Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompakt za dychę

Featured Replies

Napisano

Jakiego kompakta z silnikiem benzynowym, warto kupić dysponując kwotą w granicach 10-11 kzł ?

Wiadomo, że wchodzą w grę samochody z okolicy 2000 roku, z przebiegiem rzędu 200 kkm.

Mnie, metodą eliminacji wyszły Astra II i Focus. Jak te samochody sprawują się na tym etapie eksploatacji ?

Jakie inne kompakty można wziąć pod uwagę ? Ma być umiarkowanie awaryjny (bo o bezaawaryjności nie ma co mówić, w przypadku >10 letnich samochodów), tani w eksploatacji i nie przyjaźnić się z rudą.

Napisano

> Mnie, metodą eliminacji wyszły Astra II i Focus. Jak te samochody sprawują się na tym etapie

> eksploatacji ?

Ciekawi mnie przebieg tych eliminacji, mnie osobiście wychodzi co najmniej kilkanaście kompaktów, z czego niekoniecznie ani Astra ani Focus byłyby na pierwszym miejscu...

Napisano

Myśle że megane I PHII jeśli chodzi o rudą byłby lepszy od focusa i opla.

Napisano

Zmien kryteria. Znajdz kupiony w PL i serwisowany w ASO. Wbrew pozorom jest duzo takich aut. Moze mlodsza klasa B. Bedzie tanszy w eksploatacji.

Napisano
  • Autor

> Ciekawi mnie przebieg tych eliminacji, mnie osobiście wychodzi co najmniej kilkanaście kompaktów, z

> czego niekoniecznie ani Astra ani Focus byłyby na pierwszym miejscu...

No to napisz, co Ci wychodzi ? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Znajdz kupiony w PL i serwisowany w ASO. Wbrew pozorom jest duzo takich aut.

To jest jeden z warunków (choć nie konieczny). Aut takich jest dużo... ale fajnie byłoby jakby miał klimę. A ten warunek spełnia niewiele kupionych w PL.

> Moze

> mlodsza klasa B. Bedzie tanszy w eksploatacji.

Też nie jest wykluczona waytogo.gif Tyle tylko, że raczej taka bardziej wyrośnięta.

W samochód mają się pomieścić, w miarę wygodnie, 4 osoby.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> w miare młody, duzo tanich czesci

Nie. Stilo nie. Jest to Fiat, któremu mimo dobrych doświadczeń z tą marką, nie ufam.

Poza tym, musi być 5d (ewentualnie kombi), a takie Stilo wygląda jak niemiecki hełm zlosnik.gif

Napisano

> No to napisz, co Ci wychodzi ?

146 147 323 306 307 Almera Civic Colt Corolla Golf Lacetti Lancer Leon Megane Octavia Stilo Xsara

Napisano
  • Autor

> 146 147 306 307 Megane Stilo Xsara

Jak z umiarkowaną awaryjnością w tych modelach ? wink.gif

> 323 Almera Civic Colt Corolla Lancer

Japończyki mało się psują, ale jak się zepsują, to koszty napraw powalają.

Chociaż o Corolli i Almerze myślałem hmm.gif

> Golf

Za drogi. A gdyby to miał być samochód dla mnie, to powiedziałbym nie, bo nie grinser006.gif

> Lacetti Leon Octavia

Da się to kupić za "dychę" ?

Napisano
  • Autor

> Myśle że megane I PHII

Do przemyślenia hmm.gif

Jak z kosztami napraw ?

Napisano

> 146 147 306 307 Megane Stilo Xsara

> Jak z umiarkowaną awaryjnością w tych modelach ?

W moim odczuciu to dokładnie ten sam level co focus lub astra2, plus wypasy i często mniej plastikowo, do tego te od PSA to zero rdzy ever

Ale jak wolisz Astrę 2 t oprzecież i tak nikt Cię nie przekona, prawda?

> Da się to kupić za "dychę" ?

