Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padające diody w swiatłach dziennych

Featured Replies

Napisano

No i stało się. Po 2 latach działania przestały mi swiecić 2 diody w lampie DRL. Mam z wygladu takie same jak te. Jak kupiłem to szybko przepaliły mi sie diody w jednej lampie. Wymieniłem - okazało się ze przyczyna był brak pasty termoprzewodzącej. Rozebrałem wtedy obie lampy i posmarowałem pastą obficie spody wszystkich 10 diod. I skręciłem posmarowawszy krawędzie obudów silikonem. Teraz okazało się ze spaliła sie 1 dioda w drugiej lampie (druga nie świeciła bo jest z nia połączona szeregowo). Wymieniłem i tak samo uszczelniłem silikonem. Ciekawy jestem ilu z Was doswiadczyło spalenia się części diod? Czasem widuję takie samochody, gdzie tylko część diod świeci, ba raz nawet widziałem auto w kórym jedna lampa świeciła swiatłem ciągłym a druga mrugającym zlosnik.gif

I jeszcze z tej aukcji c linku

Quote:

Model 507HP zawiera controlbox specjalnie dedykowany pod wskazany typ lampy. Dzięki takiemu rozwiązaniu model 507HP osiągnąl długą żywotność oraz praktycznie bezawaryjność. Controlbox wyprowadzony na zewnątrz lampy gwarantuje obniżenie temperatury lampy, a w razie awarii, łatwość podmiany gwarancyjnej. Controlbox to urządzenie ktore odpowiada również za sterowanie włączaniem i wyłączaniem świateł w warunkach drogowych.

O ile wiem to za obniżenie temperatury odpowiada radiator. No i dobry kontakt diod z radiatorem (pasta). A co to ten "control box"? IMO sterownik, tylko ktos (humanista? zlosnik.gif) nie wiedział jak przetłumaczyć zlosnik.gif

Napisano

Przetwornice są w lampach czy może w tym controlboxie?

Można wiedzieć ile kilometrów zrobiłeś przez te 2 lata i jaką diodę dałeś na podmianę hmm.gif

W sumie 2 lata w lampie to i żarówka spokojnie wytrzyma...

Napisano
  • Autor

> Przetwornice są w lampach czy może w tym controlboxie?

> Można wiedzieć ile kilometrów zrobiłeś przez te 2 lata i jaką diodę dałeś na podmianę

ze 30000

Diodę taka jak tA.Dioda LED mocy 1W 3,3V / 350mA ,szeroki kat świecenia (120-150st.) biała zimna lub neutralna. W sklepie ok. 7 PLN

286871503-Dioda.jpg

Ważne aby obudowa była biała jak oryginalnie, bo czarna widać z zewnątrz zlosnik.gif (na upartego da sie pomalowac jakąś białą farbą)

> W sumie 2 lata w lampie to i żarówka spokojnie wytrzyma...

Ale mi chodzi głownie o reflektory. Samochód ma już 5 lat, a reflektory wygladają jak nowe smile.gif A żarówki Osram Nightbreaker nie są tanie i przy ciągłym jeżdżeniu padalyby co kilka miesięcy

Przetwornice są wewnątrz obudów lamp

post-147237-14352520157105_thumb.jpg

Napisano

Ciekawe czy w tych fabrycznych lub bardziej markowych lampkach (philips, osram) też diody padają?

I kiedy w Twoich uszkodzi się kolejna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe czy w tych fabrycznych lub bardziej markowych lampkach (philips, osram) też diody padają?

Było niedawno, że Philipsy w przypadku awarii trzeba wysłać do Holandii

> I kiedy w Twoich uszkodzi się kolejna

pozyjemy zobaczymy zlosnik.gif

Napisano

Nie martwcie się dobra znajoma pracuje w Valeo i mówiła, że w 80% lamp gdzie są diody są one nie wymienialne grinser006.gif

Albo są wgrzewane lub są tak montowane, że jak ktoś to robi 1 raz to na 100% urwie mocowania a same części składowe lampy nie są w sprzedaży wink.gif

Więc wniosek taki że spalimy diody kupujemy lampy grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Ekonomia zlosnik.gif

Napisano

> Nie martwcie się dobra znajoma pracuje w Valeo i mówiła, że w 80% lamp gdzie są diody są one nie

> wymienialne

> Albo są wgrzewane lub są tak montowane, że jak ktoś to robi 1 raz to na 100% urwie mocowania a same

> części składowe lampy nie są w sprzedaży

> Więc wniosek taki że spalimy diody kupujemy lampy

> Ekonomia

Nie tylko. Jeśli ktoś uwierzył, że dzięki diodom cokolwiek zaoszczędzi to dla producenta jest to jasny sygnał: jeleń.

