Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śmierć na A2 - łoś wbiegł pod samochód

Featured Replies

Napisano

tekst

Quote:

Po godzinie 1 w nocy na autostradę A2 tuż za węzłem Emilia wbiegł łoś. Zwierzę wpadło pod skodę, którą podróżowały w kierunku Warszawy 4 osoby. W szczątki łosia wjechały jeszcze trzy inne pojazdy: bmw, nissan i ciężarówka.

Siła uderzenia skody w łosia była tak wielka, że kierowca samochodu zginął na miejscu. Trzej ranni pasażerowie zostali odwiezieni do szpitala w Zgierzu. Szczątki zwierzęcia porozrzucane zostały na odcinku niemal kilometra autostrady. Okoliczności wypadku wyjaśnia policja w Zgierzu.

Mamy najdroższe autostrady w Europie, przynajmniej w stosunku do zarobków, ale za to chyba najgorsze. Wieczne remonty na trasie Katowice-Kraków, a teraz jeszcze zwierzęta wybiegające na drogę. Rodzina tych zabitych powinna wytoczyć zarządcy A2 proces i zażądać horrendalnego odszkodowania. Co za chory kraj sick.gif

Napisano

wypadek i tyle, sam bylem swiadkiem na A2 w DE gdzie pod tira wyskoczyla sarna i tylko huk byl i miesko w powietrzu.

Napisano

> tekst

> Quote:

> Po godzinie 1 w nocy na autostradę A2 tuż za węzłem Emilia wbiegł łoś. Zwierzę wpadło pod skodę,

> którą podróżowały w kierunku Warszawy 4 osoby. W szczątki łosia wjechały jeszcze trzy inne

> pojazdy: bmw, nissan i ciężarówka.

> Siła uderzenia skody w łosia była tak wielka, że kierowca samochodu zginął na miejscu. Trzej ranni

> pasażerowie zostali odwiezieni do szpitala w Zgierzu. Szczątki zwierzęcia porozrzucane zostały

> na odcinku niemal kilometra autostrady. Okoliczności wypadku wyjaśnia policja w Zgierzu.

> Mamy najdroższe autostrady w Europie, przynajmniej w stosunku do zarobków, ale za to chyba

> najgorsze. Wieczne remonty na trasie Katowice-Kraków, a teraz jeszcze zwierzęta wybiegające na

> drogę. Rodzina tych zabitych powinna wytoczyć zarządcy A2 proces i zażądać horrendalnego

> odszkodowania. Co za chory kraj

Nie za często ale zdarza się, że są wyjazdy do biegających po autostradzie zwierząt, zdarza się wyjazd do wypadku lub kolizji, której przyczyną był biegający po jezdni jakiś zwierz. To było jest i będzie.

Przeważnie przyczyną są złodzieje, którzy kradną siatkę zabezpieczającą, wandale, którzy niszczą ową siatkę lub sama zwierzyna, która potrafi w jakiś sposób pokonać taką przeszkodę.

Wszelkie ubytki siatki zabezpieczającej są na bieżąco naprawiane, autostrada jest patrolowana, codziennie obsługa autostrady pracuje i naprawia to co ktoś zniszczy lub co się zużyje.

Niestety niemożliwe jest pilnowanie wszystkiego i zapobieganie wszelkim usterkom.

Ale najlepiej napisać, że to przez ten "Chory kraj.", bo tak wygodniej. To zresztą dość popularny ostatnio zwrot. Mogłeś jeszcze dodać "Jak żyć?"

Według Ciebie to chyba co 100 metrów powinien stać człowiek i od razu alarmować gdy coś złego się dzieje.

screwy.gif

Napisano

> drogę. Rodzina tych zabitych powinna wytoczyć zarządcy A2 proces i zażądać horrendalnego

skad wiesz, ze to wynik zaniedbania a nie po prostu wypadek? Jesli zarzadca autostrady robi przeglady siatek zabezpieczajacych i je naprawia to imho nie ma podstawy do odszkodowania.

