Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

patent na światła dzienne.

Featured Replies

Napisano

> Gdyby to podłaczyc pod swiatła mijania zamiast drogowych, to chyba żaden by sie nie przyczepił

Praktycznie jak policial.gif nie wypatrzy tego to nie zatrzyma. Teoretycznie moze sie przyczepic, bo swiatla mijania musza spelniac normy natezenia swiatla w ilustam pkt i przy tej mniejszej mocy moze to nie zostac spelnione. Dziennymi w swietle prawa tez to nie jest bo nei ma magicznych oznaczen reflektora.

Jednak jest to dosc trudne do sprawdzenia, no i zawsze mozna to dosc latwo usunac i przelaczyc na zwykle swiatla.

Napisano

> . Aby ten proces zachodził niezbędna jest wysoka temperatura, a więc

> praca żarówki z pełną mocą. Żarówki halogenowe świecące "tylko trochę" zachowują się więc jak

> zwykłe, klasyczne żarówki i ich trwałość jest mniejsza. Tyle teorii z mojej głowy - a jak jest

> w praktyce ?

To jakiś przesąd.

Poszukaj sobie w sieci publikacji o trwałości żarówek w funkcji napięcia albo mocy zasilania.

Ze zmniejszaniem mocy zasilania parowanie wolframu żarnika szybciej zanika od "efektu halogenowego" i żarówka przy obniżonym napięciu może żyć wielokrotnie dłużej niż przy nominalnym.

Pisałem o tym już w tym wątku - link

softstart

Napisano

zupełnie nie kumam po co te "tysiąc pińćset" odpowiedzi do pytania, które już tutaj było poruszane kilka razy.

zamiast powyższych postów wystarczyło napisać - takie rozwiązanie jest NIE ZGODNE z przepisami I TYLE.

a że ktoś tak jeździ, bo se za stówkę kupił na allegro i w 10 minut zamontował POD blokiem a policial.gif się nie przyczepiło to już inna inszość. podobnie jak niekonsekwencja, olewaństwo i ignorancja SKP i MO.

ostatni dzwonek by zabrali się za tych, którzy toto zamontowali oraz za tych, którzy dopuszczają to do ruchu ok.gif

ZTCW w SKP pomału się zabrali za kontrolę i w wielu stacjach jest monitoring, ale cóż z tego jak polaczek-kombinator przyjedzie na badanie w SKP z dezaktywowanym modułem "dziennych" i badanie zaliczy facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> zupełnie nie kumam po co te "tysiąc pińćset" odpowiedzi do pytania, które już tutaj było poruszane

> kilka razy.

> zamiast powyższych postów wystarczyło napisać - takie rozwiązanie jest NIE ZGODNE z przepisami I

> TYLE.

> a że ktoś tak jeździ, bo se za stówkę kupił na allegro i w 10 minut zamontował POD blokiem a się

> nie przyczepiło to już inna inszość. podobnie jak niekonsekwencja, olewaństwo i ignorancja SKP

> i MO.

> ostatni dzwonek by zabrali się za tych, którzy toto zamontowali oraz za tych, którzy dopuszczają to

> do ruchu

> ZTCW w SKP pomału się zabrali za kontrolę i w wielu stacjach jest monitoring, ale cóż z tego jak

> polaczek-kombinator przyjedzie na badanie w SKP z dezaktywowanym modułem "dziennych" i badanie

> zaliczy

Ale zastanawia mnie czy jakby tylko mijania z przodu się same paliły to jest oki czy nie?? hmm.gif Bez tyłu, deski i innych podswietlań zlosnik.gif

Napisano

> zupełnie nie kumam po co te "tysiąc pińćset" odpowiedzi do pytania, które już tutaj było poruszane

> kilka razy.

> zamiast powyższych postów wystarczyło napisać - takie rozwiązanie jest NIE ZGODNE z przepisami I

> TYLE.

Według Ciebie, zapomniałeś napisać.

> a że ktoś tak jeździ, bo se za stówkę kupił na allegro i w 10 minut zamontował POD blokiem a się

> nie przyczepiło to już inna inszość.

Nie za 100 kę tylko 150, i nie 10 min tylko 20 do 30 .

> podobnie jak niekonsekwencja, olewaństwo i ignorancja SKP

> i MO.

