Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

patent na światła dzienne.

Featured Replies

Napisano

> No to może miał coś zepsute. Fabryczne nastawy na 30% mocy długich dają charakterystykę światła

> spełniającą wszystkie kryteria techniczne dla świateł dziennych (natężenie, kąt, rozproszenie

> itp.).

Dobrze piszesz. Spełnia to założenia dyrektywy 87 (chyba) EWG. Dodatkowo natężenie światła, o ile dobrze pamiętam, ma mieć wartość od 400 do 800 cd.

Napisano

> ale zgodne z przepisami to chyba nie jest ?

> zwłaszcza ta opcja gdzie swiecą same mijania, czy p/mgielne

To są fabryczne opcje. Juz tak masz przy zakupie samochodu albo samemu uaktywniasz - sposobem jaki tam jest opisany.

Napisano

> To są fabryczne opcje. Juz tak masz przy zakupie samochodu albo samemu uaktywniasz - sposobem jaki

> tam jest opisany.

ale ja się nie pytam czy to jest fabryczne, tylko czy to jest nielegalne w PL, co już wyżej było opisane

w PL mijania muszą się świecić z pozycyjnymi i tablicą

a dzienne muszą mieć oznaczenie na reflektorze

tak rozumiem obecne przepisy w PL hmm.gif

Napisano

> ale ja się nie pytam czy to jest fabryczne, tylko czy to jest nielegalne w PL, co już wyżej było

> opisane

> w PL mijania muszą się świecić z pozycyjnymi i tablicą

tak

> a dzienne muszą mieć oznaczenie na reflektorze

z wyjątkiem sytuacji gdy jako światło dzienne jest używane inne źródło światła, pełniące również inną funkcję

> tak rozumiem obecne przepisy w PL

Napisano

> Zaświeć sobie w oczy latarką w słoneczny dzień i w nocy - róznica jest w polu powierzchni

> źrenicy....

> Robileś kiedyś zdjecia?

> To tak jak z lampą błyskową w dzień i w nocy...

ok, niech cie bedzie pod tym wzgledem roznica jest, co nei oznacza ze jest to przyjemne jak ktos ci w oczy swieci .. nawet w dzien.

Napisano

> ok, niech cie bedzie pod tym wzgledem roznica jest, co nei oznacza ze jest to przyjemne jak ktos ci

> w oczy swieci .. nawet w dzien.

Wiem 1/5 motocyklistów jexdzi na długich...

Ale nie sadze żeby swiecili na 30%....

Napisano

> Ale ja bez serwisu moge to zrobić. W menu mam tą opcję. A co do DRL to nie będę szpecił auta.

> Chciałem DRL w fabrycznych lampach a jak nie mozna legalnie to bedę kozystał z tego przepisu:

> Oddział 3

> Używanie świateł zewnętrznych

> Art. 51.

> 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej

> przejrzystości powietrza.

> 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł

> mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

A jednak ma DL na lampach więc mogę sobie zrobić aby mijania same swieciły?? hmm.gif

Napisano

masz mieć RL na kloszu.

kto tutaj sieje głupią propagandę z tym DRL ? screwy.gif

Napisano

> masz rację ale nie zapominaj, że są sytuacje w których osobówka śmignie 100 km/h, a taka

> załadowana ciężarówka (może być TIR) najwyżej 70-80 km/h.

nie śmiem zapominać o takiej ważnej kwestii - na drogach poruszają się różni ludzie i różne pojazdy, tym nie mniej często dochodzę do wniosku, że te pojazdy, które powinny jeździć wolniej (np. w terenie zabudowanym) - czyli np. załadowane TIR-y, jeżdżą szybciej niż powinny.

Napisano

> A jednak ma DL na lampach więc mogę sobie zrobić aby mijania same swieciły??

Nie ma prawa być takich oznaczeń na lampie.

