Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 16V a efektywne przyspieszanie

Featured Replies

Napisano

Ostatnio usłyszałem czy przeczytałem takie oto stwierdzenie: w 16V im wiekszy wycisk(w ramach zdrowego rozsadku oczywiscie) tym mniejsze spalanie. Czy to prawda?

Napisano

Coś świta tylko daleko.

16v N/A będzie napewno efektywniejsze przy wyższych obrotach i ruszaniu; nie w stylu 1-ka- 10km-2-ka gaz na 3/4 czekamy na efekt-3-ka. no.gif

Trzeba wyczuć kiedy silnik zaczyna się wkręcać i zmieniać biegi tak,żeby nie spadały obr. poniżej tych gdzie zaczyna się pojawiać~70% momentu obrotowego. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Coś świta tylko daleko.

> 16v N/A będzie napewno efektywniejsze przy wyższych obrotach i ruszaniu; nie w stylu 1-ka-

> 10km-2-ka gaz na 3/4 czekamy na efekt-3-ka.

> Trzeba wyczuć kiedy silnik zaczyna się wkręcać i zmieniać biegi tak,żeby nie spadały obr. poniżej

> tych gdzie zaczyna się pojawiać~70% momentu obrotowego.

Czyli rozumiem, że jest to bardziej silnik wysokoobrotowy, tzn taki co lubi wysokie obroty, ale w zamian nie robi wiru w baku? Interesuje mnie to zagadnienie bo w swoim mam 16V, ale nigdy sie nad tym faktem nie zastanawiałem... Fakt, że idzie znacznie lepiej na wyzszych obrotach, ale to chyba wszędzie tak jest...

Napisano

> Czyli rozumiem, że jest to bardziej silnik wysokoobrotowy, tzn taki co lubi wysokie obroty, ale w

> zamian nie robi wiru w baku? Interesuje mnie to zagadnienie bo w swoim mam 16V, ale nigdy sie

> nad tym faktem nie zastanawiałem... Fakt, że idzie znacznie lepiej na wyzszych obrotach, ale

> to chyba wszędzie tak jest...

Wszystko zależy od charakterystyki danego silnika, masy auta itp.

U mnie moment max to 160Nm przy 4200 obr. ale już przy 1600 obr. jest dostępne ok. 130Nm.

Przy masie auta 970kg pozwala to oszczędnie i dynamicznie jeździć w zakresie 1500-3000 obr.

Oczywiście powyżej 4000 obr. auto dostaje mocnego kopa ale wtedy o niskim spalaniu nie ma mowy bo zaczyna się robić mały wir w baku

Napisano

> Ostatnio usłyszałem czy przeczytałem takie oto stwierdzenie: w 16V im wiekszy wycisk(w ramach

> zdrowego rozsadku oczywiscie) tym mniejsze spalanie. Czy to prawda?

Nie. Niezależnie od ilości turbosprężarek, zaworów i cylindrów im nizsze obroty tym niższe spalanie.

Im mocniej ciśniesz tym produkujesz wiecej mocy, a moc bierze się z paliwa, obojetnie czy jest to diesel czy benzyna, czy ma 2 lub 5 zaworów na cylinder.

Napisano

> Czyli rozumiem, że jest to bardziej silnik wysokoobrotowy, tzn taki co lubi wysokie obroty, ale w

> zamian nie robi wiru w baku? Interesuje mnie to zagadnienie bo w swoim mam 16V, ale nigdy sie

> nad tym faktem nie zastanawiałem... Fakt, że idzie znacznie lepiej na wyzszych obrotach, ale

> to chyba wszędzie tak jest...

Korzystasz z mocy to musi spalić. Nigdy nie jest tak, że jak wyżej wkręcisz silnik 16V to tym mniej spali. Co za herezje wink.gif.

Napisano

> Wszystko zależy od charakterystyki danego silnika, masy auta itp.

> U mnie moment max to 160Nm przy 4200 obr. ale już przy 1600 obr. jest dostępne ok. 130Nm.