Więc spokojnie uda mu się wcisnąć coś, na czym producent sporo zarobi, a jeleń będzie i tak szczęśliwy że oszczędza.

zlosnik.gif

Napisano

> Nie tylko. Jeśli ktoś uwierzył, że dzięki diodom cokolwiek zaoszczędzi to dla producenta jest to

> jasny sygnał: jeleń.

> Więc spokojnie uda mu się wcisnąć coś, na czym producent sporo zarobi, a jeleń będzie i tak

> szczęśliwy że oszczędza.

No sporo jeleni wymienia lampy zwykłe na ledowe bo:

1. zaoszczędzi energię auto spali mniej o 1litr rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

2. lans na dzielni grinser006.gif

Napisano

> No sporo jeleni wymienia lampy zwykłe na ledowe bo:

> 1. zaoszczędzi energię auto spali mniej o 1litr

> 2. lans na dzielni

I właśnie dla takich są nierozbieralne obudowy i niewymienialne diody. hehe.gif

Napisano

> I właśnie dla takich są nierozbieralne obudowy i niewymienialne diody.

A jak pisałem kiedyś, że LEDy nie mają żadnego sensu ekonomicznego, to mi tu spece jakieś dyrdymały o zaoszczędzieniu szklanki paliwa na rok pisali hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> I właśnie dla takich są nierozbieralne obudowy i niewymienialne diody.

Jak mają to niech się cieszą zlosnik.gif

Napisano

> Nie tylko. Jeśli ktoś uwierzył, że dzięki diodom cokolwiek zaoszczędzi to dla producenta jest to

> jasny sygnał: jeleń.

Ja bym zaoszczędził swiety.gif270751858-jezyk.gif

Ale w motocyklu grinser006.gif

Niestety zgodnie z prawem nie mogę facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> okazało się ze przyczyna był brak pasty termoprzewodzącej. Rozebrałem wtedy obie lampy i

> posmarowałem pastą obficie spody wszystkich 10 diod.

Obfite smarowanie pastą termo przewodzącą nie poprawia chłodzenia, a wręcz działa odwrotnie smile.gif Pasty ma być tylko tyle, by na 100% dioda stykała się z radiatorem

Napisano
  • Autor

> Obfite smarowanie pastą termo przewodzącą nie poprawia chłodzenia, a wręcz działa odwrotnie Pasty

> ma być tylko tyle, by na 100% dioda stykała się z radiatorem

Dzięki. Nareszcie jakas normalna odpowiedź ok.gif

Napisano

> Podziwiam za upór zakładających światła dzienne.

dokładnie, jest to najlepszy przykład jak w dzisiejszym świecie można sobie dorobić ideologię do byle dziadostwa hehe.gif

i to jaką skomplikowaną ideologię - controlbox etc etc rotfl.gif

Napisano

> dokładnie, jest to najlepszy przykład jak w dzisiejszym świecie można sobie dorobić ideologię do

> byle dziadostwa

> i to jaką skomplikowaną ideologię - controlbox etc etc

Ja ideologii nie dorabiam. Kupię sobie dzienne i zamontuję w Scenicu (tak jak i miałem w Pikusiu), nie dlatego, że będę oszczędzał na żarówkach, tylko dlatego, że:

1) trudno wymieniać żarówki w reflektorach współczesnych aut

2) nie chcę mieć bezsensownie wypalanych reflektorów (upał i żarówy świecą nie wiadomio po co)

3) nie chcę mieć upalonych kostek (teraz niestety takie badziewie robią)

Zamiast led można sobie zamontować żarówkowe DRL (21W). smile.gif

Napisano

> Nie martwcie się dobra znajoma pracuje w Valeo i mówiła, że w 80% lamp gdzie są diody są one nie

