Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1,2 TSI 105 KM

Featured Replies

Napisano

> Teraz też nie oszukują. Chyba każdym współczesnym samochodem da się osiągnąć spalanie katalogowe

oczywiście. tyle że na trasie nie przekraczasz 70-90. a np tryb "miasto", robisz w godz. 23-5 rano.

Napisano

> W laboratorium

> W rzeczywistości będzie to trudne, bo na czas badań producent wykonuje sporo zabiegów przy aucie,

> by osiągnąć jak najniższe spalanie.

Dziwne, w zasadzie w każdym samochodzie z wyjątkiem seicento byłem w stanie spokojnie osiągnąć deklarowane przez producenta spalanie. I to nie robiąc sobie rajdy na kropelce, tylko w codziennej eksploatacji.

Napisano

> To gdzie ten miód?

Tak przy okazji...

Napisano

> Tak przy okazji...

ludzie, spokojnie, mój 280SEL pali 19 i się tak nie podniecam zlosnik.gif

dajcie juz spokój z tym spalaniem bo to straszna nuda hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> ludzie, spokojnie, mój 280SEL pali 19 i się tak nie podniecam

> dajcie juz spokój z tym spalaniem bo to straszna nuda

Przecież o tym jest ten wątek foch.gif

Napisano

> Przecież o tym jest ten wątek

daj po garach, niech spali to 9 a przynajmniej nie będzie zasypiania za kółkiem ok.gif

tylko uważaj na fotoradary wink.gif

Napisano

> daj po garach, niech spali to 9 a przynajmniej nie będzie zasypiania za kółkiem

> tylko uważaj na fotoradary

Staram się nie przekraczać 170 jadąc do pracy, bo ruch duży, a i przekraczanie powyżej 50km/h uważam za niemęskie. Dzisiaj nawet musiałem zrobić szybką rundkę Czeladź - Katowice - Czeladź w godzinach pracy, więc trochę pokręciłem. 7.2 z tego wyszło buu.gif

Aha, w Katowicach nie ma żadnego fotoradaru z_lol1.gif

Napisano

> Zasymulowałem w Excelu...

> Wychodzi, że w zakresie 1200-3000 rpm 1.2TSI jest żwawszy, ma w porywach ~30% więcej mocy (przy

> ~1800rpm).

> -- edit - poprawiłem wykres, teraz jest 120KM

Dzięki za podesłanego xlsa.

Wrzuciłem do porównania to samo pudełko tylko, że z boksem. Wypluwa to mniej więcej podobną moc (tsi - okolice 126HP versus omawiane 1.6 120HP), więc jakby jest chyba trochę lepsze do porównania.

(dane odczytywane z wykresu z hamowni i zaokrąglane do pełnych 0/5Nm).

287095541-Bez%A0tytu%B3u.png

Napisano

> Dziwne, w zasadzie w każdym samochodzie z wyjątkiem seicento byłem w stanie spokojnie osiągnąć

> deklarowane przez producenta spalanie. I to nie robiąc sobie rajdy na kropelce, tylko w

> codziennej eksploatacji.

Moje obecne auto ma w katalogu: 8,7 w mieście, 5,1 poza i śr. 6,4 l/100km.

W trasie 3500 km jadąc prawie przepisowo śr. wyszła 7,5.

W mieście ciężko zejść poniżej 9.

Moja śr. to 8,2, a jeżdżę sporo poza miasto, a w Warszawie pojawiam poza godzinami szczytu.

Parametry katalogowe IMO nie są osiągalne w normalnej eksploatacji.

Dodam że bolid waży ~1,4 t i ma pod maską 140 KM z wolnossącego silnika 1,8.

Ale i tak jestem zadowolony, bo poprzednie, lżejsze auto z mniejszym silnikiem paliwo więcej, o ~ litr więcej. smile.gif

Napisano

> Teraz też nie oszukują. Chyba każdym współczesnym samochodem da się osiągnąć spalanie katalogowe

No właśnie ostatnimi czasy producenci przesadzają, przykłady:

Focus Econetic MK2 1.6 tdci w trasie ma spalać 3,4L/100km

Nowa Honda Civic 1.6 i-DTEC w trasie ma spalać 3,3L/100km

Moim zdaniem takie wartości są nierealne podczas jazdy po Polsce (załóżmy, że w terenie niezabudowanym jedziemy w okolicach 90 km/h, a nie snujemy się 70km/h). Ale już 4-4,5L/100km jest realne.