Napisano

Pytanie, jak szybko jechal? Przy 120 km/h spora sarna pokiereszowala samochod, ale zagrozenia dla zycia nie bylo. Dodam, ze w NL autostrady NIE SA grodzone icon_eek.gif i to sie zdarza dosyc czesto. Ale w NL ludzie jezdza zgodnie z ograniczeniami......

Napisano

> Pytanie, jak szybko jechal? Przy 120 km/h spora sarna pokiereszowala samochod, ale zagrozenia dla

> zycia nie bylo. Dodam, ze w NL autostrady NIE SA grodzone i to sie zdarza dosyc czesto. Ale

> w NL ludzie jezdza zgodnie z ograniczeniami......

w PL predkosc dozwolona na autostradzie to 140km/h. Los jest duzym i dosc wysokim zwierzakiem. Wystarczylo ze go lekko podcielo i polecial na szybe... auto wcale nie musi byc mocno uszkodzone zeby ktos zginal oslabiony.gif

edit

na tvn24 jest filmik, na ktorym widac auto.

Napisano

> w PL predkosc dozwolona na autostradzie to 140km/h. Los jest duzym i dosc wysokim zwierzakiem.

> Wystarczylo ze go lekko podcielo i polecial na szybe... auto wcale nie musi byc mocno

> uszkodzone zeby ktos zginal

zreszta nawet widac na zdjeciach, ze przod samochodu jest prawie nie ruszony, prawdopodobnie wpadl na szybe i do srodka frown.gif

analogicznie na jakis zawodach we francji w ktorych bralem udzial zapodział sie jakis kierowca i wjazdzal pod gore, podczas gdy 3 kolarzy zjezdzalo w dol, 2 kolarzy jakos sie jedynie otarło a trzeci wpadll do srodka przez szybe. Uderzenie było tak mocne, ze kierowca wraz z fotelemm wypadł przez tylna szybe. niestety, kolarz oraz kierowca poniesli smierc na miejscu crazy.gif

Napisano

Brawo, brawo, tak jest!

Łosie na tory!

Napisano

Gratuluję dedukcji - łosia trzasła skoda - wina tego że mamy za drogie i badziewiaste autostrady rotfl.gif

Koniecznie się zapisz do PiSu

Napisano

> Gratuluję dedukcji - łosia trzasła skoda - wina tego że mamy za drogie i badziewiaste autostrady

> Koniecznie się zapisz do PiSu

Akurat chyba ten odcinek oddawał do użytku prezes więc może nie nagłaśniajmy tego wink.gif.

A co do samego wypadku to wystarczy że ktoś sobie pożyczył kawałek siatki zabezpieczającej, albo łoś ją po prostu rozwalił, w końcu to potężne zwierze.

Napisano

> Pytanie, jak szybko jechal? Przy 120 km/h spora sarna pokiereszowala samochod, ale zagrozenia dla

> zycia nie bylo. Dodam, ze w NL autostrady NIE SA grodzone i to sie zdarza dosyc czesto. Ale

szwedzi robili fajne crashtesty z losiami - nie ma szans przy predkosci od 100 wzwyz - za duza masa wpada przez szybe plus poroze.

Napisano

> Co za chory kraj

Quote:

Według policji zwierzę znalazło się na autostradzie prawdopodobnie przeskakując, bądź uszkadzając wysoką na 1,5 metra siatkę, ogradzającą w tym miejscu trasę.

facepalm%5B1%5D.gif

faktycznie chory kraj, jakby był zdrowy to łosie nie skakałyby tak wysoko

Napisano

> faktycznie chory kraj, jakby był zdrowy to łosie nie skakałyby tak wysoko

hehe.gifok.gif

Napisano

> Gratuluję dedukcji - łosia trzasła skoda - wina tego że mamy za drogie i badziewiaste autostrady

ciekawe czy znaki były ze moga byc zwierzeta

wczoraj jechalem A2 Łódź - Warszawa

to gdzies znaki były i ograniczenie predkosci

na trasie od Strykowa do Konina nie kojarze znaków icon_rolleyes.gif

swoja droga Alfa fajne widoki mozna spotkać na 70tce

jak jedzie safety car Alfa Romeo 159 "Policja" a za nią 30 aut bo połowa się boi wyprzedzić rotfl.gif

