Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie 5.3l przy 160km/h

Featured Replies

Napisano

Jaki ekonomiczny egzemplarz mercedesa

typopwy DIESELEK , szkoda ze nie produkuje oleju napedowego ze salin innych aut.

przeczytajcie opis;

max 7 litrów.

na trasie przy 160km/h spaliło 5.3 litra hehe.gif

jezdziłem 240d. przy 80km/h palił 8 litrów.

jakiś tekst

Napisano

Tyle w tym prawdy, co w tym że TDI zawsze pali 6l grinser006.gif

Napisano

Quote:

Jadac srednio 160 km/h na

autostradzie autko spalilo tylko... 5.3 l/100km!!!

Czyli idąc tokiem rozumowania przeciętnego kierowcy: w czasie trzystu kilometrowej podróży 160km/h było na blacie przez dwie minuty.

Napisano

on miał na myśli ilość oleju silnikowego jaki musiał dolać na trasie 160km, proste palacz.gif

Napisano

> Tyle w tym prawdy, co w tym że TDI zawsze pali 6l

Ty kłamco! TDI zawsze pali 5. wink.gif

Napisano

> Jaki ekonomiczny egzemplarz mercedesa

> typopwy DIESELEK , szkoda ze nie produkuje oleju napedowego ze salin innych aut.

mam ten sam silnik w Wołdze, spalanie waha się w granicach 6,5-7,5l, z tym że ja nią nie jeżdżę szybciej jak 90km/h zlosnik.gif

Napisano

> typopwy DIESELEK , szkoda ze nie produkuje oleju napedowego ze salin innych aut.

> przeczytajcie opis;

> max 7 litrów.

> na trasie przy 160km/h spaliło 5.3 litra

> jezdziłem 240d. przy 80km/h palił 8 litrów.

> jakiś tekst

90KM w wiekszym aucie i to leciwym jakoś wątpię aby on w ogóle osiągnął taką prędkość grinser006.gif

Napisano

> 90KM w wiekszym aucie i to leciwym jakoś wątpię aby on w ogóle osiągnął taką prędkość

już nie przesadzaj, moja 25letnia beczka z 2400D spokojnie 140km/h wyciągała, raz udało sie prawie zamknąć licznik, czyli jakieś 160km/h palacz.gif

Napisano

Od razu widać że ani nie jeździłeś ani nie miałeś takowego. zlosnik.gif A zazdrość, no cóż...

Osobiście nie znam żadnego nowożytnego diesla o podobnej pojemności i tak niskim spalaniu.

Napisano

Jeździłem po Europie okularem 95koni w Dieslu. Z 4 osobami na pokładzie 130km/h to już była granica możliwości reszta zależała od wiatru i pochylenia jezdni zlosnik.gif ale z drugiej strony w trasie rzeczywiście mało palił przy rozsądniejszych prędkościach.

Napisano

> Quote:

> Jadac srednio 160 km/h na

> autostradzie autko spalilo tylko... 5.3 l/100km!!!

> Czyli idąc tokiem rozumowania przeciętnego kierowcy: w czasie trzystu kilometrowej podróży 160km/h

> było na blacie przez dwie minuty.

a to na pewno.

Napisano

> już nie przesadzaj, moja 25letnia beczka z 2400D spokojnie 140km/h wyciągała, raz udało sie prawie

> zamknąć licznik, czyli jakieś 160km/h

pytanie ile to było w rzeczywistosci ..

Tak czy inaczej w średnią prędkość 160km/h w podlinkowanym aucie śmiem wątpić

Napisano

> pytanie ile to było w rzeczywistosci ..

> Tak czy inaczej w średnią prędkość 160km/h w podlinkowanym aucie śmiem wątpić

Jeszcze kwestia tego na jakiej trasie ta średnia. Nocą na pustej autostradzie taki wynik to żaden wyczyn. W normalnym ruchu już różnie z tym bywa.

Kiedyś chciałem sprawdzić ile moje auto będzie palić przy 200. Zatankowałem, do pełna i 98km autostradądo kolejnej stacji. Chociaż prędkości wydawały się oscylować w okolicy 180-200 to jednak średnia wyszła na poziomie 165-170.