Tutaj znajdziesz oznaczenia homologacyjne na lampach

Auto nie może mieć możliwości włączenia z przodu świateł oświetlających drogę na tyle, że można jechać po ciemku (mijania, drogowe, przeciwmgielne), bez włączenia pozycyjnych i oświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Jeśli na lampie są oznaczenia RL to jako dzienne świecą w nich odpowiednie źródła światła (żarówki średniej mocy lub LEDy) - po włączeniu żarówek mijania gasną dzienne a włączają się tylne światła i pozycyjne przednie - tych może nawet nie być widać przy świecących głównych żarówkach ale w przypadku przepalenia głównej będzie z przeciwka widać gabaryty auta - nie pomyli się z jednośladem.

Napisano

> masz mieć RL na kloszu.

> kto tutaj sieje głupią propagandę z tym DRL ?

Pokaż mi Skodę albo Audi z fabrycznymi dziennymi które maja to oznaczenie.

Napisano

ej no

to naprawdę nie mój problem pad.gif

Napisano

> ej no

> to naprawdę nie mój problem

ej no "masz mieć RL na kloszu" napisałeś wiec proszę pokaż mi. Nie ma - sprawdzałem i co w takim przypadku? "Nielegalne" ?

Napisano

nie mnie oglądać zagramaniczne auta i dopasowywać je do polskich przepisów.

skoro mają dopuszczenie na jazdę w polsce tzn. że w ITSie wiedzieli jak to wygląda i musi być na to jakieś uzasadnienie ok.gif

Napisano

> nie mnie oglądać zagramaniczne auta i dopasowywać je do polskich przepisów.

> skoro mają dopuszczenie na jazdę w polsce tzn. że w ITSie wiedzieli jak to wygląda i musi być na to

> jakieś uzasadnienie

no jasne że tak, więc nie pisz że muszą byc ... chyba że na jakiś ledach

Napisano

> no jasne że tak, więc nie pisz że muszą byc ... chyba że na jakiś ledach

czy wyrażenie "zgodnie z przepisami powinny być" da Ci satysfakcję?

Napisano

> czy wyrażenie "zgodnie z przepisami powinny być" da Ci satysfakcję?

Nie. zgodnie z jakimi przepisami ? daj podstawę prawną. Dla ewentualnych kontroli przyda mi się :-)

Edit. już mam ... cholera nie znam KD a Yeti żonki jest niezdony z przepisami ciekawe jak przeszedl homologacię

Napisano

no dobre pytanie ok.gif

w Regulaminie 48.03 nie znalazłem przywołanych wyżej oznaczeń

Napisano

> OK - nie będę już edyty wtłaczał.

> sens MIAŁ BYĆ taki, że przepisy powinny być dostosowane do - w tym przypadku - kierowców.

I Ty jeszcze w to wierzysz? W naszej Bananowej Republice? Tu jest Polska, tu się dostosowuje przepisy do zakładanego zysku w budżecie, a nie do ludzi. :/

Napisano

mieeee... nie piszę w co wierzę. piszę stan faktyczny, który i mnie się nie podoba czasami.

ale (powtórzę się 3x) - nie róbmy z szamba perfumerii. na dzień 26 września 2012 r. ten pomysł jest niezgodny z przepisami!

Napisano

> masz mieć RL na kloszu.

> kto tutaj sieje głupią propagandę z tym DRL ?

Mały błąd nie DL tylko RL zlosnik.gif

286323433-Lampa1.jpg

post-35550-14352517613338_thumb.jpg

Napisano

> Nie ma prawa być takich oznaczeń na lampie.

> Tutaj znajdziesz oznaczenia homologacyjne na lampach

> Auto nie może mieć możliwości włączenia z przodu świateł oświetlających drogę na tyle, że można

> jechać po ciemku (mijania, drogowe, przeciwmgielne), bez włączenia pozycyjnych i oświetlenia

> tablicy rejestracyjnej.

> Jeśli na lampie są oznaczenia RL to jako dzienne świecą w nich odpowiednie źródła światła (żarówki

> średniej mocy lub LEDy) - po włączeniu żarówek mijania gasną dzienne a włączają się tylne

> światła i pozycyjne przednie - tych może nawet nie być widać przy świecących głównych

> żarówkach ale w przypadku przepalenia głównej będzie z przeciwka widać gabaryty auta - nie

> pomyli się z jednośladem.

