Napisano 21 Listopada 201312 lat Młodszy kolega w pracy ma dylemat (tzn sam jeszcze nie wie czego chce)-pyta sie mnie o radę... Jeździ twingo zdaje się 2008 roku. Robią aktualnie ok 10kkm rocznie - dojazdy do pracy(raczej miastem niż obwodnicą trójmiejską), kręcenie się po mieście. Świeżo po ślubie, w perspektywie raty za kredyt hipoteczny i dziecko w jakiejś tam bliżej nieokreślonej przyszłości. Aha-chłop ma prawie 2 metry i jest słusznej postury. "Wymagania" - raczej mały, oszczędny (ale benzyna, nie LPG; TSI/TCe i tym podobne mu nie straszne stosunkowo młody człowiek) - bagażnik w który kiedyś zmieści się wózek, drugi rząd siedzeń raczej bez znaczenia byle kiedyś pasów starczyło na wpięcie fotelików pierwszej drugiej grupy wagowej-opcja rozbudowy o box dachowy brana mocno pod uwagę w przypadku wojazy wakacyjnych - aktualnie w Twingo ma 1,0L i zdaje się 60KM więc każda zmiana na lepsze mile widziana, ale bez ciśnienia - maja nadzieję przed dzieciakami pojechać z raz czy dwa w Polskę "np na zwiedzenie ściany wschodniej" itp -budżet wiadomo im mniej tym lepiej-aktualnie dysponują ok 30tyś zł rozglądał sie za rocznikiem od 2009 wzwyż... rozważają coś nowszego/demówkę i ewentualnie jakis mały kredycik w kontekście auta w okolicach 50kzł Ponieważ jeżdżą Twingo to z sympatia spoglądali na nowe Clio, Jemu także bardzo podobała sie Fiesta.... Moim zdaniem przy takich założeniach powinni poczekać/dołożyć i kupić coś z kompaktów.... no i chyba wykrakałem Byli obejrzeć Clio/Fiestę/Sandero/Corsę/i20... wszystko w końcu okazało się, że ble i chyba jednak wymiar nie ten; ewentualnie w gre wchodziło by Clio Grandtour-ale ponoć wąsko - zaczęli sie rozglądac za Meganką, aktualnie na topie jest i30-spodobał im się... i raczej skłaniają się do nowego z wyprzedaży/demówki-co akurat moim zdaniem przy założeniu jeżdżenia dłuzeej autem ma w ich przypadku sens. Jaki model byście doradzili? przy tak "szerokich" założeniach... bo ja wymiękłem :-)
Napisano 21 Listopada 201312 lat Można zwrócić uwagę na clio grandtour jak najmłodsze/ nowe. Lecz w clio jest mniej miejsca niż w twingo (tak mi się wydaje). Lepiej najpierw się przymierzyć do samochodu na spokojnie. Dobrym rozwiązaniem jest brać jak najmłodszą megankę grandtour 1.6 NoPb (spalanie 7/100). Ja mam megankę II grandtour. Mieszczę się bez problemu przy wzroście 1,93m. Ogólnie miejsca w środku jest w sam raz. Wygodnie wkłada się fotelik. Bagażnik spory. Zmieści się wózek i trochę szpargałów. Jeżeli to jedyny samochód dla nich to brałbym megankę. Pozdrawiam
Napisano 21 Listopada 201312 lat Ile chca tym jezdzic? Jak w perspetywie kredyt hipo to przyda sie kompakt. Zawsze jakies panele czy glazure przewiaza. Dodatkowo jak chlop wielki to bedzie mu ciezko w aucie klasy B. Polecam ponizsze 3: Cruze - dobra cena, 3 lata gwarancji, mozna po taniosci 1.6 albo nowoczesnie 1.4T, najlepszy stosunek ceny do wyposazenia i30 - gwarancja 5 lat i silnik 1.4 daje rade focus - 1.6 125KM albo 1.0T teraz maja dobre ceny. Clio drogie, kia ma kiepska gwarancje. Skoda zeby byla porzadna to jest droga a jezdzic wolnym golasem to troszku traca myszka.