Napisano

> Mi w Toledo TDI palił śr. poniżej 5

Zgadza się 90konne 1,9TDI może tyle spalić. Octavia średnio pali mi 5,5 ale wcale nie wczuwam się w ekonomiczną jazdę. Mocniejsze czy to Fordy, Fiaty czy VWeje to juz paliły mi bliżej 7,5-8 w mieście

Napisano

> Od razu widać że ani nie jeździłeś ani nie miałeś takowego. A zazdrość, no cóż...

Fakt nie miałem smile.gif

> Osobiście nie znam żadnego nowożytnego diesla o podobnej pojemności i tak niskim spalaniu.

Czyli chcesz mi powiedziec ze ~1,4t kloc przy 160km/h-200km/h oczywiście jeśli tyle pojedzie smile.gif, będzie palił 5l ?

Napisano

> przeczytajcie opis;

> max 7 litrów.

> na trasie przy 160km/h spaliło 5.3 litra

> jezdziłem 240d. przy 80km/h palił 8 litrów.

> jakiś tekst

Spalanie może byc prawdziwe, tylko sprzedawca by musiał podac na jakim odcinku tyle spali wink.gif, np na 70km to jest realne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jeszcze kwestia tego na jakiej trasie ta średnia. Nocą na pustej autostradzie taki wynik to żaden

> wyczyn. W normalnym ruchu już różnie z tym bywa.

Jaka by nie była to jakoś tymi 90KM trzeba się rozpędzić, czasem zwolnić jak się tiry wyprzedzają, czyli aby utrzymać średnią 160km/h trzeba jechać momentami znacznie szybciej - oczywiście na autobahn w D smile.gif, dlatego IMo jeżeli to średnia z pow 100km to nie możliwe.

Napisano

> Zgadza się 90konne 1,9TDI może tyle spalić. Octavia średnio pali mi 5,5 ale wcale nie wczuwam się w

> ekonomiczną jazdę. Mocniejsze czy to Fordy, Fiaty czy VWeje to juz paliły mi bliżej 7,5-8 w

> mieście

Lekkie auto + stary, nieekologiczny silnik = niskie spalanie zlosnik.gif

Napisano

zgadza się waytogo.gif

kwestia na jakim dystansie biglaugh.gif

Napisano

> Fakt nie miałem

To widać zlosnik.gif już pisałem 270751858-jezyk.gif

> Czyli chcesz mi powiedziec ze ~1,4t kloc przy 160km/h-200km/h oczywiście jeśli tyle pojedzie ,

> będzie palił 5l ?

Oczywiście, że nie, ale: 1458kg w pasku B6 143KM (105+chip), 5 osób na pokładzie+full bagaż,trasa 1650km w jedną spalił z tej trasy 6.4 z powrotem 6.5-jazda szybka, autostradami po 160-180km/h, przez 300km gnałem za 2 autami prawie na odcince (190-210km/h), potem dałem spokój i zwolniłem.

Najmniej mi to auto spaliło 4.6l/100km w zimie, było ślisko i więcej jak 85-90 nie dało rady lecieć, średnia z 50 tyś użytkowania niespełna 6l/100, a nie jeżdżę "o kropelce". Trasa do 120 to spokojnie spalanie w okolicach 5l/100km.

PS Przy 190-210km/h to auto spalało 8.5 litra, więc wynik wręcz bdb.

Napisano

W tym ogłoszeniu rozbawiła mnie wersja nadwozia - coupe i 92 konie? To trochę bez sensu. Merc rzeczywiście robił taką wersję, czy to jakaś podmianka silnika?

Napisano
  • Autor

> W tym ogłoszeniu rozbawiła mnie wersja nadwozia - coupe i 92 konie? To trochę bez sensu. Merc

> rzeczywiście robił taką wersję, czy to jakaś podmianka silnika?

no

tam były tylko benzyny 2,0 2,2 2,3 3,0 3,2

Napisano

> 1650km w jedną spalił z tej trasy 6.4 (...)

> Najmniej mi to auto spaliło 4.6l/100km w zimie, było ślisko i więcej jak 85-90 nie dało rady

> lecieć (...)

> PS Przy 190-210km/h to auto spalało 8.5 litra (...)

Chyba troszkę za mała różnica spalania w funkcji prędkości.

Napisano

> Śmiech niedowierzania, czy za dużo wg Ciebie?

A jak myślisz?.