No patrz a mam te RL i w lampie mam pozycję mijania i drogowe i nie mam ani żarówek średniej mocy ani ledów.

Więc..? hmm.gif

Napisano

> Mały błąd nie DL tylko RL

no i raczej to nie klosz :-)

Napisano

> no i raczej to nie klosz :-)

Czyli jeśli wszystkie oznaczenia sa na lampie od tyłu to znaczy ze mam lampy do wywalenie bo nie spełniają polskich norm. Tak?

Napisano

nie

Napisano

> nie

Ale co nie? Nie spełniają norm czy nie są do wywalenia??

Napisano

nie są do wywalenia.

obudowa jest integralną częścią reflektora, podobnie jak klosz, odblask etc.

więc jest ok.gif

Napisano

> nie są do wywalenia.

> obudowa jest integralną częścią reflektora, podobnie jak klosz, odblask etc.

> więc jest

Nie moge znaleźć dokładnie tego przepisu/dyrektywy ECE R87 i 48. Bo w cytatach pisze o kloszu a gdzieś czytałem ze te wszystkie cyferki maja być na wierzchu niewiem.gif

Napisano

> nie są do wywalenia.

> obudowa jest integralną częścią reflektora, podobnie jak klosz, odblask etc.

> więc jest

Czyli mogę włączyć tylko przednie światła mijania??

Napisano

> Nie moge znaleźć dokładnie tego przepisu/dyrektywy ECE R87 i 48. Bo w cytatach pisze o kloszu a

> gdzieś czytałem ze te wszystkie cyferki maja być na wierzchu

przeciez sa na wierzchu po otwarciu maski. ba nawet w autach gdzie znaki homologacyjne/dopuszczajace sa na "kloszu" czesto sa w miejscu widocznym takze po otwarciu maski.

btw do tego czesto dochodzi naklejka producenta na obudowie reflektora gdzie te znaki sa powtorzone.

bawicie sie w gre slow wot tyle.

Napisano

> przeciez sa na wierzchu po otwarciu maski. ba nawet w autach gdzie znaki

> homologacyjne/dopuszczajace sa na "kloszu" czesto sa w miejscu widocznym takze po otwarciu

> maski.

> btw do tego czesto dochodzi naklejka producenta na obudowie reflektora gdzie te znaki sa

> powtorzone.

> bawicie sie w gre slow wot tyle.

No ale nie mam odpowiedzi czy jeśli mam na lampach RL to mogę użyć wyżej wspomianych patentów odnośnie 30% drogowych czy zapalic na stałe same mijania? Na ta chwilę mam tak że automat zapala mi postojówki i mijania. hmm.gif

Napisano

> A dlaczego nie jest zgodne z KRD?

Bo usuwa homologacje z lampy - używasz jej niezgodnie z przeznaczeniem zmieniając źródło światła.

>Uzasadnił to jakoś?

Przepisy homologacyjne pojazdu.

Ciekawostka: w Niemczech ten sposób również jest zabroniony, a szkoda bo auto nie wygląda jak obwieszony lampkami uczestnik spotkania pod wiejską remizą koła kozaków wiejskich...

Napisano

> No ale nie mam odpowiedzi czy jeśli mam na lampach RL to mogę użyć wyżej wspomianych patentów

> odnośnie 30% drogowych czy zapalic na stałe same mijania? Na ta chwilę mam tak że automat

> zapala mi postojówki i mijania.

jezeli tak masz na reflektorach a inne modele tak maja, to moze tylko w body to jest wylaczone.

w reno megane tak bylo, ze dzienne byly ale na rynek polski byly wylaczone gdyz u nas jeszcze przepisu nie bylo, ze nie musza "palic sie" tylne pozycje.

