Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb pomaga choć ciut przy braku klimy ?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Zastanawiam się czy warto w jakim stopniu pomoże. Zmiana auta nie wchodzi w grę.

Napisano

Nie dało się tego odczuć w moim przypadku.

Jednakże ja mam zgodnie z prawem jedynie tył auta najciemniej jak się dało, gdzie naprawdę przesiaduję sporadycznie.

Wydaje mi się, że raczej na niewiele się to zda.

Napisano

> Jak w temacie. Zastanawiam się czy warto w jakim stopniu pomoże. Zmiana auta nie wchodzi w grę.

Imo nie.

Mam sciemnione wszystkie szyby ale i tak auto(czarne) bardzo sie nagrzewa.

Lepiej jest tylko jak slonce jest z boku, nie razi tak mocno.

Napisano

> Mam sciemnione wszystkie szyby ale i tak auto(czarne) bardzo sie nagrzewa.

> Lepiej jest tylko jak slonce jest z boku, nie razi tak mocno.

Podpisuje sie pod tym jako uzytkownik,zafoliowanego samochdu(wszystkie szyby,procz czolowej grinser006.gif)

Napisano

> Nie dało się tego odczuć w moim przypadku.

> Jednakże ja mam zgodnie z prawem jedynie tył auta najciemniej jak się dało, gdzie naprawdę

> przesiaduję sporadycznie.

> Wydaje mi się, że raczej na niewiele się to zda.

Pewnie że się nagrzewa. Na co liczyłeś że postawiasz auto w pełnym słońcu i się nie nagrzeje bo masz folie. Folia zdaje egzamin jak postawisz auto np na 30min. Wtedy czuć różnicę (byly kiedys testy w AŚ), na dłuższą mete auto tak czy inaczej się nagrzeje.

Napisano

> Imo nie.

> Mam sciemnione wszystkie szyby ale i tak auto(czarne) bardzo sie nagrzewa.

> Lepiej jest tylko jak slonce jest z boku, nie razi tak mocno.

wiadomo, ze bedzie sie nagrzewac

pytanie tylko czy nie nagrzewa sie jednak ciutke mniej...

Napisano

> Jak w temacie. Zastanawiam się czy warto w jakim stopniu pomoże. Zmiana auta nie wchodzi w grę.

Nie, nie pomoże.

Napisano
  • Autor

> na dłuższą mete auto tak czy inaczej się nagrzeje.

Owszem nagrzeje, ale czy nie słabiej, a jeśli to ile ?

Napisano

W moim odczuciu różnica na + jest zauważalna - auto zdecydowanie mniej się nagrzewa i zapewnia większy komfort podróżowania przy bocznym słońcu.

Kiedyś miałem przyciemnione całe auto - srebrnego Matiza (oprócz przodu oczywiście) i różnica była spora. To samo stwierdziła moja ówczesna serce.gifgrinser006.gif gdy przyciemniłem jej całego granatowego P206.

Ostatnio przyciemniłem tyły bordowego Citroena Berlingo więc auto mocno przeszklone i różnica również jest zauważalna, choć już nie tak bardzo.

Celowo piszę o kolorach lakieru, bo granatowe 206 nagrzewało się bardziej niż jasne auta i tam różnica po przyciemnieniu była największa.

Jeszcze jedna uwaga - dużo daje strategiczne zaparkowanie auta tak, aby słońce świeciło na postoju na przyciemnioną stronę auta a nie centralnie przez przednią szybę.

Napisano

Szyby to pikuś.

Grzeje od blachy, jak auto stoi na słońcu i nie daj Boże jest czarne to ciemne szyby tu nic nie pomogą. Wręcz jeszcze bardziej będzie do nich ciągnąć słoneczko smile.gif

Wiem co mówię bo sam mam tak owe biglaugh.gif

Napisano

kiedyś na targach było stoisko z foliami, reklamowali folię która w znaczny sposób redukuje nagrzewanie ok.gif

nawet był taki mini test z żarówką i dwie szyby - z tą folią "termiczną", zwykła i zwykła szyba

różnica w nagrzewaniu była wyraźna, ale ile w tym prawdy i jak to się przekłada na realne warunki ?

ciekawe czy ktoś ma taką folię i się pochwali hmm.gif

Napisano

> Owszem nagrzeje, ale czy nie słabiej, a jeśli to ile ?

odpowiem tak:

jak wyjedziesz oboma autami (pierwsze przyciemnione, drugie nie) z garazu i bedziesz jechac w sloneczny dzien

to w tym pierwszym dluzej bedzie "przyjemniej"

po ~1h w obu autach bedzie tak samo nie do zmiesienia

Napisano

Quote:

Szyby to pikuś.Grzeje od blachy

Blacha to Pikuś, najbardziej grzeje od nagrzanego kokpitu old.gif.

