Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa skrzynia CVT?

Featured Replies

Napisano

Tak sie zastanawiam... i nie bardzo rozumiem, nie chodzi mi o schemat działania mecghanizmu skrzyni, a o użytkowanie takowej.

w manualu czy stopniowym utomacie sprawa jest dla mnie jasna - jadę ze stałą predkością (np. 90km/h) wrzucony jest najwyższy bieg, obroty jak namniejsze, aby spalanie było też najniższe, w przypadku gdy chcę wyprzedzić jakiś samochód (z prędkości np 70km/h) w manualu redukuję na 3, automat sam sobie dobiera redukcję i lecimy smile.gif

a jak to wygląda w CVT? jakieś obroty silnika tam są, ale czy stałe? co się dzieję przy stałej prędkości 90km/h? co się dzieje przy naciśnięciu gazu do oporu?

hmm.gif

Napisano

> ? co się dzieje przy naciśnięciu gazu do oporu?

obr rosna na moc max i auto przyspiesza

Napisano

Przy stałej prędkości obroty są możliwie jak najniższe, przy przyspieszaniu zależą od tego jak szybko chcesz przyspieszać. "Do dechy" masz maksymalną moc, czyli obroty idą na 6.000 (zależy od silnika, oczywiście) i tam się utrzymują. Jeżeli przyspieszasz delikatnie, to utrzymują się w zakresie od 1.500 do 6.000 wink.gif

Napisano

Tak jak wladmar napisał. Można powiedzieć, że stopniem wciśnięcia pedału gazu decydujesz przy jakich obrotach chcesz przyspieszać - czy delikatnie na niskich, czy dynamicznie na wysokich. Co ciekawe podczas przyspieszania obroty utrzymują się stałe (jeśli nie ruszasz pedałem gazu), a zmienia się przełożenie skrzyni.

Przy stałej prędkości skrzynia wybiera jak najwyższe przełożenie.

Napisano

> Tak jak wladmar napisał. Można powiedzieć, że stopniem wciśnięcia pedału gazu decydujesz przy

> jakich obrotach chcesz przyspieszać - czy delikatnie na niskich, czy dynamicznie na wysokich.

> Co ciekawe podczas przyspieszania obroty utrzymują się stałe (jeśli nie ruszasz pedałem gazu),

> a zmienia się przełożenie skrzyni.

> Przy stałej prędkości skrzynia wybiera jak najwyższe przełożenie.

Nie wiem jak w Mitsubishi ale w Nissanie Maxima mialem wrazenie jakbym tramwajem jechal zlosnik.gif Dzwiek jest dosc specyficznie jednostajny.

Napisano

> Nie wiem jak w Mitsubishi ale w Nissanie Maxima mialem wrazenie jakbym tramwajem jechal Dzwiek

> jest dosc specyficznie jednostajny.

Cvt w subaru diesel potrafi udawac od 6 do 8 biegów zebranych w trybie automatycznym. Czyli zachowuje się identycznie jak klasyczny automat

Napisano

> Nie wiem jak w Mitsubishi ale w Nissanie Maxima mialem wrazenie jakbym tramwajem jechal Dzwiek

W mitsu też, z tym że bardziej jak skuter albo kosiarka wink.gif

Napisano

tragedia, ja bym tym nie mógł dłużej jeździć no.gif

brzmi jakby się sprzęgło ślizgało sick.gif

Napisano

> tragedia, ja bym tym nie mógł dłużej jeździć

> brzmi jakby się sprzęgło ślizgało

Logika działania automatu dlatego właśnie mi sie nie podoba, bo nie możesz

decydować. W manualu możesz na V biegu nacisnąć gaz do oporu i sprawą

zajmie się turbosprężarka, obroty wzrosną płynnie. W automacie pewnie zrzucony

zostanie bieg i będzie wycie - czy to w mechatronicznej czy w CVT.

Napisano

> Logika działania automatu dlatego właśnie mi sie nie podoba, bo nie możesz

> decydować. W manualu możesz na V biegu nacisnąć gaz do oporu i sprawą

> zajmie się turbosprężarka, obroty wzrosną płynnie. W automacie pewnie zrzucony

> zostanie bieg i będzie wycie - czy to w mechatronicznej czy w CVT.