> Przy masie auta 970kg pozwala to oszczędnie i dynamicznie jeździć w zakresie 1500-3000 obr.

> Oczywiście powyżej 4000 obr. auto dostaje mocnego kopa ale wtedy o niskim spalaniu nie ma mowy bo

> zaczyna się robić mały wir w baku

ok.gif Duży, mocny silnik w lekkim samochodzie, w typowym ruchu można spokojnie kręcić do 1500 - 2000 i będzie lekko się odpychał, mały w dużym, niezależnie od ilości zaworów, zawsze trzeba będzie podkręcić.

Napisano

> Ostatnio usłyszałem czy przeczytałem takie oto stwierdzenie: w 16V im wiekszy wycisk(w ramach

Stwierdzenie zawiera półprawdę albo prawdę niepełną. Nie tylko 16V ale każdy silnik spalinowy czym bardziej jest obciążony tym bardziej ekonomicznie przerabia paliwo na pracę. To nie oznacza jednak wprost, że im głębiej depniemy i szybciej jedziemy tym mniej spalimy. Raczej: wykorzystujmy tyle mocy ile nam w tej chwili potrzeba, ale możliwie na jak najwyższym biegu i jak najniższych obrotach. Oczywiście, wszystko z głową i z umiarem.

Napisano

> Stwierdzenie zawiera półprawdę albo prawdę niepełną. Nie tylko 16V ale każdy silnik spalinowy czym

> bardziej jest obciążony tym bardziej ekonomicznie przerabia paliwo na pracę. To nie oznacza

> jednak wprost, że im głębiej depniemy i szybciej jedziemy tym mniej spalimy.

Ja napisałbym inaczej.

Najmniejsze jednostkowe spalanie paliwa, jest w zakresie obrotów zbliżonych do max. momentu obrotowego silnika. Nie ma znaczenia 8V,12V,16V. Teoretycznie im wiecej V, tym lepsze napełninie i niżej położony max moment, ale konstrukcje silników pokazują, że w praktyce tak dokładnie nie jest.

Napisano

Prosta zasada: przyspieszasz dynamicznie kręcąc wysoko (ja kręcę do 4000 - 5000 obr.) , a jak już osiągniesz docelowa prędkość wrzucasz najwyższy możliwy bieg i jedziesz w okolicach 2000 obr. Niektórzy twierdzą, że nawet poniżej, ale przynajmniej w moim nie zalecają. jadąc na wysokim biegu należy pamiętać, aby redukować, gdy chcemy przyspieszyć. W moim do wyprzedzenia gabarytu jadącego z prędkością 80km/h zrzucam bieg do 3 i ciągnę nawet do 6000 obr.

Napisano

> Prosta zasada: przyspieszasz dynamicznie kręcąc wysoko (ja kręcę do 4000 - 5000 obr.) , a jak już

> osiągniesz docelowa prędkość wrzucasz najwyższy możliwy bieg i jedziesz w okolicach 2000 obr.

> Niektórzy twierdzą, że nawet poniżej, ale przynajmniej w moim nie zalecają. jadąc na wysokim

> biegu należy pamiętać, aby redukować, gdy chcemy przyspieszyć. W moim do wyprzedzenia gabarytu

> jadącego z prędkością 80km/h zrzucam bieg do 3 i ciągnę nawet do 6000 obr.

dokladnie ok.gif potem sie naczyta jeden z drugim ze trzeba jechac na wysokim biegu i niskich obrotach a pozniej "piluje" auto pod gorke z gazem w podlodze....no ale 5 bieg zapiety i 60 na budziku to pewnie malo spali zlosnik.gif

Napisano

> Prosta zasada: przyspieszasz dynamicznie kręcąc wysoko (ja kręcę do 4000 - 5000 obr.) , a jak już

> osiągniesz docelowa prędkość wrzucasz najwyższy możliwy bieg i jedziesz w okolicach 2000 obr.

I myślisz, że w ten sposób spalisz mniej niż gdybyś przyspieszał z podobnym deptaniem w pedał, ale w granicach 2-3 tyś obr i lecąc przez biegi?

