważnie raz na dwa tyg., czyli benzyna lepsza grinser006.gif

Napisano

> zaraz się odezwą zwolennicy 'momentu obrotowego' . Już kilka takich argumentów słyszałem.

Diesel ma zastasowanie ale... znow wrzuce swoja nudna plyte - gdyby nie system podatkowy w EU to by go w autach osobowych nie bylopalacz.gif. Wiem jedno, za wlasne $$$ nie mam zamiaru ani torturowac moich uszu - BMW w wydaniu Diesel - ani pozostawiac resztki strawionego jedzenia - GM (import ze slonecznej Italii) w wydaniu Diesel. Jednak kazdy ma prawo ... do wlasnej opiniihmm.gif - dla mnie Diesel to ZUOfoch.gif

> Bolid F1 ma tylko 300 Nm a daje radę lepiej niż Tuareg co ma ich 800:-)

Osobiscie wole kulture V8 - Nm ma wystarczajacozlosnik.gif.

Napisano

> A 1.4 TSI 180KM spali o litr więcej w jednym i drugim przypadku.

nigdy bym wtedy do traktora nie wsiadł zlosnik.gif ale nie mam niestety niczego oprócz jetty 1,4 TSI 12? kunie, a zdaje się, że to kompletnie inne konstrukcje wink.gif

> A koszt zakupu 2.0TDI jest porażający, jedynie w Leonie FR jest przystępny.

w 2008 pasek circa 110kpln chyba kosztował, w średnim że tak powiem wypasie

Napisano

> Absolutnie sie zgadzam, ale ..

> jakies normalne auto na autrostrady z prawdziwym silnikiem, ktory sie nie meczy przy 100kmh

To dałem przykład Punto. 130KM się męczy na autostradzie w małym aucie?

Komputer pokazuje spalanie 20l/100km przy prędkości 200km/h. A to jest spalanie benzyny. Gazu pewno ze 25/100

> nie , moj pali ok 8

No Twój pali 8, a Seicento 7, ale ma mniejszy bak. Ale jak pojedziesz szybciej, to zobaczysz spalanie o 5 litrów na setkę większe. Zasięg wyjdzie podobny.

Napisano

> Jest pewna grupa ludzi, którzy kupują diesla niezależnie od tego, jaka jest cena

> ON, ale dla kilku zalet które im się podobają. Oczywiście że jest to nieuzasadnione,

> ale przecież można? I dla nich koncerny produkują te silniki

Diesla, kombi czy też autobus - czy kupno auta MUSI mieć zawsze podtekst ekonomiczny? Co powiedzieć o ludziach kupujących amerykańskie smoki łykające w trasie 15-20l/100km? Przecież, myśląc EKONOMICZNIE musieliby kupić jakieś małe toczydełko. Co kogo obchodzi, czym jeżdżę i ile kosztuje paliwo do tego?

Napisano

> Mam benzynę i tankuje przeważnie raz na dwa tyg., czyli benzyna lepsza

Tankowce biorą paliwo raz na 3 miesiące. Chyba mazut jest najlepszy grinser006.gif

Napisano

> Strata czasu. Poza tym to wielce upierdliwe co chwilę przerywać sobie trasę na kolejne tankowania.

Przyznaję. Robię średnio 150-200 km dziennie, co ze zbiornikiem do którego wchodzi 34 litry gazu daje tankowanie co drugi dzień.

Jest to cholernie upierdliwe, mimo, że stację mam na każdym rogu - ale jest to cena za ekonomiczność... co innego spaliłoby mi 21 PLN na 100 km?

Napisano

> W mojej ocenie w wielu przypadkach kupowanie nowego diesla było wątpliwe

Wystarczy popatrzec jakie silniki rzadza we flotach i firmach leasingowych a wszystko stanie sie jasne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.