I jeszcze fajny artykuł jako bonus: http://www.theguardian.com/environment/2...fficiency-tests

Napisano

> W laboratorium

> W rzeczywistości będzie to trudne, bo na czas badań producent wykonuje sporo zabiegów przy aucie,

> by osiągnąć jak najniższe spalanie.

Bez przesady.

Po prostu jest przyjęty jakiś konkretny interwał podróży itd.

W teście będą przyjęte "3 światła", jeden mały korek i prędkość przelotowa 90 km/h, a w mieście 50 km/h itd. itp.

A to, że mało kto tak jeździ i mało które miasto ma "3 światła",

dzięsiątki nie kończących się korków i gaz obsługuje się 0-1, 90 jeździ w mieście ,

a poza 120-140 to już inna bajka ok.gif

Jeśli warunki są odpowiednie i styl jazdy również, to spalanie katalogowe jest realne i jak najbardziej możliwe.

Napisano

> Jeśli warunki są odpowiednie i styl jazdy również, to spalanie katalogowe jest realne i jak najbardziej możliwe.

Dokładnie tak, spalanie w pierwszej kolejności robią warunki i kierownik, który albo myśli na minutę, albo na sekundę do przodu.

Napisano

no właśnie niekoniecznie takie nierealne jest zrobienie takich wyników...jeżeli noPB w ogóle nie przygotowanym, na zwykłych oponach można zrobić 5,5l to dieslem jeszcze mniej...a dieslem specjalnie do tego przygotowanym (tak czytam te dodatki "eco" w nazwie) pewnie jeszcze ciut mniej...

to trochę tak samo jak z hybrydami toyoty...też dużo ludzi mówi, że niemożliwe tak nisko zejść w mieście a jednak się da mocno zbliżyć do wyniku deklarowanego wink.gif

Napisano

> to trochę tak samo jak z hybrydami toyoty...też dużo ludzi mówi, że niemożliwe tak nisko zejść w

> mieście a jednak się da mocno zbliżyć do wyniku deklarowanego

Akurat hybrydą w trasie zejdziesz do dokładnie takiego samego spalania jak napędzającym ją benzyniakiem. W mieście oczywiście wiadomo.

Napisano

> Moim zdaniem takie wartości są nierealne podczas jazdy po Polsce (załóżmy, że w terenie

> niezabudowanym jedziemy w okolicach 90 km/h, a nie snujemy się 70km/h). Ale już 4-4,5L/100km

> jest realne.

Robiłem u siebie taki test. Katalogowe poza miastem to 5,3 l.

Zmusiłem się z ciekawości, raz - jakie wyjdzie spalanie, dwa - jak zniosę taką podróż i jaki będzie czas przejazdu.

Trasa 450 km nad morze.

Całą drogę jechałem przelotowo 95 km/h na tempomacie, zdarzało się, że jechałem 70-80 z TIRami, na wioskach ok. 55 km/h.

Na S3 też 95 km/h na tempo (tu taka prędkość była męcząca trochę zlosnik.gif).

W połowie trasy była włączona klima, bo zrobiło się ciepło.

Wynik pod kwaterą, dokładnie 5,3l z kompa, komp raczej u mnie nie oszukuje, co najwyżej +/- 0,1.

Średnia wyszła chyba 73 km/h jeśli dobrze pamiętam, jechało się o dziwo przyjemnie i "szybko".

Znajomy kupił teraz nowego busa (Ducato L3H2), jeździ w kurierce ale ma region na wioskach i jeździ baaardzo spokojnie 70-90 km/h.

