Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

patent na światła dzienne.

Featured Replies

Napisano

> Niektórzy pod pretekstem oszczędności wydają na nią więcej, niż uzyskują w efekcie. Chyba, że ktoś

> jeździ jednym autem 10-15 lat.

Takich tematów jest zdecydowanie więcej, ilu jest takich którzy montują instalacje LPG i myślą, że oszczędzają - sprzedają samochód po 30 tys kilometrów szczęśliwi że:

a - pozbyli się problemu

b - zaoszczędzili

Znam wielu takich, sam kiedyś taki byłem ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Oszczędność jest taka, że na prawdę nie ma sensu o niej rozmawiać.

tiaaaa

zapominasz o tysiącu dupereli palących się z światłami "mijania" czyli wszystkie podświetlające 5W lub 2W duperelki oraz podświetlenia tablicy i tylne światełka.

oraz czas (ale o tym już ktoś pisał) na wymiany.

Napisano

> Jeżdżę od jakiegoś czasu - zero problemów, zarówno technicznych jak i prawnych

> Kup sobie takie za 150 i sam założysz w parę chwil.

Pisałem już na Qnciku Cromy. Mam to założone od wiosny br. i od tego czasu kilka kontroli w tym jedna ze sprawdzaniem wszystkich świateł - bez najmniejszych problemów.

Mam zamontowany dokładnie ten układ i ma on jedną wadę... Jest szczelna obudowa - umieszczenie modułu w puszce zamkniętej bezpieczników powodowało przegrzewanie się modułu (tranzystory mocy nie mają żadnego radiatora, czy odprowadzenia ciepła) U mnie pomogło nawiercenie kilkunastu otworów w puszecce grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście nie mówimy o autach z wadliwą instalacją do świateł typu Fiat, tylko cywilizowanych autach gdzie

> nie ma problemu z przepalaniem się żarówek?

a możesz rozwinąć swoją myśl? Na czym polega ta wadliwość?

Napisano

> a możesz rozwinąć swoją myśl? Na czym polega ta wadliwość?

Pewnie tajemna wiedza ukryta jest według Kolegi pod literkami FIAT grinser006.gif

Napisano

> a możesz rozwinąć swoją myśl? Na czym polega ta wadliwość?

autor miał chyba na myśli to że w niektórych autkach wyjeżdżając w trasę zabierasz ze sobą kartonik nowych żaróweczek, wracasz z pustym grinser006.gif

byłem szczęśliwym posiadaczem CHryslera co prócz paliwa zjadał przednie żarówki w tempie 2 szt/1000 km

Zaczynał od lewej, po około 200 - 300 km szła prawa (nie ważne czy wymieniłem lewą czy jechałem jak pirat na prawym oczku)

Wymiana przed czasem tylko przedłużała okres.

Profilaktycznie co 800-900 km robiłem wymianę żarówek.

Ale tu to było prostsze o spania - 3 śrubki i lampa była w mych objęciach - bajeczny dostęp!

Teraz w jednym aftku mam fabrycznie DLR na długich - rewela.

A w drugim nie mam nic - po zapaleniu wajcha w przód.

Napisano

> Mam to w dwóch samochodach, polecam bo działa BDB.

> Koszt modułu (dobrego nie Chińszczyzny) to okolice 150 zł, montaż w zależności od modelu samochodu

> może wypaść różnie mnie w Cromie i Twingo żony zajęło to średnio od 20 do 30 min pod blokiem

Szczerze mówiąc, a raczej pisząc, wolałbym dołożyć te 50zł do dziennych Philipsów.

Napisano

Podoba mi się ta koncepcja ok.gif

Rozmawiałem z autorami projektu i okazuje się, że można regulować moc świecenia lamp drogowych. Szkoda tylko, że trzeba to "zaprogramować" u nich a nie można samemu, np. za pomocą śrubokręta i potencjometru montażowego.