> wymienialne

> Albo są wgrzewane lub są tak montowane, że jak ktoś to robi 1 raz to na 100% urwie mocowania a same

> części składowe lampy nie są w sprzedaży

> Więc wniosek taki że spalimy diody kupujemy lampy

> Ekonomia

tak tylko czy powiedziala Tobie, ze teraz dopiero wszyscy producenci oswietlenia do aut pracuja nad tym aby sztucznie obnizyc zywotnosc LED w autach. bo na dzien dzisiejszy sa przewidziane w uzytkowaniu az do konca zycia auta.

co sie ma nijak do autora watku.

posiadam dzienne hella (aftermarket wyposazenie akcesoryjne) i nie ma zadnego problemu z nimi od 2010 roku. roczny przebieg ok 50 - 60 tys km rocznie.

Napisano

> Zamiast led można sobie zamontować żarówkowe DRL (21W).

Albo nawet 2x6W (Hella).

Napisano

> No sporo jeleni wymienia lampy zwykłe na ledowe bo:

> 1. zaoszczędzi energię auto spali mniej o 1litr

ale tu chyba nie chodzi o mniejsze spalanie, tylko o zużycie lamp w samochodzie. Ty akurat mało jeżdzisz, ale są ludzie którzy naprawde dużo jeżdżą i moge sie założyc, ze lampy w ich samochodach nie dadzą rady odpowiednio doświetlić drogi w nocy, bo mają powypalane odbłyśniki. są jeszcze inne przyczyny, ale nie o to tu chodzi

Napisano

> Albo nawet 2x6W (Hella).

Ale te 6W to normalna żarówka, czy dedykowana i produkowana tylko do tej jednej lampy?

Napisano

> tak tylko czy powiedziala Tobie, ze teraz dopiero wszyscy producenci oswietlenia do aut pracuja nad

> tym aby sztucznie obnizyc zywotnosc LED w autach. bo na dzien dzisiejszy sa przewidziane w

> uzytkowaniu az do konca zycia auta.

takie założenie również słyszałem do seryjnych xenonów, że będą trwalsze niż samochody a jednak się palą grinser006.gif

> posiadam dzienne hella (aftermarket wyposazenie akcesoryjne) i nie ma zadnego problemu z nimi od

> 2010 roku. roczny przebieg ok 50 - 60 tys km rocznie.

Ja nie mówię o dodatkowych oświetleniach tylko o oświetleniu diodowym oryginalnym montowanym np. w tylnych lampach bodajże w VW są one jednokrotnego użytku spalą się = wymiana lampy albo druciarstwo zlosnik.gif

Napisano

> ale tu chyba nie chodzi o mniejsze spalanie, tylko o zużycie lamp w samochodzie. Ty akurat mało

> jeżdzisz, ale są ludzie którzy naprawde dużo jeżdżą i moge sie założyc, ze lampy w ich

> samochodach nie dadzą rady odpowiednio doświetlić drogi w nocy, bo mają powypalane odbłyśniki.

> są jeszcze inne przyczyny, ale nie o to tu chodzi

Zgadzam się, ale jak ktoś dużo jeździ i zarabia autem to zapewne koszt wymiany przednich lamp po 3-4 latach i wrzuceniu go w koszty będzie niewielki wink.gif

Dużo jeździsz musisz się liczyć z wydatkami ok.gif, fakt w przednich lampach światła led są w miarę rozsądnym wyjściem ale szkoda, że producenci reflektorów nie myślą o tym, że przepalanie diody powoduje wymianę reflektorów crazy.gif

Napisano

> No i stało się. Po 2 latach działania przestały mi swiecić 2 diody w lampie DRL.

Miałem to samo, padła najpierw jedna, potem dwie. U mnie pewnie dlatego, że fabryczne lampy delikatnie "przerobiłem" na wersję "black" żeby tak nie kłuło w oczy na postoju jak się nie świecą zlosnik.gif. W hurtowni w której kupiłem lampy sprzedali mi jedną uszkodzoną z reklamacji i mam komplet diod na zapas. Lampy porządnie zmontowałem, diody przez pastę i świecą już trzy lata.