> Niektórzy twierdzą, że nawet poniżej, ale przynajmniej w moim nie zalecają.

A z ciekawości co to za auto i silnik, że nie zalecają? No i kto nie zaleca?

> jadąc na wysokim

> biegu należy pamiętać, aby redukować, gdy chcemy przyspieszyć. W moim do wyprzedzenia gabarytu

Robisz tak nawet gdy masz przed sobą ze dwa kilometry pustego lewego pasa? Bo w gęstym ruchu to się zgadzam.

Napisano

> Ja napisałbym inaczej.

> Najmniejsze jednostkowe spalanie paliwa, jest w zakresie obrotów zbliżonych do max. momentu

> obrotowego silnika. Nie ma znaczenia 8V,12V,16V. Teoretycznie im wiecej V, tym lepsze

> napełninie i niżej położony max moment, ale konstrukcje silników pokazują, że w praktyce tak

> dokładnie nie jest.

Można powiedzieć, że doprecyzowałeś moją wypowiedź. Tylko co masz na myśli pisząc ,,im więcej V"? Im więcej zaworów?

Napisano

> Można powiedzieć, że doprecyzowałeś moją wypowiedź. Tylko co masz na myśli pisząc ,,im więcej V"?

> Im więcej zaworów?

aha.

Napisano

> dokladnie potem sie naczyta jeden z drugim ze trzeba jechac na wysokim biegu i niskich obrotach a

> pozniej "piluje" auto pod gorke z gazem w podlodze....no ale 5 bieg zapiety i 60 na budziku to

> pewnie malo spali

Z moich obserwacji, jazda po mieście z prędkościami do 80km/h - niższe zużycie paliwa, mam na 4 biegu niż 5-tym. Obserwacje na podstawie komp pokładowego.

Napisano

> Ja napisałbym inaczej.

> Najmniejsze jednostkowe spalanie paliwa, jest w zakresie obrotów zbliżonych do max. momentu

> obrotowego silnika. Nie ma znaczenia 8V,12V,16V. Teoretycznie im wiecej V, tym lepsze

> napełninie i niżej położony max moment, ale konstrukcje silników pokazują, że w praktyce tak

> dokładnie nie jest.

Najmniejsze jednostkowe zużycie paliwa przypada na maksymalny moment, tylko podczas pełnego(!) obciążenia silnika dla tej prędkości obrotowej. Jeżeli silnik nie jest w pełni obciążony to niższe jednostkowe spalanie uzyska się dla zdecydowanie mniejszych prędkości obrotowych niż obr. momentu maksymalnego.

Napisano

> Stwierdzenie zawiera półprawdę albo prawdę niepełną. Nie tylko 16V ale każdy silnik spalinowy czym

> bardziej jest obciążony tym bardziej ekonomicznie przerabia paliwo na pracę. To nie oznacza

> jednak wprost, że im głębiej depniemy i szybciej jedziemy tym mniej spalimy. Raczej:

> wykorzystujmy tyle mocy ile nam w tej chwili potrzeba, ale możliwie na jak najwyższym biegu i

> jak najniższych obrotach. Oczywiście, wszystko z głową i z umiarem.

ok.gif Prędkość obrotowa powinna być jak najniższa, ale dobrana do zapotrzebowania na moc.

Pojęcia obrotów maksymalnego momentu i jednostkowe zużycia paliwa pozostawmy silnikom okrętowym i agragatom prądotwórczym.

Napisano

> Niektórzy twierdzą, że nawet poniżej, ale przynajmniej w moim nie zalecają. jadąc na wysokim

Dobrze to co opisujesz widac, jak jest w aucie wyswietlanie chwilowe spalanie.

Ostatni bak przejeździłem pół na pół ostro butując i jadąc jak wyżej opisałeś. Różnica to ponad 1l/100km mniej niż przejeżdżając pełny bak z pełnym butem :-)

Napisano

> Robisz tak nawet gdy masz przed sobą ze dwa kilometry pustego lewego pasa? Bo w gęstym ruchu to się

> zgadzam.