Podoba mi się opcja z ham ręcznym - jego zaciągnięcie spowoduje zupełne wyłączenie drogowych, mimo włączonego silnika. Dobre, jak się chce siedzieć w ogrzewanym samochodzie w zimie.

Prawdopodobnie sprawię sobie ten moduł. Już dawno myślałem o światłach dziennych, głównie z chęci oszczędzania żarówek mijania. A na zamontowanie dodatkowych listew LED pozwolić sobie nie mogę: wygląd + brak miejsca.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Podoba mi się opcja z ham ręcznym - jego zaciągnięcie spowoduje zupełne wyłączenie drogowych, mimo

> włączonego silnika. Dobre, jak się chce siedzieć w ogrzewanym samochodzie w zimie.

>

A jak będziesz chciał see na ręcznym wjechać grinser006.gif to co wtedy ??devil.gif

bokiem, w zakręcie, w ciemnościach.... palacz.gif

Napisano

> Wczoraj mechanik zaproponował mi zrobienie świateł dziennych jako wykorzystanie świateł drogowych

> (długich) z obwodem obniżającym moc do 30% (dzieki temu nie oślepiają). Swiatła zapalają się

> na stałe, nic innego sie z nimi nie świeci (tył, kabina, tablica rej). Oszczędza się światła

> mijania (bo dzienne wykorzystuja światła długie). W przypadku awarii alternatora (brak

> ładowania) w ogóle sie nie zapalają. Koszt emulgatora napiecia+ robocizna to 200 zł.

> Przestrzegł że nie jest to zgodne z KRD ale jest to praktykowane jako płatna opcja w salonach

> Subaru i paru innych. Spotkaliście się z czyms takim?

mam taki moduł i polecam. Działa bardzo dobrze, montaż samemu bez problemu.

Bigos

Napisano

> a jak na to reagują koledzy niebiescy ?

A jak maja reagowac ? miałem 2 kontrole, kilka razy przejechałem jak stali na poboczu i bez problemu

Napisano

> A jak będziesz chciał see na ręcznym wjechać to co wtedy ??

> bokiem, w zakręcie, w ciemnościach....

Skoro pisał, że nie chce psuć wyglądu ledami, to pewnie chodzi o Capri. Tam bardziej się prawa noga przydaje niż ręczny. wink.gif

Napisano

> Jeśli działa na zasadzie zmiany współczynnika wypełnienia impulsu to ok. Polemizowałbym jednak nad

> ekonomiczną stroną tego zakupu, w jakim okresie czasu zwróci się owe 150 zł? Oczywiście nie

> mówimy o autach z wadliwą instalacją do świateł typu Fiat, tylko cywilizowanych autach gdzie

> nie ma problemu z przepalaniem się żarówek?

tyle, ze to nie tylko problem Fiata, jak stosuje sie zarowki H7 to niestety pala one sie znacznie czesciej niz inne (jak H1) a w szczegolnosci to wszytskie +xx%.

Napisano

> Podoba mi się ta koncepcja

> Rozmawiałem z autorami projektu i okazuje się, że można regulować moc świecenia lamp drogowych.

> Szkoda tylko, że trzeba to "zaprogramować" u nich a nie można samemu, np. za pomocą śrubokręta

> i potencjometru montażowego.

super, mozna by jeszcze podpiac przeciwmgielne, kierunki i np 3-ci stop. To wszystko sobie sterowac potencjometrem a w bogatszej wersji zrobic ustawienie przod - tyl i lewo-prawo, tak, zeby sobie wyregulowac w zaleznosci od nastroju kierowcy i pogody, np 3-ci stop + kierunki w lusterkach wink.gif

facepalm%5B1%5D.gif

Cale szczescie, ze to wszystko legalne nie jest. Ostatnio mijalem auto z US, wlasnie na takich dlugich, niestety ale razilo strasznie tongue.gif.