Napisano

> szwedzi robili fajne crashtesty z losiami - nie ma szans przy predkosci od 100 wzwyz - za duza masa

> wpada przez szybe plus poroze.

Widać jak koń praktycznie tylko wbiega na samochód i jak jest uszkodzony

a tu kto przeżyje?

horse-car-accident.jpg

car_hits_horse_loses.jpg

Napisano

> szwedzi robili fajne crashtesty z losiami - nie ma szans przy predkosci od 100 wzwyz - za duza masa wpada przez szybe plus poroze.

akurat moje wozidło, ale są też inne.

Porównując z innymi - jeżdżę anty-łosiowym czołgiem yikes.gif

Napisano

prawie w tym samym miejscu we wtorek widziałem mercedesa 190 jadącego pod prąd w stronę warszawy,musi jakieś pechowe miejsce zlosnik.gif

Napisano

> Tutaj akurat moje wozidło, ale są też inne.

> Porównując z innymi - jeżdżę anty-łosiowym czołgiem

Ale mu fajnie nóżki w powietrzu merdają hehe.gif

SUvy mają wyżej maskę. Taci civic już pewnie bierze łosia "do środka"...

Napisano

> prawie w tym samym miejscu we wtorek widziałem mercedesa 190 jadącego pod prąd w stronę

> warszawy,musi jakieś pechowe miejsce

Na odcinku "konińskim"? Przecież tam się nie da wjechać pod prąd, jedyna opcja to świadomie zawrócić/wyjechać pod prąd z MOP'a.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale mu fajnie nóżki w powietrzu merdają

W języku łosia oznacza to "ale się cieszę".

> SUvy mają wyżej maskę. Taci civic już pewnie bierze łosia "do środka"...

Na pewno. SUV - i łoś nie ma żadnych szans hahaha.gif

Napisano

> Na odcinku "konińskim"? Przecież tam się nie da wjechać pod prąd, jedyna opcja to świadomie

> zawrócić/wyjechać pod prąd z MOP'a.

> Pozdrawiam BAS

Nie wiem jak o zrobil ale słyszałem przez radio że zawracał zaraz na środku jezdni...

Napisano

> Nie wiem jak o zrobil ale słyszałem przez radio że zawracał zaraz na środku jezdni...

Pijany albo głupi, żeby pakować się na czołówkę z osobówkami lecącymi 150km/h+ i ciężarówkami idącymi przy odcince.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Brawo, brawo, tak jest!

> Łosie na tory!

Unia pewnie to wprowadzi

Napisano

zaliczyłem sarne przy 140, trochę inna bajka bo siła uderzenia poszła tak że do szyby nic nie doszło i praktycznie cała rozsypała się na masce... łoś na masce to się tylko podetnie i z całym impetem wpada do środka, tak jak koń...

Napisano

> w PL predkosc dozwolona na autostradzie to 140km/h.

no i to jest właśnie problem - trzeba obniżyć prędkość na autostradach. a jak jakiś debil będzie jechał za szybko - jego wina a społeczeństwo szczęśliwe, że chwast sam się wyrwał

ok.gif

Napisano

> Unia pewnie to wprowadzi

No i bardzo dobrze, uleczy w ten sposób to chore państwo!

Łosie na tory!!!

