Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

małe nowe z klimą ?

Featured Replies

Napisano

Drugie auto w rodzinie wymaga wymiany czyli dziecio i żonowóz wink.gif

Eksploatacja podmiejska /około 20 km dziennie/, raz na dwa trzy miesiące wyjazdy żony w Polskę.

Zakup w okolicach wakacji więc obecne ceny/wyprzedaże bez znaczenia.

Ma być nowe, 5 drzwiowe i z klimą - reszta wyposażenia oczywiście czym więcej tym lepiej. Generalnie mała benzyna przy tych przebiegach diesel nie ma sensu a ryzyko problemów większe. Cena z ewentualnymi rabatami sezonowymi/zawodowymi do 35 tys.

Z sentymentu do Cheviego patrzę na Sparka. No ale stary to wiadomo że to był Matiz a ten nowy ? Nie wiem za bardzo co to warte niewiem.gif

Rozważam też trojaczki grupy VW albo bliźniaki Picanto/i10. Może też Pandę.

Jakieś sugestie, opinie, porady użyszkodników ww aut ?

Napisano

> Cena z ewentualnymi rabatami sezonowymi/zawodowymi do 35 tys.

> Z sentymentu do Cheviego patrzę na Sparka. No ale stary to wiadomo że to był Matiz a ten nowy ? Nie

> wiem za bardzo co to warte

Za 35 kzł to i Aveo dostaniesz w benzynie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za 35 kzł to i Aveo dostaniesz w benzynie

No tak słabo wychodzi nawet teraz przy czyszczeniu rocznika wink.gif

Napisano
  • Autor

> Już w tamtym roku widziałem Aveo z dieslem za niewiele ponad 40kzł.

> Podjedź do salonu

Teraz tak zajęci sprzedażą kratkowozów że nawet na mejle nie odpisują sciana.gif

Napisano

Do 35 tys. to chyba Panda komfortowo/użytkowo/wyposażeniowo jest bezkonkurencyjna! Bardzo przyjemny samochód, jak nie przeszkadza że paskudny grinser006.gif to brać i nie szukać konkurencji.

Napisano
  • Autor

> Do 35 tys. to chyba Panda komfortowo/użytkowo/wyposażeniowo jest bezkonkurencyjna! Bardzo przyjemny

> samochód, jak nie przeszkadza że paskudny to brać i nie szukać konkurencji.

Oj ta bezkonkurencyjność cennikowa dyskusyjna mocno. Tylko w obecnej wyprzedaży nie najgorzej wygląda. W połowie roku patrząc na stałe cenniki raczej górne stany cenowe w tej klasie pewnie będą.

Napisano

> Jakieś sugestie, opinie, porady użyszkodników ww aut ?

Aveo, micra wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ostatnio ktoś napisał wątek chwalę/żalę się, czyli kupiłem nowego CitiGo i wkurza mnie sporo

> rzeczy. Poszukaj

Widziałem, takie czepianie się dla czepiania jak dla mnie. Gość wziął najdroższą wersję i pomylił Citigo z Octavią wink.gif

Napisano

> Obejrzyj jeszcze Suzuki Splash

Splash jest beznadziejny! Tandeta i plastik. Nawet z lepszym - 4 cylindrowym silnikiem nie da się tym jeździć, przynajmniej przyjemnie. I wcale nie chodzi o przyspieszenie grinser006.gif. Za to Micra bardzo na plus! Od wersji Acenta na prawdę miły samochodzik, tylko z natury za bardzo "kobiecy", dlatego go nie kupiłem. Cały czas mamy tutaj barierę 35 tys. złotych, więc znowu wracamy do Fiata i kupujemy Pandę grinser006.gif. Jak by na to nie patrzeć hehe.gif.

Napisano

wezme splasha jednak w obrone, co wg Ciebie oznacza nie da sie jedzic?

Napisano

> wezme splasha jednak w obrone, co wg Ciebie oznacza nie da sie jedzic?

Może tak - jeździć się da, rozumiejąc to jako przemieszczanie się z miejsca na miejsce. Ale jak ktoś chociaż trochę traktuje samochód jak coś "fajnego", jak ma wsiadać do niego z przyjemnością a nie z obowiązku. Jak czuje, że ma zapłacić solidnie zarobione pieniądze za solidną robotę, to Splasha nie kupi. Jest to sympatyczne autko, ale ja na przykład nie był bym w stanie go polubić grinser006.gif. Z obudową lusterek na drzwiach to pojechali po bandzie facepalm%5B1%5D.gif. Kto dzisiaj puszcza takie coś do produkcji? hehe.gif

Napisano

> Widziałem, takie czepianie się dla czepiania jak dla mnie. Gość wziął najdroższą wersję i pomylił

> Citigo z Octavią

Trojaczki mają swoje minusy, ale mają też plusy. grinser006.gif

Ja jestem zadowolony, a cena sporo poniżej Twojego budżetu. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Trojaczki mają swoje minusy, ale mają też plusy.