Napisano

> producenci reflektorów nie myślą o tym, że przepalanie diody

> powoduje wymianę reflektorów

ja myślę że oni o tym bardzo dużo myslą zlosnik.gif

Napisano

> I jeszcze z tej aukcji c linku

> Quote:

> Model 507HP zawiera controlbox specjalnie dedykowany pod wskazany typ lampy. Dzięki takiemu

> rozwiązaniu model 507HP osiągnąl długą żywotność oraz praktycznie bezawaryjność. Controlbox

> wyprowadzony na zewnątrz lampy gwarantuje obniżenie temperatury lampy, a w razie awarii,

> łatwość podmiany gwarancyjnej. Controlbox to urządzenie ktore odpowiada również za sterowanie

> włączaniem i wyłączaniem świateł w warunkach drogowych.

To jest zwykły bełkot marketingowy. Najwięcej ciepła produkują diody, i one powinny mieć bardzo dobre warunki do jego rozproszenia. sterownik z przetwornicą to pomijalny ułamek procenta tego, co trzeba odprowadzić z diod.

Napisano
  • Autor

> Ale te 6W to normalna żarówka, czy dedykowana i produkowana tylko do tej jednej lampy?

Podobno halogenowa. Czyli pewnie taka hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ale tu chyba nie chodzi o mniejsze spalanie, tylko o zużycie lamp w samochodzie. Ty akurat mało

> jeżdzisz, ale są ludzie którzy naprawde dużo jeżdżą i moge sie założyc, ze lampy w ich

> samochodach nie dadzą rady odpowiednio doświetlić drogi w nocy, bo mają powypalane odbłyśniki.

> są jeszcze inne przyczyny, ale nie o to tu chodzi

Dobrze napisałes ok.gif, ale nie wiem czy do niektórych dotrze zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze napisałes , ale nie wiem czy do niektórych dotrze

to jest tak zwane leczenie syfu pudrem - najpierw zastosujmy badziewne plastikowe reflektory które się wypalają i matowieją i równie badziewne żarówki H7 które co chwila padają (najlepiej jeszcze tak umocowane aby tylko rączkami calineczki dało się je wymienić) a potem zakładajmy DRL żeby je oszczędzać rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> to jest tak zwane leczenie syfu pudrem - najpierw zastosujmy badziewne plastikowe reflektory które

> się wypalają i matowieją

A masz na to jakiś wpływ?

> i równie badziewne żarówki H7 które co chwila padają

To zalezy od żarówek i napięcia w instalacji

(najlepiej

> jeszcze tak umocowane aby tylko rączkami calineczki dało się je wymienić)

Unia nakazala producentom, aby żarówki dalo sie latwo wymienić. Zresztą w wiekszosci samochodów tak było i jest

a potem zakładajmy

> DRL żeby je oszczędzać

Są jeszcze inne sposoby - np. zasilanie żarówek obnizonym napięciem, albo światla drogowe połączone szeregowo - nielegalne w PL

Napisano

> Podziwiam za upór zakładających światła dzienne.

Pomijając całą ideologię, rzekomy wzrost bezpieczeństwa i inne dyrdymały - dzienne to jedyny sposób na idiotyczne przepisy (poza emitowaniem setek W energii w kosmos w postaci ciepła z świateł mijania za dnia screwy.gif).

Napisano

no i po co sie udzielasz, skoro nie zgadzasz sie z innymi i na dodatek ich krytykujesz?

u siebie przez 5 lat, 2 razy wymieniałem lampy na oryginalne i znów są wypalone, tak, ze prawie nic w nocy nie widac. a duzo nie jezdze, to tym bardziej mnie to wkurza. więc nie gadaj, ze jezdzenie na mijania cały czas jest dobre

Napisano

U siebie zastosowałem polskie dzienne Waś- podłużne. Blisko trzy lata na nich jeżdżę i jestem bardzo zadowolony. Jakość świecenia znakomita (zdecydowana większość chińczyków bardzo odstaje jakością świecenia) no i polska homologacja. Ale tanie nie były.

Napisano

Bo najlepsze światłą dzienne są ze zwykłą żarówką. Problem tylko z dopasowaniem ale jak się pokombinuje to się dopasuje.

Szkoda tylko, że żaden z producentów nie wpadł jeszcze na to by produkować lampy dzienne ze zwykłą żarówką dopasowane do konkretnych modeli samochodów dodatkowo z np.: kratką zderzaka umożliwiającą prosty montaż co dodatkowo nie psuje wyglądu samochodu.