> ostatni dzwonek by zabrali się za tych, którzy toto zamontowali oraz za tych, którzy dopuszczają to

> do ruchu

> ZTCW w SKP pomału się zabrali za kontrolę i w wielu stacjach jest monitoring, ale cóż z tego jak

> polaczek-kombinator przyjedzie na badanie w SKP z dezaktywowanym modułem "dziennych" i badanie

> zaliczy

Zabrać to powinni się za wszystkich równo, a zwłaszcza za tych cwaniaków co pomontowali badziewiane ledy, ale zgodnie z prawem przecież.

Wychodzi na to, że najświętszy jesteś ze wszystkich, ciekawe jak na co dzień bywa z przestrzeganiem przepisów RD przez Twoją osobę ?

Napisano

> TYLE.

Przepisy robią z ludzi idiotów (między innymi dlatego są lekceważone), zwłaszcza w PL, gdzie lekki zakręt na dwupasmówce = znak 40 km/h, a kilka urzędów podważa swoje decyzje według tej samej ustawy.

Dlatego warto odpowiedzieć na jedną rzecz: Dlaczego to jest niezgodne z przepisami?

Napisano

> kilka razy.

> TYLE.

a nie uważasz że jest to po prostu idiotyczna sytuacja ?

chodzi o kwestię że tych samych świateł możesz używać jako mijania = dzienne

ale jak je włączysz jako dzienne (sam przód) to już łamiesz przepis

widzisz tu gdzieś logikę ?

kwestia świecenia drogowych czy mijania ze zmniejszoną mocą to jeszcze inna kwestia, bo tu dochodzi kwestia "jak to świeci" hmm.gif

ale tu znowu, jeśli coś jest dopuszczone w innych krajach, to czemu u nas jest nielegalne niewiem.gif

Napisano

> ale tu znowu, jeśli coś jest dopuszczone w innych krajach, to czemu u nas jest nielegalne

Prawo u nas nie nadąża za postępem technologicznym. Kiedys w PL nielegalne były np. migające lampki rowerowe (nawet te tylne), chociaz były w sprzedazy . wiele ludzi je montowało i nikt sie ich nie czepiał, bo kazdy widział że zdecydowanie podnoszą widoczność rowerzystów na drogach. Dopiero po długim czasie je zalegalizowano

Napisano

nie chcę się wypowiadać czy sytuacja jest idiotyczna czy nie. wiele przepisów w polsku jest idiotycznych. są parlamentarzyści, mamy na nich wpływ - niech zmieniają przepisy.

co do klu sprawy - jest to nielegalne i tyle. reflektor nie posiada oznaczenia RL (a nie DRL jak tu się mylnie podaje) i po sprawie. po co bić pianę?

jak wiem, że polaki mają we krwi obchodzenie przepisów najróżniejszymi (i to legalnymi!) sposobami. ale W TYM konkretnym przypadku założenie elektronicznego szajsu zmniejszającego moc żarówek świateł dziennych i pisanie, że elektryk coś tam powiedział (jakie to same korzyści), że MO i SKP się nie czepia, że 10 minut roboty POD blokiem, to zwykłe łamanie przepisów. takie samo jak jazda bez zapiętych pasów czy gadanie przez fon

Napisano

> a nie uważasz że jest to po prostu idiotyczna sytuacja ?

> chodzi o kwestię że tych samych świateł możesz używać jako mijania = dzienne

> ale jak je włączysz jako dzienne (sam przód) to już łamiesz przepis

> widzisz tu gdzieś logikę ?

Dokładnie. Brak logiki! Mam w aucie funkcję Day Lamp. Róznica jest taka że zegary świecą deska nie a swiatła automatycznie się załaczaja przy odpaleniu auta. Ciekaw jestem czy dało by sie w kompie wyłączyć tylne światła i zegary?? hmm.gif

Napisano

> Według Ciebie, zapomniałeś napisać.

nie wg mnie tylko wg aktualnie obowiązujących przepisów.

jeśli to masz założone (a wiemy, że TAK) to jest to nielegalne i łamiesz po prostu przepisy.