Z klimą w tych upałach robi już trzeci zbiornik w okolicach 7-7,3 l

Można ? Można zlosnik.gif

Napisano

nie mówie o trasie i hybrydzie bo nie po to one zostały zbudowane wink.gif

to chyba oczywiste smile.gif

Napisano

> Robiłem u siebie taki test. Katalogowe poza miastem to 5,3 l.

> Zmusiłem się z ciekawości, raz - jakie wyjdzie spalanie, dwa - jak zniosę taką podróż i jaki będzie

> czas przejazdu.

> Trasa 450 km nad morze.

> Całą drogę jechałem przelotowo 95 km/h na tempomacie, zdarzało się, że jechałem 70-80 z TIRami, na

> wioskach ok. 55 km/h.

> Na S3 też 95 km/h na tempo (tu taka prędkość była męcząca trochę ).

> W połowie trasy była włączona klima, bo zrobiło się ciepło.

> Wynik pod kwaterą, dokładnie 5,3l z kompa, komp raczej u mnie nie oszukuje, co najwyżej +/- 0,1.

czyli dało by się pewnie zejść jeszcze niżej (np bez klimy)

niestety u nas trasa "poza miastem" to hamowanie i przyspieszanie - bo ktoś skręca, jedzie traktor

czasem się też coś wyprzedzi

i już daleko do warunków idealnych hmm.gif

mnie c-max w warunkach miejskich (srednia ok 30-40km/h) spalał minimalnie więcej jak podaje katalog

ale dla większości takie miasto to nie miasto, miasto to średnia 20-30km/h wink.gif

Napisano

> czyli dało by się pewnie zejść jeszcze niżej (np bez klimy)

Zeszło by jeszcze z 0,5l, gdyby jechać 75-80 km/h ale to już masochizm.

Robiłem takie testy ale na krótszych odcinkach.

> niestety u nas trasa "poza miastem" to hamowanie i przyspieszanie - bo ktoś skręca, jedzie traktor

> czasem się też coś wyprzedzi

> i już daleko do warunków idealnych

ok.gif

Jadąc normalnie, z głową ale przelotowo 120 km/h (czyli tam gdzie mogę 120 km/h ale też czasem 70-80-90 km/h i 140 km/h jak trzeba wyprzedzić) i wyprzedzjąc (spokojnie) to co jedzie choćby 1km/h wolniej ode mnie, to przy takiej trasie nad morze wychodzi u mnie ok. 6,2-6,5 litra.

Autostrada 130-140 km/h , 7,5 litra.

Można też spalić 10, 20 i 40 litrów, albo i 100 jak auto będzie stało odpalone przez całą noc pod domem grinser006.gif

Miasto nie wiem, nie używam na szczęście zlosnik.gif

Napisano

> Natomiast... w historyjki o 9.3l/100km nie wierze. Trzeba albo jeździć w

> BMW-M3-1.6-style (operować pedałami gazu i hamulca na poziomie binarnym, czyli but ze świateł,

> gazowanie do samego końca, a później hamowanie z ABSem przed następnymi światłami) albo mieć

> wyciek paliwa.

Wczoraj miałem okazję się przejechać testowo Octą 1.8 TSI.

Auto testowe, więc jazda polega na tym, że jest odpalane raz na jakiś czas, przejeżdża parę kilometrów i znowu pod parkan. Wiadomo, że wszyscy próbują butować, żeby zobaczyc jak to jeździ a klima w obecnch warunkach włączona non-stop. Na kompie spalanie ze zbiornika (czyli od ostatniego tankowania a rezerwa była mocno "zaawansowana") stało jak by 9,5 l/100km.

Napisano

> Wczoraj miałem okazję się przejechać testowo Octą 1.8 TSI.

> Auto testowe, więc jazda polega na tym, że jest odpalane raz na jakiś czas, przejeżdża parę

> kilometrów i znowu pod parkan. Wiadomo, że wszyscy próbują butować, żeby zobaczyc jak to

> jeździ a klima w obecnch warunkach włączona non-stop. Na kompie spalanie ze zbiornika (czyli

> od ostatniego tankowania a rezerwa była mocno "zaawansowana") stało jak by 9,5 l/100km.

Z tą pojemnością i tym trybem jazdy nie widzę w tym nic dziwnego.