Napisano

duzo mniej slonce piecze przez szybe

Napisano

Na postoju nie ma znaczenia, podobno pomaga jak się jedzie nienagrzanym samochodem....

Napisano

Miałem w seicento przyciemniony tył najmocniej jak się dało, nie odczuwałem różnicy

Napisano

cały klucz tkwi w kolorze tapicerki - jeśli jest ciemna to przyciemnienie szyb da sporo - jeśli jest jasna - nic nie da lub niewiele. Wynika to z wchłanialności promieni słonecznych przez kolor - ciemne szyby zatrzymują promienie, ale jasna tapicerka je odbija, zamiast wchłaniać, więc efekt bardzo podobny.

Napisano
  • Autor

Ciemna - mocniej się nagrzewa, jasna - mniej się nagrzewa. Pokręciłeś wink.gif

Napisano

Jak umarłemu kadzidło

Napisano

> A czy może folie lustrzane dają lepsze efekty.

Mam folię czarną metalizowaną (nie mylić z lustrzaną bo nie daje efektu lustra).

Według parametrów ta moja folia "30" tak samo zmniejsza przejście "ciepła" jak zwykła czarna folia "piątka".

Z tyłu rodzinka mówi, że rzeczywiście słońce mniej grzeje smile.gif

Napisano
  • Autor

> A czy może folie lustrzane dają lepsze efekty.

Pewnie tak, bo odbijają promienie zamiast je pochłaniać ciemnym kolorem. Ilość światła w aucie jest pewnie taka sama, ale same szyby domyślam się mniej się nagrzewają... - domniemam.

Napisano

Miałem Voyagera (czyli bardzo duza powierzchnia szyb) z przyciemnionymi szybami z tyłu. Folia w kolorze fioletowym na tyle przezroczysta, że było widać środek. Przyciemnienie to dawało bardzo dużo i nie trzeba było włączać klimatyzacji nawet w największe upały (nawiasem mówiąc klima i tak nie działała tongue.gif).

Moim zdaniem przyciemnienie daje dużo, być może na odczucia ma wpływ konkretny model auta.

Napisano

> Pewnie tak, bo odbijają promienie zamiast je pochłaniać ciemnym kolorem. Ilość światła w aucie jest

> pewnie taka sama, ale same szyby domyślam się mniej się nagrzewają... - domniemam.

Tutaj są specyfikacje jednego z producentów folii

link

Folie typu HP Charcoal są foliami metalizowanymi i jak widać zmniejszają emisję światła w dość dobry sposób, więc nagrzewanie wnętrza na pewno będzie mniejsze niż w przypadku zwykłych folii

Napisano

> zmiana auta nie wchodzi w grę.

dołóż klimę i po sprawie - innej możliwości nie masz jeśli chcesz coś poprawić

Napisano

> Ciemna - mocniej się nagrzewa, jasna - mniej się nagrzewa. Pokręciłeś

dobrze napisałem, że jasna tapicerka odbija promienie (odbija = nie nagrzewa się; wchłania = nagrzewa się)- wtedy zastosowanie przyciemnienia szyb nie daje tyle, co wtedy, gdy tapicerka jest ciemna.

Napisano

Ja mam folie ciemne lustro czy jakoś tak ...

14163832.jpg

... i tak jak pisano wcześniej , do pewnego czasu coś daję ... potem tak się nagrzeje zlosnik.gif

Napisano

Przyciemnienie to dawało

> bardzo dużo i nie trzeba było włączać klimatyzacji nawet w największe upały (nawiasem mówiąc

> klima i tak nie działała ).

Faktycznie, bardzo wiarygodna opinia hehe.gif

Napisano

> Pewnie tak, bo odbijają promienie zamiast je pochłaniać ciemnym kolorem. Ilość światła w aucie jest

> pewnie taka sama, ale same szyby domyślam się mniej się nagrzewają... - domniemam.

to musiałbyś nakleić antisole od zewnątrz - bo jak się szyba nagrzeje to żadna lustrzana czy inna folijka od środka nie pomoże

Napisano

Mam, klima szybciej schładza budę.