> Nie za 100 kę tylko 150, i nie 10 min tylko 20 do 30 .

no to jeszcze gorzej no.gif

> Zabrać to powinni się za wszystkich równo, a zwłaszcza za tych cwaniaków co pomontowali badziewiane

> ledy, ale zgodnie z prawem przecież.

to prawda ok.gif jestem ZA

> Wychodzi na to, że najświętszy jesteś ze wszystkich, ciekawe jak na co dzień bywa z przestrzeganiem

> przepisów RD przez Twoją osobę ?

a nie masz już o czym pisać? wątek dotyczy świateł do jazdy w dzień palacz.gif

Napisano

> Przepisy robią z ludzi idiotów (między innymi dlatego są lekceważone), zwłaszcza w PL, gdzie lekki

> zakręt na dwupasmówce = znak 40 km/h, a kilka urzędów podważa swoje decyzje według tej samej

> ustawy.

masz rację ok.gif ale nie zapominaj, że są sytuacje w których osobówka śmignie 100 km/h, a taka załadowana ciężarówka (może być TIR) najwyżej 70-80 km/h.

> Dlatego warto odpowiedzieć na jedną rzecz: Dlaczego to jest niezgodne z przepisami?

bo takie są przepisy na dzień dzisiejszy. jeśli ktoś chce zmian to trzeba to cisnąć w odpowiednich instytucjach, a nie płakać na forum jak to państwo nas doji.

najlepszy przykład z "akcjami" przeciwko wysokim cenom paliwa facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Dokładnie. Brak logiki! Mam w aucie funkcję Day Lamp. Róznica jest taka że zegary świecą deska nie

> a swiatła automatycznie się załaczaja przy odpaleniu auta. Ciekaw jestem czy dało by sie w

> kompie wyłączyć tylne światła i zegary??

To chyba taka ogólnoświatowa moda. Miałem takie same pseudodzienne. Ile się namęczyłem aby je wyłaczyć aby uzywac legalnie DRL shocked.gif

U Ciebie pozostaje chyba wizyta w ASO, bo z lektury forum wynika , że takie wyłaczanie opcji mozna wykonac tylko specjalnym kompem serwisowym, za odpowiednia opłatą zlosnik.gif

Napisano

> Ale zastanawia mnie czy jakby tylko mijania z przodu się same paliły to jest oki czy nie?? Bez

> tyłu, deski i innych podswietlań

Ano własnie - też o tym pomyślałem. grinser006.gif

Napisano

> To chyba taka ogólnoświatowa moda. Miałem takie same pseudodzienne. Ile się namęczyłem aby je

> wyłaczyć aby uzywac legalnie DRL

> U Ciebie pozostaje chyba wizyta w ASO, bo z lektury forum wynika , że takie wyłaczanie opcji mozna

> wykonac tylko specjalnym kompem serwisowym, za odpowiednia opłatą

Ja mogę to wyłaczyć ale chciałem aby tylko przód mi się sam świecił. Dzwoniłem do serwisu i niestety automatycznie moga się zapalać albo wszystkie światła albo wcale. oslabiony.gif

Napisano

> Ano własnie - też o tym pomyślałem.

Ja tak chyba zrobię plus Sofstart co by H7 sie nie paliły zlosnik.gif

Napisano

> co do klu sprawy - jest to nielegalne i tyle. reflektor nie posiada oznaczenia RL (a nie DRL jak tu

> się mylnie podaje) i po sprawie. po co bić pianę?

tak po prawdzie to większość aut nie ma na mijania oznaczenia RL i na nich jeździ jak na dziennych...

I to wg. Ciebie jest normalne ?

Napisano

> Ja mogę to wyłaczyć ale chciałem aby tylko przód mi się sam świecił. Dzwoniłem do serwisu i

> niestety automatycznie moga się zapalać albo wszystkie światła albo wcale.

Bo to co chcesz nie jest zgodne z przepisami smile.gif

Chcesz kombinować - wyłącz w serwisie fabryczne "dzienne" i załoz porzadne DRL np. Philips - niedawno była zażarta dyskusja na forum smile.gif

Napisano

Ja Ci odpowiem. Już za cara ważniejszy był przepis niż człowiek. Jak widzisz niektórym to zostało smile.gif

Napisano

> I to wg. Ciebie jest normalne ?

czy Ty mnie testujesz czy nie znasz obowiązujących przepisów?

Oddział 3

Używanie świateł zewnętrznych

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Napisano

> Ja Ci odpowiem. Już za cara ważniejszy był przepis niż człowiek. Jak widzisz niektórym to zostało

a ile Ty masz lat? 15?

to przepis jest dla człowieka, a nie człowiek dla przepisu. jeśli przepisy są nieracjonalne i niedzisiejsze, to się JE ZMIENIA!!