Ach te mity turbosprężarki i te dostojne przyspieszanie na 6-tym biegu... Redukcji nic nie zastąpi wink.gif

Napisano

> Cvt w subaru diesel potrafi udawac od 6 do 8 biegów zebranych w trybie automatycznym. Czyli

> zachowuje się identycznie jak klasyczny automat

Poza ruszaniem. W tym CVT zawsze zachowuja sie jak CVT, nawet w trybie udawania biegow.

Napisano

> zajmie się turbosprężarka, obroty wzrosną płynnie. W automacie pewnie zrzucony

Turbosprezarka zmienia biegi? icon_eek.gif

Napisano

> Turbosprezarka zmienia biegi?

Nie, ale pozwala jechać od 60-do końca na V biegu smile.gif

No, powiedzmy od 70 grinser006.gif

Napisano

> Nie, ale pozwala jechać od 60-do końca na V biegu

> No, powiedzmy od 70

słąbo, duże N/A robi to znacznie lepiej zlosnik.gif

Napisano

> Nie, ale pozwala jechać od 60-do końca na V biegu

> No, powiedzmy od 70

Ale jak chcesz dynamicznie przyspieszyc to albo redukcja manualna albo kick down. Tutaj turbosprezarka nic nie poradzi.

Napisano

> słąbo, duże N/A robi to znacznie lepiej

A duze N/A z automatem jest w tym rewelacyjne zlosnik.gif

Napisano

> Ale jak chcesz dynamicznie przyspieszyc to albo redukcja manualna albo kick down. Tutaj

> turbosprezarka nic nie poradzi.

Ale my nie mówimy teraz o przypadku przyspieszania dynamicznego.

Ja tylko twierdzę, że przy skrzyni automatycznej nie wciśniesz pedału gazu

do końca bez automatycznej redukcji (pewnie). Bo ktoś napisał co się dzieje,

jak skrzynia myśli że chcemy przyspieszyć dynamicznie. To eliminuje moją możliwość,

czyli naciśnięcie do końca i powolne przyspieszanie. To już prawie jak automat,

w tym zakresie prędkości grinser006.gif

Napisano

Bo naciśnięcie do końca i powolne przyspieszanie nie ma kompletnie sensu. A trudno, żeby konstruktorzy rozwiązywali problem, który z punktu widzenia użytkowania samochodu jest absurdalny.

Napisano

> Tak jak wladmar napisał. Można powiedzieć, że stopniem wciśnięcia pedału gazu decydujesz przy

> jakich obrotach chcesz przyspieszać - czy delikatnie na niskich, czy dynamicznie na wysokich.

> Co ciekawe podczas przyspieszania obroty utrzymują się stałe (jeśli nie ruszasz pedałem gazu),

> a zmienia się przełożenie skrzyni.

> Przy stałej prędkości skrzynia wybiera jak najwyższe przełożenie.

No jeździmy tym samym sprzętem wink.gif Początkowo CVT mi się średnio podobało, ale potem się przekonałem ok.gif Jeździ to genialnie i nastepne auto bedzie miało albo CVT, albo automat z przynajmniej 7 biegami (taka emulacja CVT) wink.gif

Napisano

CVT jeździ genialnie, ale z mocnym silnikiem.

Poprzednie auto mojego Ojca czyli Nissan Murano 3,5 V6 z CVT był niezapomniany jeśli chodzi o płynność jazdy. Obecne BMW x5 3.0 diesel z sześciobiegowy automatem także jeździ bardzo sprawnie i skrzynia chodzi super, ale po prostu normalnie zmienia biegi ,a po Murano odczuwam to jako krok wstecz. Murano w jeździe było wspaniałe, a najlepszy był właśnie brak zmian biegów.

Jak kompletnie nie rozumiem tendencji do oprogramowania CVT w taki sposób by stworzyć quasi-biegi. Ale skoro w badaniu rynku im zapewne wyszło ze klienci chcą yikes.gif

Napisano

> Jak kompletnie nie rozumiem tendencji do oprogramowania CVT w taki sposób by stworzyć quasi-biegi.

> Ale skoro w badaniu rynku im zapewne wyszło ze klienci chcą

Ja z tego praktycznie nie korzystam, chyba faktycznie to czysty zabieg marketingowy.