A czemu diody gasną? Wszystko chyba zależy od samej lampy. Po jakimś czasie może robi się nieszczelna. Bądź co bądź to narażone jest na bardzo intensywne działanie opływającego samochód powietrza, deszcze, śnieg, mróz, kamienie, piasek, sól.

Napisano
  • Autor

> U siebie zastosowałem polskie dzienne Waś- podłużne. Blisko trzy lata na nich jeżdżę i jestem

> bardzo zadowolony. Jakość świecenia znakomita (zdecydowana większość chińczyków bardzo odstaje

> jakością świecenia) no i polska homologacja. Ale tanie nie były.

O tej firmie było już kilka razy na forum - jakoś nie chca odpowiadać na maile zwykłych klientów czy coś tak tongue.gif

Co do jasności - widzę że np. Philips świecą wyraźnie jasniej od moich. Ale tam są firmowe diody nowszej generacji, czyli dające więcej lumenów na wat niż moje chińskie zlosnik.gif.

Jak kogoś interesuje to chinskie diody mozna kupić juz za grosze

Allegro

TME zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no i po co sie udzielasz, skoro nie zgadzasz sie z innymi i na dodatek ich krytykujesz?

> u siebie przez 5 lat, 2 razy wymieniałem lampy na oryginalne i znów są wypalone, tak, ze prawie nic

> w nocy nie widac. a duzo nie jezdze, to tym bardziej mnie to wkurza. więc nie gadaj, ze

> jezdzenie na mijania cały czas jest dobre

No to dlaczego nie zalozyłeś DRL? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba 1,5 roku...

Widzę że mamy detektywa na forum rotfl.gif Dokładnie to chyba ok. 1,75 roku, ale chyba nie o to chodzi

Dzieki za przypomnienie, bo pamięć ludzka bywa zawodna zlosnik.gif

Jak tak przegladam tamten wątek to okazuje się, ze używanie nazwy "Osram" przez sprzedawców sie skonczyło. Może dzieki forum?

Napisano

> O ile wiem to za obniżenie temperatury odpowiada radiator. No i dobry kontakt diod z radiatorem

Tak, tylko prawdopodobnie tego radiatora jest za mało.

Światła dzienne pracują jak sama nazwa wskazuje w dzień, i w tak małej obudowie, dogrzewane przez słońce, silnik i rozgrzany asfalt LED-y padają jak muchy.

> A co to ten "control box"? IMO sterownik, tylko ktos (humanista? ) nie wiedział jak

> przetłumaczyć

Napewno brzmi bardzo mądrze wink.gif

Napisano

> Widzę że mamy detektywa na forum Dokładnie to chyba ok. 1,75 roku, ale chyba nie o to chodzi

> Dzieki za przypomnienie, bo pamięć ludzka bywa zawodna

Kojarzysz mi się z Łodzią i światłami dziennymi. ok.gif

> Jak tak przegladam tamten wątek to okazuje się, ze używanie nazwy "Osram" przez sprzedawców sie

> skonczyło. Może dzieki forum?

To podsumuj swoja przygode z DRL - ile wytrzymały, ile razy wymieniałeś/naprawiałeś, etc. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kojarzysz mi się z Łodzią i światłami dziennymi.

No i z Dziennikiem Łodzkim, prawda? smile.gif

> To podsumuj swoja przygode z DRL - ile wytrzymały, ile razy wymieniałeś/naprawiałeś, etc.

Założone 10 lipca 2011. Naprawiane w II połowie sierpnia. Wymiana spalonej diody w 1 lampie, nakładanie pasty, uszczelnianie obudów silikonem, malowanie obudów - w obu lampach. Kolejna awaria w II połowie kwietnia 2013. Spaliła się 1 dioda w drugiej lampie. Wymieniona. Przy czym okaząło się, że uszczelnienie silikonem spełnia swoją rolę ok.gif

Najgorszy w tym wszystkim jest demontaz i montaż lamp w samochodzie oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, tylko prawdopodobnie tego radiatora jest za mało.

> Światła dzienne pracują jak sama nazwa wskazuje w dzień, i w tak małej obudowie, dogrzewane przez

> słońce, silnik i rozgrzany asfalt LED-y padają jak muchy.