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Aha-chłop ma prawie 2 metry i jest słusznej postury. > - bagażnik w który kiedyś zmieści się wózek, drugi rząd siedzeń raczej bez znaczenia byle kiedyś > pasów starczyło na wpięcie fotelików pierwszej drugiej grupy wagowej-opcja rozbudowy o box Miejsca w 2-gim rzędzie siedzeń bym tak nie bagatelizował. Sam mam zaledwie 1.85 m, a w astrze J kombi pierwszy fotelik (0-9 kg Bebecar) ledwo się mieścił za fotelem kierowcy. Moja pozycja była daleka od wygodnej. 2-gi fotelik (0-18 Besafe z isofix) ustawiony tyłem za fotelem pasażera prawie całkowicie uniemożliwiał jazdę na przednim siedzeniu - tzn wcisnąć się dało, ale jechało się z nosem w daszku przeciwsłonecznym i kolanami w desce. Ten sam fotelik ustawiony przodem, na chwilę obecną, może być zamontowany praktycznie tylko po środku tylnej kanapy, tak żeby dziecko mogło wyprostować nóżki w przerwie między fotelami. Dopóki dziecko nie będzie na tyle duże, że będzie w stanie zgiąć nóżki i opuścić w dół przed fotelik, to ilość miejsca na tylnej kanapie ma znaczenie. Gdybym obecnie szukał samochodu dla młodej rodziny to ciekawą ofertę ma np Ford - Mondeo za 65 000 - przepastny bagażnik, nawet nie w kombi, spora ilość miejsca z tyłu, jest klima, esp, radio cd/mp3 - tylko silnik jakiś nie specjalny - 1.6 120 KM
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Fabia combi. Nie wiem czy kiedykolwiek jechałeś nową Fabią kombi. Ale jak się z niej przesiadłem do Matiza to wydawało mi się że jadę C5
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Nie wiem czy kiedykolwiek jechałeś nową Fabią kombi. Ale jak się z niej przesiadłem do Matiza to > wydawało mi się że jadę C5 Już nie przesadzaj, na co dzień jeżdżę focusem '09 lub avensisem '07 i dzień jazdy fabią II hatch wspominam bardzo dobrze, nie było mi za ciasno a mam ponad 180 cm. Wręcz trochę sobie pogłówkowałem czy by takiej nowej nie kupić... Jedyne co to silniki są umiarkowanie "mocne", ale takie 100 KM jako tako daje radę w takim maluchu.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Już nie przesadzaj, na co dzień jeżdżę focusem '09 lub avensisem '07 i dzień jazdy fabią II hatch > wspominam bardzo dobrze, nie było mi za ciasno a mam ponad 180 cm. > Wręcz trochę sobie pogłówkowałem czy by takiej nowej nie kupić... > Jedyne co to silniki są umiarkowanie "mocne", ale takie 100 KM jako tako daje radę w takim maluchu. Z przyzwoitym wyposazeniem to sie w 55k nie zamnie za taka fabie 1.2 tsi. Dlatego mozna wziac za podobna kase cruze kombi, albo hb.
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor > Można zwrócić uwagę na clio grandtour jak najmłodsze/ nowe. Lecz w clio jest mniej miejsca niż w > twingo (tak mi się wydaje). Tak kolega potwierdza jest węziej
Napisano 21 Listopada 201312 lat > wspominam bardzo dobrze, nie było mi za ciasno a mam ponad 180 cm. Nie chodzi o ciasnotę tylko zestrojenie zawieszenia. Jakby to miało 300 KM to bym zrozumiał. Ale nie 3 cylindry.