Napisano

> no i to jest właśnie problem - trzeba obniżyć prędkość na autostradach. a jak jakiś debil będzie

> jechał za szybko - jego wina a społeczeństwo szczęśliwe, że chwast sam się wyrwał

facepalm%5B1%5D.gif

Taaaaakkkk, wprowadźmy 70tkę na autostradach i ustawmy fotoradary. facepalm%5B1%5D.gif

Mam nadzieję, że to była ironia, której nie wychwyciłem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No i bardzo dobrze, uleczy w ten sposób to chore państwo!

> Łosie na tory!!!

myśle, że nie zrozumial...

albo ja zrozumiałem inaczej smile.gif

Napisano

> myśle, że nie zrozumial...

Staram się nie używać argumentów ad personam, więc...

Zamilknę.

I będę tylko powtarzał "ŁOSIE NA TORYYY!!!!"

> albo ja zrozumiałem inaczej

Napisano

> Mamy najdroższe autostrady w Europie, przynajmniej w stosunku do zarobków, ale za to chyba

> najgorsze. Wieczne remonty na trasie Katowice-Kraków, a teraz jeszcze zwierzęta wybiegające na

Właściwie to bym Ci napisał że w dupie byłeś i g.wno widziałeś.

No, ale Ci tak nie napiszę, a dam tylko przykład co bym napisał...

Sam przywaliłem w stado dzików na czeskiej autostradzie. I wyglądało to tak samo jak w opisie wypadku z łosiem. Tylko że ja przeżyłem, bo dziki jednak mniejsze od łosia są. I też oprócz mnie inne auto się rozwaliło na zwłokach zwierzęcia. I też mięso było na kilkuset metrach autostrady.

Na autostradzie wbrew pozorom jest pełno znaków z informacją o dzikich zwierzętach na odcinku X kilometrów.

Na niemieckich autostradach często (baaardzo często) nie ma siatki przeciw zwierzętom.

Napisano

Jasne. Napisz jeszcze że wszystkiemu Tusk jest winny. Nie wiem co ci napisać. Nie napiszę nic bo bym musiał cie obrazić.

Pozdrawiam

Napisano

Chyba nie musi bo już jest hehe.gif

Boa

Napisano

> I będę tylko powtarzał "ŁOSIE NA TORYYY!!!!"

Tak z ciekawości zapytam : co te biedne łosie mają na tych torach robić ??? biglaugh.gif

Generalnie, to hasło jest słuszne ok.gifbiglaugh.gif

Napisano

Kilka lat temu właśnie w okolicy Emilii na A2 "mignęła" mi tuż przed nosem sarna. Jechałem w nocy, nawet nie zdążyłem odpuścić gazu - ułamek sekundy. Bardzo dobitnie rozszerzyło to moją wyobraźnię w zakresie nocnej jazdy. Od tamtej pory jeśli nie można włączyć świateł drogowych, jadę maks. 90 - 100 km/h, nawet na autostradzie. To i tak spora prędkość IMO.

Autostrady powinny być szczelnie ogrodzone siatką, ale nawet mimo tego czasem jakiś biedny zwierzak się nawinie frown.gif

Ponoć masakra pod tym względem jest na nowo oddanym odcinku A2 Łódź - Wawa. Nie wszędzie jeszcze zdążono założyć siatkę, a zwierzęta jeszcze nie przyzwyczaiły się do specjalnych przejść. Efekt jest przykry oslabiony.gif

Napisano

> Efekt jest przykry

Jechalem ten odcinek chyba 4-krotnie i poza jednym psem to nic nie widzialem.

Na asfalcie tez nie ma za duzo sladow truchla, aczkolwiek trzeba uwazac, bo faktycznie spore odcinki nie maja zadnego ogrodzenia...

Autostrada jak kazda droga, nie zwalnia z zachowania ostroznosci...

Prawdziwa plaga sa za to stare sztrucli stojace na poboczu z otwarta maska sick.gif

Naliczylem ich w sumie kilkanascie.

Napisano

> Brawo, brawo, tak jest!

> Łosie na tory!