Napisano

> Pokaż mi Skodę albo Audi z fabrycznymi dziennymi które maja to oznaczenie.

w Sportage przed chwila sprawdzałem, sa owe "RL"

Ciekaw jestem czy reflektory bez oznaczenia sa legalne, na prosty rozum raczej nie grinser006.gif

Napisano

> Jest to w samochodach EU. Jeśli sie nie mylę to fabryczne rozwiazanie ma homologację i nie musi

> mieć oznaczenia drl. Ja mam w jedynce światła dzienne na ringach (fabrycznie) i nie mam

> oznaczeń DRL na reflektorach.

Tak czytam o tych wszystkich oznaczeniach i klops..... u mnie w aucie na kloszu nie ma żadnego oznaczenia więc jaki jest sens pisania o tych wszystkich literkach.......

Ps Wolę jednak takie dzienne na długich niż ledy które nie podobały by mi się w moim aucie.

Napisano

> w Sportage przed chwila sprawdzałem, sa owe "RL"

> Ciekaw jestem czy reflektory bez oznaczenia sa legalne, na prosty rozum raczej nie

trzeba zadać szersze pytanie: czy światła mijania mają homologację jako dzienne?

czy na światłach mijania są literki DRL?

Napisano

i kolejny z DRL... facepalm%5B1%5D.gif

czerwona.gif

Napisano

> trzeba zadać szersze pytanie: czy światła mijania mają homologację jako dzienne?

> czy na światłach mijania są literki DRL?

A czemu mialy by miec ?

To ze czasami jest wspolny klosz nie oznacza ze jedne zastepuja drugie.

Napisano

> To ze czasami jest wspolny klosz nie oznacza ze jedne

> zastepuja drugie.

Nie zastępuje. Przepis nakazuje jazdę w dzień na światłach dziennych, a jak ktoś ich nie ma w samochodzie - ma włączyć w zastępstwie światła mijania.

Napisano

> Nie zastępuje. Przepis nakazuje jazdę w dzień na światłach dziennych, a jak ktoś ich nie ma w

> samochodzie - ma włączyć w zastępstwie światła mijania.

no ale o to mi właśnie chodzi, mijania nie mają homologacji a "trzeba" ich używać.

a z innej beczki: czy tego modułu nie można podłączyć do świateł mijania a nie drogowych? też by świeciły a mniej rzucałyby się w oczy niż drogowe?..

Napisano

> Pseudo-dzienne chciałeś powiedzieć. Z legalnymi dziennymi to nie ma nic wspólnego. A Twoja

> oszczędność pójdzie jako ciepło w powietrze.

Polecam jednak wszystko przeliczyć

Napisano

> no ale o to mi właśnie chodzi, mijania nie mają homologacji a "trzeba" ich używać.

> a z innej beczki: czy tego modułu nie można podłączyć do świateł mijania a nie drogowych? też by

> świeciły a mniej rzucałyby się w oczy niż drogowe?..

Światła mijania w każdym aucie opuszczającym fabrykę mają odpowiednią homologację.

Literki nie muszą być na kloszu, mogą być wytłoczone gdzieś z tyłu lampy.

Światła mijania świecą w dół, powinny dawać ostrą linię odcięcia, poniżej horyzontu, więc dla kierowcy jadącego z przeciwka mogą być słabo widoczne, zwłaszcza, gdy to są lampy soczewkowe.

Po wyraźnym (do 50-30%) zmniejszeniu mocy żarówek światła mijania stałyby się w dzień niewidoczne.

Ja jeżdżę w dzień na światłach mijania z mocą zmniejszoną o 1/3.(tylko w celu przedłużenia żywotności żarówek).

Sprawdzałem w stacji diagnostycznej - przy takim zmniejszeniu mocy "światłość" lamp jest jeszcze powyżej wymaganego minimum więc dalej dalej spełniają normę jako światłą mijania więc muszę z nimi mieć włączone pozycyjne i oświetlenie tablicy.

Światła dzienne mają właśnie "rzucać się w oczy" ale nie oślepiać - dlatego stosuje się odpowiednio słabsze źródło światła a układ optyczny (odblask, klosz) tak ukształtowane, by świeciły na wprost, by dla jadących z przeciwka były z daleka widoczne.