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor > Ile chca tym jezdzic? Jak w perspetywie kredyt hipo to przyda sie kompakt. Zawsze jakies panele czy > glazure przewiaza. Dodatkowo jak chlop wielki to bedzie mu ciezko w aucie klasy B. > Polecam ponizsze 3: > Cruze - dobra cena, 3 lata gwarancji, mozna po taniosci 1.6 albo nowoczesnie 1.4T, najlepszy dłuzej będa używac jeżdzić o! o Cruzie jeszcze zapomniałem-podpowiem
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor Jeżeli to jedyny samochód dla nich to brałbym megankę. Pozdrawiam w pespektywie najblizszych 5-8 lat wygląda, ze będzie jedyny Tak na topie na razie własnie meganka i i30
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor > ilość miejsca na tylnej kanapie ma znaczenie. Gdybym obecnie szukał samochodu dla młodej > rodziny to ciekawą ofertę ma np Ford - Mondeo za 65 000 - przepastny bagażnik, nawet nie w > kombi, spora ilość miejsca z tyłu, jest klima, esp, radio cd/mp3 - tylko silnik jakiś nie > specjalny - 1.6 120 KM przekażę, ale swego czasu i matizie dawałem rade z dzieciakami w fotelikach... -na razie rodzina jest dwuosobowa-takze zaczynali od klasy B dojrzewaja do kompakta czy na tym etapie jest im potrzebne Mondeo...chyba nie ... no i nie ten pułap cenowy kosztów zakupu i potem utrzymania auta i kosztów paliwa
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Jeżeli to jedyny samochód dla nich to brałbym megankę. Ja chyba wybierałbym między megane/cruze. Oba z 1.6 można w okolicach 47k PLN po wszystkich upustach kupić w sensownych wersjach.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Spalaniem. Roznica 1l na 100km. Mnieszy silnik bedzie mocniej cisnal zeby jechal.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Z przyzwoitym wyposazeniem to sie w 55k nie zamnie za taka fabie 1.2 tsi. To w co Ty chcesz tę fabię wyposażać?
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Roznica 1l na 100km. Mnieszy silnik bedzie mocniej cisnal zeby jechal. Uzasadnij skąd u Ciebie różnica 1 litra? To ile pali taki Cruz-e ?
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Roznica 1l na 100km. Mnieszy silnik bedzie mocniej cisnal zeby jechal. Po mieście? Różnica w spalaniu będzie duuużo większa.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Uzasadnij skąd u Ciebie różnica 1 litra? > To ile pali taki Cruz-e ? Cruze 1,8 141 KM pali śr. 8 l/100km. Można zejść w pobliże 7, ale co to za jazda Auto waży ~1400kg. Cruze z 6-biegową skrzynią i silnikiem 1,4T powinien być oszczędniejszy.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Cruze 1,8 141 KM pali śr. 8 l/100km. Można zejść w pobliże 7, ale co to za jazda > Auto waży ~1400kg. > Cruze z 6-biegową skrzynią i silnikiem 1,4T powinien być oszczędniejszy. Ale tu auto ma byc głównie na miasto i to dość zakorkowane. Cruze 1.8 w takiej jeździe będzie palił 10-11, Fabia 1.2 ok. 7. To jest duża różnica.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Fabia 1.2 ok. 7. To jest duża różnica. Fabia 1.2 nie pali po Krk 7.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Jaki model byście doradzili? przy tak "szerokich" założeniach... bo ja wymiękłem :-) może coś małego, ale "wyższego" http://otomoto.pl/opel-meriva-enjoy-nowy-od-dealera-C31133942.html http://otomoto.pl/nissan-note-acenta-pakiet-it-wyprzedaz-C31345735.html swoją drogą, zapakowałem się do fiesty w 2+2 i jakoś dało radę na wakacje box'a wrzuci w każdym razie mnie się fiestą jeździło całkiem fajnie i wcale nie czułem ciasnoty (a na co dzień jeżdże c-max'em)
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor nota też im proponowałem-wydaje mi się miec sens w tej sytuacji-będą jechac oglądać no fiesta jednak nie przypadla do gustu-ale glownie jednak rozmiarowo z klasy B rozwazaja w zasadzie już tylko clio grandtur, ale raczej będą celować po nowym roku w cos kompaktowego