Łoś osobowy z Konina do Warszawy odjedzie z toru trzeciego przy peronie pierwszym. Prosimy odsunąc się od torów bo zarobicie rogiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jasne. Napisz jeszcze że wszystkiemu Tusk jest winny. Nie wiem co ci napisać. Nie napiszę nic bo

> bym musiał cie obrazić.

> Pozdrawiam

Po pierwsze to naprawde podziwiam twoją (i paru innych) zajadłośc. Ciekawe, czy gdyby twoi krewni czy znajomi zginęli w tym wypadku tez byś tak się czepiał?

Po drugie nie jestem w PiS ale z dwojga to już wolę Kaczyńskich niż Tuska, który dba tylko o interesy najbogatszych i doprowadza naród do coraz wiekszej biedy. I to nie jest tylko moje zdanie, zaś ludzie starsi otwarcie tęsknia juz za czasami komuny, bo w porównaniu z tym co jest teraz to podobno było znacznie lepiej. Ale co moga o tym wiedzieć dzieciaki, którym tatuś kupił samochód zlosnik.gif

Napisano

Pojeźdź trochę po Europie zamiast pisać głupoty.

To że A2 jest jaka jest to raczej chwilowa sytuacja.

A1, A4 są szerokie i w miarę dobrze wyprofilowane. z ogromnymi wolnymi obszarami przy autostradzie.

Mało który kraj jak tak szerokie autostrady 2 pasmowe razem z polem po bokach. Mimo że i może robią się płatne i drogie to są naprawdę dobre.

Napisano

> ale z dwojga to już wolę Kaczyńskich niż Tuska,

Jakich Kaczyńskich ???

Chyba przespałeś ostatnie dwa lata hehe.gif

Napisano

> Tutaj akurat moje wozidło, ale są też inne.

> Porównując z innymi - jeżdżę anty-łosiowym czołgiem

Pod warunkiem, że trafisz dokładnie w takiego "testowego" łosia, bo żywe to miewają różne rozmiary i różnie się "układają" zlosnik.gif

Napisano

> Widać jak koń praktycznie tylko wbiega na samochód i jak jest uszkodzony

I to ten filmujący kretyn nie dał koniom przebiec na prawą stronę drogi.

Napisano

> Pod warunkiem, że trafisz dokładnie w takiego "testowego" łosia, bo żywe to miewają różne rozmiary

> i różnie się "układają"

to jest tak zwany łoś laboratoryjny. hehe.gif

Niestety w naszym chorym kraju to nawet łosie są niewymiarowe zlosnik.gif

Napisano

> Pod warunkiem, że trafisz dokładnie w takiego "testowego" łosia, bo żywe to miewają różne rozmiary

> i różnie się "układają"

To jest los na miare naszych mozliwosci grinser006.gif

Napisano

Ty mi nic nie tłumacz. Wytłumacz to łosiowi żeby nie skakał przez płot. Jak zrozumie ciebie to może i zrozumie Kaczyńskiego.

Poza tym takie wypadki się zdażają na całym świecie - z tym że tylko takie "łosie" łaczą je z kims konkretnym. offtopic.gif

Boa

Napisano

> Kilka lat temu właśnie w okolicy Emilii na A2 "mignęła" mi tuż przed nosem sarna. Jechałem w nocy,

> nawet nie zdążyłem odpuścić gazu - ułamek sekundy. Bardzo dobitnie rozszerzyło to moją

> wyobraźnię w zakresie nocnej jazdy. Od tamtej pory jeśli nie można włączyć świateł drogowych,

> jadę maks. 90 - 100 km/h, nawet na autostradzie. To i tak spora prędkość IMO.

ja miałem podobnie na S1. Jechałem nad ranem, już zmęczony, dosyć powoli: około 100km/h. Sarna śmignęła tuż przed samochodem, nawet nie zdążyłem nacisnąć na hamulec. Takie sytuacje mnie dają do myślenia, że żadna droga nie jest w 100% bezpieczna, zawsze się coś może wydarzyć. Niektórym się wydaje, że jak droga prosta, równa i szeroka to nic się nie może stać i można jechać 200km/h