Miałem okazję jeździć kilkoma dieslami i niestety spalanie na poziomie 8,5 w zakresie 190-210 to raczej chwilowe było. Na dłuższą metę wychodziło więcej a im bardziej się chciało tę prędkość utrzymać tym więcej paliwa szło.

Napisano

> A jak myślisz?.

> Miałem okazję jeździć kilkoma dieslami i niestety spalanie na poziomie 8,5 w zakresie 190-210 to

> raczej chwilowe było. Na dłuższą metę wychodziło więcej a im bardziej się chciało tę prędkość

> utrzymać tym więcej paliwa szło.

Te 8.5 policzone w ten sposób-przed wyjazdem zatankowany do pełna w Chorwacji, wyjazd z miasta, dojazd do autostrady ok 30km i potem zapierdzielanie za 2 autami prawie non stop z nogą w podłodze, następnie po ponad 300km zjazd na kawę na stację i dotankowanie do pełna-policzenie spalania z zatankowanego paliwa. Obiektywniej się nie da, możecie rozbić sobie na pixele że inny dystrybutor itd. To że jeździłeś innymi dieslami nie znaczy wiele, napisałem już, oszczędniejszego silnika do 2 litrów nie znam niż 1.9 TDI, zgadzać się nie musisz. Tu znalazłem jakieś wyrywkowe dane z okresu zimowego 2 l temu

2609576000_1365614593_thumb.jpg u góry jest średnie spalanie od pocz prowadzenia dziennika czyli 40-50tyś km jakoś tak.

Napisano

> Chyba troszkę za mała różnica spalania w funkcji prędkości.

Słuchaj, naprawdę mało mnie interesuje to, piszę jakie były fakty, nie mam też potrzeby przedłużania sobie przyrodzenia spalaniem auta, którego nawet już nie mam (zmienił właściciela już 2 raz, został po znajomych, jest na tym samym osiedlu), każdy nie wierzy, aż pojeździł i się przekonał. cool.gif

Tutaj z wyjazdu wakacyjnego, 3 kolumna to przejechany dystans

7219247400_1365615230_thumb.jpg

Napisano

> już nie przesadzaj, moja 25letnia beczka z 2400D spokojnie 140km/h wyciągała, raz udało sie prawie

> zamknąć licznik, czyli jakieś 160km/h

Volvo 240 2.4D 82KM - 150km/h licznikowe

Napisano

> Trasa do

> 120 to spokojnie spalanie w okolicach 5l/100km.

> PS Przy 190-210km/h to auto spalało 8.5 litra, więc wynik wręcz bdb.

Jeszcze troche i przebijesz tego kolesia od mercedesa.

Napisano

> Jeszcze troche i przebijesz tego kolesia od mercedesa.

No co ja Ci poradzę kolego niewiem.gif W oplu się niestety nie pochwalisz takim spalaniem, w fordzie też nie, a szkoda...Powiem więcej userzy 90konnych sztuk jeszcze taniej jeżdżą. Obecnie mam również diesla, który spala więcej, tak jak napisałem, nie przedłużam sobie przyrodzenia spalaniem auta którego już nie mam, wierzyć nie musisz.

A tak BTW-im nowocześniejszy diesel to powinien spalać mniej, co raz bardziej zaawansowany ukł paliwowy, precyzyjniejsze dawkowanie paliwa itd, a tak nie jest. Niby moc z litra rośnie, ale przecież common raile i wszystkie ich klony miały "oszczędzać" a tak nie jest.

Napisano

> W oplu się niestety nie pochwalisz takim spalaniem

Nie pochwale się, bo po pierwsze jeżeli chodzi o moją astrę to ona 190km/h nie pojedzie (to nie VW), po drugie nie uważam, żeby spalanie samochodu można było chwalić.

Napisano

> Nie pochwale się, bo po pierwsze jeżeli chodzi o moją astrę to ona 190km/h nie pojedzie (to nie VW),

Widzisz, są zwolennicy i przeciwnicy wideł (VW), ja mam zdanie dobre, szczególnie o silnikach TDI, znam przekrój takowych od 0 do 420 tyś przebiegu w różnych wersjach nadwozia i marek (od skody po audi) i wiem co sobą te silniki reprezentują. To ile poleci jest mało ważne, bo praktycznie full moc wykorzystywałem kilka razy w roku, można tym silnikom wiele zarzucać, że słaba kultura pracy, że głośnawy (szczególnie w porównaniu z obecnymi CR), ale nie można im odmówić niskiego zapotrzebowania na paliwo.