Napisano

> Przepisy robią z ludzi idiotów (między innymi dlatego są lekceważone), zwłaszcza w PL, gdzie lekki

> zakręt na dwupasmówce = znak 40 km/h, a kilka urzędów podważa swoje decyzje według tej samej

> ustawy.

> Dlatego warto odpowiedzieć na jedną rzecz: Dlaczego to jest niezgodne z przepisami?

A kto to wie? Teoretycznie przepisy są ujednolicane w całej UE więc to zapewne sprawka UE smile.gif

Przepisy są tutaj:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030320262

Nie chodzi o prawo drogowe ale o wyposażenie techniczne pojazdów zawarte w rozporządzeniu ministra infrastruktury.

Ja bym nie robił tak jak autor wątku bo nielegalne jest na pewno użycie samych świateł mijania z wyłączonymi pozycyjnymi z tyłu! I nie bałbym się tyle mandatu co ewentualnych problemów z ubezpieczycielem w razie np. stłuczki. Zabranie DR to też nic przyjemnego a badanie może potem kosztować.

Lepiej kombinować może tak żeby wyłączyć podświetlenie deski - to chyba jest legalne?

Najlepiej zamontować zwykłe dzienne i po sprawie.

Napisano

> a ile Ty masz lat? 15?

> to przepis jest dla człowieka, a nie człowiek dla przepisu. jeśli przepisy są nieracjonalne i

> niedzisiejsze, to się JE ZMIENIA!!

To napisz petycję do ministerstwa.

Napisano

> to przepis jest dla człowieka, a nie człowiek dla przepisu.

W teorii ok.gif w praktyce rzadko...

> jeśli przepisy są nieracjonalne i

No leże i kwiczę piszesz jakbyś dopiero co zamieszkał w Eurolandzie/Polsce albo jakbys obchodził własnie 14 urodziny...

Napisano

> a ile Ty masz lat? 15?

Zwykle po takim tekscie kończę dyskusję ale dla Ciebie zrobię wyjątek.

> to przepis jest dla człowieka, a nie człowiek dla przepisu.

Właśnie zaprzeczyłeś tymi słowami całemu swojemu wywodowi. Ale jeśli używasz argumentu o czyimś wieku to nie sądzę żebyś to zrozumiał.

>jeśli przepisy są nieracjonalne i

To znaczy że jeśli ratując komuś życie trzeba złamać prawo to pozwolisz temu komuś umrzeć bo przepis jest przepis? Zastanów się nad tym. Z mojej strony kończę dyskusję.

Napisano

> To napisz petycję do ministerstwa.

czy ja mam problem ze światłami? dla mnie przepisy są jasne palacz.gif

albo jeżdżę na światłach mijania albo mam światła do jazdy w dzień. wybrałem opcję drugą z homologacją E20.

Napisano

> Bo to co chcesz nie jest zgodne z przepisami

> Chcesz kombinować - wyłącz w serwisie fabryczne "dzienne" i załoz porzadne DRL np. Philips -

> niedawno była zażarta dyskusja na forum

Ale ja bez serwisu moge to zrobić. W menu mam tą opcję. A co do DRL to nie będę szpecił auta. Chciałem DRL w fabrycznych lampach a jak nie mozna legalnie to bedę kozystał z tego przepisu:

Oddział 3

Używanie świateł zewnętrznych

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Napisano

> Właśnie zaprzeczyłeś tymi słowami całemu swojemu wywodowi.

OK - nie będę już edyty wtłaczał. 033102bebe_1_prv.gif

sens MIAŁ BYĆ taki, że przepisy powinny być dostosowane do - w tym przypadku - kierowców.

sorry sleeping_2.gif jeszcze grinser006.gif

> przepis jest przepis? Zastanów się nad tym. Z mojej strony kończę dyskusję.

super ok.gifpalacz.gif

Napisano

> Ale zastanawia mnie czy jakby tylko mijania z przodu się same paliły to jest oki czy nie?? Bez

> tyłu, deski i innych podswietlań

ale jako co palily ? Jako mijania to nie bardzo z racji przepisow, jako dzienne, jezeli masz homologacje to ok, jezeli nie to tez jest to niezgodne.