Wszystko się da, zależy jaki rocznik, stan, przebieg i oczekiwania sprzedającego. Prędzej za dychę kupisz pewnego francuza, no ale jak ma być niemiecki to trudno.

Napisano

> Do przemyślenia

> Jak z kosztami napraw ?

A jak ma być? Przyjeżdża serwis z Paryża klocki zmieniać i żre mule? Czy jak? smile.gif

Z serwisem francuzów jest - nie uwierzysz - normalnie. I ceny też normalne. Sprawdź sam jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Ale jak wolisz Astrę 2 t oprzecież i tak nikt Cię nie przekona, prawda?

Spójrz w mój profil. Czy nadal sądzisz, że niemieckość samochodu ma dla mnie znaczenie ? grinser006.gif

Dodam jeszcze, że kupując obecny samochód, brałem pod uwagę również Citroena C4, Seata Leona i Kię Cee'd zlosnik.gif I żadnego niemieckiego (Leon, co prawda, trochę zgermaniony jest... i to go właśnie wyeliminowało grinser006.gif) Ale chodziło o nowe auto.

Po prostu Astra II wydaje mi się solidnym autem... takie gniotsa nie łamiotsa. Może się mylę. Gdybym był pewien swojej nieomylności, to bym nie pytał ok.gif

> Wszystko się da, zależy jaki rocznik, stan, przebieg i oczekiwania sprzedającego. Prędzej za dychę

> kupisz pewnego francuza, no ale jak ma być niemiecki to trudno.

Nie musi być niemiecki 270751858-jezyk.gif

Francuza da się za te pieniądze. Będzie nawet młodszy.

Mam wątpliwości co do Octavii, Leona i Lacetti, czy za 10 kzł da się kupić coś sensownego.

Napisano
  • Autor

> A jak ma być? Przyjeżdża serwis z Paryża klocki zmieniać i żre mule? Czy jak?

A to nie jest tak ? wink.gif Są tam jakieś różnicę w cenach części. Osobiście jeżdżę włoszczyzną i w tym przypadku części tanie. O francowatych różnie słyszałem.

> Z serwisem francuzów jest - nie uwierzysz - normalnie. I ceny też normalne. Sprawdź sam jakiś

> tekst

Widzę, po Twoim profilu, że masz doświadczenie z francuzami, więc Twoja opinia jest cenna ok.gif

Może Xsarę i Megane dorzucę do listy. Co do 307, to mam jakieś obawy. Trochę złych opinii słyszałem.

Napisano

> Jakiego kompakta z silnikiem benzynowym, warto kupić dysponując kwotą w granicach 10-11 kzł ?

> Wiadomo, że wchodzą w grę samochody z okolicy 2000 roku, z przebiegiem rzędu 200 kkm.

> Mnie, metodą eliminacji wyszły Astra II i Focus. Jak te samochody sprawują się na tym etapie

> eksploatacji ?

> Jakie inne kompakty można wziąć pod uwagę ? Ma być umiarkowanie awaryjny (bo o bezaawaryjności nie

> ma co mówić, w przypadku >10 letnich samochodów), tani w eksploatacji i nie przyjaźnić się z

> rudą.

Po prostu nie patrz na markę, ale szukaj kompaktu w dobrym stanie, bez rdzy, utrzymanego, serwisowanego.

Napisano

> Japończyki mało się psują, ale jak się zepsują, to koszty napraw powalają.

nie odbiegają od innych aut z tego okresu...

-żarówki H7 są w tej samej cenie co do europejskich aut...:)

> Chociaż o Corolli i Almerze myślałem

mam w rodzinie e12 i n16 - oba polecam...bez większych niespodzianek.

> Da się to kupić za "dychę" ?

prędzej almere niz corolle. Nissana można trafić od 1 właściciela

Napisano

focus ok.gif z tego co czytam w testach to kładzie astrę II na łopatki. Ale astrą II też miałem przyjemność jeździć i jak kupisz z dobrym silnikiem to tez powinienes być zadowolony.