> Ja jestem zadowolony, a cena sporo poniżej Twojego budżetu.

No to zeznawaj co nie gra a co daje radę ? wink.gif Up sporo poniżej 35 tys ? shocked.gif Jakieś lepsze promo załapałeś czy ja nie umiem czytać cenników ? spineyes.gif

Napisano

> Tylko jak to wygląda.

rzecz gustu

wg mnie panda to bardzo zgrabny, zwarty i sympatycznie prezentujacy sie samochodzik

zdecydowanie wyroznia sie z tlumu

Napisano

Może Clio udałoby się wynegocjować do tego ceny?

IMO naprawdę dobre auto.

1.2 co prawda mógłby palić trochę mniej ale auto bardzo przyjemne.

Napisano

> Może Clio udałoby się wynegocjować do tego ceny?

Nie!

> IMO naprawdę dobre auto.

Męczące i upierdliwe.

> 1.2 co prawda mógłby palić trochę mniej ale auto bardzo przyjemne.

Ładne, fakt. Ale z tym spalaniem - ja mam średnią z Androida 5,95. Ważący tonę prawie "kompakt" ma spalać mniej?

Napisano

> Nie!

Pewnie Twingo będzie zarezerwowane na te okolice cenowe. Ale to już nie to zlosnik.gif

> Męczące i upierdliwe.

Dlaczego? U mnie w firmie wszyscy się biją o Clio zlosnik.gif

Szczególnie mulher.gif

> Ładne, fakt. Ale z tym spalaniem - ja mam średnią z Androida 5,95. Ważący tonę prawie "kompakt" ma

> spalać mniej?

Ten nasz pali raczej więcej, ale... jak to firmowe auto grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Ja bym wziął Aveo, bo większe/bezpieczniejsze od up/citigo czy sparka.

Ale dla kobitki... może lancia ypsilon alien.gif W necie elefantino za 36k widziałem, nie wiem jakie grupy zawodowe fiat rabatuje, ale może da się coś z tego urwać.

Napisano

> Ja bym wziął Aveo, bo większe/bezpieczniejsze od up/citigo czy sparka.

> Ale dla kobitki... może lancia ypsilon W necie elefantino za 36k widziałem, nie wiem jakie grupy

> zawodowe fiat rabatuje, ale może da się coś z tego urwać.

za 29900 jest promocja na Punto z klima

Napisano

W tej cenie wyrwałbyś chyba i G.Punto

Kwestia tylko co masz na myśli móiwąc "mały samochód" czy to ma być segment A czy może jednak celowałbyś w B.

Z segmentu A to według mnie tylko Panda albo Hyundai i10.

Trojaczki ze stajni VW bym unikał....no chyba, że faktycznie Ci się podobają. Ale według mnie są to auta na których strasznie oszczędzano i bardzo to widać szczególnie wewnątrz (zalatuje latami 90tymi)

Napisano

> za 29900 jest promocja na Punto z klima

a to malymi literkami doczytales co ta cena oznacza?

"Przykład reprezentatywny: cena 38 900 zł, wpłata własna 29 900 zł, opłata przygotowawcza 0%, okres kredytu 12 miesięcy, rata miesięczna 750 zł, oprocentowanie 0%, RRSO 0%, całkowita kwota kredytu 9 000 zł, całkowity koszt kredytu 0 zł, całkowita kwota do zapłaty 9 000 zł. Obowiązkowe AC. Fiat Bank Polska S.A. "

Napisano

> Wszystko jedno.

placisz 29900 obojetnie za jaka wersje ale....rozn sie pozostala do skredytowania kwota

""Przykład reprezentatywny: cena 38 900 zł, wpłata własna 29 900 zł, opłata przygotowawcza 0%, okres kredytu 12 miesięcy, rata miesięczna 750 zł, oprocentowanie 0%, RRSO 0%, całkowita kwota kredytu 9 000 zł, całkowity koszt kredytu 0 zł, całkowita kwota do zapłaty 9 000 zł. Obowiązkowe AC. Fiat Bank Polska S.A. ""

Napisano

Normalne lusterka, przyznam, ze akurat niefajnosci w tym aucie szukalbym gdzie indziej. Np. w kiepskich hamulcach zlosnik.gif

Napisano

> Normalne lusterka, przyznam, ze akurat niefajnosci w tym aucie szukalbym gdzie indziej. Np. w

> kiepskich hamulcach

czepiacie sie - te samochodziki to taka moda retro

gola blacha w srodku itp hehe

Napisano

> Splash jest beznadziejny! Tandeta i plastik.

ziew.gif

nie zapomniales dodac ze jest to Twoja mocno subiektywna opinia ? grinser006.gif

Napisano

> placisz 29900 obojetnie za jaka wersje ale....rozn sie pozostala do skredytowania kwota