Napisano

W BMW można to sobie zaprogramować (tzn jest to fizycznie zrobione przez producenta, a programowanie to jedynie uruchomienie tej opcji)

Napisano

> Pierwsze wyklucza drugie

> btw dziwi mnie kombinatorstwo skoro można kupić legalne certyfikowane phillipsy czy helle

certyfikowane ? 3/4 philipsów na allegro nie ma CE ewentualnie ma china export więc powiedz mi po co tobie coś co nie może w ogóle w sprzedaży w polsce ?

Napisano

> W BMW można to sobie zaprogramować (tzn jest to fizycznie zrobione przez producenta, a

> programowanie to jedynie uruchomienie tej opcji)

na EU ?

ma owe magiczne oznaczenie reflektorow DRL ?

Napisano

> na EU ?

> ma owe magiczne oznaczenie reflektorow DRL ?

Jest to w samochodach EU. Jeśli sie nie mylę to fabryczne rozwiazanie ma homologację i nie musi mieć oznaczenia drl. Ja mam w jedynce światła dzienne na ringach (fabrycznie) i nie mam oznaczeń DRL na reflektorach.

Napisano

> Szczerze mówiąc, a raczej pisząc, wolałbym dołożyć te 50zł do dziennych Philipsów.

Wolny rynek właśnie tak działa - mamy wybór ok.gif

Napisano

> super, mozna by jeszcze podpiac przeciwmgielne, kierunki i np 3-ci stop. To wszystko sobie sterowac

> potencjometrem a w bogatszej wersji zrobic ustawienie przod - tyl i lewo-prawo, tak, zeby

> sobie wyregulowac w zaleznosci od nastroju kierowcy i pogody, np 3-ci stop + kierunki w

> lusterkach

> Cale szczescie, ze to wszystko legalne nie jest. Ostatnio mijalem auto z US, wlasnie na takich

> dlugich, niestety ale razilo strasznie .

Marudzisz, ale takie Twoje prawo ok.gifbiglaugh.gif

Napisano

> (...)

> Cale szczescie, ze to wszystko legalne nie jest. Ostatnio mijalem auto z US, wlasnie na takich

W dzień Cię światło razi?

yikes.gifpad.gif

Napisano

> W dzień Cię światło razi?

Co wtym dziwnego jak kos swieci prosto w oczy ?

Napisano

> Jest to w samochodach EU. Jeśli sie nie mylę to fabryczne rozwiazanie ma homologację i nie musi

> mieć oznaczenia drl. Ja mam w jedynce światła dzienne na ringach (fabrycznie) i nie mam

> oznaczeń DRL na reflektorach.

Imo musi miec takie oznaczenie, afair w Kile takie ma.

Jezeli piszesz, ze ma homologacje to wlasnie te literki sa jej dowodem.

Napisano

Gdyby to podłaczyc pod swiatła mijania zamiast drogowych, to chyba żaden policial.gif by sie nie przyczepił hmm.gif

W samochodach bez xenonów miałoby to sens ok.gif

Jako dzienne zapalą sie mijania na 30% mocy i nic wiecej

Napisano

> Gdyby to podłaczyc pod swiatła mijania zamiast drogowych, to chyba żaden by sie nie przyczepił

> W samochodach bez xenonów miałoby to sens

> Jako dzienne zapalą sie mijania na 30% mocy i nic wiecej

Światła mijania świecą w dół więc przy 30% mocy będzie je widać z przeciwka słabiej niż pozycyjne. grinser006.gif

Napisano

> super, mozna by jeszcze podpiac przeciwmgielne, kierunki i np 3-ci stop. To wszystko sobie sterowac

> potencjometrem a w bogatszej wersji zrobic ustawienie przod - tyl i lewo-prawo, tak, zeby

> sobie wyregulowac w zaleznosci od nastroju kierowcy i pogody, np 3-ci stop + kierunki w

> lusterkach

Skąd wiesz, że miał taki moduł ?