Napisano

> focus z tego co czytam w testach to kładzie astrę II na łopatki. Ale astrą II też miałem

> przyjemność jeździć i jak kupisz z dobrym silnikiem to tez powinienes być zadowolony.

Rozmyślam nad tym samym bo być może po wakacjach będę właśnie szukał czegoś takiego jak Ty. Z moim analiz wyszedł Focus na pierwszym miejscu, golf IV ewentualnie jakaś almera.

Napisano
  • Autor

> Po prostu nie patrz na markę, ale szukaj kompaktu w dobrym stanie, bez rdzy, utrzymanego,

> serwisowanego.

Tak właśnie będzie, dlatego nie skupiam się na jednym modelu.

Staram się jednak wyeliminować te sprawiające najwięcej problemów i drogie w utrzymaniu.

Napisano
  • Autor

> nie odbiegają od innych aut z tego okresu...

> -żarówki H7 są w tej samej cenie co do europejskich aut...:)

Mam jakieś porównanie. Kiedyś miałem Punto mk1, kumpel Starletkę. Podobne roczniki. Punto jakieś powalająco bezawaryjne nie było, ale za to tanie w naprawach. Starletka psuła się rzadko, ale za to kosztownie.

Pamiętam zestawienie ceny żarówek do podświetlenia konsoli środkowej. Ja płaciłem 1 zł za szt., on coś kolo 30 zł. Ale to tylko przykład. W innych przypadkach, takich dużych dysproporcji nie było.

> mam w rodzinie e12 i n16 - oba polecam...bez większych niespodzianek.

> prędzej almere niz corolle. Nissana można trafić od 1 właściciela

A jak z rudą w Almerze ?

Napisano

mogą nadkola z tyłu złapać wink.gif

osobiście brałbym renówkę, w pracy takowa jest z nalotem grubo powyżej 300 tyś. km i dalej lata. Oleju nie chla, jakoś kupy się trzyma wink.gif Z resztą focus I też jest z podobnym nalotem i też daje radę wink.gif Jednak osobiście do mnie francuz przemawia wink.gif

Napisano

Ja mam akurat Megane II PH I Dci i po jej zakupie cześci z pakietu startowego wyszły mi taniej niż we fiescie 1.8d z 96. smile.gif

Napisano

>. Ja płaciłem 1 zł za szt., on

> coś kolo 30 zł. Ale to tylko przykład.

tak jest. przykład podświetlenia zegarow i ceny żarówek wraz z takim adapterem w serwisie. Ale wtedy bierze sie samą przepaloną żaróweczke, idzie do starego "polmozbytu" i kupuje własnie za 0,8 czy 1zł i podmienia...

W almerze wymienilem łożysko koła przedniego i sprężynę z przodu-koszty spoko, na poziomie nieszokowym.

Corolla w tym czasie nie zepsuła się wcale...

W innych przypadkach, takich dużych dysproporcji nie

> było.

wlaśnie

> A jak z rudą w Almerze ?

no mojego egzemplarza to nie tyczy-ale auto nie bite. W sumie znam 3 właścicieli almer i u nikogo rdzy nie zauważyłem.

Napisano
  • Autor

> no mojego egzemplarza to nie tyczy-ale auto nie bite. W sumie znam 3 właścicieli almer i u nikogo

> rdzy nie zauważyłem.

Dobra wiadomość waytogo.gif Znalazłem ciekawą Almerę na moto.allegro.pl. Może warto będzie ją obejrzeć smile.gif

Napisano

> Dobra wiadomość Znalazłem ciekawą Almerę na moto.allegro.pl. Może warto będzie ją obejrzeć

Też z czystym sumieniem mogę polecić, w rodzince dwie Almery i obie spoko. ok.gif

Napisano

> focus z tego co czytam w testach to kładzie astrę II na łopatki. Ale astrą II też miałem

> przyjemność jeździć i jak kupisz z dobrym silnikiem to tez powinienes być zadowolony.