Napisano

> No właśnie - jak jest z trwałością ? Zawsze mnie uczyli (dawno temu !), że żarówka halogenowa różni

> się od zwykłej żarówki tym, że gaz w niej zawarty zawiera halogenki.

A wystarczyło poczytać...

Napisano

> Nie zastępuje. Przepis nakazuje jazdę w dzień na światłach dziennych, a jak ktoś ich nie ma w

> samochodzie - ma włączyć w zastępstwie światła mijania.

akurat jest odwrotnie grinser006.gif

Używanie świateł zewnętrznych

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Napisano

> Po wyraźnym (do 50-30%) zmniejszeniu mocy żarówek światła > mijania stałyby się w dzień niewidoczne.

Czasem widuje się na drogach stare maluchy czy żuki, których reflektory przypominają znicze nagrobkowe, jednak w dzień je jakos tam widać. yikes.gif

Napisano

mam taki patent w e39, tyle, ze to oryginalna opcja, do wlaczenia w kompie zlosnik.gif

dlugie swieca z moca 17% (mozna chyba wybrac dwie "moce" ZTCP zlosnik.gif )

niektorzy mowia, ze nawet diagnosci sie przyczepiaja, tydzien temu robilem przeglad, ani slowa o tym nie powiedzial zlosnik.gif

Napisano

> Czasem widuje się na drogach stare maluchy czy żuki, których reflektory przypominają znicze

> nagrobkowe, jednak w dzień je jakos tam widać.

I to też powinno być piętnowane przez policję lub stacje kontroli, a nie jest oslabiony.gif

Napisano

> I to też powinno być piętnowane przez policję lub stacje kontroli, a nie jest

Nie widzisz samochodów w dzień? Proponuję wybrać się do lekarza. Zapewne mają instalację na żarówkach R2 co jest dozwolone - poczytaj rozporządzenie ministra infrastruktury. Podobne żarówki mają też niektóre CC. Paradoksalnie w dzień takie żarówki są bardziej widoczne bo mają niską temperaturę barwową i się odcinają od światła słonecznego swoim kolorem.

Jeżeli macie taki problem z tym świeceniem w dzień to proponuję:

1. napisać petycję do władz aby znieść obowiązek jazdy z włączonymi światłami w dzień.

2. napisać petycję do ministerstwa o dopuszczenie jazdy z modułem ograniczającym moc drogowych i wyłączoną resztą oświetlenia.

Dalsza dyskusja jest bezcelowa. Prawo dopuszcza tylko mijania albo dzienne. Mijania wiadomo co to jest jasna sprawa.

Ewentualna dyskusja może być na temat czym są światła dzienne? Jeżeli ktoś ma na kloszu lamp mijania napisane też RL to najlepiej jeżeli zapyta producenta auta - o co w tym chodzi?

Napisano

> Nie widzisz samochodów w dzień? Proponuję wybrać się do lekarza.

A skąd ta niegrzeczność?

Jeśli samochód ma słabe światła to nie tylko w dzień ale i w nocy!

I nie mówię tu o słabych żarówkach R2, tylko o słabym oświetleniu "zużytym" poprzez degradację odbłyśników, zmatowienie reflektorów i zbyt niskie napięcie na żarówce.

Napisano

> A skąd ta niegrzeczność?

> Jeśli samochód ma słabe światła to nie tylko w dzień ale i w nocy!

> I nie mówię tu o słabych żarówkach R2, tylko o słabym oświetleniu "zużytym" poprzez degradację

> odbłyśników, zmatowienie reflektorów i zbyt niskie napięcie na żarówce.

...czyli stara instalacja - skorodowane i brudne styki, "naprawy" poprzez byle jakie skręcenie i owinięcie tasma izolacyjną

BTW kiedyś rozbierałem u kogos tylne lampy w maluchu bo słabo swieciły - tragedia facepalm%5B1%5D.gif klosz od wewnątrz zakurzony bo słabo uszczelniony, podłaczenie wiazki przewodów do "złącza" wykonanego z kawałka płytki drukowanej zlosnik.gif Chyba współcześni mistrzowie "cięcia kosztów" musieli uczyć się na produkcji 126p grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.