Napisano

> Ja z tego praktycznie nie korzystam, chyba faktycznie to czysty zabieg marketingowy.

poparty badaniami i dopasowaniem do europejskich przyzwyczajen

mowimy o trybie automatycznym z wirtualnymi biegami (bez klikania manetkami)

subaru tak to tłumaczy:

"...Japońscy konstruktorzy dostosowując swą skrzynię CVT do wymogów turbodiesla wzięli pod uwagę, że jest to oferta na Europę. Zadano więc sobie pytanie, czy skrzynia bezstopniowa, z natury stworzona by zmieniać przełożenia w sposób ciągły i niezauważalnie, może robić to w miarę brutalnie i „wyraźnie”, jednocześnie nie wprowadzając silnika na długo na wysokie obroty? Okazało się, że tak. Wystarczyło popracować nad oprogramowaniem skrzyni, w której wszystkimi działaniami zarządza przecież sterownik elektroniczny, oraz nad kilkoma szczegółami mechaniczno – hydraulicznymi.

Podział zakresu zmiany przełożeń skrzyni bezstopniowej na wirtualne biegi, które kierowca może zmieniać posługując się dźwignią lub manetkami, nie jest nowością. Tu jednak wprowadzono modyfikację programową – gdy kierowca głęboko (ponad 60. proc) wciska pedał gazu lub gdy mocno hamuje, elektronika skrzyni uznaje to za sygnał, iż pożądany jest „europejski” czyli „sportowy” tryb działania. Staje się więc ona szybkim, siedmiobiegowym automatem, który zmienia przełożenia z lekkimi szarpnięciami, a także redukuje biegi na podjeździe, oraz na zjeździe dla hamowania silnikiem. Poza tym możliwy jest tryb w pełni manualny (obsługa dźwignią lub manetkami umieszczonymi nieruchomo na kolumnie kierownicy), ale automatyka czyni to wystarczająco dobrze by zapomnieć o trybie „M”. W rezultacie w trybie całkowicie automatycznym przy bardzo spokojnej jeździe wszystko odbywa się cicho i płynnie..."

http://www.motofakty.pl/artykul/subaru-outback-diesel-1.html

Napisano
facepalm%5B1%5D.gif Europejczycy są zboczeni screwy.gif Ja mam manetki i właśnie wtedy jest "brutalnie". Na cholerę to? niewiem.gif Właściwie te manetki przydają się zimą jak jest górka i kopny śnieg, a i to niekoniecznie.
Napisano

> Jak kompletnie nie rozumiem tendencji do oprogramowania CVT w taki sposób by stworzyć quasi-biegi.

> Ale skoro w badaniu rynku im zapewne wyszło ze klienci chcą

Dla mnie to obciach. Typowy kierowca wie, że samochód ma szarpać, warczeć, telepać, szumieć itp. Jak zaoferujesz coś innowacyjnego to zamiast zachwytu masz krok w tył spineyes.gif

Napisano

> Dla mnie to obciach. Typowy kierowca wie, że samochód ma szarpać, warczeć, telepać, szumieć itp.

> Jak zaoferujesz coś innowacyjnego to zamiast zachwytu masz krok w tył

Dla mnie w ogóle manualna skrzynia to jakiś przeżytek i masochizm (w zwykłym aucie). Skoro Europa jest tak konserwatywna, to może z radością zaakceptuje ręczne ssanie, manualną klimę, szyby na korbki czy ręczne przełączanie faz zaworów? hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Dla mnie w ogóle manualna skrzynia to jakiś przeżytek i masochizm (w zwykłym aucie). Skoro Europa

> jest tak konserwatywna, to może z radością zaakceptuje ręczne ssanie, manualną klimę, szyby na

> korbki czy ręczne przełączanie faz zaworów?

raczej nie jestem specjalnie konserwatystą, ale akurat wolę klimę manualną niż automatyczną zlosnik.gif

Napisano

> a mozliwe jest hamowanie silnikiem z taka skrzynia?

Tak, oczywiście.

Napisano

> raczej nie jestem specjalnie konserwatystą, ale akurat wolę klimę manualną niż automatyczną

Nie lubisz, jak klima utrzymuje zadaną temperaturę? Zresztą każda normalna klima automatyczna ma możliwość manualnego sterowania.