Ford zaczyna sie na literę F.

Napisano

Z tej dwójki (Astra F- Foka) to tylko Focus. Przejedź się jednym i drugim, to zrozumiesz natychmiast. Do Foki polecam silnik 1.8.

Podobnie jak Koledzy, proponuję zainteresować się skośnookimi: Nissan Almera ceni się deko niżej, aniżeli Corolla. Ciekawą alternatywą jest Mazda 323F serii BJ, szczególnie odmiana Sportive - może zaskoczyć i osiągami, i wyposażeniem.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ford zaczyna sie na literę F.

Opel zaczyna się na literę O.

Renault zaczyna się na literę R.

sick.gifpad.gif

bieri najświeższe, dobrze wyposażone i bez rudej ok.gif

Napisano

Jak nie musi być kompakt to zarknij klasę wyżej na Lagunę. Koncówka produkcji Laguny I. Auta z bogatym wyposażeniem a w tej cenie to jeszcze na pełen serwis Ci zostanie.

Napisano

> Z tej dwójki (Astra F- Foka) to tylko Focus. Przejedź się jednym i drugim, to zrozumiesz

Potwierdzam, polecam Focusa jak na swój wiek świetnie się prowadzi smile.gif

Napisano

> focus z tego co czytam w testach to kładzie astrę II na łopatki.

pod jakim względem ?

kosztów remontu zawiasu ? to na pewno grinser006.gif

jaśli ma być tanio to astra ok.gif

Napisano

> pod jakim względem ?

> kosztów remontu zawiasu ? to na pewno

> jaśli ma być tanio to astra

A powiedzcie Panowie jak wygląda sprawa z Nissanem Almerą n16?

Rdzewieje? Jak wypadają silniki benzynowe? palacz.gif

Napisano

Nie wiem, o co chodzi z tym drogim serwisowaniem aut japońskich, mam już drugie :/ Zobacz lepiej ceny części do Stilo. Np. sprzęgło i amortyzatory - dobrych marek, a nie najtańszych i porównaj z cenami tych samych do np. Hondy. No chyba że ktoś wymienia na tanie części bo chce tym pojeździć rok góra dwa, no to wtedy się sytuacja zmienia.

Określ sobie kilka modeli, wyklucz tylko te których byś nie chciał. Dzwoń i pytaj o jedną sprawę, która wyeliminuje 95% ogłoszeń: czy ma Pan/Pani inne dokumenty potwierdzające historię i przebieg auta niż książka serwisowa: faktury z napraw, paragony za zakup części, prowadzoną jakąkolwiek dokumentację eksploatacji. Szukaj prywatnych aut, ale nie takich które były sprowadzone i nie jest znana ich historia serwisowa i wypadkowa wcześniej. Chyba że chcesz szukać jak ja aut kiedyś, miesiącami oglądając dziesiątki egzemplarzy po wiele godzin, po czym stan auta wychodzi i tak po tygodniach.

Nie bój się panicznie aut po stłuczkach, jeśli właściciel ma jakąś dokumentację, co było naprawiane i za ile (gdzie). Trochę szpachli na przednim błotniku czy zaciek na lakierowanym elemencie to nie jest coś co eliminuje auto używane, jeśli konstrukcja nie była naruszona, nic nie było prostowane, spawane itp. To tylko zewnętrzna blacha, jeśli był naprawiany element który można wymienić typu maska czy błotnik to nie ma się co bać że "bo będzie potem rdzewieć", to nie są duże koszty i problem z naprawą, a większość takich aut nie kupi. Przy czym cena musi być w takim wypadku odpowiednia, a nie jak za "bezwypadkową igłę, panie, okazja".

Napisano

> pod jakim względem ?

komfortu, prowadzenia, materiałów w środku.