> ""Przykład reprezentatywny: cena 38 900 zł, wpłata własna

> 29 900 zł, opłata przygotowawcza 0%, okres kredytu 12 miesięcy, rata

> miesięczna 750 zł, oprocentowanie 0%, RRSO 0%, całkowita kwota kredytu

> 9 000 zł, całkowity koszt kredytu 0 zł, całkowita kwota do

> zapłaty 9 000 zł. Obowiązkowe AC. Fiat Bank Polska S.A. ""

Ale pewnie da się coś urwać, zrezygnować z metalicznego lakieru i za 36kpln kupi punto grinser006.gif

Napisano

> Trojaczki ze stajni VW bym unikał....no chyba, że faktycznie Ci się podobają. Ale według mnie są to

> auta na których strasznie oszczędzano i bardzo to widać szczególnie wewnątrz (zalatuje latami

> 90tymi)

Jechałeś chociaż takim autem? icon_rolleyes.gif

Napisano

> za 29900 jest promocja na Punto z klima

Tak ale tylko na folderze reklamowym, spróbuj znaleźć takie do sprzedaży ok.gif

Napisano

niedawno zakładałem podobny wątek. Teściowie kupują nowe auto. Założenia: jak najmniejsze, najtańsze, pięciodrzwiowe z klimą. Ktoś doradził suzuki Alto, o czym wcześniej nie pomyślałem. Byli, obejrzeli i bardzo im się spodobało, cena też atrakcyjna. Ale potem jeszcze byli w kilku salonach i ostatecznie znowu nie wiedzą co kupić hehe.gif Wybór będzie pomiędzy Alto/I10/Panda.

Napisano

> Byli, obejrzeli i bardzo im się spodobało, cena też atrakcyjna.

Biorąc pod uwagę jakość zabezpieczenia antykorozyjnego Alto polemizowałbym z tą atrakcyjnością. grinser006.gif

Napisano

za 35 tys fabie z klimą możesz brać, a w porównaniu z matizem to będzie fajne auto

Napisano

> za 35 tys fabie z klimą możesz brać, a w porównaniu z matizem to będzie fajne auto

Wiesz można wszystko o fabii powiedzieć, ale nie jest fajnym autkiem. hehe.gif

Jest solidna, powolna i niepsująca się. ok.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę jakość zabezpieczenia antykorozyjnego Alto polemizowałbym z tą atrakcyjnością.

teraz teściowie mają Uno kupione chyba w 1996 albo 1997 roku. Czyli auto słynące z biodegradowalności. Psuje się już w nim wszystko, ale nie ma śladu rdzy. Samochód był kilka razy zabezpieczany przed korozją. Może nie super profesjonalnie, ale wystarczyło. Z nowym teściu pewnie zrobi od razu to samo, niezależnie co kupi ok.gif

Napisano

Dysponując taką kwotą trzeba się zastanowić jakie są priorytety.

W tej cenie żaden samochód nie spełni wszystkich oczekiwań.

Dla jednego ważny jest wygląd, dla innego ilość miejsca i drzwi, komuś zależy na silniku.

Ja wybrałem VW up!, bo automat był tani, prowadzenie jest najbardziej "dorosłe" i podoba mi się wygląd.

Skoro auto ma być na kilka lat, to trzeba się zainteresować takim, które jest ocynkowane, albo od razu zainwestować w zabezpieczenie podwozia i profili.

Napisano

A które auta teraz nie są cynkowane shocked.gif

Już poczciwy cienias miał nadwozie ocynkowane

Napisano

> A które auta teraz nie są cynkowane

> Już poczciwy cienias miał nadwozie ocynkowane

A np. KIA, HYUNDAI, SUZUKI, HONDA, TOYOTA,

Napisano

> A np. KIA, HYUNDAI, SUZUKI, HONDA, TOYOTA,

Ok, ja zakładałem, że to już w tych czasach standard...

Napisano

> Drugie auto w rodzinie wymaga wymiany czyli dziecio i żonowóz

> Eksploatacja podmiejska /około 20 km dziennie/, raz na dwa trzy miesiące wyjazdy żony w Polskę.

> Zakup w okolicach wakacji więc obecne ceny/wyprzedaże bez znaczenia.

> Ma być nowe, 5 drzwiowe i z klimą - reszta wyposażenia oczywiście czym więcej tym lepiej.

Hmm... może C1/p107/Aygo ?

z tym że chyba cytryna będzie najtańsza.

Napisano

> A np. KIA, HYUNDAI, SUZUKI, HONDA, TOYOTA,

Serio...? Skąd takie informację?

Kiedyś chyba obiło mnie się o uszy, że Dacia nie ma ocynku ale czy to prawda...? Nie wiem.

Co do tych marek, które wymieniłeś..jakoś nie wierzę..

Napisano

> Wiesz można wszystko o fabii powiedzieć, ale nie jest fajnym autkiem.

> Jest solidna, powolna i niepsująca się.

dla mnie jest fajna, bo jest naprawdę sporym autem, dosyć fajnie zbudowanym, łatwo dostępne do wymienienia materiały eksploatacyjne, w porównaniu z osiągami matiza i vmaxem także wypada lepiej 270751858-jezyk.gif