Napisano

> Z tą pojemnością i tym trybem jazdy nie widzę w tym nic dziwnego.

Ale ja piszę to będąc zaskoczonym, że tak mało zlosnik.gif. Spodziewwałem się jedynki z przodu. Dlatego tym bardziej nie wierzę w coś takiego w przypadku 1.2 TSI w normalnej eksploatacji.

Napisano

> Ale ja piszę to będąc zaskoczonym, że tak mało . Spodziewwałem się jedynki z przodu. Dlatego tym

> bardziej nie wierzę w coś takiego w przypadku 1.2 TSI w normalnej eksploatacji.

Wyciek z baku, albo em-3-jeden-sześć-stajl grinser006.gif

Napisano

> Robiłem u siebie taki test. Katalogowe poza miastem to 5,3 l.

> Zmusiłem się z ciekawości, raz - jakie wyjdzie spalanie, dwa - jak zniosę taką podróż i jaki będzie

> czas przejazdu.

> Trasa 450 km nad morze.

> Całą drogę jechałem przelotowo 95 km/h na tempomacie, zdarzało się, że jechałem 70-80 z TIRami, na

> wioskach ok. 55 km/h.

Podobnie jechałem do Bułgarii. Z tym, że czasem dochodziły autostrady z prędkością rzędu 130-140 km/h

Śr. z całej trasy identyczna z Twoją - 73 km/h.

Spalanie wyższe od katalogowego o litr.

Może dlatego, że po drodze było sporo gór. hmm.gif

A może dlatego, że do ekologicznej jazdy zalecają ciśnienie 3.0 a ja miałem 2,2 bo lubię komfort zlosnik.gif

Napisano

> Może dlatego, że po drodze było sporo gór.

> A może dlatego, że do ekologicznej jazdy zalecają ciśnienie 3.0 a ja miałem 2,2 bo lubię komfort

Góry swoją drogą, ale u mnie naprawdę było 95 km/h i w zasadzie swobodna jazda (mały ruch), kilka wyprzedzeń itd. A tak to cały czas tempomat 95 km/h (licznikowe).

Czasami mam średnią też w okolicy 70 km/h (zresztą zawyczaj taka jest z jazdy po Polsce), a spalania właśnie od 5,5 do 7,5 potrafią być.

A producenci mierzą w określonych warunkach, o które ciężko w normalnym ruchu zazwyczaj.

Ale jako wyznacznik do porównania itd. jak najbardziej są ok.

Np. u mnie jest średnie katalogowe 6,2 l, a ja realne mam 1 litr więcej.

Gdyby jeździła tylko żona byłoby jak w katalogu grinser006.gif

I patrząc na przysłe auto mniej więcej wiem ile % dodać do katalogowego, żeby się nie oszukać ok.gif

Napisano

> kierownik, który albo myśli na minutę, albo na sekundę do przodu.

Jeszcze raz zapytam - co mogę zrobić, aby uzyskać katalogowe spalanie, jak mam za sobą i przed sobą powiedzmy po 200 km autostrady i jadę ze stałą prędkością 130 km/h ?

Napisano

> Jeszcze raz zapytam - co mogę zrobić, aby uzyskać katalogowe spalanie, jak mam za sobą i przed sobą

> powiedzmy po 200 km autostrady i jadę ze stałą prędkością 130 km/h ?

katalogowe spalanie nie jest mierzone przy 130km/h

Napisano

> katalogowe spalanie nie jest mierzone przy 130km/h

Kiedyś było - miasto, 90 km/h, 120 km/h.

Napisano

> Kiedyś było - miasto, 90 km/h, 120 km/h.

Beret to podstawa, zmniejsza zużycie paliwa o kilkadziesiąt procent, a poważnie ecodrajwing 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> a poważnie ecodrajwing

Auto którym jechałem jest zielone - to chyba moje 130 km/h na autostradzie było bardziej eco ?