Ja też tak robię. Tzn. zjeżdżam do osi, upewniam się, że czysto z przodu i ogień. Wolę spokojnie jechać swoim pasem, a jazdę "pod prąd" ograniczam do minimum! Do tego, żadna przyjemność jechać kilkaset metrów obok ciężarówki, po pierwsze syf spod kół i czasem spaliny, po drugie, (miałem tak dwa razy) "tirowiec" zobaczył gałąź nad drogą i się przestraszył (tak mówił na cb) i odbił gwałtownie w lewo, nie zwracając uwagi, że byłem obok! boje_sie.gifpanic.gif Tak więc mam argumenty dość mocne, żeby nie marudzić za długo obok wyprzedzanego samochodu. ok.gif I jakoś nie mogę znaleźć żadnych żeby ślimunić się na "lewym". niewiem.gif

Napisano

> w 16V im wiekszy wycisk tym mniejsze spalanie. Czy to prawda?

Jeśli słowo wycisk traktujemy dosłownie czyli gaz głęboko przy niższych obrotach zamiast gaz płytko przy wysokich to TAK.

Napisano

> I myślisz, że w ten sposób spalisz mniej niż gdybyś przyspieszał z podobnym deptaniem w pedał, ale

> w granicach 2-3 tyś obr i lecąc przez biegi?

> A z ciekawości co to za auto i silnik, że nie zalecają? No i kto nie zaleca?

> Robisz tak nawet gdy masz przed sobą ze dwa kilometry pustego lewego pasa? Bo w gęstym ruchu to się

> zgadzam.

A ja jeżdżę tak, coby ani w Almerze ani w Astrze po wrzuceniu wyższego biegu nie było poniżej 2000 obr, a lepiej w granicach 2200. Do tego gaz tak na 1/2 -2/3 i Almera pali 9-9.5l Astra 10.5l w normalnym mieście. ok.gif W trasie Almera spali i poniżej 6l, nawet jak się wyprzedza dynamicznie, Astra 7-7.5l

Napisano

> Coś świta tylko daleko.

> 16v N/A będzie napewno efektywniejsze przy wyższych obrotach i ruszaniu; nie w stylu 1-ka-

> 10km-2-ka gaz na 3/4 czekamy na efekt-3-ka.

> Trzeba wyczuć kiedy silnik zaczyna się wkręcać i zmieniać biegi tak,żeby nie spadały obr. poniżej

> tych gdzie zaczyna się pojawiać~70% momentu obrotowego.

Tylko że to dotyczy chyba wszystkich aut i nazywa się eco-driving grinser006.gif

Napisano

tym mniejsze spalanie. Czy to prawda?

u mnie w astrze najlepiej utrzymywac obroty 2700-3000 w tedy komputer pokazuje najmniejsze spalanie. Po miescie to praktycznie tylko 3 a w trasie to przewaznie na 4. No chyba ze autostrada no to w tedy 5 ale gdzie te autostrady, 2 razy do roku gdy na urlop sie jedzie.

Napisano

> tym mniejsze spalanie. Czy to prawda?

> u mnie w astrze najlepiej utrzymywac obroty 2700-3000 w tedy komputer pokazuje najmniejsze

> spalanie. Po miescie to praktycznie tylko 3 a w trasie to przewaznie na 4. No chyba ze

> autostrada no to w tedy 5 ale gdzie te autostrady, 2 razy do roku gdy na urlop sie jedzie.