> po drugie nie uważam, żeby spalanie samochodu można było chwalić.

Ja uważam wręcz przeciwnie, bo po roku eksploatacji i 30 tyś km jeśli różnica litr/100km jest w spalaniu to sobie policz ile zostaje w portfelu. Na paliwko na wakacje zagraniczne się zostaje w obie strony. Dla niektórych może to zbyt mały argument...

Napisano

> tyle to mi paliło SC 900 jezdzone oszczednie w mieście .

Ten mietek 7 to przy ekonomicznej jeździe zassie, przy prawie maksymalnej pewnie spokojnie do 10l dojdzie. Ogło ubarwione nie tylko w tej kwestii.

Napisano

> Jeszcze troche i przebijesz tego kolesia od mercedesa.

Dokładnie, dobry marketing jedynie słusznego koncernu grinser006.gif.

Nie wiem dlaczego, ale ilekroć ja jeżdziłem tym cudem techniki nie zszedłem poniżej 8l /100 km/h, ba nawet kolega co ma takei auto od 5 lat nigdy nie miał mniej niz 7l (zwykła trasa to pomiedzy 7 a 8).

W firmie kilka osób miały nowe, firmowe b6 (w tym dwie z dsg) też jakoś bliżej było do 9l niz do 8l, ale pewnie komp źle pokazywał i jeździć nie umieli grinser006.gif

Napisano

> Dokładnie, dobry marketing jedynie słusznego koncernu .

Żaden marketing, obecnie nie mam żadnego sprzętu spod tej marki, chyba że doświadczenia nazywasz marketingiem, wtedy się zgadzam.

> Nie wiem dlaczego, ale ilekroć ja jeżdziłem tym cudem techniki nie zszedłem poniżej 8l /100 km/h,

> ba nawet kolega co ma takei auto od 5 lat nigdy nie miał mniej niz 7l (zwykła trasa to

> pomiedzy 7 a 8).

> W firmie kilka osób miały nowe, firmowe b6 (w tym dwie z dsg) też jakoś bliżej było do 9l niz do

> 8l, ale pewnie komp źle pokazywał i jeździć nie umieli

Widzisz, takie czyli jakie?1.9TDI czy 2.0?Coś mataczysz kolego bo passat B6 1.9 TDI nie wychodził z DSG, więc spalanie to dotyczy dwu litrówek, a wtedy jak najbardziej się zgadzam. Jak widzisz moja paplanina nie jest gołosłowna wkleiłem screeny z czasów gdy użytkowałem to auto, nie mam obecnie żadnego profitu by gloryfikować fałweja, natomiast miałem i mogę cokolwiek powiedzieć, bo uzytkowałem trochę dłużej niż przejażdżka i gapienie się na komputer pokładowy, każdy kilometr również tankowany był z własnego portfela i tylko ja nim jeździłem, więc wiedziałem dokładnie co z moimi złotówkami się działo, najważniejsze zalety tego silnika:

-niskie spalanie

-fajna jazda z dołu obrotów

reszta nie odbiega od innych aut. Innymi silnikami które mogę pochwalić to w sumie podobne do siebie 136HDI z peugeota i 140KM z forda-tutaj może spalanie nie aż takie niskie, ale kultura pracy i ogólnie jazda autami z tymi silnikami należy do przyjemnych. Natomiast niekoniecznie leży mi JTD, mimo, że same silniki bardzo udane.

Napisano
  • Autor

> Ten mietek 7 to przy ekonomicznej jeździe zassie, przy prawie maksymalnej pewnie spokojnie do 10l

> dojdzie. Ogło ubarwione nie tylko w tej kwestii.

bm 240d przy 120 to palił jakies 11-12l

Napisano

> bm 240d przy 120 to palił jakies 11-12l

12 to 3 litrowe diesle w średniej jeździe w mieczysławie spalały, no ale zależy to od stylu jazdy i odległości. Znam mistrzów co piszą, że auto jeżdżone w trasach, bo 23km do pracy dojeżdżał...

Napisano

Oczywiscie, że piszę o 2.0TDI. Ty także nie podałeś o jaki chodzi.