Napisano

nie działa w żadnym z dwóch aut, w jednym niestety nie mam klimy, no może trochę się materiały z tyłu mniej nagrzewają ale i tak jest ukrop i nie ma czym oddychać, drugie auto jest ma jasny kolor więc z założenia nagrzewa się ciutkę mniej ale nic tym nie wskórasz poza powiedzmy upiększeniem wizualnym i zapewnieniem miejsc vip-owskich na tylnej kanapie zlosnik.gif największą tragedią był ciemnozielony lanos z kiepskimi materiałami wykończeniowymi w środku - kierownica czasami wręcz parzyła, w megance nie ma na szczęście takich atrakcji ze względu na lepsze materiały ale slogany reklamowe typu przyciemniona szyba = aż do 90% mniejsze nagrzewanie wnętrza można włożyć między bajki zlosnik.gif

Napisano

> Przyciemnienie to dawało

> Faktycznie, bardzo wiarygodna opinia

Wiarygodna jest na pewno twoja opinia. Nie masz o czymś pojęcia ale komentujesz to. hehe.gif

Napisano

Zielonkawe (dawniej brązowe) szyby atermiczne trochę dają np. jak się jedzie to słońce nie wali tak po rękach w stosunku do szyby całkowicie bezbarwnej.

Jeżeli chodzi o folię to musiałaby część promieniowania odbijać ewentualnie zatrzymywać jednak bardziej odczuwałoby się to już w jeździe, bardziej jako pomoc dla klimy.

Napisano

> Wiarygodna jest na pewno twoja opinia. Nie masz o czymś pojęcia ale komentujesz to.

Bo jesli ktos twierdzi, ze klima nie jest wtedy potrzebna to dla mnie to jest bzdurahehe.gif

Napisano

Nie licz na cud. Miałem kiedyś auto, całe przyciemnione bez klimy.

Jedynie odczuwalny efekt - nazwijmy to obrazowo : "mniejszego grzania przez szybę" jak np: rękę do niej przystawiłeś a potem dla porównania do nieprzyciemnionej.

Po chwili od ruszenia i tak w aucie robiło się jak w piekarniku jak był upał.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za opinie, z których wynika, że nie warto.

Napisano

> Dziękuję za opinie, z których wynika, że nie warto.

Warto ok.gifhehe dla lepszego wygladu auta

Napisano

> Warto hehe dla lepszego wygladu auta

szczególnie przy mirrorach uzyskujesz zayebisty "ukrainian vel russian look" rotfl.gifblush.gif

Napisano

Warto dla wyglądu, ograniczenie widoczności dla wścibskich, jak coś przewozisz itp (chociaż nie tak do końca), trochę większy komfort jak słońce grzeje ale nie czuć tego tak bardzo na skórze zlosnik.gif

Klimy to nie zastąpi a efektu spektakularnego nie będzie jezeli chodzi o "komfort termiczny"

Napisano

nie czytałem co inni napisali.

wg mnie wato.

sprawdzone na kilku autach z klimą i bez. jeżdżone bez folii i z folią. Nie ważne jaki kolor/typ, ważne żeby była super dark i żeby szyby były termiczne

Ale jak odpuszczasz to OK.

Napisano
  • Autor

> super dark

Legalnie można tylko 30% ?

Napisano

> Legalnie można tylko 30% ?

tył możesz "teoretycznie i zamalować, jak masz dwa lusterka zewnętrzne. Dyskusyjny jest przód (czyli boczne kierowcy i pasażera). Tam ma być przepuszczalność chyba 70% jak dobrze pamietam, a tyle to mają z reguły fabryczne szyby (takie zielonkawe). Kiedyś bodajże mar00ha przyciemniał piecowo i też nie łapał się na podany parametr ( o ile mnie pamięć nie myli)

Jest raptem kilka rodzajów folii (do znalezienia na stronie ISiC), które po naklejeniu spełnią przepisy, ale są one bezbarwne.

Przednie boczne oklejasz na własne ryzyko. Teoretycznie może zaistnieć problem z przeglądem, policją itd. Napisałem "teoretycznie", bo w poprzednima aucie miałem wszystkie oklejone za wyjątkiem czołowej (ale folią jedną z najjaśniejszych - z tych przyciemniających zlosnik.gif ) i problemów nie miałem przez 4 lata, a obecny właściciel również ich nie ma. Tam w słoneczny dzień szyby wyglądają prawie jak fabryczne. Dopiero w pochmurne bardziej rzucało się to w oczy.

Generalnie kwestia "farta". Najwyżej będziesz skrobał przy patrolu zlosnik.gif

Napisano

Robiono już nie raz testy i w aucie identycznej marki, model, kolor z przyciemnianymi szybami i bez dla temperatury wewnątrz sięgających prawie +50C w wnętrzu różnica była około 6 C Tak więc folia niewiele ale pomaga

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.