Napisano

> Jadąc normalnie, z głową ale przelotowo 120 km/h (czyli tam gdzie mogę 120 km/h ale też czasem

> 70-80-90 km/h i 140 km/h jak trzeba wyprzedzić) i wyprzedzjąc (spokojnie) to co jedzie choćby

> 1km/h wolniej ode mnie, to przy takiej trasie nad morze wychodzi u mnie ok. 6,2-6,5 litra.

T-Jet w takich warunkach 6.9 przy średniej 80km/h. Klima non stop, opony 225 więc wynik dla mnie ok. Zimą na 15" litr mniej smile.gif

Napisano

> T-Jet w takich warunkach 6.9 przy średniej 80km/h. Klima non stop, opony 225 więc wynik dla mnie

> ok. Zimą na 15" litr mniej

Katalogowo średnie ile ma ?

Napisano

> Akurat hybrydą w trasie zejdziesz do dokładnie takiego samego spalania jak napędzającym ją

> benzyniakiem. W mieście oczywiście wiadomo.

Zejdziesz niżej. Hybryda praktycznie nie hamuje klockami...

Napisano

> Jeszcze raz zapytam - co mogę zrobić, aby uzyskać katalogowe spalanie, jak mam za sobą i przed sobą

> powiedzmy po 200 km autostrady i jadę ze stałą prędkością 130 km/h ?

Jechać 90 km/h smirk.gif

Napisano

> Kiedyś było - miasto, 90 km/h, 120 km/h.

Już dawno tak nie ma. Jest mityczne "miasto" i nie mniej bajkowe "poza miastem".

Napisano

> Już dawno tak nie ma. Jest mityczne "miasto" i nie mniej bajkowe "poza miastem".

Chyba po to, żeby się stało nieweryfikowalne. Jakby Skoda napisała że przy 120 km/h 1,2 TSi pali 5,7 to mógłbym z nimi walczyć, a jakby napisali prawdę, że pali 8,9 to mit ekodownsizingu by szlag trafił.

Napisano

> Katalogowo średnie ile ma ?

5.3 niby w trasie. Dane dla Bravo.

Napisano

> Chyba po to, żeby się stało nieweryfikowalne. Jakby Skoda napisała że przy 120 km/h 1,2 TSi pali

> 5,7 to mógłbym z nimi walczyć, a jakby napisali prawdę, że pali 8,9 to mit ekodownsizingu by

> szlag trafił.

Nie pali 8.9

Napisano

> Nie pali 8.9

Z boxem pali 10,6 .... więc owszem, można powiedzieć że nie pali 8,9.

Napisano

> Z boxem pali 10,6 .... więc owszem, można powiedzieć że nie pali 8,9.

Wynik z 30tyś km 7,1

Napisano

> Chyba po to, żeby się stało nieweryfikowalne. Jakby Skoda napisała że przy 120 km/h 1,2 TSi pali

> 5,7 to mógłbym z nimi walczyć, a jakby napisali prawdę, że pali 8,9 to mit ekodownsizingu by

> szlag trafił.

Panie, daj Pan już spokój zlosnik.gif

Dusisz po autostradach ten kiosk ruchu to się nie dziw, że dużo pali.

A jeśli jest inaczej, to zgłoś usterkę, zrobicie jazdy próbne weryfikujące i tyle ok.gif

Przy okazji zapytaj TYCH 161 użytkowników jak to robią, że mają średnie 7,4 w kraju gdzie nie brakuje autostrad.

Bez odbioru ok.gif

Napisano

> Z boxem pali 10,6 .... więc owszem, można powiedzieć że nie pali 8,9.

Wynik 6.8... Z boxem

Napisano

> Panie, daj już spokój.