W US światła są symetryczne i to może było powodem twojego oslepienia

Napisano

> Światła mijania świecą w dół więc przy 30% mocy będzie je widać z przeciwka słabiej niż pozycyjne.

tak jak pisałem wcześniej, ford ma takie rozwiązanie fabrycznie, więc nie sadzę żeby to była taka kiszka hmm.gif

świecące mijania mają tę zaletę, że z przodu nie da sie poznać czy jedzie na mijania, czy dlr

więc raczej nikt nas nie zatrzyma grinser006.gif

Napisano

> na EU ?

> ma owe magiczne oznaczenie reflektorow DRL ?

Tak na EU

Mam i potwierdzam przeszło przegląd (bez łapówki) bez problemu.

I Dwie kontrole

Napisano

> Skąd wiesz, że miał taki moduł ?

> W US światła są symetryczne i to może było powodem twojego oslepienia

Co ma symetryczność jeżeli miał to na długich? W Europie symetryczne są tylko mijania.

Napisano

> Co ma symetryczność jeżeli miał to na długich? W Europie symetryczne są tylko mijania.

Jesteś w błędzie. Symetryczne są drogowe

W Europie mijania są asymetryczne i symetryczność mogła powodować świecenie po gałach

Napisano

> Jesteś w błędzie. Symetryczne są drogowe

> W Europie mijania są asymetryczne i symetryczność mogła powodować świecenie po gałach

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Napisano

Trochę OT,jak ktoś kumaty z lutownicą to kupuje za 30zet kit AVT 2386 ,podłacza pod przełacznik pod kierownicą i cieszy się dziennymi na długich.

Napisano

> W BMW można to sobie zaprogramować (tzn jest to fizycznie zrobione przez producenta, a

> programowanie to jedynie uruchomienie tej opcji)

W Passatach (od B5) tak samo.

Napisano

> Toyoty, Lexusy i inne też.

I wtedy wszystko jest OK, a jak ktoś sam założy to już wielkie halo o oślepianie

Napisano

> lusterkach

Pociesze Cie niestety, ale w niektórycha autach tak już jest. W mojej zielonej kurze moge ustawić jasność świecenia (prawie) każdej sekcji żarówek - ściemniałem sobie troche DLR jakiś czas temu. Dodatkowo jeśli włączysz kierunkowskaz światło z danej strony gaśnie na czas załączenia kierunkowskazu. W skodzinie DLR są w tych samych kloszach co przeciwmgielne.

Napisano

> Tak na EU

> Mam i potwierdzam przeszło przegląd (bez łapówki) bez problemu.

> I Dwie kontrole

Chyba dziwne jakby nie przeszlo grinser006.gif

Napisano

> Skąd wiesz, że miał taki moduł ?

> W US światła są symetryczne i to może było powodem twojego oslepienia

Bo wersje Us Outbacka mialy taki modul, mozliwe ze ktos cos kombinowal przy przerabianiu swiatel. Dodatkowo nie swiecily sie mijania co przy normalnie wlaczonych dlugich ma miejsce. Tak moze bym nie zwrocil uwagi, ale ze dalo rowno po oczach to zwrocilem uwage.

Napisano

> Oszczędność prądu żadna, zwiększenie trwałości żarówki pomijalna.

No właśnie - jak jest z trwałością ? Zawsze mnie uczyli (dawno temu !), że żarówka halogenowa różni się od zwykłej żarówki tym, że gaz w niej zawarty zawiera halogenki. Podczas pracy żarówki (tak w uproszczeniu) rozgrzany żarnik odparowuje i osadza się na szkle wewnątrz bańki (dlatego długo pracujące żarówki ciemnieją) , we włóknie robi się go coraz mniej i w końcu się przepala. Dodatek halogenków powoduje, że odparowany metal włókna nie osadza się w bańce tylko jakby wraca do żarnika. Aby ten proces zachodził niezbędna jest wysoka temperatura, a więc praca żarówki z pełną mocą. Żarówki halogenowe świecące "tylko trochę" zachowują się więc jak zwykłe, klasyczne żarówki i ich trwałość jest mniejsza. Tyle teorii z mojej głowy - a jak jest w praktyce ?