Napisano

> Dla mnie w ogóle manualna skrzynia to jakiś przeżytek i masochizm (w zwykłym aucie). Skoro Europa

> jest tak konserwatywna, to może z radością zaakceptuje ręczne ssanie, manualną klimę, szyby na

> korbki czy ręczne przełączanie faz zaworów?

Ciiii shhh.gif zaraz zlecą się zwolennicy "normalnej" i "dynamicznej" jazdy samochodem i nie wytłumaczysz za nic.

Napisano

> raczej nie jestem specjalnie konserwatystą, ale akurat wolę klimę manualną niż automatyczną

Też miałem takie zdanie do momentu kiedy nie kupiłem IS-F'a. Problem w tym że takich fajnych skrzyń można na palcach policzyć (GT-R ma taką) i np. jak bym miał kupować Corvette to pewnie bym wolał manuala.

Napisano

> Nie lubisz, jak klima utrzymuje zadaną temperaturę? Zresztą każda normalna klima automatyczna ma

> możliwość manualnego sterowania.

nie lubię jak automat zmienia sam siłę nawiewu, a już w ogóle jak sam zmienia kierunek nawiewu i zaczyna mi wiać np. zimnem na nogi. Jest to dla mnie nieakceptowalne. W zasadzie w każdym samochodzie z klimą auto, którym jeździłem ustawiam w tryb ręczny: nawiew na stałe na szybę i samemu regulacja siły nawiewu i temp. Czyli po co mi automat jak i tak wolę w trybie ręcznym. Do tego przy pokrętłach w ręcznej klimie ustawiam to wszystko nie odrywając wzroku od drogi, wyczuwając w jakiej pozycji jest pokrętło. W automatach często trzeba już spojrzeć na wyświetlacz. Bezsensowna komplikacja rzeczy, która powinna być prosta.

Napisano

tak,turbo ci najwiecej pomoze-zwlaszcza jak bedzie to przy 1600 obr/min hehe.gif

Napisano

> Tak, oczywiście.

Na pewno nie w kazdym trybie pracy - w zasadzie domyslny wyklucza cos takiego, zdjecie nogi z gazu powoduje "efekt luzu", cos jak w starszych automatach. Natomiast w trybie udawania biegow juz tak...z tym, ze nie kazde CVT ma taka opcje.

Napisano
  • Autor

> Na pewno nie w kazdym trybie pracy - w zasadzie domyslny wyklucza cos takiego, zdjecie nogi z gazu

> powoduje "efekt luzu", cos jak w starszych automatach. Natomiast w trybie udawania biegow juz

> tak...z tym, ze nie kazde CVT ma taka opcje.

hmmm... to kiepsko, generalnie pytam, bo rozwazam zakup Lexa 450h, a w nim była montowana jedynie CVT icon_rolleyes.gif

Napisano

> hmmm... to kiepsko, generalnie pytam, bo rozwazam zakup Lexa 450h, a w nim była montowana jedynie

> CVT

Ale to jest hybryda...tam chyba efekt hamowania silnikiem wystepuje poprzez ladowanie baterii po odjeciu gazu. Trzebaby sprawdzic.

Napisano

> a mozliwe jest hamowanie silnikiem z taka skrzynia?

Hamuje, z tym że w trybie auto hamuje tak jak manual na najwyższym biegu, czyli niezbyt mocno, a poniżej ok. 1200-1300 obr. "wysprzęgla". W trybie manualnym hamowanie silnikiem jest bardziej efektywne, bo można zredukować na odpowiednio niski bieg.

Napisano

> hmmm... to kiepsko, generalnie pytam, bo rozwazam zakup Lexa 450h, a w nim była montowana jedynie

> CVT

W hybrydach Toyoty/Lexusa nie były i nie są montowane skrzynie CVT (w znaczeniu przekładni z kołami o zmiennej średnicy).

Bezstopniowa zmiana przełożeń w tych hybrydach jest realizowana na pojedynczej przekładni planetarnej łączącej napęd od silnika spalinowego i elektrycznego oraz generatora prądu. Sterowanie tymi trzema elementami daje w sumie bezstopniową zmianę przełożeń.

Napisano

> Ciiii zaraz zlecą się zwolennicy "normalnej" i "dynamicznej" jazdy samochodem i nie wytłumaczysz

> za nic.