Widzisz, ale Noras ma rację. ok.gif

Gdyby dalej podawali przy 90/120 mieliby w huk reklamacji. A teraz enigmatyczne "warunki pozamiejskie". sick.gif

Style i warunki jazdy są różne - ja specjalnie nie butuję aut, ale z kolei jeżdżę krótkie odcinki. Gdyby podawali zuzycie przy 90/120km/h, to miałbym możliwość weryfikacji i nie krzyczałbym, że pali dużo, bo u mnie x, a w katalogu y. A tak, to wszystko rozmyte. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Powoli ucze jezdzic DIESLEM i z 3400 km mam srednia 6,7, a z ostatnich 670km z czego ok 450 powrot znad morza to 6,4

Wynikna auto o wadze 1520+ok 40 kg paliwo i zapakowany z BOX-em uwazam za wynik znakomity chociaz wolalbym LPG w tej budzie bo osiagi sa mi zbedne. Coz, ON chociaz na bezvaciu tankuje

Napisano

> Wynik z 30tyś km 7,1

Możemy się umówić - wsiadamy do Yeti 1,2 TSi, jedziemy Kraków - Zadar - Kraków. Na autostradzie trzymamy 130 km/h, na drogach innych - prędkość zgodną z przepisami.

Jeśli spali te 7,1 - za paliwo, lignje i wino płacę ja. Jesli spali 8,9 - za to wszystko płacisz Ty.

Napisano

> Widzisz, ale Noras ma rację.

> Gdyby dalej podawali przy 90/120 mieliby w huk reklamacji. A teraz enigmatyczne "warunki

> pozamiejskie".

> Style i warunki jazdy są różne - ja specjalnie nie butuję aut, ale z kolei jeżdżę krótkie odcinki.

> Gdyby podawali zuzycie przy 90/120km/h, to miałbym możliwość weryfikacji i nie krzyczałbym,

> że pali dużo, bo u mnie x, a w katalogu y. A tak, to wszystko rozmyte.

Ale tak jest w całej branży aktualnie więc w czym problem niewiem.gif

Ja nie widzę problemu w weryfikacji w obecnym systemie.

Zresztą już wiele w tym wątku zostało napisane i nie ma sensu tego powielać.

Jest jak jest, wystarczy tylko dobrze te dane zinterpretować.

A że kol. noras uważa, że jazda 140 km/h autostradą to jest jazda pozamiejska katalogowa, to co ja na to mogę spineyes.gif

Nie długo ktoś będzie krzyczał, że jechał z przyczepką i więcej spalił, a w "katalogu" nic nie było o przyczepkach itd. itp.

Trochę umiaru i będzie dobrze ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Mój Peugeot 208 wolnossący 1.4 VTi w wakacyjnej trasie 1400km spalił średnio 6,8L - ale to był cykl mieszany - trochę autostrad, trochę po miastach.

Na codzień po mieście mam około 9-10L, ale to bardzo krótkie trasy.

Znacznie przekraczam katalogowe, ale się nie przejmuję tylko mam fun z jazdy - jakbym chciał oszczędzać, a nie kręcić do 5krpm to bym wybrał inny silnik i jeździł eco smile.gif

Więc nie ma się co spinać komu ile spala taki sam silnik bo nigdy to nie będzie ta sama trasa, olej, opony, styl jazdy, temperatura/klima, obciążenie.

Napisano

> Gdyby dalej podawali przy 90/120 mieliby w huk reklamacji.

Jakoś jak miałem auta, które miały podawane te 90/120 to mi się zgadzało. Inna sprawa, że przekroczenie 120 dużo zmieniało - widoczna była optymalizacja pod test.

Napisano

Tyle było z niewielkiej trasy rapidem, ale 90 konnym. 90% jazda trasa bez jakiegoś gwałtownego wyprzedzania.

Zastanawiam się nad tymi silnikami do floty, ale u mnie nikt nie oszczędza. Dodatkowo opinie o awaryjności nie zachęcają oslabiony.gif przynajmniej w początkowych egzemplarzach aut z tymi silnikami.

Napisz od czasu do czasu jak Ci się tym jeździ.

Napisano

> Ale tak jest w całej branży aktualnie więc w czym problem

Problem w tym, o czym pisałem wyżej.

> Ja nie widzę problemu w weryfikacji w obecnym systemie.

A ja widzę. Nie ma wyraźnych kryteriów.

Napisano

> Inna sprawa, że

> przekroczenie 120 dużo zmieniało - widoczna była optymalizacja pod test.

Opory powietrza się zmieniają znacznie powyżej 120 km/h i dlatego zaczynają się schody ze spalaniem, szczególnie w beznynowych silnikach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.