Napisano

> Jest to w samochodach EU. Jeśli sie nie mylę to fabryczne rozwiazanie ma homologację i nie musi

> mieć oznaczenia drl. Ja mam w jedynce światła dzienne na ringach (fabrycznie) i nie mam

> oznaczeń DRL na reflektorach.

Nie szukaj oznaczeń DRL tylko RL

Napisano

> W Passatach (od B5) tak samo.

A jak to się robi w B6? hmm.gif

Napisano

> A jak to się robi w B6?

Nie mam pojecia, ale opis jest na forum passata zlosnik.gif - jak wszystkie opisy.

W kazdym razie w B5 i B5FL to seryjne wyposazenie wersji skandynawskich, a inne trzeba dostosowac wink.gif

http://forum.vw-passat.pl

Napisano

> Nie mam pojecia, ale opis jest na forum passata - jak wszystkie opisy.

> W kazdym razie w B5 i B5FL to seryjne wyposazenie wersji skandynawskich, a inne trzeba dostosowac

> http://forum.vw-passat.pl

krok po kroku:

http://autoznawcy.pl/index.php?topic=5.0

zlosnik.gifok.gif

Napisano

> lusterkach

U-aaaaaa, od tego fantazjowania to się chyba ciepło pod czapką zrobiło, co? hehe.gif

Coraz częściej spotykam samochody z tym rozwiązaniem i mnie nic nie razi. Jak ktoś ma źle ustawione światła, to razić będą nawet i mijania. O baranach, co w dzień na długich śmigają już nie ma co wspominać.

Uważam, że rozwiązanie jest bardzo pożyteczne. I ciekaw jestem, jak wyglądałoby Twoje zdanie na ten temat, gdyby coś takiego okazalo się jednak legalne.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Bo wersje Us Outbacka mialy taki modul, mozliwe ze ktos cos kombinowal przy przerabianiu swiatel.

> Dodatkowo nie swiecily sie mijania co przy normalnie wlaczonych dlugich ma miejsce. Tak moze

> bym nie zwrocil uwagi, ale ze dalo rowno po oczach to zwrocilem uwage.

I na podstawie tego jednego Subaru formułujesz opinię nt. całego rozwiązania?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Skoro pisał, że nie chce psuć wyglądu ledami, to pewnie chodzi o Capri. Tam bardziej się prawa noga

> przydaje niż ręczny.

Chodziło i o Mazdę, i o Capri. Choć nawet bardziej o Mazdę.

Ale zgadzam się z Tobą, że w przypadku Capri LEDy są wykluczone. W Maździe mam żarówki H4, czyli drogowe i mijania w jednym reflektorze. I bardzo jestem ciekaw, jak by ona wyglądała po zastosowaniu tego modułu.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Uważam, że rozwiązanie jest bardzo pożyteczne. I ciekaw jestem, jak wyglądałoby Twoje zdanie na ten

> temat, gdyby coś takiego okazalo się jednak legalne.

takie, ze mozna sobie krecic dowolnie potencjometrem od dlugich ?

Na szczescie nie jest i pewnie nigdy nie bedzie. Wystarczy juz burakow co jezdza z poprzestawianymi swiatlami, pseudo xenonami i innymi wynalazkami.

a fantazja to chyba jednak Ciebie poniosla wink.gif

Napisano

> I na podstawie tego jednego Subaru formułujesz opinię nt. całego rozwiązania?

> Pozdrawiam

> Bartek

Nie, pisze co widzialem, i to ze nie zawsze to jest takie dobre. Uwazam, ze tez ze to kwestia czasu jak sie policja zacznie o to czepiac, podobnie jak bylo z przyciemnianymi szybami czy ostatnio "zenonami"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.