Jezdzisz w trasie na 4-ce i uwazasz, ze pali mniej niz na 5-tce? yikes.gif

Napisano

> Tylko że to dotyczy chyba wszystkich aut i nazywa się eco-driving

Nie do końca- wink.gif

Nie znam dokładnie idei eco-drivingu, piszę ile mi spalały typowe zastępczaki foka II 1.6.16v astra II 1.6.16v-routexem tego zatankować nie można było to oszczędzałem,żeby i dojechać w miarę sprawnie i księgowej nie rozjuszyć grinser006.gif

Zmiany biegów przy średnich obrotach bez mocnego but.gif

Napisano

> u mnie w astrze najlepiej utrzymywac obroty 2700-3000 w tedy komputer pokazuje najmniejsze

> spalanie. Po miescie to praktycznie tylko 3 a w trasie to przewaznie na 4. No chyba ze

> autostrada no to w tedy 5 ale gdzie te autostrady, 2 razy do roku gdy na urlop sie jedzie.

Dziwną masz tą Astrę, powiedziałbym, że popsutą wink.gif.

Napisano

Z własnych doświadczeń jeździłem 2 samochodami o zbliżonych masach własnych (masa własna ok 1000kg). Silniki:

1,4 8v

1,4 16v

więc:

1,4 8v przy kręceniu od 2000 do 3000 rpm palił w mieście średnio 7,5- 8ltr/100km

1,4 16v przy kręceniu od 2000 do 3000 rpm palił w mieście średnio 8,5- 9 ltr/100km.

I na odwrót silnik 8V powyżej 3000 rpm palił nawet 10 ltr/100 (miasto), natomiast 16V powyżej 3000rpm (3500 do 4000) palił maksymalnie 8,2 ltr/ 100km.

Wniosek:

W 16v nie warto zmieniać biegów na samym dole jak w 8v. Bo i tak się nie oszczędzi paliwa. Z własnego doświadczenia jeszcze dodam, że samochodem z silnikiem 8v bałem się wyprzedzać inne pojazdy jadące ok 100- 120km/h. Po prostu samochód z silnikiem 8v dostawał zadyszki, tam gdzie samochód z silnikiem 16v nagle ożywał .

Napisano

I to właśnie nazywam magią komputera samochodowego.

Lepiej dusić auto na niskich obrotach przez 800m niż dynamicznie przyspieszyć na odcinku 300m. W pierwszym przypadku spalanie pokaże 10l/100km a przy dynamicznym 15l/100km.(przykładowe spalanie chwilowe)

A potem zdziwko że ogólne spalanie jest tak wysokie a przecież nie piłuję auta.

Napisano

To powiedzcie jak mam jeździć z silnikiem 16V ? Bo już nic z tego nie wiem niewiem.gif

Przypuśćmy jadę trasą, utrzymuję w miarę stałą prędkość 90km/h.

Czy mam jechać:

- na 5 biegu obroty ok. 2,5 tysiąca

- na 4 biegu obroty ok. 3,5 tysiąca

- na 3 biegu obroty ok. 4,6 tysiąca

?

A może najlepiej będzie na 2-ce obroty 5,5-6,5 tsyiąca ?

Napisano

> To powiedzcie jak mam jeździć z silnikiem 16V ? Bo już nic z tego nie wiem

> Przypuśćmy jadę trasą, utrzymuję w miarę stałą prędkość 90km/h.

> Czy mam jechać:

> - na 5 biegu obroty ok. 2,5 tysiąca

> - na 4 biegu obroty ok. 3,5 tysiąca

> - na 3 biegu obroty ok. 4,6 tysiąca

> ?

> A może najlepiej będzie na 2-ce obroty 5,5-6,5 tsyiąca ?

Serio pytasz? Jesteś może blondynką?

Napisano

> Serio pytasz? Jesteś może blondynką?

Jak nabardziej serio.

W instukcji pisze żeby jeździć na najwyższym biegu.

Tu piszą że najlepiej jeździć na najwyższych obrotach bo lepiej pali.

Jestem łysą blondynką wink.gif

Napisano

> Jak nabardziej serio.

> W instukcji pisze żeby jeździć na najwyższym biegu.

> Tu piszą że najlepiej jeździć na najwyższych obrotach bo lepiej pali.

> Jestem łysą blondynką

Przeczytaj jeszcze raz posty.

Chodzi o to, by w czasie przyspieszania dawać w palnik. Po osiągnięciu właściwej prędkości, wrzucamy najwyższy bieg i turlamy się.