Znam wiele focusów z przebiegami ponad 200kkm/10 lat gdzie zawias był nie ruszany, a wcale nie poruszały sie po niemieckich autobahnach.

więc z tym remontem zawiasu to wiesz... smile.gif

> jaśli ma być tanio to astra

IMO focus - byle z korozją nie miał problemów.

Napisano

Astra II czy Focus I ... Hm. Astrę II w tej cenie ciężko kupić w dobrym stanie, Focusa łatwiej. Astra II dobrze zabezpieczona przed korozją, choć były wpadki bo się zdarzają rdzewiejące bez stłuczki, w Focusach sporo typowych rdzewiejących elementów. Astra II 1.4 już całkiem ładnie (wystarczająco) przyspiesza i względnie mało pali, Focus 1.6 wręcz przeciwnie... Do Astry II części jednak tańsze. Które będzie bardziej awaryjne, z tych dwóch w tym wieku to już tylko od egzemplarza i jego stanu zależy ale mniej bałbym się Astry II, chociaż by to nie było decydujące. Focus ciekawszy w środku i lepsze zawieszenie, chociaż Astra II mimo twardości prowadzi się dobrze i ma fajny, precyzyjny układ kierowniczy co bardzo lubię. W Focusach problemy z przekładniami kierowniczymi...

Jakbym miał brać dla siebie, to bardziej podoba mi się Focus, miałbym po prostu większą przyjemność jakąś z tego, pomimo wad, o ile bym znalazł bez korozji.

Napisano

> komfortu, prowadzenia, materiałów w środku.

plus stylistyka ok.gif

ale miało być tanio grinser006.gif

> Znam wiele focusów z przebiegami ponad 200kkm/10 lat gdzie zawias był nie ruszany, a wcale nie

> poruszały sie po niemieckich autobahnach.

> więc z tym remontem zawiasu to wiesz...

ja znam temat z forum FF czy FCP, a jak zobaczyłem kwoty to icon_eek.gif

owszem 200kkm zrobi, ale co dalej ? mowa o aucie za 10kzł a nie nowym/prawie nowym

więc zawias trza brać pod uwagę IMO

a tak w temacie 200kkm, to u mnie już tulejki na poprzecznych wymieniałem, przy 110kkm icon_rolleyes.gif

na szczęście same tulejki a nie całe wahacze wink.gif ale ze 150zł poszło (kilka rzeczy to nie znam dokładnej kwoty)

w astrze F (ale G ma chyba podobny zawias) do 250kkm nie dotykałem tylnej belki, przy 180kkm zmieniłem sprężyny i amory ok.gif

> IMO focus - byle z korozją nie miał problemów.

ok.gif

do tego dodaj LPG które w astrze będzie o wiele mniej problematyczne, choć o tym akurat nie było

ale można by szukać auta z LPG, będzie sporo tańsze w eksploatacji ok.gif

Napisano

Może serwisowanie nie jest drogie ale jak robisz coś przy zawieszeniu to nic nie da się odkręcić bo wszystko jest tak zardzewiałe ze trzeba wymieniać wiele elementów.... oczywiście nie zawsze.

Napisano

> pod jakim względem ?

moj focus ma przejechane 200kkm, z czego 100kkm po niemieckich drogach (chyba, bo to nie ja jezdzilem) + 70kkm po polskich + 30kkm po szwedzkich.

Jak do tej pory w zawieszeniu wymieniany byl tylko jakis element z tylu, ktory kosztowal kilkadziesiat zl. Teraz znowu cos stuka z tylu, wiec zobaczymy jakie beda koszty.

nie sadze, zeby zawieszenie astry bylo tansze w utrzymaniu

Napisano

> moj focus ma przejechane 200kkm, z czego 100kkm po niemieckich drogach (chyba, bo to nie ja

> jezdzilem) + 70kkm po polskich + 30kkm po szwedzkich.

> Jak do tej pory w zawieszeniu wymieniany byl tylko jakis element z tylu, ktory kosztowal

> kilkadziesiat zl. Teraz znowu cos stuka z tylu, wiec zobaczymy jakie beda koszty.