Ja jestem zwolennikiem takiej jazdy. I ideałem dla mnie, był zwykły hydrokinetyczny automat podpięty do silnika V8 4.4L w e34. Dało się jeździć normalnie i dało się jeździć dynamicznie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Najpierw masz silnik, zaraz za silnikiem suche sprzęgło odśrodkowe, potem od razu wał napędowy, który napędza koła pasowe.

Oczywiście są różne wersje napędu. Ale zasada działania jest taka sama.

Napisano

> Tak, oczywiście.

reczna skrzynia ma to do siebie, ze przy zadanej predkosci obrotowej i biegu ma scisle okreslony moment napedowy, jak i moment hamowania. Dzieki temu latwo sterowac np. poslizgiem, czy zaciesniac zakret, co jeszcze bardziej zauważalne jest przy AWD, oczywiscie w "sportowej jezdzie" biglaugh.gif A jak to jest z CVT?

Napisano

I te paski sie nie rwą? To wygląda jakby się miało rozpaść...

Nie ma uślizgów na samych półosiach? Nie chciałbym auta z czymś takim yikes.gif

Napisano

> I te paski sie nie rwą? To wygląda jakby się miało rozpaść...

> Nie ma uślizgów na samych półosiach? Nie chciałbym auta z czymś takim

W normalnej skrzyni CVT pasek jest stalowy.

Napisano

> I te paski sie nie rwą? To wygląda jakby się miało rozpaść...

> Nie ma uślizgów na samych półosiach? Nie chciałbym auta z czymś takim

Mieliśmy w rodzinie Volvo 343 z tym napędem. Trochę głośny ale rewelacyjnie się jeździło. Żadnych problemów i absolutnie bezawaryjne.

Nie wiem czy wiesz ale nasz popularny polski kombajn Bizon jest napędzany jednym, podobnej szerokości pasem, tyle, że dłuższym. Poza tym ma całą masę różnych pasów napędowych i oprócz zwykłej mechanicznej skrzyni biegów posiada również dodatkowo taki bezstopniowy przyspieszacz.

Nic się nie rwie.

Co do samochodu to Tato zrobił tym Volvo coś około 200000km i zużył tylko jeden komplet pasów. Drugi komplet zużył pewnie drugi właściciel.

Napisano

> W normalnej skrzyni CVT pasek jest stalowy.

A ta jaka jest? Nienormalna? To nie jest skrzynia, to jest przekładnia. To czy pas jest stalowy czy gumowy nie ma znaczenia. Zasada działania jest taka sama.

Napisano

> A ta jaka jest? Nienormalna? To nie jest skrzynia, to jest przekładnia. To czy pas jest stalowy czy

> gumowy nie ma znaczenia. Zasada działania jest taka sama.

Tylko w autach osobowych jest mniejsza wink.gif

HanYs

Napisano

> A ta jaka jest? Nienormalna? To nie jest skrzynia, to jest przekładnia. To czy pas jest stalowy czy

> gumowy nie ma znaczenia. Zasada działania jest taka sama.

To były pierwsze proby - takie na gumowy pasek były bardzo nieefektywne i zawodne. Dopiero użycie stalowego paska pozwoliło na osiągnięcie przyzwoitej efektywności.

Napisano

> W hybrydach Toyoty/Lexusa nie były i nie są montowane skrzynie CVT (w znaczeniu przekładni z kołami

> o zmiennej średnicy).

> Bezstopniowa zmiana przełożeń w tych hybrydach jest realizowana na pojedynczej przekładni

> planetarnej łączącej napęd od silnika spalinowego i elektrycznego oraz generatora prądu.

> Sterowanie tymi trzema elementami daje w sumie bezstopniową zmianę przełożeń.

Jeździłem ostatnio Yarisem hybrydą - tragedia. Silnik wyje, auto nie jedzie. Na autostradzie zaczyna się dramat.

Spalanie? Więcej od diesla zlosnik2.gif

Napisano

> W normalnej skrzyni CVT pasek jest stalowy.

Czyli TOYOTA takowe stosuje?

Napisano

> Czyli TOYOTA takowe stosuje?

Mitsubishi tak, podejrzewam, że Toyota też. Skrzynia jest bezawaryjna, pod warunkiem przestrzegania wymiany oleju i czyszczenia chłodnicy.