Napisano

> ale jako co palily ? Jako mijania to nie bardzo z racji przepisow, jako dzienne, jezeli masz

> homologacje to ok, jezeli nie to tez jest to niezgodne.

Wiem, niestety ale kiszta to straszna. Jak z tylnymi razem to oki a jak same to ble spineyes.gif

Napisano

> a nie uważasz że jest to po prostu idiotyczna sytuacja ?

> chodzi o kwestię że tych samych świateł możesz używać jako mijania = dzienne

> ale jak je włączysz jako dzienne (sam przód) to już łamiesz przepis

IMO w obecnych autach sie tak juz nei robi, m.in z racji takiej jak ktos juz tu przytoczyl, chodzi o kierunek padajacego swiatla (mowimy o tym samym zrodle).

> kwestia świecenia drogowych czy mijania ze zmniejszoną mocą to jeszcze inna kwestia, bo tu dochodzi

> kwestia "jak to świeci"

> ale tu znowu, jeśli coś jest dopuszczone w innych krajach, to czemu u nas jest nielegalne

w jakich krajach ? w Us? tam jest wszystko inaczej z racji innej specyfiki.

Natomaist dobrze ze jest takie ustawodawstwo i cos jak homologacja, bo jeden zaraz by sobie potencjometr wstawil grinser006.gif, inny sweicil w innym kierunku, inny diody czy lasery dolozyl itd.

Problem na szczescie rozwiazauja przepisy, ktore wymuszaja, ze nowe dopuszczane do ruchu auta mialy DRL, weic skonczy sie kombinowanie.

Napisano

> Wiem, niestety ale kiszta to straszna. Jak z tylnymi razem to oki a jak same to ble

mijania tak, DRL nie koniecznie.

Napisano

> Co wtym dziwnego jak kos swieci prosto w oczy ?

Światłami samochodowymi? W dzień? Jeśli takie coś Cię oślepia to jazda pod słońce może Cię zabić.

hehe.gif

Napisano

> tak po prawdzie to większość aut nie ma na mijania oznaczenia RL i na nich jeździ jak na

> dziennych...

> I to wg. Ciebie jest normalne ?

Powiem więcej. Żadna lampa nie będzie miała znaczka RL.

Wyjątkiem będzie jedynie ta, która w sobie ma osobne źródło światła tylko do świateł dziennych.

Napisano

> Powiem więcej. Żadna lampa nie będzie miała znaczka RL.

> Wyjątkiem będzie jedynie ta, która w sobie ma osobne źródło światła tylko do świateł dziennych.

Oki zrobię znacznik RL grinser006.gif i wytopię na lampach hehe.gif

Napisano

> Ale ja bez serwisu moge to zrobić. W menu mam tą opcję. A co do DRL to nie będę szpecił auta.

> Chciałem DRL w fabrycznych lampach a jak nie mozna legalnie to bedę kozystał z tego przepisu:

> Oddział 3

> Używanie świateł zewnętrznych

> Art. 51.

> 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej

> przejrzystości powietrza.

> 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł

> mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Awantura jak to zwykle u nas. Najważniejsze jest to, co napisane na kloszu. Nie ma znaczenia czy świeci dobrze czy źle, jak wpływa na bezpieczeństwo, jak działa itp. Jeśli ma napisane na kloszu to na pewno jest dobre.

To jest właśnie myślenie szympansów. Jest procedura = trzymamy się jej bez zastanawiania = na pewno będzie dobrze.

Tymczasem w wielu Europejskich krajach można sobie świecić w dzień czymkolwiek się zechce - dziennymi, przeciwmgłowymi, długimi, chińskimi ksenonami czy czym tam jeszcze. Są kraje, gdzie ludzie nie używają w dzień żadnych świateł, ba zdarza się że zapominają o nich nawet o zmierzchu. Policja zupełnie nie reaguje na pseudoksenony, pseudodzienne, folie przyciemniające, niehomologowane opony i poziom alkoholu we krwi kierowców za który w Polsce idzie się do więzienia.