> nie sadze, zeby zawieszenie astry bylo tansze w utrzymaniu

jeszcze nie robiłeś, ok, ale ile jeszcze pojeździ ?

http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=56554

Quote:

Przygotuj się na cięcie wahaczy z tyłu (na 95%). Na Twoim miejscu kupiłbym na tył:

- zestaw wahaczy Meyle 849zł

- łożyska SKF lub Meyle, w granicach około 65zł szt. za Meyle

Przód:

- łączniki wymień obydwa, nie jeden. Kupiłbym TRW za ok. 125-130zł para.

- co do sworznia zwrotnicy to nie wiem

Dolicz do tego robociznę oraz ustawienie geometrii i wyjdzie w granicach 1500zł za całość.

http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=51338&page=2

Quote:

witam, ja wymienilem caly tyl, komplet wachaczy + sruby kupilem na alledrogo firmy Mayle czy jakos tak za 900zeta z przesylka, do tego jeszcze cukierki i robota 1400 calosc wyszla

to są oczywiście ceny za cały kpl tył ok.gif

wiadomo że można to robić na raty jak ktoś ma czas wink.gif

w astrze masz z tyłu belkę, więc tych elementów jest sporo mniej, a i są chyba trwalsze hmm.gif

już pisałem, ze u siebie wymieniałem akurat same tulejki bo te można kupić, więc koszt nie wielki ok.gif

Napisano

> Znam wiele focusów z przebiegami ponad 200kkm/10 lat gdzie zawias był nie ruszany, a wcale nie

Kumpel niedawno kupił takiego focusa. W ubiegłym tygodniu zostawił u mechanika 2kPLN za kompletny remont zawieszenia.

Napisano

> Kumpel niedawno kupił takiego focusa. W ubiegłym tygodniu zostawił u mechanika 2kPLN za kompletny

> remont zawieszenia.

no i git - za tyle zrobisz kompletnie nową zawiechę na ori częściach.

Napisano

> no i git - za tyle zrobisz kompletnie nową zawiechę na ori częściach.

Nom, tylko lekko zabolało. Nie spodziewał się takich kosztów grinser006.gif

Napisano

> Nom, tylko lekko zabolało. Nie spodziewał się takich kosztów

Przez internet kupowal to auto? grinser006.gif

Napisano

> Nom, tylko lekko zabolało. Nie spodziewał się takich kosztów

Żeby wielowahacza nie wysłuchać jak stuka? Widać chop nie obeznany z motoryzacją... wink.gif

Napisano

> Żeby wielowahacza nie wysłuchać jak stuka? Widać chop nie obeznany z motoryzacją...

Twierdzi, że jak kupował to nie wysłuchał nic niepokojącego :-)

Przejeździł chyba 4 miesiące i szlak trafił tył. Jak już robił to zrobił wszystko...

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kumpel niedawno kupił takiego focusa. W ubiegłym tygodniu zostawił u mechanika 2kPLN za kompletny

> remont zawieszenia.

hmm.gif Focus coraz mniej mi się podoba zlosnik.gif

Warto było zapytać na MK waytogo.gif

Focusa zamieniamy na Almerę, dorzucamy dwa francowate (Xsara i Megane) i wśród tych będziemy chyba szukać czegoś w dobrym stanie. No chyba, że przypadkiem nawinie się coś innego, w wyjątkowo dobrej kondycji smile.gif

Napisano

> Focusa zamieniamy na Almerę, dorzucamy dwa francowate (Xsara i Megane) i wśród tych będziemy chyba

> szukać czegoś w dobrym stanie.

Sam raz na jakiś czas przeglądam oferty Megane 2 kombi, spodobało mi się to autko. Szkoda, że wybór bezproblemowych silników benzynowych sprowadza się tylko do 1.4 16V... a wtedy kupno tego auta w wersji GrandTour praktycznie jest niemożliwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.