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz posty.

> Chodzi o to, by w czasie przyspieszania dawać w palnik. Po osiągnięciu właściwej prędkości,

> wrzucamy najwyższy bieg i turlamy się.

Ewentualnie jak jest bardzo duża górka to lepiej zredukować bieg niż dusić na najwyższym. Ale to też nie zawsze - zależy od mocy silnika.

Napisano

> Ewentualnie jak jest bardzo duża górka to lepiej zredukować bieg niż dusić na najwyższym. Ale to

> też nie zawsze - zależy od mocy silnika.

A raczej jego przebiegu momentu i mocy, masy auta a nawet ilosci bagazu i pasazerow wink.gif

Jak ktos nie jest ta przyslowiowa "blondynka" to mysle ze jest w stanie po jakims czasie wyczuc w jakim zakresie silnik jego auta dziala najefektywniej i jakich biegow w jakich warunkach uzywac.

Napisano

> Ewentualnie jak jest bardzo duża górka to lepiej zredukować bieg niż dusić na najwyższym.

Jak bardzo duża górka, to bywa, że nawet do jedynki trzeba zredukować cool.gif

k.

Napisano

> Jak bardzo duża górka, to bywa, że nawet do jedynki trzeba zredukować

> k.

Tak. Ale 90km/h raczej nie pojedziejsz. Chodzi raczej o górki na autostradach lub innych dwupasmówkach (pytanie było o stałą prędkość 90) :-)

Napisano

> I to właśnie nazywam magią komputera samochodowego.

> Lepiej dusić auto na niskich obrotach przez 800m niż dynamicznie przyspieszyć na odcinku 300m. W

> pierwszym przypadku spalanie pokaże 10l/100km a przy dynamicznym 15l/100km.(przykładowe

> spalanie chwilowe)

> A potem zdziwko że ogólne spalanie jest tak wysokie a przecież nie piłuję auta.

komputer pokazuje mi prawidłowo. Miesiecznie robie 3 tys i chyba wiem lepiej jak moja astra pali. Gdzie w miescie jest mozliwosc wrzucenia 4 gdy predkosc nasza powinna byc 50 km/h,albo co chwila swiatła? A w trasie bez autostrady do 100km/h, na 4 pali mi o 0,5-1l mniej niz na 5. Obroty silnika na 4 przy predkosci 100km mam około 3tys.

Napisano

> komputer pokazuje mi prawidłowo. Miesiecznie robie 3 tys i chyba wiem lepiej jak moja astra pali.

> Gdzie w miescie jest mozliwosc wrzucenia 4 gdy predkosc nasza powinna byc 50 km/h,albo co

> chwila swiatła? A w trasie bez autostrady do 100km/h, na 4 pali mi o 0,5-1l mniej niz na 5.

> Obroty silnika na 4 przy predkosci 100km mam około 3tys.

Wieżę w to że komp wskazuje prawidłowo a i tak nie załapałeś o co w tym przykładzie chodzi.

Napisano

> Wieżę w to że komp wskazuje prawidłowo a i tak nie załapałeś o co w tym przykładzie chodzi.

no faktycznie nie zalapałem mlot.gif, zasugerowałem sie tą magią komputera i uznałem ze nie wierzysz w moje opowiesci.

Napisano

> komputer pokazuje mi prawidłowo. Miesiecznie robie 3 tys i chyba wiem lepiej jak moja astra pali.

> Gdzie w miescie jest mozliwosc wrzucenia 4 gdy predkosc nasza powinna byc 50 km/h,albo co

> chwila swiatła? A w trasie bez autostrady do 100km/h, na 4 pali mi o 0,5-1l mniej niz na 5.

> Obroty silnika na 4 przy predkosci 100km mam około 3tys.

3 tys na diesla to juz sporo...

Generalnie nie trzyma mi sie to kupy.

Ja w swojej P12 1.9dci spokojnie jezdzilem w trasie z obrotami 1500-1700...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.