> Autostrady powinny być szczelnie ogrodzone siatką, ale nawet mimo tego czasem jakiś biedny zwierzak

> się nawinie

Autostrada A4 w okolicy Krakowa kiedyś była nieogrodzona. Potrąconych psów, kotów i innych zwierząt było mnóstwo. Ze 2 lata temu był remont w ramach którego droga została też ogrodzona i liczba rozjechanych zwierząt spadła imho o około 90%. Czasem się jeszcze zdarzy jakiś pies czy kot w okolicach węzłów, gdzie na drogę może się łatwo dostać zjazdem czy wjazdem. Ale to już jest imho nie do uniknięcia.

> Ponoć masakra pod tym względem jest na nowo oddanym odcinku A2 Łódź - Wawa. Nie wszędzie jeszcze

> zdążono założyć siatkę, a zwierzęta jeszcze nie przyzwyczaiły się do specjalnych przejść.

> Efekt jest przykry

Napisano
  • Autor

> Ty mi nic nie tłumacz. Wytłumacz to łosiowi żeby nie skakał przez płot.

Nie znam sie na łosiach, myslałem że przyczyna wypadku był brak ogrodzenia lub dziura w nim

A jak jesteś taki mądry to powiedz jak my - uzytkownicy dróg - moglibysmy wymusić spadek cen za autostrady i lepszą jakośc dróg w PL? Poza sporadycznymi protestami w stylu płacenie 1 groszówkami. Bo jak nic się nie robi, to dalej będziemy robieni w konia frown.gif

Napisano

...

> A jak jesteś taki mądry to powiedz jak my - uzytkownicy dróg - moglibysmy wymusić spadek cen za

> autostrady i lepszą jakośc dróg w PL? Poza sporadycznymi protestami w stylu płacenie 1

> groszówkami. Bo jak nic się nie robi, to dalej będziemy robieni w konia

Wymusić spadek cen za autostrady można moim zdaniem jedynie tylko przez masowe korzystanie z dróg alternatywnych. Jak spadną im przychody to będą zmuszeni do podjęcia decyzji o obniżce cen. Protesty z płaceniem groszówkami jedynie mogą wywołać uśmiech politowania i uprzykrzyć życie pracownikom, którzy nie mają żadnego wpływu na ceny.

Napisano

> Nie znam sie na łosiach, myslałem że przyczyna wypadku był brak ogrodzenia lub dziura w nim

> A jak jesteś taki mądry to powiedz jak my - uzytkownicy dróg - moglibysmy wymusić spadek cen za

> autostrady i lepszą jakośc dróg w PL? Poza sporadycznymi protestami w stylu płacenie 1

> groszówkami. Bo jak nic się nie robi, to dalej będziemy robieni w konia

bylo nie protestowac na winiety Pola. Ale wszycy byli wtedy madrzejsi...

Napisano

> (...)

> autostrady i lepszą jakośc dróg w PL? (...)

Nie wymusimy bo to jest biznes. Cena przejazdu autostradą musi inwestorowi zwrócić koszty jej budowy. Jeśli spadną przychody to on co najwyżej podniesie ceny zamiast obniżać.

Napisano

Quote:

Według policji zwierzę znalazło się na autostradzie prawdopodobnie przeskakując, bądź uszkadzając wysoką na 1,5 metra siatkę, ogradzającą w tym miejscu trasę.

> faktycznie chory kraj, jakby był zdrowy to łosie nie skakałyby tak wysoko

Jeśli "siatka na łosie" rzeczywiście ma tylko 1,5 m wysokości, to naprawdę chory jest kraj,

w którym TAKIE yikes.gif niedoróbki przechodzą przez kontrole. crazy.gif

Łoś przekracza 2,5 metra wysokości. Przeskoczenie 1,5 metrowej siatki to dla niego naprawdę żadna trudność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.