Napisano 21 Listopada 201312 lat Dacia Sandero Stepway. Peugeot 301/Citroen Elysee. Nowe. Na papierze i na zdjęciach nie robią wrażenia ale bardzo dużo zyskują po bliższym poznaniu. 301/Elysee można mieć w wersji full wypas poniżej 50k. Ani sekundy bym się nie wahał. Nowe auto zamiast oglądania ulepów z zachodu i gwarancja świętego spokoju zamiast zastanawiania się co jutro padnie.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Fabia 1.2 nie pali po Krk 7. Po Krakowie to w ogóle spalanie liczy się w motogodzinach, a autor mieszka w Trójmieście
Napisano 21 Listopada 201312 lat > To w co Ty chcesz tę fabię wyposażać? Jak ktoś chce mieć tzw. wypas to trzeba jeszcze trochę do niej dołożyć. A zawsze jest co dokładać
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Peugeot 301/Citroen Elysee. > Nowe. > Na papierze i na zdjęciach nie robią wrażenia ale bardzo dużo zyskują po bliższym poznaniu. > 301/Elysee można mieć w wersji full wypas poniżej 50k. Ani sekundy bym się nie wahał. Nowe auto > zamiast oglądania ulepów z zachodu i gwarancja świętego spokoju zamiast zastanawiania się co > jutro padnie. wkładałeś wózek do nich ? (sedan) raz miałem sedana i już chyba nie wrócę a takich "budżetowych" modeli to jedynie http://otomoto.pl/skoda-rapid-spaceback-ambition-tsi-od-reki-C31039266.html
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Jak ktoś chce mieć tzw. wypas to trzeba jeszcze trochę do niej dołożyć. > A zawsze jest co dokładać Wujek pisał o przyzwoitym wyposażeniu. Auto z klimą, centralnym, trzyliterowymi wspomagaczami, kompem, elektryką z przodu + lustra, dzielona kanapą z tyłu - jak na budżetowe auto rodzinne wydaje mi sie przyzwoicie.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Świeżo po ślubie, w perspektywie raty za kredyt hipoteczny i dziecko w jakiejś tam bliżej > nieokreślonej przyszłości. Jeśli planują dziecko to tylko kombi - próbowałem zmieścić się do HB i szybko mi przeszło.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > wkładałeś wózek do nich ? (sedan) > raz miałem sedana i już chyba nie wrócę > a takich "budżetowych" modeli to jedynie > http://otomoto.pl/skoda-rapid-spaceback-ambition-tsi-od-reki-C31039266.html Miałem Lacetti sedana - rozmiar bagażnika podobny. Uważam że sedan doskonale spełnia oczekiwania rodziny z dzieckiem. Kombi oczywiście byłoby lepsze ale przewaga nad hatchbackiem jest bardzo duża. A 301 z wyposażeniem lepszym od tego Rapida można mieć o niemal 10tys. zł taniej. I bagażnik większy.
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor > Dacia Sandero Stepway. oglądali - odpadła płaskie siedzenia i za krótkie sidzisko ponoc 301/eliysee tez im podpowiadałem-nie wzbraniają sie przed sedanami- będa oglądać
Napisano 21 Listopada 201312 lat > oglądali - odpadła płaskie siedzenia i za krótkie sidzisko ponoc > 301/eliysee tez im podpowiadałem-nie wzbraniają sie przed sedanami- będa oglądać Tam można dużo ugrać z ceny. 301 z silnikiem 1.2 ale w wersji full wypas (allure) z dodatkami (pakiet zimowy, metallic) można mieć za 45K. IMO taka oferta miażdży. A auto oferuje mnóstwo miejsca jak na swoją klasę.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > To w co Ty chcesz tę fabię wyposażać? Dorzuc lepsze radio i wychodzi tyle co za cruza.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Uzasadnij skąd u Ciebie różnica 1 litra? > To ile pali taki Cruz-e ? Srednio 1.4T 6l 1.6 7l 1.8 8l i to przy dosc dynamicznej jezdzie.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Wujek pisał o przyzwoitym wyposażeniu. > Auto z klimą, centralnym, trzyliterowymi wspomagaczami, kompem, elektryką z przodu + lustra, > dzielona kanapą z tyłu - jak na budżetowe auto rodzinne wydaje mi sie przyzwoicie. Chevrolet oferuje wiecej. Np sterowanie radia z kierownicy, tempomat, wiecej miejsca a roznica w cenie bardzo mala.