IMO jest bardzo duży i ciężki.

286873790-LampaDRL.jpg

Część ciepła jest też wypromieniowywana przez odbłyśniki i szyby - czuć ręką. Po prostu takie sa uroki chińszczyzny smile.gif

post-147237-14352520197418_thumb.jpg

Napisano

> ... LED-y padają jak muchy ...

No popatrz, w VAG i Mercedesie o tym nie wiedzą zlosnik.gif

Napisano

>> ... LED-y padają jak muchy ...

> w VAG i Mercedesie

No popatrz, jak wyrwanie kilku słów z kontekstu zmienia sens wypowiedzi grinser006.gif

Za mała powierzchnia radiatora + duży prąd zasilający + dogrzewanie z zewnątrz = niska trwałość.

VAG i Mercedes zapewne używa rozwiązań, w których ten układ (LED+radiator+zasilacz) został przeliczony w bardziej realnych warunkach Ta...

Napisano

> IMO jest bardzo duży i ciężki.

Pytanie czy ma dużą powierzchnię przez którą może odprowadzić ciepło.

Drugie pytanie czy wewnątrz jest jakiś układ ograniczający prąd diodom w przypadku zbyt dużej temperatury wewnątrz oprawy. Pewnie nie ma.

> Część ciepła jest też wypromieniowywana przez odbłyśniki i szyby - czuć ręką.

A raczej nie powinna być, bo to radiator odpowiada za odprowadzanie ciepła z diody.

Odbłyśnik i szyba są raczej izolatorami więc słabo odprowadzają ciepło.

Napisano
  • Autor

> Pytanie czy ma dużą powierzchnię przez którą może odprowadzić ciepło.

No raczej małą

286874019-Radiatory.jpeg

> Drugie pytanie czy wewnątrz jest jakiś układ ograniczający prąd diodom w przypadku zbyt dużej

> temperatury wewnątrz oprawy. Pewnie nie ma.

Pewnie nie. jest tylko przetwornica "stabilizująca" napięcie i prąd. Piszę w cudzysłowie po jak podłączałem pod zasilacz regulowany to jasność diod się zmieniała przy zmianach napięcia zlosnik.gif

> A raczej nie powinna być, bo to radiator odpowiada za odprowadzanie ciepła z diody.

> Odbłyśnik i szyba są raczej izolatorami więc słabo odprowadzają ciepło.

Ale chodziło mi o promieniowanie cieplne- podczerwone, które przechodzi przez szybkę smile.gif

post-147237-14352520200365_thumb.jpeg

Napisano

> podłączałem pod zasilacz regulowany to jasność diod się zmieniała przy zmianach napięcia

grinser006.gif

A ten trzeci słupek (od prawej) odprowadzający ciepło wygląda na mocno nierówny. Przylega wogóle do diody?

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A ten trzeci słupek (od prawej) odprowadzający ciepło wygląda na mocno nierówny.

Tak się pewnie Chinczykowi utło zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Przylega wogóle do

> diody?

Chyba tak. Najpierw smarowałem pastą spód, potem mocno przyciskałem diodę do płytki i lutowałem. Jak by nie przylegał to pewnie dioda szybko by padła hmm.gif

Napisano

> No to dlaczego nie zalozyłeś DRL?

jakbym wiedział co mnie czeka, to bym napewno założył. teraz mi sie juz nie opłaca, bo auto bedzie wymieniane, a w następnym na 100 % zakładam ledy

Napisano

> No raczej małą

Powierzchnia jest wystarczająca - większa od struktury samej diody z którą się styka. To jest tylko "mostek" łączący ją z właściwym radiatorem, którym jest cała obudowa lampy. W przypadku tych lamp problem jest wyłącznie w prawidłowym połączeniu diody z tym mostkiem! Płytka jest miękka, przykręcona w kilku miejscach między diodami, wystarczy cienka przerwa i zaczyna się grzać. Przy zbyt mocnym dokręceniu śrubek płytka się wypacza, co powoduje odklejenie się warstwy miedzi od laminatu i znowu mamy gasnące albo mrugające diody. Te lampy trzeba poprostu mądrze i solidnie zmontować, a będą świeciły do końca życia samochodu zlosnik.gif.