Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy redukować do jedynki podczas przyspieszania z wolnych?

Featured Replies

Napisano

Pytanie jakbym co najmniej zaczynał egzamin na prawko, ale trudno smile.gif

Jeśli np. toczę się w korku na dwójce bez gazu i trzeba przyspieszyć to po prostu dodać gazu - silnik troszkę zadrży i pójdzie, czy zredukować do jedynki żeby płynniej przyspieszyć?

Oczywiście zakładam, że nie jest pod górkę i nie zależy mi żeby zdążyć na pomarańczowym bo wtedy wiadomo wink.gif

Generalnie pytanie brzmi czy warto redukować do jedynki jeśli się nie spieszy?

Napisano

> Generalnie pytanie brzmi czy warto redukować do jedynki jeśli się nie spieszy?

Jak się nie śpieszy to nie. Jak się śpieszy to tak.

Napisano

> Pytanie jakbym co najmniej zaczynał egzamin na prawko, ale trudno

> Jeśli np. toczę się w korku na dwójce bez gazu i trzeba przyspieszyć to po prostu dodać gazu -

> silnik troszkę zadrży i pójdzie, czy zredukować do jedynki żeby płynniej przyspieszyć?

> Oczywiście zakładam, że nie jest pod górkę i nie zależy mi żeby zdążyć na pomarańczowym bo wtedy

> wiadomo

> Generalnie pytanie brzmi czy warto redukować do jedynki jeśli się nie spieszy?

Tak albo nie. Zalezy czy chcesz szybciej czy wolniej. Nie wiem co to za pytanie czy warto - rob tak jak Ci wygodniej.

Napisano
  • Autor

Chodziło mi o to czy silnik się zbytnio nie męczy podczas przyspieszania z dwójki na wolnych obrotach.

Napisano

> Jeśli np. toczę się w korku na dwójce bez gazu i trzeba przyspieszyć to po prostu dodać gazu -

> silnik troszkę zadrży i pójdzie, czy zredukować do jedynki żeby płynniej przyspieszyć?

> Oczywiście zakładam, że nie jest pod górkę i nie zależy mi żeby zdążyć na pomarańczowym bo wtedy

> wiadomo

Sprzeglo, wiecej gazu i z dwojki.

Napisano

> Chodziło mi o to czy silnik się zbytnio nie męczy podczas przyspieszania z dwójki na wolnych

> obrotach.

wink.gifwink.gif

taa, na pewno go tym doprowadzisz do szybszego zgonu hehe.gif

Napisano

> Chodziło mi o to czy silnik się zbytnio nie męczy podczas przyspieszania z dwójki na wolnych

> obrotach.

Nie wiem skąd jesteś ale spotkajmy się to ja Ci pokażę, kiedy silnik się na prawdę męczy hahaha.gif

Napisano

> Sprzeglo, wiecej gazu

Duuuużo więcej gazu i.... strzał ze sprzęgła gwarantowany biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gif

Ja zaś gwarantuję Ci, że takim sposobem załatwisz sprzęgło dużo szybciej, niż silnik przyspieszając z wolnych obrotów na II biegu.

Napisano

> obrotach.

Jak czujesz ze silnik sie męczy, to przerzuc na jedynke, w czym problem? A jak czujesz ze idzie ładnie, to zostan na dwojce.

Napisano

> Duuuużo więcej gazu i.... strzał ze sprzęgła gwarantowany

> Ja zaś gwarantuję Ci, że takim sposobem załatwisz sprzęgło dużo szybciej, niż silnik przyspieszając

> z wolnych obrotów na II biegu.

Nie obchodzi mnie to... hehe.gif

bmw9o.jpg

A na codzien polecam automat. 270635636-JUMP2.gif

Napisano
zalezy przy jakim silniku. ja przy moich całych wsciekłych 60KM musze wrzucić jedynkę bo inaczej sie nie da zlosnik.gif
Napisano

jeśli się da przyspieszyć to nie trzeba

jeśli się nie da przyspieszyć to trzeba ok.gif

Napisano

> obrotach.

Będzie się męczył, jak mu wdepniesz gaz za mocno. Jak go ledwo dotykasz,pozwalasz wchodzić spokojnie na obroty i wciskasz go płynnie wraz z narastaniem obrotów, to nic się nie stanie.

Napisano

> wiadomo

jezeli masz autko na no Pb to nic sie nie stanie , jak masz klekota z dwumasą to szykuj sie na jej wymianę

Napisano

> Nie wiem skąd jesteś ale spotkajmy się to ja Ci pokażę, kiedy silnik się na prawdę męczy

W Twoim przypadku to na 1 i 2 by stał w miejscu, dopiero 3 łapałaby trakcje z wolnych obrotów hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> wiadomo

więcej gazu i będzie ok. Ja rzadko redukuje do jedynki.

Napisano

> wiadomo

No jasne w czasie jazdy redukcja do 1 , skrzynia do remontu

Napisano

> No jasne w czasie jazdy redukcja do 1 , skrzynia do remontu

Ale piszesz o maluchu, czy o bardziej współczesnym samochodzie?

Napisano

wspolczujemy-warto takze wtedy wcisnac pedal sprzegla ok.gif

Napisano

> Ale piszesz o maluchu, czy o bardziej współczesnym samochodzie?

Maluchem też dawało rade z dwójki ruszać.