Napisano 21 Listopada 201312 lat Autor wiem szwagier kupil elysee i dostal cos za golfa 2-ke 6 tysi w odkupie :-O
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Chevrolet oferuje wiecej. Np sterowanie radia z kierownicy, tempomat, wiecej miejsca a roznica w > cenie bardzo mala. Wujek, ale Oni szukają budżetowego rozwiązania. Myślę, że bez tempomatu jeżdżać głównie po mieście przeżyja - gorzej, gdyby nie mieli klimy.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > przekażę, ale swego czasu i matizie dawałem rade z dzieciakami w fotelikach... > -na razie rodzina jest dwuosobowa-takze zaczynali od klasy B dojrzewaja do kompakta czy na tym > etapie jest im potrzebne Mondeo...chyba nie > ... no i nie ten pułap cenowy kosztów zakupu i potem utrzymania auta i kosztów paliwa To jak nie nowy to może używane mondeo. Rocznik 2009 będzie w przedziale 30-40 tys. Co do kosztów utrzymania to bym nie przesadzał że jest taka wielka przepaść. Trzeba sprawdzić ile kosztują części eksploatacyjne typu opony / tarcze / klocki / rozrząd i porównać.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Fabia 1.2 nie pali po Krk 7. a ile pali? pytam serio bo musze babie coś niedługo kupić zamiast Punto II 1.2 które właśnie pali 7
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Jaki model byście doradzili? przy tak "szerokich" założeniach... bo ja wymiękłem :-) Honda Jazz po demo, lub z wyprzedaży rocznika. Naprawdę pojemne auto, z możliwością dużej konfiguracji wnętrza. Silniki 1,2 lub 1,4 to stosunkowo małe spalanie, niskie opłaty i w zasadzie bezawaryjne.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Honda Jazz po demo, lub z wyprzedaży rocznika. Dla chłopa 2m Życzę powodzenia > Naprawdę pojemne auto, z możliwością dużej konfiguracji wnętrza. Silniki 1,2 lub 1,4 to stosunkowo > małe spalanie, niskie opłaty i w zasadzie bezawaryjne. Z tym się trudno nie zgodzić.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > a ile pali? pytam serio bo musze babie coś niedługo kupić zamiast Punto II 1.2 które właśnie pali 7 litr więcej niż punto 8v
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Wujek, ale Oni szukają budżetowego rozwiązania. > Myślę, że bez tempomatu jeżdżać głównie po mieście przeżyja - gorzej, gdyby nie mieli klimy. Co prawda wózka do bagażnika nie wkładałem, ale z racji tego, co mi stoi w garażu podsunę SX4: budżetowe jak najbardziej, wolny ssak benzyna z łańcuchem rozrządu, klima manualna, radio z CD, elektryka szyb P + regulowane lustra, z kilkoma dodatkami akcesoryjnymi i pełnym ubezpieczeniem do wzięcia za 50700zł. I co ważne - sprzedawca podkreślał to dwa razy jest wyśmienity dostęp do żarówki reflektora (przynajmniej po tej stronie bez airbox-u).
Napisano 21 Listopada 201312 lat > a ile pali? pytam serio bo musze babie coś niedługo kupić zamiast Punto II 1.2 które właśnie pali 7 UP/citigo/mii Mieści się w 6ltr - użytkowane tak samo tdi i tdci paliły 9-10ltr.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > a ile pali? pytam serio bo musze babie coś niedługo kupić zamiast Punto II 1.2 które właśnie pali 7 Kolega twierdzi że jak korków nie ma to ok 7. Jak są to różnie. Ale bywało że i 10. Natomiast przejedź się tym autem po gorszej drodze.
Napisano 21 Listopada 201312 lat > Fabia 1.2 nie pali po Krk 7. Ale moja Octavia w normalnym ruchu miejskim pali poniżej 7 l też 1.2 TSI więc Fabia spali jeszcze mniej a ten Kraków to powinni zamknąć