Napisano

> Oczywiscie, że piszę o 2.0TDI. Ty także nie podałeś o jaki chodzi.

Jesteś pewien że nie podałem? cfaniaczek.gif To poczytaj ze zrozumieniem zanim zaczniesz hejtowanie zlosnik.gif

Napisano

> Jesteś pewien że nie podałem? To poczytaj ze zrozumieniem zanim zaczniesz hejtowanie

W poscie powyzej nie podałeś pojemności a nie kazdy orientuje sie w mnogosci wersji mocowych, kodowych itd oferowanych przez VAGa

Napisano

> W poscie powyzej nie podałeś pojemności a nie kazdy orientuje sie w mnogosci wersji mocowych,

> kodowych itd oferowanych przez VAGa

W poście powyżej pisałem do pixela i mietka...to raz, a dwa, że wcześniej podałem spalanie auta które miałem TDI 1.9 105KM z chipem i to do tego co niektórzy mieli "ale", chociaż niektórzy zapewne nawet nie mieli czy dłużej nie użytkowali. Nie zamierzam tu tworzyć spam wątku o spalaniu VW w TDi, dla jednych to obiekt szydery (Ci nigdy nawet nie jeździli takowym), dla innych środek użytkowy mający zalety jak i wady, legitymujący się niskim spalaniem.

Generalnie mam w nosie co kto sobie myśli i mam do tego spory dystans, żal mi tylko misiów zza klawiatury co wiedzą lepiej choć nigdy nie jechali takowym. Nie zamierzam nikogo urabiać "na swoje" bo to bez sensu, to tak jak namawiać kogoś by interesował się brunetkami jak podobają mu się blondynki. Ja mam ten plus, że w ciągu miesiąca mam okazję przejechać się średnio 10-12 autami, niektóre użytkuję trochę dłużej, inne krótko, to pozwala mieć trochę szerszy obraz niż ja i moje CC (bez obrazy dla cc, to tylko przykład). Tak samo jak czytam wypowiedzi użytkowników co dorabiają ideologię w stylu: TDI-prowincjonalne podejście itd icon_eek.gif a sami turlają się czymś parę klas niżej facepalm%5B1%5D.gif Podsumowując Ci co mają/mieli wiedzą o czym piszę, Ci co nie mieli-niech sobie biją pianę. EOT.

Napisano

> PS Przy 190-210km/h to auto spalało 8.5 litra, więc wynik wręcz bdb.

Powiem krótko-to nierealne hehe.gif

Chyba, że przy 100km/h spalał 3 litry grinser006.gif

Napisano

> W tym ogłoszeniu rozbawiła mnie wersja nadwozia - coupe i 92 konie? To trochę bez sensu. Merc

> rzeczywiście robił taką wersję, czy to jakaś podmianka silnika?

A przeczytałeś chociaż to ogłoszenie? Wszystko tam jest na ten temat...

Napisano

> no

> tam były tylko benzyny 2,0 2,2 2,3 3,0 3,2

i 3.6 zlosnik.gif

Napisano

> A przeczytałeś chociaż to ogłoszenie? Wszystko tam jest na ten temat...

Nie, obejrzałem zdjęcia tylko. Sorry.

Napisano

> Powiem krótko-to nierealne

> Chyba, że przy 100km/h spalał 3 litry

Jak zwykle użytkownik AK wie lepiej od samego właściciela hehe.gif

Wiara to indywidualne podejście, więc szanuję Twoje zdanie waytogo.gif

Napisano

> Jak zwykle użytkownik AK wie lepiej od samego właściciela

> Wiara to indywidualne podejście, więc szanuję Twoje zdanie

Teoretycznie pewnie takie spalanie da się policzyć. Może tak rozwiążecie sprawę.

Zastanów się czy przy średniej 160 km/h samochód może spalać 5 litrów. 1,4 benzynowy w lekkim aucie spalał mi 6,4 przy prędkości średniej 100 i 6,8 przy 108 jeśli dobrze pamiętam. Przy średniej 160 myślę, że 12 litrów można byłoby spokojnie założyć. (wiem, że diesle palą mniej, ale...)

Panowie inżynierowie - wyzwanie. Umie ktoś policzyć?

Moim zdaniem wystarczy rząd wielkości 5, czy 15 litrów i będziemy mieli zgrubną odpowiedź.