I co? I jakimś cudem ginie tam na drogach mniej ludzi niż u nas. To może zastanówmy się dlaczego, zamiast bić pianę wokół bzdur. Bo czepiać się cudzych świateł jest łatwiej niż samemu zdjąć nogę z gazu lub kogoś przepuścić. Zachowujemy się na drogach jak zdziczałe małpy i ten kącik też to odzwierciedla.

crazy.gif

Napisano

> ale jest to praktykowane jako płatna opcja w salonach

> Subaru i paru innych. Spotkaliście się z czyms takim?

subaru nie musi nic takiego pratykowac wystarczy siegnac po FABRYCZNY modol obnizajacy napiecie z modeli zaa oceanu

mam taki u siebie w Foresterze US i dzial dokladnie tak jak opisalej powyzej tyle ze na swiatlach mijania H1 (napiecie na zarowke jest obnizane do ~11V)

Napisano

> subaru nie musi nic takiego pratykowac wystarczy siegnac po FABRYCZNY modol obnizajacy napiecie z

> modeli zaa oceanu

> mam taki u siebie w Foresterze US i dzial dokladnie tak jak opisalej powyzej tyle ze na swiatlach

> mijania H1 (napiecie na zarowke jest obnizane do ~11V)

co nie zmienia faktu braku legalności.

Napisano

> Światłami samochodowymi? W dzień? Jeśli takie coś Cię oślepia to jazda pod słońce może Cię zabić.

to stan sobie przed swoim autem ok 15m i wlacz dlugie ..

Napisano

> to stan sobie przed swoim autem ok 15m i wlacz dlugie ..

najlepiej w sloneczny dzień..... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> w PL chorym kraju tak

wiesz czym by sie u nas skonczyla dowolnosc swiecenia i jezdzenia ztym wszytskim co mozna dokupic i przerobic ? Jeden by jezdzil tak jak fabryka zrobila, inny by cos dolozyl itd.

Dlatego uwazam, ze dobrze ze sa takie ograniczenia.

Napisano

Na 30% mocy? Świecą mniej więcej tak jak porządne dzienne. Z diodowymi jest dużo gorzej.

Napisano

> najlepiej w sloneczny dzień.....

co za roznica, skoro swieci w oczy ?

Napisano

...na 30% mocy i w słoneczny dzień.

Napisano

> wiesz czym by sie u nas skonczyla dowolnosc swiecenia i jezdzenia ztym wszytskim co mozna dokupic i

> przerobic ?

Każdy by świecił inaczej. A wypadki powodowane byłyby dalej przez ludzi bez mózgu jeżdżących "szybko ale bezpiecznie".

> Jeden by jezdzil tak jak fabryka zrobila, inny by cos dolozyl itd.

> Dlatego uwazam, ze dobrze ze sa takie ograniczenia.

A ja uważam, że ważniejsze są ograniczenia prędkości i zdrowy rozsądek od doktoryzowania się nad rodzajem świateł do używania W CIĄGU DNIA.

Napisano

> Każdy by świecił inaczej. A wypadki powodowane byłyby dalej przez ludzi bez mózgu jeżdżących

> "szybko ale bezpiecznie".

> A ja uważam, że ważniejsze są ograniczenia prędkości i zdrowy rozsądek od doktoryzowania się nad

Dla mnie nie musisz tego mowic wink.gif

> rodzajem świateł do używania W CIĄGU DNIA.

Dla niektorych to "dzienne" nie sluza tylko jako dzienne.

Napisano

> ...na 30% mocy i w słoneczny dzień.

Nie wiem ile tam tej mocy bylo, nie dam tez gwarancji, ze auto mialo system sprawny, aczkolwiek bylo to roczne aut (widziane zaraz po wyjsciu tego modelu i nie mialo zapietych dlugich..

Nie twierdze tez, ze nie dalo sie jechac, ale przyjemne to nei bylo.

Napisano

> Nie wiem ile tam tej mocy bylo, nie dam tez gwarancji, ze auto mialo system sprawny, aczkolwiek

> bylo to roczne aut (widziane zaraz po wyjsciu tego modelu i nie mialo zapietych dlugich..

> Nie twierdze tez, ze nie dalo sie jechac, ale przyjemne to nei bylo.

No to może miał coś zepsute. Fabryczne nastawy na 30% mocy długich dają charakterystykę światła spełniającą wszystkie kryteria techniczne dla świateł dziennych (natężenie, kąt, rozproszenie itp.).

Napisano

> co za roznica, skoro swieci w oczy ?

Zaświeć sobie w oczy latarką w słoneczny dzień i w nocy - róznica jest w polu powierzchni źrenicy....

Robileś kiedyś zdjecia?

To tak jak z lampą błyskową w dzień i w nocy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.