Napisano

> wspolczujemy-warto takze wtedy wcisnac pedal sprzegla

Są sposoby aby zmienić biegi bez sprzęgła wink.gif

Napisano

> Są sposoby aby zmienić biegi bez sprzęgła

niemozliwe-nigdy o takich sposobach nie slyszalem ani nie uskutecznialem ,zwlaszcza w motocyklachok.gif

moze trzeba miec osobistego mechanika w czasie jazdy?

Napisano

> niemozliwe-nigdy o takich sposobach nie slyszalem ani nie uskutecznialem ,zwlaszcza w motocyklach

> moze trzeba miec osobistego mechanika w czasie jazdy?

międzygaz - fajna zabawa ok.gifpiesc.gif

Napisano

na korki najlepszy automat. Nie ma się wtedy takich dylematów ok.gif

a jeśli chodzi o pytanie to 1 służy tylko i wyłącznie do ruszenia z miejsca, jesli się toczysz to przyspieszanie z 2 dla silnika nie ma znaczenie, no chyba że poruszasz się ciągle na granicy płynności

Napisano

> niemozliwe-nigdy o takich sposobach nie slyszalem ani nie uskutecznialem ,zwlaszcza w motocyklach

> moze trzeba miec osobistego mechanika w czasie jazdy?

bawiłem się w takie coś jak w trasie poleciała linka sprzęgła. Możliwe, ale z wyczuciem

Napisano

Jasne hehe.gif

Napisano

> Są sposoby aby zmienić biegi bez sprzęgła

A jak się zmienia z N na 1 hmm.gif

Napisano

> A jak się zmienia z N na 1

Chodzi Ci o pozycję N -reduktor rozłączenie napędu w terenówce?

Napisano

Jak się toczę na tyle wolno, że puszczenie sprzęgła bez dodania gazu na 2 biegu przyduszałoby silnik to zawsze wrzucam 1bieg, ale jak się toczę na 2 biegu bez gazu i chce przyspieszyc to po prostu wciskam gaz bez zmiany biegu.

Napisano

> Chodzi Ci o pozycję N -reduktor rozłączenie napędu w terenówce?

Nie, chodzi mi o to gdy stoisz w miejscu i chcesz ruszyć.

Napisano

> Może tak > Nie, chodzi mi o to gdy stoisz w miejscu i chcesz ruszyć.

Te dwa pierwsze sposoby chyba logicznie nie wchodzą w grę, bo jak tak pojadę w korku. A trzeci sposób chciałbym zobaczyć jak się skończy zlosnik.gif

Napisano

> Te dwa pierwsze sposoby chyba logicznie nie wchodzą w grę, bo jak tak pojadę w korku. A trzeci

> sposób chciałbym zobaczyć jak się skończy

Spróbuj to się dowiesz icon_rolleyes.gif

Napisano

ale to zależy stricte od konkretnego auta zlosnik.gif

Napisano

> międzygaz - fajna zabawa

Dokładnie. Przeczytałem kiedyś o tym na AK, a po kilku miesiącach urwała mi się w Pikusiu w trasie linka od sprzęgła. Dzięki tej wiedzy, odpalając na jedynce i przełączając z międzygazem spokojnie dojechałem do domu. Oczywiście potem o tym na AK napisałem... smile.gif

Napisano

No jasne! W maluchu! zlosnik.gif

Napisano

> wiadomo

Zalezy jaki silnik, w 107 1.0 lepiej bylo do jedynki redukowac, w fiacie ladnie dwojka lapie i silnik nie protestuje

Napisano

> międzygaz - fajna zabawa

czyli nie zajarzyles zarciku zlosnik.gif

coz-jako byly wlasciciel syreny ze skrzynia bez synchronizatorow,2 maluchow i kilku dwusladow o watpliwej jakosci miedzygaz i jazde bez sprzegla opanowalem jako jeden z fundamentalnych warunkow dotarcia do celu ok.gif

Napisano

> Nie obchodzi mnie to...

Z taką fotą to mnie to jakoś nie dziwi... biglaugh.gifwaytogo.gif

> A na codzien polecam automat.

Może się kiedyś skuszę... na starość old.gif

Napisano

> Z taką fotą to mnie to jakoś nie dziwi...

> Może się kiedyś skuszę... na starość

Automatyczne skrzynie, tempomaty, auta same parkują, hamują a gdzie radość prowadzenia?

Napisano

> Dokładnie. Przeczytałem kiedyś o tym na AK, a po kilku miesiącach urwała mi się w Pikusiu w trasie

> linka od sprzęgła. Dzięki tej wiedzy, odpalając na jedynce i przełączając z międzygazem

> spokojnie dojechałem do domu. Oczywiście potem o tym na AK napisałem...

Ta sama historia była u mnie - czytałem kiedyś na AK. Ostatnio w drodze urwało się końcowe mocowanie linki sprzęgła - 115 km przejechałem bez sprzęgła (akurat miałem farta bo tylko ze 3 czy 4 razy trzeba było "odpalać z jedynki" z zatrzymania grinser006.gif).

Nie pochwaliłem się na AK blush.gif

Dotąd grinser006.gif

Napisano

TAK ZAWSZE WARTO... ( oszczędzasz paliwo, koło 2-masowe o ile jest, i skrzynie wraz z sprzęgłem i silnikiem )

Napisano

Moja pierwsza jazda pojazdem OPEL ASTRA 1.7 2011 zakończyla się dwukronym zgaśnieciem silnika przy próbie przyspieszenia na dwójce z prędkości ~15km/h pzy pięciu osobach na pokładzie facepalm%5B1%5D.gif